Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 12 octombrie 2010

Parlamentul pregateste spargerea castelor

In urma cu exact 4 ani cetatenii puteau citi ( cu naivitate ) in presa romaneasca urmatoarele stiri :



Parlamentul pregateste  spargerea castelor *)


Razvan Mihai Vintilescu


Asociatiile profesionale care reglementeaza meseriile liberale risca sa ramina fara obiectul muncii din cauza unei initiative a parlamentarului Ioan Ghise.


Un proiect de lege privind profesiile liberale ameninta serios privilegiile asociatiilor care reglementeaza in prezent acest tip de meserie. Este vorba despre barourile de avocati, despre uniunile notarilor, colegiile medicilor sau despre ordinul arhitectilor. Initiat de fostul parlamentar PNL Ioan Ghise in aprilie 2006, alaturi de alti 19 deputati liberali, proiectul vizeaza crearea unui cadru concurential in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil. " Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia " ( s. n. ), se stipuleaza in expunerea de motive ce insoteste proiectul legislativ.


Profesiile liberale sint stabilite de Guvern


Concret, proiectul stipuleaza ca oricine are calificarea necesara pentru a desfasura o meserie liberala poate incepe practicarea acesteia o data cu depunerea unei instiintari la Registrul Comertului si la Administratia Financiara in raza careia se gaseste sediul declarat al acestuia. Lista cu profesiile liberale urmeaza sa fie emisa de catre Guvern in termen de 30 de zile de la publicarea legii. Mai mult, articolul 19 prevede ca " impiedicarea sau limitarea exercitarii dreptului de libera practica a unei profesii liberale constituie infractiune si se sanctioneaza conform legii penale" ( s.n.) . Asociatiile profesionale constituite legal in prezent isi vor continua activitatea, numai ca ele nu vor mai putea conditiona practicarea respectivelor meserii de apartenenta obligatorie. " Este un model care functioneaza si in alte parti si poate fi aplicat si la noi. Este un principiu liberal. Conditionarile impuse de asociatiile profesionale au avut un rol de a organiza mai strict profesiile, dar omul trebuie sa fie cit mai liber. Nu ar fi o problema ca medicii vor profesa fara sa fie inscrisi in Colegiul Medicilor " ( s.n.) , spune Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. In prezent, proiectul se afla trimis pentru dezbatere in comisiile permanente din Senat.

Adeverinta de buna purtare

Inainte de a da un examen de promovare profesionala sau de a pleca in strainatate sa-si practice meseria, medicii, dentistii si farmacistii vor trebui sa obtina de la asociatiile profesionale unde sint inscrisi in prezent un certificat de buna purtare. El va contine datele personale relevante privind onorabilitatea si moralitatea, inclusiv competenta, cu care isi exercita profesia ( s.n. ). Certificatul va avea o valabilitate de trei luni de la data emiterii.

18 Oct 2006


Sursa : 

http://old.cotidianul.ro/parlamentul_pregateste_spargerea_castelor-16850.html ( link-ul nu mai este diponibil) 


Recuperat prin Wayback Machine :

https://web.archive.org/web/20140922185815/https://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html



Comentarii

1. toxic 18-Oct-2006 23:26

Si prin UE circula un zvon cu privire la notari......in acelas' sens......asta da piata libera........sa vezi 'macel' ....:))))

2. toxic 18-Oct-2006 23:31

adio caste, monopoluri,este prea frumos sa fie adevarat :)))


3. IulianMANEA 19-Oct-2006 07:04

Laudabila initiativa! Asociatiile profesionale s-au rinocerizat si nu fac altceva decat sa apere actualii membrii de cei care ar dori sa acceada la practicarea libera a meseriei. Dovada cea mai elocventa este faptul ca la inceput inscrierile se faceau in urma unui examen de competenta iar acum, dupa ce termini o facultate, trebuie sa ai nu stiu cata vechime, sa mai dai un examen, sa mai faci un stagiu, etc.

Sa dea Domnul sa reuseasca aceasta initiativa, dar, dupa cum au mers lucrurile pana acum si dupa cata influenta au, sunt sceptic.


4. bilbofil 19-Oct-2006 08:27

Asta va duce la debandada si la pierderea busolei in profesii extrem de delicate si care vehiculeaza mari sume de bani. Fara controlul celor cu experienta in materie, doar pe baza unui carton eliberat de orice universitate de doi lei din Romania, nu se poate asigura protectia cetateanului de o alegere gresita.

Ioan Ghise nu este colaboratorul Securitatii, exclus din PNL pentru acest motiv?


5. quintilianus 19-Oct-2006 09:14

Bine punctat balbofilule! Pai daca se ofera liberul acces la profesarea unei meserii ( in speta avocat , arhitect, medic) atat de complexe ca intindere si problematica , ne trezim ca o sa fie pline instantele de nechemati gen Bota de Bucuresti sau Botomei de Bacau, care sunt jalnici in instante dar pot impresiona lumea atat de credula prin mesajul militant si pompos cu care isi promoveaza nebuniile! Si apoi, cand clientii o sa realizeze pe cine au angajat, o sa fie prea tarziu!!Si asa instantele sunt pline de mediocritati, ca sa nu le spun altfel, tocmai de aceea e totusi nevoie de o perioada de stagiu, mai ales pentru cei fara vechime, pentru ca dreptul ,,se invata,, dupa multi ani de practica, facultatea fiind aproape inutila din acest punct de vedere! Este adevarat ca ar trebui totusi sa se gaseasca o modalitate intermediara fata de acest proiect stupid, a caror initiatori nu prea cred sa aiba nici o legatura cu vreo profesie, cu atat mai mult cu cele liberale! trebuie sa se umble la modalitatile de intrare in aceste caste, sunt de acord, pentru ca nu intotdeauna criteriul care primeaza este competenta ci mai ales gradul de rudenie sau pile. De aici insa, si pana la a aproba un proiect care va umple de ,,mortaciuni,, sistemul judiciar , si asa plin de scaieti cat cuprinde, mai e mult! Parca ideea era de cresterea calitatii actului de justitie , nu?

6. alanegru 19-Oct-2006 10:15

bun proiect, ce sa zic! nu erau destui mortzi pe mesele de operatzie, trebuie mai multzi? shi pentru sigurantza unei case ai nevoie doar de o foaie, nu de competentza profesionala verificata? ca sa aperi libertatea sau bunurile unei persoane trebuie numai o diploma de facultate de la cucietzii din deal? intocmirea unui act de autoritate publica nu cere mai mult decat sa nu fie un analfabet? ca sa dai medicamente nu mai trebuie decat sa shti sa numeri banii luatzi? bravos natziune! astea sunt conditziile pentru asigurarea serviciilor la un nivel calitativ ridicat, sa nu mai zic ,,european"?
interesele sunt destul de clare, dar sa nu vina sa ne povesteasca despre mediu concurentzial, cand acesta exista.
shi apropo, intrarea in ,,caste" nu se face cu acceptul celor deja intratzi, pentru ca nu se hotarashte de adunarea generala intrarea lui cutare sau cutare. manipularea nu tzine decat cu cei prost informatzi, despre care dl. ghise la randul lui a informat.
domnu ghise, de abia ashtept sa va facetzi dintzii la un dentist d-asta liberalizat, sau sa luatzi un inginer pe post de avocat.
daca in justitzie merge cum merge, nu uitatzi ca shi securishtii se imbolnavesc.

7. dan_radoslav 19-Oct-2006 12:33

In sfarsit o lege moderna si practica.

Imediat dupa 89, mentalitatea centralista s-a continuat prin inregistrarea acestor asociatii si organizatii, care continuau mascat acelasi tip de "control si urmarire" a potentialilor cetateni cu profesii liberale (deja din definitie se poate intelege prima caracteristica a acestor profesii).

Repede, repede s-au miscat, prin loby politic au reusit sa legifereze aceste organisme. Mai mult, prin respectivele legi s-a reusit eliminarea oricarei concurente in numele asa numitei autoprotectii. Apoi incet incet latul s-a strans asa ca acum de voie de nevoie trebuie sa fii inscris in loje, asociatii profesionale, colegii etc. (si va spun ca majoritatea celor inscrisi - de frica, din obisnuinta, din lipsa de alta optiune - isi doresc libertatea personala si profesionala!)

Nu este normal ca sa nu mai poti practica o meserie daca nu esti membrul respectiveiorganizatii, desi ai studiile respective, desi pentru orice activitate esti beneficiarul unui contract cu raspunderi financiare, juridica sau penale pe care ti le asumi si de care esti tot singur raspunzator.

Cred ca organizatiile respective pot functiona in continuare doar cu rolul de eventuala protejare a membrilor, cu rol de informare, cu diverse alte facilitati, dar in nici un caz prin impiedicarea altora sa-si exercite aceiasi profesiune, liberi si necontrolati decat de organismele financiare si legale ale statului .

Intr-o tara libera trebuie sa fii liber sa-ti exerciti meseria!

Bravo celor care au propus aceasta lege si mult curaj in razboiul pe care l-au declansat cu "grupele de interese" afectate !

8. LauraBran 19-Oct-2006 12:53

Bravo Ghise! O parte din pacate, daca a fost securist, i se mai spala cu initiativa asta. Marele pacat al omenirii e ca uita prea devreme. Ce sunt aceste asociatii profesionale, care reglementeaza practicarea unei meserii? Au mai existat ele in istorie? Sigur. Si le zicea bresle, cuvant de foarte trista amintire. Daca ati facut liceul, va mai amintiti de una dintre cele mai importante revendicari ale Revolutiei de la 1848, care a zguduit o Europa feudala: desfiintarea monopolului breslelor. Acestea ingradeau practicarea libera a unei meserii, ceea ce sufoca adevarata concurenta. Capitalismul adevarat nu se putea dezvolta cu bresle.
Care e diferenta dintre practicarea unei meserii in cadrul unei bresle moderne si inafara ei, inafara de sufocarea concurentei reale? Cresterea responabilitatii, nu scaderea ei. Ce face colegiul medicilor acum pentru pacienti? Isi apara medicii atunci cand e vorba de malpraxis. In judecarea malpraxisului nu au ce cauta medici de breasla, ci specialisti independenti, pe langa oameni cu alte meserii, care sa judece independent. Inafara breslelor, cand faci ceva, te judeca toata lumea, si oamenii de pe strada. Daca esti bun profesionist, si iti place concurenta, asta si vrei. Nu ai nevoie de aripi protectoare.
Asociatiile profesionale ar trebui sa existe, dar rolul lor ar trebui sa fie pur consultativ, sa se ocupe de studii, perfectionari etc. Dar nu sa aiba monopol asupra exercitarii unei profesii.
Practic o meserie liberala, si sunt membru fondator al unei asociatii profesionale. Si ce constant? Aceasta asociatie s-a porcit, si acum pune monopol pe practicarea profesiei, pe care o conditioneaza, de ce credeti? De cotizatii! In asta consta probitatea "oamenilor cu experienta" care chipurile vegheaza asupra competentei. Tare ma tem ca legea n-o sa fie votata sau o sa fie ciuntita cumva, pentru ca asociatiile profesionale sunt temple ale coruptiei.

9. Radu_Gropeanu 19-Oct-2006 14:29
@alanegru,

Dentisti, avocati, medici prosti se gasesc si acuma pe piata. Doar preturile vor fi mai mici. Nu te teme, nu cred ca o persoana cu alta pregatire va putea reprezenta pe cineva.

Si nu te speria, este doar o propunere legislativa. Pina sa iasa pe teava, va mai trece muuulta vreme. Si va fi ciuntit de dragalasii din Parlament.

Si inca o chestie: prefer sa angajez un inginer (ca Bota, de exemplu) care sa-mi piarda un proces pentru ca nu stapineste arta pledarii decit un avocat cit se poate de clasic care-mi pierde procesul fiindca ia spaga de la cei din echipa adversa. Si stiu despre ce vorbesc...

10. gabrielcm 19-Oct-2006 18:20

se pare ca fiecare intelege ce vrea din acest proiect legislativ.ce inteleg eu este ca , cu o universitate absolvita cu brio , cu dorinta si vointa de munca nu pot intra in castele astea fara o mica si nesemnificativa spaga de citeva zeci de mii de dolari, pe cand nepoti fii si fiice care habar nu au de profesia respectiva ocupa bine mersi posturi nemeritate , producind haosul existent in prezent.
despre asta este vorba prin spargerea castelor , si nu ca va ramine cineva fara obiectul muncii , domnilor . concurenta va face selectia naturala a tuturor . si nu va fie frica , ca vom avea excedent de notari sau avocati , doar cei buni vor avea clienti si vor rezista pe piata.dar se pare ca multora le este frica de aceasta lege , care va incuraja nu incompetenta ci adevarata concurenta din care sigur vor disparea nepotismele , esti performant lucrezi , nu , apucate de altceva , nu face o treaba doar pentru ca asa vrea mama sau tata.


11. Mugur-Dimitrie 19-Oct-2006 20:40

Spargerea acestor caste va da in sfarsit drumul la o concurenta cu adevarat loaiala. In acest fel licentiatii in drept, medicina sau arhitectura nu vor mai fi restrictionati de mite si relatii in exercitarea profesiilor pentru care si-au sacrificat ani frumosi din viata. Pe drept cuvant adevarata valoare profesionala, prin selectia ei naturala, va lua locul mitelor si relatiilor. Fie ca Bunul Dumnezeu sa ajute la netrunchierea acestui proiect de lege!

Mugur-Dimitrie [Vancouver, British Columbia]

Irina_Popa 19-Oct-2006 21:24

@Radu-Gropeanu- cunosc si eu ff.bine modelul si stiu un inginer care si-a castigat singur procesele ,n-a avut incredere in av. ,bine a facut.
E o initiativa superlaudabila si nu cred ca va fi ciopartita pt.ca au si ei interesul.
@LauraBran a spus totul.
Din postarea anterioara inteleg ca au ajuns unii in Vancouver tocmai din cauza "castelor".Ar fi o mare victorie impotriva coruptiei.



NOTE

*) A pregatit... Intre timp , dupa testarea de rigoare a reactiilor populatiei de naivi ( atentie, relatarea jurnalistului este absolut onesta ! ) si bazandu-se pe memoria scurta a acesteia , parlamentarul in cauza si Parlamentul s-au intors cu 180০ in jurul axei si au aruncat pe piata exact opusul aceluiasi proiect. Ca asa este in tenis ! Cu aceasta ocazie si-au adus brusc aminte si de jurnalisti... Deci, cine urmeaza ?!

Niciun comentariu: