In 2015 am postat cateva ganduri despre raportul dintre lumea virtuala si lumea reala :
Asaltul lumii virtuale asupra lumii reale.
Lumea in care traim se afla sub semnul unui uluitor paradox . De la celebra lume a ideilor imaginata in vechime de catre Platon si de la celebra Biblioteca Babel imaginata in lumea moderna de catre Jorge Luis Borges , distanta de la utopie la realitate in loc sa se mareasca , s-a micsorat.
In ultimele doua decenii asistam la o adevarata ofensiva a lumii virtuale asupra lumii reale prin care din ce in ce mai multe activitati umane sunt transferate din spatiul real in spatiul virtual.
De la celebra ( si deocamdata utopica la noi) e-guvernare , atacurile cibernetice , razboiul informational si psihologic, si terminand cu retelele sociale , aproape orice activitate umana poate fi trasferata din spatiul real in spatiul virtual :
Ofensiva spatiului virtual
Adevaratele dimensiuni si consecintele acestui foarte straniu transfer , vor fi apreciate probabil in mod corect peste decenii de aici incolo.
https://sergiusimion.blogspot.
com/2015/05/asaltul-lumii- virtuale-asupra-lumii.html
Aceasta "lumea ideilor" despre care vorbea Platon nu are o dimensiune fizica . Ea este cel mai bine ilustrata de un exemplu dat cu opera lui Shakespeare de catre Jorge Luis Borges in a sa " Biblioteca Babel". Daca luam ca punct de plecare alfabetul limbii engleze si facem toate combinatiile posibile intre literele sale , atunci am putem obtine (teoretic) toate opera lui Shakespeare , respectiv piesele pe care le-a scris , dar si pe cele ar fi putut sa le scrie !
Din acest punct de vedere opera pe care Shakeseare a scris-o nu a existat "fizic" in capul lui Shakespeare , dar exista si acum "fizic" in biblioteci. Problema este ca cercetatorii nu iau in calcul aceasta " lume a ideilor " despre care vorbea Platon , ci doar dimensiunea ei "fizica".
Pentru unii cercetatori ca Melvin M. Vopson lucrurile sunt foarte clare . In viziunea lor ( care omite exact Internetul care a schimbat profund mentalul colectiv si perceptia asupra lumii ) , exista repere tehnologice cheie (Key chronological developments leading to the information catastrophe) care au permis creșterea rapidă și de neoprit a producției de informații digitale în prezent , iar daca lumea evolueaza in aceeasi directie ca pana acum totul se va opri in 150 de ani :
" Even assuming that future technological progress brings the bit size down to sizes closer to the atom itself, this volume of digital information will take up more than the size of the planet, leading to what we define as the information catastrophe.
If we assume more realistic growth rates of 5%, 20%, and 50%, the total number of bits created will equal the total number of atoms on Earth after ∼1200 years, ∼340 years, and ∼150 years, respectively."
Key chronological developments leading to the information catastrophe. Source : https://pubs.aip.org/aip/adv/ |
Aceasta teza nu este una propusa de Mihai Eminescu in 1874, ci devine o ipoteza prezentata cu argumente stiintifice de un cercetator in 6 octombrie in 2023 :
https://pubs.aip.org/aip/adv/article/13/10/105308/2915332/The-second-law-of-infodynamics-and-its
Pastrand proportiile, ceea ce ne propune cercetatorul Melvin M. Vopson cu fascinanta teorie a universului simulat (atat de draga unui Elon Musk) si increderea sa nemarginita in puterea cifrelor , este un fel de aplicare la scara intregii umanitatii a paradoxului lui Zenon despre Ahile si broasca testoasa in care Ahile nu va depasi niciodata broasca testoasa deoarece el trebuie să ajungă întâi într-un loc în care broasca fusese deja, astfel că aceasta va fi mereu în față.
Din fericire pentru noi, o minge aruncata de un copil va sparge intotdeauna geamul , copilul va creste si lumea va ramane la locul ei cu teoriile care s-au emis asupra ei cu tot, dar si cu razboaiele cumplite si toate relele de care nu poate scapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu