Economia de piață planificată sau capitalismul de partid si de stat
“ Ceea ce a observat si simtit “pe propria piele”, toata lumea in Romania a fost aceasta crestere rapida, pe termen foarte scurt, a preturilor la energie.
Constatarea este o problema, totusi mica, dar marea problema este ca nimeni in Romania, nici macar ANRE, cel putin pina acum, nu a oferit public explicatii obiective, bazate pe analize tehnico-economice specifice industriei si date reale ale asa-zisei “piete” a energiei din tara noastra si mai ales, sa ofere niste perspective pe termen scurt si mediu.
In mod obiectiv, nici macar o Comisie Parlamentara, nu are cum sa identifice corect cauzele si sa aiba macar idee despre ceea ce ar trebui facut, pentru ca, pur si simplu, nu are expertiza necesara, decit ïntrebind pe altii. Nicaieri in lume, Parlamentele nu se ocupa de “managementul si controlul pietei de energie” si nici n-ar trebui sa o faca.”
Catalin Dragostin – De ce cresc in Romania, atat de mult, preturile la energie electrica ? Ce ar trebui facut ?
https://www.contributors.ro/de-ce-cresc-in-romania-atat-de-mult-preturile-la-energie-electrica-ce-ar-trebui-facut/
“ ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei -n.n. ) este un „organism de reglementare și supraveghere (care) doar ține de șase pentru ca șmecherii din domeniul respectiv să poată smântâni tot borcanul, până la sfârșit …”. Și ANRM-ul (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale -n.n.) este la fel. Ca la mai toate agențiile patriei, dar și la ministerul care se ocupă de energie … (Am pus ghilimele deoarece fraza a fost scrisă de un cunoscut, ieșit din viața publică, care vrea să rămână în anonimat.)
Săptămâna trecută am scris că prețul gazului românesc, implicit și al energiei electrice, este legat ombilical de „prețul de referință” ce este stabilit mișelește, încă din vremea lui Dragnea, printr-un ordin al președintelui ANRM, care stabilește că ne raportăm la prețul gazului de pe bursa vieneză(!), adică la prețul gazului provenit de la Gazprom(!!). Cum nu avem instituții abilitate de a investiga trădarea, cum nu avem conducători care să priceapă industria energetica, suntem condamnați să plătim.”
Cosmin Gabriel Pacuraru – Cine smantaneste borcanul cu energie
https://www.contributors.ro/cine-smantaneste-borcanul-cu-energie/
Secretarul general al guvernului este un personaj – cheie în structura executivului. El controlează tot fluxul de documente legate de pregătirea ședințelor de guvern, de avizarea proiectelor legislative. În plus, Secretariatul General al Guvernului controlează mai multe instituții și companii de stat, dintre care unele cu bugete uriașe (Transgaz și Transelectrica).
Mai mult: și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) funcționează sub coordonarea SGG.
Printre instituțiile subordonate se numără Corpul de Control al Prim-Ministrului, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.Florin Marinescu - Cum a ajuns un fost condamnat definitiv pentru corupție secretar general al Guvernului Ciucă. Marian Neacșu, specialist în furaje și fost vicepreședinte la arbitrul pieței energiei, și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
Q. E. D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu