Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 22 aprilie 2014

Noul razboi total impotriva democratiei si Occidentului.


Comentariul de mai jos a fost facut la un articol aparut recent pe Contributors.ro

     Alexandru CoitaStanding Up to the Bully in the Backyard 




Din nefericire, articolul  nu trece dincolo de constatari empirice si cvasi-tautologice de genul :

".. Moscow is willing to break the fabric of the post-Cold War order to advance an imperialist agenda in the East, challenging NATO at its borders. " 
" What Russia is doing right now in Ukraine is more than mere brinksmanship or muscle flexing. It aims at sustainably reversing the developments of the past two and a half decades, which sought to bring democracy, prosperity and stability in Eastern Europe. ",etc.
De fapt, la fel ca si scriitorul Pavel Corut in "Adevarul" ( adev.ro/n45xdb ) , autorul ofera doar recomandari pentru membrii NATO , dar fara o analiza de profunzime a cauzelor care au condus la situatia actuala si fara o analiza a mentalitatii rusesti , de neinteles in acest caz pentru o mentalitate democratica si occidentala. Pana la urma, la fel ca si in cazul Georgiei, agresiunea contra Ucrainei si de fapt impotriva UE si Occidentului , este numai in subsidiar una militara.
Pe de alta parte, situatia in care se afla acum si UE si NATO luate total prin surprindere ( inca o data dupa precedentul Georgiei ! ) de agresiunea ruseasca brutala in Ucraina, seamana cu situatia creata in vara trecuta prin tentativa de lovitura de stat din Romania care a bulversat nu numai romanii, ci si UE si USA . Ambele agresiuni au actionat intr-o zona aflata in afara grilelor UE si a grilei democratice in general.
Diferenta este ca actiunea SF cu mascati si trupe fara insemne din Ucraina , nu este decat primul pas dintr-un scenariu complex al razboiului total, informational, psihologic si geopolitic ( inclusiv in spatiul virtual si dincolo de ”Matrix” ) , razboi in care au fost analizate si exploatate la scara globala toate caracteristicile si fisurile mentalitatii si democratiei occidentale care a facut gresala sa subestimeze ravagiile mentalitatii post-kaghebiste si dughiniste intr-o Rusie acaparata de siloviki . Rezultatul de cosmar este o tara care geografic apartine Europei , dar care isi antreneaza copiii si fetitele de 12 ani cu pistoalele mitraliera si „ pentru viitor ” .
UE si Occidentul se afla acum in situatia de a cunoste pe viu proverbul romanesc ”pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”. Mai exact , ceea ce americanii au construit numai in fictiunile cinematografice , distopiile atemporale si scenariile catastrofice moderne, rusii au construit la alta scara si exact in realitatea acestei lumi.
Este pretul platit de Occident pentru necondamnarea comunismului si nerecunoasterea crimelor lui care le-au depasit de fapt pe cele naziste.
In acelasi timp este cea mai mare provocare existenta dupa 1945 pentru pentru civilizatia si democratia europeana si occidentala , a carei aparitie a fost prevazuta doar de catre tarile din Est respectiv de disidentii si intelectualii lor care au cunoscut in mod nemijlocit mentalitatea si iadul comunist.
In sfarsit , cele 5 masuri propuse de autor sunt necesare , dar nu si suficiente. Problema principala este in realitate razboiul total impotriva democratiei si Occidentului , razboi in care agresiunea militara reprezinta numai elementul final si nu neaparat necesar. De fapt, ceea ce lipseste in acest moment, este o strategie occidentala coerenta de contracare a razboiului informational total dus impotriva Occidentului si a valorilor lui , razboi care continua la un nivel infinit superior, si la scara globala , propaganda ruseasca anterioara momentului 1989. Din acest punct de vedere , spre deosebire de Occident, Rusia nu a pierdut nimic deoarece la nivel global si sub varii forme , mentalitatea anti-occidentala a castigat se pare cam toate bataliile.
In mod cert, dupa invazia rusa din Crimeea, nimic nu mai seamana cu ceea ce a fost inainte pentru ca lumea in care traim nu mai este de fapt aceeasi . S-a schimbat nu numai echilibrul geopolitic si strategic, ci a fost pus sub semnul intrebarii intreg echilibrul civilizatiei europene si occidentale.
P.S. In primul rand , este adevarat ca multi romani cunosc limba engleza , dar eticheta in general si respectul in special fata de cititorii acestei platforme in limba romana , ar presupune ca autorul roman sa-si scrie acest articol de interes public in romaneste sau cel putin sa scrie in subsidiar si traducerea lui cum s-a mai practicat de fapt pe acest forum chiar si in cazul autorilor englezi.
http://www.contributors.ro/global-europa/standing-up-to-the-bully-in-the-backyard/#comment-182514




Alexandru Coita   Alexandru Coita spune:22/04/2014 la 16:13 
Domnule Simion,
Multumesc pentru comentariile extrem de pertinente. Articolul nu s-a dorit o analiza comprehensiva a cauzalitatii istorice sau a psihologiei societatii ruse, domenii pe care cu siguranta dvs. le stapaniti mai bine decat subsemnatul, care are o instruire in domeniul relatiilor internationale. Am preferat, dat fiind caracterul comprimat al observatiilor, sa prezint sintetic si clar cateva argumente de baza, asumandu-mi riscul ca ele sa para evidente pentru unii observatori avizati, printre care in mod evident va numarati.
In ceea ce priveste redactarea in limba engleza, recunosc ca este o formula neobisnuita pentru contributors, si regret sincer daca aceasta abordare a fost deranjanta pentru anumiti cititori. Tot ce pot spune este ca textul a fost redactat in limba engleza in original, intr-un context separat de demersul publicistic, aparitia lui ‘tel-quel’ fiind o decizie la baza pragmatica, insa care a tinut cont de faptul ca dezbaterea in sine depaseste granitele Romaniei, acest punct de vedere putand fi de interes si unor persoane care nu stapanesc limba romana. Va asigur, totusi, ca de indata ce timpul va permite voi transmite editorilor o traducere pentru a fi adaugata articolului.
Inca o data multumiri pentru ampla si interesanta dvs. critica.
AC
Răspunde

   Sergiu Simion spune:
22/04/2014 la 21:56 Multumesc si eu pentru aprecierile dvs. Pe de alta parte, sunt convins ca ceea ce se intampla in prezent este decisiv pentru viitorul Europei si al generatiilor care vin, cu atat mai mult cu cat la noi exista cetateni care stiu ca in realitate li s-a furat ” si tara, si viitorul ”
http://www.contributors.ro/editorial/salvarea-unei-natiuni-prin-justitie-refondarea-politicii-romanesti-reconstructia-partidelor/#comment-182035 ) , si ar fi foarte trist ca si cetatenii Europei sa constate, dar la alta scara , exact acelasi lucru.

Niciun comentariu: