" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2024) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Dupa 35 de ani de la caderea comunismului, aceste foarte interesante interviuri recunosc in parte si cu jumatate de gura ceea ce detinutii politici si societatea civila au incearcat sa spuna zadarnic in toti atatia ani , respectiv certifica persistenta , controlul si dominatia fostei Securitati si a mostenitorilor ei asupra scenei politice, sociale si culturale romanesti. Ele ofera o perspectiva particulara asupra evolutiei societatii romanesti in care responsabilitatea acestei evolutii este atribuita clasei politice , dar radacinile acestei evolutii apartin in realitate altor structuri. In mod oficial Securitatea comunista respectiv Departamentul Securitatii Statului a disparut la 30 decembrie 1989 atunci cand Consiliul Frontului Salvării Naționale a hotărât desființarea Departamentului Securității Statului( https://ro.wikipedia.org/wiki/Departamentul_Securit%C4%83%C8%9Bii_Statului ) care a fost "absorbit" de armata pentru a prelua controlul asupra lui ( aceasta explicatie a fost prezentata la TVR in decembrie 1989 ). Dar acest "vid de securitate " nu a durat prea mult.Violentele provocate la Tg. Mures 1990 ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Conflictul_interetnic_de_la_T%C3%A2rgu_Mure%C8%99) au furnizat motivul oficial al infiintarii Serviciului Roman de Informatii si al Serviciului de Informatii Externe care au luat locul ramas liber. ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Serviciul_Rom%C3%A2n_de_Informa%C8%9Bii ).
Prima revelatie oferita in acest caz de fostul consilier prezidential este aceea ca fosta Securitate in realitate nu a disparut , ba chiar "absorbita" fiind , a continuat sa functioneze ( in paralel cu SRI ?) si cu toate motoarele nu se stie exact pana cand :
" Am stat odata de vorba cu un securist, ca nu pot sa-i spun altfel, un om care a lucrat pana in ’92-’93 in fosta Securitate si dupa aceea inca vreo 2-3 ani" .
A doua revelatie oferita de fostul consilier de securitate este ca pentru problemele Romaniei dupa 1990 sunt vinovate masurile luate de Ceausescu in anii `80 care a aplicat aceleasi principii la Armata, Militie si Securitate :
"Sunt oamenii pe care Ceausescu i-a promovat in Armata, Militie si Securitate la 30 de ani sarind etapele, pe criterii de obedienta. Luati din productie, acestia au fost indoctrinati ideologic cu toate teoriile pe care azi le vedem la AUR, la conspirationisti si suveranisti, la unele posturi de televiziune si pe retelele de socializare. Regimul comunist i-a indopat cu teoriile legionare recuperate, cu autarhismul, creandu-le aceasta dimensiune visceral anti-occidentala".
Ne aflam in fata unei diversiuni foarte abile deoarece Ceausescu si regimul comunist care de la aparitia sa isi definise legionarii drept dusmani, nu puteau sa-si indoape adeptii cu teoriile dusmanilor de clasa.
Mai mult decat atat, sunt trecute sub tacere raporturile esentiale care au existat intre Partid si Securitate si sunt estompate diferentele dintre Armata , Militie si Securitate. In realitate, de la aparitie si pana la disparitia sa regimul comunist a luptat cu dusmanii externi ( Occidentul ) si interni , "lupta de clasa " fiind chiar ratiunea existentei sale si a politiei sale politice respectiv a Securitatii. Aceasta obsesie a regimului comunist si respectiv ratiunea de a fi a Securitatii a fost personificata in plan intern de miscarea legionara ai carei membri au fost in mod oficial ucisi, vanati , urmariti si persecutati din 1947 si pana in 1989. Pe cale de consecinta accentul pus pe latura ideologica a regimului comunist urmarea disimularea si ocultarea strategiilor represiunii ( in ultima parte a comunismului nu mai existau detinuti politici, toti erau asimilati detinutilor de drept comun,etc.). Problema este ca odata cu caderea comunismului a disparut si ratiunea de a fi a Partidului si in special a Securitatii cu atat mai mult cu cat legionarii vanati de aceasta din urma inca din 1947 aveau in jur de 70-80 de ani la Revolutia din 1989, atunci cand nu erau deja trecuti in lumea dreptilor. In mod paradoxal aceasta obsesie a fost reincalzita incepand cu 1990 , iar strategia aplicata este una clasica, respectiv diversiunea si amestecul categoriilor. Explicatia este strecurata in mod abil de fostul consilier prezidential in luptele de putere aparute la varf dupa caderea regimului comunist :
" Ceea ce mi se pare o chestie destul de romaneasca. Si s-a vazut si dupa 90! Eu am prins vremurile! Ca a iesit Verdet (i), a incercat o varianta mica, s-a stins repede. Ca a fost Mazilu(ii), care a incercat un joc de putere. Ca o fi incercat si Magureanu(iii) mai tarziu, prin Piata Universitatii, e o teorie…"
Ipoteza propusa este aceea ca revolutiile din Europa de Est au fost orchestrate de fostele servicii secrete comuniste (!) care au inflamat starea de spirit a populatiei pentru ca sa poata controla evolutia ulterioara a evenimentelor :
" Pentru ca uitati-va la Bulgaria! La Cehoslovacia! Au pus la punct operatiuni de depasire a impasului. In Cehoslovacia a fost un baiat din serviciile lor (s.n.), s-a dat mort, asta a fost folosita ca sa inflameze, au iesit 7-800.000 in Piata Wenceslas, in centrul Pragai, a picat comunismul in Cehoslovacia. In Bulgaria au facut-o altfel! Dar, iarasi, eficient!"
Faptul ca un fost demnitar comunist si un fost ofiter de Securitate au vrut sa construiasca guverne este consemnat deja de istorie , dar ce a incercat Magureanu prin Piata Universitatii nu a fost teorie , ci recursul la metoda si cruda realitate.
Dupa aparitia brusca si inexplicabila a conflictului interetnic de laTg.Muresa a fost infiintat in mod oficial SRI care a luat locul fostei Securitati , protestul din Piata Universitatii a ridicat peste capetele protestatarilor onesti o minge la fileul noii puteri , minge care in final a ajuns tot la Virgil Magureanu si cercul s-a inchis.
Diversiunea este una de proportii inimaginabile prin perversitatea ei care aminteste de butada cinica prin care cel mai simplu mod sa conduci oamenii este sa observi cu atentie in ce directie se indreapta multimea furioasa ca sa te asezi in fruntea ei.
In cazul de fata revolta cetatenilor impotriva comunismului respectiv impotriva Partidului si Securitatii a fost stimulata la maximum pentru ca ulterior sa poata fi total anihilata . Cel desemnat pentru aceasta diversiune a fost chiar liderul ei Marian Munteanu care a pledat patetic si profetic impotriva violentei ( care va fi folosita ulterior ) si a reabilitat politic , social si moral detinutii politici anticomunisti ( definiti ca martiri in special sub forma legionarilor) etichetand implicit intreaga miscare din Piata Universitatii ( si in primul rand miscarea studentesca ) drept legionara, eticheta preluata de presedintele Iliescu care a declansat razboiul civil din capitala tarii decretand " afisarea steagului verde si rebeliunea legionara" ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Mineriada_din_iunie_1990 ) . Mingea ridicata de presedintele Ion Iliescu a ajuns la guvern si ulterior la Virgil Magureanu ( angajatii SRI au condus operatiunile de reprimare a miscarii Pietei Universitatii ).
Ceea ce nimeni nu a putut banui atunci era faptul ca liderul miscarii studentesti si respectiv liderul miscarii de opozitie din Piata Universitatii avea o misiune exact opusa mesajului declarat in mod public, fiind in realitate omul Securitatii :
A treia revelatie oferita de fostul consilier prezidential este albirea Securitatii si apologia ei :
" De exemplu, Securitatea a avut vreo cativa ani, prin anii ’70, cand a avut damblaua sau ambitia de a recruta din facultati pe cei mai buni. Era topul, ierarhia, ii contactau, voiau – bine, cine nu voia – iar bine.Stiu oameni care n-au vrut si n-au patit nimic, isi vedeau de treaba, erau lasati in pace. Deci, ideea asta… Ma gandeam odata: cum, domnule, Securitatea stia sa lucreze pe ideea de cel mai bun si in ziua de astazi uitati-va ce selectie negativa avem!"
" De exemplu formarea ofiterilor de informatii, intr-o mare masura, la sfarsitul anilor ’70 si pana prin 1981 sau 1982, era pe mana unor profesori civili care predau inclusiv pe la Baneasa si asa mai departe. Profesorul de la Drept se ducea si…".
" Matei Udrea: Au tras Armata si Securitatea! ( la Revolutia din 1989 -s.n.)
Iulian Fota:Nu stiu daca a fost si Securitatea…"
Nota "Din aceste declarații rezultă ca teroriștii din decembrie 1989 au existat în carne și oase și că nu au fost nici soldați psihopați ai Armatei române sau ai Direcției de Informații a Armatei, nici KGB-isti deghizați în turiști sovietici, ci luptători ai fostei Securități, din slujba fostului Comandant Suprem."
In aceasta originala interpretare, toate problemele de azi ale Romaniei ar proveni din masurile proletare luate de Ceausescu care a indepartat elita societatii romanesti ( in opinia sa , crema Securitatii ) si a inlocuit-o cu semidocti scosi din productie.
Pe de alta parte, afirmatiile de aici sunt contrazise de un articol anterior al aceluiasi autor care ofera implicit o prima explicatie asupra starii de fapt din societatea romaneasca, iar vina ultima ar fi la NATO (!) :
"De vina e clasa politica, in primul rand, pentru ca putea sa puna piciorul in prag, dar s-a bucurat de avantaje(s.n.) . Care sunt principalele avantaje ale Ministerului de Interne? MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei, iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus, ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.
Politicul a dat spre reforma alte institutii pentru ca n-a avut incotro - Ministerul Apararii si serviciile - pentru ca asta a cerut NATO. Dar NATO nu a cerut niciodata o reforma la Ministerul de Interne, asta se uita."
"...complicitatea intre politic si clanuri, oricare ar fi ea, mai ales sub obladuirea Ministerului de Interne, nu are cum sa spuna ceva bun despre tine ca tara, dimpotriva.
In sfarsit , ultima revelatie oferita de fostul consilier prezidential este apologia serviciilor de informatii de la noi :
„Serviciile de informatii sunt mai democratice decat multi altii! Datorita relatiei cu NATO si unor obligatii profesionale, Armata Romana si serviciile au trecut prin procese de restructurare. La fel au fost si serviciile!“
In realitate, democratia serviciilor de informatii este dependenta de pozitia lor in cadrul statului si de modul lor de organizare care arata o alta realitate :
Mentalitatea serviciilor de informatii a penetrat mediul politic si mediul universitar unde distinctia intre domeniul civil si domeniul militar a fost abolita. Tonul a fost dat in 2006 prin inventarea disciplinei de psiholog in domeniul securitatii nationale (http://www.escoala.ro/psihologie/master_psihologie_aplicata_in_domeniul_securitatii_nationale.html). Ulterior, studiile de securitate , masteratele si doctoratele in securitate au invadat programele universitatilor , aceasta mentalitate si cultura de securitate fiind promovate intens in spatiul social ( https://www.contributors.ro/cultura-de-securitate-semnul-unui-spa%C8%9Biu-al-civiliza%C8%9Biei-%C8%99i-democra%C8%9Biei/ ) atunci cand nu vorbim de institutiile de securitate care s-au multiplicat in bucla si in "sisteme de sisteme" . Un curs despre " Cultura de intelligence " predat la Universitatea Bucuresti inca din 2007 este foarte elocvent in acest caz pentru mentalitatea de buncar si cetate asediata care a infestat societatea romaneasca ai carei politicieni trebuie initiati in "intelligence" :
" Credem că optimizarea formării culturii de intelligence a decidenţilor politici prin implicarea nemijlocită a Comunităţii Naţionale de Informaţii vizează următoarele aspecte:
- reformarea politicilor privind managementul resurselor umane ale partidelor (s.n.); - formarea elitelor politice să includă în mod obligatoriu pregătirea în domeniul securităţii naţionale(s.n.); - implicarea mediului academic (s.n.) în procesul de formare a elitelor politice în domeniul securităţii naţionale; - accesul la informaţii clasificate – condiţie pentru înscrierea pe listele electorale (s.n.);- programe de formare continuă in domeniul securităţii naţionale a decidenţilor politici(s.n.).”
Ca sa spunem lucrurilor pe nume , aderarea la NATO a fost pretextul ideal folosit de sistemul de securitate nationala pentru a crea o retea de pseudo-elite in care vedeta finala a fost celebra " Academie de Stiinte ale Securitatii Nationale" a lui Gabriel Oprea :
" Întrucât aderarea la NATO a solicitat ca funcţionarii civili din sistemul de securitate naţională să înţeleagă politicile de apărare dar şi mecanismele de controlul democratic civil, a fost fondat Colegiul Naţional de Apărare, din subordinea MApN, colegiu multiplicat ulterior de către SRI şi MAI. Era de notorietate faptul că, pentru a ocupa o funcţie de conducere într-un minister, trebuie sa fi absolvent al unei asemenea instituţii[2]. Ulterior, doctoratele în ştiinţe militare, ordine publică şi siguranţă naţională au ajuns facile, aşa ca aici s-au indreptat mulţi „lupi tineri” pentru a primi o diplomă. Aceste instituţii au preluat rolul Academiei „Stefan Gheorghiu”, ceea ce a făcut ca rectori, miniştri sau chiar prim-miniştri să fie doctoranzi ai unor asemenea reţele, precum cea creată de Gabriel Oprea[3]. Nu sugerez aici că toţi absolvenţii acestor academii sau colegii sunt impostori, ci doar „cei aleşi”. Modul de selecţie este încă un subiect de cercetare."
Problema este ca aceasta elita (?) , in contrast cu opinia fostului consilier prezidential , este formata chiar din fosta Securitate , interpusii si mostenitorii ei respectiv lupii tineri ajunsi la borcanul cu miere al statului dupa 1990. Aceasta realitate este confirmata de tineri cercetatori care pledeaza cauza acestei elite si ii justifica comportamentul :
" Conform argumentului meu, Securitatea, în special eşaloanele superioare, managementul, a fost chiar exponentul principal al noii elite născute în perioada comunistă (s.n.). Practicile ei sunt acea violenţă fizică şi morală menţionată în articol. Adică lichidarea oricărei opoziţii, şi practicile imorale de intimidare. Realitatea este că acest gen de comportament violent, şi fizic şi moral, este caracteristic proceselor de formare a noilor elite(s.n.). Şi aristocraţia britanică, în perioada ei de formare, a fost doar un fel de castă războinică, care teroriza ţărănimea engleză în evul mediu. Ulterior, s-au mai şlefuit, şi au produs Magna Carta, în 1215, şi ulterior revoluţia parlamentară, în 1688. Dar iniţial erau nişte războinici (a se citi jefuitori şi violatori în serie…)(s.n.). Rămăşiţele elitei comuniste, din care Securitatea formează un segment important (deşi nu majoritar), sunt exact noua elită de care vorbesc, şi care a câştigat alegerile pe 9 decembrie. Aceasta este clasa conducătoare a României, şi acum, şi în viitor (s.n.). Problema principală este lipsa sa de maturitate şi responsabilitate, care explică comportamentul uneori primitiv, sfidător şi imoral(s.n.). Argumentul este că ea trebuie să înceapă să îşi asume rolul de clasă conducătoare cu mai multă seriozitate şi responsabilitate.(s.n.)".
"1. TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral. Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța. Nepoții jefuitorilor au devenit ulterior moraliști, susținători de valori etice și morale, dar cu un nivel de trai asigurat de mizeriile făcute de strămoșii lor. Copii celor care fură enorm sunt educați la cele mai bune universități, și poate mai știu ceva din mizeriile părinților, nepoții lor sunt complet rupți de realitatea sursei averii lor, și își pot permite să fie exponenții unor înalte valori morale. Deci, ca să vă răspund, copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi inconștienți de mizeria din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate."
Aceasta elita si acest comportament infractional au provocat un adevarat seism in societatea romaneasca fortata sa asiste in mod repetat la validarea sociala a ilegalitatii, imposturii si infractiunilor care au facut posibile acumularea de averi uriase din avutul public.
Ne aflam in fata unei prestidigitatii sociale si anamorfoze de anvergura gen cubul Rubik prin care se schimba de ochii lumii toate etichetele si pozitiile angrenajului politic la caderea comunismului , dar centrul lui ramane intact.
Altfel spus societatea romaneasca s-a eliberat de spectrul ideologiei comuniste , dar a cazut din lac in puț respectiv in capcana unei mentalitati mult mai toxice si rezultatele se vad din plin dupa 35 de ani. Daca in timpul comunismului Partidul (comunist) avea un rol conducator si tinea in lesa Securitatea ( respectiv politia politica ), dupa caderea comunismului, dulaii Securitatii ( ulterior interpusii si mostenitorii lor ) au fost eliberati in mod "democratic" beneficiind de impunitate si omnipotenta financiara. Rezultatul acestei inginerii sociale este o fractura imensa intre societatea romaneasca inainte si dupa 1989. Paradoxul este acela ca societatea romaneasca a supravietuit sub comunism , dar a sucombat sub postcomunism.
A rezistat sub comunism deoarece oamenii au mimat in exterior acceptarea ideologiei comuniste in care nu credeau nici propagandistii ei, dar au trait in intimitate, in viata personala si in familie dupa cutumele regimului anterior care avea un sistem de valori total opus comunismului si cultiva la cetateni sociabilitatea , onestitatea, simtul dreptatii ,etc. :
Acest univers mental creat de mass-media a avut scopulde a legitima noua clasa politica insurubata la putere in 1990 si de a intarzia accesul societatii la democratie si statul de drept . Rezultatul a fost intrarea societatii romanesti intr-o stare de parabioza generata de alterarea valorilor si infiltrarea infractorilor la varful piramidei sociale :
Generarea starii de parabioza , rasturnarea sistemului de valori si confuzia morala din societatea romaneasca
Cum a fost posibil ? Printr-un proces de "terraformare" societatea romaneasca a fost decuplata de trecutul si de evolutia ei fireasca care ar fi trebuie sa urmeze dupa caderea comunismului , respectiv o sansa uriasa irosita pentru totdeauna. In acest proces au fost resetate fundamentele moralitatii umane si sistemul de valori al societatii romanesti care au supravietuit sub comunism.
Altfel spus , ceea ce nu a reusit comunismul prin minciuna, constrangere si teroare a reusit postcomunismul sub masca libertatii si democratiei in care , contrar oricaror norme civilizate si ale statului de drept , s-a dat liber la orice.
Prin tehnica picaturii chinezesti respectiv prin strategii de dezinhibare, desensibilizare si dezumanizare aplicate gradual si in mod tacit societatii romanesti incepand cu politica codurilor de limbaj si terminand cu dezincriminarea unor infractiuni penale au fost promovate si validate atitudini, comportamente si valori contrare codurilor culturale si morale civilizate si europene.
In sfarsit , " terraformarea " societatii romanesti prin decivilizare si dezumanizare , respectiv demantelarea mentalitatii de tip securist merita o analiza separata prin situatiile recent aparute in mediul academic si universitar.
Ministerul de Interne este o institutie "sub apa" in acest moment, iar "valul de incompetenta, de complicitate, de prostie creste in forta, riscand sa spulbere tot", afirma Iulian Fota, invitand partidele si pe presedintele Iohannis sa ia toate masurile pentru ca institutiile statului sa isi recapete credibilitatea.
Spre deosebire de Ministerul Apararii, cel al Afacerilor Interne nu a fost reformat odata cu intrarea noastra in NATO, iar acum se confrunta cu o criza care se agraveaza de la o zi la alta si observam cum "institutiile incep sa cada ca popicele", mai spune Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate, intr-un interviu acordat Ziare.com.
In opinia sa, Opozitia, care "e mai speriata de picarea guvernului decat Guvernul", ar putea sa isi faca simtita prezenta, iar presedintele Iohannis ar putea invita partidele la consultari, pentru depasirea acestei situatii, fiindca "nu ne putem permite sa mai avem si alte institutii care pierd batalia pentru credibilitate, cum a pierdut-o MAI".
"Cu cat o s-o faca mai tarziu, cu atat o sa fie mai dificil sau s-ar putea sa fie costul mai mare. Complicitatile astea noi care apar, cu partide, cu clanuri, vor distruge odata in plus increderea oamenilor", subliniaza Iulian Fota in interviul acordat Ziare.com, in care explica de ce actuala criza nu poate fi rezolvata repede, asa cum ar vrea Guvernul, dar si de ce aderarea la Schengen devine un obiectiv tot mai indepartat.
Care este tabloul general in acest moment?
Dupa parerea mea, situatia se agraveaza de la o zi la alta si incep sa se suprapuna doua crize: una institutionala si una politica. Pentru ca cea institutionala nu poate fi gestionata si valul de incompetenta, de complicitate, de prostie creste in forta, riscand sa spulbere tot, aceasta criza risca sa devina si una politica.
Initial am crezut ca e doar o criza sectoriala, a Ministerului de Interne. Ma si intrebam cum am ajuns in situatia ca MAI sa se prabuseasca in halul asta. Dar vazand ce s-a mai intamplat, incep sa observ ca institutiile incep sa cada ca popicele.
Ministerul de Interne este o institutie "sub apa", dupa parerea mea, in momentul asta, si nu ne putem permite sa mai avem si alte institutii care pierd batalia pentru credibilitate, cum a pierdut-o MAI. Iar tsunami-ul asta de furie, pe care il vedem si care e alimentat de tot ceea ce se intampla, mai devreme sau mai tarziu o sa bata in portile Guvernului.
Sunt doua greseli mari facute de Guvern, pe care vreau sa le semnalez. Guvernul s-a ocupat de salvarea serviciului 112, neintelegand ca MAI, ca institutie mult mai mare si mai importanta, este sub amenintare.
In al doilea rand, zilele trecute am auzit o chestiune si mai interesanta: De la nivelul cel mai inalt al Guvernului s-a spus "Vrem sa rezolvam criza cat mai repede". Dar aceasta nu e o criza care se rezolva repede, pentru ca este mult prea complicata, cu multe fatete! Iar daca repede inseamna "vopsit gardul", adica doi Acari Paun dati afara, Guvernul se insala, pentru ca lumea nu o sa cumpere asa ceva.
Daca incep sa ne cada institutiile ca popicele, omul de rand isi va pierde complet increderea in stat si de abia atunci putem discuta despre falimentul statului.
Cine ar trebui sa intervina in acest moment?
Cei care trebuie sa intervina si sa salveze situatia, pentru ca asta e rostul si obligatia lor, si pentru asta ii platim, sunt politicienii. Toti, in ansamblu - clasa politica.
E o chestiune pe care eu nu o inteleg: Unde este Opozitia in toata discutia asta?
Exista voci ale opozitiei care dau declaratii, comenteaza, acuza Guvernul.
Eu cred ca Opozitia e mai speriata de picarea guvernului decat Guvernul.
Pana acum au judecat lucrurile parohial: "Ce bine ca nu e la mine, e la tine! Nu e la noi, e la voi!". In momentul asta Opozitia nu intelege pericolul, nu intelege ca miza nu mai este decredibilizarea guvernului, pentru ca acest guvern nu mai face doua parale pentru omul obisnuit, miza mare este decredibilizarea intregii clase politice. Si sa nu dea Cel de Sus sa trebuiasca sa facem apel la Patriarhul BOR sa linisteasca populatia pentru ca altcineva nu mai are cine.
Dar sunteti sigur ca populatia e nelinistita? Am vazut cu totii ca s-au organizat atatea marsuri, proteste, actiuni de solidarizare, dar la ele au participat cel mult cateva mii de oameni in toata tara. Suntem totusi peste 18 milioane. Prea putini au iesit in strada.
Si trebuie sa asteptam sa iasa ca sa vedem daca eu am dreptate sau nu?
Nu credeti ca romanii s-au obisnuit cu raul, s-au blazat? "Las' ca merge si asa" sau "Ce sa faci? N-ai ce sa faci" sunt principiile de baza in Romania zilelor noastre.
Nu cred ca e asa. Iar oamenii trebuie sa isi pastreze increderea in cineva. Poate si-o pierd in Politie, dar le ramane increderea in MAI, sau in Guvern. Exista Presedintia, CSAT, Parlamentul.
Parlamentul ar trebui sa intre mai mult in joc, ca institutie. Unde sunt parlamentarii? Unde e Opozitia? Daca oamenii incep sa spuna ca sunt toti o apa si-un pamant, si ca toti au fost la guvernare, ce facem, cine guverneaza? Cine administreaza Romania, politic vorbind?
Sugerati ca ar fi momentul unui guvern de uniune nationala sau al unui guvern de tehnocrati?
E momentul in care trebuie stranse randurile. Daca tot nu vor sa guverneze in locul lor, poate ca partidele de opozitie ar trebui sa intinda o mana guvernului sa depaseasca criza asta.
Concret ce s-ar putea face? Schimbari in functie am avut, demiteri am avut. Va referiti la schimbari de legislatie, la adoptarea unor ordonante de urgenta?
Nu o sa fie simplu, evident. Dar cine ar impiedica-o pe doamna premier sa aiba consultari si cu partidele de opozitie?
Viorica Dancila e candidatul PSD la presedintie, cum sa faca asa ceva?!
Asta e, fiecare se gandeste la interesele lui, neintelegand ca valul asta de furie, de suparare, daca va capata amploare, s-ar putea sa ii spulbere pe toti. Dar fiecare se gandeste la cum e mai bine pentru el, desi miza nu e viitorul Vioricai Dancila sau al altuia, miza e viitorul tarii.
In lipsa unei demisii de onoare a presedintelui Iohannis (spun asta pentru ca in mandatul lui s-a ajuns la aceasta criza despre care vorbiti), o asumare a rolului de mediator, conform Constitutiei, si invitarea partidelor la Cotroceni, pentru o runda de consultari simultane, in cadrul unei mese rotunde, ar putea ajuta la detensionarea situatiei?
Mi-e teama ca nu are incotro. Si cu cat o s-o faca mai tarziu, cu atat o sa fie mai dificil sau s-ar putea sa fie costul mai mare. Complicitatile astea noi care apar, cu partide, cu clanuri, vor distruge odata in plus increderea oamenilor.
In manual scrie ca daca o institutie importanta are o criza majora in interior, trebuie sa vii de deasupra ei, de la nivelul superior, ca sa gestionezi criza. Intreb si eu: Care e nivelul superior MAI? Guvernul. Din ce am vazut pana acum, cei de acolo nici nu inteleg, nici nu sunt in stare.
Care e nivelul urmator? Ar trebui sa fie CSAT. Dar CSAT nu are instrumente, nu are prerogative, sa gestioneze o criza atat de grava cum e cea a unui minister din sistemul de securitate nationala. Si de aici intram intr-o zona a necunoscutului, pentru ca ne lovim si de limite constitutionale, si de limite legislative.
Dar Viorica Dancila v-ar putea replica: Am facut acel comitet interministerial condus de Raed Arafat, care lucreaza la ceva, nu ne e prea clar la ce, si care va rezolva problemele.
Le doresc succes! Il vor sacrifica si pe Raed Arafat cu ocazia asta, ma refer la decredibilizarea lui.
Ce parghii are Raed Arafat sa rezolve o problema atat de grava si atat de complicata? Cand vorbim de complicitati intre ofiteri din Ministerul de Interne, clanuri si politicieni, ce poate sa faca Raed Arafat?
Revin cu intrebarea: Dar cine poate sa faca ceva?
Trebuie dat un semnal politic puternic, de catre toate partidele parlamentare. Sa arate ca au priceput, ca se apuca serios de treaba, ca nu vor ezita sa aplice solutiile, oricat de serioase ar fi. Lumea trebuie sa aiba garantia ca cei care sunt vizati de criza asta au inteles despre ce e vorba, pun capul in pamant (un pic de umilinta din partea clasei politice n-ar strica) si se apuca de treaba.
Putem sa comparam situatia actuala cu vreun alt moment din istoria noastra post-decembrista?
Un pericol atat de mare de pierdere a increderii in functionarea statului nu cred ca a mai fost, desi m-am tot gandit. Si nu e un pericol fals, e un pericol bazat pe perceptii, pe fapte. Nici in anii '90 lumea nu avea incredere in stat, dar statul era bine controlat atunci si functiona.
Cine e de vina ca am ajuns aici? Spuneti-ne principalii vinovati. Noi, cetatenii suntem printre ei? Pentru ca noi i-am votat pe cei care ne guverneaza azi sau i-am votat indirect, neducandu-ne la vot.
De vina e clasa politica, in primul rand, pentru ca putea sa puna piciorul in prag, dar s-a bucurat de avantaje. Care sunt principalele avantaje ale Ministerului de Interne? MAI controleaza intreg teritoriul Romaniei, iar pentru un partid asta este extrem de important. Ai campanii electorale de dus, ai oponenti de intimidat (cum se intampla altadata), poti avea o serie intreaga de avantaje. In al doilea rand, daca incep sa mai curga si banii negri pe diferitele retele si filiere (asa cum semnaleaza presa), ne putem gandi ca si asta e un avantaj, desi de ordin personal.
Politicul a dat spre reforma alte institutii pentru ca n-a avut incotro - Ministerul Apararii si serviciile - pentru ca asta a cerut NATO. Dar NATO nu a cerut niciodata o reforma la Ministerul de Interne, asta se uita.
Cu alte cuvinte, noi am facut reforma acolo unde am fost obligati.
Credeati ca am facut-o de bunavoie? Daca avem astazi institutii mai occidentalizate, cum sunt MApN si serviciile, se intampla pentru ca NATO a cerut lucrul asta si ne-a ajutat. Putem compara: de la MApN sunt sute, daca nu mii de ofiteri plecati la cursuri prin Statele Unite si prin alte parti. Uitati-va si la Ministerul de Interne cati oameni au plecat la cursuri in anii aceia? Cred ca proportia e de 10 la 1, intre cele doua ministere.
Iar linia de comanda are in egala masura responsabilitatea ca si politicul, pentru ca politicul poate sa vina sa zica: "Hai sa facem o porcarie impreuna!" Dar ce, tu nu poti sa spui nu? Calitatea liniei de comanda in MAI intotdeauna a fost problematica.
E si societatea de vina?
Si societatea, ca nu s-a interesat. Semnale au fost, numai anul acesta au fost 2-3 crize preliminare. Amintiti-va cazul de la Timisoara. Aveau veste antiglont, dar l-au trimis pe bietul agent in misiune fara vesta, nu i-au spus ca e un urmarit periculos... Omul acela a murit cu zile din cauza greselilor propriilor lui colegi. Daca oamenii astia nu se apara ei intre ei unii pe altii, cum sa ma astept sa ma apere pe mine, un strain?
Si a mai fost si scandalul cu doctoratele plagiate, o alta criza.
Noi tot timpul avem impresia ca dracul nu-i atat de negru si reusim sa scapam in multe situatii, numai ca vedeti cum e viata uneori? Iti cam joaca feste. Asta a fost greseala fundamentala: Toata lumea a presupus ca e o chestie simpla, am mai avut cazuri din astea... Si Colectiv-ul a trecut, s-a schimbat ceva dupa tragedia de la Colectiv? La patru ani de la Colectiv lucrurile sunt mai rele. Dupa Colectiv, clasa politica a omorat combaterea coruptiei, desi oamenii au strigat "Coruptia ucide!". Acum lumea striga "Incompetenta ucide!". Astept si eu sa vad ce se intampla, sunt foarte curios.
Cum se vede din exterior Romania in acest moment?
Este adevarat ca in general lucrurile negative despre Romania razbat repede in presa internationala, lucrurile bune mai rar, din pacate. Nu am vazut decat ambasada SUA preocupata, dand un anumit semnal, dar sunt convins ca ambasadele occidentale monitorizeaza situatia, pentru ca suntem tara membra a NATO si a UE, iar o criza intr-o astfel de tara inevitabil vulnerabilizeaza.
Si va dau exemplul cel mai la indemana: uitati-va la Sputnik cum baga batul prin gard, cum incearca sa agite niste lucruri pe aici. Credeti ca o face degeaba?
Daca ne uitam cu atentie la tot ce a aparut public dupa declansarea acestei crize, la informatiile despre traficul de persoane, despre complicitatile politistilor cu interlopii, ne putem gandi ca aderarea noastra la Schengen este un obiectiv tot mai indepartat?
Cei care erau impotriva noastra au acum niste agumente... Si intotdeauna Occidentul a fost sensibil la traficul de persoane. Ne-au ajutat, ne-au mai impins si de la spate, ne-au mai si ciufulit cateodata pentru ca nu luam masuri si fetele din Romania sau Republica Moldova umpleau strazile si creau tot felul de probleme. Am raspuns si noi pozitiv, dar exista sensibilitate pe aceasta chestiune, creata nu de noi, ci de la razboiul din fosta Iugoslavie, cand traficul de persoane a explodat.
Problema traficului de persoane e o tema importanta, iar ceea ce s-a intamplat acum, complicitatea intre politic si clanuri, oricare ar fi ea, mai ales sub obladuirea Ministerului de Interne, nu are cum sa spuna ceva bun despre tine ca tara, dimpotriva.
(I) INTERVIU Iulian Fota: „Omul asta «nou» mosit de Partid si de Ceausescu in anii ’80 – protocronisti, recuperarea teoriilor legionarilor – toate astea s-au varsat in capul nostru dupa 1990! Toata educatia acestor oameni a avut o clara caracteristica anti-occidentala. Ei sunt aia care au pus mana pe tot dupa 1990!”
„E prea devreme, nu pot sa va explic cum a fost pus Mihai Caraman sef la SIE“, ii raspunde la un moment dat Iulian Fota reporterului, zambind, in timpul interviului. Fostul consilier prezidential si secretar de stat la Externe pe probleme de securitate nationala si relatii internationale il citeaza apoi pe generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror sef al Parchetului Militar, care, referindu-se la revolutia din 1989, a afirmat ca atunci a avut loc o „re-KGB-izare a Romaniei“.
Interviul cu Iulian Fota este unul atipic. Tema o reprezinta originea actualelor probleme pe care le are Romania.
„Cam 60%“ s-au reformat institutiile statului roman fata de perioada comunista, raspunde interlocutorul – personaj care in ultimul sfert de secol a lucrat indeaproape cu aceste institutii.
„Lumea nu intelege ca statul este un sistem de sisteme“, spune Fota. Iar in Romania sunt cateva institutii – foarte putine – care s-au reformat obligate de contactul si cerintele NATO si UE. Restul au ramas in comunism. Sunt nereformate, ostile schimbarii, cu aceleasi mentalitati de dinainte de 1990. Printre ele se numara Finantele, Externele, Agricultura, Internele. N-a existat o presiune de schimbare a partenerilor occidentali, asa ca au ramas asa cum le vedem azi.
Dar cea mai mare problema nu o reprezinta, totusi, institutiile, ci oamenii. Romania e azi pe mana „oamenilor noi“ croiti de Ceausescu si Partid in anii ’80, explica Iulian Fota.
O generatie cu carte putina, promovata rapid de Ceausescu in functii de conducere pe criterii de loialitate incepand cu 1981-1982, cand dictatorul si-a dat seama ca ramane singur si ca la nivel mondial incep sa apara schimbari.
Sunt oamenii pe care Ceausescu i-a promovat in Armata, Militie si Securitate la 30 de ani sarind etapele, pe criterii de obedienta. Luati din productie, acestia au fost indoctrinati ideologic cu toate teoriile pe care azi le vedem la AUR, la conspirationisti si suveranisti, la unele posturi de televiziune si pe retelele de socializare. Regimul comunist i-a indopat cu teoriile legionare recuperate, cu autarhismul, creandu-le aceasta dimensiune visceral anti-occidentala.
Oamenii acestia aveau in jurul a 40 de ani cand a venit Revolutia, iar incepand din 1990 au pus mana pe tot in tara. Inclusiv universitatile private sunt opera acestor „oameni noi“ ai lui Ceausescu. Acolo s-au produs generatii de detinatori de diplome asemenea lor, generand cumplita selectie negativa care a inecat tara azi.
„Statul roman e reformat in proportie de 60% fata de perioada comunista. Cate cursuri au urmat cei de la Ministerul de Finante? Cati oameni au trimis astia la pregatire in Occident? Ministerul Economiei, Agricultura, Justitia! Plus ca nici Ministerul de Interne Ministerul de Interne n-a fost renovat, reorganizat pentru ca nimeni n-a cerut chestia asta!“
Matei Udrea: Domnule Iulian Fota, ce s-a intamplat in decembrie 1989, la revolutia din Romania?
Iulian Fota: Un moment de semifaliment al statului roman. Bun, Romania era falita economic. Falimentul economic in 1989 este clar…
Matei Udrea: Total.
Iulian Fota: Total ! Chiar e o poveste interesanta a vizitei lui Brucan in SUA, la Washington, dar si la Moscova. Prin martie 1989, Brucan da un interviu la Vocea Americii si spune o chestie foarte interesanta. Ca Romania este falimentara economic si ca Ceausescu este izolat si in Est, si in Vest. Deci nu mai vrea nimeni sa aiba de-a face cu el. Asta este in martie 1989. Ce vreau eu sa spun este ca am stat de vorba… am avut si eu tot felul de curiozitati – si le am, cand pot, in continuare –, am stat de vorba cu tot felul de oameni din PCR, liniile 3-4, dar si din fosta Securitate. Am vrut sa inteleg: „Domnule, ce stiati voi ca se intampla?“. Si din discutii cu astfel de oameni, la niveluri mai mici, in mod clar, se stia si se intelegea ce se intampla in Europa Centrala, ca incepuse un… Chiar, la un moment dat, cineva invoca o conferinta din RDG, din 1988, si niste formulari in doi termeni care i-au dat omului concluzia ca niste schimbari majore vor avea loc. Deci, la nivel de partid, linii mai mici, Academia Stefan Gheorghiu (actuala SNSPA – n. red.), oameni care intelegeau, si la nivel de fosta Securitate, se stia ca urmeaza niste schimbari.
Matei Udrea: Si de ce nu s-a intamplat nimic?
Iulian Fota: Asta este intrebarea! M-am intrebat si eu: de ce? Pentru ca uitati-va la Bulgaria! La Cehoslovacia! Au pus la punct operatiuni de depasire a impasului. In Cehoslovacia a fost un baiat din serviciile lor, s-a dat mort, asta a fost folosita ca sa inflameze, au iesit 7-800.000 in Piata Wenceslas, in centrul Pragai, a picat comunismul in Cehoslovacia. In Bulgaria au facut-o altfel! Dar, iarasi, eficient!
„E prea devreme, nu pot sa va explic cum a fost pus Mihai Caraman sa infiinteze SIE“
Matei Udrea: Todor Jivkov s-a agatat de putere si a incercat niste chestii urate…
Iulian Fota: Lovitura de palat. S-au inteles pe la spatele lui, l-au dat jos in doi timpi si trei miscari, au pus un lider care ei au sperat ca e suficient de popular sa depaseasca impasul. Nici ala n-a prea reusit, dar au depasit momentul fara sa moara nimeni! In toata Europa… Exceptand Polonia. Acolo e alta poveste. Polonia are lupta de 10-11 ani dintre Solidaritatea si Partidul Comunist. Acolo sunt niste victime, dar iarasi sunt niste victime ale politiei secrete poloneze, cum a fost preotul Popieluszko. Sunt cativa morti in decurs de 10 ani. Nu-s putini, pentru ca orice om e important, dar totusi… Ei, vine Romanica noastra cu 100 si ceva de morti pana fuge Ceausescu si 800 si ceva de morti dupa ce fuge Ceausescu!
Matei Udrea: Ce s-a intamplat atunci?
Iulian Fota: Le recomand tuturor sa urmareasca interviurile pe care fostul sef al Parchetelor Militare (Catalin Ranco Pitu – n. red.) le-a dat la TVR si la niste realizatori de podcasturi. El a instrumentat dosarul Revolutiei. Si omul spune in interviuri tot, cum a fost la Revolutie. Cine, ce a facut din Armata… Nu mai spun ca omul vine cu niste formulari care sunt absolut dementiale si pe care toata lumea le ignora pentru ca sunt prea grele si nu se poate face o discutie. Acest general iesit in rezerva anul trecut citeaza, inteleg, dintr-un document juridic al statului roman, si vorbeste despre re-KGB-izarea Romaniei incepand cu 1989!
Iulian Fota: Deci, general al Armatei romane si procuror, intr-un document oficial al statului roman, vorbeste despre re-KGB-izarea Romaniei incepand cu decembrie 1989! Si spune: pentru ca a fost numit ala, ala, ala, iar Securitatea ii urmarise si astia aveau legaturi cu sovieticii! Si omul a stat de vorba cu aia care i-au urmarit!
Matei Udrea: Domnule Fota, haideti sa va intreb cum a fost posibil sa fie pus Mihai Caraman, ofiter decorat de KGB, sa infiinteze SIE in primavara lui 1990?
Iulian Fota:Nu pot sa va explic! (rade) E prea devreme, nu pot sa va explic…
Matei Udrea: Cum e posibil asa ceva? Un spion decorat de KGB tu il pui sa infiinteze SIE si dupa aceea il prezinti ca fiind un serviciu de informatii nou, democratic?
Iulian Fota (da din umeri): Tocmai v-am explicat folosind o sintagma care nu-i a mea, ii apartine unui fost oficial al statului roman, procuror militar general! Ce stim, legat de Caraman – ca acum sarim de la una la alta –, sunt doua informatii. Una e publica si asumata, el a fost decorat de Uniunea Sovietica…
Matei Udrea: Pentru merite deosebite in lupta impotriva NATO.
Iulian Fota: Clar, clar! Cealalta informatie care circula, si aici e speculatie si o spun si eu sub acest semn de intrebare, este ca el ar fi avut si grad in serviciile de informatii sovietice!
Matei Udrea: Pacepa sustinea chestia asta. Nu stim acum…
Iulian Fota:Caraman e mai mult decat decorat! Pentru ca importanta lui pentru sovietici a fost foarte mare! Calitatile lui Caraman nu pot fi contestate. Din punct de vedere al unui ofiter de informatii, el a fost bestial!
Matei Udrea: Da, dar nu a fost pentru Romania, a fost pentru o putere straina.
Iulian Fota: OK, asta e discutia. In ce masura am profitat si noi de ce facea el, nici eu nu stiu atat de bine dosarele astea. Dar e clar ca sovieticii au fost indragostiti de el pentru ca avea acces la informatii si lovitura pe care a dat-o NATO a fost una naucitoare, coplesitoare. Iar povestea este ca dupa ce Caraman a fost numit (la SIE – n. red.)… Si… In fine, eu mai stiu si cum, dar aici intram intr-un subiect pe care mai bine il inchidem odata, ca nu ne ajuta cu nimic… Ce este adevarat este ca Manfred Worner, care era secretar general al NATO, a spus ca nu vine in Romania pana cand Caraman nu e schimbat. Si vreo 2-3 ani, Manfred Worner nu calca aici. Cred ca in 1993 vine prima data…
Matei Udrea: Dar asta voiam sa spun. Apropo de ce povesteati dumneavoastra cu KGB-izarea…
Iulian Fota: N-o spun eu, o spune fostul sef al Parchetelor Generale.
„Tratatul din 1991 cu URSS a fost o gandire a establishmentului romanesc. Ca n-a fost o initiativa a lui Iliescu in pofida MAE sau a altora! Pur si simplu asa au gandit la vremea respectiva! Ca asa e bine pentru Romania, ca sa ramanem in continuare garantati de Uniunea Sovietica. Cand, deja, la inceputul lui 1990, cehii, polonezii si cu ungurii incep sa bata in poarta NATO“
Matei Udrea: Asadar, vine Revolutia, se spune ca a cazut comunismul, se scoate in afara legii comunismul, se spune ca incepe democratia, se afirma ca „desfiintam Securitatea si infiintam niste servicii de informatii noi, democratice“, si pui sa infiinteze aceste institutii democratice un ofiter decorat de KGB! Ce democratie e asta? Ce sistem democratic? Ce schimbare poti sa faci cu niste oameni care vin de la KGB?
Iulian Fota:Nu uitati ca in 1991, in iulie, Romania e prima si singura tara care semneaza un tratat cu Uniunea Sovietica! Iulie 1991! In august avem puciul de la Moscova, iar la finalul lui 1991, Uniunea Sovietica dispare! Deci…
Matei Udrea: Si e tratatul acela prin care noi ne angajam sa nu aderam la nicio organizatie fara aprobarea URSS.
Iulian Fota: De securitate! Cu alte cuvinte, noi aveam un cuvant de spus fata de optiunile lor si ei fata de optiunile noastre. Evident, sensul era ca daca noi am fi vrut (sa intram in NATO – n. red.), ei ar fi spus „Nu“, ca uite ce zice tratatul!
Matei Udrea: Da!
Iulian Fota: Bun, care tratat avem norocul ca nu e ratificat. Si parerea mea e ca n-a fost un plan. Nu l-au mai ratificat fiindca s-a destramat Uniunea Sovietica si a picat toata cosmelia!
Matei Udrea: Da. Si a iesit si scandal la Bucuresti cand s-a aflat. In Parlament a iesit un scandal-monstru.
Iulian Fota: Evident ca da! Evident ca da! Pai, cum se putea altfel cand tu faci o asemenea porcarie?
Matei Udrea: Iliescu a semnat! Trebuie sa spunem.
Iulian Fota: E adevarat! Dar aici a fost mai rau decat atat: a fost o gandire a establishmentului (conducerii – n. red.) romanesc. Ca n-a fost o initiativa a lui Iliescu in pofida MAE sau a altora! Pur si simplu asa au gandit la vremea respectiva! Ca asa e bine pentru Romania, ca sa ramanem in continuare garantati de Uniunea Sovietica in noile conditii. Cand, deja, la inceputul lui 1990 – si asta stiu de cand lucram la NATO! –, cehii, polonezii si cu ungurii incep sa bata in poarta NATO, sa spuna „noi vrem in NATO!“. Si mi se pare ca polonezii si ungurii au cerut inca din 1990 desfiintarea Tratatului de la Varsovia!
Matei Udrea: Lucrurile astea se leaga cu ce se intampla in zilele noastre. Atunci a aparut noul stat roman…
Iulian Fota: Daca nu se desfiinta Uniunea Sovietica, noi astazi nu cred ca am fi fost in NATO, daca ma intrebati pe mine! Asta este teza mea.
Matei Udrea: Ramaneam in sfera de influenta a Uniunii Sovietice.
Iulian Fota: Deci, daca ramanea Uniunea Sovietica, plecau ailalti… Bun, la un moment dat, ne-am fi rupt si noi, dar am mai fi stat vreo cativa ani!
Matei Udrea: Asta insemna prelungirea unui statut…
Iulian Fota: Pentru ca asta e clar, intre Iliescu si Gorbaciov a fost o relatie foarte buna si de incredere reciproca, chiar daca lui Iliescu nu-i place sa recunoasca chestiunea asta. Pe de alta parte, norocul nostru a fost – si aici ajungem iar la cele 3-4 noroace pe care le-a avut Romania dupa 1990 – destramarea Uniunii Sovietice. Pentru ca venind Eltin, chimia intre Iliescu si Eltin era foarte proasta! Sunt niste momente foarte interesante. Romania incepe, datorita unei chimii proaste intre cei doi lideri…
„Noi consideram Pactul Ribbentrop – Molotov ca momentul care a permis inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe rusi la fel de vinovati ca si Hitler, si asa e si corect sa fie! Si evident ca rusii au sarit de pe scaun! Pentru ca asta pune in pericol legitimitatea statutului Rusiei. Ei neavand cu ce sa se laude, toata legitimitatea lor internationala e construita pe sacrificiile lor in Al Doilea Razboi Mondial“
Matei Udrea: Dar si in 1994 era sa semnam cu rusii un nou tratat asemanator celui din 1991!
Iulian Fota: Pai, a venit Evgheni Primakov la Bucuresti in 1995! Si pe aeroport i se spune lui Primakov: „Stiti, noi nu indraznim, ca sare opozitia!“. Veneau alegerile in anul urmator. In noiembrie 1996 au fost alegeri. Deci, Primakov chemat sa parafeze tratatul, noul tratat, in care iar se gaseau niste termeni…
Matei Udrea: Primakov era…
Iulian Fota: Ministru de Externe! Era iar un tratat scris in doi peri, daca ma intrebati pe mine, dar… In fine… Primakov e trimis la plimbare de romani dupa ce el ajunsese deja la Bucuresti!
Matei Udrea: Dar erau niste clauze acolo… Noi nu castigam nimic in problema tezaurului, rusii nu voisera sa discute despre Tratatul Molotov – Ribbentrop, sa-l condamne… Erau niste lucruri foarte urate pentru Romania.
Iulian Fota: Pai, asta e! Noi consideram Ribbentrop – Molotov ca momentul care a permis inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe rusi la fel de vinovati ca si Hitler, si asa e si corect sa fie!
Matei Udrea: Da!
Iulian Fota: Si nu numai noi! Si canadienii! Premierul Canadei a spus acelasi lucru!
Matei Udrea: Toata lumea!
Iulian Fota: Si evident ca rusii au sarit de pe scaun! Pentru ca asta pune in pericol legitimitatea statutului Rusiei. Ei neavand cu ce sa se laude, toata legitimitatea lor internationala e construita pe un fapt care nu poate fi contestat, sacrificiile lor in Al Doilea Razboi Mondial. Si cine se atinge de acest aspect si-a dat foc la valiza in relatiile bilaterale cu Rusia. Deci, ca sa inchidem subiectul 1989: m-am intrebat si eu de ce nu am fost capabili ca bulgarii, ca cehii, ca polonezii, sa facem si noi pasul. Raspunsul: 1) Frica! Le era frica sa nu afle Ceausescu si sa ii rada, sa-i marginalizeze. Desi Ceausescu, cel putin cu cei care erau oamenii rusilor, era foarte ingaduitor! Nu le-a pus pielea pe bat!
Matei Udrea: Ii tragea pe linie moarta.
Iulian Fota: Marginaliza. N-a prea bagat oameni din astia in inchisoare. Adica era destul de… Totusi, lor le-a fost frica, n-au indraznit! Si 2) nici nu s-au putut intelege sa-i urmeze! Ceea ce mi se pare o chestie destul de romaneasca. Si s-a vazut si dupa 90! Eu am prins vremurile! Ca a iesit Verdet, a incercat o varianta mica, s-a stins repede. Ca a fost Mazilu, care a incercat un joc de putere. Ca o fi incercat si Magureanu mai tarziu, prin Piata Universitatii, e o teorie… Inclusiv dupa 1990 se vede ca sunt diferite platforme care-si disputa puterea in Romania si lucrurile nu sunt deloc asezate! Deci, as putea sa inteleg ca inainte de 1989 nu prea s-au inteles, dar Romania a suferit din cauza acestei frici combinata cu aceasta dorinta de „ba eu!“, „ba eu!“, „ba eu!“. Hai sa zicem ca aia 100 si ceva de morti ii punem in carca lui Ceausescu, pana la fuga lui. Domnule, dar dupa ce fuge Ceausescu sa ai 800 si ceva de morti!
Matei Udrea: Au tras Armata si Securitatea!
Iulian Fota:Nu stiu daca a fost si Securitatea…
Matei Udrea: Asta cu teroristii libieni care au venit si au tras e o gogomanie…
Iulian Fota: Nu, nu, nu, asta e… Va rog sa urmariti interviurile cu Catalin Ranco Pitu, procurorul militar care explica in interviuri, plecand de la multiple investigatii si analize pe care le-a facut, ce a fost in 1989 in zilele acelea si dupa.
„Serviciile de informatii sunt mai democratice decat multi altii! Datorita relatiei cu NATO si unor obligatii profesionale, Armata Romana si serviciile au trecut prin procese de restructurare. La fel au fost si serviciile!“
Matei Udrea: Ultima intrebare: avand in vedere felul in care s-a nascut statul roman actual in acel sfarsit de decembrie 1989 si inceput de an 1990, ianuarie-februarie…
Iulian Fota: Nu s-a nascut atunci. Atunci s-a nascut oportunitatea de a-l transforma.
Matei Udrea: S-a reinventat, sa zicem. A aparut FSN-ul, au aparut niste servicii de informatii asa-zis democratice si libere, militia s-a transformat in politie…
Iulian Fota: Nu, dar sunt… Aici sa stiti ca serviciile sunt mai democratice decat multi altii! Eu va spun de ce! E un lucru pe care, iarasi, lumea nu vrea sa-l ia in discutie, pentru ca e savuros subiectul cu statul paralel bla-bla-bla.
Matei Udrea: Da.
Iulian Fota:Dragnea, in 10 august 2018! Ala a fost stat paralel! Nimeni nu ia in calcul chestiunea asta: datorita relatiei cu NATO si unor obligatii profesionale, Armata Romana si serviciile au trecut prin procese de restructurare… Cum sa va spun… Efortul care nu a fost simplu de a trimite sute de oameni la cursuri… Ciuca a stat in Statele Unite 8-9 luni, cat a fost anul masteral, urmand, daca nu ma insel, cursurile Colegiului de Razboi din SUA. La fel au fost si serviciile! Deci, au fost multiple cursuri, stagii de pregatire. Ca sa poti sa intri in operatiuni comune pe zona de intelligence ba cu unii, ba cu altii, trebuie sa gandesti ca ei, sa actionezi ca ei. Institutiile astea au fost trecute printr-un sistem. Plus lucrul de zi de zi cu unii si cu altii. De aceea, institutiile astea sunt, dupa parerea mea, mai democratice decat altele, pe de alta parte functioneaza mai bine, sunt mai eficiente. Cate cursuri au urmat cei de la Ministerul de Finante? Sau de la ANAF? Cati oameni au trimis astia la pregatire in Occident? Ministerul Economiei, Agricultura, Justitia, daca vreti! Plus ca nici Ministerul de Interne n-a trecut… Ca de-aia si merge, dupa parerea mea, mai prost decat Armata sau serviciile! Ministerul de Interne n-a fost renovat, reorganizat pentru ca nimeni n-a cerut chestia asta! NATO n-avea grija lui, la UE nici atat! Nici Ministerul de Externe n-a trecut printr-un proces de reorganizare, renovare! Deci, serviciile din Romania nu sunt perfecte, mai au si ele multe lucruri pe care trebuie sa le mai schimbe, dar credeti-ma, ca eficienta stau mult mai bine decat tot felul de institutii pe care le avem in statul roman si in privinta carora nu si-a pus nimeni, niciodata problema reformarii, reorganizarii lor. Si ma refer in special la astea civile. Uitati-va! Discutam toti de ANAF ca nu e capabila sa colecteze taxele! Pai, a trecut ANAF printr-un proces de reorganizare si n-am auzit noi?
Matei Udrea: Asta era intrebarea. Dumneavoasta ati intrat in contact cu institutiile statului roman…
Iulian Fota: Am lucrat cu ele ani buni!
Matei Udrea: Statul roman profund, deep state, cum i se spune in America, cat de mult s-a reformat fata de perioada comunista?
Iulian Fota:Statul per ansamblu, daca bagam civili si militari laolalta, cam 60%…
Matei Udrea: 60% s-a reformat?
Iulian Fota: Sunt zone… Ce nu intelege lumea: o tara este un sistem de sisteme!
„Romania se va mai lupta o buna perioada de timp cu «omul nou» ala pe care Ceausescu si l-a dorit si pe care, intr-un fel, l-a obtinut! L-a formatat in anii ’80 si ni l-a lasat noua mostenire. Ca ne lovim inca de «omul nou» si de copiii «omului nou». Adica oameni mai tineri, dar educati in acelasi spirit si atitudine ca si aceia care au fost crescuti si educati in anii ’80“
Matei Udrea: Ma scuzati, dar ii avem pe rezervistii astia care intra pe retelele de socializare si injura America si Occidentul, oameni iesiti la pensie din Armata, de la Politie, din servicii…
Iulian Fota: Au fost scosi din… Sunt oameni care au plecat ca rezultat al restructurarilor care au avut loc prin Armata, prin servicii… Normal ca injura, ca au pierdut…
Matei Udrea: Dar sunt profesori pe la Academia Militara, pe la Academia de Politie, pe la Academia SRI…
Iulian Fota:Nu cred ca mai sunt…
Matei Udrea: Ba da! Chiar acum doi ani, cand a invadat Rusia Ucraina, s-a scris despre o profesoara de la Academia Armatei care umplea Facebook-ul cu toate teoriile acelea conspirationiste si narativele rusesti, propaganda Kremlinului.
Iulian Fota: Si unde preda?
Matei Udrea: La Colegiul National de Aparare…
Iulian Fota: Ca sa fiu sincer, nici eu n-am prea mai dat pe acolo…
Matei Udrea: Asadar, ziceti ca sistemul s-a reformat in proportie de vreo 60%.
Iulian Fota: Sa intelegem ca uscaturi sunt peste tot. Si nu poti sa ai pretentia, din punct de vedere ideologic…
Matei Udrea: Sa nu fie prea multe uscaturi, ca atunci se usuca padurea!
Iulian Fota: Un lucru pe care-l am la indemana pot sa-l dau, ca i-am criticat pe chestiunea asta. Acum s-au potolit, dar intr-o anumita perioada exista o apetenta pentru denumiri din astea dacice. Totul era dacic! Getica… Era o anumita aplecare spre un tip din asta de protocronism care e periculos si trebuie tinut. Bun, dar acum trebuie sa mai intelegem un lucru: Romania se va mai lupta o buna perioada de timp cu „omul nou“ ala pe care nea Nicu (Nicolae Ceausescu – n. red.) si l-a dorit si pe care, intr-un fel, l-a obtinut! L-a formatat in anii ’80 si ni l-a lasat noua mostenire. Ca ne lovim inca de „omul nou“ si de copiii „omului nou“. Adica oameni mai tineri, dar educati in acelasi spirit si atitudine ca si aceia care au fost crescuti si educati in anii ’80. Fac o paranteza: radacinile dezastrului… Nu dezastru, ca Romania sta, totusi, mult mai bine. Radacinile unor probleme grele, complicate, cu care noi ne confruntam acum sa stiti ca sunt in anii ’80! Pentru ca in anii ’80 – un lucru pe care multa lume nu-l stie…
Matei Udrea: Deci, spuneti ca problemele de acum ale Romaniei cu un anumit tip de mentalitate provin de acum 40 de ani…
Iulian Fota: Nea Nicu, cand incepe sa se sperie si sa-si dea seama ca niste evolutii incep sa aiba loc, iar el e din ce in ce mai singur in pozitia lui, procedeaza la marginalizarea intelectualitatii. Am stat odata de vorba cu un securist, ca nu pot sa-i spun altfel, un om care a lucrat pana in ’92-’93 in fosta Securitate si dupa aceea inca vreo 2-3 ani. Omul mi-a povestit niste chestii extrem de interesante legate de evolutia Securitatii in anii ’70 si ’80. De exemplu, Securitatea a avut vreo cativa ani, prin anii ’70, cand a avut damblaua sau ambitia de a recruta din facultati pe cei mai buni. Era topul, ierarhia, ii contactau, voiau – bine, cine nu voia – iar bine.Stiu oameni care n-au vrut si n-au patit nimic, isi vedeau de treaba, erau lasati in pace. Deci, ideea asta… Ma gandeam odata: cum, domnule, Securitatea stia sa lucreze pe ideea de cel mai bun si in ziua de astazi uitati-va ce selectie negativa avem! Generalizata! Si cum e tara plina de tot felul de trogloditi care n-au nimic de spus. Nu sunt nostalgic, dar totusi, unele lucruri e interesant cum s-au intamplat in anii ’70. De exemplu formarea ofiterilor de informatii, intr-o mare masura, la sfarsitul anilor ’70 si pana prin 1981 sau 1982, era pe mana unor profesori civili care predau inclusiv pe la Baneasa si asa mai departe. Profesorul de la Drept se ducea si…Ei, incepand cu 1981-1982, pe fondul asta de sperietura a lui Ceausescu, incepe remuncitorizarea Armatei. Cei care au ajuns in functii importante prin anii ’90 si chiar inceputul anilor 2000, daca va uitati la cariera lor profesionala, au fost promovati comandanti de regiment – functie importanta la vremea respectiva! – cand erau capitani sau maiori. Pentru ca, mai ales dupa complotul generalilor din Armata, cand nea Nicu iarasi trage o sperietura…
Matei Udrea: Cand s-a intamplat asta?
Iulian Fota: 1983 sau 1984.
Matei Udrea: La ce va referiti? Ca poate lumea nu stie…
Iulian Fota: Au fost cativa generali din Armata Romana – Ionita, Militaru au fost printre ei, dar si niste ofiteri cu grade mai mici – care au incercat o miscare din asta de razvratire, de opozitie fata de Ceausescu. Au incercat si niste discutii cu sovieticii. Cert este ca… asa, ca in Romania, cineva a tradat! Securitatea a aflat, i-a spus lui Ceausescu si i-a imprastiat pe astia, i-a marginalizat. Sunt si niste povesti mai ciudate. De exemplu, accidentul ambasadorului Patilinet din Turcia (ambasadorul roman moare intr-un accident de masina despre care s-a spus la vremea respectiva ca ar fi fost provocat de Securitate – n. red.), care se speculeaza ca ar fi facut parte din grupul de complotisti. Aici apar si niste elemente care duc mai tarziu la Ion Iliescu. Ca o spune generalul Militaru in vestita secventa: „Frontul Salvarii Nationale e infiintat de 6 luni!“. Deci erau niste elemente firave, dar n-au avut consistenta necesara ca si noi sa avem tranzitia de la comunism la democratie fara evenimente majore si fara pierdere de vieti omenesti.
„Oamenii din anii ’80, acesti autarhisti, protocronisti, adica «omul nou», nu au dimensiunea anti-bolsevica si anti-rusa! O au numai pe aia anti-occidentala! Deci, de-aia lor li se pare normal sa te duci la Ambasada Rusa, dar au o problema cu NATO si cu Uniunea Europeana. Ca asa au fost invatati!“
Matei Udrea: Da.
Iulian Fota: Dar sa revin la ce voiam sa va spun. La un moment dat, ma duc la o nunta prin 1987 sau 1988 si vorbesc cu cineva care, in fine, ne spune la un moment dat ca era student la Baneasa, la Securitate. Si l-a intrebat cineva: „Domnule, dar cum ai ajuns acolo?”. „Pai – zice –, mi-au trebuit 3 ani in productie!“Deci, de la Securitatea care recruta prin facultati – nu pe toti, dar pe unii – si incerca sa-i ia pe cei mai buni, in ’80 si ceva ajungem la conditia asta…
Matei Udrea: Ne intoarcem, de fapt, in anii ’50, ca asta era selectia de atunci, trebuia sa ai origini sanatoase si cat mai putine studii.
Iulian Fota:Nu mai puteai sa intri la Scoala de Securitate de la Baneasa daca n-aveai 3 ani de munca in productie! Deci, conditia ca sa devii securist era sa fii muncitor mai intai! Ceea ce presupune o conditie intelectuala foarte scazuta. Si stiti unde se vede foarte bine? Ca le-am si spus la un moment dat unor securisti batrani: „Ba, mare greseala ati facut ca l-ati dat pe Plesita sa iasa in public, sa vorbeasca!”. Plesita era un badaran, eu l-am mai prins dupa 1990, ca mai vorbea pe la televiziuni. Avea o exprimare greoaie, fara niciun fel de deschidere…
Matei Udrea: Plesita a fost comandantul…
Iulian Fota: Seful Securitatii intr-o perioada! Deci, aceasta remuncitorizare a Partidului, a Securitatii, a Armatei, in special cu 1983-1984, cand a inflorit? Oamenii astia care erau promovati la 30 de ani sefi de regimente aveau in 1989 varsta de 38-40 de ani. Pai, astia sunt aia care au pus mana pe tot dupa 1990! Si unele lucruri sunt stricate… Inclusiv universitatile private sunt infiintate de oameni din astia! Care acolo isi gasesc un refugiu si isi dau seama ca… Acum stau si ma gandesc daca asta e o rezistenta planificata si au gandit-o pe termen lung sau e doar o intamplare. Pentru ca atunci cand au facut universitatile astea private si acolo au pregatit „noile cadre“, astea despre care ne lovim noi acum peste tot, m-am gandit: „Domnule, aia a fost razbunarea lor?”. Ca ei pierdusera deja partida, Romania se ducea usor-usor spre NATO si UE! A fost o forma de a rezista? Nu stiu! Aici nu m-am lamurit nici eu, pentru ca sunt niste lucruri in plina derulare. Dar cert este ca omul asta „nou“ care a fost mosit de Partid si de Ceausescu – protocronisti, recuperarea teoriilor legionarilor si a teoriilor din anii 1930-1940 – toate chestiile astea s-au varsat in capul nostru dupa 1990! Toata educatia acestor oameni a avut o clara caracteristica anti-occidentala! Toti erau educati intr-un spirit…
Matei Udrea: Dar vedem asta si acum! Intre rezervisti!
Iulian Fota: Da, pentru ca toti s-au format asa! Domnule, legionarii erau anti-occidentali, dar erau si anti-bolsevici! Multi legionari s-au inrolat si au plecat pe front, sa lupte impotriva bolsevicilor. Ei, oamenii din anii ’80, acesti autarhisti, protocronisti, adica „omul nou“, nu au dimensiunea anti-bolsevica si anti-rusa! O au numai pe aia anti-occidentala! Deci, de-aia lor li se pare normal sa te duci la Ambasada Rusa, dar au o problema cu NATO si cu Uniunea Europeana. Ca asa au fost invatati! Parintii lor, la astia mai tineri, sau ei, la astia mai batrani, atunci cand au fost ei formati si educati. Deci, de-asta…
Matei Udrea: Se leaga lucrurile astea…
Iulian Fota: Si tot timpul… Avem cartea lui Boia (?! - s.n.), avem analizele foarte interesante ale generalului Mihai Ionescu in Magazin Istoric despre „Partida Rusa“. Romanii intotdeauna au fost organizati pe partide! Asta e un concept pe care, iarasi, multi nu-l inteleg. Nu e vorba de un partid, e vorba de o optiune ideologica si de politica externa impartasita de oameni care pot fi in mai multe partide politice! Am avut o partida germanofila. Am avut si avem in continuare o partida francofila. Cristi Preda, ca n-am o problema sa-l barfesc, il lauda pe Negrescu, pe Facebook, ca e un politician bine pregatit – de acord cu el – si filofrancez. Cristi Preda fiind, ca sa zic asa, de felul lui un filofrancez. Deci, in continuare, avem o partida filofranceza in Romania si asta nu e un secret. Avem o partida pro-americana! Sunt absolut convins… La un moment dat, Stefan Andrei (fostul ministru de Externe al lui Ceausescu – n. red.) spunea intr-un interviu prin 1997 ca, dupa parerea lui, in continuare partida pro-rusa e cea mai raspandita in Romania. Avem si am avut intotdeauna o partida pro-rusa! Deci, ce mare secret e in privinta asta cand ii vedem pe unii si pe altii ca au optiuni diferite?
Matei Udrea: Asa este! Va multumesc pentru amabilitate…
"1. TOATE statele lumii au avut multiple etape in care conducerea a fost corupta, bogățiile au fost obținute ilegal, imoral. Sa luam ca exemplu Austria (dar puteți lua ca exemplu ce țară dezvoltată vreți) care ne da lecții de moralitate, a cărei bogăție a fost generata de jefuirea după legile proprii a unei multitudini de națiuni ocupate cu forța. Nepoții jefuitorilor au devenit ulterior moraliști, susținători de valori etice și morale, dar cu un nivel de trai asigurat de mizeriile făcute de strămoșii lor. Copii celor care fură enorm sunt educați la cele mai bune universități, și poate mai știu ceva din mizeriile părinților, nepoții lor sunt complet rupți de realitatea sursei averii lor, și își pot permite să fie exponenții unor înalte valori morale. Deci, ca să vă răspund, copii sau nepoții celor care s-au îmbogățit prin corupție și jaf vor fi inconștienți de mizeria din care a pornit poziția lor, și își vor permite fără probleme să curețe țara de corupție și hoție, mai ales că în acest mod își protejează cu legea în mână pozițiile privilegiate."
Bradut Bolos