Un articol aparut pe platforma " Contrbutors.ro" ( Mihai Buzea - Die zwei Kollonelen ) al unui autor autodeclarat specialist in provocari : " Ia să mai stârnesc niște pasiuni tembele printre români – adică printre românii bătrâni, uitați de Dumnezeu pe pământ, că tinerii au alte treburi." *) face apologia structurilor de forta din Romania :
Sursa : https://www.contributors.ro/die-zwei-kollonelen/ |
Nimic nou sub soare, nu este nici primul, nici ultimul sustinator al structurilor de forta cu dictonul " noi suntem tara ". Politologul Dan Pavel , foarte apreciat si citat de catre activistul social si disidentul anticomunist Gabriel Andreescu face acelasi lucru , dar intr-o forma mult mai elaborata care tamaiaza sefii structurilor de forta romani in detrimentul politistilor americani :
Gabriel Andreescu - Pandem(i)ocratia lui Dan Pavel . O carte fabuloasa
https://www.contributors.ro/pandemiiocratia-lui-dan-pavel-o-carte-fabuloasa/
Diferenta este aceea ca politologul Dan Pavel a avut o bursa de studii în jurnalism din partea United States Information Agency, administrată de Center for Foreign Journalism ( cf : https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Pavel) , deci aprecierea in acest caz este cu atat mai interesanta.
Comentarii Contributors.ro
Sergiu Simion 20/01/2024 At 17:10
” În noiembrie 2023 am băut bere cu doi colonei, în restaurantul „La Mămicu” din București. Discuțiile au fost deosebit de interesante. Ei au vorbit, aproximativ pe rând, iar eu am tăcut, am ascultat și am consumat (fusesem invitat). Încerc să redau aici ideile principale ale coloneilor, atât cât mă ajută mintea (s,n.- normal, intotdeauna ” structurile vegheaza si sunt mai destepte ” – suna cunoscut ) .”
Adica ati fost invitat asa, „din senin „( :)) ) de doi colonei nu spunem cine si de unde … pentru ca au gasit de fapt si terenul slab , si mesagerul, si au avut si incredere in el, nu in altii … . Asta explica multe ( de fapt, totul ! ) din tematica, tonul , bio-bibliografia ” arboristului si scriitorului” plus articolele sale ” civile” de pe aici. Q.E.D.
Mda, faptul ca exista o problema cu resursele umane in structurile de „forta” este destul de evident in traiectoria pe care s-a inscris tara. E adevarat, Romania de acum nu mai este cea din 1989. Nu este insa nici cea care ar fi putut deveni daca era administrata corect. Prin urmare, nu vad vreo diferenta intre generatia compromisa si cea actuala, in afara de cea numerica in favoarea celei din urma si a lacomiei mai mici pentru cea „compromisa”
Pe unde am muncit eu colcaia de colonei. Cei mai multi erau extrem de „cuminti, uneori chiarumili in relatia cu noi civilii. Erau constienti ca au atins un nivel financiar mult peste noi si le era frica sa-l piarda, mai ales ca atunci cind se ajungea la partea profesionala nu steau prea bine. Multi erau chiar oarecum umili, obisnuiti cu disciplina militara. se temeau ca la cea mai mica nepotrivire ar putea fi azvirliti la fundul pamintului. De-a dreptul caraghiosi au fpst la revolutie, i-am intilnit prin centru incolonati cu montura de razboi. Chaiar m-am adresat unuia, coleg de institut, l-am intrebat daca e pregatit sa foloseasca arma!? Mi s-a parut chiar ca i-a dat o lacrima!
„Programarea predictivă este o formă subtilă de condiționare psihologică oferită de mass-media pentru a familiariza publicul cu schimbările sociale planificate care urmează să fie implementate de către liderii noștri. Dacă și atunci când aceste schimbări vor fi puse în aplicare, publicul va fi deja familiarizat cu ele și le va accepta ca pe niște progrese naturale, diminuând astfel posibila rezistență și agitație publică.” – Alan Watt.
* * *
De unde multitudinea de filme si seriale cu epidemii si pandemii de dinainte de 2020.
Cel mai bun de departe, este un film PROFETIC, un SF vest german facut prin anii 70 numit…
THE FRANKFURT SYNDROME
Acest film este povestea COVID, parca redusii de la DAVOS l-au studiat inainte de a fi luat toate masurile imbecile idioate si corupte din asa zisa „PANDEMIE”.
Faptul că respectivii afișează respectivul grad nu are neapărat de-a face cu vreun nivel de expertiză în domeniul militar. Are mai mult de-a face cu verticala puterii din România, unde, în instituțiile militarizate de premianți, adică seviciile alea multele și meliția, gradele se dau cu lopata, în dreapta și stânga, să fie bine și toată lumea să prospere, spre deosebire de armată unde, cât de cât, chiar s-au instituit niște reguli, de când cu apartenența la NATO. Asta nu înseamnă că se și pricep, io unu’, cre’ că e mai mult efectul ăla jmecker cunoscut sub numele de Dunning-Kruger, la intersecția cu Groupthink-ul.
Fara a fi un conspirationist, consider ca partidele AUR si SOS sunt partide concepute in „laboratoare” in care „laboranti” sunt si cei doi „colonei” sau ce or fi ei, si ele transmit un mesaj catre clasa politica, in scopul influentarii rezultatelor la alegerile din acest an si pastrarii privilegiilor, printre altele. Mesajul este ‘”noi suntem tara si noi va protejam de extremism”.
Do not turn off your TV, we now control the horizontal and the vertical…lool
Duomnu, ca zisesi ca ai din ala, cum ii zice, IQ, probabil ca tare mare, ca te exprimi si cu engleza, e oarecum periculos, dupa iqul meu mic, sa dezbini o societate, in tinichigii, taximetristi, colonei, profesori, sau chiar partide de diferite ideologii etc Pe vremuri erau asociatii de calfe, al caror scop era sa-si mentina secretele specifice meseriei lor, dar si sa-si faca reclama, azi se spune lobby.
Asa e si acum si asa va fi cit va exista lumea.Desigur cu exceptia celor cu IQuul ala mare care iese din pantaloni!
Pai mesajul care se transmite de tov gradu e ca daca n-ati plecat, nu-i nimic, trimiteti copiii, ca nu se stie ce vine – noi atat am putut, atat am facut, prafu se alege dupa noi
Ce misto e in media, mai bem o bere, mai tragem cu chiftele, secu sa traiasca, sa ne scuipe-n cap pan’ se plictisescDom’ scriitor, am înțeles: matale inventezi situații, că d-aia ești scriitor, așa că m-am supărat degeaba când cu aberațiile despre moldovenii de peste Prut șamd. Cică au vrut să transmită un mesaj … De transmis transmit cam de mult, ei au nevoie de diseminare în populație, adică de un exercițiu de sensibilizare, că vremile-s tulburi și războiul bate la ușă. Așa c-aveau nevoie de un răspândac (parcă așa se numea acum câteva decenii). Berea aia e cam scumpă, bag seamă. Coloneii incorect traduși nu-și fac treaba, sunt doar niște șmenari, că n-aveau bani din soldă să-și trimită copiii la studii în America. Nici asta n-ar fi problema cea mare, dacă fiii lor ar lucra apoi și pentru valahi, dar morala e tot a unor cocalari: să dăm tunul și să ne cărăm, să ne aranjăm pe șapte generații, iar ăilalți să crape în satele arse de foame și beție. Să sperăm că e literatură, ficțiune ca și crâșma La mămicu’. Da’ dacă ficțiunea asta e legată de realitatea românească a anului 2024, mă ia cu frig. Dacă dom’ scriitor e răspândac benevol sau chiar propovăduitor al unei astfel de filosofii, mă ia cu transpirație… Dom’ scriitor, mai bine bagă ceva de la Jette sau Molenbeek, să facem comparație cu Dana Lexe
:D
Este clar ca este vorba despre doi colonei de securitate. Doi idioti in cazul de fata, care nu stiu ca in lumea asta pazita bine de ei, se traieste intr-o paruiala surda in toata regula, o mizerie de economie, cu o concurenta neloiala de proportii nationale si in toate domeniile si o evaziune fiscala monstruoasa. Iar daca intr-adevar la ei este secretul binelui in care ne scaldam, atunci si valoarea mesajului pe care vor sa-l transmita prin autor e la fel de valoros. Doua lepre, mai pe romaneste spus.
Foaaarte interesant, oare cum au ajuns koloneii să îl invite la bere pe Buzea, s-au împiedicat de el pe strada, au deschis la nimereala cartea de telefon la capitolul „băutori de bere veniți in vizita in România” sau, mă rog, ce relație o fi fost între ei?
La fel de interesant, de unde le-o fi venit ideea ca așa-zisul mesaj ar ajunge de la Buzea „la cei adevărați, de mai sus, de la butoane”, știu ei precis ca ăștia îsi pierd timpul sa îl citească pe Buzea? Și ce anume i-o fi făcut să creadă că Buzea va povesti discuția, pe ce se bazează?
Chiar interesantJocul, indiferent cum s-ar chema, conține un dram de adevăr amestecat intim cu altul de provocare. Începe cu un ritual de curtare și se termină cu unul de împerechere. Dilematici, cațavenci ori observatori vâslesc cuminți în ape mici doar-doar vor aborda timona marelui vapor…
Unii, mulți, se mai supără, își pun pixul în cui și se auto amăgesc că din tribună pricep mai bine jocul. Surpriza jucătorilor vine din goliciunea tribunei din arena națională. Nimeni nu agreează jocurile trucate și dacă nu îi țin balamalele organizatorii se trezesc fără jucărie.
Ici-colo, până mai deunăzi progenitura își mai renega genitorii. Azi se vede ca un fenomen de masă și țâțâna lumii se zgâlțâie căci nu numai cu pâine se hrănește omul.
” În noiembrie 2023 am băut bere cu doi colonei, în restaurantul „La Mămicu” din București. Discuțiile au fost deosebit de interesante. Ei au vorbit, aproximativ pe rând, iar eu am tăcut, am ascultat și am consumat (fusesem invitat). Încerc să redau aici ideile principale ale coloneilor, atât cât mă ajută mintea (s,n.- normal, intotdeauna ” structurile vegheaza si sunt mai destepte ” – suna cunoscut ) .”
Adica ati fost invitat asa, „din senin „( :)) ) de doi colonei nu spunem cine si de unde … pentru ca au gasit de fapt si terenul slab , si mesagerul, si au avut si incredere in el, nu in altii … . Asta explica multe ( de fapt, totul ! ) din tematica, tonul , bio-bibliografia ” arboristului si scriitorului” plus articolele sale ” civile” de pe aici. Q.E.D.
datoriile cresc în presiune. Finanțele publice sar în aer și singura soluție e falimentul. Asta deoarece nu ai cum să faci față. Imaginați-vă că aveți un grad de îndatorare de 100% din venitul personal. O scădere cu 20% a venitului face ca gradul de îndatorare să ajungă la 125%. Să luăm exemplul Italiei, care are un grad de îndatorare de 140% din PIB. O contracție a PIB-ului cu 20%(un minim garantat în următorii 10 ani) înseamnă o îndatorare de 175%. Asta la nivelul actual, dar țara se tot împrumută, își rostogolește datoriile și gâfâie încă de la plata serviciului datoriei.
Și uite-așa înțelegem că nu întâmplător 2024 este un an extrem, de complicat. Deja traseul se vede foarte clar: scăderea populației, contracție economică, probleme financiare și o imposibilitate de ajungere la coeziunea sociala. Asta transformă totul în ceva exploziv. Faptul că există țări care încearcă să profite prin trucuri precum imigrarea(așa cum face SUA) nu înseamnă că din criza care urmează vom avea câștigători. Mai degrabă vom avea pierzători și înfrânți la modul absolut. Problemele cu care politicienii refuză să se confrunte acum vor lovi puternic în viitor. Și vor lovi atât de rău încât cei care acum au impresia că au câștigat, atunci nu vor mai reuși să vadă lumina zilei.
„…noi am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile la care vor merge la studii (unul în Irlanda, altul în SUA – nota mea). Nu cu copii de colonei poate fi menținut sistemul. E nevoie de tineri cu ambiție, cu ambiția puterii, a puterii efective”.
Superbă contradicție, câtă rigurozitate de la niște persoane formate și trăite într-o ierarhie rigidă!
Dacă și-au dorit să fie sarcastici ȘI la adresa lor, atunci poate că mai este o șansă infimă ca ei să poată forma (și nu deforma moral) O PARTE din elita viitoare(fără ghilimele), dar dacă au zis-o/gândit-o la modul serios, ‘mnezo cu mila și nedecidenții români cu sila și pașaportul, inclusiv în caz de război cald pe teritoriul NATO/Transnistria/Moldova.Singurele lucruri bune macro din ultimii 34 de ani în România: NATO, UE, BNR (da, știu, veorica, mugur ciripescu) și puseul, acum înăbușit, contra corupției la nivel mediu-înalt din statul român.
Au început să moară și copiii „elitei” din cauza rigurozității, profesionalismului și stilului moral impecabil de care butonarii au dat și încă dau dovadă – Băiceanu Vlad, una dintre victimele incediului de la ferma unui interlop conectat cu armata/ISU/politicieni locali.
Coloneii tăi, probabil niste burtosi aroganti, cu chelie neingrijita si cu colesterolul pana in tavan. Asta e portretul standard al ofiterului român de cariera. Se cred niste apostoli ai neamului … „ce ne-am face fara ei” apărătorii atotstiutori ai neamului românesc. Am crescut cu ei, am fost inconjurat de ei si m-am saturat de chiolhanurile cu cântece de soiul „Stefan , Stefan domn cel mare …” ” … Toba bate , drum bun bravi români „. Si am plecat sa scap de ei. Am dat de ei in articolul asta. Am crezut ca NATO a civilizat armata si „serviciile”.
Dacă tot îi germanizaţi pe coloneii noştri, atunci ar fi mai bine să le spuneţi „Die zwei Oberste(n)”. Deoarece „Die Kollonelen” este chiar de două ori incorect gramatical.
În rest, aţi avut noroc că nu erau şi mai mari în grad: numărul stelelor şi stupiditatea sunt direct proporţionale…
Pai in jur se vorbeste tot mai apasat despre mobilizarea pentru aparare. la care sa participe deopotriva, combinat, sincron si bine articular, armata & civilii. Banui ca in spatele acestor anunturi sunt tot felul de analize cu probabilitati care justifica iesirea in public cu astfel de mesaje. Probail in scurt timp aflam si de bugete, si de masuri concrete, si exemple, demonstratii cum ca fiecare a inteles si stie unde vine bucatica lui.
La noi inca nu pare sa apara nimic structurat. Poate asa e profilul societatii noastre – trebuie sa fim luati pe ocolite ca sa nu intram in panica. Si incepem cu discutiile la bere. Unde, asa cum redati textul, oazele astea de competenta imi par a fi viitoare tabere de pregatire militara. Dar cu un nume frumos atarnat la intrare.
Ok, asteptam sa fim anuntati si organizati de catre cei care stiu mai bine. Daca in octombrie ati fost la bere, poate ca in anul 2024 vor afla mai multe depre planuri cu cap.
Dar pana atunci se pot face alte lucruri care sunt la indemana la nivel de primarii. De exemplu – la cate molozuri sunt aruncate peste tot pe malurile raurilor si pe campuri, si la cate constructii in paragina exista, nu mai bine sa le adunam pe toate in gramezi, sa le avem la indemana? La nevoie doar, altfel… se duc la groapa de gunoi, iar curtile ajung curate de Paste.
Dacă ar fi „facut o țară bună”, cum cred coloneii ăștia, mulți dintre tinerii dotați n-ar mai fi plecat pe capete spre alte zări.
Ori, e clar că tipii ăștia nu prea înțeleg cum e țara în realitate, dacă chiar proprii lor copii se duc care-ncotro.
Ceea ce te face să constați că nu e suficient să ai ambiție, dorință de putere și de parvenire ca să „faci o țară bună”; trebuie să mai și știi cum se face și să poți.
Părerea mea? Ați ratat ocazia petrecerii de timp de calitate – un concert de muzică bună, vizitarea unei expoziții, o masă relaxată cu prietenii – optând pentru „o bere cu colonei” cărora le place să se audă vorbind. Vă compătimesc, într-un fel.
O fi fost o obligație. Atunci, asta e, nimic de făcut, obligațiile sunt obligații. Scriind despe situație, măcar ați mai refulat. Dar ați și transmis un mesaj inutil unor cititori cărora cred că nu le pasă de gândurile unor colonei cărora le place să se audă vorbind.
Foarte bine redata o suma de realitati. Din pacate in 30 de ani in ciuda unor progrese in anumite domenii economice, pe ansamblu avem multe regrese care nu vor fi corijate de generatiile de tineri care vin. Tare ma tem ca vom fi o tara sud americana in Europa cu toate aspectele negative.
Este adevarat, Ro actuala este creatia lor.
Si a generatiei de dinaintea lor, care ne-a nenorocit. Au adus sistemul latino american, bananier. Coruptie generalizata etc. Sa vedem daca ei vor pune lucrurile in ordine. Inca nu am ajuns la o societate curata. Speram sa ajungem.
Partea proasta e ca in loc ca sistemul sa fie controlat de politicieni, la noi e viceversa. Politicienii sunt controlati de sistem. Si nu de azi de ieri. Din 1990. Cei trecuti pe liste in pozitii eligibile au fost pusi de ei.(Si tot ei fac si controleaza comisiile electorale.)
Lucrurile pot reveni la normal (politicul sa controleze sistemul) doar daca cei din Parlament vor vota legi corecte.
Vor vota?
Acum vedeti de ce avem sute de parlamentari? Pentru a fi manipulati. Daca unul sau doi se gasesc mai cu mot, ceilalti il/ii vor innabusi. Este solutia sistemului din anii ’90. Inca nu am scapat de ea.
De acord, ei au „oaze” unde isi aleg angajatii. Ca si in comunism, fii de tarani saraci, muncitori umili. Le asigura bani de studii, haine, mancare si la nevoie chiar sex. Ba uneori sexul e obligatoriu. E o indeletnicire eficienta, pentru a controla politicienii prosti. Le plaseaza o domnisoara -sau mai multe- si gata. A devenit omul lor. Sau un tinerel… Depinde, ca doar sutem democrati. De asta nu avem Legea prostitutiei. O lege necesara pentru democratizarea tarii. Ridicol, dar adevarat. Ei folosesc santajul hormonal la nivelul intregii societati, ca in comunism. Unde mai pui ca prostituatele oficiale platesc si impozit (forfetar).
Partial sunt de acord cu ce zic coloneii. Dar partea proasta e ca s-au extins in probleme care nu-i privesc. Trebuie sa se limiteze la pastrarea ordinii de drept! Altfel, vor avea probleme. Mari.
Intr-un cuvint, nu suntem in democratie. Suntem intr-un sistem militarizat, care conduce din umbra -prin sistemele de forta-. Ce spun de vreo 30 de ani.
Norocul nostru este ca sistemul accepta NATO. Desi sunt multi care privesc la Moscova ca la Mecca.
Simpatic. Să vă spun un secret: o lume condusă militari este cea mai rea lume posibilă. Doamne ferește!
Adevărul gol întotdeauna doare.
Mă bucur că există oameni inteligenți în servicii. Sper să poată „lăsa țara pe mâini bune”.
Sincer, eu de prostii superficiale ca: „eu le plătesc salariul” și „bugetari grași” m-am săturat.
Succes domnilor!
Desi p-aici, de regula, sunt banat, incerc dar cu frina de mina trasa.
1 fiecare categorie crede despre sine ca e buricul tarii, Mai tineti minte cind au facut gunoierii greva?
2. Coloneii nu trebuie sa fie inteligenti in timp de pace, trebuie doar sa aiba uniforma calcata si cu multe decoratii, sa zuca fetele de la tara, fui ce colonei falnici.
3. In timp de razboi e mai greu, trebuie sa fie si inteligenti si curajosi, lucru f greu.
4. Deci ideal e sa faci prostii colonei in timp de pace si sa tii desteptii in rezerva, numai ca astia nu vor.
„Undeva -cindva ma” aflam ,aidoma autorului de text,la o petrecere unde marea majoritate a petrecaretilor era formata din cadre ale DGIA eu fiind singurul invitat ce nu aveam nici o legatura profesionala cu mesenii .Fiind, ca sa zicem asa ,o fire extrem de libera sau libertina ce nu am ascultat niciodata de nimeni decit de propria mea intelegere cu greu am reusit sa imi pastrez cuvintele si sa ma limitez la a conversa amabil cu toti cei prezenti la eveniment .Tirziu in noapte ,dupa ce o buna parte din invitati s-au retras , am ramas(legatura de familie ma obliga sa ramin pina la sfirsit ) impreuna cu nucleul de baza al petrecerii .Nesteptat ceea ce a urmat mi-a ramas intiparit in minte .Petrecerea s-a transformat intr-o „Cintare Patriei ”asa cum nu credeam ca o sa pot vedea vreodata .De niciunde cintecele patriotice ale trecutului nostru au explodat in eter .Cuvintele au inceput sa curga fara teama si am deslusit ,extragind din noianul de afirmatii concluzia fireasca ce ne arata cum , asa cum si autorul textului a patit : „noi suntem tara ” .Nu voi uita niciodata imensul patriotism afisat de acesti oameni chiar daca timpurile acum s-au schimbat si patriotismul inseamna cu totul altceva .Acum ,a fi patriot inseamna a fi European .Cine zice altceva se inseala amarnic .Romania nu poate rezista de una singura chiar daca vechile indemnuri patriotarde inca mai bintuie gindurile multora .Trecutul nostru ca natie nu se mai poate intoarce .Fara NATO si UE disparem din Istorie .Totusi nu putem nega contributia multora dintre cetatenii Romaniei ce se aflau, in acele momente de inceput, la cirma natiunii .Desigur multi dintre acesti oameni au beneficiat, (unii dintre ei pe merit) in avans , de tot ceea ce abia acum cetateanul de rind incepe sa beneficieze .UE se reformeaza si noi toti impreuna cu ea .
„Statul profund” există peste tot în lume și pretutindenea gândește la fel. Nu înseamnă nicidecum că lucrurile stau așa cum își închipuie el.
Și, în nici un caz, „statul profund” nu este același lucru cu cleptocrația care guvernează România de peste 34 de ani. Elemente ale „statului profund” precum lucrători din armată, „servicii”, justiție, administrație publică șamd. sunt în slujba, în serviciul, sunt unelte ale cleptocrației. Iar politicienii de pe scena publică sunt marionetele cleptocrației.
Desigur, fiecare poate crede din diverse motive (pentru că îi este rușine de statutul de slujitor al cleptocrației, ori pentru că în schimbul unei oarecare bunăstări calcă în picioare principii morale etc.) că face parte din casta celor pe care îi slujește. Dar, în România, membrii „statului profund” nu vor fi niciodată mai mult decât slujitori ai cleptocrației, indiferent că sunt „colonei”, „procurori-șefi”, judecători la orice instanțe, sau ai CCR, sau orice funcționari importanți doriți.
Articolul dlui Buzea ridica o problema importanta: Cite greseli pot exista intr-un singur cuvint?
Kolonel nu exista conform Duden dar exista ca neologism citat de un alt dictionar online. Prima greseala e dublarea l””-ului la inceput si a doua as zice ca e prezenta lui „n” la sfirsit. Kolonel ar fi Kolonelle precum Kartel-Kartelle. Practic insa „Kolonel” e „Oberst”. Sa-i fi intrat dlui autor neerlandeza atit de mult in singe incit acum foloseste cuvinte olandeze/flamande?:)
Mi se pare chiar comic ca pana si propriile odrasle fug din paradisul in devenire obladuit de indivizi prepotenti din tagma celor doi. Ruralii cu ambitii de mici ceausesti sunt una dintre vulnerabilitatile sistemice ale statului roman. In servicii e nevoie de patrioti inteligenti si altruisti capabili de gandire pe termen lung, nu de mici mafioti cu gandire de vatafi.
Primo, asa cum sunt cei 2 interlocuitori cu bune is rele. dau mai multa dovada de realism si pragmatism decat „genereatii” intregi de studenti cu pregatiri superioare fara finalitate si scop.
Secundo, au dreptate insa fara a numi cauzele.
Tertio, tot nu s-a inteles, presedintele nu are nici o legatura cu implementarea initiativei plecate de la dansul, este de datoria guvernului.
Idea cu internatele scolare este excelenta mai ales la nivelul pregatirii profesionale medii, restul poate fi finantat de cine doreste insa nu de stat , modelul scolilor si internatelor private este practica curenta.
Problema o vad insa altundeva, identificarea cu propria tara insa pe nu pe modelul AUR, exista destule alte optiuni. Ce lipseste tineretului, increderea in propriile calitati si puteri care bine canalizate ar putea ajuta foarte mult la stabilizarea tarii.
Sistemul romanesc de putere e identic ci cel rusesc.
Pentru cine nu a remarcat asemănarea izbitoare între funcțiile ( cu averile aferente) deținute de foștii KGB- iști și generali ai miliției, armatei sovietice care toți împreună au acaparat pe fata toate nivelurile puterii ruse.
In RO ce e drept exista o singura diferență.
” băieții” se pensionează extrem de devreme ( imposibil in Rusia).
In rest , imediat după pensionare se reangajează la stat pe funcții bănoase. Și la ruși și la români.
Democrația originala ( practic dictatura. Directă la ruși, subtilă dar tot reală la români) bazată pe epoleți e asta. La ruși cu un fost colonel KGB ajuns președinte etern.
Aștept pe Ciucă ca președinte de țară. Eventual să se avanseze singur ca
Antonescu la gradul de mareșal.
PS.
Civilii promovați în politică , in ambele
dictaturi, sunt marionete ce pot fi descărcate oricând și cu oricare pretext.
Diferența că la ruși se cere o minimă profesionalitate. La noi zero barat.
Vezi ” patrioții” rapid debarcați gen Ponta, Dragnea, Dancila, Cîțu. ( asta ultimul școlit in USA pe banii securității post 1990 dar ținut secret de stat . Nu poți admite oficial că „sistemul” da rateuri in formarea „elitelor”)
Mi-ați adus aminte de bancul ala care se termina cu „Asa crezi tu!”
Sper în continuare ca tara ca un întreg e mai buna ca oamenii ei…
Dragă Mihai, susții tu că doi colonei din „statul modern” pot exprima ideile așa elevat consistent și coerent? Opinia mea este că, „mintea” ta ia ajutat destul de mult. De mâncare sa dat? Felicitări exercițiul a fost plăcut agreabil și dătător de speranță – spun asta pentru că mi-am amintit de domnul Cristian Felea. Apropo: erau activi domnii colonei? Te citesc cu plăcere și simpatie de fiecare dată când scrii. Continuați! este un ordin de la un sergent – alt leat. P.S. o să cumpăr Tarot, ultima ta carte.
Domnule Buzea, v-am urmărit „aventurile” din Marea Britanie,ați surprins lucruri care țin de o finețe a observației care m-a câștigat. De ce v-au scos la bere die zwei Kollonelen?
Și eu cred că pentru a da un semnal, că nu mai putem merge „pe avarie” multă vreme. Doar că nu se va ivi nici o salvare: oamenii activi, coloana vertebrală a țării au plecat.
Dacă vreți ăsta e specificul României: nu se poate face nimic.
…în februarie 1991 când am plecat la Londra pentru prima oară am stat ore întregi pe Otopeni ca să fie „dejivrate” aripile avionului. Acum scriu aceste rânduri într-un avion care are destinația Madrid. Stăm de o oră și jumătate în avion. Aceeași poveste: nu s-a dejivrat… Spre deosebire de 1991 acum există utilaje. Dezorganizarea este însă mult mai mare. Nu se poate face nimic, E un specific românesc…
Daca te uiti mai atent la SUA, ai sa afli multe din raspunsurile intrebarilor tale profunde, existentiale…
(par example, de ce vor neaparat sa aleaga doar intre persoane de varsta a treia ca shef al statului)
Daca te uiti la anglo-americani si la sys lor de invatamant, vei vedea ca acolo toti pleaca de la mama, de mici chiar, nu stau la mama acasa pana moare mama!
foarte interesant, cu exceptia ultimului paragraf, dar treaca de la mine :)
E normal. Asta e România dintotdeauna. Poate nu știați, dar însuși Cuza, fondatorul României moderne a fost colonel. Și de acolo, tradiția se menține. Acum din ce în ce mai „acoperit” dar cine trebuie să știe, știe!
Oare de ce nu mai rămâne nimeni în România?
De ce pleacă majoritatea valorilor in străinătate?
Poate pentru că aceste instituții de forță au condus foarte bine România în ultimii 33 de ani! Poate pentru că au promovat non-valorile, inclusiv pe copiii sau nepoții lor, care au condus România în dezastrul în care este acum.
Meritocrația este un mit de care coloneii au râs toți acești ani. Munca este pentru mașini și alte sloganuri și mai cinice au fost principiile pe care s-au bazat coloneii și generalii de carton care au condus România!
Acum se miră că nu a mai rămas nimeni în România și că le pleacă copiii în străinătate!
Plata păcatelor trecute vă urmărește domnilor!
Sunteti sigur ca ati relatat tot ceea ce v-au spus? Fiindca mi se pare ca nu au spus nimic important. Ceea ce spun despre structurile de forta este bine cunoscut. Modul cum sunt recrutati si „invatati meserie” la fel, conditia fiind dorinta de putere si competenta de a o mentine. De lasat puterea altcuiva nu este cazul si nici fisa postului lor, fiindca asa cum ati spus sefii mari sunt altii. Faptul ca au venit doi colonei este interesant, probabil ca e necesar si sa se ajute si controleze unul pe celalalt. Deci este foarte probabil sa fi fost un mesaj dar nu apare din ce ati spus. Fiind jurnalist ar fi trebuit sa inregistrati convorbirea, ar trebui reascultata, eu cred ca poate fi ceva in convorbire care sa va fi scapat.
„colonel” heißt auf deutsch „Oberst” Sie Arschloch!
Cele trei secțiuni: primo, secundo, terțo, deceniile 7 și 8 sec XX în RO erau perfect organizate, funcționau perfect și care au făcut din RO o mare forță mai ales în lumea a III-a…Felicităm pe autorul articolului, discuția dintre colonei! Chiar așa, când am absolvit Institutul Politehnic București, eu și prietena mea (care mi-a devenit soție după un an), cu liciențe de nota 10 și nota 9 am ales la repartiția guvernamentală din 1977 Fabrica de Avioane Craiova (putând să fi mers la IMGB, ARO, DACIA)… Și acum, după 47 de ani, nu ne pare rău că am ales, atunci, să ne deschidem cariera profesională în industria de apărare națională. RO nu are nici o șansă în viitor, dacă nu revine la recunoașterea meritelor clasei de mijloc existentă înainte de 1989. A decapita valorile românești afirmate în perioada 1859 – 1990, cum se întâmplă acum, de 34 de ani, este cea mai mare prostie care putea să se întâmple după 1990…
Pai si de ce abia acum ati scris acest articol? :)
Nu cred ca va mai invita. :)))
Primo ; daca ei sint tara atunci eu prorpun antreprenorilor sa inchida tot , sa nu mai produca valaore adaugata si sa ii lase pe astia din structurile de forta sa ….fie ei tara . Asa cum e acun e bine numai pentru bugetari si pensionarii care provin din structurile bugetare . Pentru restul ,, asa cum e acum ” este o tilharie si o minciuna .
Secundo ; in saracie si in ambitie . Asta este realitatea . In saracie sint tinuti 1.500.000 de salariati ( captivii salariului minim pe economie , cu familiile lor cu tot ) si multi pensionari care provin din agricultura sau din mediile economice in care salariile au fost de mizerie . Pe ei si pe copiii lor sistemul asta tilharesc si mincinos ii invata in invatamintul public sa fie ambitiosi . Adica sa se afle intotdeauna in competitie unii cu altii . Cultivarea egoismului , invidiei si arivismului . In nici un caz cooperarea .
Tertio; oare ce ar fi de comentat ?!
Romania este ,, Ferma animalelor ” .
Da, e periculos să bei bere cu nemții; discuții ca din berăria lui Hitler din Munchen. Beția cu bere e de joasă speță – duce la război. Eu beau vin cu francezii: îl bârfim pe Voltaire, pe Houellebecq și ne batem între noi până devenim amici.
Da, cinismul dumitale ș-a coloneilor nemți e foarte aproape de adevăr; l-am întâlnit și la italieni (și ei băutori de vin) – dar ce mai contează adevărul în ziua de azi?! Întotdeauna aristocrația militară s-a crezut în vârful lumii. Totuși, cât suntem încă pe pace (e o chestiune de zile sau săptămâni doar!), militarii rămân o lume străină de spirit, fără simțul umorului. Decât cu așa comeseni, prefer să beau de unul singur un pahar de vin bun, precum cel din care am și băut deja!
Ca să sumarizăm și mai bine, țara e a lor, și-au tras-o pe persoană fizică, restul fraierilor sunt tolerați doar pentru că încă produc lăptic gras pentru țâța la care sunt mufați domniile lor cu firme-căpușă cu care au împânzit economia și pensii speciale . Dar au o problemă. Lăpticul seacă pentru că fraierii aleg să se care în străinătate în loc să facă pact cu diavolul. Dacă ar exista o rachetă care să meargă pe o cobinație de jigodie umană de înaltă puritate și ipocrizie groasă, ar coloniza galaxia. Încă așteaptă un Verner von Braun sărac, lipsit de orice perspectivă, dintr-un sat ars de soare și beție, să o inventeze. Un fel de Rusie cu oligarhi la fel de obraznici dar săraci, obligați să se coboare la furat banii vestului.
„…am făcut o țară bună sau aproape bună, dar nu avem cui o lăsa. Proprii noștri fii și-au ales deja universitățile…” sraine…Atât de bine au facut-o, ca le fug copiii din ea.
eiii parca n am sti, v au scos la bere sa le inminati nota informativa si sa mai afle astfel despre starea natiei! coloneii si generalii (mai multi numeric decit soldatii) stiu ca s prosti tamiie, dar tocmai aici e farmecul, banet peste banet luna de luna, plus o pensie de speciali pe la 40/50 de ani ii fac sa se creada zmei si sa si rida n barba : pentru ce pleava/populime stam noi cu pieptul la hotare! esti militian, apevist, jude, „bancher de stat” sau alta lighioana ce s adapa la buget, esti realizat, altfel esti mincat. take it easy, life is good.
…din categoria povestioarele haioase și cu tâlc ale autorului…
Eu m-am gândit să consider masa la „La Mămicu” drept o procedură stilistică, mai ales că la prima căutare nu găsesc stabilimentul pe google.
Acum, prima observație: fiecare tinde să creadă că fără meseria lui lumea se duce de râpă. ( poate știți bancul cu electricienii: „ce a zis Dumnezeu mai întâi? – Să fie lumină!. Și cine a tras cablurile pentru lumină? „) . Și eu cred de pildă că România nu o să mai aibă niciodată ingineri așa de buni ca noi ( am și niște argumente, pe vremuri era printre puținele meserii respectabile și suficient de profitabile, deci mulți elevi valoroși mergeau în direcția asta, în vreme ce acum pot să meargă în orice alt domeniu). Însă de fapt problema principală nu e să ai mii sau zeci de mii de ingineri ( profesori, doctori sau spioni) buni ci acei 100-200 de specialiști buni care apar mereu să ajungă acolo unde e nevoie de ei. Pentru că nu sunt sigur că trebuie mai mulți, dar ceea ce sunt sigur e că sunt zone unde e musai să ajungă oamenii care știu meserie. Geaba erau atâția ingineri buni prin fabrici dacă ei se ocupau cu semnat învoiirile pentru muncitori iar deciziile importante le luau politruci cu școala pe puncte… Ori din punctul ăsta de vedere interlocutorii (reali sau imaginari) au oarecare dreptate în sensul că meritocrația nu funcționează nici acum prea bine, mai ales în „aparat”. Well, a cui să fie vina oare? Poate tot a celor din aparat, poate a noastră, care nu controlăm aparatul…
Ceea ce e ar mai fi de reținut (mie mi se pare important, chiar dacă sunt destul de utopic) e că e adevărat că intelectualii au rămas (poate intenționat) pe dinafară. Politica a devenit o ocupație de ocară și pe nedrept. Nu e vorba de „înjurat între noi/ei (eu sunt între două lumi că sunt inginer, deci nici chiar așa de intelectual :) )” dar puterea vorbelor e mai mare decât credem noi îndeobște (sau poate așa visez eu). O politică bine făcută cred că ar putea să dizloce puterea „aparatului” și să îi permită să se primenească (și poate să se curețe de stigmatul pe care încă îl poartă). Am un exemplu care îmi place: în vremea lui de glorie, și Dragnea s-a dat drept victimă a „serviciilor”. Și când a ajuns la putere a desemnat în comisia de control a SRI un obscur semi-interlop din Craiova, cunoscut doar ca soț al unei primărițe. Cu alte cuvinte, deși ar fi putut să controleze aparatul, a numit cea mai nepotrivită persoană să o facă. La fel se va întâmpla și cu reprezentantul AUR din următorul mandat (dar nu numai cu el). Dar dacă chiar am face vreo două-trei partide pe bune (că intelectualii sunt și ei de stânga și de dreapta, nu merge la grămadă cum a demonstrat deja USR) ? Pentru că tehnic există mijloacele de control, ceea ce lipsește e tocmai voința…
„Când am intrat noi în sistem, am intrat împinși de sărăcie și de ambiție.” Exact asa este! Toti puii de mocofani, ai caror parinti abia stiau sa citeasca si sa scrie, ale caror familii nu au vazut in viata lor alte carti decat manualele scolare, ale caror bune maniere nu exista pentru ca nu au avut de la cine sa le invete, toata puimea asta de clasa muncitoare, puime de proletariat ingamfat si imbatat de tembelele sloganuri comuniste, lipsiti de orice fel de sensibilitati si finete ce se capata prin educatia de acasa….toti astia umplu armata si politia din Romania, SRI si SPP. Degeaba au grade inalte de ofiteri superiori…ce naste din pisica soareci mananca!
Ambitia tot comunismul le-a bagat-o in cap! Pentru ca mocofanii au capatat in comunism statutul de clasa conducatoare! Si au crezut ca totul se poate in ceea ce priveste viitorul lor „stralucitor” !
Ei, sa-i anuntam ca nu e chiar asa, pentru ca puterea lor….si banii lor….si cloacele semiinfractionale in care se balacesc zilnic, nu pot crea bun simt si eruditie, bunatate si intelegere a semenilor…aceste calitati nu le vor dobandi niciodata, nici ei, nici odraslele lor scolite pe banii Romaniei la universitati occidentale!
Si daca ne gandim bine, cei ce au creat aceasta monstruozitate sunt exact fratii intr-u proletariat ai acestor gugumani cu ifose! Cei ce traiesc din pomenile PSD-populismului, care renunta la locuri de munca pentru ca mamica si taticul nu-i lasa sa se trezeasca devreme, pentru ca mamica si taticul isi protejeaza progeniturile sa nu cumva sa li se usuce organele practicand munci grele…..ce deh, acum toata lumea are studii….geme tara de tzaranoi semianalfabeti cu trei diplome de licenta, doua diplome de master si un doctorat( eventual in domeniul „apararii”, dar daca nu se poate merge si in stiinte agricole si management, ca astea aproape ca se vand la piata). Unii dintre astia vand la tarabe, altii nu au job-uri( la atatea diplome nu se pot „murdari” pe maini), altii sunt parlamentari, ministri, presedinti de consilii judetene, etc…Ce au in comun toata ceata asta? ORIGINILE sanatoase! Sunt progenituri ale proletariatului, care astazi tine mortis sa subjuge orice grup social care chiar este util pentru o societate civilizata si normala si performant in ceea ce face!
Paziti-va de aceste rebuturi ale societatii, crezurile lor sunt minciuna, coruptia, inselaciunea, sistemele de pile si relatii, infractiuni de tot felul, etc MORALITATE ZERO!
Pana cand societatea romaneasca nu va gasi resursele sa invinga aceste „clanuri” proletare, nimic bun pentru Romania nu va putea fi cladit, viitorul celor cinstiti, corecti, buni profesionisti si educati va fi subjugat marlaniei si mizeriei morale creata de ceata de proletari „ambitiosi”!
„…au vrut să transmită un mesaj. Nu publicului larg, ci șefilor lor, șefilor mari, adică. Celor de la adevăratele butoane.”
Problema, așa cum e descrisă chiar de către colonei, e cauzată de un deficit de resurse – resursele umane. Când problema e deficitul de resurse, pot exista doar două abordări; fie o reformare/adaptare la nivelul disponibil de resurse, fie asigurarea surplusului de resurse necesare. Aluzia sondării unor resurse rămase încă nerecoltate (acei copii săraci, din sate „arse de foame”) e admirabilă, însă considerând mobilitatea socială ridicată pe care o avem, poate oare și ea (această sondare) să fie ceva mai mult decât o „soluție de avarie”? Problema declinului demografic nu e doar a României, și deocamdată nu pare să fi fost adresată (decât poate doar simptomatic, prin adopția de imigranți) nici când vine vorba de alte țări.
Nota bene: În România a fost totuși unul „la adevăratele butoane” care a luat măsuri foarte efective în acest sens (decretul 770 din 1966).
tocmai am citit o știre cum că s-ar căuta vreo 200.000 de soldați capabili, teriști de preferință, deci intelectuali, care in cazul unei invazii rusești să asigure paza celor 2 milioane de videochatiste care duc in cârcă economia locală (deci antreprenorii de care vorbeau coloneii). e clar, nu?
Dacă întîlnirea a fost doar imaginară, viziunea asupra situației respective este atît de realistă, încît nici nu necesita o adevarată discuție cu ,,coloneii”!
Daca ea a avut totuși loc, asigur ,,coloneii” ca SOLUȚIA există si urmează să ajungă și la ei.
„nici sistemul din 2023 nu mai seamănă cu cel din 1990, nici România din 2023 nu mai seamănă cu România din ’90. A durat mult să dăm afară Generația Compromisă, dar am dat-o în cele din urmă afară.” Adevarat, Sistemul acum este mult mai rafinat si acum exista si legislatie, CCR si Inalta curte de apel plus Parlament au rezolvat problema legislativa, orice politician sau afacerist mufat/protejat/crescut de Sistem este ferit de atingerea puscariei prin anulare a probelor tarageri de timp pana la prescriptie anularea condamnarilor rejudecari etc etc. Practic Sistemul a devenit mai mult decat casta preotilor din Egiptul antic
Ca respectivii au o astfel de gandire nu este surprizator pentru ca asta sunt invatati inca din academie. Este totusi socant sa citesti asta scris negru pe alb.
Ideea asta ca „noi suntem tara” arata ca nimic nu s-a schimbat in modul de raportare al cetatenilor ce activeaza in zona serviciilor de informatii la restul societatii.
Pe de o parte, „Generatia Compromisa” nu a fost inlocuita niciodata, deci ideea asta este complet falsa, ci, in mod natural, a iesit la pensie. Aceasta mentiune referitor la fostele cadre DSS si asocierea etichetei de „Generatie Compromisa” este o recunoastere, surprizatoare totusi din partea celui care a facut-o, a rolului nociv pe care l-a avut acea institutie ca organ de represiune a regimului comunist.
Pe de alta parte, culpabilizarea acelei generatii „compromise” compromite si noua generatie care i-a avut de fapt profesori (!) si care nu se poate disocia complet de chiar profesorii lor.
Accesul oamenilor din servicii la informatii ce le confera un ascendent asupra celorlalti membri ai societatii, fara o legiferare si control politic real adecvat, va conduce in cele din urma la destramarea stabilitatii sociale, iar, ca si primul exemplu la care se gandeste oricine, pensiile speciale pentru acesti membri „speciali” ai societatii sunt o manifestare a unei inechitati sociale care produce o iritare majora in societate, chiar daca principalii beneficiari sunt, aparent, cei din justitie in special.
Fara a fi un conspirationist, consider ca partidele AUR si SOS sunt partide concepute in „laboratoare” in care „laboranti” sunt si cei doi „colonei” sau ce or fi ei, si ele transmit un mesaj catre clasa politica, in scopul influentarii rezultatelor la alegerile din acest an si pastrarii privilegiilor, printre altele. Mesajul este ‘”noi suntem tara si noi va protejam de extremism”.
Implicarea serviciilor in jocul de putere politica este foarte, foarte gresita, dupa parerea mea de simplu cetatean, chiar daca societatea noastra este dominata de o ignoranta atat de evidenta pe un fond de lipsa de educatie ca principala cauza, dar nu singura.
Oare ce l-a recomandat pe autor ca partener de discutie al acestor „colonei”?
De ce nu ne mentionati cum ati fost invitat la aceasta discutie inainte de toate?
Definiție:
„Programarea predictivă este o formă subtilă de condiționare psihologică oferită de mass-media pentru a familiariza publicul cu schimbările sociale planificate care urmează să fie implementate de către liderii noștri. Dacă și atunci când aceste schimbări vor fi puse în aplicare, publicul va fi deja familiarizat cu ele și le va accepta ca pe niște progrese naturale, diminuând astfel posibila rezistență și agitație publică.” – Alan Watt.
* * *
Da, cam asta-i situația, ei sînt țara. Și la noi, și la rusi, și la francezi, și la nemți, și la americani, și la canadieni… peste tot. Doar că, în multe locuri din lume, structurile de forță sînt, la rîndul lor, controlate/infiltrate de structuri încă și mai bine organizate, și mai puternice (financiar, că despre asta e vorba aici) pe care le doare fix în dos de țară, popor, națiune, independență, suveranitate, stabilitate. Iar subordonații/executanții din interiorul structurilor de forță, cît ar fi acești slujbași de patrioți, vor executa ordinele primite fără crîcnire chiar dacă realizează că nava lor intergalactică (coloana vertebrală a statului) a fost deturnată de pirați, fiindcă au neveste, copii la Oxford, rate la viloaie, nivel de trai, iar perspectiva de a ramîne fără scîrbici (bani) nu poate fi luată în calcul.
Așa e, dar poporul, masele largi populare, nu trebuie sa afle că democrația e doar o vorbă-n vînt. Poporul (demos) trebuie să creadă că puterea (kratos) e a lui, ca să participe în număr cît mai mare la farsele electorale de care e nevoie pentru a conferi legitimitate circului politic televizat (parlament, guvern, președinte, justiție).
Sau, mai precis, așa a fost pînă acum, fiindcă mesajul transmis de colonei sugerează alegătorului să se maturizeze și să uite povestea cu votul și cu democrația.
Teoria mea e c-au vrut să transmită un mesaj. (…) de ce mă scot ei la bere fix înaintea unui an electoral ca 2024?
Programare predictivă?
Die zwei Kollonelen nu sînt primii care sugerează subtil că, în viitor, alegerile nu vor mai fi necesare… :) Klaus Schwab a zis-o înaintea lor: “But then the next step could be to go into prescriptive mode, which means you do not even have to have elections anymore because you can already predict,” he said. “And afterward, you can say, why do we need elections? Because we know what the result will be.”
Ăla care își trimite plodul la studii în SUA, unde anul de studii e de la 20-30000 de coco în sus, o face bineînțeles din salariul de colonel….Vastă discuție!!!