Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

marți, 17 decembrie 2013

Megamasina sociala. Mecanismele de control si dependenta de sistem


Traim intr-o societate complet intoarsa pe dos in raport cu logica si sistemul de valori al unei societati europene, normale , civilizate si democrate, o societate   in care procesul continuu de incapsulare , crestere a controlului social si  de " strangere a surubului " conduce  la inchiderea usilor pentru cetatenii onesti  si la deschiderea lor pentru corupti si interlopi prin super si/sau supraimunitati.
Cetatenii, societatea civila ( atat cat se mai poate spune ca exista inca ) si anemicul statul de drept de la noi, se afla exact  in mijlocul unui ring de box unde primesc lovituri din toate partile , dar cu atata forta, si intr-un ritm atat de naucitor , incat nu mai au nici timp sa reactioneze la toate loviturile primite ,  nici timp sa se dezmeticeasca cel putin.
Dupa cosmarul politic si social din vara trecuta care a speriat si UE si USA, se pare ca devine un obicei ca reprezentatii statelor civilizate ( in acest caz ambasadorii )  sa faca pelerinaje  in corpore la Bucuresti prin care sa le reaminteasca unor parlamentari de-ai nostri ca nu traiesc in padure , ci in lumea civilizata unde nu te plimbi cu ghioaga pe umar pe sub camerele de luat vederi si nu te comporti in mijlocul acestei lumi ca un elefant intr-un magazin de portelanuri.
Exemplele de mai jos arata pornind de la cazul particular al domeniului psihologic , maniera si mecanismele prin care au putut fi confiscate si aduse sub control segmente intregi ale societatii romanesti, respectiv profesiile liberale si implicit libertatea de manevra si de constiinta  a practicantilor lor.1. Confiscarea unei profesii sau acapararea domeniului psihologic
2. Confiscarea unor profesii sau acapararea domeniului profesiilor liberale si al libertatii de constiinta de catre caste si grupuri de influenta
3. Generarea castelor politice si sociale
4. Consecintele sociale
5. Quo vadis...?


 
1. Confiscarea unei profesii sau acapararea domeniului psihologic


In diagrama de mai jos este reprezentat procesul de acaparare a domeniului psihologic de catre instante straine acestuia ( militari ) prin intermediul legii 213/ 2004 privind constituirea Colegiului Psihologilor din Romania  drept corp profesional , dar inregistrat ca ONG (http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?f_idc=1816 ) :FIGURA 1. Controlul social - infiltrarea si acapararea domeniului psihologic
Detalii  : http://www.agero-stuttgart.de/REVISTAAGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm
Confiscarea unui domeniu profesional este numai primul pas in generarea situatiilor de imposibilitate pentru cetatenii supusi restrictiilor lui . La nivel general , acestea apar prin decalajul intre aspiratiile legitime ale cetatenilor si oferta sociala existenta, intre planul formal si planul real,  iar in plan politic prin vesnica incalcare a promisiunilor electorale facute cetatenilor  :
FIGURA 2- Generarea situatiilor de imposibilitate


Sursa  : http://www.agero-stuttgart.de/REVISTAAGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htmDupa modelul de control social testat deja cu succes pe psihologi , a existat chiar si o propunere legislativa de  infiintare a Colegiului Jurnalistilor din Romania   , dar aceasta a fost respinsa in mod vehement de catre breasla respectiva :


" Reglementarea presei trebuie facuta exclusiv din interiorul si cu acordul profesiei " Centrul Roman de Presa


( Sursa :  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7863348-ghise-propune-organism-pentru-supravegherea-sanctionarea-presei-examene-psihologice-amenzi-pana-excluderea-din-profesie-pentru-delictul-presa.htm )


2. Confiscarea unor profesii sau acapararea domeniului profesiilor liberale si al libertatii de constiinta de catre caste si grupuri de influenta


In urma cu 3 ani am scris o postare despre o stire de presa scrisa aparuta in urma cu alti 4 ani. Mai exact , se implinesc 7 ani de cand a fost anuntata cu surle si trambite o initiativa parlamentara care parea ca va asigura deplina libertate de actiune si de constiinta celor cu o profesie liberala :
Tuesday, October 12 , 2010 
Parlamentul pregateste spargerea castelor 
Parlamentul pregateste  spargerea castelor *)
Razvan Mihai Vintilescu

Asociatiile profesionale care reglementeaza meseriile liberale risca sa ramina fara obiectul muncii din cauza unei initiative a parlamentarului Ioan Ghise.

Un proiect de lege privind profesiile liberale ameninta serios privilegiile asociatiilor care reglementeaza in prezent acest tip de meserie. Este vorba despre barourile de avocati, despre uniunile notarilor, colegiile medicilor sau despre ordinul arhitectilor. Initiat de fostul parlamentar PNL Ioan Ghise in aprilie 2006, alaturi de alti 19 deputati liberali, proiectul vizeaza crearea unui cadru concurential in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil. Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia " ( s. n. ), se stipuleaza in expunerea de motive ce insoteste proiectul legislativ.

Profesiile liberale sint stabilite de Guvern
Concret, proiectul stipuleaza ca oricine are calificarea necesara pentru a desfasura o meserie liberala poate incepe practicarea acesteia o data cu depunerea unei instiintari la Registrul Comertului si la Administratia Financiara in raza careia se gaseste sediul declarat al acestuia. Lista cu profesiile liberale urmeaza sa fie emisa de catre Guvern in termen de 30 de zile de la publicarea legii. Mai mult, articolul 19 prevede ca impiedicarea sau limitarea exercitarii dreptului de libera practica a unei profesii liberale constituie infractiune si se sanctioneaza conform legii penale" ( s.n.) . Asociatiile profesionale constituite legal in prezent isi vor continua activitatea, numai ca ele nu vor mai putea conditiona practicarea respectivelor meserii de apartenenta obligatorie. Este un model care functioneaza si in alte parti si poate fi aplicat si la noi. Este un principiu liberal. Conditionarile impuse de asociatiile profesionale au avut un rol de a organiza mai strict profesiile, dar omul trebuie sa fie cit mai liber. Nu ar fi o problema ca medicii vor profesa fara sa fie inscrisi in Colegiul Medicilor " ( s.n.) , spune Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. In prezent, proiectul se afla trimis pentru dezbatere in comisiile permanente din Senat. 
Adeverinta de buna purtare
Inainte de a da un examen de promovare profesionala sau de a pleca in strainatate sa-si practice meseria, medicii, dentistii si farmacistii vor trebui sa obtina de la asociatiile profesionale unde sint inscrisi in prezent un certificat de buna purtare. El va contine datele personale relevante privind onorabilitatea si moralitatea, inclusiv competenta, cu care isi exercita profesia ( s.n. ). Certificatul va avea o valabilitate de trei luni de la data emiterii.
18 Oct 2006

Sursa : http://old.cotidianul.ro/parlamentul_pregateste_spargerea_castelor-16850.htmlhttp://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html

Comentarii1. toxic 18-Oct-2006 23:26
Si prin UE circula un zvon cu privire la notari......in acelas' sens......asta da piata libera........sa vezi 'macel' ....:)))) 
2. toxic 18-Oct-2006 23:31
adio caste, monopoluri,este prea frumos sa fie adevarat :))) 
3. IulianMANEA 19-Oct-2006 07:04
Laudabila initiativa! Asociatiile profesionale s-au rinocerizat si nu fac altceva decat sa apere actualii membrii de cei care ar dori sa acceada la practicarea libera a meseriei. Dovada cea mai elocventa este faptul ca la inceput inscrierile se faceau in urma unui examen de competenta iar acum, dupa ce termini o facultate, trebuie sa ai nu stiu cata vechime, sa mai dai un examen, sa mai faci un stagiu, etc.Sa dea Domnul sa reuseasca aceasta initiativa, dar, dupa cum au mers lucrurile pana acum si dupa cata influenta au, sunt sceptic. 
4. bilbofil 19-Oct-2006 08:27
Asta va duce la debandada si la pierderea busolei in profesii extrem de delicate si care vehiculeaza mari sume de bani. Fara controlul celor cu experienta in materie, doar pe baza unui carton eliberat de orice universitate de doi lei din Romania, nu se poate asigura protectia cetateanului de o alegere gresita.Ioan Ghise nu este colaboratorul Securitatii, exclus din PNL pentru acest motiv? 
5. quintilianus 19-Oct-2006 09:14
Bine punctat balbofilule! Pai daca se ofera liberul acces la profesarea unei meserii ( in speta avocat , arhitect, medic) atat de complexe ca intindere si problematica , ne trezim ca o sa fie pline instantele de nechemati gen Bota de Bucuresti sau Botomei de Bacau, care sunt jalnici in instante dar pot impresiona lumea atat de credula prin mesajul militant si pompos cu care isi promoveaza nebuniile! Si apoi, cand clientii o sa realizeze pe cine au angajat, o sa fie prea tarziu!!Si asa instantele sunt pline de mediocritati, ca sa nu le spun altfel, tocmai de aceea e totusi nevoie de o perioada de stagiu, mai ales pentru cei fara vechime, pentru ca dreptul ,,se invata,, dupa multi ani de practica, facultatea fiind aproape inutila din acest punct de vedere! Este adevarat ca ar trebui totusi sa se gaseasca o modalitate intermediara fata de acest proiect stupid, a caror initiatori nu prea cred sa aiba nici o legatura cu vreo profesie, cu atat mai mult cu cele liberale! trebuie sa se umble la modalitatile de intrare in aceste caste, sunt de acord, pentru ca nu intotdeauna criteriul care primeaza este competenta ci mai ales gradul de rudenie sau pile. De aici insa, si pana la a aproba un proiect care va umple de ,,mortaciuni,, sistemul judiciar , si asa plin de scaieti cat cuprinde, mai e mult! Parca ideea era de cresterea calitatii actului de justitie , nu? 
6. alanegru 19-Oct-2006 10:15
bun proiect, ce sa zic! nu erau destui mortzi pe mesele de operatzie, trebuie mai multzi? shi pentru sigurantza unei case ai nevoie doar de o foaie, nu de competentza profesionala verificata? ca sa aperi libertatea sau bunurile unei persoane trebuie numai o diploma de facultate de la cucietzii din deal? intocmirea unui act de autoritate publica nu cere mai mult decat sa nu fie un analfabet? ca sa dai medicamente nu mai trebuie decat sa shti sa numeri banii luatzi? bravos natziune! astea sunt conditziile pentru asigurarea serviciilor la un nivel calitativ ridicat, sa nu mai zic ,,european"?interesele sunt destul de clare, dar sa nu vina sa ne povesteasca despre mediu concurentzial, cand acesta exista.shi apropo, intrarea in ,,caste" nu se face cu acceptul celor deja intratzi, pentru ca nu se hotarashte de adunarea generala intrarea lui cutare sau cutare. manipularea nu tzine decat cu cei prost informatzi, despre care dl. ghise la randul lui a informat.
domnu ghise, de abia ashtept sa va facetzi dintzii la un dentist d-asta liberalizat, sau sa luatzi un inginer pe post de avocat.daca in justitzie merge cum merge, nu uitatzi ca shi securishtii se imbolnavesc. 
7. dan_radoslav 19-Oct-2006 12:33
In sfarsit o lege moderna si practica.Imediat dupa 89, mentalitatea centralista s-a continuat prin inregistrarea acestor asociatii si organizatii, care continuau mascat acelasi tip de "control si urmarire" a potentialilor cetateni cu profesii liberale (deja din definitie se poate intelege prima caracteristica a acestor profesii).Repede, repede s-au miscat, prin loby politic au reusit sa legifereze aceste organisme. Mai mult, prin respectivele legi s-a reusit eliminarea oricarei concurente in numele asa numitei autoprotectii. Apoi incet incet latul s-a strans asa ca acum de voie de nevoie trebuie sa fii inscris in loje, asociatii profesionale, colegii etc. (si va spun ca majoritatea celor inscrisi - de frica, din obisnuinta, din lipsa de alta optiune - isi doresc libertatea personala si profesionala!)Nu este normal ca sa nu mai poti practica o meserie daca nu esti membrul respectiveiorganizatii, desi ai studiile respective, desi pentru orice activitate esti beneficiarul unui contract cu raspunderi financiare, juridica sau penale pe care ti le asumi si de care esti tot singur raspunzator.Cred ca organizatiile respective pot functiona in continuare doar cu rolul de eventuala protejare a membrilor, cu rol de informare, cu diverse alte facilitati, dar in nici un caz prin impiedicarea altora sa-si exercite aceiasi profesiune, liberi si necontrolati decat de organismele financiare si legale ale statului .Intr-o tara libera trebuie sa fii liber sa-ti exerciti meseria!Bravo celor care au propus aceasta lege si mult curaj in razboiul pe care l-au declansat cu "grupele de interese" afectate ! 
8. LauraBran 19-Oct-2006 12:53
Bravo Ghise! O parte din pacate, daca a fost securist, i se mai spala cu initiativa asta. Marele pacat al omenirii e ca uita prea devreme. Ce sunt aceste asociatii profesionale, care reglementeaza practicarea unei meserii? Au mai existat ele in istorie? Sigur. Si le zicea bresle, cuvant de foarte trista amintire. Daca ati facut liceul, va mai amintiti de una dintre cele mai importante revendicari ale Revolutiei de la 1848, care a zguduit o Europa feudala: desfiintarea monopolului breslelor. Acestea ingradeau practicarea libera a unei meserii, ceea ce sufoca adevarata concurenta. Capitalismul adevarat nu se putea dezvolta cu bresle.Care e diferenta dintre practicarea unei meserii in cadrul unei bresle moderne si inafara ei, inafara de sufocarea concurentei reale? Cresterea responabilitatii, nu scaderea ei. Ce face colegiul medicilor acum pentru pacienti? Isi apara medicii atunci cand e vorba de malpraxis. In judecarea malpraxisului nu au ce cauta medici de breasla, ci specialisti independenti, pe langa oameni cu alte meserii, care sa judece independent. In afara breslelor, cand faci ceva, te judeca toata lumea, si oamenii de pe strada. Daca esti bun profesionist, si iti place concurenta, asta si vrei. Nu ai nevoie de aripi protectoare. Asociatiile profesionale ar trebui sa existe, dar rolul lor ar trebui sa fie pur consultativ, sa se ocupe de studii, perfectionari etc. Dar nu sa aiba monopol asupra exercitarii unei profesii. Practic o meserie liberala, si sunt membru fondator al unei asociatii profesionale. Si ce constant? Aceasta asociatie s-a porcit, si acum pune monopol pe practicarea profesiei, pe care o conditioneaza, de ce credeti? De cotizatii! In asta consta probitatea "oamenilor cu experienta" care chipurile vegheaza asupra competentei. Tare ma tem ca legea n-o sa fie votata sau o sa fie ciuntita cumva, pentru ca asociatiile profesionale sunt temple ale coruptiei. 
9. Radu_Gropeanu 19-Oct-2006 14:29
@alanegru,
Dentisti, avocati, medici prosti se gasesc si acuma pe piata. Doar preturile vor fi mai mici. Nu te teme, nu cred ca o persoana cu alta pregatire va putea reprezenta pe cineva.Si nu te speria, este doar o propunere legislativa. Pina sa iasa pe teava, va mai trece muuulta vreme. Si va fi ciuntit de dragalasii din Parlament.Si inca o chestie: prefer sa angajez un inginer (ca Bota, de exemplu) care sa-mi piarda un proces pentru ca nu stapineste arta pledarii decit un avocat cit se poate de clasic care-mi pierde procesul fiindca ia spaga de la cei din echipa adversa. Si stiu despre ce vorbesc... 
10. gabrielcm 19-Oct-2006 18:20
se pare ca fiecare intelege ce vrea din acest proiect legislativ.ce inteleg eu este ca , cu o universitate absolvita cu brio , cu dorinta si vointa de munca nu pot intra in castele astea fara o mica si nesemnificativa spaga de citeva zeci de mii de dolari, pe cand nepoti fii si fiice care habar nu au de profesia respectiva ocupa bine mersi posturi nemeritate , producind haosul existent in prezent. Despre asta este vorba prin spargerea castelor , si nu ca va ramine cineva fara obiectul muncii , domnilor . concurenta va face selectia naturala a tuturor . si nu va fie frica , ca vom avea excedent de notari sau avocati , doar cei buni vor avea clienti si vor rezista pe piata.dar se pare ca multora le este frica de aceasta lege , care va incuraja nu incompetenta ci adevarata concurenta din care sigur vor disparea nepotismele , esti performant lucrezi , nu , apucate de altceva , nu face o treaba doar pentru ca asa vrea mama sau tata. 
11. Mugur-Dimitrie 19-Oct-2006 20:40
Spargerea acestor caste va da in sfarsit drumul la o concurenta cu adevarat loaiala. In acest fel licentiatii in drept, medicina sau arhitectura nu vor mai fi restrictionati de mite si relatii in exercitarea profesiilor pentru care si-au sacrificat ani frumosi din viata. Pe drept cuvant adevarata valoare profesionala, prin selectia ei naturala, va lua locul mitelor si relatiilor. Fie ca Bunul Dumnezeu sa ajute la netrunchierea acestui proiect de lege!Mugur-Dimitrie [Vancouver, British Columbia] 
Irina_Popa 19-Oct-2006 21:24
@Radu-Gropeanu- cunosc si eu ff.bine modelul si stiu un inginer care si-a castigat singur procesele ,n-a avut incredere in av. ,bine a facut.E o initiativa superlaudabila si nu cred ca va fi ciopartita pt.ca au si ei interesul. 
@LauraBran a spus totul.Din postarea anterioara inteleg ca au ajuns unii in Vancouver tocmai din cauza "castelor".Ar fi o mare victorie impotriva coruptiei. 
Sursa :
http://old.cotidianul.ro/parlamentul_pregateste_spargerea_castelor-16850.html
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html


Note
*) A pregatit... Intre timp , dupa testarea de rigoare a reactiilor populatiei de naivi ( atentie, relatarea jurnalistului este absolut onesta  ) si bazandu-se pe memoria scurta a acesteia , parlamentarul in cauza si Parlamentul s-au intors cu  180° in jurul axei si au aruncat pe piata exact opusul aceluiasi proiect. Ca asa este in tenis ! Cu aceasta ocazie si-au adus brusc aminte si de jurnalisti... Deci, cine urmeaza ?! 
http://sergiusimion.blogspot.ro/2010/10/parlamentul-pregateste-spargerea.html3. Generarea castelor politice si sociale  Megamasina sociala de la noi a presupus din start segregarea societatii in cetateni de rangul II ( extra muros) - platitori de impozite si taxe, supusi legii si Constitutiei, si care beneficiaza de fapt numai de restrictii  , si cetateni de rangul I ( intra muros) - respectiv cei din interiorul sistemului si cu acces direct la borcanul cu miere al statului   care se afla practic deasupra legilor si beneficiaza in mod substantial de privilegii , imunitati si exceptii.

a) Principiul de baza aplicat pentru cetatenii de rangul II ( extra muros ) este de larga respiratie democratica adica de tip centralizat , mai exact prin postulatul prevalentei interesului statului in raport cu interesul cetateanului , ei sunt agresati in mod simultan pe mai multe planuri ( eventual in toate ) , dar sunt nevoiti sa se apere numai fiecare in parte. Acest principiu al agresiunii sociale permanente impotriva cetatenilor a fost formulat in mod expres pentru tarile din Estul Europei  ( dar in secret )  inca din anul 1947:


32. Trebuie extinsă birocraţia statului în cel mai înalt grad în toate domeniile. Este admisă critica activităţii organelor administrative, însa nu se admite nicidecum scăderea numerică a personalului şi nici funcţionarea normală a aparatului birocratic. 
Directivele NKVD din 1947 Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492 )


Rezultatele sunt evidente pana in zilele noastre. Banca Mondială a identificat în România de exemplu aproape 100 de taxe şi impozite pe care firmele autohtone le plătesc mai mult decât dublu decât oricare ţară din Uniunea Europeană ( !)  iar contribuabilul roman care plateste inclusiv " taxa pentru transportul si epurarea ...apei de ploaie" ( nu e gluma , este denumita pompos "...apa meteorica" )  a facut de mult sciatica la nivel national si este deja cocosat deoarece  in total plateste , asa in principiu si de amorul artei (" bob cu bob se face spicul ! " ) , peste 400 ( ! ) de taxe si impozite , ca sa nu mai vorbim de nivelul preturilor si de raportul dintre preturi si salarii  : 

Sursa : http://www.gandul.info/financiar/romania-campioana-europei-la-numarul-de-impozite-si-taxe-2397324
Exemple - http://www.contributors.ro/editorial/decla-ratie-%E2%80%A6-de-aberatie/
Economia de piata libera  "in mod organizat" ,  sau prezumtia de vinovatie aplicata in corpore cetatenilor 


Probabil ca dupa mai bine doua decenii , orice cetatean roman a observat si de unul singur  ca preturile, tarifele, indexarile si majorarile la noi la diversi indicatori ( benzina, alimente de baza , accize la tutun, alcool, indexarile periodice,  etc. ) au crescut numai in mod planificat , progresiv , si prin strigare publica , dar nimeni nu a reusit sa  explice in mod convingator si cum se poate afla mai inainte ceea ce urmeaza sa se intample , dupa ce am trecut in mod oficial de la economia centralizata la economia libera .
Mai exact, in capitalismul romanesc original, cetatenii traiesc pe cont propriu si dupa principiul "scapa cine poate" , dar sunt  amendati in corpore si conform unor reglementari de care nici macar nu au cum sa afle  :


În 2013, mai multe milioane de români au fost puşi în faţa unui nou paradox fiscal: pentru simplu fact că au statut de acţionar la un SIF, care a repartizat dividende, sunt datori cu 44 lei către Casa Asigurărilor de Sănătate. 
O plată pe care nici nu ştiu că o au de făcut, pentru o sumă pe care cei mai mulţi dintre ei nu au încasat-o şi nici nu stiu că o au de încasat! (s.n.)
ARSIT a fost sesizata, recent, în legatură cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende asupra acelora care au calitatea de acţionar la cele 5 Societăţi de Investiţii Financiare, obţinută prin programele de privatizare în masă. 
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/milioane-de-romani-ar-putea-fi-datori-la-stat-fara-sa-stie-187640.html


b ) Pentru cetatenii de rangul I ( intra muros ) principiul de baza este unul complet diferit , respectiv de tip Orwell ( " Toti sunt egali, dar unii sunt mai egali decat altii " ) respectiv acela de a fi deasupra Constitutiei , deasupra legilor si imuni la legea penala .
Si acest principiu a fost de fapt formulat in mod expres tot in 1947 :


42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de către partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea angajaţilor. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare( s.n.).
Directivele NKVD din 1947 Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492 )

Principiile de generare a castelor politice si sociale  

Super si supraimunitati politice si juridice
Dreptul de a fi facut parte din fosta Securitate si de a activa in politica si in profesii care presupun un cod moral si deontologic strict. 
Politicienii nu mai au nevoie de prezentare . Pe de alta parte, cu exceptia  magistratilor *) , nici o profesie liberala de la noi nu presupune restrictii morale si deontologice clare pentru practicantii profesiilor de acest gen. (  Ex :  daca magistratilor le este interzis prin lege sa fi facut parte din fosta Securitate sau sa faca parte din actualele servicii de informatii, psihiatrii sau psihologii care prin lege ii examineaza pe primii si le dau avizul psihiatric sau psihologic , in mod bizar nu au aceasta interdictie ). 

* ) "Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor şi personalul auxiliar de specialitate sunt obligaţi să facă o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică”.
Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
 
N.B. Magistraţii mai completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii actuale.


4. Consecintele sociale  


Consecintele acestor situatii sunt dramatice in plan social . La nivel general , societatea a intrat de aproape doua decenii  in starea de parabioza , iar  cetatenii ei onesti au fost adusi in situatii de imposibilitate economica si sociala.
Stergerea granitei dintre elita unei societati si infractorii ei


In societatea romaneasca actuala , granita morala dintre cei aflati in varful piramidei sociale si cei aflati la baza ei este una absolut relativa ( scepticii ar spune ca la noi cele doua categorii antagonice se confunda de fapt in multe cazuri ) ceea ce ne demonstreaza ca in societatea noastra  in multe cazuri nu se mai aplicalogica aristotelica traditionala ( tertium non-datur, principiul contradictiei, principiul identitatii ) ci mai degraba principiile junglei lui Meinong  in care poate exista de exemplu  "cercul-patrat" :

http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067 
http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtprimari-evidentiati-pentru-merite-deosebite-traseis-2150.htm Stergerea granitei dintre penal si legal
Legea 51/1995 a profesiei de avocat, prevede clar conditiile in care are loc  incetarea calității de a fi avocat : 


-  “...în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii” (art 27, lit d),

şi conditiile in care practicantul ei devine nedemn ( pe hartie ) pentru aceasta profesie : 


-  “cel condamnat definitiv prin hotarâre judecatorească la pedeapsa cu inchisoare pentru savârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei”( art. 14, lit. a).
Totusi, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca Adrian Nastase poate sa ramana avocat, apreciind ca faptele comise de fostul premier nu au afectat buna reputatie a profesiei sale ( ??!! ) 
http://www.ziare.com/adrian-nastase/condamnat/adrian-nastase-ramane-avocat-a-decis-consiliul-baroului-bucuresti-1263722 
În situația lui Adrian Năstase se află și fostul judecător Florin Costiniu și fostul senator Cătălin Voicu. Toți trei au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție sau asimilate coruptiei și era de așteptat ca Baroul București să nu aibă nicio ezitare în a lua decizii de excludere din avocatură în astfel de situații. 
http://www.monica-macovei.ro/blog/2013/10/21/lipsa-de-fermitate-a-baroului-bucuresti-dauneaza-profesiei-de-avocat/Suspendarea codurilor morale si deontologice si degradarea spatiului public


Dupa mai mult de doua decenii de tranzitie haotica,  Romania este practic suspendata in egala masura intre capitalism si postcomunism, intre civilizatia europeana si mentalitatea balcanica . Pentru climatul social general , rezultatul este unul absolut catastrofal :" Daca le vorbesti oamenilor de coduri etice , isi fac cruce "  
Prof. Valentin Mureşan,director al Centrului de Cercetare în Etică AplicatăUniversitatea Bucuresti
http://adevarul.ro/educatie/universitar/etica-cercetare-etica-aplicata1_52616063c7b855ff5651201a/comment/246704.html
Resetarea sistemului de valori morale al societatii romanesti

Este ceea ce putem numi  "ofensiva tacuta" ( dar insidioasa )  asupra sistemului de valori sociale traditionale

Redesenarea granitelor moralitatii si normalitatii sociale . 
Aparitia societatii-horror


Dupa numai doua decenii , societatea romaneasca actuala a trecut , aparent fara preaviz , de la cenzura comunista extrema la stadiul de sadism social extrem si  "moral insanity" in care ratiunile  umane, morale si sociale devin variabile indiferente :

”Cea mai tânără prostituată avea şapte ani, un turist american a sunat înnebunit la 112, că nu înţelegea în ce ţară a ajuns”
http://www.gandul.info/stiri/prostitutia-nu-mai-e-infractiune-in-noul-cod-penal-cea-mai-tanara-prostituata-avea-sapte-ani-un-turist-american-a-sunat-innebunit-la-112-ca-nu-intelegea-in-ce-tara-a-ajuns-11746288 
http://www.evz.ro/detalii/stiri/minore-exploatate-sexual-la-saloane-de-masaj-erotic-1072925.html
http://adevarul.ro/news/eveniment/stenograme-cinismul-maxim-erau-tratati-muribunzii-mafia-cioclilor-Asta-murit-7-minute-1_52b09497c7b855ff56c8ab62/index.html

In realitate, foaia de parcurs a societatii romanesti  a fost una foarte atent elaborata .

Mai intai, publicul larg a fost "educat" treptat prin degradarea continua a limbajului public si prin emisiunile TV de larga audienta in asa fel incat sa devina coparticipant la actiunea de redesenare a granitelor prostului gust si ale (i)moralitatii publice in care degradarea spatiului public este de domeniul evidentei .

In al doilea rand , a fost antrenat pentru noua socializare si in noul sistem de valori  un segment social celebru prin revolta si non-conformismul sau,  respectiv mediul studentesc in unele zone ale sale.

Pe cale de consecinta se ajunge in final la un rezultat social previzibi,  respectiv la o relaxare legislativa prin legalizarea prostitutiei ca  validare formala a unei stari de fapt care pentru unii nu mai constituie demult o infractiune . Probabil ca aceasta stare de fapt umple cu bani prea multe buzunare , si ale prea multor instante , incat sa mai conteze ale ratiuni umane, morale si sociale.


5. Quo vadis...?   


Nimeni nu stie .  Clasa politica ne-a aratat deja ce dezastru total a putut produce in numai doua decenii , iar societatea civila in actuala ei configuratie ( exista opinii dupa care si aceasta a fost de fapt confiscata , argumentul fiind directia si modul in care sunt drenate fondurile externe care o finanteaza )  ne-a aratat ce nu a putut face in tot atatea decenii, iar sansele ca aceasta sa renasca intr-o alta forma  sunt extrem de mici pe termen scurt. In plus, aparitia unor grupuri, comunitati si retele sociala de o cu totul alta factura decat cele existente la noi , este un proces foarte indelungat chiar si in societatile foarte dezvoltate.
Pe termen lung , apatia si depresia sociala instaurate deja isi vor spune cuvantul pentru ca de foarte multa vreme oamenii au obosit asteptand fantasme si nu mai cred nici in vrabia din mana, dar in ciorile de pe gard.
Altfel spus, societatea romaneasca traverseaza una cele mai grave crize pe care le poate traversa o societate,  respectiv scaderea moralului cetatenilor ei,  iar in acest moment nu mai are nevoie de nici un inamic.  Se decimeaza suficient singura , pentru ca i-a disparut dorinta de a lupta .
Dupa traumele sociale recente si un prezent de cosmar in care agresiunea politica, sociala, economica , informationala si psihologica asupra cetateanului a depasit orice limite ale echilibrului si normalitatii , optimismul individual si social pare o stare deocamdata imposibil de atins  .

Niciun comentariu: