Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

sâmbătă, 17 iunie 2023

People stay on Earth as if in a guard post








" You always read, study and work with ethics and passion.
Reason with your head and learn to say no.
Be rebellious for a just cause and defend nature and the weakest.
Do not be conformist and do not join the bandwagon of the winner.
Be strong and be free, otherwise when you are old and weak you will regret the mountains you did not climb and the battles you did not fight." 

 

Mario Rigoni Stern


vineri, 16 iunie 2023

Laudatio pentru George Soros, editia 2023


Un articol despre  George Soros aparut pe Contributors.ro ( Gabriel Andreescu - Laudatio pentru George Soros  )  reia un text   din 2018 cu aceeasi tema. In viziunea autorului , rolul jucat de aceasta personalitate in evolutia statelor din Europa Centrala si de Est a fost urias :



" Chiar în ultimii ani, până la cei 92 pe care-i are acum, filantropul și gânditorul a contat în dezbaterea globală asupra drumurilor care despart binele de rău . Rolul lui George Soros pentru evoluția democrației în Europa Centrală și de Est până la aderarea statelor din regiune la Uniunea Europeană (dacă rămânem la acest aspect) a fost neprețuit. De neimaginat pe vremuri, în ultimii ani, George Soros a fost calomniat îngrozitor, în câteva cazuri, chiar de unii dintre cei care au beneficiat de generozitatea sa."



Dupa mai mult de trei decenii care au trecut deja , este foarte greu de spus in ce masura a fost despartit la noi binele de rau pentru ca, la fel ca in toate problemele importante , parerile sunt impartite. Pe de alta parte , cel mai interesant aspect relevat de autor in acest caz este nerecunostinta manifestata de catre unii ( cat de multi sunt , acesta este o alta problema ) dintre cei care au profitat de generozitatea miliardarului.
O posibila explicatie pentru aceasta situatie poate fi chiar metoda folosita de miliardar care porneste de la valorile declarate de catre cei selectati :
 

"În fiecare țară am identificat un grup de oameni, unele personalități, altele mai puțin cunoscute, care îmi împărtășesc credința într-o societate deschisă, iar apoi le-am dat sarcina să stabilească prioritățile“.

George Soros


In viziunea autorului articolului , strategia miliardarului Georg Soros a avut un impact covarsitor asupra evolutiei societatii civile din Europa si din Romania  , iar eventualele efecte nedorite ale acestei strategii nu pot fi reprosate initatorului ( recunoastem aici celebra formula a unei idei bune , dar prost aplicate ) :


" A creat Central European University, cea mai mare investiţie europeană în domeniul universitar a unei persoane private, care avea să devină curând una din cele mai prestigioase universităţi din Europa Centrală şi de Est şi căreia câteva generaţii de cercetători şi tineri profesori universitari îi datorează formarea şi specializarea în discipline socio-umane. Este de amintit că în anii 1990, un număr considerabil de tineri militanți sau universitari, și din România, s-au pregătit în Occident cu sprijinul Open Society Foundation, care le-a oferit burse de cercetare și reconversie profesională, bani pentru cărți și tehnologie didactică, bani pentru programe de studiu." 

A reușit, atât cât putea un plan de asemenea dimensiuni să reușească. Există o formulă politicoasă cu care oamenii decenți își asumă greșelile vorbind în numele unei comunități plină de rezultate: dacă totuși ceva nu a ieșit bine, aceasta s-a întâmplat din cauza lor, nu a celorlalți. Or, am spune, în cazul lui George Soros formula trebuie răsturnată: dacă din proiectul său practic de „societate deschisă” ceva a ieșit rău, acel rău nu i se datorează lui." 



Foarte posibil , dar in cazul concret al tarii nostre , lucrurile sunt ceva mai complicate deoarece exista semne de intrebare legate de primele contacte din Romania postrevolutionara ale miliardarului care in viziunea sa  " impartasesc credinta intr-o societate deschisa". 
Aceste contacte nu au fost cu adevaratii opozanti ai regimului comunist, fosti detinuti politici, etc. recunoscuti in strainatate si despre care a scris elogios istoricul Denis Deletant ( Corneliu Coposu, Doina Cornea,etc.) Contrar asteptarilor ele au inceput cu Silviu Brucan ( cel care in presa comunista  ceruse  condamnarea la moarte a lui Corneliu Coposu ) :




https://newsweek.ro/actualitate/sperietoarea-soros-creatorul-societatii-civile-din-romania


Daca in acest caz sigular am putea vorbi despre o eventuala eroare de apreciere (  asa-zisa credinta a lui Silviu Brucan intr-o societate deschisa starneste  rasul) sau despre un interes strategic ( Silviu Brucan era intr-adevar un foarte bun cunoscator al mecanismelor interne ale sistemului comunist ) , ramane o mare intrebare legata de strategia folosita de miliardar si de modul de selectie al persoanelor carora le-a fost incredinta sarcina de a construi noua societate deschisa. 
In esenta, aceste persoane selectate pentru " credinta lor in societatea deschisa " apartineau celor cu viziuni democrate si opozantilor comunismului  sau reprezentantilor sistemului comunist , descendentilor acestora , interpusilor , etc.  ? 
Din nefericire, in cazul Romaniei cel putin , unele ( sau multe ) din persoanele selectate s-au dovedit in multe cazuri legate intr-o forma sau alta de fostul  sistem comunist si au avut o evolutie ulterioara in totala contradictie cu idealurile asumate initial.
Cel mai bun exemplu este modul in care a aparut la noi Fundatia Soros, ulterior Fundatia pentru o Societate Deschisa, respectiv criteriile dupa care au fost selectati membrii lor. 
Un prim indiciu este modul in care au evoluat ulterior beneficiarii burselor Soros , respectiv cei care au fost selectati si finantati pentru a absolvi universitati occidentale si Universitatea Centrala Europeana din Budapesta.
In multe din aceste cazuri, evolutia stipendiatilor  a fost dupa principiul de a musca mana care i-a hranit. Aceste evolutii negative au un numitor comun. Asa cum democratia nu a fost construita de opozantii comunismului  , ci de fostii comunisti , esalonul doi si interpusii lor , dupa aceeasi logica nici societatea deschisa nu putea fi construita de opozanti sau de fostii detinuti politici *). 
In esenta , pornind de la o afirmatie a lui Georg Soros ca buna sa credinta a fost inselata in ceea ce priveste statele din aceasta parte a Europei , reprosul adus in 2006  Fundatiei Soros din Romania este acela ca in randurile beneficiarilor  ei a primit persoane controversate , inclusiv  fosti securisti. Replica din 2006 a Fundatiei Soros ( condusa atunci de o persoana care ulterior a avut o evolutie sociala si politica in  contradictie cu valorile statului de drept si ale societatii deschise )  a fost una foarte palida : 


Replica Fundatiei

In legatura cu articolul publicat de Sorin Rosca Stanescu "Si daca, totusi, Soros stia?", Fundatia pentru o Societate Deschisa face urmatoarele precizari:

Domnule Sorin Rosca Stanescu
Aveti, evident, dreptul de a avea propriile opinii cu privire la activitatea filantropica a lui George Soros. Inclusiv cu privire la felul in care a inteles sa se implice in politica din Statele Unite, domnul Soros exprimandu-se public in nenumarate randuri in legatura cu pericolul pe care ideologia promovata de administratia Bush il reprezinta la adresa valorilor societatii deschise, drepturilor omului si democratiei, in general. Tot astfel cum aveti dreptul de a exprima opinia dumneavoastra personala potrivit careia, de-a lungul timpului, unii din beneficiarii finantarilor din partea lui George Soros - prin intermediul fundatiilor sale - ar fi fost persoane controversate. George Soros nu a declarat niciodata ca ar fi fost pacalit de serviciile secrete din tarile in care a finantat in societatea civila, iar interpretarea dumneavoastra este pur speculativa. Mai grav este insa ca, plecand de la aceasta interpretare, trageti concluzia ca in interiorul fundatiilor si organizatiilor infiintate sau finantate de domnul Soros exista o "coloana a cincea" alcatuita din fosti agenti ai serviciilor secrete. Mergeti mai departe cu aceste speculatii si afirmati ca George Soros ar fi cunoscut si acceptat acest lucru! Sunt afirmatii de maxima gravitate pentru care nu aveti nici un argument in afara apelului la "teoriile conspirationiste" atat de des folosite in Romania ultimilor 16 ani si nu intelegem dorinta dumneavoastra de discreditare a lui George Soros si, implicit, a organizatiilor finantate de acesta. Tot astfel sunt pure speculatii, cu o evidenta nota defaimatoare, interpretarile privind intentiile malefice care ar sta in spatele actiunilor filantropice ale domnului Soros. Cine a citit cartile lui George Soros i-a urmarit activitatea in domeniul filantropic, i-a analizat interviurile nu a putut sa nu inteleaga motivatia lui George Soros. La un moment dat, cand a ajuns miliardar, George Soros, influentat inca din tinerete de ideile lui Karl Popper, a considerat ca este momentul sa "imparta norcul si averea sa" cu altii care nu au avut aceasta sansa, si sa promoveze ideile societatii deschise in tari fie inca aflate sub dictatura sau in regimuri autoritare, fie in tarile eliberate de comunism. Ideea pe care doriti sa o acreditati - fie si ca ipoteza - ca intentia lui George Soros a fost de a contrabalansa forta partidelor politice si a statelor nationale este nu doar fantezista, ci si profund nedreapta. Fundatiile si organizatiile finantate de domnul George Soros functioneaza in mod transparent si isi exprima public opiniile pe care le au, chiar daca, de multe ori, sunt critice la adresa guvernelor, adica actioneaza asa cum trebuie sa actioneze societatea civila. De altfel, este semnificativ sa precizam ca prima fundatie creata a fost in Africa de Sud, in 1984, in plin regim de apartheid, cand George Soros si fundatia locala militau pentru stoparea acestei abominabile politici rasiste, pentru dobandirea libertatii si respectarea drepturilor omului. Promovarea valorilor democratice, ale societatii deschise, in care nimeni nu este detinatorul "adevarului ultim", respectul fata de diversitate, protectia drepturilor omului, a categoriilor defavorizate au fost si sunt singurele motive care l-au determinat pe George Soros sa se implice in activitatea filantropica.
Renate WEBER, Presedinte "Fundatia pentru o Societate Deschisa"



Acum urmeaza partea cu adevarat interesanta . Ceea ce o fosta presedinta a Fundatiei Soros a negat in 2006 ( respectiv infiltrarea fostilor securisti in randurile ei ) a fost recunoscut in 2013 de catre Sandra Pralong, prima presedinta a Fundatiei Soros din 1990 intr-un dialog de pe forum-ul unui articol aparut pe platforma  Contributors.ro  despre perceptia asupra romanilor  ( https://www.contributors.ro/cum-credem-noi-ca-ne-vad-strainii-si-cum-ne-vad-ei-cu-adevarat-o-intalnire-online-cu-sandra-pralong-miercuri-ora-12-00/ ) in care recunoaste ca in aceasta calitate  nu era interesata de infiltrarea fostilor securisti in randurile fundatiei  ( un fel de "nu intra in fisa postului ")  care transforma societatea civila intr-o societate in civil : 


  1. ” Neincrederea. Aceasta pare sa fie pacatul nostru. Neincrederea in noi si in ceilalti oameni.”

    Nu sunt de acord cu aceasta generalizare , o consider gratuita. Una este sa decretam in corpore romanii drept „ neincrezatori ” ( mai rau decat atat, in 1990 un politician acum celebru afirma intr-un ziar de atunci ca romanii sunt „paranoici” ) si alta este situatia cand oamenii au fost determinati sa aiba reactii de aparare in fata unui sistem patologic care ii forta sa-si tradeze semenii. Inainte sa fie un „ pacat ” al oamenilor , neincrederea este o consecinta dramatica a sistemului in care au trait si care le-a deformat reactiile , in unele cazuri chiar si dupa ce au ajuns peste granite. Citez aici o marturie furnizata de o cercetatoare de origine romana stabilita in Canada :

    ” Am intervievat 30 de romani imigrati in Canada (Toronto) intre 1990 si 2004. 28 din ei considera ca romanii din Toronto nu formeaza o comunitate, ci doar o suma de ‘grupuscule’ izolate formate din familie si prieteni. Motivul principal e lipsa de incredere, materializata intr-o suspiciune generalizata, mostenita din vremea lui Ceausescu, pe care nici 20 de ani de locuit in Canada n-au reusit sa o atenueze.”

    Laura Visan – Despre inteligenta civica in Romania – cateva intrebari pentru voi
    http://www.contributors.ro/dezbatere/despre-inteligenta-civica-in-romania-%E2%80%93-cateva-intrebari/

    In al doilea rand , cateva explicatii posibile ale unor astfel de reactii si eventual solutii de spargere a cercului vicios sunt prezentate aici : http://www.contributors.ro/dezbatere/despre-inteligenta-civica-in-romania-%E2%80%93-cateva-intrebari/#comment-141794

    Si acum intrebarile pentru cele doua autoare .

    Doamnei Sandra Pralong

    – Ati condus in anii `90 „Fundatia pentru o Societate Deschisa”, o speranta pentru Romania de atunci. Cum comentati acum raspunsul surprinzator dat unui ziarist de catre dvs in acea calitate si in presa anilor care au urmat ( daca retin bine dupa ce ati devenit consiliera presedintelui Constantinescu ) cu privire la faptul ca ati permis angajarea exact in acea fundatie a unor persoane care au lucrat in fosta Securitate ” pentru ca nu era sarcina dvs si nu ati avut cum sa le verificati” ?

    – Ca ziarist cu experienta occidentala, ce parere aveti despre problema atat de discutata la noi a ofiterilor acoperiti ( vechi sau noi ) din presa romanesca ?

    Doamnei Alison Mutler

    Cunoasteti cred foarte bine limba, oamenii si cultura acestei tari in care ati trait , ceea ce reprezinta atu-uri formidabile in cazul profesiei dvs. In plus, ati trecut prin filtrul propriu evenimentele dramatice pe care le-au trait romanii.
    Dupa mai mult de doua decenii petrecute aici , cum apreciati natura sistemului existent la noi, raportul dintre realitatea construita si prezentata de media si realitatea traita de cetateni, respectiv impactul realitatii media asupra cetatenilor de aici ?
    Altfel spus, ca om de presa si ziarist cu o formatie occidentala , dupa doua decenii traite aici cum apreciati acum diferentele sau asemnarile existente din acest punct de vedere intre societatea de aici si societatea britanica ?

    Multumesc pentru atentie.

    • Va multumesc pentru citarea studiului Laurei Visan, nu-l cunosteam, ma voi bucura sa-l citesc. Totusi, trebuie sa recunoastem ca generalizarea respectiva are oaresce temei, suntem o societate, cum de altfel spune si pasajul citat de dvs, in care suspiciunea si lipsa de incredere ne impiedica sa construim. Cat despre intrebare, nu-mi mai aduc aminte de acel interviu, dar pot sa va spun ce gandesc, pentru ca acuza securist/nesecurist este parte din motivul neincrederii de care vorbeam. Doua lucruri:
      1- regulile la Fundatia Soros erau foarte clare. Nu beneficiai de sprijin finaniar (burse, calatorii de studiu) daca mai fusesesi in strainatate in trecut. Era maniera noastra de „a aduce contoarele la zero”, favorizand pe cei ce tocmai fusesera defavorizati de vechiul sistem. Acestea fiind spuse, ne bazam pe cuvantul de onoare al aplicantului, nu aveam cum sa verificam spusele sale si nici nu ar fi fost indicat sa o facem deoarece ne-am fi transformat intr-un fel de politie – era exact lucrul de care voiam sa scapam. Voiam sa introducem un sistem in care sa poti avea incredere in spusele unui om.

      2 – Problema Securitatii este o mare tara care continua sa domine Romania atata timp cat nu ne decidem sa facem ceva ca sa iesim din angrenajul acesta al santajului si al abuzurilor facute pe baza de santaj. Se intampla peste tot, in politica, in administratie, in economie… Singura solutie, dupa parerea mea, ar fi o mare „spovedanie nationala” si amnistie generalizata, un punct zero de la care sa reconstruim. Nu putem continua asa. Santajul si controlul exersat prin control ne debiliteaaza toate institutiile si orice constructie am intreprinde. Am pierdut momentul unui Tribunal al Adevarului si Reconcilierii, cum au facut argentinienii, chilienii sau cei din Africa de Sud. Trebuie sa inventam un mecanism similar prin care sa aflam exact mecanismele trecute – ca sa nu repetam aceleasi greseli – dar dupa care sa iertam. Sa ierti nu inseamna sa uiti, inseamna doar sa fii lucid si sa-ti dai seama ca fara asta nu poti construi. Daca nu o faci tu in mod constient, o va face timpul care trece. Dar suntem dispusi sa mai asteptam 50 de ani? Si nu uitati ca am fost un privilegiat al vechiului sistem, ci dimpotriva, familia mea „burghezo-mosiera” a avut de suferit, bunicul a fost inchis 8 ani si la rusi, si in Romania si a trebuit sa fugim de bine ce ne era…

    • In legatura cu a doua intrebare, cea cu ofiterii sub acoperire, atunci cand presa nu e libera, ci devine organul serviciilor secrete, democratia nu poate functiona – si vedem bine ca la noi ea nu functioneaza!

      • Va multumesc pentru raspuns, am o singura remarca totusi . Desi recunoasteti gravitatea problemei, propuneti o solutie utopica care nu face decat sa perpetueze starea de lucruri in care ne aflam ( de fapt aministia generalizata exista inca din 1990 dar, e drept, fara spovedanie generala ) si care a adus aceasta societate in stare de parabioza :

        ” Singura solutie, dupa parerea mea, ar fi o mare “spovedanie nationala” si amnistie generalizata, un punct zero de la care sa reconstruim. Nu putem continua asa. Santajul si controlul exersat prin control ne debiliteaaza toate institutiile si orice constructie am intreprinde.”

        Daca imi permiteti o opinie diferita, dupa doua decenii irosite deja , afirm cu realism ca putem continua si asa , si vom continua inca multa vreme de aici incolo deoarece acolo unde nu exista de fapt lege , constiinta, sau morala , nici Dumnezeu nu cere…
        Pentru acest lucru insa nu sunt vinovati ” toti romanii” ( care fara voia lor finanteaza sistemul in care sunt tinuti prizonieri) ci numai unii dintre ei care traiesc intr-o forma sau alta exact de pe urma nefericirii contribuabilului de rand.



Daca tragem linie si adunam, unii dintre liderii si activistii  civici ai anilor `90 ( Alin Teodorescu,  Sandra Pralong, Renate Weber , Alina Mungiu Pippidi )  , au dezamagit crunt prin trecutul lor ascuns ( Alin Teodorescu , fost presedinte al GDS si fost presedinte al Fundatiei Soros dovedit colaborator al Securitatii ) , prin alinierea politica in contradictie cu valorile si comportamentul civic clamat anterior ( Renate Weber, Alina Mungiu-Pippidi ) ca sa nu mai vorbim de absolventi ai cursurilor stipendiate de Fundatia Soros gen Mirel Palada deveniti ulterior critici al valorilor societatii deschise si aliniati taberei antioccidentale si conspirationiste. 
Concluzia este amara. Calitativ vorbind, societatea civila din anul de gratie 2023 este cu mult sub standardele societatii civile din anii `90 care s-a pierdut pe parcurs si pe nesimtite cu idealurile ei cu tot cu atat mai mult cu cat o parte din artizanii desemnati ai societatii deschise din anii `90 in mod suspect au intors  recent armele impotriva ei,  daca nu cumva asta s-a urmarit de la inceput. 
Cu un trecut atat de accidentat, viitorul societatii civile si al societatii deschise din Romania nu suna prea bine, dar ramane (doar) speranta ca acesta nu este unul batut in cuie. 






Note

*) Dupa aparitia Fundatiei (Soros) pentru o Societate Deschisa  condusa de Sandra Pralong si cu  entuziasmul si naivitatea anilor `90 ( aveam 36 de ani )  am plecat de la Cernavoda unde lucram atunci direct la sediul fundatiei de pe Calea Victoriei din Bucuresti incercand sa discut cu un reprezentant al acelei fundatii despre modul concret in care vor sa actioneze , ce urmaresc si ce fel de persoane vizeaza . Ajungand la sediul foarte elegant si curat atunci am  privit mai intai forfota din  sala mare de unde se ajungea in diversele compartimente si birouri incercand sa vad ce fel de persoane pareau a fi angajatii  casei pentru ca foarte multi se plimbau dintr-un birou in altul cu un aer preocupat si cu hartii in mana. Prima impresie nu a fost deloc favorabila ( raceala, snobism si aroganta ) , dar am trecut peste aceasta impresie acuzandu-mi propriul subiectivism si eventualele prejudecati  postcomuniste ( nu puteam sa accept rational ca ma intalneam tocmai acolo exact cu stilul de care am fugit mereu ) si am insistat sa discut cu cineva . A doua impresie a fost deja certitudine. Cu o politete studiata si minimum de cuvinte, functionarul din partea fundatiei cu care am reusit sa discut pana la urma mi-a livrat platitudini si aceleasi sabloane pe care le citisem deja in presa lasand sentimentul ca abia astepta sa incheie conversatia . Discutia s-a incheiat  rapid iar impresia finala tradusa in cuvinte era ceva de genul " Mergi si vezi-ti de treburile tale, noi stim sa ne vedem de ale noastre". Asa sa si intamplat, dar impresiile mele de atunci au fost confirmate peste ani. 


joi, 1 iunie 2023

O noua campanie de sezon sau noua vanatoare de legionari, editia 2023

 

O distractie favorita a marelui conu` Iancu era sa participe in ziua de duminica la antrenamentul pompierilor din Ploiesti, urbea lui natala. Acesta incepea prin aprinderea unei  gramezi mari de hartii de catre  pompierii cu uniforme si caschete care treceau repede la tulumba manevrata febril in sus si in jos de catre protagonistii scenetei  pentru ca apa sa aiba presiune in furtun si sa poata stinge focul pe care il facusera tot ei , spre deliciul scriitorului care radea in hohote si ii incuraja de pe margine . 
Dupa aceleasi principiu , jarul din spatiul social ( in acest caz miscarea legionara ) trebuie zgandarit periodic de catre unii pentru ca sa se inalte cat mai sus flacarile care ulterior trebuie stinse de catre altii ( eventual de catre aceeasi ). 
In cazul de fata doi profesori universitari publica in 2023 pe platforma Contributors.ro doua articole care readuc in atentia publica   fenomenul legionar. 


Foto : Contributors.ro 


In primul caz este prezentata o analiza a legionarismului ( Ioan Stanomir - Crima , politica si mantuire ; despre mistica legionara a violentei ), de fapt o recenzie a unui carti aparuta in editura Humanitas pe tema miscarii religionare ( Cristian Manolachi - Revolverul Arhanghelului . Miscarea legionara si mistica asasinatului politic ), in al doilea se trage deja semnalul de alarma ( Gelu Duminica - Ce vor mesajele legionare de pe strazile Bucurestiului ? Sa ne antagonizeze ).
Dincolo de ratiunile istorice ale evocarii miscarii legionare de catre profesorul Stanomir ( " antidot împotriva uitării unui trecut sângeros : nostalgia totalitară se cere înfruntată prin apelul la energia lucidităţii patriotice" ) , intrebarea ar fi in ce masura o miscare politica din anii `40 cu aceste caracteristici mai poate avea aderenta in zilele noastre :


"Legionarismul se constituie pe sine în opoziţie cu un sistem pe care îl detestă şi pe care îl denunţă. Crima devine instrumentul legitim de pedepsire şi de regenerare. Legionarii au în comun cu populiştii ruşi dedicaţi terorii credinţa în potenţialul mântuitor al crimei."; 

 "Mistica legionară a sedus prin promisiunile ei mesianice. Religia totalitară gardistă a oferit cadrul pentru canalizarea urii şi organizarea antisemitismului. Demnitatea umană şi liberul arbitru au fost tăgăduite, în mod programatic – barbaria a devenit chipul însăşi al acţiunii politice."


In realitate , dupa ce a trecut prin cea mai sangeroasa revolutie din Europa de Est, prin reprimarea violenta a demonstratiilor din ianuarie `90 , prin Mineriada din iunie 1990 care a ingrozit lumea civilizata , prin marile proteste anti-coruptie din 2017-2019 ,etc.,  cu toate provocarile la care a fost si este supusa, societatea romaneasca nu mai este atat de vulnerabila la extremism ca in anii `40 cu atat mai mult cu cat acum la granitele ei  Rusia lui Putin calca in mod brutal pe urmele lui Stalin si Hitler in cel mai sangeros razboi din Europa dupa 1945.
In al doilea  caz avem un articol care  semnaleaza cu maxima ingrijorare mesajele legionare  din campusul Universitatii Politehnice din Bucuresti si de pe strazile Bucurestiului :


" Zilele trecute am avut ceva treabă în campusul Universității Politehnice din București și
în cel din Regie. Fără să vreau am observat că pe un stâlp, într-o zonă extrem de vizibilă pentru oricine, erau afișate niște abțibilduri cu simbolul Gărzii de Fier și a figurii lui Corneliu Zelea Codreanu."

" Însoțite adesea de mesaje de tipul „Exemplul său, lupta noastră” sau „Trăiască legiunea și căpitanul”, aceste abțibilduri cu mesaje fasciste și extremiste, sunt prezente în număr foarte mare în zona în care locuiesc cei mai bine educați tineri din actuala generație(s.n.)."

" Pentru mine nu e nicio noutate că astfel de grupuri de „ultrași” naționaliști și ultra-conservatori, din care fac parte din păcate și studenți(s.n.), încearcă reabilitarea legionarilor ca „eroi” ai națiunii. Departe de a fi cazul izolat al unui singur legionar nostalgic, aceste grupări au zeci de mii de urmăritori pe Facebook și sunt simptomatice pentru ce poate urma în an electoral: promisiunea unei țări „curate” care trebuie apărată de „neomarxiștii” europeni, LGBT, imigranți etc., îngropând sub frici fabricate problemele reale ale românilor (prețurile din ce în ce mai mari, salariile mici, bătrânii care nu au unde să se trateze etc.)."


Problema este ca acest autor de profesie sociolog , foarte ingrijorat acum de extremismul legionarilor de tip nou , sustinea in urma cu 6 ani o cu totul alta scala de valori : 


” E şi greu, ca român ce trăieşte în România (s.n.), să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/ Am făcut infracţiuni şi-am mers înainte/ Eu nu dau înapoi/ Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/ E numai Dumnezeu/ Am făcut multe rele/ Şi-aveam pedepse grele/ Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”. În lumina acestor versuri care mustesc a „şcoala vieţii”, auzul ştirii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Cică în timpul liber omul se ocupa cu proxenetismul şi alte infracţiuni din aceeaşi familie, nu de alta însă chiar dorea să-şi provoace muza (s.n.) pentru a putea să creeze alte versuri de acelaşi mare angajament. Eu unul mă aşteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la program de studii doctorale ale Universităţii Oxford sau cel puţin ale London School of Economics, însă se pare că „dujmanii” (cu „j”, aşa cum se „spune” băieţaşii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, şi atunci să te ţii….”

Gelu Duminica – Dani Mocanu si fariseii


In sfarsit , articolul nu mentioneaza faptul ca simbolurile amintite sunt prezente pe zidurile Universitatii Bucuresti ,ale Facultatii de Arhitectura, etc. inca din anii `90 ( vom vedea mai jos si de ce ) . Dupa ce ridica problema , autorul intuieste singur o parte din raspuns :


" Poate nu întâmplător aceste mesaje sunt lipite fix lângă însemnele unui partid politic care a intrat în parlament în 2020 și care a devenit celebru ca urmare a intoxicărilor de tip fake-news pe care le-au promovat în spațiul on-line."


Perfect adevarat, cu unele completari. AUR , partidul intrat in  Parlament si care ventileaza teze legionare este gestat in laboratoarele serviciilor care in mod formal nu fac politica :




Mai mult decat atat , AUR beneficiaza beneficiaza de  sustinerea expresa a institutiilor de forta :




In totala contradictie cu traiectoria  europeana a Romaniei si misiunea lor intr-un stat democratic , institutiile de forta incearca din rasputeri sa justifice finantarea unui partid extremist : 


Pentru ca aschia nu sare departe de trunchi , in spatele partidului extremist trimis la inaintare de catre serviciile de informatii si institutiile de forta de la noi presa ne arata ca ranjeste patriotic prin mostenitorii ei fosta si eterna Securitate :




Cum si de ce s-a ajuns la aceasta anomalie de sistem intr-o tara intrata in NATO si UE  ne explica cu punct si virgula un fost consilier pe probleme de securitate :


" Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum "institutiile incep sa cada ca popicele",

 

" MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal."

 

Iulian Fota  
fost consilier prezidential pe probleme de securitate




In esenta , articolele in discutie, ca multe altele pe aceasta tema , nu fac o delimitare clara a notiunilor de fascism, comunism,  extremism,  anti-comunism , nationalism , patriotism pentru a elimina orice ambiguitati , suprapuneri sau confuzii . 
In al doilea rand, autorii lor omit faptul ca reactivarea extremismului si legionarismului  isi au explicatia in istoria recenta a Romaniei .
Evenimentele din anii  `90  explica in parte de ce miscarea legionara a reaparut exact dupa caderea comunismului, pentru ca la noi istoria se repeta.
Sa ne reamintim ca evenimentele din martie 19-21 martie 1990 de la Tg. Mures au oferit, intamplator desigur , motivatia ideala pentru infiintarea la 26 martie 1990 a S.R.I.
Tot intamplator  in iunie 1990 Marian Munteanu, presedinte al Ligii Studentilor ,initiatorul si  coordonatorul  demonstratiei studentesti din Piata Universitatii  si primul presedinte al Aliantei Civice ( in realitate colaborator platit al Securitatii - https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/marian-munteanu-a-mintit-pana-la-capat-a-fost-1743182.html) a fixat o tinta pe spatele miscarii studentesti pe care a conexat-o cu miscarea legionara oferind astfel  lui Ion Iliescu pretextul ideal de a chema minerii sa lichideze "rebeliunea legionara" din randul studentilor , intelectulilor cu barba si ochelari,etc.  
Totul a decurs conform planului . Odata cu (re)aparitia dusmanului de clasa , a fost reactivata si a intrat in actiune institutia desemnata sa coordoneze neutralizarea lui . 
In realitate  legionarii  nu mai prezentau  de multa vreme  un pericol real, cei mai multi fiind decedati  sau aflati la amurgul vietii.  
Stricto senso, miscarea legionara a disparut in 1948 odata cu arestarea legionarilor de catre comunisti si  a celor 15.000 de tineri fideli idealului naţional-creştin, majoritatea studenţi . 
Cu toate acestea , de atunci si pana la la caderea comunismului  , legionarii au fost in mod continuu arestati, urmariti, vanati si decimati pentru simplu motiv ca au fost calul de bataie si principala ratiune de a exista a Securitatii ( de fapt obsesia si  justificarea activitatii ei ). 
Din aceasta perspectiva urmarirea legionarilor eliberati din inchisori intre 1962-1964( atati cati mai traiau ) si la 20 de ani dupa caderea comunismului spune multe despre adevarata natura  a S.R.I. si a regimului postcomunist din Romania :



" Oameni ăștia au ieșit, la un moment dat, din închisori. De ce?

România semnase o sumă de tratate internaționale prin care își asuma că nu mai există represiune politică, iar detențiile erau considerate acum inofensive. Din cauza vârstei, nu mai prezentau un pericol real, deținuții ieșiseră îngenuncheați din experiența carcerală (s.n.). Ceea ce n-a presupus însă schimbarea politicilor represive (s.n.). A existat o problemă legionară continuu prezentă pentru Securitate, deținuții au fost urmăriți și în libertate, fără pauză. Vă spun asta cu nedumerire și indignare, SRI a predat dosare ale foștilor legionari și în 2019(s.n.) către CNSAS."

Mihai Demetriade





In sfarsit, recenta luare de pozitie a celor doi universitari care semnaleaza  pericolul reactivarii legionarismului nu este una singulara , ci se inscrie intr-o lunga serie de actiuni care incep cu agitarea zgomotosa a ultimilor legionari in 1990 si se termina cu agitarea stafiei lor in 2023 :



Vanatoarea de legionari , editia 1990 

 "Ne adresăm tuturor forţelor democratice ale ţării (s.n.) care şi-au dat votul pentru libertate şi stabilitate în România, cu chemarea de a sprijini acţiunea de lichidare a acestei rebeliuni legionare(s.n.), de a concura cu forţele de ordine şi cu armata pentru restabilirea ordinii, izolarea şi arestarea elementelor extremiste(s.n.) care trebuie aduse în faţa justiţiei pentru a da socoteală pentru cele comise.”

Ion Iliescu
13 iunie 1990, ora 21.00


Vanatoarea de legionari , editia 2014 


2015 



2016 
2019 

https://www.contributors.ro/sfinti-si-condamnati/ ;
 

2023



Pe cale de consecinta semnalul dat de catre cei doi autori animati de simt civic si bune intentii se inscrie fara voia lor in aceeasi logica politica si istorica a cetatii asediate respectiv a semnalarii pericolului intern (eventual si extern) care ameninta societatea. 
In acest tip de logica a avertizarii , concluzia este de domeniul evidentei. Din varii motive, nu mai conteaza cat de reala este amenintarea, este mult mai importanta semnalarea  ei periodica.



Note 

https://www.contributors.ro/crima-politica-si-mantuire-despre-mistica-legionara-a-violentei/comment-page-1/?unapproved=559895&moderation-hash=877cc7e031e1b9106d39b94ab440c4a5#comment-559895

Publicat pe 02.06. 20223 :

https://www.contributors.ro/crima-politica-si-mantuire-despre-mistica-legionara-a-violentei/#comment-559895


https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/comment-page-1/?unapproved=559893&moderation-hash=c6d0b2846a13b921f14d8897241c4634#comment-559893


Neaprobat si nepublicat cel mai probabil de catre autor pentru ca acest comentariu fost aprobat la articolul profesorului Ioan Stanomir.

Am mai facut o incercare pe 04.06.2023 :

https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/comment-page-1/?unapproved=560349&moderation-hash=a487c3dde74ade2d4692b5e067ddcfce#comment-560349

A fost publicata pe 05.06.2023 :

https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/#comment-560349



Nota speciala despre trolli si trolarea comentariilor 

Comentariul publicat la acest articol care ataca o problema foarte sensibila pentru ideologii mai vechi sau mai noi a fost tinta trollilor deranjati de continut care in lipsa argumentelor au recurs la metoda clasica (atacul la persoana ) pentru ca moderarea ( absenta ) platformei Contributors.ro reactioneaza doar la atacul asupra autorilor articolelor si foarte putin sau de loc la atacul la persoana si la insultarea comentatorilor :


    • Stau si ma intreb, in nimicnicia mea, cum cineva, intreg la cap poate scrie un asemena text. LUUUUUUUUUUUUUUUUUNG Nimeni nu-l citeste. Bunica mea rusoaica scria scrisori mai la obiect. Si erau in slavona.

  1. @Sergiu Simion
    „O distractie favorita a marelui conu` Iancu era sa participe in ziua de duminica la antrenamentul pompierilor din Ploiesti, urbea lui natala. Acesta incepea prin aprinderea unei gramezi mari de hartii de catre pompierii cu uniforme si caschete care treceau repede la tulumba manevrata febril in sus si in jos de catre protagonistii scenetei pentru ca apa sa aiba presiune in furtun si sa poata stinge focul pe care il facusera tot ei , spre deliciul scriitorului care radea in hohote si ii incuraja de pe margine”
    1. Puteti sa indicati o referinta la povestioara asta cu distractia lui nene Iancu sau credeti/sustineti ca era tampit?
    2. Daca ati fi avut curiozitatea ati fi stiut ca pompierii fac exercitii inclusiv in zonele industriale. Se da foc la ceva si se testeaza timpul de reacte al pompierilor. De obcei anual. In lumea occidentala se fac si „fire drills” la institutii.
    3. Comentariul d-voastra se inscrie direct in sirul de gogomanii apolitice si politice marca Secu.