Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois, Steven van Groningen, Leslie Hawke, Peter Damian Hurley

miercuri, 30 aprilie 2014

Cazul Cristian Panait. Manipularea crasa a arhivei virtuale si a opiniei publice


Cazul Cristian Panait este cazul care a bulversat poate cel mai mult opinia publica romanesca prin tragismul lui. Absolut uluitor este faptul ca ceea ce in urma cu cativa ani erau considerate drept probe obiective existente in dosarul penal si invocate atunci de catre ziaristi, se volatilizeaza brusc in 2014 impreuna cu articolele despre acest subiect ! O astfel de atitudine adopta un articol publicat recent  publicat in "Evenimentul Zilei" ( Simona Ionescu - Răzbunarea „lupilor tineri” din Parchetul General ).
Partea interesanta este aceea ca un alt articol publicat recent pe Contributors.ro ( Brindusa Armanca - De ce trebuie premiati jurnalistii de investigatie ) face exact elogiul presei de investigatii prezentand in acelasi timp un tablou de cosmar. De fapt,  presa ramane jurnalisti de investigatie  , anchetele lor nu mai au  in realitate loc in presa,  iar jurnalistul de investigație :


" devine adesea incomod și pentru propria breaslă, rămâne fără job, fiind privit ca un ciudat, un apucat care vede peste tot corupție și rețele vinovate, unde politicul e complice cu mafiile și cu mogulii mass-media. Cu orgoliul profesional rănit, se încăpățânează să publice o vreme pe blog, în afara oricărui câștig. Dacă are familie, fie ”se cumințește”, abordând chestii simpatice și nevinovate, fie se reprofilează făcând munci din care să-și poată ține copiii. Și asta doare. Dar măcar scapă viu. Moare doar jurnalismul de investigație în România și, o dată cu el, adevărurile care așteaptă să fie spuse" 

Cititi cu atentie textul de mai jos deoarece , desi a fost scris in mod cert de o persoana reala , pe Internet au mai ramas doar urmele lui ( !)  :
                                                      


                         Articol din Evenimentul Zilei care nu mai este disponibil pe Internet   

(1)  
" 30 iunie, 15:53. 0110
Dosarul nr. 177/P/2002, al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia de urmarire penala si criminalistica. Obiectul acestuia este „Moartea violenta a procurorului Cristian Panait. Inculpat: Ponta Viorel Victor”. Dosarul a fost tinut timp de noua ani “la secret”.
„În urma evenimentului produs la 10.04.2002, ce a constat în caderea lui Panait Nicolae Cristian de la înaltimea terasei propriei locuinte, pe partea carosabila a strazii Logofat Stroici, nr. 35, Sectorul 2, Bucuresti, ne-am deplasat la fata locului si am efectuat cercetarea în scopul descoperirii, fixarii si stabilirii pozitiei si starii mijloacelor materiale de proba. În pofida tratamentului chirurgical aplicat si a masurilor de resuscitare întreprinse de medicii Spitalului Clinic de Urgente Bucuresti, la ora 20,30 s-a înregistrat decesul lui Panait Cristian. Cercetarile s-au desfasurat în cadrul unor versiuni de ancheta elaborate în raport de persoana victimei, profesia si functia sa, locul de munca, anturajul sau, etc. La stabilirea formei judiciare a mortii s-au avut în vedere cele 3 posibilitati de suprimare a vietii: omuciderea, caderea accidentala si sinuciderea.” – asa incepe raportul criminalistului din cadrul IGPR, referitor la evenimentul macabru din seara zilei de 10 aprilie 2002. Mai departe, in rechizitoriul procurorului care cerceta moartea violenta a lui Panait (in dosarul real al cauzei, si nu in cel fals, prezentat de procurorul Ilie Botos in urma cu cativa ani si in care, in complicitate cu Ovidiu Paun si Ilie Piciorus – ambii sefi ai lui Panait, s-a falsificat raportul medico-legal si cel al criminalisului, aratandu-se opiniei publice ca moartea procurorului a survenit ca urmare a aruncarii de la fereastra apartamentului in care locuia) se spune ca “varianta sinuciderii ori a accidentarii nu se sustin de catre probele coroborate cu declaratiile martorilor, in concluzie stabilirea formei judiciare a mortii ramane ca stabilita omuciderea”.
Pe lista suspectilor din dosarul cauzei exista un singur nume: “Viorel Victor Ponta, de profesie procuror, coleg cu victima”. La dosar mai exista, de asemenea, ca punct deosebit de important in desfasurarea anchetei penale si stabilirea autorului crimei, declaratia matusii lui Cristian Panait: “Cristi m-a anuntat, cand s-a intors de la serviciu, in jurul orei 17, ca va avea o vizita si sa nu ma sperii daca aud scandal. A zis: Ori eu, ori ei! A specificat ca vrea sa lamureasca niste probleme de viata si de moarte cu un coleg si a spus numele Ponta. Mi-a cerut sa le pregatesc o cafea si, daca se poate ar fi mai bine sa nu asist la discutii. In jurul orei 17.30 a venit musafirul asteptat iar eu, conform intelegerii cu Cristi, am plecat in vizita la o vecina. Ultima persoana care a venit la Cristi a fost acest Ponta”. Femeia mai declara si ca “am fost alertata de ceilalti vecini ca nepotul meu a cazut de la etaj. Ultimele cuvinte pe care le-am auzit de la el au fost: cainele asta de Ponta m-a omorat! Apoi a mai spus ceva dar nu am mai putut auzi, a intrat in coma”. Procurorul care a dat rezolutia de incepere a urmaririi penale impotriva lui PONTA a fost, in doi timpi si trei miscari, pensionat fortat, de catre ministresa Rodica STANOIU. Un alt procuror a luat “cazul” si, la ordinele lui Botos – procurorul de casa al lui Nastase si Hrebenciuc, a falsificat toate probele astfel incat moartea procurorului panait sa para o sinucidere. Ba, mai mult de-atat, i-au intinat si batjocorit pana si amintirea: au ordonat, postmortem, sa I se faca o analiza psihiatrica luiPanait. Nu era deajuns pentru ei ca unealta Ponta il ucisese, il voiau si “nebun”. Miza v-o dezvalui in cele ce urmeaza (toate datele dosarului le voi prezenta in emisiune, impreuna cu declaratii, in premiera, ale fostilor colegi ai lui Panait).
In urma disparitiei tragice a procurorului Panait, cloaca din spatele lui Ponta l-a recompensat generos, pentru crima savarsita, pe imberbul “procuror”: in acelasi an a devenit, hodoronc – tronc, sef al corpului de control al Primului-Ministru Nastase. Sa vedem insa de ce devenise Panait atat de periculos pentru sefii lui incat sa ii ordone suprimarea, iar executantul Ponta sa o si duca la indeplinire:

DOSARELE LUI PANAIT: In primul dosar, procurorul ancheta furtul masinii deputatului PSD Viorel Gheorghiu. In urma anchetei, Panait a stabilit ca deputatul si-a inscenat furtul autoturismului BMW, pentru a obtine, in mod ilegal, 2,2 miliarde de lei, valoarea asigurarii. Al de-al doilea, mult mai delicat, care a facut multa valva si despre care s-a spus ca a determinat “sinuciderea” sa, il viza pe procurorul bihorean Alexandru Lele. Convingerea luiPanait - aceea ca Lele era nevinovat, s-a materializat printr-o ordonanta prin care Panait, in ciuda presiunilor la care era supus, a dispus scoaterea de sub urmarirea penala a procurorului Lele. Mentionez ca Lele tocmai arestase pe unul dintre sponsorii principali ai lui Nastase si bun prieten cu Vasile Blaga, pe vremea aceea pesedist si sef de vama la Bihor. Un alt dosar pe care Panait il avea in lucru era cel al soţiei lui Adrian Năstase, care era cercetată pentru apariţia īntr-un cont bancar a 400.000 de euro nejustificabili. Alte dosare aflate in lucru ale lui Panait: spalare de bani Ovidiu Tender, si modul in care a vandut fraudulos, catre Petrom, o casa din domeniul public, insasi ministresa de atunci a Justitiei, Rodica Stanoiu. Imediat dupa moartea lui Panait, aceste dosare (mai putin al procurorului Lele) i-au fost date lui Ponta. N-a apucat nici macar sa le rasfoiasca pentru ca, nu- asa, a fost numit sef de control guvernamental. Si le-a facut sa dispara." 
Acest text ( din pacate nu am salvat si numele autorului ... ) a aparut in Evenimentul Zilei din 30 iunie 2012. In 2014 , si in acelasi ziar , ziaristii EVZ scriu cu totul altceva :


" Iar în final, ultimul argument este legat de rolul presei scrise în consemnarea tuturor evenimentelor importante petrecute în această țară, dar mai ales al presei de investigații, care a murit ușor-ușor, strivită fie de interese, fie de neputința patronilor de a susține financiar deplasările reporterilor și alte demersuri costisitoare. „Dosarul Panait” nu putea fi reconstituit dacă nu existau colecțiile ziarelor din 2002, 2003, 2005 sau 2006 ( s.n.). Însemnările și opiniile apărute și păstrate pe net, scrise de oricine și fără o documentare temeinică, pot oricând, distorsiona realitatea. Exact așa cum s-a petrecut cu episodul devenit legendă urbană: „Câinele de Ponta mi-a făcut-o”. S-a scris pe un site (dispărut ulterior) că mătușa procurorului a făcut această declarație șocantă(s.n.). În anul 2012, acest text a fost găsit pe net de un jurnalist neamț și întreaga poveste a apărut într-un ziar din Germania. De acolo a fost preluată de jurnaliști români, citându-se ca sursă credibilă… presa germană! O suveică periculoasă, practicată, din păcate, și în alte cazuri cu miză."
 
Simona Ionescu
http://www.evz.ro/razbunarea-lupilor-tineri-din-parchetul-general-.htmlPrima observatie importanta este aceea articolul citat la inceput invoca probele din dosarul cu nr.177/P/2002 , si nu presa .
A doua observatie importanta este aceea ca nici un dosar nu poate fi  (re)construit doar prin colecțiile ziarelor din 2002, 2003, 2005 sau 2006.
In sfarsit, disparitia articolelor din arhiva virtuala este o realitate si aici pot cita un asemenea articol de negasit in prezent si care a disparut cu site cu tot 

http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html


Am avut inspiratia de a salva pe mail-ul meu textul citat anterior (Articol din Evenimentul Zilei care nu mai este disponibil pe Internet )  dar si link-ul de la acest text , si cu specificarea finala " panait cristian" in mod special pentru a identifica rapid textul in arhiva mea de mail.
L-am identificat , dar am avut o foarte mare surpriza.Incercand sa accesez acum pe Google vechiul link al  textului , am gasit acolo cu totul altceva si dovada o aveti mai jos .
Un "search" pe Google pentru textul albastru de mai sus notat cu ( 1) va va oferi drept rezultat doar  textul rosu de mai jos ( 2) care demonstreaza fara dubiu ca textul initial despre dosarul Panait a fost substituit cu textul despre "consiliul de atestare " ( !!!).(2) 

  1. TACTICĂ BOLȘEVICĂ. Adresa prin care Guvernul Ponta a ...

    www.evz.ro/...a.../2.html

    Translate this page
    Evenimentul Zilei
    Jun 30, 2012 - 0110. 0 răspunsuri, 19 voturi. 30 June, 15:530110Dosarul nr.177/P/2002al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si JustitieSectia de urmarire penala si criminalisticaObiectul acestuia este „Moartea violenta a procurorului Cristian Panait. Inculpat: Ponta Viorel Victor”. Dosarul a fost tinut timp ...


Mai exact, cautand pe Google link-ul de la articolul citat initial, am obtinut cu totul altceva : 

Partea interesanta este aceea ca acest articol il cunosc  foarte bine  deoarece l-am utilizat inclusiv cu documentul pdf ( http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2012/iunie/30/adresa_ministerului.pdf ) atunci am exemplificat unele situatii de imposibilitate inclusiv prin acel celebru consiliu de atestare (http://sergiusimion.blogspot.ro/2012/07/situatiile-de-imposibilitate-2.html ).  

In final , cred ca orice cetatean responsabil este revoltat de modul in care au actionat justitia si presa in acest caz tragic si tulburator pentru orice constiinta normala, morala ,  si lucida , si cred ca nu sunt singurul care crede ca in acest caz  ambele puteri ale statului au esuat lamentabil prin (in)actiunea si/sau atitudinea lor. 
Pe de alta parte , daca ar fi vorba cu adevarat numai despre  o legenda urbana , atunci ziaristii care au scris numai pe baza ei ar fi total compromisi si este foarte putin probabil ca toti cei implicati sa-si fi asumat benevol un asemenea risc.
Cu adevarat revoltator este  modul in care ,  dupa declaratiile in timp ale ziaristilor,  apar si dispar probele din dosarele penale  , si  modul in care dispar articolele de pe Internet referitoare la aceasta tragedie care da cosmaruri oricarei persoane cu constiinta morala.
Intrebari pentru ziaristi, cititori, si persoanele cu constiinta civica 1. Cine a scris in 2012 textul citat  in Articol din Evenimentul Zilei care nu mai este disponibil pe Internet  si de ce acesta nu mai este disponibil pentru marele public in 2014 ? 
2. Cine ( sau ce)  este responsabil pentru disparitia /inaccesibilitatea lui ?  
3. Cine ( sau ce ) este responsabil pentru schimbarea adresei de Internet a unui document public de o asemenea importanta ? 
4. Daca unii ziaristi au scris si au semnat un articol in nume propriu si alti ziaristi ( sau chiar ei insisi !) il contesta ulterior tot in nume propriu , ce fel de cod deontologic aplica aceasta breasla profesionala si cel fel de imagine mai are aceasta in ochii cetatenilor ?!

Note 

Disparitia unui articol de pe Internet cu ( site cu tot ! )  este perfect posibila si nu este nici primul, nici ultimul caz de acest gen pentru ca asa au disparut intregi arhive virtuale ale unor ziare care aparent  nu mai sunt accesibile cititorilor obisnuiti si nici chiar autorilor articolelor.
Problema este ca aceasta "disparitie" este valida numai din punctul de vedere al utilizatorului obisnuit . Cunosc cazul unei ziariste care a facut gresala sa nu-si salveze propriul articol publicat intr-un ziar de mare tiraj si nu l-a mai putut recupera pentru ca a disparut de pe Internet. Peste cativa ani, si in timpul unei anchete care a deranjat,  a fost chemata sa dea socoteala pentru ceea ce a scris , iar cel care a chemat-o avea in fata un dosar complet cu toate articolele publicate de ea, si subliniate pe deasupra.
Comentarii si reactii ale cititorilor  EVZ

fara suparare la 22 aprilie08:09 a spus:
Nu pot crede in ceea ce ati scris!
simona ionescu la 22 aprilie09:24 a spus:
Cititi cele 3 episoade din Dosarul Panait, unde veti regasi informatii si probe din acel an 2002. Poate atunci veti crede. EVZ nu e un ziar care-l menajeaza pe Ponta, dar nici nu poate ascunde adevarul cand ziaristii (inclsiv eu) am scris altceva despre acest caz la vremea respectiva (s.n.).

beria la 22 aprilie09:21 a spus:
O incercare indrazneata de manipulare ! Niciodata nu voi mai citi ceva semnat de autoarea articolului !
simona ionescu la 22 aprilie09:35 a spus:
Va recomand sa cititi cele 3 episoade din Dosarul Panait, publicate azi pe site, si apoi sa vorbiti de manipulare. E pacat sa persistati intr-o idee doar pe prespuneri. In general, cititorii ne cer adevarul pe baza de probe!
Curiosul la 22 aprilie23:52 a spus:
Cititorii va cer adevarul pa baza de probe ... Ne puteti spune cati din presa din Ro respecta acest lucru ?La cate minciuni,manipulari,diversiuni (cum cred ca este si asta ) se ofera zi de zi ,de o parte a presei,dati-mi voie sa nu mai am incredere ..aproape in nici un "adevar"..Sincer ,in ce am citit mai sus,nu vad nici o dovada a ceva sau un adevar care infirma ceva .. 


thanathos la 22 aprilie17:44 a spus:
Daca jurnalistii anului 2014 nu sunt in stare sa rascoaleasca mizeria din 2002, cand procurorul Lele este in viata (inca) , cand procurorul Piciorus Ilie, calaul disidentului Ursu si al lui Panait (ca sef direct ce il presa la ordinele superiorilor - Joita-Stanoiu-Nastase) sta binemerci spalat de securistii batrani din CSM-ul lui Nastase inseamna ca nu mai exista dreptate si presa ibera si adevarata in tara asta si trebuie sa plecam in congo. Faceti naibii o ancheta serioasa!!! Numai exista nimeni cinstit in tara asta??? Chiar daca dovezile cu Ponta s-au pierdut sau chiar o fi nevinovat (mira-m-as) raman celelalte dovezi palpabile care duc direct la Nastase! Macar atat sa spele numele si moartea acelui procuror terminat de securisti. Lele descoperise increngatura mafiei, se pare ca si Blaga e implicat probabil de aia Macovei nu a dat drumul la dosar si cercetari in mandatul ei de ministru! Toti sa plateasca indiferent de nume si partid!!!

Geo la 22 aprilie14:04 a spus:
Domnilor ziariști de la EVZ! Domniile voastre doresc să vă dați drept deținătorii adevărului suprem în cazul procurorului Panait. Probabil că aveți și niște interese acolo altfel nu ați fi răscolit acest dosar. Convingerea mea este că ziariștii pot fi nu doar manipulatori, ci și manipulați. Ce întrebări apar însă:
- raportul expertizei toxicologice, dacă a fost făcut, unde-i, dacă nu a fost făcut de ce nu?
- De ce pe subiectul apariției petelor roșii pe corpul lui, își dă cu părerea un psiholog și nu un medic specialist în dermatologie, toxicologie etc.?
- De ce nu au fost urmate căile legale de proceduri de investigații, juridice etc.? În mod cert a fost o implicare a politicului, deci cazul trebuie redeschis.
- De ce nu se dorește nici astăzi redeschiderea cazului? Pentru că doar justiția poate da o apreciere corectă tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest deces.
Configurând toate acesta cu tăcerea suspectă a tuturor martorilor putem ajunge doar la o concluzie...

Sursa : http://www.evz.ro/razbunarea-lupilor-tineri-din-parchetul-general-.html
Update

Despre jurnalistii de investigatie

Sergiu Simion spune:
Citez din articol :
” Înseamnă riscuri de viață pentru jurnalist și familia sa, înseamnă potențiale procese de calomnie sau pentru afectarea imaginii în care avocatul e pe bani, nu pro bono. Ondine Gherguț a fost amenințată în timpul referendumului și are pe rol procese pentru date din anchetele publicate. Mai înseamnă ziduri înalte de secretomanie în cautarea surselor credibile, verificări riguroase nu doar rezonabile, autorități abuzive care cred că informația este proprietatea lor. Și poate însemna excluziuni subite, aruncarea la sertar a anchetei, să moară nepublicată, fiindcă interesele redacționale sau patronale ar fi deranjate de dezvăluiri. Befu declară că simte pe propria piele că a deranjat boșii din presă. Represaliile n-au întârziat.”Ce are un ziarist la finalul unei zile de muncă? Semnătura. În curând vom constata că jurnalistul Befu nici n-a existat pe pământ. A fost doar o închipuire, un abur de trabuc”. Iar asta doare. Doare și costă faptul că jurnalistul de investigație devine adesea incomod și pentru propria breaslă, rămâne fără job, fiind privit ca un ciudat, un apucat care vede peste tot corupție și rețele vinovate, unde politicul e complice cu mafiile și cu mogulii mass-media. Cu orgoliul profesional rănit, se încăpățânează să publice o vreme pe blog, în afara oricărui câștig. Dacă are familie, fie ”se cumințește”, abordând chestii simpatice și nevinovate, fie se reprofilează făcând munci din care să-și poată ține copiii. Și asta doare. Dar măcar scapă viu. Moare doar jurnalismul de investigație în România și, o dată cu el, adevărurile care așteaptă să fie spuse.”
Desigur.
Sa completam totusi aceasta imagine foarte realista , cu un articol la fel de recent care arunca in aer un dosar devenit public prin meritul ziaristilor inca din 2002, dar negat tot de colegii lor in 2014 :
Doamna Armanca, in esenta , este vorba de MANIPULAREA crasa a arhivei virtuale si a opiniei publice , dar pentru acest lucru NU sunt vinovati cititorii si cetatenii !
Ca jurnalist, fost redactor la Europa Libera , si profesor universitar , care este opinia dvs si ce propuneti de fapt ?

http://www.contributors.ro/media-tech/de-ce-trebuie-premia%c8%9bi-jurnali%c8%99tii-de-investiga%c8%9bie/#comment-183547

marți, 29 aprilie 2014

First-ever live debate between EU presidential candidates

      
Un model de dezbatere politica civilizata si europeana 


It was a first for European politics tonight as the four EU presidential candidates took part in a live debate on euronews.Jean-Claude Juncker (European People's Party), Martin Schulz (Party of European Socialists), Guy Verhofstadt (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) and Ska Keller (European Green Party) - went head-to-head in Maastricht, ahead of European elections in May.

 


Streamed live on Apr 28, 2014
Part 1 of the debate (Europe's economy): 1:47
Part 2 of the debate (Euroscepticism): 31:05
Part 3 of the debate (Foreign Policy): 1:00:31

It was a first for European politics tonight as the four EU presidential candidates took part in a live debate on euronews.Jean-Claude Juncker (European People's Party), Martin Schulz (Party of European Socialists), Guy Verhofstadt (Alliance of Liberals and Democrats for Europe Party) and Ska Keller (European Green Party) - went head-to-head in Maastricht, ahead of European elections in May.

marți, 22 aprilie 2014

Noul razboi total impotriva democratiei si Occidentului.


Comentariul de mai jos a fost facut la un articol aparut recent pe Contributors.ro

     Alexandru CoitaStanding Up to the Bully in the Backyard 
Din nefericire, articolul  nu trece dincolo de constatari empirice si cvasi-tautologice de genul :

".. Moscow is willing to break the fabric of the post-Cold War order to advance an imperialist agenda in the East, challenging NATO at its borders. " 
" What Russia is doing right now in Ukraine is more than mere brinksmanship or muscle flexing. It aims at sustainably reversing the developments of the past two and a half decades, which sought to bring democracy, prosperity and stability in Eastern Europe. ",etc.
De fapt, la fel ca si scriitorul Pavel Corut in "Adevarul" ( adev.ro/n45xdb ) , autorul ofera doar recomandari pentru membrii NATO , dar fara o analiza de profunzime a cauzelor care au condus la situatia actuala si fara o analiza a mentalitatii rusesti , de neinteles in acest caz pentru o mentalitate democratica si occidentala. Pana la urma, la fel ca si in cazul Georgiei, agresiunea contra Ucrainei si de fapt impotriva UE si Occidentului , este numai in subsidiar una militara.
Pe de alta parte, situatia in care se afla acum si UE si NATO luate total prin surprindere ( inca o data dupa precedentul Georgiei ! ) de agresiunea ruseasca brutala in Ucraina, seamana cu situatia creata in vara trecuta prin tentativa de lovitura de stat din Romania care a bulversat nu numai romanii, ci si UE si USA . Ambele agresiuni au actionat intr-o zona aflata in afara grilelor UE si a grilei democratice in general.
Diferenta este ca actiunea SF cu mascati si trupe fara insemne din Ucraina , nu este decat primul pas dintr-un scenariu complex al razboiului total, informational, psihologic si geopolitic ( inclusiv in spatiul virtual si dincolo de ”Matrix” ) , razboi in care au fost analizate si exploatate la scara globala toate caracteristicile si fisurile mentalitatii si democratiei occidentale care a facut gresala sa subestimeze ravagiile mentalitatii post-kaghebiste si dughiniste intr-o Rusie acaparata de siloviki . Rezultatul de cosmar este o tara care geografic apartine Europei , dar care isi antreneaza copiii si fetitele de 12 ani cu pistoalele mitraliera si „ pentru viitor ” .
UE si Occidentul se afla acum in situatia de a cunoste pe viu proverbul romanesc ”pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Mai exact , ceea ce americanii au construit numai in fictiunile cinematografice , distopiile atemporale si scenariile catastrofice moderne, rusii au construit la alta scara si exact in realitatea acestei lumi.
Este pretul platit de Occident pentru necondamnarea comunismului si nerecunoasterea crimelor lui care le-au depasit de fapt pe cele naziste.
In acelasi timp este cea mai mare provocare existenta dupa 1945 pentru pentru civilizatia si democratia europeana si occidentala , a carei aparitie a fost prevazuta doar de catre tarile din Est respectiv de disidentii si intelectualii lor care au cunoscut in mod nemijlocit mentalitatea si iadul comunist.
In sfarsit , cele 5 masuri propuse de autor sunt necesare , dar nu si suficiente. Problema principala este in realitate razboiul total impotriva democratiei si Occidentului , razboi in care agresiunea militara reprezinta numai elementul final si nu neaparat necesar. De fapt, ceea ce lipseste in acest moment, este o strategie occidentala coerenta de contracare a razboiului informational total dus impotriva Occidentului si a valorilor lui , razboi care continua la un nivel infinit superior, si la scara globala , propaganda ruseasca anterioara momentului 1989. Din acest punct de vedere , spre deosebire de Occident, Rusia nu a pierdut nimic deoarece la nivel global si sub varii forme , mentalitatea anti-occidentala a castigat se pare cam toate bataliile.
In mod cert, dupa invazia rusa din Crimeea, nimic nu mai seamana cu ceea ce a fost inainte pentru ca lumea in care traim nu mai este de fapt aceeasi . S-a schimbat nu numai echilibrul geopolitic si strategic, ci a fost pus sub semnul intrebarii intreg echilibrul civilizatiei europene si occidentale.
P.S. In primul rand , este adevarat ca multi romani cunosc limba engleza , dar eticheta in general si respectul in special fata de cititorii acestei platforme in limba romana , ar presupune ca autorul roman sa-si scrie acest articol de interes public in romaneste sau cel putin sa scrie in subsidiar si traducerea lui cum s-a mai practicat de fapt pe acest forum chiar si in cazul autorilor englezi.
http://www.contributors.ro/global-europa/standing-up-to-the-bully-in-the-backyard/#comment-182514
Alexandru Coita   Alexandru Coita spune:22/04/2014 la 16:13 
Domnule Simion,
Multumesc pentru comentariile extrem de pertinente. Articolul nu s-a dorit o analiza comprehensiva a cauzalitatii istorice sau a psihologiei societatii ruse, domenii pe care cu siguranta dvs. le stapaniti mai bine decat subsemnatul, care are o instruire in domeniul relatiilor internationale. Am preferat, dat fiind caracterul comprimat al observatiilor, sa prezint sintetic si clar cateva argumente de baza, asumandu-mi riscul ca ele sa para evidente pentru unii observatori avizati, printre care in mod evident va numarati.
In ceea ce priveste redactarea in limba engleza, recunosc ca este o formula neobisnuita pentru contributors, si regret sincer daca aceasta abordare a fost deranjanta pentru anumiti cititori. Tot ce pot spune este ca textul a fost redactat in limba engleza in original, intr-un context separat de demersul publicistic, aparitia lui ‘tel-quel’ fiind o decizie la baza pragmatica, insa care a tinut cont de faptul ca dezbaterea in sine depaseste granitele Romaniei, acest punct de vedere putand fi de interes si unor persoane care nu stapanesc limba romana. Va asigur, totusi, ca de indata ce timpul va permite voi transmite editorilor o traducere pentru a fi adaugata articolului.
Inca o data multumiri pentru ampla si interesanta dvs. critica.
AC
Răspunde

   Sergiu Simion spune:
22/04/2014 la 21:56 Multumesc si eu pentru aprecierile dvs. Pe de alta parte, sunt convins ca ceea ce se intampla in prezent este decisiv pentru viitorul Europei si al generatiilor care vin, cu atat mai mult cu cat la noi exista cetateni care stiu ca in realitate li s-a furat ” si tara, si viitorul ”
http://www.contributors.ro/editorial/salvarea-unei-natiuni-prin-justitie-refondarea-politicii-romanesti-reconstructia-partidelor/#comment-182035 ) , si ar fi foarte trist ca si cetatenii Europei sa constate, dar la alta scara , exact acelasi lucru.

vineri, 18 aprilie 2014

Despre migrarea competenţelor


Comentariul de mai jos a fost facut la un articol aparut pe Contributors.ro :
Vladimir Tismaneanu - Fragila, casabila si plina de har: Despre Nina Cassian (1924-2014)
In cazul unei evocari lirice cum este cea de fata este bine sa ne aducem aminte si de latini cu acel celebru : “de gustibus non est disputandum”, tocmai pentru ca ne place sa credem ca traim intr-o lume libera si intr-o democratie care ne da si dreptul la opinie , si dreptul la alegeri.
Si totusi , dincolo de preferintele literare pentru poeme superbe cu poliglotul Behemoth si Floarea analfabeta ,etc. si de omagierea unei :

” fiinte de o mare sensibilitate, cu aer de sirena seducatoare si ciuta inspaimantata, semanand la chip (din profil) cu Dante, cu niste degete de-o eleganta iesita din comun, neuitabile, avand muzica-n sange si poezia-n carnea trupului, cu o conversatie imbatatoare precum o sampanie de mare lux, consumatoare frenetica de vodka si de tigari, cinica si ludica, romantica si melancolica, fragila si cruda, gracila si intransigenta,…”,

pe care istoria literara o va retine ca :

” iubita multor figuri celebre, rasfatata, adorata, inconjurata mereu de o curte de tineri admiratori” ,

raman , si exact in virtutea principiului amintit la inceput , unele intrebari .
In utima instanta , si in acest context, ce fel de valori a sustinut de fapt Nina Cassian respectiv prin ce va ramane in istoria literaturii si de ce este evocata aici si nu intr-o revista literara ?
Am pus aceasta intrebare retorica din doua motive . In primul rand, am observat ce fel de admiratori si ce fel de public a atras aici evocarea poliglotului motan Behemoth si respectiv celebra „limba sparga” ( ex: o persoana amintita in „ Lumea secreta a nomenclaturii” , o alta persoana care din afirmatiile facute la alte articole de pe platforma se pare ca ar fi facut fizica si ar fi fost coleg cu Valentin Ceausescu, etc. ).
In al doilea rand, se poate observa tot pe aceasta platforma o tendinta foarte interesanta. Domnul Tismaneanu
(profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland ) scrie in cazul de fata despre poeta Nina Cassian si „limba sparga” , domnul Marius Stan ( politolog) scrie tot aici , dar despre Gabriel Garcia Marquez si realismul magic. Pentru a intelege mai bine aceasta tendinta actuala , sa dam un exemplu si dintr-o alta publicatie unde sunt publicate multe articole de opinie. Intr-un ziar de mare tiraj ca „Adevarul” , domnul Ion Petrescu ( analist militar ) a publicat recent un interviu-fluviu (adev.ro/n45xdb) cu scriitorul Pavel Corut ( autor a „150 de cărţi, într-un volum de circa 6 milioane de exemplare vândute în ţară şi străinătate ”) , pe care il consulta in calitate de „rezervist”, respectiv fost ofiter de contrainformatii inainte de 1989 si devenit mai intai ziarist , ulterior scriitor .
Cu alte cuvinte , si in anumite limite, avem de-a face cu o interesanta migrare a competentelor in societatea noastra : profesorii de politologie si politologii scriu , printre altele , despre poezie si realismul magic, iar analistii militari consulta in probleme de aparare …scriitorii de spy fiction !
In ultimul caz , si daca ne mai pastram inca simtul umorului , romanii afla ca vor fi ce au fost si mai mult decat atat. Cum sangele apa nu se face , scriitorul Pavel Corut recomanda liderilor NATO sa acorde mai mult interes „ armamentului psihotronic, deoarece agresiunile cu acest fel de armament sunt în mare parte insesizabile de populaţia-ţintă” iar pe plan intern recomanda ce a stiut sa faca mai bine in trecutul sau de ofiter de contrainformatii , respectiv ”pregatirea contrainformativa a populatiei” ( sic !) .
In sfarsit, desi nu sunt clare motivele pentru care are loc aceasta migrare a competentelor , pot fi usor intuite efectele posibile pe termen lung respectiv influentarea opiniilor si a sistemului de valori al cititorilor . In acest caz , cred ca exista un consens general asupra unei chestiuni care explica multe din comportamentele existente in spatiul virtual respectiv faptul ca , in prezent , „…controlul opiniei publice a devenit mai decisiv decât obținerea victoriei pe teren militar”( Olavo de Carvalho ).

miercuri, 16 aprilie 2014

Salvarea (numai) prin justitie ?


Comentariul de mai jos a fost facut la un articol publicat  pe Contributors.roValentin Naumescu - Salvarea unei naţiuni prin justiţie. Refondarea politicii româneşti. Reconstrucţia partidelor
Sergiu Simion spune:
Un articol foarte bun, foarte interesant si care vine pe un orizont de asteptare , cu mentiunea necesara ca totusi nu trece dincolo de exprimarea unor generalitati, aspiratii si/sau dorinte legitime ale cetatenilor :

” Abuzurile şi hoţia istorică a conducătorilor şi reprezentanţilor politico-administrativi ai României, la toate nivelurile, au devenit intolerabile, atât pentru cluburile euro-atlantice la care am aderat cât şi pentru poporul român, unul de regulă răbdător, învăţat să suporte aroganţa şi privilegiile „elitelor” de tip fanariot, cu speranţa că va putea până la urmă „să se descurce” pentru a supravieţui, într-un veşnic compromis cu propriile sale tare şi complexe”
“…privim în aceste zile epopeea „bătăliei pentru justiţie” din România cu sentimentul că, în sfârşit, rezistenţa corupţiei sistemice poate fi învinsă”, etc.
“Cooptarea în politică a profesioniştilor integri pe care încă îi mai are România, a clasei mijlocii educate, care întâi a practicat (cu rezultate) o meserie şi apoi se apucă de politică (nu invers)…”, etc., etc.
Pe scurt, in afara generalitatilor, a aspiratiilor si dorintelor legitime, articolul nu identifica nici cauze, nu propune de fapt nici solutii. Pe aceeasi tema generoasa a coruptiei , un articol recent de pe aceasta platforma ( Claudia Postelnicescu – România clanurilor, statul de drept și victimizarea corupților – http://www.contributors.ro/sinteze/romania-clanurilor-statul-de-drept-%c8%99i-victimizarea-corup%c8%9bilor/) merge la radacina raului si face o analiza de profunzime a cauzelor coruptiei de sistem de la noi.
In sfarsit , dupa 25 de ani de tranzitie mi se pare bizar sa vorbim despre “germenii unei culturi a statului de drept” care incep sa apara si la noi , dar fara sa spunem clar si raspicat faptul ca nu poate exista o coruptie in afara statului si institutiilor lui ! Problema este ca nimeni nu vrea sa se ocupe de acest cartof fierbinte :


” Nu cred ca poate spune cineva , si cu mana pe inima, ca dintr-un esantion statistic de 100/ 1000/ 100.000/ 1.000.000/ etc. de romani luati la intamplare „toti fura” . In acelasi timp , cred ca orice cetatean stie ca atunci cand este vorba de bani publici , ei pot fi furati doar prin institutii publice care gestioneaza fonduri publice sau printr-o primarie , prefectura, minister,etc.
Intrebarea fundamentala este deci ce se intampla de fapt in aceste institutii publice,etc. si de 25 de ani , daca de toti atatia ani „se fura” ? Altfel spus , inainte de a reforma cetatenii , ar fi mult mult mai eficient sa aflam ce se intampla de fapt in aceste institutii publice ( care ar trebui sa fie publice , nu guvernate de legea secretului ! ) si sa le reformam cu adevarat.
Apropo , a vazut vreodata vreun cetatean obisnuit, … fisa postului unui ministru ?! ….secretar de stat ?! …directorul anaf ?! …directorul casei nationale / judetene de pensii ?! prefect ?! primar ?! sefului unui post de politie rurala ?! inspector scolar ?! …etc.,etc.
Ceea ce se stie sigur , este ca in multe din acestea, ca sa nu spunem in toate , dispar bani ( inclusiv bani europeni ) ca intr-un sac fara fund iar ce dispare este recuperat de regula de la cetateanul obisnuit ale carui taxe cresc mereu fara numar.”
(http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/04/romanii-intre-caste-si-clanuri.html )