Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 4 iunie 2019

Saptamana astrala a Romaniei si fractura din societatea romaneasca

                                             
“ O mica istorie 
In anul 1973 o unitate militara de transmisiuni din Tg.Carbunesti ( judetul Gorj avea planificata o “ aplicatie de razboi” in care trebuia sa efectueze o deplasare in teren cu toate masinile militare , statiile de trasmisiuni si intreg personalul aferent . In acest scop seful de stat major, colonelul Patrut , a ales , la sugestia maiorului State , o locatie cat mai potrivita (in realitate criteriul a fost frumusetea peisajului in care aveau sa fie facute gratarul si cheful de la final de care se bucurau ofiterii ) . 
Intr-adevar , pentru toti participantii indiferent daca erau soldati  sau ofiteri , locatia era una deosebita : o poiana superba cu iarba de un verde crud , foarte inalta si numai buna de cosit. 
Conform traditiei cazone, actiunea s-a desfasurat in forta pentru ca sa respecte timpul planificat si toate masinile militare grele au intrat cu viteza in poiana.Cireasa de pe tort a fost seful de Stat Major care, dupa model american , a venit din urma cu IMS-ul aflat in dotare si cu viteza maxima ca sa ajunga in fruntea tuturor acolo unde ii era locul . 
De aici incolo istoria devine palpitanta pentru ca actiunea a intrat intr-o alta dimensiune a realitatii. Masinile au intrat in viteza si s-au oprit brusc . La fel ca si IMS-ul sefului de stat major care a aterizat pe undeva prin mijlocul platoului.Soldatii au iesit primii din masini si au vazut dimensiunea dezastrului , dar si cauza lui . Superba poiana de pe plaiurile Gorjului era in realitate o mlastina . Masinile grele , de tip sovietic, se scufundasera pana aproape de lada . IMS-ul sefului de Stat Major se scufundase pana aproape de volanul soferului, iar seful seful de stat major si-a lasat cizmele in noroi ca sa poata iesi.Lucrurile s-au desfasurat ca intr-un film mut . In toata poiana domnea o liniste suspecta . Soldatii coborati in noroi se uitau nedumeriti unii la altii pentru ca nici un ofiter nu era printre ei si nu intelegeau ce se intampla. 
Starea de confuzie a durat aproape o ora , timp in care soldatii au vazut ca ofiterii erau palizi si nu scoteau un cuvant ( mai tarziu au inteles ca fiind “ aplicatie de razboi” toti erau pasibili de inchisoare pentru modul in care aceasta aplicatie esuase ) . 
Ce a urmat ? Ideea salvatoare a unui soldat ( ardelean ) enervat de faptul ca a trebuit sa sara direct in noroi : 
- Haideti mai frate sa scoatem noi masinile astea ! 
Timp de patru ore , si numai cu lopetile individuale , am reusit sa scoatem noroiul de langa fiecare roata si sa punem crengi ca sa scoatem masinile din mlastina. In tot acest timp ofiterii au stat si s-au uitat tacuti la noi . Cand am terminat , practic facusem baie in noroi si aratam ca veniti din iad , dar eram mai veseli decat ofiterii pământii si tăcuti “ .

Mi-am amintit de acest episod bizar din armata in care soldatii salveaza onoarea regimentului citind ultimul articol al profesorului Vintila Mihailescu aparut pe Contributors.ro  :

Săptămâna „luminată” a României. De la „mica revoluție” la „schimbarea la înfățișare”  
http://www.contributors.ro/editorial/saptamana-%E2%80%9Eluminata%E2%80%9D-a-romaniei-de-la-%E2%80%9Emica-revolu%C8%9Bie%E2%80%9D-la-%E2%80%9Eschimbarea-la-infa%C8%9Bi%C8%99are%E2%80%9D/ 

La fel ca si in cazul guvernului Boc atunci cand prim-ministrul a fost sfatuit de specialisti sa demoleze un dig si sa inunde o parte din Galati , dar a fost salvat de un taran https://adevarul.ro/locale/galati/video-vezi-salvat-taran-Sendreni-orasul-galati-1_50ae7b997c42d5a6639d2075/index.html ), uneori socoteala din targul guvernului si societatii nu se potriveste neam cu cea din casele cetatenilor.
In acest caz articolul este surprinzator prin onestitatea autorului care recunoaste in mod deschis decalajul intre imaginea si reprezentarea electoratului roman existenta in randul formatorilor de opinie , dar si in randul specialistilor in stiinte sociale , si comportamentul real al acestui electorat :

“ Ei bine, acum o săptămână atinsesem pragul la care „așa nu se mai poate”(s.n.). Și iată că, aparent brusc, s-a putut! Iar ceea ce s-a putut nu este atât creșterea unui partid, ci trezirea unei societăți pe care o credeam că vegetează sub tăvălugul PSD-ist(s.n.) . Ceea ce ne-au arătat în primul rând aceste alegeri este faptul că România PSD-istă este mult mai mică decât ne obișnuisem să credem(s.n.), că, dincolo de un electorat aproape inevitabil captiv, există un electorat viu – sau, ca să cităm din imnul nostru național, care poate fi trezit oricând din „somnul cel de moarte”. Cât o să dureze și ce va face acest electorat cu victoria sa, vom vedea, dar, deocamdată, vestea cea bună este că el există! (s.n.)”
“ Așa cum s-a dovedit că electoratul nu este majoritar pesedizat (s.n.), tot astfel credincioșii ortodocși s-au dovedit a nu fi atât de conservatori și chiar fanatizați pe cât ni s-a tot dat să înțelegem ( s.n.) .”,etc.

Cu numai o saptamana in urma profesorul Mihailescu gasise o explicatie a uluitoarei prezente la vot a romanilor la europarlamentare si la referendum care a aruncat in aer clasa politica si a lasat cu gura deschisa ( regret duritatea exprimarii, dar in acest caz exprima o realitate ) politologii, sociologii , guvernul roman, statul roman , societatea romaneasca si chiar Europa . Explicatia ar fi “milenialii” ( https://cursdeguvernare.ro/cine-a-schimbat-rezultatul-alegerilor-millennials-2019-o-fotografie-alb-negru.html ).
Cu tot respectul pentru opiniile profesorului Mihailescu, imaginea cu miile de romani revoltati si tinuti in strada de ambasadele , consulatele si sectile de votare din strainatate nu are legatura numai cu “milenialii” ( “ Formal, millennials sunt considerați cei născuți între începutul anilor 1980 și 2000. Pentru comoditate, vom considera că în România este vorba despre cei care în prezent au vârste între +/- 20 și 35 de ani.” ) , ci cu toate categoriile de varsta exasperate de comportamentul unei clase politice penale, starea de frustrare a romanilor fiind maxima atat in exteriorul tarii , cat si in interiorul ei ( cf. min 7.56 – 8.39 ) din videoclipul de mai jos :




Pe de alta parte , daca avem in vedere demonstratiile de peste doi ani de zile impotriva mutilarii Justitiei, recentele alegeri europarlamentare , referendumul si comportamentul romanilor la recenta vizita papala, avem demonstratia unui spirit civic si a unei vocatii de tip european ( vorba lui Cristian Diaconescu la recentele alegeri : ” Uneori votantii sunt mai destepti decat alesii lor ” ) care contrazic toate etichetele aplicate anterior si in mod tendentios .
Sa ne amintim ca in urma cu doar 7 ani intelectualii publici de la noi conferentiau inca despre o asa-zisa “ nevroza balcanica “ a romanilor : 


Acum putem vedea cu totii cat de mare poate fi distanta dintre credintele induse de unii si realitatea neutra a altora .

Niciun comentariu: