La aproape 5 ani de la aparitia unei legi care reglementeaza domeniul psihologic , este momentul unei retrospective si al unui scurt bilant.
Pe 9 octombrie 2004 , Amos News ( “Agentie Independenta de Presa “ ) difuza o stire de interes public ( Infiintarea Colegiului Psihologilor) care continea informatii foarte interesante privind domeniul psihologic :
“ Ieri a avut loc Adunarea de Constituire a Colegiului interimar al Psihologilor din Romania ( interesant este ca nu se mentioneaza unde a avut loc adunarea –s.n. ) … La eveniment au participat aproximativ 600 de psihologi . Evenimentul a inceput cu o ora si jumatate intarziere si a fost organizat intr-o semi-clandestinitate ( s.n. ) de catre Asociatia Psihologilor din Romania (APR), la eveniment fiind invitati doar membrii APR, adica aproape 1000 din cei peste 10.000 de psihologi din Romania. ».
Cu toatea acestea , inca de la debut se aplica principiul conform careia exceptia intareste regula : « Irina de Hillerin, psiholog, a participant la eveniment desi nu este inca membru al APR ( s.n.). Spune ca a venit la intalnire pentru ca simte nevoia de a-i cunoaste pe ceilalti psihologi. ». Prin domnul Constantin Edmond Cracsner ,membru in Consiliul Director al Asociatiei Psihologilor din Romania , viitoarea organizatie isi definea scopul :
« Colegiul va fi cel care va coordona intreaga activitate a psihologilor. Este similar Colegiului Medicilor. » , mijloacele : « Peste 6 luni, cand se va constitui propriu-zis Colegiul Psihologilor, el va elibera atestate de libera practica in toate domeniile psihologiei: clinica, medicala, psihoterapie, transporturi, servicii, psihologia educationala si altele » si , in sfarsit, prin Filaret Sintion , psiholog ( militar ) la Constanta isi definea si modalitatile de actiune : « Colegiul va urmari respectarea standardelor stiintifice de catre toti psihologii (s.n.). Asa zisii psihologi, pe care ii gasim in ziare uneori prin diverse rubrici de astrologie vor fi de acum inainte testati ( s.n.) pentru a li se verifica cunostintele de psihologie »
Este de remarcat raportul dintre numarul real estimat al psihologilor ( 10000 ) , numarul de invitati nu se stie pe ce criterii ( 1000 ) si numarul si mai mic de invitatii onorate ( 600 ) pentru ca acestea poate fi pus in corelatie directa cu semi-cladestinitatea intalnirii ( care a avut loc pe undeva prin provincie pentru a fi evitate surprizele…) si pregateste terenul pentru ceea ce va urma .
In esenta, initiatorii demersului au dovedit fair-play in logica lor si si-au respectat aproape integral promisiunile facute. Cu o perseverenta demna de o cauza mai buna, « programul – cadru » propus a fost urmarit si aplicat pas cu pas . Rezultatul , ca orice ca orice proces social din vremurile pe care le traim , este unul foarte interesant .
Folosind o sintagma deja consacrata , procesul de constituire « in teritoriu » al Colegiului Psihologilor a fost un proces de tip brownian care a oscilat subtil intre Caragiale,Urmuz, Kafka si Orwell. In Constanta de exemplu , in octombrie 2004 nu a fost clar nici cine voteaza, nici ce, nici de ce ,nici pentru ce, dar a fost clar ca ceea ce voteaza provincia , « centrul » poate valida sau nu, dupa caz (Istoria conspirativa a psihologiei si controlul psihosocial in postcomunism).
Pe de alta parte, la nivelul « centrului » lucrurile nu au fost clare, ci extrem de clare. Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor s-a desfasurat in ziua de 8 aprilie 2005, in Aula Mare a Universitatii Bucuresti dupa cum relateaza pentru militari domnul Ion Stefan (Sursa : Spirit Militar Modern,5-2005 http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm) .
Conventia Nationala a Colegiului Psihologilor din Romania , 2005 Spirit Militar Modern, nr.5/2005 http://www.presamil.ro/SMM/2005/5/31-40.htm |
Organizarea a fost ireprosabila , mai exact de tip militar . In mod ostentativ si probabil pentru cresterea moralului participantilor , la reuniunea unei bresle profesionale civile, capitanul-comandor dr. psiholog Constantin Edmond Cracsner s-a asezat la prezidiu imbracat in uniforma iar accesul in sala a fost permis numai pe baza de buletin. Motivul a fost recunoscut in mod onest de catre domnul Nicolae Mitrofan , viitorul presedinte ales al Colegiului, cu referire la precedenta intalnire din provincie unde au fost 600 de invitati : « Data trecuta era sa pierdem controlul ! » .
Ca sa fie evitate orice complicatii posibile , evenimentul s-a desfasurat practic in clandestinitate : nu a fost prezenta nici o televiziune ( cu exceptia reprezentatilor presei militare care au si facut fotografia de mai sus) si nici un alt reprezentant al presei . In mod logic, evenimentul nu a fost relatat nici in mass-media civila. Pe cale de consecinta , totul s-a desfasurat in mod organizat si conform planului aprobat, nimeni nu a miscat in front , atmosfera din sala a fost glaciala , dar daca totusi cineva cu simtul umorului ar fi strigat brusc un « Dreepti ! » nu ar fi fost probabil nici o surpriza daca ( foarte ) multi s-ar fi ridicat in picioare…
In aceste conditii , primele documente aprobate au avut prin logica faptelor o pronuntata tenta cazona :
« … in cadrul Conventiei, la care au participat 236 de membri cu drept de vot, s-au aprobat Regulamentul de organizare si functionare interna ( s.n.), Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica, Codul de procedura disciplinara (s.n.) si Normele de avizare a metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica (s.n.) » .
Dar cum totul pe lumea aceasta are un scop, controlul organizatiei, membrilor si tehnicile nu constituie la randul lor decat un mijloc. Cu o sinceritate dezarmanta suntem informati in mod detaliat asupra intentiilor si scopurilor urmarite in cadrul organizatiei :
« Presedintele ales al Colegiului Psihologilor din Romania, prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, a solicitat Conventiei acordul ca, pana cand se va intruni noul Consiliu Director al Colegiului, ori de cate ori este nevoie (s.n.) , conducerea operativa ( interesanta sintagma - s.n.) a acestuia sa se intruneasca – conform articolului 40 din Legea 213/2004 – in vederea pregatirii si trimiterii la timp la Parlament a documentelor care vor sta la baza emiterii hotararii de guvern, precum si pentru stabilirea structurii de personal,(s.n.) sursei ( s.n. ) si circulatiei fondului financiar (s.n.) necesare functionarii Colegiului. Pentru desfasurarea optima a activitatii, s-a mai propus contractarea unei firme care sa realizeze un studiu specific de fezabilitate financiara ( ?! foarte interesant ; parca era vorba de o organizatie profesionala si nu de o firma privata … – s.n.). Toate aceste propuneri au fost aprobate prin votul participantilor. ( s.n.). »
Intentiile si scopurile Colegiului Psihologilor din Romania prezentate atunci pentru militari de catre un militar ( pentru civili nu a facut-o nimeni pentru ca nu a avut unde sa o faca ! ) si materializate deja, cred ca nu mai au nevoie de nici un comentariu. Pe de alta parte , filozofia , mentalitatea si birocratia particulara promovata de Colegiu are deja o ilustrare elocventa. In Bucuresti de exemplu , in prezent cetatenii pot vedea in diverse zone din spatiul public pancarte standard ( conform normativului… ) ca cea de mai jos :
In aceasta putem citi ceva ce seamana cu o salata de boef originala : CABINET DE PSIHOLOGIE / SCOALA AUTO – Avizare, Testare, Consultanta – IN REGIM DE URGENTA – ANGAJARE, PORT-ARMA, AUTO, PSIHOLOGIA MUNCII, PSIHOLOGIA MUNCII, Q.I. , PSIHODIAGNOSTIC, TERAPII COMPLEMENTARE, TERAPIE ANXIETATE, ATAC DE PANICA, INSOMNIE, ETC – PRETURI PROMOTIONALE.
Ce inteleg cetatenii din asa ceva e greu de estimat, dar daca de socialism si comunism au scapat de 20 de ani , dupa intrarea in Europa s-au trezit brusc pe cap cu psihologii marca James Bond , multilateral dezvoltati ( contra cost ) de Colegiu , care se pricep la orice, conform legii .
Este momentul sa enumeram cateva din marile realizari ale Colegiului Psihologilor. In primul rand, cea mai importanta este « politica usilor deschise » prin care a permis in mod democratic accesul in profesie si fara discriminari tuturor potentialilor candidati la aceasta tentanta profesie . Pe cale de consecinta , insertia fostilor colaboratori si ofiteri de Securitate printre psihologi a devenit , in sfarsit, legala deoarece legea nu le interzice , deci le permite accesul la un loc caldut in bransa si in aceasta privinta domeniul psihologic este mai « democrat » decat cel juridic care interzice accesul celor in cauza .
Din ratiuni superioare logicii obisnuite, Colegiul a reusit performanta cinica de a interzice accesul in profesie pentru psihologii care au mai putin de 10 ani vechime in profesie ( Norme Metodologice de aplicare a Legii 213, Cap.I, Art.4 ).
In al doilea rand, Romania a fost practic impanzita cu o retea de cabinete de psihologie deschise conform legii (Cabinete de psihologie) a caror clientela este obtinuta in flux continuu tot conform legii . Suntem una din putinele tari din Europa – daca nu singura - unde cetatenii nu beneficiaza de prezumtia de normalitate si sunt dusi la examinarea psihologica cu arcanul pentru a desparti odata pentru totdeauna graul de neghina . Rezultatele obtinute sunt demne de Guiness Book unde , dupa politica strutului , oficialitatile au vrut sa intram numai cu 4000 de Mos Craciuni si cu cel mai lung carnat afumat din lume .
Avem probabil cei mai testati soferi din Europa , dar suntem pe primul loc la numarul de accidente rutiere ((www.editiaspeciala.com/stiri/2008-01-15/Romania--pe-locul-intai-la-numarul-de-accidente-rutiere-41676.asp) . Suntem probabil singura tara care si-a propus sa-si examineze toti profesorii din sistemul de invatamant ( ca sa-i gaseasca pe unii …) , dar suntem pe unul din primele locuri din lume la violenta scolara (http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/65219/Lideri-mondiali-la-violenta-scolara.html). Aplicam de zeci de ani sistemul examinarilor psihologice in Politie , Armata , etc. dar numarul de sinucideri si de crime prin folosirea armelor de foc din dotare , si in alte cazuri comportamentul examinatilor ,(http://www.gardianul.ro/Violata-si-filmata-de-trei-politisti-|-VEZI-FILM-s121133.html) fac parul maciuca civililor care ar trebui sa se simta aparati , nu speriati, de primii.
In sfarsit, mai exista doua realizari remarcabile prin care Colegiul Psihologilor , « in spiritul si litera legii » a intrat neoficial dar direct in Cartea Recordurilor. Prima este performanta de a reusi trecerea de la statutul de organizatie profesionala cum era Asociatia Psihologilor din Romania , care initial era « non-guvernamentala » cum s-a exprimat cu dispret un fost ofiter de Securitate ales in mod legal presedinte de filiala in Constanta (Istoria conspirativa...) , la un statut diferit. De la inaltimea ametitoare a acestuia , Presedintele Colegiului poate da dispozitii « spre analiza si aprobare » ministrului Sanatatii de exemplu.
A doua realizare remarcabila (Instituirea oficiala a cenzurii in psihologie !) , este un semnal clar adresat Europei ca sa stie odata pentru totdeauna cine sunt si ce vor psihologii romani in viziunea Colegiului care le pastoreste si destinele si banii . Merita citata integral si cu sadism , dar nu mai are nevoie de nici un comentariu cu exceptia faptului ca emitentul nu poate depasi o anumita bucla temporala pentru ca , asa cum ziceau anticii, nimeni de pe lumea aceasta nu poate sari peste umbra lui :
Dispozitie Presedinte 14.02.2007
Scris de Administrator
Sîmbata, 14 Aprilie 2007
COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA
DISPOZIŢIE
privind unele măsuri pentru respectarea cadrului legal de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică
În temeiul art. 51 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, nr. 213 din 27 mai 2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului României nr. 788 din 14 iulie 2005,
Preşedintele Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România dispune:
Art. 1 (1) Cadrul legal privind exercitarea profesiei de psiholog în România este reprezentat de Legea nr. 213/2004, H.G. nr. 788/2005, Hotărârea Comitetului director al CPR nr. 1 din 10 martie 2006, precum şi de celelalte acte emise de către Colegiul Psihologilor din România pentru aplicarea unitară şi detalierea dispoziţiilor legale.
(2) Orice act administrativ sau normativ, emis ulterior intrării în vigoare a Legii nr. 213/2004, inferior legii organice, care încalcă prevederile acesteia nu poate fi opozabil (s.n.) psihologilor cu drept de liberă practică.
Art. 2 (1) Psihologii cu drept de liberă practică care încălcă dispoziţiile Legii nr. 213/2004, H.G. nr. 788/2005, Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 1 din 10 martie 2006 sau care desfăşoară activităţi de natură a aduce atingere demnităţii profesionale (s.n.) se află în stare de incompatibilitate cu exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, potrivit dispoziţiilor art. 21 lit. a) din legea nr. 213/2004.
(2) Orice manifestare a psihologilor cu drept de liberă practică având ca scop promovarea (s.n) sau implementarea (s.n.) unor măsuri contrare (s.n.) prevederilor Legii nr. 213/2004, H.G. nr. 788/2005, Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 1 din 10 martie 2006 aduce atingere demnităţii profesionale (s.n.).
Art. 3 Comitetele filialelor teritoriale vor aduce la cunoştinţa membrilor prevederile prezentei dispoziţii.
Preşedintele Comitetului director
al Colegiului Psihologilor din România,
Prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan
Bucureşti, 14 februarie 2007.
Ultima actualizare ( Luni, 16 Aprilie 2007 )
(http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=58)
In aceste circumstante , perceptia profesiei atat in randul practicantilor cat si in randul beneficiarilor actului psihologic, nu poate fi decat una absolut particulara . Psihologii constata frecvent fragilitatea sau inutilitatea unor « comitete si comitii » din cele n care justifica posturi si mentin financiar sistemul, iar beneficiarii serviciilor psihologice constata adesea inaderenta serviciilor oferite la problemele lor.
Pentru Comisia de Ordine Publica si Siguranta Nationala de exemplu , evaluarea unui tanar ( psiholog probabil ) este devastatoare :
« Toata comisia asta e o gluma. Sub numele asta pompos se face ce se face si la transporturi si la ( psihologia –n.n.) muncii. De fapt nu e altceva decit o selectie/evaluare profesioanala. Ca din anumite interese s-a creat o comisie cu un titlu de pici jos asta e alta mincare de peste. Am uitat sa precizez - o asociatie a psihologilor militari ar fi Ok. Ei au preocupari si probleme specifice, si o astfel de asociatie ar fi perfect normala. Dar sa amesteci pe cei care lucreaza in domeniul militar, cu cei care dau niste avize pentru port arma la tot felul de vinatori, paznici etc...mi se pare cam deplasat.»
( Opinii civile)
Pe de alta parte , din perspectiva cetateanului anonim, dificultatile pot apare chiar si atunci cand vrea sa rezolve , prin serviciile psihologice disponibile in prezent , o problema minora in raport cu altele : « Am consultat vreo patru (!) psihologi care mi-au spus ca nu este nimic de facut, asa sunt eu, unul singur mi-a facut niste teste despre care nu mi-a spus nimic. »
(Opinia unui doritor de servicii psihologice)
Cu toate ca acest exemplu este aleator , necesitatea ca psihologia si psihologii sa-si adapteze serviciile la cerinta sociala este evidenta, dar nu si pentru institutia care si-a asumat dreptul de a controla domeniul psihologic . Pentru aceasta institutie, satisfactia practicantilor si a beneficiarilor actului psihologic nu sunt in carti , in cel mai bun caz ele fiind considerate doar beneficii secundare.
Filozofia Colegiului Psihologilor are evidente nostalgii ale vremurilor de odinioara in catre totul trebuia sa fie « under control » si fiecare actor social trebuia sa stea musai in patratica lui , cu exceptia celor mai egali decat altii care au beneficiat intotdeauna de imunitatea data de sistem si nu de competenta, credibilitate ,etc. Este de inteles, cand in totala contradictie cu momentul istoric actual , si cu spatele la Europa , psihologii si-au ales (?) « manu propria » ceea ce li s-a promis ca ar trebui sa-i reprezinte dar care nu sunt nimic altceva decat structuri si institutii prefabricate in laboratoarele trecutului.
Cea mai buna dovada este o comparatie intre imaginea reprezentativa pentru interesele unei asemenea bresle profesionale din Europa contemporana si ceea ce a generat la noi o lege si normele ei de aplicare . Grea alegere. Pe de o parte, avem de exemplu simplitatea reconfortanta si urbana a site-ului The British Psychological Society (http://www.bps.org.uk) pe care il poate intelege imediat chiar si o persoana care nu cunoaste limba engleza. Sa trecem acum de la simplitatea traditionala (capitalista ) britanica la stufosenia birocratica traditionala la noi care descurajeaza psihologii si goleste de continut serviciile psihologice.
Site-ul Colegiului Psihologilor din Romania ( adica nu « Romani », nuanta este foarte importanta…), ne ofera un adevarat Castel al lui Kafka (http://www.copsi.ro/) generat de catre Legea 213 si in special de Normele Metodologice de aplicare a Legii 213 cu n comitete, posturi si functii ( aproximativ 70…) .
Din mijlocul acestui labirint birocratic Presedintele ne ureaza , ca in vremurile de altadata, « un calduros « La Multi Ani ! » si aflam din capul locului fragilitatea conditiei umane la un ghiseu de stat :
« In perioada 15-19.12.2008, programul de lucru cu publicul ( sic !) se va desfasura intre orele 11:00 - 14:00 »
Probabil pentru a face faţa afluxului « publicului » intr-o economie de piata , aflam că exista si un director executiv ( interesanta functie la o organizatie profesionala !) , iar la sfarsit aflam si motorul care pune in miscare tot acest angrenaj :
« La depunerea taxei/cotizatiei va rugam insistent sa declarati operatorului bancar NUMELE SI PRENUMELE, CNP-ul - psihologului; SCOPUL (sa reiasa destinatia lor - ex: taxa interviu psih. muncii; taxa aviz cabinet; cotizatie/an ş.a.m.d.) ».
Lasam mai departe cititorului placerea descoperirii meandrelor concretului in care nu platesc numai ei serviciile psihologilor , ci si psihologii platesc constant si substantial Colegiul , ca sa existe si care le permite lor ca sa existe. Prietenii stiu de ce…
La ceas de bilant , sunt putine cuvinte de spus deoarece in acest domeniu dupa cum se poate lesne observa , cantitativul de cele mai multe ori depaseste calitativul si psihologia a devenit o afacere foarte banoasa , pentru unii…Cu toate acestea, noua generatie de psihologi ar trebui incurajata de catre societate sa-si exercite profesia cu speranta si incredere in viitor ( Europa este totusi aproape !) chiar daca acum nu poate avea nici opinie, nici coloana vertebrala nici perspective reale pentru ca, la fel ca in alte domenii , piata psihologica este generata artificial si nu tine cont de nevoile reale ale populatiei si societatii . Dar chiar si asa, a fost deja ocupata ( nu prin libera concurenta ci sub umbrela protectoare a legii ) chiar inainte sa fie inaugurata .
Colegiul Psihologilor din Romania nu mai are nevoie de nici o incurajare . La fel cum se intampla cu clasa politica de la noi, este de mult pe cont propriu si daca nu ar fi stat sub umbrela protectoare a legii facuta in numele psihologilor , dar nu pentru interesele lor, ar fi disparut deja chiar inainte de viitoarele alegeri . In schimb societatea si cetatenii ar trebui sa decida ce , cum si cat doresc de la acest domeniu pentru ca numai in acest mod se poate construi un parteneriat onest intre profesionistii autentici care pot oferi servicii reale si beneficiarii interesati care au cu adevarat nevoie de ele.
In mod evident, societatea si cetatenii beneficiaza de prezumtia de onestitate , dar Colegiul Psihologilor din Romania , asumandu-si intreaga responsabilitate , a renuntat la ea de buna voie si nesilit de nimeni prin « unele măsuri pentru respectarea cadrului legal de exercitare a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică » , care au inchis gura psihologilor si au aruncat Colegiul direct in afara Europei iar psihologia in urma cu 20 de ani. Cetatenii trebuie sa stie acest lucru pentru ca se poate aplica si acum o parafrazare a unei celebre formule : « Nu trageti in psihologi ! » . Nu sunt ei de vina…
Sergiu SIMION
Publicat in :
Ager – Sttutgart, Germania
Asymetria,Paris
Altermedia, Romania
New York Magazin
Articol trimis la : Agero-Sttutgart ( Germania ) Altermedia ( Romania ) , Asymetria ( Paris ), Alternativa ( Canada ) , New York Magazin ( New York ), GID Romania, Timpul ( Iasi ).
Ultima ora
Dupa cum era de asteptat, Colegiul Psihologilor din Romania isi urmeaza marsul triumfal si , ca sa mentinem comparatia de mai sus, poate da mai jos inca o data lectii de creativitate si de eficienta pragmatica prafuitei "The British Psychological Society" despre cum poate fi administrata "stiintific" o breasla profesionala si cum se poate face legal si din banii cotizantilor un sediu de aproape 1 milion de euro pentru o organizatie tot profesionala prevazuta cu ...director executiv , sala de consiliu pentru 120 de persoane ,5 birouri pe un etaj intreg , sali de asteptare pentru cei care au finantat lucrarea si supraveghere video . No comment !
" ROMÂNIA
COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA
THE PSYCHOLOGISTS' COLLEGE OF ROMANIA
Autoritate română competentă pentru profesia de psiholog (Legea nr. 200/2004)
Act infiinţare şi reglementare: Legea nr. 213/2004 si H.G. nr. 788/2005
Şoseaua Viilor, nr. 38, sector 5, Bucureşti, cod poştal: 050157
Cod de identificare fiscală: 18102208/2005
www.copsi.ro, secretariat@copsi.ro, juridic@copsi.ro
Cont bancar: RO81RZBR0000060007219227
Raiffeisen Bank S.A., Agenţia Brâncoveanu
Tel. 021-311.51.55, Fax. 031 - 80.55.294
Catre,
Comitetele filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din Romania
In atentia conducerii,
Va supunem atentiei spre avizare tema de proiectare pentru constructia noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania.
Astfel, va amintim faptul ca aceasta tema de proiectare poate suferi completari si modificari, in functie si de avizul dvs.
In prezent, Colegiul Psihologilor din Romania a achizitionat un teren in mun. Bucuresti, intr-o zona situata intre Parcului Tineretului, Sos. Oltenitei, intersectia Eroii Revolutiei, in apropierea statiei de metrou Constantin Brancoveanu. De asemenea, terenul este situat in apropierea sucursalelor Bancii Reiffaisen Bank si BRD, existand posibilitatea unei lagaturi rapide si directe cu liniile de tramvai 11 si 12, spre Gara de Nord, precum si prin intermediul magistralei de metrou Piata Victoriei-IMGB.
Va adresam rugamintea de a comunica avizul dvs. pana cel tarziu in data de 10 decembrie 2008.
Cu deosebita consideratie,
Presedinte
Prof. univ. dr. Nicolae MITROFAN
TEMA DE PROIECTARE
Cerinte generale privind proiectul constructiei noului sediu al Colegiului Psihologilor din Romania
A. Date tehnice
1) Subsol
-spatiu tehnic
-arhiva (non curenta)
-spatii parcare
2) Parter
-receptie/registratur
-camera pentru filiala Bucuresti
-secretariat general
- arhiva curenta
-spatiu servicii (sala de mese, bancomat,etc)
3) Etaj 1
-birou presedinte
-birou director executiv
-birou contabilitate
-birou juridic
-birou institut
- camera IT
4) Etaj 2
- 6 camere comisii-cca. 30/mp camera.
- spatiu asteptare (de preferat central)
-grup sanitar
5) Etaj 3
-sala consiliu 100-120 pers.
-anexa documente curente
6) Etaj 4
- 8 camere duble cu grup sanitar. (cca. 18 mp)
Obs. Va informam ca suprafetele pentru spatiile interioare vor fi gandite in functie de spatiul disponibil pentru fiecare etaj. Structura urmeza sa fie realizata din beton si din sticla (exterior). Va fi prevazut si spatiu de ascensor. Sala de consiliu se va putea compartimenta in functie de necesitati si asigura in genere lucrarile Comitetului director si ale Consiliului.
Compartimentarea va fi realizata din elemente usoare, in vederea realizarii flexibilitatii.
Numarul maxim de persoane existente in cladire la un moment dat, poate fi de 500 persoane. Este de preferat ca tipul de spatiu sa fie constituit in general din birouri separate.
Paza va fi realizata cu supraveghere video.
B. Date financiare
Pretul de proiectare a constructiei, avand in vedere ofertele inaintate de catre societatile de arhitectura pana in prezent, este cuprins intre 45000 euro si 70000 euro, inclusiv obtinere autorizatie si urmarire faza de executie, etc.
Pretul anticipat al lucrarii variaza intre 600.000 euro si 800.000 euro, la cheie. Pretul poate scadea in cazul in care se mentine tendinta generala de scadere a preturilor materialelor de constructie si a manoperei."
Sursa : COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA
Filiala Prahova
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu