Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

sâmbătă, 29 mai 2010

Cum gandeste un laureat al premiului Nobel ( 1 )

Am avut ocazia sa citesc de curand o carte pe care o recomand celor care vor sa citeasca ceva foarte interesant despre criza economica scris de o minte foarte clara. Citez din ea cu placere pentru ca aceste opinii provoaca frisoane unora de pe la noi care sunt adeptii jargonofaziei :


Ca economist ce se respecta sunt perfect capabil sa scriu lucruri pe care nimeni nu le poate descifra.....Dar lucrul de care are nevoie lumea acum este actiune avizata ; iar pentru a se obtine acest tip de interventie , ideile trebuie sa fie prezentate accesibil publicului interesat in general nu numai celor cu doctorat in economie. Oricum, ecuatiile si diagramele teoriei economice formale nu sunt, in majoritatea cazurilor, decat un esafodaj care sa ajute la construirea unui edificiu intelectual. Odata ridicat acest edificiu pana la un punct, schelele de sustinere pot fi demontate si indepartate , lasand la urma un limbaj normal si perfect inteligibil”.


Sursa : Paul Krugmann – Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008, Publica, 2009

Mai mult decat atat, acesta afirma fara ezitare ca cercul vicios al crizei financiare are in componenta si o foarte interesanta variabila psihologica :
Probabil pe acest fond psihologic, prin anii `90 Rusia trecea printr-o situatie foarte interesanta care in prezent pare trasa la indigo pentru multe tari de acum ( inclusiv pentru tara noastra care dupa 20 de ani de guvernare democratica, management european si tranzitie nu mai are bani pentru pensii si salarii ) :

Mult dupa ce majoritatea celor informati ajunsesera la o atitudine sceptica , Statele Unite au continuat sa spere ca reformatorii Rusiei vor reusi , cumva, sa duca la bun sfarsit tranzitia care batea pasul pe loc si ca oligarhii vor mai inceta sa fie atat de egoisti sau macar sa vada ceva mai departe decat varful nasului. Asadar, guvernul american a fortat mana Fondului Monetar International determinandu-l sa imprumute Rusia bani, cu care aceasta sa sa castige timp pentru planuri de stabilizare – care nu se stie cum se face dar nu sau materializat nicicand.

Sursa : Paul Krugmann – Intoarcerea economiei declinului si criza din 2008, Publica, 2009

Niciun comentariu: