Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 1 decembrie 2013

Virtual Cage . Sistemul , dependentele sociale, si prizonierii lor


Cu ani in urma am citit intr-o carte despre razboi ca atunci cand Germania era condusa de Hitler, soldatii din Gestapo care suportau presiuni si abuzuri din partea sefilor directi sau indirecti , aveau dreptul sa reclame ierarhic orice abuz al acestora si chiar li se putea face dreptate fara sa fie cercetati disciplinar ( e adevarat, aveau dreptul sa reclame abuzul numai dupa 6 luni de la declansarea lui  si daca mai erau in stare, bineinteles ).
Suntem in 2013 si traim intr-un sistem politic si social in care dependentele politice, economice, sociale,etc. tin cetateanul prins ca intr-o plasa de paianjen in care orice zbatere il inclesteaza de fapt si mai tare. Mai mult decat atat, orice incercare de eliberare sau de 
semnalare a abuzurilor si anomaliilor existente in cadrul lui duce la o reactie violenta a sistemului care declanseaza instant vanatoarea de vrajitoare impotriva oricarei persoane care incalca omerta . In anumite cazuri , semnalarea anomaliei poate declansa concomitent si procedura prin care cel care a fluierat in biserica intra automat sub ancheta(e).  In acest caz este atacat pe toate fronturile,  credibilitatea, competenta, normalitatea psihica si intreaga activitate ii sunt puse din start sub semnul intrebarii pentru ca investigata sa ii poata gasi o pata neagra din ruta sociala si profesionala care sa decredibilizeze  afirmatiile sale anterioare. Finalul este unul devenit clasic . Reclamantul este pedepsit pe toate fronturile si de regula iese din sistem daca nu cumva cedeaza psihic in timpul anchetelor si/sau sicanelor sefilor directi. Exemplele de mai jos sunt numai o introducere in mecanica absurdului social de la noi prin care este construita plasa de paianjen si retelele de influenta si coruptie in care de peste o jumatate de secol se zbat romanii si care genereaza constant pentru cetateni situatiile de imposibilitate atat de specifice sistemului nostru social  http://sergiusimion.blogspot.ro/2008/01/situatiile-de-imposibilitate.html



Politia Romana
Abuzul sefilor , vina subalternilor.
În 2011, agentul Todea a fost, fără voia lui, victima şefului său. "Pe banda a doua, cu viteză excesivă, s-a apropiat un autoturism marca BMW Seria 5 de culoare neagră, al cărui şofer nu a schiţat nici măcar un gest de frânare pentru a observa dacă pe trecerea de pietoni se află cineva. Asta, în condiţiile în care o autoutilitară era oprită pentru a acorda prioritate de trecere unui pieton (s.n.)".
După acest moment, agentul a plecat în urmărirea şoferului grăbit, Pintea oprind maşina după mai bine de doi kilometri de urmărire, fiind nervos că este urmărit de echipajul Poliţiei Rutiere.
"A continuat pe un ton nepoliticos să afirme că dânsul nu a văzut niciun pieton. Este evident şi logic că nu a avut cum să vadă pietonul din cauza vitezei excesive. I-am solicitat să-mi declare datele şi m-am îndreptat spre autoturism, să-mi iau agenda pentru a le nota. Atunci mi-a arătat pe geam o legitimaţie(s.n.)", a mai spus poliţistul.
La scurt timp, agentul Todea a aflat că împotriva lui a fost demarată o cercetare disciplinară, acuzaţia fiind că nu a respectat un superior. Apoi a fost trimis la psiholog vreme de şase luni, pentru a fi monitorizat de un specialist, din cauza unor probleme de comportament inventate, i s-a luat pistolul şi i s-a retras, cu acordul procurorului-şef de la Parchetul Tribunalului Cluj, avizul de poliţist care putea întocmi şi dosare penale(s.n.).
Comisarul Pintea nu a uitat de faza cu trecerea de pietoni şi i-a întocmit agentului Todea trei cercetări disciplinare. Una pentru comportament nedemn în faţa superiorului, alta pentru că nu a anunţat că a divorţat şi alta pentru că nu a trecut în declaraţia de avere salariul soţiei cu care a stat căsătorit timp de zece luni. (s.n.)
Agentul cercetat disciplinar, pentru că a avut curajul să îl oprească în trafic pe unul din şefii IPJ Cluj, şi-a dat demisia din Poliţia Română, la scurt timp după ce a câştigat toate procesele pentru "recuperarea onoarei" (s.n.). 


Ministerul Sanatatii
Autodenunţ de malpraxis
Zilele trecute, chirurgul Dan Oprea din Ploieşti a ales o metodă inedită de a se revolta împotriva sistemului sanitar. Acesta a transmis o scrisoare presei locale în care mărturiseşte că este nevoit să îşi facă profesia de medic în condiţii neadecvate.
Dacă vrei să tratezi un  bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat, nu (s.n.)”? se întreabă doctorul.
Şi tot el continuă, amintind că reforma din sistemul de sănătate anunţată de secretarul de stat Raed Arafat pune foarte mare preţ pe modernizarea SMURD-ului şi utilajelor de intervenţie rapidă şi foarte puţin pe ce se întâmplă cu pacienţii după ce sunt daţi jos din ambulanţe şi intră pe uşile spitalelor(s.n.).În timp ce autorităţile fac anchete peste anchete, alţi 22 de medici de la Spitalul Judeţean din Ploieşti se declară solidari cu chirurgul Oprea (s.n.), aceştia trimiţând o scrisoare deschisă în care spun că "sărăcia este cauza tuturor nemulţumirilor ", iar "condiţiile oferite de sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri (s.n.)".
 
Reactia colegilor 
„Ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru” 
Colegii doctorului Dan Oprea nu doar că îl susţin în demersul său, ci îi şi dau dreptate, printr-o scrisoare deschisă. "Suntem martorii consternaţi ai întâmplărilor din ultimele zile atât de mediatizate de presa locală şi naţională. Atacurile repetate ale presei la adresa noastră creează un conflict artificial între medici şi pacienţi sau familiile lor. Trebuie bine înţeles că rolul nostru în această lume este să ajutăm oamenii bolnavi. Greu de crezut, dar totuşi suntem de aceeaşi parte a baricadei într-o societate bolnavă, care nu pune niciun preţ pe suferinţele şi nevoile oamenilor, pe eforturile noastre zilnice, pe nopţile nedormite şi pe anii lungi de specializare profesională. Oricât am vrea să ascundem, trebuie să recunoaştem deschis că sărăcia în care ne zbatem zi de zi este cauza tuturor nemulţumirilor apărute. Condiţiile oferite de către sistem obligă zilnic toţi medicii din România la mici compromisuri, fără de care nu am mai putea asigura asistenţa medicală. Oare ce s-ar întâmpla atunci cu pacienţii în singurul spital care asigură asistenţa medicală de urgenţă în judeţul cu cel mai mare număr de locuitori?! Din toate aceste motive, ne solidarizăm cu declaraţiile colegului nostru, doctor Dan Oprea", se arată în scrisoarea medicilor transmisă joi presei.  
Reactia sistemului
Ministerul Sănătăţii s-au autosesizat în cazul neregulilor din Spitalul Judeţean Ploieşti 
Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat în privinţa acestui caz, după informaţiile apărute în presa locală. „Astăzi, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Echipa de control va fi formată din Corpul de Control a Ministrului Sănătăţii şi DSP Prahova”, a transmis MS. Am cerut echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.Neregulile semnalate chiar de medicii din spital sunt contrazise însă de dr. Adrian Stâmbeanu, managerul spitalului, care spune că dr. Oprea ar fi „obosit fizic şi psihic”. Acesta a declarat  că cele prezentate de medicul Oprea sunt falsuri şi că a demarat o anchetă administrativă, în vreme ce Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă de control pentru a face o anchetă proprie.( s.n.) Şi conducerea unităţii sanitare unde au fost prezentate neregulile a demarat o anchetă administrativă. Managerul Spitalului Judeţean Ploieşti a mai spus că medicul Oprea i-a înaintat, cu o zi înainte, „o adresă în care îmi spune că este obosit fizic şi psihic şi că nu mai poate să desfăşoare activităţi în gardă şi că solicită o retragere temporală”. „Motiv pentru care am declanşat şi o acţiune în sensul acesta prin cabinetul de medicină a muncii ca domnului doctor să i se facă o serie de analize vis a vis de starea lui de sănătate şi examene psihice şi psihologice care se cer în cazul respectiv având în vedere faptul că dânsul ne scrie că starea lui fizică şi psihică nu îi mai permite să îşi desfăşoare activitatea medicală (s.n.), urmând ca la sfârşitul acestor investigaţii să avem o oglindă a tuturor realităţilor”, a mai spus managerul unităţii sanitare.
Cazul medicului chirurg Dan Oprea, de la Spitalul Judeţean Ploieşti, care a dezvăluit neregulile din unitatea sanitară în care lucrează, ia amploare. Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut joi seară ca doi directori din cadrul Ministerului Sănătăţii, respectiv director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică şi Control în Sănătate şi director adjunct al Direcţiei Asistenţă Medicală, să se deplaseze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, „pentru a întări echipa mixtă a MS şi a Consiliului Judeţean, care efectuează un control pentru a verifica posibilele nereguli sesizate de mass-media” (s.n.). „În cazul în care se vor găsi nereguli se vor lua măsuri. Le-am transmis ca în cazul în care nu s-au obţinut până în acest moment concluzii evidente şi semnificative, controlul la spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti să fie prelungit ( s.n.), se arată într-un comunicat transmis de instituţie.Astăzi, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Echipa de control va fi formată din Corpul de Control a Ministrului Sănătăţii şi DSP Prahova”
Am cerut echipei de control să analizeze întreaga activitate (s.n.) în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. 
http://www.gandul.info/stiri/medicul-din-ploiesti-care-s-a-autodenuntat-de-malpraxis-sustinut-si-de-alti-colegi-ancheta-ia-amploare-11728506
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16095346-ancheta-spitalul-urgenta-ploiesti-managerul-spitalului-cere-scuze-pacientilor-pentru-lipsa-umanitate-care-sunt-tratati.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-16091162-cinteza-bnr-cateva-zile-vom-efectua-control-cec-primit-sesizare-acest-sens-finante.htm?cfnl=

Update I 
 
http://www.gandul.info/stiri/raed-arafat-a-inceput-controlul-la-spitalul-judetean-de-urgenta-ploiesti-11734816
 Update II 
http://adevarul.ro/news/societate/managerul-spitalului-judetean-ploiesti-inca-functie-numai-24-ore-fost-anuntata-suspendarea-lui-1_529f153dc7b855ff56716c5e/index.html


Ministerul Educatiei 
Cosmarul echivalarii studiilor 
O familie de romani care are un adolescent de 16 ani  si este  plecata de 13 ani in Statele Unite ale Americii , a luat hotararea eroica  ( mai jos se va intelege de ce ! ) de a se reintoarce in Romania. Povestea acestei familii pusa pe fuga de procedura Ministerului Educatiei de echivalare a studiilor,  este descrisa sec in cele ce urmeaza.

Sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15850200-cum-pune-ministerul-educatiei-romanii-fuga-cosmarul-echivalarii-studiilor-pentru-licean-intors-din-sua.htm 

Reprezentantii Ministerului Educatiei "ne-au spus sa nu ne facem griji, mai ales ca elevul este de nota A si de top in testele nationale din USA!" Asigurarile ministerului au stat la baza deciziei unei familii de romani de a se intoarce in Romania, dupa 13 ani de locuit in Statele Unite ale Americii. Familia voia sa stie cum i se vor echivala studiile baiatului care a terminat clasa a IX-a. "Copilul va avea de trecut un test de limba si eventual o diferenta-doua", le-au spus cei de la MEN. Pe 4 octombrie aveau sa afle ca in termen de 60 de zile copilul trebuia sa sustina examene de Limba si literatura romana pentru toate clasele si examen de Istorie de clasa a VIII-a. 

Copilul a terminat clasa a IX-a si inca de la sfarsitul anului trecut sotia incepuse sa se intereseze care sunt conditiile in care se poate integra in scoala publica romaneasca. Evident, am luat numerele de telefon de pe web (http://www.cnred.edu.ro/#Clasele-IX-XII) si am incercat sa sunam: "linie telefonica deranjata temporar". V-as sugera sa incepeti investigatia incercand sa sunati la aceste numere astazi, dupa aproape un an de zile! Nu am renuntat, am sunat la relatii cu publicul si am cerut sa vorbim cu cineva de la echivalari careia i-am explicat situatia noastra si ne-a spus sa venim ca totul se rezolva odata ajunsi aici, eventual copilul va avea de trecut un test de limba si eventual o diferenta - doua (sic!).
Procedura este urmatoarea: trebuie venit in tara, gasit un liceu care sa accepte elevul in clasa dorita (si trebuie sa-l accepte conform legii), primit aprobarea de la director, apoi se merge la Inspectoratul Judetean si se depune dosarul cu cererea pentru echivalarea studiilor care se trimite la Bucuresti la Ministerul Educatiei si Cercetarii si se asteapta rezultatul. Am avut un dosar gros cu tot ce a facut baiatul acolo incepand din clasa a 2-a, inclusiv toate rezultatele la testele nationale.
Nu mi-a placut faptul ca trebuie sa ajung aici pentru a afla daca copilul meu va continua in clasa a X-a sau va fi dat inapoi 1-2 clase cum mai auzisem ca se intampla, dar de la Minister ne-au spus sa nu ne facem astfel de griji, mai ales ca elevul este de nota A si de top in testele nationale din USA! Am mai studiat si noi legile invatamantului pe net incercand sa aflam cat de multe putem, apoi am facut pasul. In legi am gasit lucruri promitatoare, cum elevii straini (sau ai unor cetateni romani cu domiciliul in strainatate), vor urma si/sau sustine un curs de limba, vor fi ajutati de profesori pentru a ajunge la nivelul cerut...
 Am sosit spre sfarsitul lui august, din trei licee alese doua ne-au dat aprobarea aproape pe loc, am ales unul si deja pe 3 septembrie aveam dosarul depus la Inspectoratul Scolar Judetean.
A inceput scoala, a fost scos din prima zi la tabla la matematica pentru a vedea copiii cat stiu cei din USA, apoi au inceput testele de inceput de an.Pentru a incerca sa limitam astfel de frustrari pe viitor, ne-am dus la scoala si am vorbit cu profesorii sa-i rugam sa ii dea ceva timp pentru acomodare si am gasit intelegere din partea majoritatii.
Apoi am inceput sa intrebam in stanga si in dreapta, dar raspunsurile ar trebui sa le primim de la liceu avand in vedere ca la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu putem suna si intreba pentru lamuriri suplimentare. Nici cei de la ISJ Iasi nu pot suna :)

La cateva zile dupa ce si liceul a primit adresa MEN, am primit si noi raspunsurile de la conducerea sa: conform regulamentului de functionare interna si conform deciziei MEN, elevul trebuie sa sustina aceste examene in termen de 60 zile de la intrarea in tara (dar ei au fost "draguti" si au mutat la 15 Septembrie) si va trebui sa sustina cate o teza pentru fiecare an de studiu. Practic in momentul in care am primit informatia, din cele 60 de zile au mai ramas numai 32 de zile.

Intreband care este tematica pentru aceste examene ni s-a spus ca putem gasi programa scolara pe site, in timp ce alte persoane ne-au spus ca este sarcina scolii sa il pregateasca in prealabil.

Tot conform regulamentului, daca nu promoveaza la doua examene va fi mutat o clasa mai jos, daca nu promoveaza un examen are dreptul doar la o reexaminare si daca nu trece iar va fi mutat la o clasa inferioara, si aici incepe si mai interesant in regulament (am primit si noi o copie spre studiu): odata mutat intr-o clasa inferioara procesul de evaluare se reia!?! Probabil pana ajunge in clasa I... caci nu se specifica.

Nu, nu este din Kafka sau un proiect ciclic software, este din Regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar emis in 2005, art 69 (alin 1, 3, 4, 5). Dar, ca o paranteza, aliniatul 8 din acelasi articol specifica, citez: "Elevilor straini (..., cetateni romani cu domiciliul in strainatate, ...) li se aplica precizarile MEdC privind scolarizarea elevilor straini in invatamantul preuniversitar din Romania" - de ce nu a fost incadrat aici?
Ca sa nu va mai spun ca fiind in audienta la ISJ am constatat ca nimeni nu stie ce trebuie facut, numeni nu stie care sunt conditiile de executie a hotararii Ministerului Educatiei Nationale, ba chiar sefa ne-a spus ca sa nu ne facem griji ca asa vin toate aprobarile de la MEN!? Pai daca este asa, atunci de ce le mai trimitem noi acolo? Ca sa primim inapoi o foaie de hartie pe care stim ce o sa fie scris anterior? Care este rolul MEN si ISJ atunci? Ca eu sa primesc foi acoperite de stampile si semnaturi sau ca educatia copiilor nostri sa fie imbunatatita si sa se doreasca bunul interes al copiilor? De ce nu se transfera autoritatea la ISJ locale daca este stiut ca MEN nu face decat sa trimita inapoi o hartie stampilata?
 Demarasem toate procedurile legale de repatriere pentru a fi scutiti de plata vamii si TVA, containerul nostru cu lucruri personale este in port, dar de ce sa-l mai descarcam? Ca atare am decis de comun acord sa incercam sa minimalizam efectele greselii si sa ne facem bagajele si sa ne suim in avion cat mai repede.
Ne doare sufletul sa spunem ca acolo, printre straini, am gasit mai multa intelegere si ne-am simtit ca acasa. A fost o lectie usturatoare si costisitoare, dar macar am invatat ca nu trebuie sa ne mai uitam inapoi. O sa ramanem in continuare patrioti asa cum am fost si pana acum, vom veni in vacanta, Romania este o tara frumoasa, a avut, are si va avea oameni minunati, dar noi am avut un mare ghinion sa nu-i intalnim tocmai astazi cand am avut mai mare nevoie de ei.
 Inca stau si ma intreb cum isi imagineaza cineva ca un copil care a studiat pana in clasa a IX-a (inclusiv) intr-o limba straina este capabil ca in 60 zile sa sustina examene la limba si LITERATURA Romana din toate clasele? Eu consider ca este ABSURD! Au mai fost persoane care ne-au spus ca sa nu ne fie frica, ca o fi o "formalitate" daca ne intelegem cu profesorii...? Deci o problema se poate rezolva in trei feluri: CORECT, INCORECT si ROMANESTE!? Imi cer scuze, dar imi este greu sa ma abtin cand ma gandesc la asta, iar sotia mea a plans zile intregi de suparare.
P.S. Cred ca o sa incercam realizarea unui fond pe care sa-l donam Ministerului Educatiei cu scopul de a-si repune in functie liniile telefonice". 
HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei Nationale in care a cerut raspunsuri la intrebarile parintilor. Pana la ora publicarii acestui articol, Ministerul nu a oferit un raspuns.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15850200-cum-pune-ministerul-educatiei-romanii-fuga-cosmarul-echivalarii-studiilor-pentru-licean-intors-din-sua.htm


Ministerul Finantelor
"Castelul" lui Kafka sau Megamasina sociala in varianta autohtona
Constructia 
Romania este campioana la taxe, avem peste 300.”„…avem atatea taxe fiscale si parafiscale…”„Sa va spun cate declaratii depune un contribuabil in Romania ? Peste 130.„Va spun doar ca pe pagina web a ANAF la sectiunea „Formulare si programe utile” avem peste 90 de formulare si declaratii.”„ Contribuabilii trebuie sa depuna declaratii si formulare la ANAF, ITM, INS, ANOFM, CNAS, CNPAS, Directii de impozite si taxe ale primariilor, APM, AFM, etc. Nu va traduc ce inseamna fiecare ca obositi ! ”Daca vrem ca firma sa fie platitoare de TVA procedurile dureaza cel putin o luna de zile. Daca vrem sa inregistram firma in Registrul Operatorilor Intracomunitari o luam de la capat cu alte formulare. Si mai stam o saptamana. Daca vrem sa facem importuri trebuie sa ne inregistram la ANAF si sa obtinem numarul EORI. Pentru inregistrarea in scopuri de TVA ANAF cere cazier fiscal care se obtine tot de la ANAF, in schimbul unei taxe de 20 de lei, plus coada aferenta, ca doar traim in Romania.” 
Logica interna 
Principiul de baza este sa fie cat mai multe formulare, ca poate uita contribuabilul ceva si uite asa imbogatim bugetul de stat cu ceva amenzi.„ La noi totul este complicat, procedurile sunt greoaie, legile se modifica peste noapte. Este o adevarata performanta pentru un patron sa razbata prin „nebunia” de declaratii, proceduri, formulare si controale.„…ANAF raspunde la adrese cand are chef…aplica legea discretionar …”„…nu putem fi o tara cu o legislatie predictibila…”„…legea trebuie respectata doar de contribuabil nu si de ANAF…„…nu se unifica bazele de date ale ANAF, Casei Nationale de Sanatate, Casei nationale de Pensii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, etc…”„…trebuie sa ducem noi ( contribuabilii -s.n.) o hartie dintr-un birou in altul, in cadrul aceleasi institutii…”  
Diferenta fata de castelele altora
Liviu spune:07/11/2013 la 16:30   Asta am vrut si eu sa spun… ;) Am o mica firma in strainezia si fac absolut totul electronic, asa cum spuneti si dvs mai jos: de la deschiderea firmei, la plata taxelor si toate cele… In total nu am de facut mai mult de doua formulare anual. In plus, controalele sint facute nu pentru a primi amenzi, ci pentru a corecta, iar durata de corectare se negociaza… Toate cele bune!
Harald spune:07/11/2013 la 15:50   În Anglia se poate înființa o firmă în 3 ore, iar asta fără să te ridici de pe scaunul aflat în fața calculatorului. A doua zi poți începe să emiți și facturi, iar obiectul de activitate trebuie declarat abia la primul annual return, adică peste un an de la înființare, cel mai adesea. Consecintele„ Ca sa vedem cum ne percep alte state e suficient sa citim raportul Doing Business. Conform acestuia, in medie, o firma plateste 39 de taxe pe an si pierde 200 de ore intr-un an completand, pregatind si platind taxe in valoare cumulata de 42.9% din profit. Romania se afla pe locul 134 din 189 de economii regionale. Ne onoreaza locul, asa-i ? ” 
Epilog 
„ Castelul” lui Kafka in varianta autohtona nu este de fapt decat o introducere la… „ Procesul” lui Kafka ( cu finalul cunoscut ) conceput tot in varianta autohtona . In rolul principal este distribuit desigur tot onor contribuabilul roman. 
N.B. Ati prezentat foarte bine modul in care sunt construite la noi unele din multiplele situatii de imposibilitate la care trebuie sa faca fata zilnic amaratul de ” contribuabil ” ( cum il denumeste statul ) . Problema este ca acestea nu se intalnesc numai in afara sistemului ci si in cadrul lui inclusiv in corpurile profesionale cum este si acela din care faceti parte. Puteti de exemplu sa confirmati sau sa infirmati daca un contabil acreditat CECCAR trebuie si acum sa cedeze un procent din incasarile lui personale, corpului profesional din care face parte ( nu este vorba de cotizatia de membru care este cu totul altceva ) ?  Precizez, informatia mi-a fost furnizata in urma cu cativa ani de o contabila autorizata CECCAR care mi-a confirmat in mod categoric existenta aceastei “taxe”.
Sursa : http://www.contributors.ro/editorial/decla-ratie-%e2%80%a6-de-aberatie/#comment-159620
     

Castele profesionale 
Parlamentul a pregatit spargerea castelor in 2006 dar ulterior a ingropat proiectul de lege
Asociatiile profesionale care reglementeaza meseriile liberale risca sa ramina fara obiectul muncii din cauza unei initiative a parlamentarului Ioan Ghise.Un proiect de lege privind profesiile liberale ameninta serios privilegiile asociatiilor care reglementeaza in prezent acest tip de meserie. Este vorba despre barourile de avocati, despre uniunile notarilor, colegiile medicilor sau despre ordinul arhitectilor. Initiat de fostul parlamentar PNL Ioan Ghise in aprilie 2006, alaturi de alti 19 deputati liberali, proiectul vizeaza crearea unui cadru concurential in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil. „Intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia"(s.n.) , se stipuleaza in expunerea de motive ce insoteste proiectul legislativ. Sursa : http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2006-10-19/parlamentul-pregateste-spargerea-castelor.html#ixzz2mFLfqLFp 
LauraBran 19-Oct-2006 12:53   Ce sunt aceste asociatii profesionale, care reglementeaza practicarea unei meserii? Au mai existat ele in istorie? Sigur. Si le zicea bresle, cuvant de foarte trista amintire. Daca ati facut liceul, va mai amintiti de una dintre cele mai importante revendicari ale Revolutiei de la 1848, care a zguduit o Europa feudala: desfiintarea monopolului breslelor. Acestea ingradeau practicarea libera a unei meserii, ceea ce sufoca adevarata concurenta. Capitalismul adevarat nu se putea dezvolta cu bresle.(s.n.)
Care e diferenta dintre practicarea unei meserii in cadrul unei bresle moderne si inafara ei, in afara de sufocarea concurentei reale? Cresterea responabilitatii, nu scaderea ei. Ce face colegiul medicilor acum pentru pacienti? Isi apara medicii atunci cand e vorba de malpraxis. In judecarea malpraxisului nu au ce cauta medici de breasla, ci specialisti independenti, pe langa oameni cu alte meserii, care sa judece independent. In afara breslelor, cand faci ceva, te judeca toata lumea, si oamenii de pe strada. Daca esti bun profesionist, si iti place concurenta, asta si vrei. Nu ai nevoie de aripi protectoare.Asociatiile profesionale ar trebui sa existe, dar rolul lor ar trebui sa fie pur consultativ, sa se ocupe de studii, perfectionari etc. Dar nu sa aiba monopol asupra exercitarii unei profesii. Practic o meserie liberala, si sunt membru fondator al unei asociatii profesionale. Si ce constant? Aceasta asociatie s-a porcit, si acum pune monopol pe practicarea profesiei, pe care o conditioneaza, de ce credeti? De cotizatii! In asta consta probitatea "oamenilor cu experienta" care chipurile vegheaza asupra competentei. Tare ma tem ca legea n-o sa fie votata sau o sa fie ciuntita cumva, pentru ca asociatiile profesionale sunt temple ale coruptiei. (s.n.)http://old.cotidianul.ro/parlamentul_pregateste_spargerea_castelor-16850.html 


Malaxorul Justitiei
"Procesul" lui Kafka in varianta autohtona

A învăţat pe de rost Codul Penal, a umplut până acum 4.000 de coli de hârtie cu reclamaţii, solicitări, explicaţii ale cazului său. S-a adresat tuturor instituţiilor statului român, însă, de cele mai multe ori, asta nu i-a ajutat la nimic. Nu mai trăieşte decât pentru cauza lui, nu vorbeşte decât despre nedreptatea care i s-a făcut. La 79 de ani, Ion Matei se învârte în caruselul justiţiei din România şi nu poate să mai iasă. În loc să-şi petreacă bătrâneţea liniştit, de patru ani bucureşteanul îşi petrece viaţa prin tribunale şi în audienţe la diverse organisme ale statului de la care speră să primească apărare.
Sursa : http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/cazul-care-a-dus-justitia-pe-culmile-absurdului-incredibila-condamnare-a-unui-pensionar-care-a-renuntat-la-suedia-pentru-romania-297273.html


Calvarul judiciar a lui Ion Matei a început doi ani mai târziu, pe 23 octombrie 2009. Bătrânul se afla în automobilul Volvo pe care l-a îngrijit ca pe un copil când, potrivit declaraţiilor sale, un poliţist pe un scuter inscripţionat „Poliţia” i-a făcut semn să oprească. „Era seară, poliţistul nu purta vestă reflectorizantă şi am crezut că este o cunoştinţă de-a mea care mă salută. Aşa că mi-am continuat drumul", ne-a povestit Ion Matei. Agentul Florin Boştină l-a urmărit, l-a ajuns din urmă şi l-a oprit pe banda a doua a drumului. „Am coborât din maşină şi l-am rugat să mă lase să o mut pe banda I, să nu blochez circulaţia. Acesta m-a pus în schimb să întind mâinile pe capotă, apoi a cerut ajutor prin staţie, susţinând că un infractor vrea să-l omoare", îşi aminteşte bătrânul.


Probele nu au contat
Ion Matei ne-a declarat că înainte de sosirea colegilor săi, agentul de poliţie şi-a culcat mopedul la pământ. La scurt timp, au apărut şase echipaje de poliţie, care l-au încătuşat pe bătrân pentru 30 de minute. Bărbatul a fost dus chiar în acea noapte la secţie, unde i s-a deschis dosar penal. Doi ani mai târziu, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata a 27.500 de lei daune morale şi materiale către poliţist. „Am fost găsit vinovat deşi nu există nici o probă care să arate că a avut loc un impact", se plânge românul care a avut proasta inspiraţie să renunţe la confortul din Suedia.

Documentele existente în dosarul său penal arată că o dată intrat în malaxorul justiţiei cu greu mai scapi nevătămat: nici procurorul care a anchetat cazul, nici judecătorul nu au ţinut cont de ceea ce s-a întâmplat în realitate. Astfel, agentul Florin Boştină afirmă că Ion Matei a atins scuterul Poliţiei cu maşina sa, după care a demarat în trombă. Mai mult, el a reclamat că „deşi eram căzut la pământ, numitul Ion Matei mă împingea cu maşina, încercând să fugă". Deşi un astfel de impact ar lăsa urme, în procesul verbal de constatare a evenimentului, întocmit de colegii poliţistului la faţa locului, scrie că nici autoturismul, nici mopedul nu aveau avarii produse în acea zi. Agenţii rutieri nu au găsit pe şosea nici urme de frânare, nici de sticlă spartă, nici de ţesătură, nici de vopsea. Nici măcar „urme de târâre". Ulterior, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a trimis o adresă, ataşată în dosar, în care afirmă că nu are pretenţii financiare de la presupusul autor al accidentului, deoarece „nu există prejudiciu material la motoscuter".
Din 2011, de când a primit sentinţa definitivă, Ion Matei continuă să lupte. A trimis zeci de plângeri, solicitări, adrese la Preşedinţia României, Consiliul Superior al Magistraturii, DNA. Nimeni nu i-a respins solicitările, doar l-au plimbat de la unii la alţii. A schimbat zece avocaţi, pentru că majoritatea se retrăgeau din dosar, depăşiţi de situaţie. Româno-suedezul a calculat că de la începutul acestui dosar până acum a cheltuit 20.000 de euro pe apărători, pe despăgubiri, xeroxuri şi hârtie. Dar nici asta nu a fost de ajuns. Deşi a plătit la timp obligaţiile impuse de judecători, Ion Matei îl acuză acum pe agentul de poliţie că a încercat să-i execute casa, printr-un nou proces în care a ascuns că a primit banii. “Eu am şi pensie din Suedia, care mi-a fost reţinută complet pentru despăgubiri. Numai că banii au rămas în bancă, la solicitarea agentului, care apoi a cerut în instanţă să mi se execute casa. Am aflat în ultimul moment şi am reuşit să blochez şmecheria”, afirmă bucureşteanul. Ion Matei crede acum că acesta a fost, de fapt, mobilul iniţial al calvarului judiciar prin care trece, având în vedere că deţine un apartament în centrul Capitalei.

Sursa : http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/cazul-care-a-dus-justitia-pe-culmile-absurdului-incredibila-condamnare-a-unui-pensionar-care-a-renuntat-la-suedia-pentru-romania-297273.html

Niciun comentariu: