Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 18 ianuarie 2008

Situatiile de imposibilitate ( 1 )



"Se iroseste si mintea celui inzestrat cu multa inteligenta cand omul n-are noroc si trebuie sa caute in fiecare zi lemne, sare, ulei..." (Panciatantra).



Ce sunt situatiile de imposibilitate?


Sunt situatiile in care o persoana , un grup sau o instanta*) nu poate gandi, intelege, actiona eficient sau nu se poate apara in raport cu o solicitare externa sau interna .



Pattern-ul general al situatiilor de imposibilitate

Dintr-o  perspectiva externa , structura fundamentala care intr-o forma sau alta sta la baza oricarei situatii de imposibilitate este sistemul de n ecuatii cu m necunoscute despre care orice elev de liceu stie ca de fapt nu are solutii  **). 

Din perspectiva persoanei si/sau institutiei adusa in aceasta situatie , cea mai concisa definire  a situatiei de imposibilitatea este o competitie atipica in care persoana si/sau institutia sunt constranse sa treaca o stacheta ridicata din start peste posibilitatile  lor reale .

La nivel social situatiile de imposibilitate se definesc prin dinamitarea coerentei sociale  si pierderea reperelor. Dezagregarea  memoriei sociale , compromiterea sau distrugerea arhivelor ,  imposibilitatea utilizarii eficiente a bazelor de date  sau chiar manipularea lor , decurg in mod necesar .

In sfarsit,  ambiguitatea, nestructurarea si  incertitudinea  devin corolarul inevitabil al  tuturor situatiilor de imposibilitate care alcatuiesc ad-hoc un fel de o scriere negativa ( in oglinda ) a  oglinda a celebrului " Tratat despre lucrul bine facut " al lui Tadeus Kotarbinski. 



**) Cea mai recenta recunoastere sociala a existentei acestor situatii apartine ministrului Vladescu care cu ceva timp in urma a definit sistemul economic de la noi drept ..." un sistem de x ecuatii cu y necunoscute ".



Exemple
  • nu-si poate atinge obiectivele sau interesele;
  • nu-si poate exercita abilitatile sau competentele ;
  • nu-si poate indeplini obligatiile si responsabilitatile sociale ;
  • unei persoane ii sunt incalcate drepturile legale, etc.




Cum apar?

Situatiile de imposibilitate apar :

  • prin manifestarea (spontana sau nu) a decalajului existent intre diverse planuri ale realitatii si utilizarea lui intentionata ( cf : Fig. 2 - Generarea situatiilor de imposibilitate ) :

Fig. 2 - Generarea situatiilor de imposibilitate



  • prin decalajul provocat intre conditiile obiective existente ( conditii, agenti, mijloace ) si fixarea unor sarcini nerealiste in care exista conditii prielnice dar nu exista agenti si mijloace, exista agenti dar nu exista conditii si mijloace , etc.
  • prin decalajul intentionat intre sarcinile fixate si posibilitatile agentului
  • prin inexistenta feed-back-ului
  • prin incalcarea legilor, normelor si regulilor si aparitia exceptiei
  • prin cresterea controlului social si a dependentelor sociale
  • prin abordarea birocratica a problemelor sociale
  • prin suprasolicitare sau subsolicitare fizica, psihica, intelectuala sau informationala
  • prin aducerea persoanei in stare de conflict extern ( principii si /sau valori sociale ) sau conflict intern indus ( principii si/sau valori individuale )
  • prin solicitari multiple, concomitente sau incompatibile


Unde apar ?

Situatiile de imposibilitate pot apare in orice domeniu al vietii sociale si profesionale ( civile sau militare ) prin provocarea, manifestarea si stimularea decalajului intre planurile realitatii si incalcarea tacita vizibila sau nu a normelor si regulilor sociale si profesionale. 
Caracteristica lor principala este aceea ca toate stau sub un "complot al tacerii" nefiind niciodata recunoscute in mod oficial si mascate sub forma sarcinilor si obiectivelor curente.
In viata civila cel mai banal exemplu era/este invatamantul unde se stia inca inainte de 1989 ( a fost publicat un articol pe aceasta tema in "Revista de pedagogie"de atunci ) ca sarcinile unui profesor erau date in mod intentionat si in asa fel incat indeplinirea lor completa sa nu poata fi niciodata realizata la nivelul unei zile de munca , unei saptamani de munca , luni sau an , astfel incat sa ramana in permanenta sarcini neefectuate , acesta sa fie permanent in culpa si cu sabia lui Damocles deasupra capului , sabie care putea sa cada arbitrar .
Un alt exemplu clasic era/este cel al soferilor amatori care oricat ar fi incercat sa fie onesti si sa respecte regulile , in fata Politiei Rutiere erau oricand in culpa pentru ca si atunci cand nu exista nici un motiv obiectiv pentru amenda acesta putea fi oricand inventat si decretat de catre organul care trebuia sa-si indeplineasca planul la amenzi/incasari ( si/sau spaga ).
La nivelul administratiei de stat situatiile de imposibilitate sunt create in mod curent prin contradictia in termeni dintre ordinele sacre ale sefilor ( "sfintii din institutiile publice"cum inspirat i-a denumit o ziarista ) si normele deontologice si profesionale curente . In acest caz , sarcinile sunt subsumate ab initio acestei ierarhii de tip intern , confidential si feudal, nerecunoscuta oficial, care genereaza principiul absurdului social in care functia bate gradul, acesta bate logica si logica bate subalternul care intre logica profesiei si supravietuirea individuala demonstreaza un remarcabil instinct de conservare sociala ca in acest dialog urmuzian :

"- Cand trebuie sa fie gata situatia aceasta, sefu`?
- Ieri !
- Da, sa traiti ! "

In sfarsit, situatiile de imposibilitate sunt cel mai bine ilustrate in cazul armatei ( si inchisorilor) unde regulamentele interne si instructia recrutilor ( respectiv pedepsirea detinuitilor ) de exemplu nu prevad oficial sau chiar interzic in mod expres situatiile de imposibilitate si sarcinile absurde , dar aceasta nu inseamna ca in mod discret si cu acordul tacit al comandantilor nu erau folosite din plin.



Ce consecinte au?

Pot conduce in unele cazuri la cadere psihica, dar in cele mai multe cazuri conduc la:

  • ineficienta individuala si sociala
  • uzura psihica si nervoasa, imbatranire prematura la nivel individual si social
  • cresterea tensiunilor la nivel de individ si intre indivizi
  • accentuarea tensiunii dintre cetateni si reprezentantii statului si/sau autoritati.




Care este scopul lor ?

In esenta situatiile de imposibilitate nu urmaresc niciodata eficienta actiunii si dezvoltarea potentialului individual , de grup sau social , ci exact opusul lor :

  • controlul actiunii si comportamentului persoanelor/institutiilor
  • represiunea


Exemple

Exemplele care urmeaza sunt fie situatii generale fie cazuri punctuale. Pentru concizie au fost folosite urmatoarele notatii temporale: T (inainte de 1990); P (dupa 1990); TP (ambele perioade).

1 (TP). In armata, regulamentul militar este in asa fel facut incat soldatul este in culpa in fiecare moment in unele cazuri poate fi pasibil chiar de pedeapsa cu inchisoarea. Norocul soldatului este ca daca exista "bunavointa" regulamentul nu se aplica in orice moment... Acest model porneste de la prezumtia de vinovatie si se pare ca sta si la baza noului Cod al Muncii, noului Cod Penal si noului Cod Rutier.

2 (TP). Aplicarea aceleiasi legi la toti cetatenii..., dar in mod diferit!

3 (TP). Toate serviciile publice si institutiile statului sunt de regula deschise exact intre orele in care persoana care are nevoie de ele se afla la munca.

4 (TP). Publicarea unei legi fara norme de aplicare, dar cu toate ca acestea nu au fost publicate, legea trebuie aplicata.

5 (TP). Situatiile in care angajatilor unei institutii sau firme nu li se spune ce trebuie sa faca (obiective, fisa postului), dar dupa aceea sunt pedepsiti tocmai pentru ca nu au facut ceea ce de fapt nu li s-a spus.

6 (TP). Situatia in care o sarcina de serviciu sau (ne)executarea ei incalca norme legale, sociale, morale, etc.

7 (TP). In cazul bolilor foarte grave, cu tratamente foarte scumpe, nu toti bolnavii dispun de resursele financiare necesare ...

8 (P) . Bolnavii cronici (ex. cancer) sunt obligati sa se prezinte PERIODIC la comisiile medicale...

9 (TP) . Angajarea unui absolvent cu studii medii pe un post cu studii superioare si invers.

10 (T). Un absolvent de Politehnica era repartizat in productie si intre 2-5 ani executa munca unui functionar cu studii medii ; un absolvent de universitate era repartizat in Delta Dunarii sau pe muntele Gaina.

11 (P). Situatia unui absolvent de drept care nu-si poate exercita profesia (ex: notar) daca nu poate plati o taxa uriasa (10.000-30.000 S) pentru practica.

12 (T). Intr-un birou cu patru ingineri a fost adus mobilier nou, dar seful a comandat intentionat numai trei birouri...

13 (T). La Facultatea de Arhitectura din Bucuresti ( prin anii `80 ) s-a decis brusc ca absolventii vor deveni arhitecti daca vor termina patru ani, sau conductori arhitecti daca vor termina numai trei ani . Consecinta: la examenele studentilor din anul trei au fost cazuri cand la camin, in noaptea dinaintea examenului, unii au dat foc proiectelor colegilor ca sa scape de concurenta...

14 (P). Castigarea dreptatii in instanta, dar numai pe hartie ...

15 (P). Imposibilitatea efectiva a cumpararii unei locuinte personale cu un salariu mediu pe economie (sau chiar cu doua).
Sergiu SIMION

21 mai 2003
Articol aparut initial intr-o forma prescurtata in ziarul Ziua ( http://www.ziua.ro/display.php?data=2003-05-21&id=118097&kword=Sergiu+Simion ) sub titlul " Consecintele lipsei de feed-back la nivel individual si social " :


In prezent, arhiva electronica a ziarului Ziua ( ca de altfel a foarte multor ziare... ) nu mai este disponibila .



Note

Situatiile de imposibilitate le consider definitorii pentru tot ceea ce au trait romanii in comunism si post-comunism, si pot fi intalnite practic in toate domeniile si exact acolo unde poate nu ne-am astepta. 
Mai jos este sunt trecute toate postarile (http://sergiusimion.blogspot.ro/#uds-search-results ) care se refera la aceasta tema direct sau indirect :

Jan 18, 2008
SITUATIILE DE IMPOSIBILITATE. "Se iroseste si mintea celui inzestrat cu multa inteligenta cand omul n-are noroc si trebuie sa caute in fiecare zi lemne, sare, ulei..." (Panciatantra). Ce sunt situatiile de imposibilitate?

Apr 22, 2007
Psihologie si politica. Psihologia psihologilor. Paranoia Paradise Psihoza suspiciunii. Serile de la Padina Sadismul social. Santierul numit Romania Scrisori din Rovinari Scurta cronologie. Sinteze Situatiile de imposibilitate ...

Sep 08, 2011
care ar fi trebuit sa faca totul ca sa-l sprijine, dar care in mod intentionat l-au adus intentionat in situatii de imposibilitate *) si au facut totul ca sa-l distruga. De unde si concluzia ca tot raul este bine si pentru pentru cel in cauza ...

Sep 05, 2010
... banii si nervii cetatenilor prin aplicarea principiului ubicuitatii ( cetateanul trebuie sa fie la munca dar institutiile de stat sunt deschise de regula numai cand el este la slujba ) si generarea situatiilor de imposibilitate ( trebuie ...
Dec 19, 2011In sfarsit , o alta explicatie a imposibilei coagulari a oamenilor de calitate este starea de parabioza generalizata in care se afla societatea romaneasca ( situatiile de imposibilitate in care sunt adusi mereu cetatenii ei, lipsa ...

Dec 26, 2007
Dar cel mai eficient mijloc de control este generarea permanenta si masiva a situatiilor de imposibilitate ( Figura 2 ) pentru cetatean si actorii sociali in general prin mentinerea permanenta a decalajului , clivajului si fracturii ...

Feb 05, 2011
Nici nu poate fi altfel atunci când incertitudinea politică , economica , sociala , psihologica si morala generala , denunta pe toate caile nesiguranţa individuală a cetăţeanului adus permanent în situaţii de imposibilitate şi ...

Jul 30, 2009
Cu atat mai mult studentii care , prin definitie, sunt dependenti de autoritatea profesionala din universitati se afla in situatii de imposibilitate in privinta exprimarii libere a opiniilor. In aceste conditii, prioritara nu este asumarea ...
Jan 18, 2008
Situatia scolii si a elevilor (in special a celor de la liceu) s-a schimbat complet in raport cu cea existenta inainte de 1990. Au aparut probleme de neimaginat in urma cu 13 ani (droguri, secte, agresivitate, sinucideri etc.).

Aug 09, 2011
In lipsa unei utopice si imposibile solidaritati de grup , comunitare, si a solidaritatii sociale ( nu mai conteaza aici cauzele acestei situatii ), nici o initiativa individuala nu mai poate schimba cursul istoriei. Sa analizam in graficul ...

Jan 10, 2010
“Din punct de vedere legal (s.n.), foarte multe companii , pentru a-si acoperi aceste situatii , includ in fisa postului sectiunea “alte activitati pentru indeplinirea sarcinilor curente” “Atitudinea corecta este sa ... Imi pare rau ca nu am putut coresponda mai des dar dupa cum banuiti cam toti suferim de lipsa de timp iar tendinta generala este ca cetatenii onesti sa fie adusi in situatiii de imposibilitate, pentru ca restul sa o duca din ce in ce mai bine. Totul se plateste, nu ?

Jan 20, 2008
Cu toate acestea ele pot fi utile - ca in situatia de fata - pentru studiul de caz asupra unei mentalitati pe care multi o credeau depasita. p.s.: cred ca este normal si corect sa precizez ca imi asum raspunderea numai pentru ceea ...
Sep 29, 2009
Imi doresc lucruri de minim bun simt, care in situatia actuala par imposibile ... Posibilitatea de a face cunoscuta situatia psihologiei romanesti la forurile internationale de specialitate si la Consiliul Europei... In sfarsit, crearea ...

May 10, 2008
Sentimentul acut al cetateanului ordinar ca se afla prea frecvent in situatii de imposibilitate are o baza reala , dar aceasta constatare nu-l ajuta cu nimic. Nu traim in rai , si in consens cu logica sociala inca in uz , nu exista nici ...

Apr 22, 2007
Santajul emotional si explozia de vulgaritate de pe ecranele TV , circul si bestiarul din spatiul politic, talk-show–rile in care marii politicieni si analisti politici dezbat situatia tarii si soarta cetatenilor asezati in jurul unei mese si cu spatele la ..... Una dintre principalele strategii de dominare totala ale regimului comunist a fost fragmentarea societatii prin prezenta neîncrederii la toate nivelurile ei, ceea ce face imposibila organizarea sociala spontana (afectând societatea ...

Jun 18, 2009
Tanara sustine ca se afla in imposibilitatea de a-si exercita functia de asistent la Catedra de Biologie Genetica a Facultatii de Stomatologie a UMF "Carol Davila" si, implicit, de a preda din cauza unei impoliteti pe care sefa sa de catedra, Emilia Severin, considera ca Florina ar fi comis-o fata de ea. Tanara are un doctorat in ... Profesoara Severin nu a dorit sa comenteze declaratiile si situatia Florinei, spunand ca aceasta trebuie sa isi probeze acuzatiile in fata instantei.
http://sergiusimion.blogspot.com/

N.B. O continuare a acestei sinteze poate fi gasita aici :
http://sergiusimion.blogspot.ro/2012/07/situatiile-de-imposibilitate-2.html

Niciun comentariu: