Interesanta este motivatia umorala a autorului care recunoaste ca a fost deranjat de sintagma “stat esuat” aparuta in discursul politic si in discutiile din spatiul public .
Marea problema in acest caz si in altele este ca , la fel ca in discursul politic, mass-media se caracterizeaza inca prin mariajul intre informatie si opinie si nu prin separarea lor . Profesorul Peter Gross, unul dintre cei mai reputati specialisti in comunicare si mass-media a demonstrat printr-o cercetare longitudinala facuta de-a lungul unui sfert de secol (Peter Gross - Intoarcere in laboratorul romanesc . Mass-media dupa 1989 , Editura Nemira, Bucuresti , 2016 ) ca presa noastra a ramas cantonata in special in zona articolelor de opinie , comentariilor , etc. in detrimentul informatiei obiective.
Articolul amintit nu face exceptie. Metoda aleasa de autor este o demonstratie didactica pornind de la definitia de dictionar a notiunii de stat esuat ( Incapacitatea de a controla teritoriul ; Instituții guvernamentale slabe ; Economia disfuncțională ; Violență și insecuritate ; Migrație forțată și refugiați ; Slaba legitimitate a guvernului ) urmata de analiza formala centrata pe fiecare element.
" Este mizerie in Romania? Da, Este sărăcie in Romania? este. Dar vedem cetățeni pe strada dormind in cutii de carton?"
" Sunt instituțiile statului ineficiente? În mod cert da, dar instituțiile statului sunt peste tot privite ca ineficiente."
"Există migrație foarte semnificativă (un eufemism pentru faptul ca aproape 1/3 din locuitori au plecat unde au vazut cu ochii - s.n.) în România, dar nu este realmente forțată (s.n.)."
" Ca peste tot in tarile pe care le numim dezvoltate adevărul este o combinație (s.n.) de bine si rău, hoție, interese, corupție, răutăți si generozitate, munca, dăruire, inteligenta, inițiativa. Dar, e o societate dinamica, care evoluează."[ „Parchetul general de pe langa ICCJ anunta ca mentine trimiterea in judecata pentru INFRACTIUNI IMPOTRIVA UMANITATII a numitului Iliescu Ion, fost presedinte al „statului esuat”.]"Exemplul dumneavoastră este tocmai o dovada ca statul nu este eșuat. "
" Există două capitole din șase la care România este momentan într-o situație care permite această asociere, Migrație și Legitimitatea Guvernării. Din punctul de vedere al românilor siliți de salariile mici raportat la costul vieții să emigreze (s.n.), România este un stat eșuat. Din fericire, nu e singurul punct de vedere, și nici singurul criteriu."
" Având în vedere ca instituțiile europene si NATO sunt mai credibile decat cele nationale (s.n.)in toate sondajele, cedarea unor aspecte ale suveranitatii sunt, se pare, vointa poporului, deci legitime."
" 6% deficit e mult, dar nu este un dezastru. 52% din PIB deficit este pistol cu apa fata de deficitele din tarile dezvoltate. Modernizarea infrastructurii înseamnă deficit bugetar, oricum o iei. Suntem o tara prospera, doar ca nu atat de prospera cat ne-am dori, si nu toata lumea beneficiază de prosperitate. "
" Sunt pline orașele de mașini scumpe, azi am văzut câteva Porsche, Mercedes G classe, Tesla, mașini de zeci si sute de mii de euro noi nouțe ( corect - fratii Tate, https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/palate-si-masini-de-sute-de-mii-de-euro-gasite-la-2333247.html,etc. ). Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost manifestațiile agricultorilor cu tractoare de sute de mii de euro cum nici nu visau comuniștii ( corect- acestia nu mai sunt demult taranii de altadata , acum au trecut la butoane fermierii ca Borcea, Netoiu, Dinescu, Dragnea, Paul Stanescu, etc. -s.n.).
Ce indicator vreți, daca nu vedeți in jur schimbarea?"
"Acum 30 de ani ziare de limba germana povesteau cum niște cetățeni romani au mâncat lebede (s.n.) de pe un lac din Viena. Nu de mult, ziarele de limba germana lăudau suporterii romani si echipa României pentru civilizație(s.n.) ."
" TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral. Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța. Nepoții jefuitorilor au devenit ulterior moraliști, susținători de valori etice și morale, dar cu un nivel de trai asigurat de mizeriile făcute de strămoșii lor. Copii celor care fură enorm sunt educați la cele mai bune universități, și poate mai știu ceva din mizeriile părinților, nepoții lor sunt complet rupți de realitatea sursei averii lor, și își pot permite să fie exponenții unor înalte valori morale. Deci, ca să vă răspund, copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi inconștienți de mizeria din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate. Nu cunosc aceste nume, dar sunt sigur că le vom afla. Sunt sigur că dacă veți căuta unde iși fac studiile potentaților zilei veți descoperi că se confirmă procesul descris de mine."
“Alternativa ar fi „tribunalele populare” si linșajele care sunt prin definiție semne ale unui stat eșuat.”
" Modelul aplicabil statului este mai degraba biologic. Nu prea poți scoate organe si sa le înlocuiești, trebuie sa le tratezi cu mare grija ca tratamentul sa nu omoare pacientul sau sa agraveze starea lui. Dacă ar fi de exemplu sa ma refer la problema corupției, as compara-o cu o tumoare care ocupa multe organe interne vitale. Tumoarea asta nu poate fi extirpată chirurgical, pentru ca socul pentru pacient este prea mare ca sa supraviețuiască. Trebuie atacata problema intr-un mod similar cu radioterapia sau chemo-terapia, sau un regim strict de dietă, Probabil cea mai buna abordare ar fi sa fie întărit sistemul natural de apărare astfel încât organismul sa se vindece singur, cu mentiunea ca un sistem imunitar hipertofiat ajunge sa consume si pârțile sănătoase ale organismului. "
Modelul dezvoltarii durabile "Orizonturi noi" (1999) https://www.noi-orizonturi.ro/istoric/ |
Daca Romania nu este un stat esuat , atunci aprecierile de mai jos apartin cu siguranta unui "stat dinamic" cum il denumeste autorul :
Armand Goșu, despre calitatea catastrofală a administrației statului român: "E prima dată în 150 de ani când te uiți și te sperii"
https://m.ziare.com/armand-gosu/armand-gosu-diplomatie-invazie-ucraina-pozitie-romania-1771297Istoric britanic: „Serviciile de informații din România sunt incontrolabile”. Ce spune despre capabilitățile militare ale țării noastre
" Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum "institutiile incep sa cada ca popicele
MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal."
Iulian Fota
fost consilier prezidential pe probleme de securitate
http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220INTERVIU Iulian Fota: „Urmatorul presedinte va avea de gestionat catastrofa economica si pericolul agresiunii armate asupra Romaniei. Acestea vor veni in urmatorii cativa ani. S-ar putea ca acest presedinte sa aiba nevoie sa sune in cancelariile occidentale si sa i se si raspunda! Ca altfel suntem in pom toti”„Uitați-vă la Ciucă, uitați-vă la Ciucă și pe urmă, după experiențele cu generali, s-ar putea ca românii să se cam sature (s.n.) de rezerviști, care au împânzit și televiziunile și locurile de muncă în instituții, peste tot rezerviști. Devenim o țară în care administrația se face de către rezerviști (s.n.). Dacă vă uitați, uitați-vă câți își spun că sunt generali cu patru stele”, a declarat fostul președinte al României despre candidatura liberalului Nicolae Ciucă la prezidențiale.
https://economedia.ro/analiza-cadastrarea-romaniei-misiune-imposibila-nici-jumatate-din-tara-nu-este-cadastrata-desi-tinta-era-sa-incheie-procesul-in-acest-an-trei-sferturi-dintre-cadastrari-realizate-pe-banii-proprie.html
https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/minune-in-romania-apele-din-delta-au-fost-declarate-pasune.html
Romania Nu este in prezent un stat esuat, ci se descurca bine in economia de piata, si atrage multi straini care vin sa lucreze aici. Ca se poate si mai bine, in special in zona politica, e adevarat; dar nu trebuia amestecate lucrurile.
Cine tine sa demonstreze cu tot dinadinsul ca Romania ar fi un stat esuat, cum sunt cativa printre comentatori, ori gandeste in niste clisee total depasite din anii ’90 si habar n-are de situatia curenta (si nici nu vrea sa se informeze corect), ori e vreun agent subversiv cu agenda ascunsa ostila Romaniei. Romania nu duce lipsa de dusmani externi (si interni).Ati avut dreptate, Romania nu este un stat esuat dupa cum arata ultima parte a comentariului (II) .
Acum observ ca acest comentariu este pe blogul dvs. Sincer, puteți expune materialul dvs. pe o platforma, si observați reacțiile. Daca este opinia dumneavoastră, merită o dezbatere.
„Daca statul roman nu este un stat eșuat, atunci este cu siguranță un stat controlat in care totul funcționează ca uns, dar nu in interesul contribuabililor care il finanțează. ”
Nu contrazic aceasta concluzie deloc. Pun întrebarea, ce sistem statal funcționează altfel? Daca analizați orice stat existent (de care am auzit eu, sau am vreo idee) veți găsi elite privilegiate, profesii protejate sau avantajate de sistemul public, si o mulțime de mijloace de a extrage rente din relația cu sectorul public, sau, din diverse avantaje create de sistemul public pentru beneficiarii săi. Nu trăim intr-o lume ideala, teoretica, ci intr-o lume cat se poate de reala. De ce credeți ca manifestau fermierii olandezi acum câțiva ani când erau pe cale sa fie falimentați si expropriați pentru speculații imobiliare? Puterea corupe, oriunde, si asta nu e ceva nou, sau măcar specific României de azi, in mai mare măsură decât României din trecut. Credeți ca Alecsandri când a scris Coana Chirița a inventat pur si simplu un caracter, sau a preluat un arhetip? „Ciocoii vechi si noi” este o poveste de actualitate? Eu zic ca da.
Poate viziunea mea este cinica, poate este pragmatica, eu cred ca este practica comparativ cu idealismul care susține ca exista societăți ideale altundeva. De cate ori cineva zice ceva de bine de Romania, se găsește cineva care zice ca in cutare direcție e mai bine in Elveția, sau Norvegia, sau Olanda, sau SUA, sau Japonia, pe care le vad ca pe un fel de Wakanda combinata cu Camelot si Atlantis si ca la noi ar trebui sa fie ca acolo.
Una peste alta cetățenii tarilor dezvoltate decid sa nu mai aducă copii pe lume. Sa amintim de scandalul privind finanțarea CDU in 1991 (corupție), scandalul Karl-Theodor zu Guttenberg (plagiat), ca sa vorbim numai de Germania, unul dintre cele mai corecte state.
Eu nu spun ca trebuie sa acceptam corupția, ci sa înțelegem ca face parte din realitățile indezirabile ale vieții. Cum se cumpăra domnia in Valahia si Moldova de la Înalta Poarta, ce sume se plăteau Marelui Vizir, Pasalelor si Sultanului însuși? Credeți ca sub Habsburgi Guvernatorul Transilvaniei nu slujea direct interesele elitei Austro-Ungare mai presus de cetățeni?
@sat resapat
@Sergiu Simion”Atunci de ce mai exista sistem de justiție (magistrați civili si militari, m.a.i., sts, sie, sri, dna, diicot, iccj, curte constituțională), daca nu-si face treaba, ba din contra, se comporta ca un sistem de injustiție?!”
Generalizați nepermis, și în acest mod, din punct de vedere politic, forțați justiția să intre în tabăra adversă dvs.
Uitați gândirea primitivă de genul ”dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră”.
@Bradut Bolos 26/07/2024 La 12:42
„Generalizați nepermis, și în acest mod, din punct de vedere politic, forțați justiția să intre în tabăra adversă dvs.”Dle Bolos, fraza asta tradeaza un mod tare pagubos, pentru noi toti, de a gandi si actiona, anume:
– justitia face politica, in loc sa fie oarba si justa – separatia puterilor in stat!
– si, ma faceti sa repet, subminarea voita a coeziunii sociale – stare de razboi intre magistrati si restul/public.Una-i sa critici cu dovezi propria ograda(nu pentru vreun beneficiu obscur, ci pentru a manifesta clar dorinta de normalitate definita de valorile democratice) si alta-i s-o coafezi inadecvat cu bani publici(imprumutati sau primiti cu niste conditii legate de statul de drept).
La varf, in toate institutiile statului, lipsesc:
– empatia cu simpatie si
– intelegerea faptului ca publicul NU este copilul statului,
fara de care nu exista, in mod real, bunavointa/apropiere/colaborare/valori democratice traite, nu doar trambitate.@ Bradut Bolos
Dialogul devine din ce in ce mai interesant adica se transforma in altceva :
” Generalizați nepermis (s.n.), și în acest mod, din punct de vedere politic, forțați justiția să intre în tabăra adversă dvs(s.n.).
Uitați gândirea primitivă(s.n.) de genul ”dacă nu ești cu noi ești împotriva noastră”.Mai inti sa vedem cine generalizeaza si de ce nu trebuie sa va impartasim punctul de vedere. Atunci cand dialogul este despre Romania de acum argumentele dvs arata exact ca acuzele aduse altora :
” Puterea corupe, oriunde(s.n.), si asta nu e ceva nou, sau măcar specific României de azi, in mai mare măsură decât României din trecut(s.n.).”
” Cum se cumpăra domnia in Valahia si Moldova de la Înalta Poarta, ce sume se plăteau Marelui Vizir, Pasalelor si Sultanului însuși? Credeți ca sub Habsburgi Guvernatorul Transilvaniei nu slujea direct interesele elitei Austro-Ungare mai presus de cetățeni?”
” Daca analizați orice (s.n.) stat existent (de care am auzit eu, sau am vreo idee) veți găsi elite privilegiate, profesii protejate sau avantajate de sistemul public, si o mulțime de mijloace de a extrage rente din relația cu sectorul public, sau, din diverse avantaje create de sistemul public pentru beneficiarii săi (s.n.).”Deci in cazul dvs generealizarile sunt permise ( prietenii stiu de ce ) , dar v-ati arogat dreptul sa le reprosati celorlati.
Pe de alta parte, justitia este atat de libera si atat de independenta incat ea centreaza , ea da cu capul . Magistratii (” mai egali decat altii ” si cu un statut unic in Uniunea Europeana ) ca in sanul lui Avram isi stabilesc singuri salariile , pensiile speciale , primesc beneficii si nimeni nu-i poate contrazice ( https://romania.europalibera.org/a/magistrati-speciali-salarii-pensii/32634728.html ) si vor deveni pensionari „ordinari” peste …40 de ani ( https://cursdeguvernare.ro/magistrati-se-vor-pensiona-60-ani-incepand-din-2062-pensii-speciale.html).
Oricat ar vrea cetatenii ca justitia sa fie de partea lor , justitia este de partea ei si se califica ( sau descalifica ) prin pensiile ei speciale si manu propria prin sentintele scandaloase de tip uite „popa, nu e popa” ( dupa ce o data zice ferm ” vinovat, n ani inchisoare ” , revine la ferm cu „fapta nu exista (!)” ) adica in raspar cu logica juridica ( pai e vinovat si condamnat, sau nu e vinovat …) , sociala si morala :In sfarsit, in loc sa aduceti argumente folositi atribuiri si etichetari ( e drept , este la moda pentru unii autori ) si dupa modelul bolsevic (” cine nu este cu noi este impotriva noastra ” ) reprosati celorlalti exact ce faceti dvs la punctele de vedere care nu va convin. Din fericire , realitatea obiectiva care se afla in fata ochilor tutror nu este proprietatea nimanui , iar dreptul a avea , de a argumenta o opinie si adevarul ei nu este la latitudinea de dvs .
Comportamentul in acest caz nu este o supriza pentru ca se inscrie intr-un tipar cunoscut prin care adevarul sau falsul unei realitati nu depinde ce ceea ce vad oamenii cu ochii lor si apreciaza cu mintea lor, ci de ceea ce li se spune sa vada . Cu ceva ani in urma pe forumul unui articol din ” Ziua” se putea citi urmatorul comentariu :“…am aflat in direct la Realitatea TV de, la onor ministru ca nu PROBELE conteaza ( mai ales daca sunt facute publice de presedinte … ) ci numai ceea ce a fost VALIDAT si APROBAT…de Comisia de control intern a MIRA. Adica , pe romaneste, corbii care verifica ce au furat corbii…”
Pentru cine nu mai stie , MIRA ( respectiv Ministerul Internelor , Reformei si Administratiei Publice ) s-a ocupat cu fonduri primite de la Uniunea Europeana de reforma administratiei publice din Romania si de …implementarea democratiei , sarcina a fost preluata atunci de o asociatie afiliata Ministerului de Interne ( https://web.archive.org/web/20180103162451/http://www.evz.ro:80/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html).
In esenta statul si justitia au un punct de vedere , dvs ca autor aveti un punct de vedere , iar cititorii au dreptul la un punct de vedere care poate fi diferit ( indiferent daca va convine sau nu ) pentru ca asta inseamna libertatea opiniei intr-un stat european .
Daca aveți o opinie atât de argumentata, de ce nu scrieți in loc de un comentariu, un articol, sub numele dumneavoastră? Vreți sa demonstrați ca Romania este un stat eșuat? Argumentați rațional, si poate veți avea câștig de cauza.
Din punctul meu de vedere Romania a fost un stat eșuat, in 1989. Din 1991, după adoptarea Constituției, Romania a început efectiv drumul lung și anevoios al reabilitării.
Din alt punct de vedere, daca ați avea dreptate, ceea ce ar urma ar fi dezagregarea statului Român,