Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 25 iulie 2024

Romania intre statul (ne)esuat si statul (ne)capturat


Toți oameni sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alții.
 George Orwell - „1984”

O tema recurenta in discursul politic din utimele decenii si de mare interes pentru opinia publica este evolutia statului roman in aceasta perioada. Ultimul articol de opinie pe aceasta tema aparut recent pe platforma Contributors.ro ( Bradut Bolos – Este Romania un stat esuat ? ) se inscrie pe aceasta linie.
Interesanta este motivatia umorala a autorului care recunoaste ca a fost deranjat de sintagma “stat esuat” aparuta in discursul politic si in discutiile din spatiul public .
Marea problema in acest caz si in altele este ca , la fel ca in discursul politic, mass-media se caracterizeaza inca prin mariajul intre informatie si opinie si nu prin separarea lor . Profesorul Peter Gross, unul dintre cei mai reputati specialisti in comunicare si mass-media a demonstrat printr-o cercetare longitudinala facuta de-a lungul unui sfert de secol (Peter Gross - Intoarcere in laboratorul romanesc . Mass-media dupa 1989 , Editura Nemira, Bucuresti , 2016 ) ca presa noastra a ramas cantonata in special in zona articolelor de opinie , comentariilor , etc. in detrimentul informatiei obiective.
Articolul amintit nu face exceptie. Metoda aleasa de autor este o demonstratie didactica pornind de la definitia de dictionar a notiunii de stat esuat ( Incapacitatea de a controla teritoriul ; Instituții guvernamentale slabe ; Economia disfuncțională ; Violență și insecuritate ; Migrație forțată și refugiați ; Slaba legitimitate a guvernului ) urmata de analiza formala centrata pe fiecare element.  
Autorul porneste de la prezumtia ca Romania nu este un stat esuat si intreaga demonstratie care urmeaza  in articol si in comentariile la acesta este o colectie de silogisme si paralogisme subordonata acestui scop care scuza mijloacele. Pe cale consecinta demonstratia devine o linie melodica cu un singur refren dominat de umorul involuntar ( da, dar…) :

" Este mizerie in Romania? Da, Este sărăcie in Romania? este. Dar vedem cetățeni pe strada dormind in cutii de carton?" 

 " Sunt instituțiile statului ineficiente? În mod cert da, dar instituțiile statului sunt peste tot privite ca ineficiente." 

 "Există migrație foarte semnificativă (un eufemism pentru faptul ca aproape 1/3 din locuitori au plecat unde au vazut cu ochii - s.n.) în România, dar nu este realmente forțată (s.n.)." 

" Ca peste tot in tarile pe care le numim dezvoltate adevărul este o combinație (s.n.) de bine si rău, hoție, interese, corupție, răutăți si generozitate, munca, dăruire, inteligenta, inițiativa. Dar, e o societate dinamica, care evoluează."

„Parchetul general de pe langa ICCJ anunta ca mentine trimiterea in judecata pentru INFRACTIUNI IMPOTRIVA UMANITATII a numitului Iliescu Ion, fost presedinte al „statului esuat”.]

"Exemplul dumneavoastră este tocmai o dovada ca statul nu este eșuat.  " 

Probabil ca daca procesul inceput acum 34 de ani se va termina peste inca o jumatate de secol, autorul va avea aceasi opinie despre statul (ne)esuat ... 
Foarte interesant , teza avansata initial in articol este invalidata scrasnit pe parcurs prin sofisme care in final contrazic prezumtiile avansate anterior :

" Există două capitole din șase la care România este momentan într-o situație care permite această asociere, Migrație și Legitimitatea Guvernării. Din punctul de vedere al românilor siliți de salariile mici raportat la costul vieții să emigreze (s.n.), România este un stat eșuat. Din fericire, nu e singurul punct de vedere, și nici singurul criteriu."

" Având în vedere ca instituțiile europene si NATO sunt mai credibile decat cele nationale (s.n.)in toate sondajele, cedarea unor aspecte ale suveranitatii sunt, se pare, vointa poporului, deci legitime."

Principiile de baza aplicate in acest caz pornesc de la o teorie a paharului pe jumatate plin si pe jumatate gol care devine transformarea albului in negru sau invers , de la o interpretare particulara a raportului dintre cuvinte si fapte in care primele prevaleaza asupra ultimelor ( respectiv fac o apologie a ambalajului in detrimentul marfii ), expediaza ilegalitatile si anomaliile peste granitele altora si in ultima instanta neaga evidenta din fata ochilor tuturor. Din acest punct de vedere viziunea particulara a autorului si ocheanul intors prin care priveste lumea se vad cel mai bine in comentariile la articol .
Uriasul deficit bugetar existent (cf: https://cursdeguvernare.ro/cristian-grosu-laurii-cifrelor-cat-mai-putem-sustine-aceasta-bunastare-fara-dezvoltare.html) este definit comparand mere cu pere si prin raportare la altii : 

" 6% deficit e mult, dar nu este un dezastru. 52% din PIB deficit este pistol cu apa fata de deficitele din tarile dezvoltate. Modernizarea infrastructurii înseamnă deficit bugetar, oricum o iei. Suntem o tara prospera, doar ca nu atat de prospera cat ne-am dori, si nu toata lumea beneficiază de prosperitate. "

De aici si pana la pledoaria pentru bunastarea unora si saracia altora nu mai este decat adoptarea unui pas facut anterior de "parintele Constitutiei" , Antonie Iorgovan care a statuat in Constitutia din 1991  un principiu ramas sacrosant pana in zilele noastre ( " Averea dobandita se presupune a fi licita (s.n.) "). 
Acest pas capata noi valente prin filozofemele prin care autorul isi demonstreaza adevarata clasa :

" Sunt pline orașele de mașini scumpe, azi am văzut câteva Porsche, Mercedes G classe, Tesla, mașini de zeci si sute de mii de euro noi nouțe ( corect - fratii Tate, https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/palate-si-masini-de-sute-de-mii-de-euro-gasite-la-2333247.html,etc. ). Dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost manifestațiile agricultorilor cu tractoare de sute de mii de euro cum nici nu visau comuniștii ( corect- acestia nu mai sunt demult taranii de altadata , acum au trecut la butoane fermierii ca Borcea, Netoiu, Dinescu, Dragnea, Paul Stanescu, etc.   -s.n.).
Ce indicator vreți, daca nu vedeți in jur schimbarea?" 

Lectia de morala publica prin care valorile sociale sunt resetate si inversate este pastrata pentru final. Pentru inceput este aplicata tehnica eleganta a aglutinarii care amesteca epocile,categoriile,  cauzele cu efectele,etc. si aduce la acelasi numitor pe cei care incalca legile si normele cu cei care le respecta :

"Acum 30 de ani ziare de limba germana povesteau cum niște cetățeni romani au mâncat lebede (s.n.) de pe un lac din Viena. Nu de mult, ziarele de limba germana lăudau suporterii romani si echipa României pentru civilizație(s.n.) ."

In aceeasi logica morala inversa , sunt laudati cei care ard etapele , incalca normele ( cum zicea un adept al metodei " legea este ca o bariera  : " leii sar peste ia, boii se opresc in ea, cateii trec pe sub ea "), ies din rand si trec in frunte ca paduchele. 
In acest caz avem o pledoarie cinica de tip "scopul scuza mijloacele " pentru predarea cheilor cetatii exact celor care au jefuit-o si urmasilor  urmasilor lor : 


" TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral. Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța. Nepoții jefuitorilor au devenit ulterior moraliști, susținători de valori etice și morale, dar cu un nivel de trai asigurat de mizeriile făcute de strămoșii lor. Copii celor care fură enorm sunt educați la cele mai bune universități, și poate mai știu ceva din mizeriile părinților, nepoții lor sunt complet rupți de realitatea sursei averii lor, și își pot permite să fie exponenții unor înalte valori morale. Deci, ca să vă răspund, copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi inconștienți de mizeria din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate. Nu cunosc aceste nume, dar sunt sigur că le vom afla. Sunt sigur că dacă veți căuta unde iși fac studiile potentaților zilei veți descoperi că se confirmă procesul descris de mine." 

Din aceeasi grija altruista pentru bunul mers al societatii autorul are grija sa ne avertizeze ce se intampla daca cumva vreo instanta buclucasa face greseala enorma de a curata societatea de parazitii ei . 
Altfel spus , orice tentativa de asanare a coruptiei atunci cand legislatia o favorizeaza este echivalata cu  dictatura :

“Alternativa ar fi „tribunalele populare” si linșajele care sunt prin definiție semne ale unui stat eșuat.”

Mai mult decat atat in viziunea biologica a autorului pentru care poate primi aplauze de la cei cu dosare penale , solutia propusa pentru tara nu este asanarea coruptiei , ci convietuirea societatii in acelasi pat cu ea pentru ca in caz contrar ajungem in situatia in care , ghinion ,   operatia a reusit ( coruptia a disparut ),  dar pacientul ( statul unora ) a murit : 

" Modelul aplicabil statului este mai degraba biologic. Nu prea poți scoate organe si sa le înlocuiești, trebuie sa le tratezi cu mare grija ca tratamentul sa nu omoare pacientul sau sa agraveze starea lui. Dacă ar fi de exemplu sa ma refer la problema corupției, as compara-o cu o tumoare care ocupa multe organe interne vitale. Tumoarea asta nu poate fi extirpată chirurgical, pentru ca socul pentru pacient este prea mare ca sa supraviețuiască. Trebuie atacata problema intr-un mod similar cu radioterapia sau chemo-terapia, sau un regim strict de dietă, Probabil cea mai buna abordare ar fi sa fie întărit sistemul natural de apărare astfel încât organismul sa se vindece singur, cu mentiunea ca un sistem imunitar hipertofiat ajunge sa consume si pârțile sănătoase ale organismului. "

Probabil din acest motiv instantele judecatoresti de la noi nu vor sa aplice normele juridice europene (https://www.g4media.ro/25-de-organizatii-solicita-demisia-membrilor-ccr-dupa-decizia-privind-sectia-speciala-ccr-impune-judecatorilor-nationali-sa-nu-poata-aplica-direct-dreptul-european-care-se-opune-in-mod-clar-unei-astf.html) ,  presedintele Johannis a promulgat decretul prin care evaziunea sub un milion de euro nu mai trebuie pedepsita (https://www.digi24.ro/digieconomic/financiar/iohannis-a-dat-decret-evaziunea-fiscala-sub-1-milion-de-euro-nu-mai-e-inchisoare-daca-se-plateste-prejudiciul-18075 ) desi in 2017 cetatenii demonstrau impotriva unui prag mult mai mic.  
Altfel spus, justitia este atat de legata la ochi incat prescriptia penala a devenit un fel de amanta a ei , iar pentru ca pe lumea aceasta totul se plateste , ultimul trend este acela de juca alba-neagra cu sentintele si condamnarile unora , dar si cu domeniul statului ( https://www.g4media.ro/breaking-curtea-de-apel-bucuresti-anuleaza-sentinta-de-condamnare-la-7-ani-de-detentie-a-omului-de-afaceri-puiu-popoviciu-si-il-achita-in-revizuire-motivul-fapta-nu-exista-decizia-poate-fi-atacat.html ). 
In ultima instanta definitia formala si didactica a statului esuat propusa de autor nu poate acoperi intreaga problematica adusa in discutie. 
Pe cale de consecinta strategia aplicata in cazuri punctuale  este eschiva:

-  justitia ("nu am analizat asocierea stat-crimă organizată") , 

- morala publica ("  Legitimitatea morala este un fenomen complex, dar necesar unei democrații funcționale." ) 

- generalizarea si revenirea frecventa la Ucraina ca termen de comparatie ( " Nu sunt ( Rusia si China -n.n.) nici teoretic nici practic eșuate. Hiperbolic toata omenirea poate fi eșuată (s.n.). Dar ambele sunt mai prost punctate decât noi si mai bine decât Ucraina (de exemplu)". 

Daca nici eschiva nu este posibila , ultima solutie ramane replica agresiva ( " Scrieti dumneavoastra un articol cu argumente mai bune. ").

Preferinta autorului pentru definitia formala a notiunii de stat esuat are avantajul a eluda si de a expedia orice discutie care depaseste cadrul prestabilit, deci orice referire la administratie , justitie, coruptie, justitie,  educatie, sanatate, securitate,etc. ( ca sa nu mai amintim de obscenitatea pensiilor speciale , de salariile la stat mai mari ca la privat,etc. )   are loc numai in masura in care autorul o accepta sau nu. 
In realitate statul nu poate fi separat de societatea pe care o administreaza , iar esecul sau succesul statului sunt externalizate in spatiul social. 
Din acest punct de vedere, o panorama complexa asupra societatii arata exact ceea ce autorul nu vrea sa vada  dincolo de definitia abstracta . 
Sa ne pregatim un creion rosu si sa incercuim ce ne deranjeaza pe un model al dezvoltarii sociale folosit inca de acum 15 ani in Valea Jiului de profesorul american de filozofie Dana Bates. 



Modelul dezvoltarii durabile "Orizonturi noi" (1999) 
https://www.noi-orizonturi.ro/istoric/


Aceasta diagrama ( probabil culoarea rosie  va predomina in cele mai multe cazuri si cu cat mai mult ne indepartam de marile orase ) arata ca cele mai grave probleme ale Romaniei nu sunt de natura economica ( vorba unui hatru, oricat s-a furat , inca are balta peste !) ci de natura structurala. 
Dupa startul incredibil din 1990 irosit pentru totdeauna , locomotiva nu putea sa merga pe noua linie de univers in frunte cu Corneliu Coposu, Ion Ratiu , Sergiu Cunescu , Emil Constantinescu, Zoe Petre sau , si mai rau , cu regele Mihai care solicitau imperios democratie, stat de drept si normalitate sociala, culturala si umana. 
Cum linia de tren nu mai putea fi schimbata, Romania a trecut in mod inevitabil printr-un proces de asanare si de "terraformare" sociala. 
Solutia gasita a fost schimbarea garniturii respectiv pregatirea ei pentru primirea noii (vechi) elite sociale si a urmasilor ei care se (re)instalau la butoane si revendicau puterea. Cum aceasta noua (veche ) garnitura era in raspar cu democratia si cu statul de drept , dar avea nevoie de legitimare politica, culturala,  sociala si morala , toate acestea au fost ajustate dupa chipul si asemanarea ei. 
In virtutea acestui scop societatea a intrat intr-un proces tacit de decivilizare si dezumanizare care sa corespunda noilor comandamente politice, culturale si sociale.  
Unul dintre putinii comentatori cu identitate certa de pe forum-ul articolului se intreba cum au aparut pe firmamentul social fanii unor stele ca Gheboasa, Babasha,etc.  ca sa nu mai vorbim de maestrii limbajului buruienos din Parlament,etc. 
Raspunsul se afla exact acolo unde nu s-ar fi asteptat nimeni , respectiv la Academia Romana. 
Onoratul for a dat startul competitiei inca din anul 2007 atunci cand din "considerente stiintifice " a intors ceasul social la limbajul visceral al anilor `50 (https://web.archive.org/web/20091001070539/https://www.banknews.ro/tipareste/13976_noul_dictionar_al_limbii_romane_va_cuprinde_si_cuvintele_obscene.html) legitimand astfel mai intai  discursul si ulterior comportamentul noii garnituri sociale care fremata la portile cetatii. 
Decivilizarea si dezumanizarea sociala induse de comunism dupa 1945 (https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/de-la-palarie-si-joben-la-basca-proletara-si-caciula-sovietica-un-roman-si-un-american-martori-ai-degradarii-romaniei-sub-ocupatia-rusilor/) suspendate in 1989,  au fost reluate in forta dupa destramarea Conventiei Democrate din anul 2000. 
In beneficiul exclusiv al noii (vechi) elite si al urmasilor ei,  in ultimele decenii au fost bulversate , resetate sau chiar inversate codurile deontologice, profesionale si morale care au sters distinctiile necesare intre valorile politice, culturale, sociale si morale pentru a valida brava lume noua aparuta la orizont.
Semnalul l-a dat inca din 1991 "parintele Constitutiei " , Antonie Iorgovan cu celebra sa sentinta (" Averea dobandita se presupune a fi licita ") care a legitimat si disciplinat in urma ei noua garnitura politica, sociala si umana.  
Rezultatul a fost intrarea in Parlament a unor alesi cu condamnari si dosare penale respectiv stergerea granitei dintre legal si ilegal ,  moral si imoral , bine si rau de unde si uraganul de CV-uri coafate, revolutionari de profesie, doctorate, diplome, plagiate , plastografii si licee facute dupa facultate din establismentul autohton.
Tonul a fost dat prin decorarea la cel mai inalt nivel a unor indivizi cu dosare penale  fapt care semnala intrarea societatii in starea de parabioza in care legile sunt facute exact de cei care le incalca in propriul beneficiu :





Daca Romania nu este un stat esuat , atunci aprecierile de mai jos apartin cu siguranta unui "stat dinamic" cum il denumeste autorul :


Armand Goșu, despre calitatea catastrofală a administrației statului român: "E prima dată în 150 de ani când te uiți și te sperii"

https://m.ziare.com/armand-gosu/armand-gosu-diplomatie-invazie-ucraina-pozitie-romania-1771297

Istoric britanic: „Serviciile de informații din România sunt incontrolabile”. Ce spune despre capabilitățile militare ale țării noastre 

" Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat (s.n.) odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum "institutiile incep sa cada ca popicele
MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei (s.n.), iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus (s.n.), ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri (s.n.) pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal."

Iulian Fota
fost consilier prezidential pe probleme de securitate

http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iulian-fota-cand-vorbim-de-complicitati-intre-ofiteri-din-mai-clanuri-si-politicieni-ce-poate-sa-faca-raed-arafat-interviu-1572220

INTERVIU Iulian Fota: „Urmatorul presedinte va avea de gestionat catastrofa economica si pericolul agresiunii armate asupra Romaniei. Acestea vor veni in urmatorii cativa ani. S-ar putea ca acest presedinte sa aiba nevoie sa sune in cancelariile occidentale si sa i se si raspunda! Ca altfel suntem in pom toti”

„Uitați-vă la Ciucă, uitați-vă la Ciucă și pe urmă, după experiențele cu generali, s-ar putea ca românii să se cam sature (s.n.) de rezerviști, care au împânzit și televiziunile și locurile de muncă în instituții, peste tot rezerviști. Devenim o țară în care administrația se face de către rezerviști (s.n.). Dacă vă uitați, uitați-vă câți își spun că sunt generali cu patru stele”, a declarat fostul președinte al României despre candidatura liberalului Nicolae Ciucă la prezidențiale. 

Sa presupunem totusi ca toate evaluarile  citate de mai sus sunt doar opinii subiective care se refera la stat ca o realitate abstracta si atunci este nevoie de un fapt obiectiv care nu poate fi contestat de nimeni inclusiv de autorul articolului in discutie
In acest sens, orice stat apartine unei tari si orice tara are un teritoriu. Dar ce se poate intampla atunci cand , metaforic vorbind, oamenilor le fuge pamantul de sub picioare ?!
Ne raspunde la aceasta intrebare o prestidigitatie gigantica la nivel national de tip alba-neagra care , cu banii europeni primiti cu tot, a transformat terenul agricol respectiv proprietatile individuale ale cetatenilor restituite pe hartie in 1990 simultan  in grajdurile lui Augias si jungla lui Meinong in care realitatea depaseste imaginatia , respectiv intr-un sistem cu m ecuatii ( numarul cetatenilor ) si n necunoscute ( pamantul lor ) si intr-o asemenea brambureala careia niciun calculator cuantic nu-i mai poate da de cap. 
https://economedia.ro/analiza-cadastrarea-romaniei-misiune-imposibila-nici-jumatate-din-tara-nu-este-cadastrata-desi-tinta-era-sa-incheie-procesul-in-acest-an-trei-sferturi-dintre-cadastrari-realizate-pe-banii-proprie.html

https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/minune-in-romania-apele-din-delta-au-fost-declarate-pasune.html

Saracul pamant nu are nicio vina,  el a fost restituit , dar nu si proprietatea lui pentru ca dupa principiul " mortii se acopera cu pamant, vii cu hartii " intre el si proprietarul  cu titlul lui de proprietate din 1990 cu tot , s-a interpus lantul slabiciunilor (omenesti) respectiv o multime vesela formata din secretare, functionari,  primari , topometristi, cadastristi, samsari, penali, patroni, firme , politisti, rezervisti, notari, judecatori ,juristi, avocati,etc.  care au taiat orice vizibila legatura intre posesor si terenul lui care musai trebuie sa plateasca pentru a intra din nou in posesia lui.  
Asa cum apele din Delta pot deveni  pasuni din pix ,  oricine are bani si relatii poate deveni proprietar cu acte in regula pe pamantul altuia ( curata magie sau curat stat de drept ar spune marele Caragiale ) iar itele se incurca atat de bine incat nici Dumnezeu din ceruri nu le mai poate descalci ( acesta este de fapt interesul unora ).
Concluzia este evidenta . Daca statul roman nu este un stat esuat, atunci este cu siguranta un stat controlat in care totul functioneaza ca uns, dar nu in interesul contribuabililor care il finanteaza. Atat de bine este controlat incat a devenit un stat capturat. Generatiile care urmeaza vor vedea probabil de cine a fost capturat si pana cand. 






Comentarii Contributors.ro

  • Daca aveți o opinie atât de argumentata, de ce nu scrieți in loc de un comentariu, un articol, sub numele dumneavoastră? Vreți sa demonstrați ca Romania este un stat eșuat? Argumentați rațional, si poate veți avea câștig de cauza.
    Din punctul meu de vedere Romania a fost un stat eșuat, in 1989. Din 1991, după adoptarea Constituției, Romania a început efectiv drumul lung și anevoios al reabilitării.
    Din alt punct de vedere, daca ați avea dreptate, ceea ce ar urma ar fi dezagregarea statului Român,

    • Romania Nu este in prezent un stat esuat, ci se descurca bine in economia de piata, si atrage multi straini care vin sa lucreze aici. Ca se poate si mai bine, in special in zona politica, e adevarat; dar nu trebuia amestecate lucrurile.
      Cine tine sa demonstreze cu tot dinadinsul ca Romania ar fi un stat esuat, cum sunt cativa printre comentatori, ori gandeste in niste clisee total depasite din anii ’90 si habar n-are de situatia curenta (si nici nu vrea sa se informeze corect), ori e vreun agent subversiv cu agenda ascunsa ostila Romaniei. Romania nu duce lipsa de dusmani externi (si interni).

  • Acum observ ca acest comentariu este pe blogul dvs. Sincer, puteți expune materialul dvs. pe o platforma, si observați reacțiile. Daca este opinia dumneavoastră, merită o dezbatere.

„Daca statul roman nu este un stat eșuat, atunci este cu siguranță un stat controlat in care totul funcționează ca uns, dar nu in interesul contribuabililor care il finanțează. ”

Nu contrazic aceasta concluzie deloc. Pun întrebarea, ce sistem statal funcționează altfel? Daca analizați orice stat existent (de care am auzit eu, sau am vreo idee) veți găsi elite privilegiate, profesii protejate sau avantajate de sistemul public, si o mulțime de mijloace de a extrage rente din relația cu sectorul public, sau, din diverse avantaje create de sistemul public pentru beneficiarii săi. Nu trăim intr-o lume ideala, teoretica, ci intr-o lume cat se poate de reala. De ce credeți ca manifestau fermierii olandezi acum câțiva ani când erau pe cale sa fie falimentați si expropriați pentru speculații imobiliare? Puterea corupe, oriunde, si asta nu e ceva nou, sau măcar specific României de azi, in mai mare măsură decât României din trecut. Credeți ca Alecsandri când a scris Coana Chirița a inventat pur si simplu un caracter, sau a preluat un arhetip? „Ciocoii vechi si noi” este o poveste de actualitate? Eu zic ca da.
Poate viziunea mea este cinica, poate este pragmatica, eu cred ca este practica comparativ cu idealismul care susține ca exista societăți ideale altundeva. De cate ori cineva zice ceva de bine de Romania, se găsește cineva care zice ca in cutare direcție e mai bine in Elveția, sau Norvegia, sau Olanda, sau SUA, sau Japonia, pe care le vad ca pe un fel de Wakanda combinata cu Camelot si Atlantis si ca la noi ar trebui sa fie ca acolo.
Una peste alta cetățenii tarilor dezvoltate decid sa nu mai aducă copii pe lume. Sa amintim de scandalul privind finanțarea CDU in 1991 (corupție), scandalul Karl-Theodor zu Guttenberg (plagiat), ca sa vorbim numai de Germania, unul dintre cele mai corecte state.
Eu nu spun ca trebuie sa acceptam corupția, ci sa înțelegem ca face parte din realitățile indezirabile ale vieții. Cum se cumpăra domnia in Valahia si Moldova de la Înalta Poarta, ce sume se plăteau Marelui Vizir, Pasalelor si Sultanului însuși? Credeți ca sub Habsburgi Guvernatorul Transilvaniei nu slujea direct interesele elitei Austro-Ungare mai presus de cetățeni?



Niciun comentariu: