Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 21 februarie 2009

Psihoterapie familiala ...


La psiholog , birjar, la psiholog ! Psihoterapie familiala cu forta .





A aparut o relatare foarte interesanta despre o noua initiativa democratica a Colegiului Psihologilor din Romania asupra careia trebuie sa se pronunte si societatea civila. Sursele de inspiratie si mentalitatea care stau la baza acestei initiative de supraveghere informativa ( pardon, psihologica !) a intregii populatii nu sunt facute publice dar sunt evidente. Asteptam cat de curand si legea care va obliga fiecare familie sa mearga la psiholog .



"18 februarie 2009
CINE EŞTI DUMNEATA, PSIHOLOGULE DE FAMILIE?

Presedintele Asociatiei Nationale a Psihologilor de Familie din România Conf.univ.dr. Mariana Caluschi

La această întrebare răspunsurile evidenţiază multitudinea de responsabilităţi şi funcţii ce revin unui asemenea specialist. Psihologul de familie, aşa cum îl concepem noi, acordă asistenţa psihologică multiplă familiei, sub formă de:

- evaluarea stării de sănătate psihică şi moral – civică ( interesanta sintagma, suna cunoscut - s.n.) a întregii familii ( s.n.)
- evaluarea dinamicii relaţiilor dintre membrii familiei de bază şi a familiei lărgite;
- evaluarea posibilităţilor multiple de evoluţie a familiei; (s.n.)
- consiliere educaţională la apariţia unor crize;
- orientare vocaţională şi consiliere în caz de somaj, pierderea capacităţii de muncă etc.; (s.n.)
- intervenţie primară sub forma colaborării predictive în stabilirea şi atingerea unor obiective prioritare cu membrii familiei; ( s.n.)
- relaţionarea psihologului de familie cu medicul de familie, psihologul şcolar, psihologul clinician, psihoterapeutul de familie.( s.n. – Atentie ! Familia va avea si un psiholog de familie si un terapeut de familie ca sa nu mai vorbim de preotul ortodox din dotare ! )

Unul din rolurile esenţiale ale psihologului de familie este acela de a schimba mentalitatea familiei şi a comunităţii în raport cu profesia de psiholog prin relaţionarea elementelor periferice a două reprezentări sociale: reprezentarea familiei, concepută ca nucleu al societăţii, caracterizată de iubire, responsabilitate şi dragoste pentru copii, părinţi, rude etc. şi reprezentarea socială a psihologului, perceput ca un medic de suflet, cu atribute ale profesiei de preot, clarvăzător,(s.n. ) etc. Prin dezvoltarea unei noi reprezentări sociale, aceea a psihologului de familie, credem că în timp va dispărea din vechea percepţie a profesiei de psiholog frica de a nu fi trimis la spitalul de nebuni, de a nu fi etichetat ca nebun, ca idiot, incapabil dacă ai relaţii cu psihologul. Această mentalitate, având conotaţie negativă, a fost înrădăcinată în timpul în care oamenii cu probleme de sănătate psihică sau de comportament deviant erau trimişi la psihologul clinician sau la spital, la medicul psihiatru. (s.n.- inainte era trimis unul singur considerat nebun - acum sunt trimisi la psiholog cei considerati normali , cu toata familia ! )
Iniţiativa noastră de a introduce în Codul Ocupaţiilor din România a specializării “psiholog de familie” ( s.n. – probabil ca au cerut familiile , nu ?! ), promovată la Asociaţia Psihologilor din România în septembrie 2006, iar la Colegiul Psihologilor în martie 2007 s-a corelat cu fondarea la Iaşi a Asociaţiei Psihologilor de Familie. Membrii fondatori ai asociaţiei sunt cadre didactice de la Catedra de Psihologie a Facultăţii de Psihologie, Asistenţă Socială, Sociologie a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, studenţi şi absolvenţi ai aceleiaşi facultăţi.
Elanul şi energia fondatorilor sunt susţinute şi de interesul pentru această specializare al celorlalţi studenţi ai facultăţii şi al unor medici de familie. Preşedintele de onoare al Asociaţiei Psihologilor de Familie este prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, cunoscut cercetător în psiho-sociologia familiei.
La început de drum, scopul Asociaţiei este acela de a acorda asistenţă psihologică familiilor ( s.n.- sintagma "la cerere" nu e considerata relevanta in context ) şi a contribui la optimizarea şi creşterea calităţii vieţii de familie (s.n.- din exteriorul ei... ) în România.
Publicat de psihologul de familie la 21:34"


http://psihologuldefamilie.blogspot.com/2009/02/cine-esti-dumneata-psihologule-de.html


( N.B.- Chiar asa, cine este ?!)





Postarea se gaseste si la : http://psihologiapsihologilor.blogspot.com/2009_02_01_archive.html

Niciun comentariu: