Dupa 30 de ani de la caderea oficiala a comunismului , Romania este o tara, o societate si un stat al extremelor in care anomalia , absurdul si paradoxurile au inca drept de cetate.
Alegerile locale din 2020 demonstreaza pe deplin acest lucru.
Dominic Fritz, noul primar al Timisoarei Dominic Fritz si noua revolutie de Timisoara |
La cealalta extrema , cetatenii sectorului 5 din Bucuresti aleg primar ... o persoana condamnata penal :
Cristian Popescu Piedone , primarul condamnat penal |
Acest tip de comportament electoral arata resetarea si inversarea sistemul de valori sociale si morale al unor cetateni iar explicatia cea mai probabila este capturarea sistemului politic si a sistemului juridic de catre grupuri de interese care practic au legalizat coruptia si infractiunile.
La aceasta situatie aberanta s-a putut ajunge numai prin diversiune, dezinformare si manipulare si cu sprijinul unui segment important din mass-media care a renuntat la principiile deontologice si morale.
Pe de alta parte , recentele alegeri locale au aratat ca desi numarul judetelor care au renuntat la validarea unor structuri corupte conduse de baroni locali a crecut , la nivel de tara situatia este dominata inca de PSD :
Sursa : https://www.facebook.com/alaturideKlausIohannisPresedinteleRomaniei/ |
Concluzia evidenta este ca nici dupa trei decenii mentalitatile nu s-au schimbat , iar cum schimbarea sociala nu este un proces care are loc peste noapte probabil ca peste inca trei decenii situatia se va putea normaliza , in sfarsit , dar numai pentru cei care vor mai avea sansa sa o prinda.
P. S. In pofida evidentelor , unii sociologi sustin pe platforme de dezbateri publice ca la alegerile locale cetatenii iau (intotdeauna) decizii corecte deoarece votul este centrat pe persoana concreta a candidatului ( https://www.contributors.ro/cum-se-face-ca-psd-a-crescut-in-bucuresti-de-la-17-europarlamentare-la-32-locale-devenind-primul-partid/) . Comentariul de mai jos este dedicat acestei probleme :
” La alegerile locale, mecanismul deciziei de vot este diferit. El este centrat pe persoana candidatului (s.n.) la Primărie. Alegătorului îi este mai ușor să ia o decizie concretă(s.n.) , să aleagă o persoană,(s.n.) decât una abstractă, un partid. ”
Analiza procentelor si cifrelor poate ca nu este suficienta .Cazul „celebrului „Cristian Popescu Piedone ( https://adevarul.ro/news/politica/ce-rusine-piedone-condamnat-8-ani-inchisoare-colectiv-fost-ales-primar-sectorului-5-1_5f716bb75163ec4271647506/index.html?utm_source=widget&utm_medium=website&utm_campaign=topdesktop
) , cazul primarului reales in functie in timp ce era in inchisoare (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/primarul-reales-in-functie-in-timp-ce-se-afla-in-inchisoare-a-fost-trimis-in-judecata-pentru-luare-de-mita-1001935 ) , cazul recent al primarului mort de covid si votat (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/localitatea-in-care-oamenii-il-pot-vota-pe-primarul-mort-de-covid-19-cum-s-a-ajuns-in-aceasta-situatie.html ) , ca sa nu mai vorbim de cazul SF de la Timisoara in care pentru prima data cetatenii romani aleg primar un cetatean german (https://adevarul.ro/news/politica/dominic-fritz-noua-revolutie-timisoara-1_5f71fb5f5163ec4271682ec8/index.html ) care arata explicatia poate fi una cu mult mai complexa.
Pe de alta parte , o simpla comparatie cu comportamentul electoral al cetatenilor din alte state europene arata ca in cazul unor electori romani a avut loc o resetare a sistemului de valori sociale , culturale si in special morale ( in cate tari europeane oamenii voteaza in mod democratic… un condamnat penal , un puscarias sau sau un mort ?! ) si aceasta mutatie catastrofica are anumite explicatii , dar aici vorbim o chestiune tabu pentru specialistii in stiinte sociale de la noi.
https://www.contributors.ro/cum-se-face-ca-psd-a-crescut-in-bucuresti-de-la-17-europarlamentare-la-32-locale-devenind-primul-partid/#comment-424607