Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

duminică, 22 aprilie 2007

Interviu in ziarul "Telegraf" ( Constanta ) 2002


INTERVIU ( 18-19. 05.2002 ) 
( Dana Duță, Sergiu Simion ) 


Dana Duță  - De cand sinteti psiholog si cum ati ajuns sa practicati aceasta profesie

Sergiu Simion - Am inceput sa practic aceasta profesie in anul 1987 cand m-am angajat la C.N.E. Cernavoda. In anul 1988 am fost autorizat ca psiholog specialist CNE in cadrul Ministerului Energiei Electrice . Autorizarea a avut loc dupa aproape 2 ani de pregatire si practica in diverse domenii de activitate. Desi terminasem facultatea in 1981, ca toti din generatia mea am platit tributul cerut de sistem, respectiv a trebuit sa-mi fac mai intai stagiul in invatamant . Am fost profesor timp de 6 ani iar primii 2 ani de stagiu i-am facut la Sf.Gheorghe in Delta Dunarii. In 1987 cand am fost angajat la C.N.E. , desi desfasuram munca de psiholog, postul nominalizat era de inspector invatamant. Situatiile de acest fel se explica prin faptul ca , din motive politice, din 1978 si pina in 1991 psihologia a fost radiata din nomenclatorul profesiilor . Pe de alta parte, angajarea in acel post si in acel moment, a avut o conditie si in acelasi timp o explicatie care merita amintita. Cu toate ca nu eram nici membru de partid si nici altceva , am fost acceptat in acel post pentru urmatoarea garantie interesanta si in prezent : "Imi asum raspunderea materiala, legala, civila si penala pentru actele si faptele mele " . 
Pentru a afla elemente suplimentare in aceasta problema am incercat sa aflu opinia juristei de atunci a centralei dar aceasta a refuzat sa interpreteze sau sa comenteze in vreun fel aceasta propozitie. 
Intre anii 1988-1999 am fost psihologul C.N.E. Cernavoda si am facut examinarile de selectie , examinarile periodice si examinarile de autorizare pentru personalul centralei nucleare in primul rand a operatorilor si dispecerilor C.N.E. Experienta castigata in cei 12 ani intr-o intreprindere de asemenea anvergura ( in acel moment exploatarea si personalul administrativ insumau peste 1200 de angajati ) au fost foarte utile pentru formarea mea profesionala. 
O sansa deosebita atat pentru personalul centralei cat si pentru mine a fost contactul cu comportamentul si mentalitatea partenerilor canadieni care au schimbat convingerile multora dintre cei care au fost in contact cu ei ( la noi nu intilneai prea des oameni care te privesc in ochi , spun ceea ce fac si fac ceea ce spun). 
Canadienilor le datorez posibilitatea evaluarii climatului organizational intr-un departament al centralei, o noutate pentru acel moment . Cu aceasta ocazie am putut asista la contactul a doua culturi organizationale diferite si am vazut ce inseamna o schimbare organizationala majora intr-un timp foarte scurt. 
Din 1999 am inceput sa desfasor o activitate pe cont propriu iar in prezent sint actionar unic la S.C.PSIHOLTD S.R.L.care ofera servicii de consultanta psihologica pentru firme si manageri. 




Ce inseamna sa fii psiholog in contextul actual din Romania ? 

- Cred ca in primul rand aceasta inseamna o sansa individuala si in acelasi timp o sansa sociala deoarece tranzitia nu este altceva decat un mod de a spune ca in Romania totul este la inceput. Nu trebuie sa uitam ca o lume construita cu migala in secret, ura, dominatie si suspiciune timp de 50 de ani , nu poate dispare intr-o singura zi . Aceasta lume ale carei reflexe sint inca prezente si cei 12 ani de tranzitie au generat un val de ceata in care nimic nu se mai distinge clar. Este evident ca dupa toate acestea oamenii au uitat ( s-au poate nu au stiut niciodata ! ) ce inseamna normalitatea , adevarul si lucrurile simple. Un lucru este totusi evident. In anumite conditii, aceasta profesie si in general disciplinele sociale, pot contribui la ridicarea acestui val de ceata in care am trait cu totii. 




Care sint avantajele si dezavantajele acestei profesii ? 


- Un prim avantaj este flexibilitatea si deschiderea . Aproape ca nu exista domeniu in care sa nu poata fi aplicata psihologia. Cine analizeaza chiar sumar un discurs politic, un ziar, sau discutiile din spatiul public este frapat de frecventa cu care apare cuvantul psihologie. Al doilea avantaj este legat de cererea sociala masiva de servicii psihologice atat in randul populatiei cat si la nivel institutional (aceasta cerere este masiva dar in acelasi timp difuza datorita unei perceptii sociale inadecvate ). Un alt avantaj este legat de faptul ca piata psihologica este abia la inceput. In sfarsit, nu trebuie neglijat dinamismul acestei profesii si acestui domeniu care si in Occident este intr-un proces foarte rapid de schimbare si de adaptare la realitatea sociala. Dezavantajele acestei profesii in momentul actual sint legate de in primul rand de inexistenta unei asociatii profesionale puternice care sa poata construi un statut al psihologului la nivelul standardelor occidentale si un cod de conduita adecvat care sa promoveze interesele psihologiei si psihologilor in acest nou context . In al doilea rand, perceptia sociala inadecvata si asteptarile nerealiste fata de acest domeniu constituie impedimente majore. La nivel institutional se cunoaste extrem de putin despre ceea ce poate face psihologia pentru pentru o organizatie ( firma, institutie,etc.) si de foarte multe ori nu se doreste in realitate nici un fel de interventie exterioara. Este o problema de mentalitate pentru ca , prin traditie, factorii de decizie mai mult ofereau decat primeau sfaturi de la altii . Dupa cum stie, rezolutia birocratica de tip clasic pusa de un factor de conducere pe un referat suna cam asa : " Catre.. Rezolvati problema pana la…". Intr-un asemenea sistem, aproape oricine putea conduce dar nu oricine isi putea exercita activitatea in conformitate cu standarde profesionale si deontologice . In sfarsit, in perceptia comuna , de multe ori se confunda psihologul cu psihiatrul iar examenul psihologic se asteapta sa fie un mod de a obtine o adeverinta. In realitate un examen psihologic complet dureaza aproximativ doua ore in raport cu un consult medical de rutina care dureaza de regula 10-15 minute. 




Din experienta dvs , care este cea mai importanta trasatura de caracter a unui om ? 


- Trasatura de caracter care se pare ca are cel mai puternic impact asupra evolutiei ulterioare a unei persoane este respectul fata de sine ( acesta este o forma de demnitate si nu trebuie confundat cu orgoliul) . In Occident exista cercetari despre care la noi s-a vorbit prea putin sau deloc , cercetari care acrediteaza ideea ca performantele individuale, profesionale si sociale ale unei persoane sint in relatie directa cu intensitatea acestei trasaturi de caracter. In stransa legatura cu respectul fata de sine poate fi analizat si respectul fata de ceilalti . Ambele se conditioneaza reciproc , genereaza transparenta si stau la baza comportamentului democratic.




Ce l-ati sfatui pe un tanar absolvent de liceu care intentioneaza sa se inscrie la o facultate de psihologie ? 


- Inainte de inscriere sa defineasca foarte clar ce doreste de la aceasta profesie si sa se informeze cat mai complet daca ceea ce doreste este realist si realizabil in aceasta profesie . Sa aleaga intre avantajele de moment si cele de perspectiva si sa-si faca planuri pe termen lung pentru ca in aceasta profesie ca si in altele de altfel, cariera inseamna nu numai competenta ci si prestigiu si credibilitate . Cel putin la fel de important daca nu chiar mai important este ceea ce ar trebui sa faca dupa intrarea la facultate respectiv sa cunoasca bine cel putin o limba straina , sa considere ca cei 4 ani de facultate (cu profesori cu tot ) reprezinta numai dreptul de a putea invata inca 40 de ani dupa terminarea ei, sa caute si sa obtina informatii fundamentale din domeniu ( Internetul este o sansa nesperata) si sa realizeze contacte cu institutii si persoane din Occident. In sfarsit, dar nu in ultimul rand , sa aiba incredere in propriile forte si sa lupte cu toate fortele pentru drepturile lui.

Niciun comentariu: