Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 28 aprilie 2009

Romania 2009. Lectia despre droguri sau pregatirea pentru munca si viata a tinerei generatii

Am mai scris in acest blog despre un site uluitor www.e-scola.ro cu referire la psihologie respectiv cu privire la viziunea de cazarma a unora prezentata drept model elevilor si tinerilor (https://sergiusimion.blogspot.com/2013/05/pregatirea-psihologica-pentru-lupta-si.html
 ). Revin mai jos cu un alt “ proiect european “ ( oare aici se duc banii Europei ?!) uluitor despre …droguri . Textul este presarat abil printre teze, job-uri, Dex, Barbie, muzica, horoscop,etc. fiind destinat pentru informare si experimentare ELEVILOR si STUDENTILOR ( este de remarcat melanjul adolescentilor cu studentii...) cu recomandarea si sustinerea de a initia materiale noi bazate pe cercetari proprii (!). Cititi si judecati mai jos hrana spirituala oferita tinerei generatii care este invatata stiintific despre dozele exacte, efecte, “povestile false in legatura cu drogurile” (!) dar si cu realitatea ca unele din acestea cum ar fi LSD “ ...nu cauzeaza deloc dependenta, iar din punct de vedere psihologic, dependenta creata este aproape nula( ! ). “ ( sublinierile imi apartin ) :



Home l Bac l Teze l Biblioteca l Jobs Referate l Horoscop l Muzica l Dex l Muzica l Barbie l Search l





ADAUGA UN REFERAT! - APASA AICI!

Proiectul european ScoalaOnline isi propune sa ofere o baza de date cu resurse gratuite utile studentilor, elevilor si profesorilor. Acest site este conceput pentru a fi o platforma deschisa, oricine putand sa contribuie la dezvoltarea si la distribuirea lui pe Internet. Va multumim pentru vizita - navigare placuta!

NOTA pentru REFERATE si ESEURI: Articolele prezentate in aceasta sectiune de referate au scop strict didactic. Ele sunt elaborate de profesori, elevi sau studenti care s-au documentat atent pentru elaborarea lor. Prezenta sectiunii de REFERATE in cadrul site-ului are un rol enciclopedic. Pagina de referate interzice strict predarea acestor materiale pentru orele de curs in gimnaziu, liceu sau facultate!



Despre LSD - Descriere si efecte


LSD este numele generic pentru acidul lisergic dietilamida-25. Descoperit in 1938 de catre Albert Hofmann in 1938, LSD este una dintre cele mai puternice substante halucinogene cunoscute. Este o pulbere alba si fara miros luata de obicei oral, cu efecte variabile care isi fac aparitia in decurs de o ora si dureaza in general intre 8 si 12 ore, slabind treptat. A fost folosita experimental in tratamentul aloolicilor si al pacientilor psihiatrici (unde a dat unele rezultate pozitive). Altereaza perceptia, dispozitia si procesele psihologice si poate impiedica coordonarea si abilitatile motorii. Intre 1950 si 1960, experimentele cu LSD a fost conduse de specialisti psihiatri si medici, care au ajuns la concluzia ca in unele cazuri pot aparea reactii psihologice neplacute (dramatice in unele cazuri), incluzand panica, confuzie puternica si anxietate.
In prezent, singura tara in care LSD se mai foloseste in mod oficial in medicina este Elvetia.
In catalogul farmaceutic de la mijlocul anilor '60, LSD era trecut sub denumirea de Delysid, si se prezenta sub forma unor tablete continand 0,025 mg de substanta activa sau sub forma de fiole continand o solutie injectabila, care isi facea efectul mult mai repede. In acelasi catalog, la proprietatile farmatceutice, scrie:

"Administrarea de doze foarte mici de Delysid (1/2 - 2 ug/kg greutate) duce la alterarea perceptiei, halucinatii, depersonalizare, amintiri neplacute si alte variate simptome neuro-vegetative. Efectele se instaleaza dupa 30-90 de minute si dureaza in general intre 5 si 12 ore. Cu toate acestea, perturbari intermitente ale perceptiei pot persista timp de cateva zile.". Substanta era recomandata in special pentru psihoterapia analitica, precum si pentru studii experimentale asupra natura psihozelor. Cu toate acestea, sunt mentionate si niste precautii: "Anumite conditii metale patologice pot fi intensificate de catre Delysid. Este necesara precautie in administrarea la subiecti cu tendinte de sinucidere sau in cazuri in care evolutia psihozei este iminenta. Labilitatea psiho-afectiva si tendinta de a comite acte impulsive poate dura ocazional cateva zile. Delysid trebuie administrat numai sub supraveghere medicala stricta. Supravegherea nu trebuie incetata pana cand efectele medicamentului nu au disparut complet.".

Efectele periferice ale LSD includ contractia vaselor sanguine si scaderea presiunii sangelui, dilatarea pupilelor precum si hipertermia. Aceste efecte au natura simpatica si pot fi indepartate prin blocarea ganglionilor. Efectele parasimpatice includ salivarea, lacrimarea, voma, hipotensiune si brahicardie. Dozele mici stimuleaza respiratia dar cele mari o inhiba. Unele efecte secundare precum transpiratia, nervozitatea si insomnia sunt de obicei confundate cu cele ale amfetaminei, un alt halucinogen.


Din punct de vedere fizic, LSD nu cauzeaza deloc dependenta, iar din punct de vedere psihologic, dependenta creata este aproape nula.( s.n.)

Cea mai comuna varianta a drogului este N-acetil-LSD (ALD-52) (in "Enciclopedia Psihiatrica" se mentioneaza ca aceasta varianta isi face efectul mai lent).
Se intampla destul de des ca efectele LSD sa fie foarte neplacute si sa afecteze pentru o perioada de timp sanatatea psihica a persoanei drogate. Printre simptome se numara depresia, agitatia, confuzia, dar mai ales teama de innebunire.
Cea mai des intalnita reactie adversa este un episod temporar (care dureaza mai putin de 24 de ore) de panica. Simptomele includ iluzii si halucinatii (vizuale si auditive) inspaimantatoare, anxietate exagerata pana la panica, agresivitate si comportament agresiv, depresie, idei, gesturi sau incercari de sinucidere, confuzie si teama pana la paranoism.
Reactiile prelungite (zile sau chiar luni) care necesita spitalizare sunt deseori denumite "psihoze LSD" includ un grup eterogen de simptome. Cu toate ca nu exista niste reguli bine stabilite, au fost observate niste lucruri comune la acesti pacienti. Exista o tendinta ca persoanele cu profil psihologic scazut, cu antecedente psihiatrice sau care folosesc sau au folosit si alte droguri sa sufere aceste consecinte. Totusi, exista si cazuri de reactii severe si prelungite la indivizi fara antecedente, precum si cazuri foarte slab adaptate care nu sufera deloc efecte secundare in urma folosirii repetate de droguri psihadelice.


Pe tema LSD circula cateva povesti false, cum ar fi:

- Formarea de cristale in interiorul organismului, care se descompun dupa un timp si cauzeaza reactii adverse. LSD este un solid cristalin usor solubil in apa, deci nu poate forma depozite in organism. In plus, este metabolizat si eliminat in decurs de cateva ore. Reactiile adverse sunt de natura psihologica si nu deping de prezenta substantei in organism.

- LSD dauneaza cromozomilor. S-a dovedit prin teste ca acest lucru nu este adevarat.
Pericolul real al folosirii LSD este de natura pur psihologica, drogul neavand efecte fizice. Dozele letale (toxice) de LSD sunt de cateva zeci de mii de ori mai mari decat doza normala, facandu-l (din punct de vedere toxic) unul dintre cele mai "sigure" droguri cunoscute.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale LSD sunt asa numitele "reveniri", termen utilizat pentru a desemna reaparitia unor emotii sau perceptii din timpul aflarii sub influenta drogului. O revenire poate dura secunde sau ore intregi, poate reproduce oricare din multitudinea de aspecte ale unei halucinatii si poate fi placuta, interesanta, suparatoare sau inspaimantatoare. Cele mai multe dintre ele sunt momente de distorsionare ale vazului sau ale notiunii timpului, simptome fizice (resimtite de organism) sau emotii puternice. De obicei sunt foarte putin deranjante, in special datorita faptului ca persoana care le resimte constientizeaza cauza acestor fenomene. Din cand in cand ele dureaza mai mult, iar intr-un numar redus de cazuri se transforma in imagini sau ganduri inspaimantatoare. In majoritatea situatiilor insa numarul aparitiilor precum si intensitatea lor descresc rapid si apar rareori mai mult de cateva luni dupa consumul drogului. Printre conditiile care cauzeaza aparitia acestor fenomene se numara stresul, oboseala, betia si consumul de alte droguri.
Compusii lisergici apar in ergot, un parazit fungic al cerealelor, triptamine aparand si in ciupercile psilocibe, in anumiti arbori sud-americani (Rivea Corymbosa si Ipomoea Violacea) si in glandele veninoase ale unor animale. LSD (acid lisergic-dietilamida) nu se gaseste ca atare in aceste plante. In seva de Rivea Corymbosa, concentratia de ergina (un acid lisergic) este de pana la 54%, iar cea de izoergina de pana la 35%. Se pare ca efectele acestor plante au fost cunoscute inca din vechime diferitelor culturi umane.
In studiul "Drumul catre Eleusius" (Hoffman, Wasson si Ruck) este prezentata existenta unei religii secrete timp de 2000 de ani in Grecia (pana in anul 400 e.n. cand a fost respinsa de catre crestinism). Oricine vorbea limba greaca si nu comisese nici o crima putea deveni membru. Dupa o perioada de pregatire de 6 luni, aspirantii mergeau la templul din Eleusius unde aveau loc niste ritualuri secrete (aceste ritualuri au ramas secrete pana la descoperirile din anii 1970). Explicatia pe care o aduc autorii este ca secretul ritualului consta in viziunile induse de consumarea unui decoct din spice de grau -- sursa de derivati lisergici. De asemenea, populatiile aztece foloseau in mod curenti bauturi preparate din seva de Ipomoea Violacea si exista multe consemnari referitoare la efectele halucilogene ale acestora.
Modul de actiune al LSD nu este inca cunoscut cu certitudine. Ipoteza curenta spune ca LSD inhiba activarea celulelor serotonergice intr-un mod selectiv. Analogii non-helucinanti ai LSD nu manifesta aceasta selectivitate. Aceste rezultate sugereaza faptul ca exista doua conformatii sterice diferite ale receptorilor serotonergici, dintre care una are o afinitate mai mare pentru LSD.
In momentul ingerarii in organismul uman, LSD se comporta ca un inhibitor al autoreceptorilor 5-HT (Serotonina). Drogul mareste numarul de molecule 5-HT active dezactivandu-le autoreceptorii (un mecanism de protectie al creierului care reduce nivelul activitatii neurotransmitatorilor).
Formula chimica a LSD este N,N-dietil-6-metilergolina-8B-carboxamida. Numai unul dintre izomeri (cel "d-") este psihoactiv, de aceea in sinteza se separa doar forma "l-". Efectele mentale ale LSD pot fi neutralizate rapid (imediat dupa ingerare) prin administrarea de 50 mg de clorpromazina.
S-a descoperit ca cele doua grupari etil de pe catena LSD pot fi inlocuite cu alte lanturi de carbon pentru a obtine compusi cu diferite efecte, tarii si durate. Cand grupul 6N-metil este inlocuit cu etil sau alil, compusul devine de 2, respectiv 3 ori mai puternic. Acesti derivati nu au devenit totusi foarte raspanditi din cauza costurilor suplimentare la sinteza.

NOTA IMPORTANTA: ARTICOLELE PUBLICATE IN PAGINA DE REFERATE AU SCOP DIDACTIC SI SUNT ELABORATE IN URMA UNEI DOCUMENTARI SUSTINUTE. ESTE STRICT INTERZISA PRELUAREA ARTICOLELOR DE PE SITE SI PREZENTAREA LOR LA ORELE DE CURS. Referatele din aceasta sectiune sunt trimise de diferiti colaboratori ai proiectului nostru. Referatele va sunt prezentate pentru COMPLETAREA STUDIULUI INDIVIDUAL, si va incurajam si sustinem sa faceti si voi altele noi bazate pe cercetari proprii.

Hei, tu!!! Recomanda acest site unui prieten! “
Project Manager: Bogdan Gavrila (C)



Proiectul ScoalaOnline isi propune sa ajute pe cat posibil scoala romaneasca. Lectiile, referatele, in general toata informatia prezentata, are rolul de a ajuta atat elevii/studentii, cat si profesorii sa modernizeze si sa optimizeze procesul de invatare. ScoalaOnline prezinta lectii de biologie, chimie, informatica, geografie, engleza, franceza, fizica si multe altele...


Modul in care este prezentat in cataloage.

Titlu: Scoala Online

Descriere: e-scoala.ro - Lectii virtuale, download gratuit, referate, biblioteca, limbi straine: engleza, franceza, germana, slovaca, spaniola, arta, jocuri, subiecte bac, capacitate, admitere, muzica, forum...

URL: http://www.e-scoala.ro

Subcategoria: Invatamant, Educatie

Cuvinte cheie: referat, jocuri, free, gratis, romanian, french

Data inscrierii: Miercuri, 20 iulie 2005

Fragment de text: Proiectul ScoalaOnline isi propune sa ofere o baza de date cu resurse gratuite utile studentilor, elevilor si profesorilor. Acest site este conceput pentru a fi o platforma deschisa, oricine putand sa contribuie la dezvoltarea si la distribuirea lui pe Internet. Va multumim pentru vizita si va dorim o navigare placuta in paginile noastre!


Gazduit de eXtrem computers | Project Manager: Bogdan Gavrila (C)

Toate Drepturile Rezervate - ScoalaOnline Romania



Sursa : http://www.e-scoala.ro/referate/biologie_lsd.html

Armaghedonul din spatiul virtual. Despre manipulare

Armaghedonul din spatiul virtual. Despre manipulare


Manipularea este un concept la moda dar si o situatie reala. Problema este ca intre moda ca atare si consecintele unei situatii reale care implica aderenta la un anumit sistem de valori, demarcatia nu este foarte clara si confuzia este intretinuta in mod intentionat . In exemplul de mai jos preluat de pe un blog, toate aceste lucruri sunt evidente la fel ca si batalia tacuta , dar acerba, intre doua sisteme de valori diametral opuse. Desi nu se mai folosesc pistoale, pe alt plan efectul este similar atat pentru cei "pro", cei "contra" cat si pentru psihologii implicati deoarece , desi civilizata ,lupta de idei are loc fara menajamente. Nu ne ramane decat sa ne formam si noi propria opinie :


"Curs de Manipulare

March 5th, 2008 · 20 Comentarii
8-9 Martie 2008, Bucuresti
12-13 Martie 2008, Timisoara
16 -17 Aprilie 2008, Cluj
14 -15 Mai 2008, Iasi

Inainte de a te decide, vizualizeaza detaliile prezentate pe www.traininguri.ro Mai ai doar cateva zile la dispozitie pentru a te inscrie la trainingul din Bucuresti si Timisoara. Pentru trainingul din Cluj si Iasi, mai ai timp la dispozitie, insa nu foarte multe locuri! Alege sa participi la training! Merita! Inscrie/te online pe www.traininguri.ro!
Intr-adevar manipulare pentru multi dintre noi este un cuvant tabu. Preferam sa folosim influentare, negociere sau convingere. Am descoperit insa de-a lungul cursurilor de negociere pe care le-am organizat ca manipulare este mai aproape de ceea ce va intereseaza, este mai practic si mai aproape de realitate. Cursul este gandit tocmai in acest sens, anume sa raspunda unei nevoi curente din viata de zi cu zi, atat de acasa cat si de la serviciu. Multi au spus ca este o adevarata nebunie sa tratezi intr-un curs asemenea subiect.

Din structura Cursului de Manipulare

* limbajul corpului si mesajele non-verbale
* mesaje subliminale
* comenzi mentale
* generarea de atitudini (cheile mintii)
* cuvinte care schimba atitudini
* atitudini care schimba atitudini

8-9 Martie 2008, Bucuresti
12-13 Martie 2008, Timisoara
16 -17 Aprilie 2008, Cluj
14 -15 Mai 2008, Iasi
Detalii Administrative si inscrieri
www.traininguri.ro
Extreme Training, Furnizorul tau de performanta
Taguri: STIRI PSIHOLOGICE


20 raspunsuri pana acum ↓


· 1 Dragos // Mar 5, 2008 at 2:40 pm

Este ceva foarte interesant. Mi s-a parut foarte captivant si cu siguranta voi incerca sa aplic ce am invatat. Nu ezitati sa participati la acest training. Va va fi foarte util, veti gandi de 10 ori mai mult inainte sa vorbiti cu cineva. Veti invata sa apreciati, sa descoperiti o persoana si in 5 minute.( Silvia Constantin)
Interesant, util, o investitie in propria persoana, cu beneficii pe termen lung.

(Mirela Stere, Macromex)

Trainingul este de o mare utilitate pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare in viata de zi cu zi si la serviciu. Exercitiile de interactivitate sunt invovative si eficiente dand posibilitatea participantilor sa aplice noile cunostinte. Trainerul este mereu dispus sa raspunda intrebarilor si nedumeririlor. (Stefania Lazar- Primaria Municipiului Bucuresti)

Este interesant, interactiv, aplicabil. Recomand intr-un mod deschis acest training tuturor celor care stiu de existenta manipularii dar care nu stiu s-o aplice. Trainingul iti ofera raspunsuri intr-o maniera interactiva, inovativa. (Ionut Ardeleanu)

Training mai mult psihologic decat tehnicizat!. Foarte buna interactivitate, eficienta, utilitate in cadrul cursului. Abilitati excelente ale trainerului, creativ, ingenios, cu simtul umorului dezvoltat. (Liliana Mach- Radio Total)
Mi-a deschis noi orizonturi, cred ca (simt ca) mi-a aratat calea catre succes. Apreciez acest training ca fiind teribil de util in ceea ce ma priveste, este impulsul de care avema nevoie. (Carmen Alexandru ? SC CMD 2002 Galati)
Daca vrei sa nu mai fi manipulat vino la trainingul pe care l-am urmat eu. Eu voi mai veni! (Irina Dascalu- PFA Dascalu)

M-a ajutat sa pun la punct multe detalii care mi-au scapat pana acum si m-am simtit bine in preajma unor persoane necunoscute. Initial am avut indoieli in legatura cu informatiile pe care le-as putea primi, dar Marian a reusit sa puna la indoiala unele chestii de care eram pana acum sigur. A fost un challenge. (Iulian Budoi ?Radio Total)

M-am simtit la un moment dat ca la o terapie in grup unde toata lumea si-a spus ?of?-urile. Oamenii ar trebui informati asupra faptului ca acest training nu e de natura a le rezolva problemele personale. (Livia Soare- Tribunalul Bucuresti)
Super tare! Imi place modul teoretic in care sunt analizate aceste tehnici! NLP este un studiu relevator si important in orice arie a activitatii noastre. Ideea inovatoare a punerii in valoare a acestor tehnici este esentiala pentru toti. (Corina Mihaitoiu-GO BIG EVENTS SRL)

Parerea mea este ca am invatat mai multe lucruri decat ma asteptam. (Purice Dana Mirela)

A fost super din punct de vedere informational, dar neasteptat de placut avand in vedere atmosfera creata. Am ajuns la concluzia ca de fapt puterea e in posibilitatile noastre intelectuale si nu in atentia acordata detaliilor. Consider ca punctele tari ale acestui training au fost libertatea de care am avut parte si informatiile prea captivante si deosebit de utile. E un training care merita facut prin prisma utilitatii lui. Se adreseaza oamenilor care stiu si sa analizeze, pot sa asculte si sunt interesati sa se cunoasca in primul rand pe ei si sa incerce sa foloseasca asta zilnic. Consider ca acest training m-a ajutat sa realizez ca intr-adevar am valoare si nu stiu sa o valorific.
Sunteti niste tipi prea OK poate, pentru unii dintre noi. Ati fost prea finuti! Sa o tineti tot asa! Si intotdeauna sa faceti ce va place si la ce sunteti foarte buni!
P.S: Imi asum responsabilitatea pentru cele scrise! (Gabriela Negru-SC TON MARRIAGE)

Merita toti banii, chiar mai mult! Daca ai impresia sa esti un supernegociator, la sfarsitul cursului te vei simti cel mai mare negociator din lume! (Marius Cristian Chirea-Marox Serv Srl)

Un training si un trainer antrenante, modalitate de lucru activa si creativa, cunostinte expuse si exersate interactiv, in echipe, eficient. Iti ofera ocazia nu numai sa cunosti lucruri noi ci si persoane noi, inclusiv sa te cunosti pe tine insuti. Mi s-a parut mai relaxant si mai amuzant decat m-as fi asteptat. Materia este foarte interesanta! (Cristina Serban-UAUIM- Birou individual de arhitectura)
Informatia de calitate (foarte bine documentat).

Performanta buna a trainerului. Participantii au fost unii cu personalitati puternice si de aceea uneori greu de tinut in frau. De asemenea cam multa informatie! (Alexandra Chirvase -Soc.Civila Avocati CHIRVASE GHIGA RILLA)

Mult mai complex decat cred sau au inteles unii, mult mai onest si mai bine intentionat si adresat decat au dorit altii! Te ajuta in primul rand sa te vezi prin ochii altor oameni. In al doilea rand sa analizezi partenerul de dialog. (Bogdan Panait-SC PANDESIGN SRL)

Cursul a fost foarte interesant si plin de lucruri noi. Merita recomandat! (Daniela-Raluca Marcu-Graphtec Design)

Prea scurt!!! (Constantin Stoica)

Este un training interactiv, in care acumulezi informatiile practice! (Diana Craciunescu - S.C Diana SRL)

Merita sa va gasiti timp pentru a participa la acest training. Va va ajuta mai mult decat credeti. ( Irina Bogatu)

Nici o tehnica nu este prin sine moral buna sau rea. Diferenta o face scopul caruia ii serveste! Trainingul te invata tehnici si o face bine! ( Alexandru Ursoiu-Univ. Crestina Dimitrie Cantemir- Asistent universitar)
Detalii Administrative si inscrieri
http://www.traininguri.ro


· 2 BlueSheep // Mar 14, 2008 at 11:42 am
curs de manipulare?
zici ca acest cuvant este cuvant “tabu” … nici pe departe . dar cum faceti voi curs de manipulare, eu stiu ca atunci cand vb de manipulare din 2 persoane una pierde cu siguranta. si atunci mai este moral ce faceti voi? pentru un pic de publicitate si niste bani in plus sunte-ti in stare sa transformati psihologia intr-un instrument de control asupra altor oameni? si intr-un instrument de distrugere ? dramatic nu, asa suna mesajul meu, dar sunt exasperat de astfel de chestii precum faceti si voi. sa va fie rusine promovati imoralitatea, deformati imaginea psihologiei si nu tineti cont de oameni.


· 3 Delawari // Mar 25, 2008 at 9:28 am
Cher BlueSheep, don`t worry….keep walking !
Aceasta este situatia reala a psihologiei romanesti si acest gen de psihologi si de “activitati” se promoveaza. Este exact viziunea securista asupra psihologiei. Asta pentru ca psihologii au votat ca nu ca oile, ci ca berbecii pe securistii tampiti care mai intai le-au luat banii, apoi profesia , coloana vertebrala si in final gatul . Asta au vrut, asta au avut !

· 4 Delawari // Mar 25, 2008 at 10:04 am
10.02
Comentariul inca este in moderare. Dar pariez pe 100% ca il vei sterge, Catalino !!

· 5 Delawari // Mar 26, 2008 at 12:40 am
Catalino draga , am avut dreptate, n-asa ?! Mi-ai taiat bunatate de postare despre ce faceti voi si securistii vostri tampiti. Tai-o si p-asta !

· 6 Dragos // Mar 26, 2008 at 11:02 am
Mai Delawari, ai pierdut pariu’….
In ceea ce priveste manipularea, asta s-a practicat din paleolitic, chiar daca nu existau pe vremea aia cursuri de constientizare…
Liderii trebuie sa aiba cunostiinte de manipulare…, daca sunt lideri buni.
A manipula nu inseamna doar manipulare securisto-comunista… ei doar au aplicat niste tehnici vechi de cand lumea…
Try to be open mind…

· 7 Delawari // Mar 26, 2008 at 11:26 am
Mai Dragos draga ( am remarcat finetea de intelectual valutist cu care ma abordezi - ) exista manipulare si in Occident dar acolo exista in primul rand psihologie si daca te duci la un psiholog ala nu te duce cu presu` ca aici. Eu imi mentin parerea ca teza manipularii universale , dincolo de paranoia unui WCTudor, vine ca o manusa unora care se camufleaza dupa ea dupa teza cu adevarat paranoica a lui Bogdan Teodorescu conform careia “totul e manipulare” ( teza care e varata pe gat elevilor de liceu pe “e-scoala) si ca atare cine nu o recunoaste “nu e cu noi e impotriva noastra” de unde si recomandarea “fina” ( Try to be open mind …) care nu poate avea decat un corolar …
Wich one…?

· 8 Dragos // Mar 26, 2008 at 12:29 pm
Ai fost la psiholog sau psihoterapeut si in vest si in Romania, ca sa poti face o comparatie? - este esential, pentru a putea pune o eticheta!
In ceea ce ma priveste, eu am fost mai toata viata un “GICA CONTRA”, si chiar daca am fost asa, am supravietuit destul de bine…
Spre exemplu, mie imi place destul de mult de Fidel Castro - este un artist in manipulare, caruia si americanii, in ultima vreme au inceput sa-i recunoasca meritele…., ca sa nu mai spunem ca e singurul dictator in viata, care a renuntat la putere si nu a fost linsat.
Ce a facut, cum a facut, de vin americanii in Cuba sa se trateze, se pare ca a facut ceva si pentru oameni….
Asta este un secret esential pentru orice lider care manipuleaza…, daca tu traiesti fara griji, ai grija ca supusii tai sa traiasca rezonabil…


· 9 Delawari // Mar 26, 2008 at 12:49 pm
Mai intai, mie nu imi place Fidel Castro dar aici e o problema de gust si ne aflam pe aiberguri diferite . Apoi, asa cum am banuit , ai cazut in propria capcana. Mai mult ca sigur esti psiholog si atunci in mod sigur ai patit acelasi lucru.
Exista cineva mult mai destept ca mine si ca tine care a demonstrat in hal au fost manipulati psihologii romani ca tot iti place tie manipularea. Dar eu zic mai simplu : i-a lasat fara nadragi pe toti cei care fac pe psihologii si incearca sa -si prosteasca semenii . Cand aud de el unii fac deja crize. Citeste : http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm
By !

· 10 Bluesheep // Mar 26, 2008 at 3:26 pm
Mai Dragos tot insisti cu argumente aiuristice. Manipulare = din 2 persoane una pierde.
Ce ti se pare tie moral in chestia asta?
Si vezi nu confunda manipularea cu persuasiunea sunt 2 chestii foarte diferite.
Eu am fost la psiholog in afara, am si studiat psihologia si psihoterapia in afara si nu exista aceasta bataie de joc.
Nu, dragule un psiholog nu manipuleaza si nici nu sfatuieste pe altii sa manipuleze. Nu in afara, ca tot faci referire la altii.
Si vb tu de lideri care manipuleaza, pardon moncher psihologu’ , dar ei sunt educati pe principiul WIN-WIN (vezi de exeplu Coaching & Mentoring), ca sunt si din cei ce calca pe aratura, asta spune ceva despre ei, dar nu trebuie sa fie luati drept modele si promovati ca modele, ca ne-am dus in prapastie cu totii.
… dar ma rog, ce-mi bat eu gura aici la tine cand tocmai am vazut pe site-ul tau “bancuri cu evrei”. Daca iti plac glumele soviniste, tine-le offline pt amicii tai, ca nu dau bine deloc pe un site de psihologie.

· 11 Luiza // Mar 26, 2008 at 5:40 pm
Mie mi se pare ca Dragos are dreptate…
Bluesheep si Delawari, pareti foarte stresat….
Scopul psihologului sau psihoterapeutului, este sa va destreseze…
Mi se pare cat se poate de OK, sa fie bancuri, fie ele si cu evrei, si cu arabi (de alea de ce nu v-ati luat?) - nu inseamna neaparat sovinism!
In ceea ce priveste manipularea, ea a avut in decursul istoriei si f multe parti bune.
Eu cred ca trebuie sa gandim pozitiv si sa nu fim, prin natura noastra exclusiv carcotasi…

· 12 Catalina Hetel // Mar 26, 2008 at 9:33 pm
ok, vad ca acest subiect a starnit multe controverse si multe pasiuni. cel care m-a abordat atat de direct acuzandu-ma ca i-as fi taiat bunatate de postare il contrazic. Eu sunt doar psihologul site-ului si nu administratorul. Punct. Iar administratorul taie ceea ce crede de cuviinta ca nu ar trebui sa apara pe un site. Recunosc ca psihoterapeut ca si injuratul si descarcarea nervoasa are partea ei curativa, dar de obicei intre 4 ochi, ceilalti nefiind obligati sa citeasca astfel de lucruri.
acest curs a fost prezentat ca RECLAMA, noi am hotarat ca pe acest site sa apara informatie din domeniu. Cel ce hotaraste daca va participa sau nu este cititorul. Daca afirmi ca ai studiat psiho, ai aflat deja ca in acest curs practic se predau niste elemente de relationare interumana la un nivel superficial. Nu e nimeni de vina ca societatea noastra este una grabita, care cere “retete”. Chiar si retete de relationare. Eu personal sunt adepta analizei personale nu a retetelor dar sunt convinsa ca daca as deschide acest subiect ar fi multi care sa ma contrazica. In fond nu am inteles exact vehementa ta. De ce crezi ca mereu unul trebuie sa piarda. E o experienta traita? Pentru ca realitatea este ceea ce vedem. Realitatea exista prin ochii nostri. Si de ce nu crezi ca ar putea exista manipulare pozitiva. De exemplu atunci cand eu incerc sa conduc un grup spre un scop comun. E adevarat ca existenta noastra presupune compromisul intre nevoi si pulsiuni si realitatea exterioara. Uneori vrem ceva dar trebuie sa facem altceva. Atunci cautam o cale de mijloc. Si cred ca un curs de manipulare te poate invata nu doar “sa manipulezi” ci si sa te aperi. Sa stii cand esti manipulat si sa reactionezi. Nu agresiv pentru ca nu rezolvi nimic. Poate sa nu mai votezi cu ochii inchisi, sa nu mai cumperi lucruri din relame, sa nu faci neaparat “ce trebuie”. Informatia nu a stricat niciodata nimanui. Imoral e cum o folosesti nu faptul ca o acumulezi. Asa nu ar mai citi nimeni Mein Kampf.
Despre bancurile cu evrei….poate sunt deplasate, dar avem dreptul a o opinie, fie ea si imorala, e dreptul nostru sa gandim, e dreptul nostru sa nu fim de acord. Daca dam cu parul nu rezolvam ci agravam. Daca intelegem poate schimbam ceva.
O seara buna,
Catalina Hetel

· 13 Catalina Hetel // Mar 26, 2008 at 10:22 pm
Am citit articolul despre care scria Delawari. un articol scris cu multa pasiune si cu destula inversunare. Dar nu pot sa nu ii recunosc partea de adevar. Cred ca ceea ce scrie acolo e adevarat. Poate un pic exagerat dar nu neadevarat. Problema e ca acest comunism e ca fantoma unui parinte rau care ne bantuie. E mort de 20 de ani dar noi tot traim in umbra si in amintirea lui. Si acest comunism a fost foarte perfid. Pentru ca ne-a taiat radacinile, ne-a facut sa ne indoim de valori si de adevarul nostru, ne-a fabricat un alt adevar, ne-a terfelit credintele si opiniile si in final am ramas un popor debusolat si fara valori. Imi vine in minte Balaceanu Stolnici care a colaborat si el cu securitatea. De ce oare? Ce ii lipsea? Sau poate ca pentru ca sa fie Balaceanu Stolnici a avut nevoie de sprijin, cine stie? Dar in acest joc au fost de fapt implicati toti, armata, politie, profsori, medici, artisti si chiar iacceptabil dar adevarat, parintii nostri, cunostintele noastre, vecinii nostri. Pentru ca asta se urmarea. Sa fim toti manjiti ca sa fim toti una. adica sa nu scoatem capul. Si cred cu tarie ca aceste metode nu au fost inventate de angajatii de la electricitate nici din agricultura. Ci de cei care aveau capacitatea sa le inventeze. Cine altii decat cei care cunosteau oamenii, adica psihologii. Nu cred ca psihologii au fost scutiti de colaborarea cu securitatea. Si da, cred ca multi dintre cei care astazi fac destinele domeniului, erau si pe atunci. Asta e, ca in orice domeniu. Dar dincolo de asta, cred ca a venit timpul sa mergem mai departe. Sa incercam sa nu raspandim mizeria ci sa ne debarasam de ea. Cred ca cei care sunt astazi psihologi si psihoterapeuti incearca sa isi faca treaba cat pot ei de bine. Cred si ca cei mari, cei huliti, au scris lucruri bune si ca poti lua de la ei cate ceva. Cred ca ar trebui sa avem puterea argumentului si sa contrazicem daca nu suntem de acord. Sa luam atitudine ferma si la obiect. Pornind de la un nefericit “curs de manipulare”, care este de fapt un curs de interrelationare, am ajuns la securitate si la ce se intampla acum 20 de ani. Oare cine pe cine manipuleaza? Nu suntem oare toti sub imperiul unor scenarii si a unor temeri de care nu putem scapa? Cred ca e vremea insa sa scapam, pentru ca altfel nu vom putea merge mai departe. Bine sau rau.


· 14 Como // Mar 27, 2008 at 7:15 am
Foarte frumos le zici Catalina si ai dreptate!
Apropos de bancuri, eu am prieteni evrei, si daca le zic bancuri cu evrei nu se supara, ci chiar se amuza, pentru ca multe din ele ne invata despre modul lor de a fi.
Ar trebui sa-i hulim si pe cei care zic bancuri cu un american, un rus si un roman hot? Eu zic ca nu! Hai sa ne destindem!
Apropos, stiti de ce au evreii nasul mare?
………………………………………………………
Pentru ca aeru-i pe gratis….

· 15 Delawari // Mar 27, 2008 at 9:48 am
Catalino draga, rectific. Nu mi-ai taiat postarea. M-ai “injurat” sub alte nick-uri asa cum ti-ai facut reclama cursului sub nick-ul Dragos.
Sa trecem la lucrurile importante :
“Si cred ca un curs de manipulare te poate invata nu doar “sa manipulezi” ci si sa te aperi. Sa stii cand esti manipulat si sa reactionezi.”
Bluesheep are dreptate….E trist si indubitabil. Cine te-a speriat in halul acesta ? Esti “virusata” rau de morbul paranoic ( stai cuminte … nu e de la tine , ci de la aia care ti l-au varat in cap la cursuri provenite di pi la Baneasa…) conform caruia trebuie sa stam mereu de garda pentru ca dusmanul de clasa vegheaza si ne “ataca” precum in cer asa si pe Pamant : din toate pozitiile. Revino-ti , draga ! O sa fie vai si amar de copiii tai cu o asemenea mama…
“Am citit articolul despre care scria Delawari. un articol scris cu multa pasiune si cu destula inversunare.” Ori ai o problema de perceptie, ori te simti cu musca pe caciula si ar fi trist… Unde ai vazut tu inversunare ? Eu nu am vazut numai un articol foarte amar…Si daca zvonurile pe care le-am auzit sunt adevarate, cel care l-a scris a renuntat scarbit la aceasta profesie ca sa poate scrie desprea ea si sa va lase pre cei ca voi sa manipulati in continuare boborul care care trebuie sa creada ca il manipuleaza si streseaza altii ca sa-l vindece cei ca voi….
Dar ai dreptate. Pierdem timpul…
Ma bucur totusi ca l-am gasit aici pe Bluesheep. Face cat toti yesman-ii si aplaudacii de pre aici care parca sunt toti trasi la acelasi xerox. Acum chiar ca mi-am luat zborul spre alte spatii . By !

· 16 Catalina Hetel // Mar 27, 2008 at 10:19 am
Incerc pentru ultima oara sa intru intr-un dialog civilizat. Unu: cursul nu este al meu. Este o RECLAMA a unui program a EXTREME TRAINING. Daca intelegi bine, daca nu e treaba ta. Dragos este altcineva nu eu. Nu am mai multe identitati pentru ca nu am nevoie. Cat despre frustrarile tale in legatura cu domeniul psihologiei asta e. Le poti rezolva daca vrei, daca nu, treaba ta. Iar legat de securisti, imi pare rau sa te dezamagesc, dar varsta nu mi-a permis nici macar sa intru in UTC. Asa ca nu am avut vreo legatura cu securitatea. Acum daca tu faci legatura exclusiva intre psihologie si securitate, intre securisti si psihologi pana la urma e problema ta. Dupa cum spuneam, lumea e ceea ce vezi.

· 17 Dragos // Mar 27, 2008 at 11:22 am
Este clara o suferinta tip mania persecutiei……
Sau esti un adept convins al TEORIEI CONSPIRATIEI…….
He he… io am apucat sa fiu si utecist freo 3 ani…, ca daca nu…. as fi avut probleme la scoala…
Cu toate astea, imi aduc aminte ca in armata, la o sedinta utc, cand 2 colegi (am facut la TR - student) trebuiau sanctionati, io m-am ridicat si am zis ca nu ei sunt de vina ci comandantii (ceilalti erau pe sub scaune si ma trageau de mana sa ma asez, dar eu am continuat). A fust destul de dura interventia mea, pentru ca toarshu colonel de la partid incepuse sa roada un creion si se facuse rosu, ca streagu’ partidului… Pana la urma s-a mai ridicat un coleg care m-a sustinut, si sanctiunile au fost doar simbolice….
Pentru linistea ta Delawari - sunt mascul, 40 de ani, si proprietaru’ sitului….
Incearca sa te relaxezi totusi….

· 18 Delawari // Mar 27, 2008 at 11:46 am
Dai intr-unul, tipa doi….
Mascul, proprietaru` sitului , freo 3 ani UTC-ist si “specialist” in diagnostice puse altora… E clar ca te crezi buricu` Pamantului… Mai cunosc si eu cate ceva despre o specie care improasca cu invective non-stop si care se autointituleaza la apelul de seara, psihologi ….
Mai nene, mai intai vad ca ma cam depasisi ghinisor ca varsta…Aici ai un oarescare avantaj - iesi mult mai devreme la pensie.
Apoi zici ca esti relaxat ca toti de pe aici care glasuiesc in cor , dar unde vedeti voi incordare si frustrare, cum zice simpatica mea Catalina ( zau ca as invita-o la o cafea dupa cum ii apara pe cei ca tine…) ? Eu ma destind copios , si tare ma tem ca astea sunt la drept voi . Tataie, eu iti recomand numai atat : trage aer adanc in piept, si respira acum usor…E mai bine ? …Veeezi ?!

· 19 Como // Mar 28, 2008 at 7:18 am
Nu are rost sa iti pierzi vremea Dragos, cu un pustan ca Delawari, probabil nu are ce face si se crede spiritual.
Nici tangenta cu psihologia nu cred ca are.
Este probabil un hibrid comunisto-capitalist nerefulat…

· 20 alina // Oct 2, 2008 at 11:09 am
calendarul actualizat de traininguri pentru cei interesati
Ai ocazia sa te dezvolti si sa te perfectionezi. Extreme Training este prezent in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Brsov si Constanta. Alege din lista de mai jos trainingul care ti se potriveste! Inainte de a te decide sa participi, prin click pe numele trainingului mergi la descrierea trainingului unde poti afla: beneficiile trainingului, tematica, data si locul desfasurarii, taxa de participare si discounturile de care poti beneficia, detalii despre traininer, etc
Cursurile din lista de mai jos pot fi accesate atat de companii cat si de persoane fizice.
Orasul
Cursul
Data Desfasurarii
Bucuresti
Dezvoltare Personala si Leadership
3, 4, 5 Octombrie
Bucuresti
Tehnici Negociere
14 Octombrie
Bucuresti Public Speaking
15 Octombrie
Bucuresti Tehnici Vanzari
16 Octombrie
Bucuresti Limbajul Non Verbal si Paraverbal
17 Octombrie
Bucuresti Curs Manipulare
18 Octombrie
Bucuresti Strategie si Persuasiune
19 Octombrie
Bucuresti Leadership si Dezvoltare Manageriala
8-9 Noiembrie
Brasov
Dezvoltare Personala si Leadership
31, 1,2 Noiembrie
Iasi
Management de Proiect
15-16 Noiembrie
Cluj
Tehnici de Negociere
22-23 Noiembrie
Timisoara
Comunicarea in Afaceri
5,6,7 Decembrie
Constanta
Tehnici de Negociere
6- 7 Decembrie
Targu Mures
Tehnici de Negociere
14 Noiembrie
Targu Mures
Presentation Skills in English
15 Noiembrie
Extreme Training iti ofera Excelenta in Vanzari, Negociere, Comunicare in Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiara, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizationala, Dezvoltare personala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Teambuilding.
Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!
Extreme Training, the way to excellence
http://www.traininguri.ro - cursuri, traininguri
http://www.negociatorul.ro - resurse gratuite negociere
http://www.expert-teambuilding.ro - Team Building pentru companii
http://blog.traininguri.ro - Resurse Vanzari, management, negociere, doc utile, consultanta online "

Sursa : http://www.psihologu.ro/2008/03/05/curs-de-manipulare/

duminică, 26 aprilie 2009

marți, 14 aprilie 2009

Sisteme de valori

Control si manipulare prin mass-media


De 20 de ani romanilor li se spune ca programele TV urmeaza "cererea populatiei" ( respectiv sex, violenta, manele, vulgaritate, obscenitate si kitsch ). Este o minciuna sfruntata. Cand "formatorul de opinie" Mihaela Radulescu ( care se autocompara cu ... Oprah Winfrey ) discuta la TV si la o ora de varf despre orgasm invitand cuplurile la un concurs de facut copii "in direct" este evident ca aceste "gusturi" au fost de fapt decretate si impuse prin repetare pana la obsesie.
Mai jos este un experiment timid, de alt gen , care arata ca lucrurile stau cu totul altfel !


« Se spune ca tabloidizarea presei, excesul de violenta manelele si tot ceea ce inseamna prost gust inunda canalele media la cererea oamenilor. Rezultatul experimentului, faptul ca trecatorii au recunoscut si au reactionat pozitiv la muzica lui Alexandru Tomescu, pune aceasta teorie sub semnul intrebarii. »




Experiment Rl: Concert Stradivarius la statia de metrou Piata Victoriei (video)



Alexandru Tomescu a primit de la trecatori 328 de lei in doar o jumatate de ora. In urma cu doi ani, un experiment similar realizat in SUA i-a adus lui Joshua Bell 32 $
Petre Badica, Razvan Chiruta, Laura Stefanut
Miercuri, 15 Aprilie 2009
Alexandru Tomescu, singurul muzician din Romania care canta pe o vioara Stradivarius, a realizat la sfarsitul saptamanii trecute un experiment inedit. Imbracat cu haine modeste, artistul a coborat in statia de metrou din Piata Victoriei si timp de o jumatate de ora a interpretat cateva dintre cele mai complexe piese clasice, create pentru vioara. Efectul muzicii de calitate asupra bucurestenilor care se aflau la o ora cu trafic de varf in statia de metrou a fost neasteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a intarzia la serviciu, doar pentru a asculta cateva acorduri din "recitalul" lui Tomescu si pentru a pune o bancnota in cutia asezata in fata interpretului( s.n.). Muzicianul a strans de la calatori peste trei milioane de lei vechi, in cele treizeci de minute ale ineditului concert.

Experimentul in care a fost implicat violonistul roman a demonstrat ca publicul roman poate fi sensibilizat chiar si cu manifestari artistice considerate mai greu digerabile(s.n.). Un demers similiar a avut loc, in urma cu doi ani, si intr-o statie de metrou din Washington. Celebrul violonist Joshua Bell a cantat 45 de minute, dar foarte putini trecatori si-au aratat generozitatea, artistul primind doar 32 de dolari.
Fragmente din recitalul sustinut de Alexandru Tomescu vor putea fi urmarite in aceasta seara incepand cu ora 18,50 pe TVR Cultural. De asemenea, reportajul video poate fi vizionat pe www.romanialibera.ro.

Vineri, la ora 9.00, in statia de metrou "Piata Victoriei", era aglomeratie. Prin decorul banal, rece al statiei, garniturile de tren opreau la intervale de doua minute. Usile se deschideau si imediat iti aparea imaginea unui furnicar de oameni grabiti, aflati in drum spre locul de munca. Un tanar cu infatisare boema, imbracat modest, cu o camasa flanelata in dungi de culoarea visinei putedre, blugi anii ‘50, stil Marlon Brando, geaca sport si o sapca fistichie, isi face cu greu loc prin multime. Se asaza langa un perete murdar si deschide impasibil o cutie, pe care o pune la picioare. Dupa ce lasa in ea cateva monezi de 50 de bani, isi acordeaza vioara, impasibil la zgomotul facut de oprirea metroului. Incepe sa cante… Johan Sebastian Bach, Fritz Kreisler. Experimentul poate incepe.

Vor realiza oamenii ca "cersetorul" este Alexandru Tomescu, cel care in urma cu doi ani si-a castigat dreptul de a canta la o vioara Stradivarius in valoare de un milion de euro? Isi vor da seama trecatorii ca au in fata un artist care la 9 ani efectua primul concert in strainatate ca solist al Orchestrei din Constanta, care pana acum a castigat 29 de premii internationale si a concertat pe mari scene ale lumii, de la Berlin la Washington, de la Paris la Tokyo? Vor trece impasibili pe langa el absorbiti de grijile cotidiene sau vor da dovada de generozitate? si daca da, gestul lor va izvori din mila sau ca o recunoastere a muzicii de calitate si, in final, a frumosului?


Bani pentru muzica, nu din mila

Inainte de a avea loc concertul de la metrou, criticul muzical Dumitru Avakian se declara sceptic. "Multi vor trece impasibili, doar cativa, putini, vor realiza ca e vorba de ceva special." Nici tanarul violonist nu avea asteptari mai mari: "Sincer, cred ca cei mai multi vor trece mai departe. Este o ora la care lumea se grabeste spre birou si nu prea are timp de reverii. Nu stiu daca muzica clasica va misca vreo inima pana intr-acolo incat impulsul sa ajunga si la buzunar".
La ora 9.00 si 10 minute, aveam deja dovada ca amandoi se inselasera. Cutia viorii era plina pe sfert cu bani. In jurul lui Alexandru, sapte persoane asteptau sa le vina randul pentru a-si exprima generozitatea. Cinci dintre acestea au urcat grabite in primul metrou. stefania, insa, s-a asezat la cativa metri in fata artistului, incordata. Parea in transa. "Este prima oara cand mi se intampla sa ma opresc si sa ascult un om care canta la metrou. Nu-l recunosc, dar sigur nu e un cersetor.
As sta mai mult, dar deja am intarziat la serviciu", spune fata in varsta de 23 de ani. Pentru a schimba peronul, calatorii erau nevoiti sa treaca pe o pasarela inalta. Chiar inainte de a-l vedea pe violonist, auzind doar muzica acestuia, Oana a cautat in portofel si a pregatit o bancnota. "Canta excelent, pentru asta ii dau bani, in nici un caz din mila", spune ea.


"Se vede de departe ca e altceva, nu un cersetor"

"La metrou, am avut niste emotii teribile! Sigur, stiam teoretic cam despre ce va fi vorba, insa experienta a depasit orice imaginatie. Cei care dadeau bani nu ma priveau, nu exista deloc contact vizual. O senzatie foarte stranie si total opusa celei pe care o am pe scena, cand toti, absolut toti ochii sunt pe mine", ne-a spus Tomescu la final. Absorbit de propria interpretare, artistul nu a vazut o scena emotionanta, in care o doamna eleganta tinand de mana doua fetite s-a oprit cinci minute pentru a audia ineditul concert. A scos o bancnota din poseta si a indemnat-o pe una dintre fetite sa i-o ofere artistului. Micuta s-a rusinat, iar gestul a fost dus pana la capat de mama. "Vi s-a mai intamplat sa dati bani la metrou?", "Da, dar nimeni nu a cantat atat de frumos.", "Ce v-ati zis cand ati vazut o asemenea interpretare la metrou?", "Ma mir de ce canta aici, pentru ca e foarte talentat", "Nu l-ati recunoscut?", "Nu", "Este unul dintre cei mai mari violonisti", "A, da? Se vede. Se vede de departe ca e altceva", aceasta a fost discutia purtata cu doamna in varsta de 39 de ani.

Intr-o jumatate de ora, in cutia viorii s-au strans fix 328,90 RON si un eurocent. Au donat bani zeci de calatori, poate chiar o suta. Suma stransa de la bucuresteni a fost de trei ori mai mare decat cea primita de celebrul violonist Joshua Bell in cadrul unui experiment similar realizat la o statie de metrou din Washington, desi americanul a cantat cu 15 minute mai mult decat Tomescu. Numarul trecatorilor generosi a fost sensibil mai mare in cazul artistului roman.
In cazul lui Alexandru, putem spune ca mecanismul generozitatii nu a fost acela obisnuit, al empatiei, prin care un om nefericit, cu nevoi, ofera bani unui sarac, tocmai fiindca ii intelege suferinta. Gestul a fost mai degraba un semn al admiratiei.


"Cine este baiatu’ care canta?"

Desi foarte generosi, putini calatori l-au recunoscut pe Alexandru. Majoritatea nu au avut timp sa zaboveasca prea mult in preajma artistului, trecand in fuga pe langa acesta si lasand sa le scape o bancnota. Cu atat mai mare este meritul artistului.
Prima l-a recunoscut o doamna intre doua varste, vecina lui, care merge des la concertele tanarului. "Romanii dau bani! Pentru ca apreciaza muzica, nu din mila", spune ea. "A fost singura mea intalnire cu o persoana cunoscuta pe tot timpul concertului. Parintii mei nu erau la curent. Ma intreb ce-ar fi crezut daca ar fi trecut pe acolo intamplator", se intreaba artistul.
Finalul prestatiei a fost unul apoteotic. O doamna eleganta, angajata la Ministerul Finantelor, s-a apropiat de violonist si a facut o donatie de 50 RON. "M-a sunat o colega sa-mi spuna ca l-a vazut pe Tomescu la metrou. Se auzea muzica prin telefon. Am fugit de la serviciu sa-l vad si eu", a spus doamna, vizibil entuziasmata.
Chiar daca ceilalti nu l-au recunoscut, Alin si-a dat seama ca "e ceva putred la mijloc" in momentul in care a auzit muzica, fara sa il vada pe artist. "Voi faceti un experiment similar cu cel facut de «Washington Post» cu Joshua Bell, asta am ghicit. Dar cine este baiatu’ care canta?"


Care este sursa frumosului?

Criticul muzical Dumitru Avakian spune ca modul in care "publicul" a reactionat i-a starnit "o mirare placuta". "Cei care detin mass-media nu trebuie sa ramana la coada gustului publicului doar pentru ca acesta le-ar comanda intr-un anumit fel. Publicul prefera ceea ce ii flateaza gustul. Iar daca ii oferi ceea ce ii este mai la indemana, apetitul sau pentru programe de slaba factura se va accentua."
Contextul nonconformist in care a fost sustinut concertul l-a facut reticent pe Dan Grigore. Celebrul pianist sustine ca frumusetea muzicii trebuie gustata doar intr-un mediu propriu, sacru, "pentru ca altfel ar decadea la o simpla arta stradala".

"Biserica muzicii este sala de concerte, nu hala de productie sau o statie de metrou, pentru ca interpretarea cere o anumita decenta acustica." Pianistul pretinde ca artistul trebuie sa creeze intr- un "turn de fildes", spectatorul trebuie pregatit, contextul este esential, frumosul trebuie cultivat si nu isi are nicidecum originea in subiect, adica in ascultator sau in privitor. Un tablou este insa frumos doar intr-o expozitie, iar pus intr-un depozit isi pierde valoarea? Publicul de la metrou a dat un raspuns negativ. si Alexandru Tomescu a avut unele indoieli in privinta experimentului, insa in final l-a privit ca pe o provocare atat fata de el insusi, cat si fata de public. "Atitudinea publicului este diferita. In sala de concert oamenii vin pentru a asculta, in statia de metrou cel care canta incearca sa le castige atentia potentialilor ascultatori." Am putea schita si o concluzie a acestui experiment.

Se spune ca tabloidizarea presei, excesul de violenta manelele si tot ceea ce inseamna prost gust inunda canalele media la cererea oamenilor. Rezultatul experimentului, faptul ca trecatorii au recunoscut si au reactionat pozitiv la muzica lui Alexandru Tomescu, pune aceasta teorie sub semnul intrebarii. (s.n.)


» Banii stransi vor ajunge la nevazatori

Recitalul de la metrou s-a dorit a fi si preambulul unei campanii umanitare. "Momentul difuzarii experimentului sper sa le deschida ochii si inimile oamenilor spre ceea ce am pornit sa fac in aceasta primavara. Nu singur, ci impreuna cu colegul meu, pianistul Horia Mihail, cu care voi canta in 15 orase in cadrul Turneului National Stradivarius 2009. Editia din acest an este dedicata strangerii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din Romania, si anume pentru finalizarea constructiei Centrului pentru Reabilitarea Nevazatorilor", ne-a precizat artistul. De altfel, cei 320 de lei au fost donati acestei asociatii. Modalitatile prin care se fac donatii sunt simple: SMS de 2 euro la 879 in retelele Vodafone, Orange sau Cosmote, 0900 900 292 pentru a dona 2 euro sau 0900 900 290 pentru a dona 10 euro (Romtelecom).


» Americanii au dat doar 32 de dolari

In luna ianuarie a anului 2007, in statia de metrou "L’Enfant" din Washington, faimosul violonist Joshua Bell a cantat la un Stradivarius din 1713, estimat la 3,5 milioane de dolari. Imbracat simplu, cu blugi, un tricou cu maneci lungi si o sapca de baseball pe cap, Bell a sustinut un recital de 43 de minute. S-a dorit a fi un experiment sociologic prin care jurnalistii de la cotidianul "Washington Post" au vrut sa afle cum vor reactiona trecatorii.
Desi cu cateva zile inainte violonistul concertase cu sala plina la "Boston Symphony Hall", unde un bilet a costat 100$, in dimineata de vineri artistul nu a strans decat 32,17$. Trecatorii nu au intuit ca au de-a face cu un artist valoros, care canta la un instrument aparte piese magistrale de Bach sau Schubert. Prin comparatie, succesul lui Alexandru Tomescu a fost unul urias.




Sursa : http://www.romanialibera.ro/a151515/experiment-rl-concert-stradivarius-la-statia-de-metrou-piata-victoriei-video.html

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Nimeni nu poate sari peste umbra lui

Nimeni nu poate sari peste umbra lui

Iata ce a retinut memoria onesta si nealterata a unui copil care a avut sansa de a vizita Occidentul la timpul potrivit :

Prima vizita in strainatate a facut-o la 12 ani, chiar inainte de revolutia din 1989, intr-o excursie spune ea, memorabila, oferita de parinti. Au plecat pentru o luna, cu masina familiei, o Dacia , si cu o rulota extensibila, prin mai multe tari din Europa - Germania Democrata, Cehoslovacia, Ungaria si Polonia, experienta socanta pentru Sidonia, care la intoarcerea in Romania, a suferit, vazand prin comparatie, cum se traia in tara ei natala. In tot acest timp, avusesera pregatite trei bilete de avion, pentru a pleca definitiv in Australia si a cere azil politic, insa nu a fost sa fie, iar in decembrie a venit revolutia. In 1990, Sidonia a trecut din nou granita, de data aceasta, in occident. A stat mai bine de o luna in Austria, impreuna cu un grup de copii germani si isi aminteste ca inainte de a intra in magazine li se administrau calmante, pentru a diminua efectul produs asupra lor de culoare, lumina si multimea de produse si fete zambitoare, cu care nu erau obisnuiti. In viziunea ei, magazinele comuniste pareau negre, gri, intunecate, iar oamenii posomorati, astfel ca la intoarcere, a simtit un mare gol in suflet, remarcand mizeria si tristetea de pe chipurile romanilor.


Sursa : http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/JURNALISTICA/Cupluri%20expuse%20cu%20stil%20de%20Sidonia%20Axente%20de%20Roxana%20Curpas.htm


Si iata ce considera demn de interes sa discute acum in societatea romaneasca onor psihologii si sociologii romani pe post de luminatori ai maselor si blocati in proiect exact in momentul in care tinerii basarabeni de peste Prut sunt vanati inuman pe strazi, la lumina zilei si in ochii intregii lumi de oamenii in negru ai serviciilor secrete rusesti :


Psihologii analizeaza scrisoarea lui Becali: Este obedient fata de Basescu, dispus la orice compromis


Scrisoarea trimisa de Becali presedintelui Basescu a fost citita, pentru ziarul Gardianul, de psihologul Hanibal Dumitrascu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti. Iata parerea expertului despre personalitatea lui Gigi Becali: “Aceasta a treia scrisoare publica a domnului Gigi Becali nu face decat sa confirme faptul ca trece printr-o situatie dificila, depresiva in care nu isi gaseste resursele de a-si recapata controlul asupra propriilor decizii. Aceasta ultima scrisoare scoate in evidenta latura sa obedienta, de teama, de respect fata de autoritate in general si fata de persoana presedintelui Traian Basescu in particular.

Si cateva comentarii pe masura acestei analize :

lili
2009-04-11 1:27:08
becali
alceva nu e de scris?? doar becali?? imi e sila de mutra lui de golan prost, a ajuns unde trebuia, si trebuia mai demult nu acum. asa ca mai cautati si alte subiecte. in moldova noastra mor oameni, striga ajutor romaniei si pe voi va arde de becali.


silviu- canada
2009-04-11 3:40:41
psihokuku
kiar trebuia un psiholog sa descifreze scrisorile ca sa aflatzi ca becali trece printr-o situatzie dificila ? suntetzi tari! poate n-a aflat si becali ca-i arestat
?”


Sursa: http://www.gardianul.ro/Psihologii-analizeaza-scrisoarea-lui-Becali-Este-obedient-fata-de-Basescu,-dispus-la-orice-compromis!-s133228.html



Gigi Becali sub lupa sociologului Mircea Kivu : Histrion, extrovertit, exhibitionist prin excelenta


"Ca model de succes Gigi Becali este un exemplu foarte usor de acceptat ( ?!-s.n.). Becali este modelul american de succes ( ?!-s.n.). Om care a pornit de jos, care nu are cine stie ce scoala si care a ajuns foarte bogat. Foarte multi romani isi doresc sa li se intample lucrul asta si atunci bineinteles ca Gigi Becali este un model pentru ei”

Si un comentariu pe masura acestei profunde asertiuni :

IRINA, Timisoara (Marti, 7 Aprilie 2009 - 15:34)
Sunteti genial !
Eu ma numar printre cei 15% care staruie inca , ca acest personaj nu este nici pe departe un smerit ! Este un pseudo-politician -interlop si nu in ultimul rand un fariseu care-l arunca pe DUMNEZEU in fata ! Descrierea dvs. este completa desi se mai puteau adauga multe. Ma temeam la un moment dat ca realitatea mea e un pic deformata si nereala, fiindca nu cred ca becali cu litera mica, ar trebui lasat in libertate ? Teama imi e ca sa nu se generalizeze si sa devenim cu totii "becalisti". Societatea romaneasca este bolnava si irecuperabila la acest capitol : calitatea umana ! Cred ca acest articol ar trebui sa fie mai mult decat o descriere intr-o zi de marti si mai degraba un semnal de alarma spre ceea ce tindem sa devenim ! Va multumesc, ca nu v-ati pierdut demnitatea, dar oare nu suntem prea putini ...?


Sursa :http://www.frontnews.ro/social-si-economic/juridic/gigi-becali-sub-lupa-sociologului-mircea-kivu-histrion-extrovertit-exhibitionist-prin-excelenta-28992


…si foarte putini sar peste epoca lor.


Sergiu SIMION

duminică, 5 aprilie 2009

Frontul Psihologic National

                                                     Frontul Psihologic National 
                                                              ( Jurnal de campanie ) 

 
“Capul este inceputul. Fara un inceput just nu exista un final just”. 
“Ce se naste din cer se simte inrudit cu lucrurile din inalt. Ce se naste din pamant se simte inrudit cu lucrurile din pamant. Fiecare isi urmeaza propria specie“ 
“Comunitatea cu oamenii in clan. Umilinta. Aici apare pericolul unei coterii fondata pe interese personale si egoiste. Astfel de clanuri care sunt inchise si nu se deschid oricui si care resping o parte a oamenilor pentru a putea sa grupeze restul se nasc din motive josnice si conduc pe termen lung la umilinta” 
 Cartea prefacerilor 


De curand a avut loc in Bucuresti un eveniment care a batut in cuie si la lumina zilei dar , ca si la precedenta editie, nu si a mass-mediei ( pe Internet nu exista nici o referinta in acest sens… ) soarta psihologiei romanesti ( mai exact a ceea ce a mai ramas din ea ). Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania a ales pe 28 martie anul curent, de data aceasta in deplina cunostinta de cauza si cu toata responsabilitatea pe cei care vor conduce destinele psihologilor cu drept de libera practica inca 4 ani de acum inainte dupa ce au mai trecut tot atatia de la infiintarea Colegiului. 


  1. “Vom fi ce-am fost si mai mult decat atat !“ 

 Sa ne oprim o clipa asupra noului presedinte ales , domnul Mihai Anitei. In mini-biografia de pe site-ul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, domnia sa isi informeaza in mod solemn studentii cand a facut facultatea , cand si-a dat doctoratul dar uita sa mentioneze clar ce a facut intre facultate si doctorat : 

  “1992–1998 - UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI - DOCTORAT IN PSIHOLOGIE 1970–1974 - UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE FILOSOFIE SECTIA PSIHOLOGIE 

 1. Curs de specializare la firma de aparatura psihologica de laborator- „Schuhfried”, Viena, Austria, iulie 1992 2. Curs de specializare in microcalculatoare, Institutul Central de Informatica Bucuresti, mai-iunie 1981” (http://www.fpse.ro/index.php?option=com_comprofiler&Itemid=131&task=userProfile&user=80

 Aceeasi manevra o executa impecabil si la un nivel calitativ superior in CV-ul de format european postat pe site-ul Colegiului unde mentioneaza cu fermitate urmatoarea perioada :

  • Perioada (locul de munca anterior) De la 01.02.1979 – 01.10.1991 • Numele si adresa angajatorului Centrul de Medicina Aeronautica, Laboratorul de Psihologie Aeronautica, Calea Plevnei, nr. 36, sector 6, Bucuresti (http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=513&Itemid=91)

 Trecem peste faptul ca domnia-sa , coleg la Centrul de Medicina Aeronautica printre altii cu Mircea Toma si Ilie Puiu Vasilescu , era cunoscut printre colegi si colege ca fiu de general de Securitate ( greu de probat si poate nerelevant ) dar nu putem sa trecem peste o ciudata amnezie selectiva manifestata in acest caz. 
In mod cu totul si cu totul intamplator ( oameni suntem - memoria sociala ne mai joaca uneori si feste, nu ?) domnul Anitei uita sa ne aminteasca un loc de munca anterior respectiv Academia Stefan Gheorghiu , unde putea fi gasit intre 1979 ( sau chiar 1978) si 1981 impreuna cu domnul Septimiu Chelcea de exemplu care de altfel a si recunoscut dupa 1990 in fata studentilor ca a fost ofiter de Securitate.
 Nici nu putea sa nu uite deoarece Colegiul Psihologilor din Romania trebuia si el sa mimeze , in consens cu noul trend europenizant si in ultimul ceas , detasarea de trecut. Si a mimat-o printr-o mostra de logica sociala si psihologica specifica acestei institutii aplicabila numai candidatilor la functia de presedinte : 

 “ 4. Este obligatoriu ca toţi candidaţii propuşi pentru funcţia de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România să aducă personal sau să trimită prin poştă o declaraţie pe proprie răspundere că nu a făcut poliţie politică şi nu a colaborat cu securitatea( s.n.) înainte de anul 1989 (aceasta se scrie de mână).” ( http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid=91

 Conform acestei logici specifice este obligatoriu sa scrie de mana NU , dar nici un candidat nu a fost intrebat daca a facut parte din Securitate ci daca “nu a facut politie politica” ca atare raspunsul era categoric “NU” ( dupa opinia candidatului, ca alte opinii nici nu conteaza in acest caz ). 
Pe de alta parte, daca era ofiter , nu putea sa fie colaborator , deci in mod categoric si la aceasta intrebare raspunsul era tot “NU”. Vedeti ce simplu e ?! 
 De altfel, logica specifica a Colegiului Psihologilor din Romania se aplica si acolo unde cu gandul nu ganditi. Cititi paragraful de mai jos si daca dvs mai intelegeti ceva din ceea ce ar trebui sa faca nefericitii psihologi din aceasta tara ar fi bine sa le-o comunicati si lor si acestei bizare institutii care si-a adjudecat ( prietenii stiu de ce ! ) dreptul legal de a vorbi in numele lor : 

 “ …..Colegiul Psihologilor din Romania a inaintat Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania ( ?!) o cerere de colaborare care vizeaza posibilitatea ca notarii publici sa utilizeze pentru “ securizarea ( ?!) actului notarial” ( s.n. ) serviciile de expertiza psihologica puse la dispozitie de psihologii cu drept de libera practica ( ?!) . Colegiul Psihologilor din Romania va pune la dispozitie Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania evidenta psihologilor cu experienta relevanta in domeniu, evidenta care urmeaza sa se regaseasca in birourile notariale si sa fie utilizata in mod direct de catre notarii publici.” ( http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=421&Itemid=45). 

 Sa revenim la dramoleta psihologica recenta “made in Romania” in care alegerile trebuiau sa fie ( sau mai exact sa para a fi ) democratice . In aceasta acceptiune a termenului era necesar sa participe mai multi candidati . Aceasta prima cerinta s-a rezolvat conform sarcinii si instructajului trimise de la centru catre filiale si in limbajul onctuos specific Colegiului ( “Adresăm respectuos rugămintea (s.n.) ca fiecare filială să aibă pregătite 2-3 propuneri “ ). Problema este ca intre acesti candidati trebuia sa avem si o lupta in care cei “pro” sa lupte cu cei “contra” . Cum era de asteptat, a fost acordata toata atentia celor “contra” care daca nu ar fi existat , trebuiau inventati daca nu cumva s-au inventat singuri. Si , de ochii lumii , s-au inventat. Avem un asemenea candidat in persoana domnului Doru Dima care a mimat disidenta provinciei fata de centru printr-un “mesaj catre popor “ (http://www.psihologiaonline.ro/forum/index.php?option=com_fireboard&Itemid=26&func=view&id=280&catid=37 ) ) transmis pe Internet si adresat “maselor” de psihologi ale caror sperante au fost inselate inca o data, oferind un mini-show electoral prin articolele publicate in presa transilvaneana care in mod cu totul intamplator a avut spatiu tipografic disponibil exact cand domnul D.D. a avut nevoie de el , adica inainte de alegeri :  http://transilvaniaexpres.ro/index.php?mod=articol&id_articol=112416 ; http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/rascruce_pentru_psihologie_60739.html) Revolutionarul nostru de ocazie a crezut sincer ca psihologia daca a inceput cu altii se va sfarsi cu propria persoana ( “Am 37 de ani si sunt singurul candidat care a terminat facultatea dupa revolutia din decembrie 1989. Haideti sa incercam, dupa 20 ani, o revolutie si in psihologie!” ) dar inainte de a propune o asemenea actiune naivilor care au vrut sa-l creada , domnul D.D. face in mod involuntar alte servicii mult mai utile breslei din care face parte decat plata impozitelor catre stat . 
In calitate de membru al APIO (Asociatia de Psihologie Industriala si Organizationala ) si de participant la discutiile de pe forum-ul site-ului respectiv ( dar se pare cu doua identitati – n.n.) ne spune cu candoare ceea ce noi ceilalti din afara sistemului stiam ,dar nu puteam demonstra . 



  2. “ La vremuri noi, tot noi “ ! 

Aflam astfel prin altruismul dezinteresat al domnului D.D. ca forumul APIO este cenzurat de o persoana provenita din SRI : “ Dragos ( Iliescu –administratorul forumului - n.n) tocmai cenzureaza forumul. Ieri il atentionam ca faptul ca el vine din sistemul SRI nu-i da dreptul sa ne controleze pe toti. Drept urmare am fost cenzurat si scos de pe peste tot. Daca vrei sa nu patesti la fel eu zic sa iei atitudine.Doru Dima” (dcgltd) 
 La randul lui, administratorul crede forumul in pericol si vede atacuri destabilizatoare : “Nu stiu, ori i s-a pus cuiva pata pe noi, ori prietenii mei mai cunoscatori in de-ale ITului au dreptate cand spun ca forumurile phpBB (cum era cel dinainte) sunt foarte vulnerabile. Se pare ca exista suficienti oameni care fac asta for fun ...” dragos.iliescu ( N.B. – Dragos Iliescu are locul de munca la SNSPA si in acelasi timp este cercetator la D&D Research – o una din firmele care detin monopolul asupra testelor vandute psihologilor ) Dar surpriza urmeaza abia acum. Pentru prima data, si intr-un elan orwellian benefic pentru noi , un psiholog din sistem recunoaste in spatiul public invadarea acestei profesii de catre militari si SRI-isti cu facultatile facute “ la apelul de seara “ : 

 “Am o propunere, hai sa ne postam toti CV-urile cu toate detaliile legate de noi plecand de la formarea initiala, facultate, master, doctorat, experienta, evolutie. Unora le este rusine cu faptul ca au terminat facultatea pe la SRI sau psihologie de 2-3 ani facuta special ( ?!-n.n. ) pentru cei care au plecat cu ordonanta din armata. Ar fi bine sa ne dezvaluim cu totii si sa aratam cine suntem. Viitorul ca si trecutul sunt ale noastre ( !! - s.n.) . Hai sa vedem cine sunt specialistii de pe forum. “ (Doru Dima) 


 Dupa aceste scapari involuntare , D.D. se repliaza si pe deplin convins de importanta misiunii sociale asumate , in buna traditie a conului Iancu ( "si dai si lupta…” ), ataca frontal problemele domeniului. 
In acest caz avem o“critica” vaga si atent formulata a acestei institutii : 

 “Constatam cu surprindere cum anumite persoane din conducerea Colegiului incearca sa preia cu forta conducerea acestui organism doar pentru a avea ce face in viata. Oameni care in viata lor nu si-au gestionat decat propriul salariu vin sa ne invete pe noi practica.” Oameni care, fara sa stie ce este aceea o evaluare sau o simpla testare, considerand ca STATUTUL DE PROFESOR UNIVERSITAR le da dreptul, incearca sa permanentizeze smecheria formata ca arta in Colegiul Psihologilor. “ , care se rezuma in final la curajul de a arata cu degetul scamele de praf de pe “gulerele albe” ale membrilor Colegiului : 

 “Am convingerea ca pe data de 28 martie veti avea curajul sa "VOTATI PENTRU VOI". Renuntati sa-i mai ridicati in slavi pe cei care, cu toata consideratia si recunoasterea, nu mai sunt capabili sa conduca o organizatie care se doreste elitista si care astazi a ajuns un fel de mosie a unora ca Mihai Anitei, Daniela Hiera sau Aurel Stan. “ etc. (http://www.psihologiaonline.ro/forum/index.php?option=com_fireboard&Itemid=26&func=view&id=280&catid=37) Pe de alta parte, o persoana care se mandreste cu faptul ca :

 “In cei 14 ani de activitate am reusit sa platesc la bugetul de stat peste 2.000.000 Euro” evoca in memoria noastra colectiva mai degrada un militar sau un activist care raporteaza indeplinirea unei sarcini de plan si nu viziunea unui umanist . Intrebarea la care nu va raspunde niciodata candidatul nostru ( ca si altii in situatia lui ) este cum a reusit sa obtina contracte de milioane de euro cu institutii de stat ( mai cunostem din presa si cazul unor oameni de arta indragostiti subit si in secret de tehnica militara valorand tot milioane de euro… ) si firme din toata tara cand un psiholog obisnuit nu trece uneori nici macar de portarul unei institutii de stat , iar intreg Colegiul Psihologilor incearca cu modestie sa-si ridice un imobil de aproape 1.000.000 de euro .... In sfarsit, trecem si peste faptul recunoscut chiar de domnia sa in CV-urile postate pe Internet ca s-a dus in Germania sa invete...editorul de texte Word ( !) sau sa studieze nu mai conteaza ce prin San Marino ,etc. ( dreptul lui democratic ) dar nu putem sa nu observam ca in virtutea dreptului de asociere s-a aliat exact cu cei pe care chipurile anterior i-a criticat (http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=517&Itemid=91) . 
In acest caz eventualii sustinatori ai domniei sale au ramas cu ochii in soare si la rascruce de vanturi . Pe de alta parte, daca prin absurd cineva s-ar fi gandit vreodata sa faca o radiografie ad-hoc a eventualelor disidente fata de linia oficiala a Colegiului , a avut acum o ocazie ideala… Rezumatul acestor miscari de trupe este prezentat cu umor de un tanar psiholog neinregimentat in structurile de beton armat ale Colegiului : 

 “Sub conducerea noului presedinte de filiala, domnul Cracsner, militar de cariera, s-au strins rindurile, s-a facut ordine si s-a sunat mobilizarea, astfel ca au depasit planul la productia de delegati la Conventia Nationala – in loc de 180 au 240 ( ! ) – eroare procedurala cica. Mi-e ca daca ii iei la bani marunti rezulta ca au mai multi delegati decit psihologi. Lupta va fi strinsa, nu cred ca cei din Bucuresti vor accepta pe cineva din provincie, si ca sa nu se intimple asta, nu va mai conta cine iese, numai sa fie din Bucurest ( si a iesit dupa cum s-a prezis inca inainte de alegeri –n.n.) .” http://www.psihologiaonline.ro/forum/index.php?option=com_fireboard&Itemid=26&func=view&id=280&catid=37

 Un feed-back final al acestei campanii incununata de succes este asigurat chiar de beneficiarul ei care in inimitabilul limbaj de lemn atat de familiar unora si atat de strain altora, consfinteste victoria primilor asupra ultimilor adica primatul structurilor birocratice impersonale asupra indivizilor : 

 " Dragi colegi, Vă rog să-mi permiteţi, pe această cale, să adresez respectuoase mulţumiri tuturor psihologilor, membri ai Colegiului Psihologilor din România, pentru promptitudinea, seriozitatea şi alesul devotament cu care au organizat şi participat la Convenţiile teritoriale ale filialelor ceea ce a permis desfăşurarea în condiţiile prevăzute de lege a lucrărilor Convenţiei Naţionale. Delegaţilor membrilor Colegiului le adresez aprecierea efortului depus pentru participare, ceea ce a dus la o bună desfăşurare a lucrărilor Convenţiei Naţionale, cât şi pentru încrederea acordată celor aleşi să facă parte din forurile de conducere ale Colegiului. Încrederea acordată, prin votul dumneavoastră, îmi dă posibilitatea să vă exprim sincerele mele mulţumiri însoţite de asigurarea că tot ceea ce am promis în programul managerial cât şi ceea ce voi întreprinde este în interesul promovării profesiei de psiholog. Cu aleasă preţuire, PREŞEDINTE, Prof.univ.dr. Mihai Aniţei " (http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=517&Itemid=91


  3. In loc de concluzii 

Singura propozitie nerostita inca in acest razboi total al structurilor impersonale birocratice cu spiritul liber al unei profesii umaniste devenita captiva intr-o tara din centrul Europei , si denumita in mod cinic “de libera practica “, este nu cine va castiga acest razboi , ci cat va mai dura o situatie aberanta in care printr-o toleranta democratica (?) o profesie este confiscata “legal” chiar sub nasul unei societati civile complet amortite, de structuri militare mai vechi sau mai noi . De fapt nici nu mai trebuie rostita . Cui ii mai pasa ?! Rezultatele se vad deja in cazuri punctuale. Deocamdata. 

 Sergiu SIMION 



Note 

*) Afirmatia despre invadarea domeniului psihologic de catre militari de cariera si SRI-isti poate fi gasita pe Wayback Machine : 






  Addenda ( relatari din presa)


T.A.T.A. si victimele psihologului Mirela Zivari solicita Colegiului Psihologilor din Romania sanctionarea dura a acesteia
Asociatia T.A.T.A. si taticii afectati de evaluarile psihologice intocmite de psihologul Mirela Zivari cu privire la copiii acestora s-au adresat Colegiului Psihologilor din Romania, solicitand cercetarea disciplinara a psihologului-teleast si sanctionarea acesteia pentru gravele carente ale demersului sau profesional.” http://www.t-a-t-a.ro/tag/nicoleta-cristus/ 

VACANŢE La Şcoala de vară ANT 
Psihologii prezenţi vor asigura înţelegerea „neînţeleşilor“ “…vor avea loc şi discuţiile pe tema fenomenului “urban culture”, iar psihologii vor diseca firul în şapte, încercând să definească profilul găştii de cartier. Scopul acestei ediţii a şcolii de vară este, printre altele, favorizarea dialogului ( s.n.) cu găştile de cartier, până nu demult ignorate şi blamate( s.n.) de restul societăţii.” ( http://www.gandul.info/scoala/nadia-comaneci-cristian-topescu-si-victor-rebengiuc-profesori-de-tabara.html?3934;2726307 )

  Un psiholog al Penitenciarului Rahova, acuzat de trafic de droguri 

“În urma anchetei pornită împotriva celor şase persoane a rezultat că psihologul penitenciarului, care potrivit unor surse judiciare citate de NewsIn se numeşte Eliza Stroe, ar fi capul reţelei de traficanţi.” (http://www.cotidianul.ro/un_psiholog_al_penitenciarului_rahova_acuzat_de_trafic_de_droguri-57720.html)