„Vă spun eu ce s-a întâmplat: ofiţerii pe faţă au fost înlocuiţi cu cei acoperiţi. Înţelegeţi-mă bine, nu am nimic contra lor personal, unii sunt cât se poate de civilizaţi şi avem relaţii prieteneşti, că împreună am luptat să băgăm ţara în UE, vorba este că sunt oameni vulnerabili, care răspund la comenzi, asta îi face pe ei acceptabili şi pe noi nu. Aceşti oameni s-au întors în forţă, uitaţi-vă la indicatori indirecţi (în afară de cazurile notorii), cum sunt diplomele de la Colegiul Naţional de Apărare, forma de socializare mai largă a acestei categorii, iniţierea. Luaţi CV-urile celor numiţi în Guvern şi agenţii şi o să vă cam speriaţi unde sunt educaţi tehnocraţii noştri. Ăştia sunt la putere şi mai exclud şi pe alţii, pe faţă. Şi ei nu pot fi lustraţi, că dosarele lor sunt la secret, numai ale noastre sunt pe faţă.”
Alina Mungiu Pippidi
Un articol al doamnei Alina Mungiu Pippidi aparut in ziarul Romania Libera *) ataca , in sfarsit, o problema fundamentala pentru societatea civila. Comentariul de mai jos l-am postat pe forumul de la articolul amintit :
Cred ca intrebarea dvs ( „ Cand demilitarizam Romania ? ”) acopera numai un aspect dintr-un proces sinistru de ermetizare si incapsulare a statului si societatii romanesti. Pe de alta parte, intrebarea este mult prea tardiva dupa 22 de ani si aici societatea civila , liderii si intelectualii ei au o vina imensa. Nu numai ca „ofiterii pe fata au fost inlocuiti cu cei acoperiti” , nu numai ca „ aceşti oameni s-au întors în forţă” ( 6-7 servicii secrete la o populatie ca a noastra , inseamna ceva, nu ?) ci, mai mult decat atat, avem de-a face cu un atac fara precedent al spatiului societatii civile.
Adormirea completa a societatii civile a facut posibila preluarea cvasitotalitatii prerogativelor ei de catre alte structuri dupa a caror mentalitate halucinanta oamenii politici ar trebui sa aiba acces la viata politica numai daca sunt instruiti "under control" si cu sarcini „ speciale ” :
„ Credem că optimizarea formării culturii de intelligence a decidenţilor politici prin implicarea nemijlocită a Comunităţii Naţionale de Informaţii vizează următoarele aspecte:
- reformarea politicilor privind managementul resurselor umane ale partidelor;
- formarea elitelor politice să includă în mod obligatoriu pregătirea în domeniul securităţii naţionale;
- implicarea mediului academic în procesul de formare a elitelor politice în domeniul securităţii naţionale;
- accesul la informaţii clasificate - condiţie pentru înscrierea pe listele electorale;
- programe de formare continuă in domeniul securităţii naţionale a decidenţilor politici.”
Sursa : Ion Duvac - Cultura de intelligence a decidentilor politici (http://pseudointelectuali.blogspot.com/2010/01/cultura-de-intelligence-decidentilor.html)
In ultimii ani si exact sub nasul unei societati civile amortite , cum a recunoscut indirect chiar presedintele Basescu ( „În ultima perioadă societatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie, este timpul să revină pentru că altfel locul ei va fi ocupat de foarte mulţi neaveniţi care se vor revendica a fi reprezentanţii societăţii civile ”) procesul a devenit foarte vizibil . Mai exact, sub pretextul „exercitarii neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, controlul intregii societatii si al atributelor ei a fost preluat in fapt de cu totul alte structuri hipercentralizate care oficial militeaza pentru „ manifestarea deplină a libertăţii de decizie şi de acţiune a statului, atributelor sale fundamentale şi a calităţii de subiect de drept internaţional”. Scopul lor declarat este apararea natiunii impotriva tuturor atacurilor si pericolelor imaginabile interne si externe prin extinderea conceptului supraordonat de aparare nationala la asemenea dimensiuni , incat orice alte atribute ale societatii devin subordonate si total insignifiante :
„ Doctrina naţională a informaţiilor pentru securitate oferă o definiţie exhaustivă a conceptului de securitate naţională – „starea naţiunii, a comunităţilor sociale, a cetăţenilor şi a statului, fundamentată pe prosperitatea economică, legalitate, echilibru şi stabilitate socio-politică, exprimată prin ordinea de drept şi asigurată prin acţiuni de natură economică, politică, socială, juridică, militară, informaţională şi de altă natură, în scopul exercitării neîngrădite a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, manifestarea deplină a libertăţii de decizie şi de acţiune a statului, atributelor sale fundamentale şi a calităţii de subiect de drept internaţional ”.
Sursa : Ion Duvac - Cultura de intelligence a decidentilor politici (http://pseudointelectuali.blogspot.com/2010/01/cultura-de-intelligence-decidentilor.html)
Intrebarea nelinistitoare care ramane nu este unde a fost plecata in tot acest rastimp societatea civila cu liderii ei cu tot , ci daca mai exista de fapt lideri cu adevarat civili .
*) Alina Mungiu Pippidi - Cand demilitarizam Romania ?
( http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cand-demilitarizam-romania-255421.html )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu