Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 13 februarie 2021

Dupa 30 de ani . Interviu interdisciplinar despre starea de fapt din Romania. Update ( Istoria unui proiect civic )



In urma cu un an de zile a fost initiat un proiect civic interdisciplinar  :


Dupa 30 de ani . Interviu interdisciplinar despre starea de fapt din Romania




Proiectul a avut drept scop evaluarea complexa a starii de fapt a societatii romanesti dupa 30 de ani de la caderea comunismului , ani care au urmat celor 50 de ani de comunism.
La fel ca in cazul exprimentului comunist ( unic in istorie ), tranzitia catre democratie si statul de drept a fost tot un experiment ( idem ) in care , exact dupa principiul conform careia dintr-un acvariu poti sa faci ciorba , dar invers niciodata , sistemele politice si sociale nu sunt reversibile si nu mai pot reveni niciodata la starea initiala .
Pe cale de consecinta sistemul politic si social din Romania nu mai este unul de tip comunist , dar nici nu a devenit unul cu adevarat democratic si aceasta stare de confuzie si debusolare este una toxica la nivelul ansamblului social.
Din nefericire , agenda societatii civile si a personalitatilor culturale din societatea romaneasca este ocupata de multe ori de pseudoprobleme si false dezbateri care au pierdut energia civica din anii `90. 
Ca atare,  o evaluare a parcursului social din ultimele trei decenii este imperios necesara *).
Din ratiuni care tin in primul rand de inabilitatea initiatorului , forma de prezentare , contextul in care a fost propusa si variabilele implicate , proiectul civic mentionat nu a fost finalizat , dar raman cu convingerea ca intr-un alt context si in alte conditii care presupun eliberarea de constrangerile formale , o dezbatere de acest gen intre personalitati de anvergura cunoscute pe plan international ar fi foarte necesara , foarte interesanta si un mare pas inainte in aceste vremuri ale confuziei , debusolarii si lipsei de repere politice , culturale, sociale si morale.
Ideea proiectului , invitatii si reactiile lor sunt prezentate pe scurt mai jos. 





Dupa 30 de ani . Interviu interdisciplinar despre starea de fapt din Romania. 
( Proiect civic )

Invitati : 















Note 

*) Recent au fost publicate pe platforma Contributors.ro doua tentative de a evalua din anumite perspective ( sectoriale )  parcursul social si politic din ultimele trei decenii . 
 Ambele initiative  sunt unilaterale si teziste eludand raspunsul la intrebari fundamentale pentru societatea romaneasca si mentinand vechea fractura intre interesele si problemele civice reale  si reprezentarea lor in spatiul politic si social :




Scrisoare deschisa catre viitorii senatori si deputati ai Romaniei semnata de 50 de personalitati 

Cine ne apara de urmatoarea Ordonanta 13



Scrisoare deschisă, semnată de 66 de importanți istorici români și străini, despre libertate în cercetarea istorică

După 30 de ani: cercetările istorice într-o Românie democratică


Niciun comentariu: