|
Crearea lui Adam |
Invazia de cosmar a Rusiei in Ucraina si atacul infiorator al Hamas asupra Israelului ( ca sa amintim doar cele mai importante razboaie recente ) au aruncat in aer echilibrul fragil al comunitatii internationale care dupa doua razboaie mondiale si dupa caderea comunismulu parea ca s-a instaurat sub forma unei relative ordini politice internationale.Marea intrebare este daca aceasta comunitate internationala mai actioneaza in acord cu dreptul international , Carta ONU si in special cu fundamentele moralitatii umane pentru ca evenimentele si reactiile recente pun sub semnul intrebarii toate aceste valori si sisteme de referinta.
Daca pornim de la premisa ca nicio institutie internationala , niciun guvern , nicio organizatie si niciun lider politic sau religios nu va declara ca aproba in mod oficial genocidul, crimele , torturile , violurile si furturile, atunci exista o hartie de turnesol pentru aprecierea actiunilor si comportamentelor lor in raport cu fundamentele morale ale umanitatii.
Cel mai simplu mod de a conferi legitimitate morala acestor instante este un set de intrebari respectiv de principii care ar trebui trimise in mod oficial institutiilor internationale , guvernelor , liderii politici si religiosi si organizatiilor civice si umanitare reprezentative ale comunitatii internationale.
Aceste principii fundamentale formulate in urma cu mai mult de doua milenii , intr-o forma sau alta , au ramas relativ neschimbate in marile civilizatii si marile religii ale lumii :
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta...
6. Să nu ucizi!
7. Să nu fii desfrânat!
8. Să nu furi!
9. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!
10. Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, ... şi nimic din câte are aproapele tău!” ( Exodul 20, 2-17)
Este inuman si imoral ca pacea lumii si soarta comunitatii internationale sa depinda doar de capriciile , orgoliile si competentele sau incompetentele unor persoane care au tot doua maini si doua picioare care orice cetatean al planetei , dar prin mijloace neclare ajung sa decida dintr-o trasatura de condei soarta unor intregi comunitati umane fara sa dea socoteala pentru faptele lor, ca sa nu mai vorbim despre dictatorii despre care ii vedem in direct primiti cu cele mai inalte onoruri. In raport cu raspunsul la aceste intrebari simple respectiv cu atitudinea fata de principiile fundamentale care definesc comportamentul uman si moral, cetatenii planetei ar putea evalua dupa o scala morala si/ sau pe baza de rating prestigiul social si legitimitatea morala a acestor institutii ( ONU, UE, NATO, BRICS, Vaticanul , etc.) respectiv a guvernelor , organizatiilor si a liderilor politici, civici, religiosi, etc.
Nota
Fundamentele moralitatii umane sintetizate de Jonathan Haidt ( Grija/Vătămare , Corecttudine/Inselaciune, Loialitate/Tradare, Autoritate/Subminare , Caracter sacru / Degradare ) au fost resetate in actualul context international si pe primul plan a trecut negativul lor ( Vătămare, Inselaciune, Tradare, Subminare, Degradare ) :
|
Cele 5 fundamentele ale moralitatii umane Sursa : Jonathan Haidt - Mintea moralista. De ce ne dezbina politica si religia Editura Humanitas, Bucuresti , 2016 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu