Add caption |
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP80-00810A000700450008-7.pdf |
Acest document CIA ( adica din " surse arhivistice" in limbajul specializat al celor care studiaza arhivele Securitatii ) demonteaza elucubratiile unor cercetatori care rastalmacesc chiar " sursele arhivistice" invocate , neaga rolul statului comunist in atrocitatile din "Experimentul Pitesti" , introduc ura viscerala in studiul istoriei traumatice a acestui popor si neaga unor victime politice calitatea de victime.
Cum scria recent un ziarist : " Ultimul șoc legat de modul nostru straniu ( de fapt, al unora -s.n) de a celebra topirea Cortinei de Fier , prabusirea Zidului Berlinului si superba cadere a pieselor de domino care alcatuiau Blocul de Est este negarea sau diminuarea rolului jucat de statul comunist in atrocitatile de la Penitenciarul Pitesti. "
In contrast cu acest document al CIA , dar si cu un document oficial al statului roman ( https://www.wilsoncenter.org/sites/default/files/RAPORT%20FINAL_%20CADCR.pdf) unii cercetatori *) se dezlantuie visceral pe retelele sociale vituperand impotriva celor care nu le accepta opiniile, viziunile si punctele de vedere de specialisti si cautionand orice "coleg de suferinta" care se exprima foarte agresiv, injurios si primitiv exact in stilul anilor `50 (!) , dar "in interesul cauzei specialistilor " :
" Cu ceva timp în urmă, RFI a publicat un interviu al lui William Totok cu Mihai Demetriade, cu prilejul lansării filmului "Între chin și amin". În interviu, Mihai Demetriade califică filmul (evident, nu din perspectiva estetică, ci din cea documentară) drept un fals istoric, fără nicio legătură cu sursele arhivistice (s.n.) referitoare la Experimentul Pitești. Legat de aceste surse, arată că tipul de violență aplicată în ”reeducarea” de la Pitești n-a fost o invenție securistă, ci una legionară (s.n.), folosită încă din anii `30. Securiștii n-au fost originali în barbaria lor, ci au dus la paroxism un scenariu de anchetă pe care l-au copiat de la alții – concret, de la legionari (s.n.). Detaliile și referințele documentare pe care se bazează Mihai Demetriade se regăsesc într-un studiu extins, apărut încă din 2017 în periodicul Caietele CNSAS și tot de atunci informațiile se află pe site-ul instituției."
" Imediat după apariția interviului, s-au petrecut, în cascadă, mai multe lucruri grotești. Mai întâi, Mihai Demetriate și William Totok au fost înjurați birjărește de diverși ”comentatori”, unul mai specialist în istorie decât altul. În apărarea lui Mihai Demetriade, colegul Mădălin Hodor i-a răspuns foarte agresiv ( s.n.)unui postac, descriindu-i pe deținuții legionari într-un limbaj injurios (s.n.)și complet lipsit de empatie pentru calitatea lor de victime ale represiunii comuniste(s.n.). Imediat s-a dezlănțuit iadul dâmbovițean, cuprins atât de bine de nenea Iancu în sintagma ”văz enorm și simț monstruos”.
https://www.facebook.com/germina.nagat.9/posts/ 147632879972551
Nota
*) In mod normal si intr-un stat de drept si un stat european , cercetatorii respecta un cod deontologic, norme morale si norme de eticheta specifice civilizatiei si culturii europene, dar dupa cum se vede , si dupa celebra formulare a lui George Orwell : " Toti sunt egali, dar unii sunt mai egali decat altii ".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu