Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois, Steven van Groningen, Leslie Hawke, Peter Damian Hurley

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

O provocare democratica ( II )

Cu ceva timp in urma am scris textul de mai jos la care am promis un raspuns. Il voi da acum in masura in care este posibil acest lucru.


1. Priviti cele doua domnisoare de mai jos si incercati sa ghiciti din ce tara sunt si cam ce varsta si ce profesie au.


Raspuns.

Nu stiu cine este domnisoara, nici ce profesie are si probabil ca nu vom afla nici din ce familie provine si de fapt nici nu are importanta... Dar putem afla cine este langa ea, si atunci la aceste intrebari nu trebuie sa raspundem noi , ci persoana in cauza si familia ei care a educat-o in acest spirit ( daca doreste si doresc cumva acest lucru ...) :
N.B. Barbatul din fotografie este "regizorul" Sergiu Bahaian acuzat de comandarea unor crime odioase.

Idem :
2. Priviti persoanele de mai jos de varste si profesii diferite si incercati sa va imaginati ce ar putea avea toate in comun .


Raspunsul intr-o viitoare postare.


Raspunsul este simplu.

Toate aceste persoane au acceptat in mod voluntar, si ca prieten virtual cel putin, aceeasi persoana de mai sus acuzata de crime - Sergiu Bahaian . Pe ce criterii oculte se stabilesc "afinitatile elective" din actuala societate romaneasca probabil nu vom afla niciodata , dar cel putin le avem ilustrate intuitiv in cazul de fata in care surprindem un stop-cadru al unei structuri sociale primitive fara repere morale si fara valori , in ciorba careia plutesc de-a valma primari, principi, ziaristi cu si fara acoperire, astrologi, psihologi, politicieni, magistrati, actrite, prezentatori TV, viitori politicieni, reprezentanti/ reprezentante ai/ale "revolutiei de fitze" , vedete mai noi sau mai vechi,etc. Indubitabil, sunt aici si persoane foarte inteligente si cu mari calitati alaturi de persoane de proasta calitate ... Intrebarea - la care nu putem insa raspunde noi - este ce cauta aici si in aceasta companie.N.B. Toti cei de mai sus ar putea (contra) argumenta oricand ca de fapt " dom`ne, am dat un simplu click pe el si asa ne-am trezit prieteni" , cum zicea acum vreo doua spatamani un prezentator de la radio care incerca sa se scuze in acest mod ca aparea in lista de prieteni ai criminalului. Probabil ca toti cei din lista vor spune la fel si au dreptate pentru ca nimeni nu-i poate acuza vreodata de altceva. Dar intrebarea la care nu poate raspunde nici unul este cum a fost posibil ca TOTI cei de mai sus " sa dea un simplu click" taman pe conu` Bahaian avand in vedere ca aproape toti cei de mai sus au o lista de contacte sociale foarte extinsa , o experienta sociala pe masura, iar altii au avut contacte si cu strainatatea si cu serviciile noastre secrete mai vechi sau mai noi . Statistica, bat-o vina, ne invata cu totul altceva si ne da dreptul sa ne mentinem parerile noastre , care probabil sunt foarte diferite de ale lor....


Nota. Mirela Zivari ( psiholog autorizat de Colegiul Psihologilor ), Bruno Medicina ( psiholog italian care activeaza la noi ) si Astrolog-Psiholog sunt un exemplu mai putin inspirat de intuitie profesionala. Probabil ca vor argumenta exact ca "specialistul in comunicare " Nicolae Ulieru , rezervist SRI, care fiind partenerul de "proiecte culturale" al lui Bahaian a motivat relatia lui cu acesta prin aceea ca asa "il tinea sub observatie/urmarire" ( sic !).


Update

» Sergiu Bahaian a fost copilul de suflet al generalului de Securitate Traian Duica, in casa caruia se tineau petreceri deocheate pana in urma cu circa trei ani, cand acesta a decedat "dupa o bataie crunta", sustin surse extrajudiciare. La aceste petreceri veneau multi rezervisti ai Militiei si Securitatii, politicieni, avocati, artisti, (s.n) dupa cum mai spun sursele noastre.
Avocatul lui Bahaian, ne-a confirmat relatia speciala dintre clientul sau si generalul Duica. "Eu am fost in casa lui Duica prin 2005-2006, dus chiar de catre Sergiu Bahaian, pe care il aparam inca de atunci in dosare penale. Erau acolo mai multi generali, printre care si generalul Ion Suceava (fost sef in Ministerul de Interne, acuzat in presa de violente si sprijinirea unor interlopi – n.n.).Generalul Duica mi-a spus ca Sergiu este ca un copil de suflet pentru el. Am vazut si fete frumoase si tinere pe acolo. Sergiu Bahaian mi-a spus atunci ca lui ii plac jocurile erotice in grup, e optiunea lui, pe care i-o respect, mai ales ca nu era vorba de incalcarea legii", ne-a declarat avocatul Pantea. "


Sursa :
http://www.romanialibera.ro/eveniment/a176531-exclusiv-cum-a-ajuns-bahaian-vip-dadea-petreceri-deocheate-pentru-generali-de-securitate.html


Q.E.D.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Sadismul social in Romania

Maniera bizara in care sunt concepute aproape toate legile romanesti care pedepsesc intotdeauna efectul ( victimele sau urmarile ) dar in acelasi timp uita sistematic si din interese obscure sa blocheze cauzele ( agresorii ) are o indelungata istorie. Acesta maniera se vede cel mai bine din afara sistemului :“Rezultatul celor mai stricte legi antiprostituţie din Europa, potrivit celor care lucrează in acest domeniu, este că prostituatele sunt trimise in inchisoare, in timp ce clienţii nu sunt pedepsiţi", notează The Times. (Prostituatele romance se refugiază in vestul UE ca să scape de legile dure din ţară)”
Amenda pentru prostituţie in Romania este de 120 de euro .

Sursa : http://www.ziua.ro/news.php?data=2010-01-23&id=49267


N.B. Aceasta in timp ce aproape toate posturile tv si ziarele promoveaza direct sau indirect sexul , obsecenitatea si pornografia drept model social cu “vedete” si “profe de sex” in prim plan , asta cand nu bat campii cu gratie in anul 2010 despre ... “flacara violeta” si “atacuri energetice la cap, inima si plex” ale “parapsihologilor” fosti ofiteri de tancuri si deveniti “consilieri” ai reprezentantilor puterii politice intr-o tara falimentara care are "o problema colosala" cu absorbtia fondurilor europene dar se imprumuta pentru pensii si salarii cand salariile unor functionari publici sunt atat de mari incat sunt trecute la secret, ca si CV-urile lor secretizate, ca sa nu mai vorbim de pensiile ...cosmice ale unor aviatori , magistrati , generali sau fosti tortionari carora nimeni nu le mai stie nici numele, nici numarul,etc.

vineri, 22 ianuarie 2010

Herta Muller. Cosmarul unora si norocul altora

Laureata premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller, a debusolat complet o societate deja debusolata. Opiniile ei incisive, nu au iertat pe nimeni si nimic si in special pe fostii securisti. Rezultatul era previzibil . "Sistemul" ... a reactionat. Stupid, in consens perfect cu natura proprie , incercand sa prezinte drept monstru o femeie care l-a pus la zid.


Un acelasi articol (http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/874851/Castigatoarea-Nobelului-infurie-fetele-bisericesti/) este ilustrat diferit in editia online ( unde media de varsta este mai scazuta ) fata de editia tiparita pentru "prostime" ( un fiu de general de Securitate ajuns primar o numea altfel... ) unde media de varsta este mult mai ridicata.

Sa comparam :

a ) modul in care au vazut-o pe Herta Muller ( fotografie reala , dar intr-o postura care nu o avantajeaza ) cititorii editiei on-line a Evenimentului Zilei din Sâmbătă, 07 Noiembrie 2009 :Foto : Evenimentul Zilei

b) modul in care au vazut-o pe Herta Mulller cititorii editiei tiparite ai aceluiasi ziar ( imagine "prelucrata " si atribuita Agentiei Reuters pentru cine vrea sa creada ). Fotografia de mai jos e scanata dupa editia tiparita :Fotografie atribuita Reuters


N.B. Ce este in neregula cu aceasta fotografie ?! Chiar daca unii vor spune ca nimic ( fotografia e facuta "de sus",etc. ) , daca va uitati cu atentie remarcati ( cel putin... ) marimea impresionanta a capului in raport cu trupul daca nu ( aceasta numai pentru cunoscatori... ) si asemanarea cu o celebra caricatura romaneasca antebelica . Dupa vechii greci exista intotdeauna un raport constant intre marimea capului si lungimea corpului (1/7). Dar asta era valabil acum 2000 de ani, nu pentru un ziar roman din anul 2009.

Alte lumi ( 6 )Apus de soare in Costa Rica ( 6 )

duminică, 17 ianuarie 2010

O provocare democratica

1. Priviti cele doua domnisoare de mai jos si incercati sa ghiciti din ce tara sunt si cam ce varsta si profesie au.


2. Priviti persoanele de mai jos de varste si profesii diferite si incercati sa va imaginati ce ar putea avea toate in comun .
Raspunsul intr-o viitoare postare.

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Dublul standard

" Ma intreb...

Daca pentru magistrati legile trebuie respectate, pentru profesori de ce nu ar trebui? Sa nu uitam ca magistratii isi dau singuri din nou sporurile, sporuri introduse prin LEGE in salariul de baza. Pentru profesori exista legea 221 pe care toti o interpretati ca promisiune. Nu e promisiune, e lege. De ce aveti un dublu standard? In timp ce militati pentru respectarea legilor in cazul magistratilor, faceti bascalie pe la diferite televiziuni cu privire la legea 221.

Lexmarkz "

Sursa : Ziua, Nr. 4528 de joi, 7 mai 2009

duminică, 10 ianuarie 2010

Alte lumi (5)
Apus de soare in Costa Rica (5)

Viitorul sub acoperire

Motto :
"Romani, vi s-a pregatit ceva !"Redau mai jos deocamdata numai citate dintr-un text care da fiori unui cetatean democrat ( "Cultura de intelligence a decidentilor politici "- Dr.psiholog Ion Duvac ) publicat inca din 2007 si care ar fi trebuit sa provoace o minima ( sau maxima...) reactie a societatii civile . Ce gluma buna... Care " societate civila " ?!


Comunitatea naţională de informaţii şi Cultura de intelligence a decidenţilor politici – actualităţi şi perspective

Dr. psiholog Ion Duvac
profesor asociat Universitatea Bucureşti1


( Textul integral - http://pseudointelectuali.blogspot.com/2010/01/cultura-de-intelligence-decidentilor.html ; link-ul original : http://193.231.1.3/mod/resource/view.php?id=484 )

Deocamdata este suficient sa prezentam doua principii fundamentale ale acestei noi "culturi de intelligence" care se doreste a fi extinsa la nivel national in asa fel incat sa transforme romanii intr-un popor de "agenti" :1. Reabilitarea oficiala a Securitatii

" La noi, culpabilizarea generalizată (şi de cele mai multe ori fără un temei justificat) a rezerviştilor structurilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale în perioada de după Revoluţie a determinat o anumită discreţie în ceea ce priveşte angajarea acestora în domeniul afacerilor în posturi care ar viza realizarea intelligence-ul privat. Chiar dacă această reticenţă în a utiliza expertiza rezerviştilor amintiţi s-a manifestat mai ales în mediul privat românesc, firmele străine sau cu capital majoritar străin(s.n.) nu s-au sfiit să caute cu prioritate angajarea unor astfel de specialişti. Posibil ca tonul pentru firmele româneşti să fi fost dat şi de către patronul unei companii străine care în cadrul unei conferinţe de presă de prin anul 1997 fiind atenţionat de către ziarişti că l-a angajat pe postul de consilier pe domnul X, persoană cu o anumită notorietate publică, care ar fi fost ofiţer de Securitate a declarat că „nu-l deranjează acest fapt şi îi pare rău că nu a ştiut acest lucru, dar cu siguranţă acesta poate fi un motiv serios pentru a analiza posibilitatea creşterii salariului”( s.n.). Nu este cazul să menţionăm aici despre ce persoane este vorba ( s.n. ) , dar cert este că după această dată, probabil şi ca semn al unei anumite maturizări a societăţii civile care s-a produs mai rapid în domeniul privat, percepţia publică a patronatului românesc faţă de rezervişti ca potenţiali angajaţi în posturi de mare responsabilitate s-a schimbat în bine relativ rapid." ( p.17.)


2. Postularea rolului conducator al "autoritatilor informative" in intreaga societate inclusiv in sfera politica si definirea perceptiei publice drept "aproape paranoica" , si cum aceasta perceptie asupra acestor structuri o are publicul, deci cetatenii, rezulta ca si ei sunt "aproape paranoici" (mai era un politician care prin `90 zicea pe sleau ca romanii sunt paranoici probabil ca de aceea face si acum politica...) :

"Diagnoza realistă a culturii de intelligence la diverse nivele de analiză relevă următoarele aspecte:

a) la nivelul decidenţilor politici:
- persistenţa unor confuzii conceptuale în discursurile referitoare la domeniul securităţii naţionale;
- preocupări scăzute în politicile de resurse umane ale partidelor politice pentru formarea unei culturi de securitate minimale pentru persoanele care ocupă sau urmează a ocupa diverse funcţii;(s.n)
- slabe preocupări pentru formarea culturii de securitate (implicit cea de intelligence) a candidaţilor la funcţiile eligibile; (s.n.)
- politizarea excesivă a problemelor legate de securitatea naţională;
- preocupări scăzute pentru a proiecta şi implementa reformarea profundă a sistemului naţional de securitate.
b) societatea civilă şi elitele intelectuale:
- slabă implicare în fundamentarea ştiinţifică a politicilor de securitate naţională.
( s.n.)
c) la nivelul percepţiei publice:
- viziune aproape paranoică faţă de “autorităţile informative”( s.n.)
- atitudinea faţă de “autorităţile informative” funcţionează pe “principiul vinovăţiei”
- perpetuarea inducerii unei atitudini de neîncredere faţă de “autorităţile informative” ale statului
d) posibile efecte asupra instituţiilor cu atribuţii în domeniul intelligence-ului romanesc:
- crearea unor presiuni artificiale asupra angajaţilor din instituţiile cu atribuţii în domeniu;
- scăderea moralului ofiţerilor operativi;
- disiparea resurselor în acţiuni de prevenire şi explicare a diverselor „atacuri” mediatice."
( p.16)

Alte lumi (4)
Apus de soare in Costa Rica ( 4 )

Spirit de echipa & Sarcini in plus & ...

In utimii ani , semnalele venite din domeniul psihologiei sunt din ce in ce mai interesante pentru viitoarea istorie a psihologiei romanesti. Punctez cateva gasite intamplator in ultimul an dar pastrez lovitura de gratie data de "o altfel de psihologie" pentru o viitoare postare . In suplimentul din 18 mai 2009 al Romaniei Libere ( "Birou de psiholog") am gasit cateva sfaturi psihologice foarte interesante.“Cum sa militati pentru spiritul de echipa”

Daniel Bichis,trainer, managing partner, Competent Consulting
Foto : Romania LiberaCitez din sfaturile oferite managerilor in vanzari :

Sarcina dumneavoastra este sa le schimbati directia de motivare, ajutandu-i sa constientizeze ca, fara vanzari, lucrurile se vor inrautati ( oare angajatii din vanzari nu stiu acest lucru ?!-n.n.) , compania neavand de unde sa le plateasca salariile restante ”.

Urmeaza un alt sfat uluitor :

In cazul in care cunoasteti situatia lor in privinta obligatiei de a plati rate la banci sau societati de leasing, puteti folosi frica drept motivator.” (?!- s.n.)

Sursa : http://www.romanialibera.ro/a154145/cum-sa-militati-pentru-echipa.html


Interesante sfaturi oferite de un psiholog democrat ( Suntem in Europa,nu ?) si in deplin acord cu codul deontologic al acestei profesii care urmareste "starea de bine" a subiectului... . In traducere libera, folosirea fricii drept motivator se cheama...santaj. Pe vremuri suna asa in particular : “Daca nu faci asta , te dau afara...”

E drept ca era o tehnica la moda in timpul comunismului folosita in special de sfanta Securitate , dar niciodata la lumina zilei . Ceea ce uita specialistul nostru este ca, in timpul comunismului , pana si in armata facuta la trupa era interzisa oficial, si prin regulament , folosirea ameninatarii . La fel de drept este ca acum ne aflam in capitalism si in democratie deci aceste tehnici pot fi folosite in viata civila si la lumina zilei, nu ?


In sfarsit, sfaturile date angajatilor care primesc sarcini in afara fisei postului sunt la fel de originale si interesante. Termenul la moda este "frustrati" :


"Frustrati din cauza sarcinilor primite"
Dr. Ovidiu Brazdau , psiholog, lector universitarFoto : Romania Libera

Din punct de vedere legal (s.n.), foarte multe companii , pentru a-si acoperi aceste situatii , includ in fisa postului sectiunea “alte activitati pentru indeplinirea sarcinilor curente

Atitudinea corecta este sa faceti ce va spune seful” ( corect... dar suna cunoscut, in armata formularea exacta era : "Ordinul se executa, nu se discuta" ...)

Daca nu va convine situatia in care munciti suplimentar, considerati-o ca un favor personal ( sic!- asta a fost buna !! - n.n.) facut sefului dvs.”

Sursa : http://www.romanialibera.ro/a154145/cum-sa-militati-pentru-echipa.html


Vi s-au parut interesante ?! Va inselati. Am pastrat pentru final cel mai socant semnal din panoplia noii psihologii democrate legal autorizate .

O tanara mi-a relatat ca dorind sa urmeze o terapie a fost pusa sa semneze un contract ( ?!) prin care se angaja ca in urma terapiei...nu se va sinucide ! S-a speriat si de terapie si de terapeut ...
Daca vi se face parul maciuca ( si va ramane asa ! ) si daca simtiti rece pe sira spinarii, conform "spiritus loci" dintr-o profesie democrata si intr-o tara democrata, responsabilitatea va apartine integral.

vineri, 8 ianuarie 2010

Alte lumi (3)Apus de soare in Costa Rica (3)

Ineficienta de partid si de stat

Romania, tara unde se traieste cel mai prost din UE

( Sursa : http://www.romanialibera.ro/actualitate/a174126-romania-tara-unde-se-traieste-cel-mai-prost-din-ue.html )Citesc presa recenta ca orice cetatean roman si gasesc informatii halucinante despre starea de fapt a Romaniei :

" In clasamentul general, Romania a obtinut acelasi scor ca Republica Moldova, Insula Dominica, Insulele Cayman din Caraibe."
"Din punctul de vedere al libertatii, tara noastra este cotata la fel ca Brazilia, Mongolia, Botswana, Trinidad-Tobago, Namibia si Africa de Sud."
"In functie de gradul de siguranta a cetateanului, Romania se afla la egalitate cu Botswana, Egipt, Mexic ori Senegal si este depasita de Bulgaria."


Si citesc reactiile pe masura ale celor revoltati :

" radu: romania=locul zero...
Vineri, 08 Ianuarie 2010 17:55
Multi dar prosti voteaza iliescu si fsn de 3 ori ....iar dupa 20 de ani se vaita ca sunt saraci sau pleaca in occidentul mult hulit (care nu a mancat salam cu soia) pt a agonisi cativa euro sa nu moara de foame! Va meritati soarta popor de prosti si inculti.....adevaratii luptatori anticomunisti au murit in lupta timp de 45 de ani.....supravietuitorii sunt cei care s-au adaptat comunismului, saraciei, dictaturii, mizeriei umane si materiale adusa peste Romania de la rasarit de marele "frate" sovietic "eliberator"!Cei care nu s-au putut adapta au luptat si murit in lupta anticomunista sau au emigrat de mult!Rezultatul peste ani....un popor de lasi,handicapati si hoti in proportie de 90% ......asta este fata adevarata a Romaniei in 2010!Cu mult regret......un luptator anticomunist din organizatia Vulturul Brancovenesc......la 15 ani(in 1988) imprastiam manifeste anticomuniste in statiile de metrou in bucuresti in timp ce 99,99% din "marele" popor roman se ascundea sub plapuma de frica lui ceausescu....eroii adevarati sunt oale si ulcele de mult.....imi pare rau ca nu am murit la revolutie acum 20 de ani ...asa scapam de greata de a fi roman alaturi de lasii care au "construit" socialismul timp de 45 de ani si hotia timp de alti 20 de ani!!! "
Oficial, nu se spune nici un cuvant despre cauze . Ca intotdeauna la noi, nimeni nu este de vina si asa cum in domeniul juridic este folosita sigla A.N. ( autor necunoscut ) la fel de bine poate fi folosita in domeniul politic si social sigla A.C.( autor colectiv ).

"Se sparie gandul" zicea odata cronicarul.

marți, 5 ianuarie 2010

Criza din spatele crizei

"Chiar daca societatea romaneasca m-a exclus si nu mi-a dat voie sa ii apartin, chiar daca romanii nu ma accepta nici astazi, pentru ca spun adevarul despre vechii securisti aflati tot la putere, limba romana ma insoteste permanent
Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatura 2009.


Herta Muller reconstituie panorama cruda si inspaimantatoare a dictaturii si a unei societati distruse pana la radacina.Decaderea oamenilor , ba chiar a unei intregi tari, este redata aici pana in cele mai mici detalii...
Ernest Wichner


Dar specificul capitalismului românesc este următorul: în acest capitalism cetăţeanul n-are nici o protecţie legislativă. Există legile, dar ele n-au nici un început de valabilitate din cauza corupţiei uriaşe. Nu spun eu acest lucru, ci UE.”
“ Puterea economică şi politică este în mâna tuturor foştilor membri importanţi ai PCR... şi mai precis a multor mari securişti sau a copiilor de securişti. Nu mă refer la securiştii de jos, ci la cei de sus”.
" Nu există nici o salvare, nici un adăpost nicăieri...
"
Claude Karnough
antropolog


"Romania este o tara in care nimic nu este vreodata foarte clar"
John Simpson
jurnalist BBC


N.B. Dupa cum se vede, se pare ca exista un complot "estern" impotriva Romaniei care vede din afara si cu ochiul liber ceea ce toata societatea romaneasca nu "vede" de 20 de ani cu toate institutiile ei democratice dinauntru deci in mod categoric cei trei cetateni ( un german, un francez si un britanic care nu se cunosc intre ei ! ) "denigreaza" tara noastra fara sa stie ca in fruntea lor exista o laureata a premiului Nobel care nici ea nu-i cunoaste pe cei trei dar spune acelasi lucru . Probabil ca va fi gasita cat de curand si o explicatie "autorizata" a faptului ca oameni diferiti , din tari diferite , vad ceea ce o intreaga societate sustine oficial , si de 20 de ani , ca nu exista.

duminică, 3 ianuarie 2010

Alte lumi ( I )
Apus de soare in Costa Rica

Despre ( a ) normalitatea romaneasca . Studiu surpriza ?!


De ani de zile circula mituri , puternic incurajate, despre faptul ca din ce in ce mai multi romani sunt “anormali” ca au “innebunit “ ( ei , nu societatea in care traiesc... ) , ca au nevoie de psiholog si chiar de psihiatru, etc. Dar se pare ca lucrurile stau cu totul altfel dupa cum arata un studiu recent . Pe de alta parte, acest studiu provoaca un disconfort vizibil specialistilor romani in sanatate mintala care au cu totul alte opinii. Meritul de a aduce aceasta delicata problema in atentia publica revine unui tanar redactor de la ziarul “Cotidianul”.

( sublinierile imi apartin )


Studiu-surpriză: Cei mai sănătoşi la minte din Europa
Victor Popescu, Redactor Ziarul "Cotidianul",

“ Frecvenţa depresiilor şi a tulburărilor anxioase în România este sub jumătate faţă de restul lumii, arată un studiu publicat recent. Specialiştii în sănătate mintală susţin, însă, că cifra este eronată şi că cercetarea prezintă hibe metodologice.

Greutăţile vieţii îi fac pe din ce în ce mai mulţi români să devină „clienţi“ ai instituţiilor psihiatrice ( ?! - s.n.)

De-a lungul vieţii, 13,4% din români suferă de cel puţin o tulburare mintală, rezultă dintr-un studiu publicat recent în revista „Management de sănătate mintală“ nr. 3/2009. Astfel, 6,9% din români se confruntă măcar o dată în viaţă cu fobii sau atacuri de panică, în vreme ce 4,3% suferă de depresie şi de alte tulburări de dispoziţie. Dependenţa şi abuzul de droguri şi alcool „lovesc“ numai 3,4% din români, se arată în studiul realizat între 2005 şi 2007 pe 2.537 de subiecţi, sub coordonarea cercetătoarei Silvia Florescu de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar din Bucureşti.

La o privire comparativă, rezultatele sunt surprinzător de optimiste.

Un raport din acest an al Parlamentului European arăta că „una din patru persoane este afectată de o formă de tulburare psihică cel puţin o dată în viaţă“ şi „se estimează că, până în 2020, depresia va fi cea mai frecventă boală din lumea dezvoltată“. Directorul medical al Spitalului de Psihiatrie „Al. Obregia“ din Capitală, dr. Radu Mihăilescu, afirmă că este imposibil ca prevalenţa pe viaţă a tulburărilor mintale din România să fie la 13,4%, de vreme ce în restul lumii „se admite că prevalenţa este cam aceeaşi, între 30 şi 33 de procente“ . Psihiatrul oferă şi motivul pentru care numărul îmbolnăvirilor este oarecum egal răspândit pe glob, mai ales în cazul patologiilor severe, de tipul schizofreniei sau demenţelor: „Aceste boli sunt preponderent biologice şi nu există, teoretic, nici un motiv să fie mai frecvente într-o parte a globului faţă de alte regiuni“, argumentează psihiatrul.

Un sondaj realizat în 2005, de organizaţia Mental Health Europe, arăta că peste 27% din europeni suferă de cel puţin o formă de boală mintală pe parcursul unui an. Psihiatrul Radu Mihăilescu spune că, la noi, cifrele ar putea fi chiar mai mari: „Într-o societate marcată de factori de stres economic şi social, în care există o seamă de tulburări legate de abuzul de substanţe, e de aşteptat ca anumite patologii să fie exprimate mai frecvent aici decât în alte regiuni“. Dr. Mihăilescu a făcut, de altfel, parte dintr-un grup de cercetători care, la finele anilor ’80 , a realizat un studiu similar („Titan 2“)*) dedicat sănătăţii mintale. Atunci „au fost confirmate datele internaţionale“.

Diferenţele surprinzătoare dintre datele noului studiu şi cifrele internaţionale ar putea veni din greşeli apărute în strângerea datelor de pe teren, crede dr. Mihăilescu. Ipoteza este împărtăşită şi de psihiatrul Mugur Ciumăgeanu, fost coordonator al Centrului Naţional de Sănătate Mintală. El crede că s-ar putea ca unii dintre subiecţii chestionaţi să fi avut simptome ale unor boli psihice, dar să nu le fi identificat ca „patologice“, ( ?!-s.n.) de unde şi distorsionarea datelor. „Rata extrem de scăzută a depresiei din studiul menţionat ( raportată în studii internaţionale între 7 şi 20% din totalul populaţiei ) nu anunţă neapărat că românii de dinainte de perioada crizei sunt mai fericiţi decât alte popoare, ci, mai degrabă, că avem din punct de vedere cultural o problemă în a asocia o stare de disconfort trist cu o etichetă de tulburare mintală (cea de «depresie»)“, exemplifică dr. Ciumăgeanu. Coordonatoarea studiului, cercetătoarea Silvia Florescu, precizează că operatorii nu au pus diagnostice, ci au aplicat un chestionar standardizat, diagnosticul fiind pus, pe baza răspunsurilor, de un soft creat la Harvard.

Sursa : http://www.cotidianul.ro/autori/victor_popescu-334.html

*) In anii `80 psihiatrul de la Policlinica Titan era dr. Constantin Gorgos sub conducerea caruia a fost alcatuit un dictionar ( mamut ) de psihiatrie. Pe de alta parte, exista relatari conform carora dr. Constantin Gorgos avea atributiuni speciale inainte de 1989 :

“Ziaristul care il insotea pe Emanuel Valeriu a fost recunoscut de catre pacient ( un inginer din Cluj arestat de catre Securitate si internat cu forta la psihiatrie –n. n.) ca fiind dr. Constantin Gorgos , directorul Policlinicii Titan, acela care facea lista cu pacientii care trebuiau internati cu forta la psihiatrie cu ocazia evenimentelor politice”

Sursa : http://www.scribd.com/doc/2453081/O-lista-a-dizidentilor-tratati-in-spitale-psihiatrice-din-RomaniaPsychiatric-disidents-in-roumanian-asilums