Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 1 iunie 2023

O noua campanie de sezon sau noua vanatoare de legionari, editia 2023

 

O distractie favorita a marelui conu` Iancu era sa participe in ziua de duminica la antrenamentul pompierilor din Ploiesti, urbea lui natala. Acesta incepea prin aprinderea unei  gramezi mari de hartii de catre  pompierii cu uniforme si caschete care treceau repede la tulumba manevrata febril in sus si in jos de catre protagonistii scenetei  pentru ca apa sa aiba presiune in furtun si sa poata stinge focul pe care il facusera tot ei , spre deliciul scriitorului care radea in hohote si ii incuraja de pe margine . 
Dupa aceleasi principiu , jarul din spatiul social ( in acest caz miscarea legionara ) trebuie zgandarit periodic de catre unii pentru ca sa se inalte cat mai sus flacarile care ulterior trebuie stinse de catre altii ( eventual de catre aceeasi ). 
In cazul de fata doi profesori universitari publica in 2023 pe platforma Contributors.ro doua articole care readuc in atentia publica   fenomenul legionar. 


Foto : Contributors.ro 


In primul caz este prezentata o analiza a legionarismului ( Ioan Stanomir - Crima , politica si mantuire ; despre mistica legionara a violentei ), de fapt o recenzie a unui carti aparuta in editura Humanitas pe tema miscarii religionare ( Cristian Manolachi - Revolverul Arhanghelului . Miscarea legionara si mistica asasinatului politic ), in al doilea se trage deja semnalul de alarma ( Gelu Duminica - Ce vor mesajele legionare de pe strazile Bucurestiului ? Sa ne antagonizeze ).
Dincolo de ratiunile istorice ale evocarii miscarii legionare de catre profesorul Stanomir ( " antidot împotriva uitării unui trecut sângeros : nostalgia totalitară se cere înfruntată prin apelul la energia lucidităţii patriotice" ) , intrebarea ar fi in ce masura o miscare politica din anii `40 cu aceste caracteristici mai poate avea aderenta in zilele noastre :


"Legionarismul se constituie pe sine în opoziţie cu un sistem pe care îl detestă şi pe care îl denunţă. Crima devine instrumentul legitim de pedepsire şi de regenerare. Legionarii au în comun cu populiştii ruşi dedicaţi terorii credinţa în potenţialul mântuitor al crimei."; 

 "Mistica legionară a sedus prin promisiunile ei mesianice. Religia totalitară gardistă a oferit cadrul pentru canalizarea urii şi organizarea antisemitismului. Demnitatea umană şi liberul arbitru au fost tăgăduite, în mod programatic – barbaria a devenit chipul însăşi al acţiunii politice."


In realitate , dupa ce a trecut prin cea mai sangeroasa revolutie din Europa de Est, prin reprimarea violenta a demonstratiilor din ianuarie `90 , prin Mineriada din iunie 1990 care a ingrozit lumea civilizata , prin marile proteste anti-coruptie din 2017-2019 ,etc.,  cu toate provocarile la care a fost si este supusa, societatea romaneasca nu mai este atat de vulnerabila la extremism ca in anii `40 cu atat mai mult cu cat acum la granitele ei  Rusia lui Putin calca in mod brutal pe urmele lui Stalin si Hitler in cel mai sangeros razboi din Europa dupa 1945.
In al doilea  caz avem un articol care  semnaleaza cu maxima ingrijorare mesajele legionare  din campusul Universitatii Politehnice din Bucuresti si de pe strazile Bucurestiului :


" Zilele trecute am avut ceva treabă în campusul Universității Politehnice din București și
în cel din Regie. Fără să vreau am observat că pe un stâlp, într-o zonă extrem de vizibilă pentru oricine, erau afișate niște abțibilduri cu simbolul Gărzii de Fier și a figurii lui Corneliu Zelea Codreanu."

" Însoțite adesea de mesaje de tipul „Exemplul său, lupta noastră” sau „Trăiască legiunea și căpitanul”, aceste abțibilduri cu mesaje fasciste și extremiste, sunt prezente în număr foarte mare în zona în care locuiesc cei mai bine educați tineri din actuala generație(s.n.)."

" Pentru mine nu e nicio noutate că astfel de grupuri de „ultrași” naționaliști și ultra-conservatori, din care fac parte din păcate și studenți(s.n.), încearcă reabilitarea legionarilor ca „eroi” ai națiunii. Departe de a fi cazul izolat al unui singur legionar nostalgic, aceste grupări au zeci de mii de urmăritori pe Facebook și sunt simptomatice pentru ce poate urma în an electoral: promisiunea unei țări „curate” care trebuie apărată de „neomarxiștii” europeni, LGBT, imigranți etc., îngropând sub frici fabricate problemele reale ale românilor (prețurile din ce în ce mai mari, salariile mici, bătrânii care nu au unde să se trateze etc.)."


Problema este ca acest autor de profesie sociolog , foarte ingrijorat acum de extremismul legionarilor de tip nou , sustinea in urma cu 6 ani o cu totul alta scala de valori : 


” E şi greu, ca român ce trăieşte în România (s.n.), să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/ Am făcut infracţiuni şi-am mers înainte/ Eu nu dau înapoi/ Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/ E numai Dumnezeu/ Am făcut multe rele/ Şi-aveam pedepse grele/ Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”. În lumina acestor versuri care mustesc a „şcoala vieţii”, auzul ştirii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Cică în timpul liber omul se ocupa cu proxenetismul şi alte infracţiuni din aceeaşi familie, nu de alta însă chiar dorea să-şi provoace muza (s.n.) pentru a putea să creeze alte versuri de acelaşi mare angajament. Eu unul mă aşteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la program de studii doctorale ale Universităţii Oxford sau cel puţin ale London School of Economics, însă se pare că „dujmanii” (cu „j”, aşa cum se „spune” băieţaşii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, şi atunci să te ţii….”

Gelu Duminica – Dani Mocanu si fariseii


In sfarsit , articolul nu mentioneaza faptul ca simbolurile amintite sunt prezente pe zidurile Universitatii Bucuresti ,ale Facultatii de Arhitectura, etc. inca din anii `90 ( vom vedea mai jos si de ce ) . Dupa ce ridica problema , autorul intuieste singur o parte din raspuns :


" Poate nu întâmplător aceste mesaje sunt lipite fix lângă însemnele unui partid politic care a intrat în parlament în 2020 și care a devenit celebru ca urmare a intoxicărilor de tip fake-news pe care le-au promovat în spațiul on-line."


Perfect adevarat, cu unele completari. AUR , partidul intrat in  Parlament si care ventileaza teze legionare este gestat in laboratoarele serviciilor care in mod formal nu fac politica :




Mai mult decat atat , AUR beneficiaza beneficiaza de  sustinerea expresa a institutiilor de forta :




In totala contradictie cu traiectoria  europeana a Romaniei si misiunea lor intr-un stat democratic , institutiile de forta incearca din rasputeri sa justifice finantarea unui partid extremist : 


Pentru ca aschia nu sare departe de trunchi , in spatele partidului extremist trimis la inaintare de catre serviciile de informatii si institutiile de forta de la noi presa ne arata ca ranjeste patriotic prin mostenitorii ei fosta si eterna Securitate :




Cum si de ce s-a ajuns la aceasta anomalie de sistem intr-o tara intrata in NATO si UE  ne explica cu punct si virgula un fost consilier pe probleme de securitate :


" Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum "institutiile incep sa cada ca popicele",

 

" MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal."

 

Iulian Fota  
fost consilier prezidential pe probleme de securitate




In esenta , articolele in discutie, ca multe altele pe aceasta tema , nu fac o delimitare clara a notiunilor de fascism, comunism,  extremism,  anti-comunism , nationalism , patriotism pentru a elimina orice ambiguitati , suprapuneri sau confuzii . 
In al doilea rand, autorii lor omit faptul ca reactivarea extremismului si legionarismului  isi au explicatia in istoria recenta a Romaniei .
Evenimentele din anii  `90  explica in parte de ce miscarea legionara a reaparut exact dupa caderea comunismului, pentru ca la noi istoria se repeta.
Sa ne reamintim ca evenimentele din martie 19-21 martie 1990 de la Tg. Mures au oferit, intamplator desigur , motivatia ideala pentru infiintarea la 26 martie 1990 a S.R.I.
Tot intamplator  in iunie 1990 Marian Munteanu, presedinte al Ligii Studentilor ,initiatorul si  coordonatorul  demonstratiei studentesti din Piata Universitatii  si primul presedinte al Aliantei Civice ( in realitate colaborator platit al Securitatii - https://adevarul.ro/stiri-locale/bucuresti/marian-munteanu-a-mintit-pana-la-capat-a-fost-1743182.html) a fixat o tinta pe spatele miscarii studentesti pe care a conexat-o cu miscarea legionara oferind astfel  lui Ion Iliescu pretextul ideal de a chema minerii sa lichideze "rebeliunea legionara" din randul studentilor , intelectulilor cu barba si ochelari,etc.  
Totul a decurs conform planului . Odata cu (re)aparitia dusmanului de clasa , a fost reactivata si a intrat in actiune institutia desemnata sa coordoneze neutralizarea lui . 
In realitate  legionarii  nu mai prezentau  de multa vreme  un pericol real, cei mai multi fiind decedati  sau aflati la amurgul vietii.  
Stricto senso, miscarea legionara a disparut in 1948 odata cu arestarea legionarilor de catre comunisti si  a celor 15.000 de tineri fideli idealului naţional-creştin, majoritatea studenţi . 
Cu toate acestea , de atunci si pana la la caderea comunismului  , legionarii au fost in mod continuu arestati, urmariti, vanati si decimati pentru simplu motiv ca au fost calul de bataie si principala ratiune de a exista a Securitatii ( de fapt obsesia si  justificarea activitatii ei ). 
Din aceasta perspectiva urmarirea legionarilor eliberati din inchisori intre 1962-1964( atati cati mai traiau ) si la 20 de ani dupa caderea comunismului spune multe despre adevarata natura  a S.R.I. si a regimului postcomunist din Romania :



" Oameni ăștia au ieșit, la un moment dat, din închisori. De ce?

România semnase o sumă de tratate internaționale prin care își asuma că nu mai există represiune politică, iar detențiile erau considerate acum inofensive. Din cauza vârstei, nu mai prezentau un pericol real, deținuții ieșiseră îngenuncheați din experiența carcerală (s.n.). Ceea ce n-a presupus însă schimbarea politicilor represive (s.n.). A existat o problemă legionară continuu prezentă pentru Securitate, deținuții au fost urmăriți și în libertate, fără pauză. Vă spun asta cu nedumerire și indignare, SRI a predat dosare ale foștilor legionari și în 2019(s.n.) către CNSAS."

Mihai Demetriade





In sfarsit, recenta luare de pozitie a celor doi universitari care semnaleaza  pericolul reactivarii legionarismului nu este una singulara , ci se inscrie intr-o lunga serie de actiuni care incep cu agitarea zgomotosa a ultimilor legionari in 1990 si se termina cu agitarea stafiei lor in 2023 :



Vanatoarea de legionari , editia 1990 

 "Ne adresăm tuturor forţelor democratice ale ţării (s.n.) care şi-au dat votul pentru libertate şi stabilitate în România, cu chemarea de a sprijini acţiunea de lichidare a acestei rebeliuni legionare(s.n.), de a concura cu forţele de ordine şi cu armata pentru restabilirea ordinii, izolarea şi arestarea elementelor extremiste(s.n.) care trebuie aduse în faţa justiţiei pentru a da socoteală pentru cele comise.”

Ion Iliescu
13 iunie 1990, ora 21.00


Vanatoarea de legionari , editia 2014 


2015 



2016 
2019 

https://www.contributors.ro/sfinti-si-condamnati/ ;
 

2023



Pe cale de consecinta semnalul dat de catre cei doi autori animati de simt civic si bune intentii se inscrie fara voia lor in aceeasi logica politica si istorica a cetatii asediate respectiv a semnalarii pericolului intern (eventual si extern) care ameninta societatea. 
In acest tip de logica a avertizarii , concluzia este de domeniul evidentei. Din varii motive, nu mai conteaza cat de reala este amenintarea, este mult mai importanta semnalarea  ei periodica.



Note 

https://www.contributors.ro/crima-politica-si-mantuire-despre-mistica-legionara-a-violentei/comment-page-1/?unapproved=559895&moderation-hash=877cc7e031e1b9106d39b94ab440c4a5#comment-559895

Publicat pe 02.06. 20223 :

https://www.contributors.ro/crima-politica-si-mantuire-despre-mistica-legionara-a-violentei/#comment-559895


https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/comment-page-1/?unapproved=559893&moderation-hash=c6d0b2846a13b921f14d8897241c4634#comment-559893


Neaprobat si nepublicat cel mai probabil de catre autor pentru ca acest comentariu fost aprobat la articolul profesorului Ioan Stanomir.

Am mai facut o incercare pe 04.06.2023 :

https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/comment-page-1/?unapproved=560349&moderation-hash=a487c3dde74ade2d4692b5e067ddcfce#comment-560349

A fost publicata pe 05.06.2023 :

https://www.contributors.ro/mesajele-legionare-de-pe-strazile-bucurestiului-au-menirea-sa-ne-antagonizeze/#comment-560349



Nota speciala despre trolli si trolarea comentariilor 

Comentariul publicat la acest articol care ataca o problema foarte sensibila pentru ideologii mai vechi sau mai noi a fost tinta trollilor deranjati de continut care in lipsa argumentelor au recurs la metoda clasica (atacul la persoana ) pentru ca moderarea ( absenta ) platformei Contributors.ro reactioneaza doar la atacul asupra autorilor articolelor si foarte putin sau de loc la atacul la persoana si la insultarea comentatorilor :


    • Stau si ma intreb, in nimicnicia mea, cum cineva, intreg la cap poate scrie un asemena text. LUUUUUUUUUUUUUUUUUNG Nimeni nu-l citeste. Bunica mea rusoaica scria scrisori mai la obiect. Si erau in slavona.

  1. @Sergiu Simion
    „O distractie favorita a marelui conu` Iancu era sa participe in ziua de duminica la antrenamentul pompierilor din Ploiesti, urbea lui natala. Acesta incepea prin aprinderea unei gramezi mari de hartii de catre pompierii cu uniforme si caschete care treceau repede la tulumba manevrata febril in sus si in jos de catre protagonistii scenetei pentru ca apa sa aiba presiune in furtun si sa poata stinge focul pe care il facusera tot ei , spre deliciul scriitorului care radea in hohote si ii incuraja de pe margine”
    1. Puteti sa indicati o referinta la povestioara asta cu distractia lui nene Iancu sau credeti/sustineti ca era tampit?
    2. Daca ati fi avut curiozitatea ati fi stiut ca pompierii fac exercitii inclusiv in zonele industriale. Se da foc la ceva si se testeaza timpul de reacte al pompierilor. De obcei anual. In lumea occidentala se fac si „fire drills” la institutii.
    3. Comentariul d-voastra se inscrie direct in sirul de gogomanii apolitice si politice marca Secu.


Niciun comentariu: