Pentru a vedea cum se exercita o profesie liberala in doua tari din Europa zilelor noastre si pentru a compara doua mentalitati si doua sisteme sociale si politice diferite, este suficient sa apelam la uluitoarea forta o informatiei disponibile pe Internet.
Am ales pentru comparatie celebra The British Psychological Society infiintata in 1901, si Colegiul Psihologilor din Romania, infiintat in 2004.
Cum o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte , rezultatul il puteti vedea mai jos .
a) The British Psychological Society ( www.bps.org.uk )
Sursa : www.bps.org.uk |
Internetul ne ofera o imagine clara si sintetica asupra celor 6 ( sic ! ) domenii principale de activitate ale asociatiei britanice :
BPS
Representative body for psychology and psychologists in the UK, responsible for the development, promotion and application of pure and applied psychology ...
b) Colegiul Psihologilor din Romania
( www.copsi.ro )
Sursa : www.copsi.ro |
Pe acelasi site se poate gasi un CV oficial al presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania dar care in mod involuntar omite un amanunt foarte interesant *).
In ceea ce priveste principalele directii de activitate ale colegiului amintit este recomandabil sa nu le inventariati pentru ca pur si simplu va ia ameteala...
Totusi , si in acest caz, Internetul ne ofera o imagine sintetica asupra acestui colegiu ( respectiv ceva total diferit de asociatia psihologilor pe care pur si simplu a desfiintat-o la infiintarea sa... ) dar care s-a inregistrat ca membru (sic!) in EFPA (European Federation of Psychologists' Associations - www.efpa.eu ) si se declara "partener al Comisiei Europene in Internal Market Information System – IMI" ( ??!! ) , fiind inregistrat in Parlamentul Romaniei ca ONG , dar cu pretentii de autoritate ...nationala :
COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA **)
|
Tip organizaţie | corp profesional |
Anul infiinţării | 2004 |
Domenii de activitate ale organizaţiei
1 - SĂNĂTATE
- Tratament spitalicesc
- Îngrijire-reabilitare
- Tratament ambulatoriu
- Sănătate mintală
- Intervenţii în situaţii de criză
- Servicii pentru bolnavii cronici
- Igiena şi sănătate publică
- Educaţie şi sănătate
2 - ÎNVĂŢĂMÂNT, EDUCAŢIE, CERCETARE
- Învăţământ preşcolar
- Învăţământ primar şi gimnazial
- Învăţământ liceal
- Învăţământ universitar şi postuniversitar
- Şcoli profesionale şi tehnice
- Educaţie alternativă
- Cercetare ştiinţe sociale,politici sociale
- Cercetare medicală
- Educaţie permanentă(pt. adulţi)
- Cercetare ştiinţă şi tehnologie
3 - SERVICII SOCIALE
- Pentru copii
- Pentru tineri
- Pentru bătrâni
- Pentru persoane cu dizabilităţi
- Pentru familii
- Asociaţii de ajutor reciproc
- Servicii în caz de catastrofe naturale/sociale
- Servicii sociale pentru refugiaţi
- Ajutor material/financiar pentru săraci
Elaborarea Codului deontologic al profesiei de psiholog si a Codului de procedura disciplinara, 2005
Elaborarea Normelor de avizare a metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica, 2006
Elaborarea cadrului normativ privind inregistrarea, organizarea si functionarea formelor independente de exercitare a profesiei de psiholog, 2006
Elaborarea Normelor privind accesul (s.n.) in profesia de psiholog, 2010
Elaborarea Normelor privind formarea profesionala a psihologilor, 2010
Constituirea, infiintarea si inregistrarea Comitetului sectorial Sanatate si Asistenta Sociala, impreuna cu Colegiul National al Asistentilor Sociali, Federatia Sindicala PUBLISIND si cu avizul CNFPA, 2009-2010 (s.n.)
Implementare in calitate de partener a Sistemului IMI in Romania, 2007-2010( s.n.)
Afilierea internaţională - |
Număr filiale
" Mai mult, apreciem ca exemplele europene/internationale nu sunt proprietatea unora dintre psihologi, care eventual reusesc sa povesteasca despre experientele lor pe aeroporturile internationale, nici macar apanajul acestora ( s.n.) , ci reprezinta pentru fiecare dintre noi reperele actuale ale profesiei, necesare, intelese ca pe un parteneriat, menit sa ridice intr-un mod functional calitatea psihologiei romanesti si nu sa continue sa reprezinte un mit, fetisizat la infinit."
" Europsy nu are o reprezentare in realitatea normativa a UE, acesta este un proiect privat, conventional, neacceptat la nivelul Comisiei Europene, nereprezentand act de certificare profesionala la nivelul UE, ramanand la nivelul unui proiect al unor asociatii private, care nu au calitatea de autoritati competente ( s.n.) ale statelor UE."
http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2705&catid=31
Problema grava este ca , dupa 10 ani de la aparitie ( respectiv 2004-2014 ), aceasta institutie mamut incepe sa aiba probleme de imagine, inclusiv in mediul universitar romanesc :
" Sperăm, domnule preşedinte al CPR ( respectiv Colegiul Psihologilor din Romania -n.n.) şi stimaţi colegi din cadrul Consiliului CPR, să vă aplecaţi asupra acestei probleme şi să vă angajaţi în protejarea profesiei (s.n.) pe care o reprezentaţi în acest moment, printr-o atitudine fermă pentru protejarea standardului profesional minimal existent acum: având deja standardele cele mai scăzute (s.n.) din Europa (şi SUA), să încercăm în timp să le creştem, nu să le coborâm! "
25 septembrie 2013
Florin Alin Sava, Universitatea de Vest din Timișoara
Ion Dafinoiu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Daniel David, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
http://socpersecenta.psihologietm.ro/open%20letter.html
( Text de poziţie asumat de facultăţile de psihologie din consorţiul Universitaria - 9.04.2014)
Cu alte cuvinte , la 10 ani de la aparitia Colegiului Psihologilor din Romania , trei universitari afirma negru pe alb ca aceasta institutie inregistrata ca ONG , trebuie inca sa protejeze profesia ( desi nu este clar cine sau ce a atacat-o, si nici de ce !) si sa protejeze standardul profesional minimal existent ( din nou nu este clar de cine sa-l protejeze sau de ce !) si recunosc toti trei , si in mod onest , ca avem cele mai scazute standarde din Europa si din SUA !
Ca lucrurile sa fie si mai interesante , o recenta postare pe blog a profesorului Daniel David de la U.B.B. Cluj ( O scurtă notă asupra dezbaterilor recente din cadrul Colegiului Psihologilor din România ), ne introduce in miezul dezabaterilor recente de la Colegiul Psihologilor din Romania, dar fara sa ne lamureasca prea mult si in ce constau acestea.
Din acest text sunt de retinut totusi urmatoarele idei foarte interesante :
Problema este ca incepand chiar cu prima dintre ele , aceste afirmatii sunt si discutabile , si interpretabile pentru ca tin de ceea ce se poate numi in mod elegant " amnezie universitara" .
Sa le luam pe rand.
a) Nici dupa 10 ani de infiintare nu este clar de ce numai in Romania a aparut acest tip de organizare "militara" a profesiei de psiholog :
http://sergiusimion.blogspot.ro/2009/06/democratie-psihologica-prin.html ;
http://sergiusimion.blogspot.ro/2009/04/frontul-psihologic-national.html ;
http://sergiusimion.blogspot.ro/2010/06/ce-vraji-mai-fac-psihologii-romani.html; http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm
Mai mult decat atat , si inainte, si dupa aparitia acestei organizari , au existat voci critice fata de aceasta institutie inexistenta in Occident , inclusiv opinii care afirma ca , in realitate, Colegiului Psihologilor din Romania urmareste si alte scopuri decat cele declarate oficial.
d),e) Psihologia nu a iesit "demna (?!) din prigoana comunista" decat in viziunea profesorului Daniel David care era prea tanar, nu a stiut , sau a uitat ca aceasta profesie a fost stearsa din nomenclatorul profesiilor din 1978 ( respectiv dupa celebra afacere "Meditatia Transcendentala ") pana in 1991 , si nu a fost "aparata" de nimeni din vechea garda de psihologi care acum isi aroga merite inexistente.
Mai mult decat atat, nici un universitar , si de la nici o universitate, nu a publicat vreun material despre starea reala a psihologiei romanesti , nici inainte de 1989 ( logic !) , nici in anii `90 , dupa cum nu au scris nici despre alte subiecte si fapte sociale tabu . Singura lucrare scrisa de catre un psiholog despre "Experimentul Pitesti" ( descris de catre fostii detinuti politici inca din 1990 in "Memorialul Durerii" aparut la TVRL ) , a aparut abia in 1998 si in ... Franta ( Irena Talaban : Psychologie et psychopathologie du traumatisme individuel et collectif dans une société totalitaire communiste : la Roumanie 1945-1989, thèse de doctorat en psychologie clinique et psychopathologie à l'Université de Paris VIII, Paris 1998 ).
Altfel spus , nu exista nici o continuitate intre spiritul "parintilor fondatori" ai psihologiei si spiritul celor care au creat CPR prelungind si acum, si nu se stie pentru cate decenii, o stare de lucruri existenta inca inainte de 1989 (http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm) dar aceste probleme nu au interesat universitarii romani.
Nu i-au interesat nici discutiile despre starea psihologiei romanesti despre care a scris in 2006 ziarul "Cotidianul" (http://sergiusimion.blogspot.ro/2007/04/depresia-psihologiei-romanesti.html ) unde a existat aproape 2 ani de zile un forum pe aceasta tema, sau reactiile societatii civile fata de confiscarea domeniului psihologic de catre militari si securisti atunci cand in revista Asymetria ( Franta ) a aparut un
APEL PENTRU MODIFICAREA LEGII 213 /2004 semnat inclusiv de catre catre doi celebrii fosti detinuti politici de la noi, apel care ar fi trebuit totusi sa atraga atentia mediului academic (http://www.asymetria.org/modules.phpname=News&file=article&sid=42).
c) Psihologia academica este o disciplina respectata in strainatate deoarece comportamentul reprezentantilor ei respecta in mod cert anumite standarde profesionale, deontologice si morale . Nu trebuie decat sa comparam simplitatea si eleganta celebrei The British Psychological Society ( http://www.bps.org.uk/) cu stufosenia de tip CC al PCR ( comunicate, legi, dispozitii, hotarari, sedinte, conventii, demersuri institutionale, comisii, programe, ordine de zi, evidente, registre, proceduri, formulare, norme de avizare,filiale, structuri de psihologie, furnizori , avize de functionare, dosare, timbre fiscale,etc.,etc.) de la Colegiul Psihologilor din Romania ( www.copsi.ro/) pentru a vedea diferenta de decenii intre cele doua institutii, profesii, mentalitati , valori , atitudini si comportamente si pentru a trage fiecare concluziile de rigoare .
b) In ceea ce priveste mandria domnului Daniel David de a fi pus umarul cu zel profesional si deontologic la ...Hotărârea de Guvern prin care a aparut CPR ( oare onorabila The British Psychological Society o fi aparut si ea tot prin Hotărâre de Guvern ?! ) " asumându-mi şi bunele şi relele " , dreptul la opinie este garantat la noi prin Constitutie ceea ce inseamna ca exista si dreptul la opinii diferite ***).
Note
*) Este vorba de urmatoarele perioade :
De la 01.02.1979 – 01.10.1991Centrul de Medicina Aeronautica, Laboratorul de Psihologie Aeronautica, Calea Plevnei, nr. 36, sector 6, Bucuresti
De la 30.12.1974 – 01.02. 1979Intreprinderea de Pompe „Aversa”, Bucuresti, str. Ziduri Mosi, nr.3, sector 2, Bucuresti, Laboratorul de Psihologie Industriala
1970 – 1974UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE FILOSOFIE SECTIA PSIHOLOGIE
Sursa : http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=530:curriculum-vitae-mihai-anitei&catid=44&Itemid=93
Mai exact, este adevarat ca prin 1987-1988 de exemplu , Mihai Anitei se afla la Centrul de Medicina Aeronautica din Bucuresti unde era coleg , printre altii, cu Ilie Puiu Vasilescu si Mircea Toma. Problema este ca aproximativ intre 1979 si 1981, avea catedra la Academia "Stefan Gheorghiu" unde era coleg , printre altii, cu Septimiu Chelcea de exemplu , dar acest detaliu nu este mentionat.
**) Denumirea in sine este foarte interesanta. Desi prescurtarea este aceeasi ( CPR ) este o diferenta de nuanta intre Colegiul Psihologilor din Romania si , sa zicem , Colegiul Psihologilor Romani . Din istoria politica se stie totusi ca desi prescurtarea era aceeasi ( PCR ) exista o diferenta intre Partidul Comunist din Romania ( respectiv unul "de import" ) si Partidul Comunist Roman (respectiv unul " autohton") era una esentiala ( cu totul intamplator desigur, anagrama CPR este exact PCR... ).
***) Pozitii critice la adresa Colegiului Psihologilor din Romania :
- http://www.asymetria.org/modules.phpname=News&file=article&sid=42
- http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm
- http://www.petitieonline.net/petitie/nu_vrem_dispozitia_1_2012_evidenta_profesionala_a_psihologilor_cu_drept_de_libera_practica-p57529054.html
- http://adevarul.ro/news/eveniment/cuibusor-denebunii-colegiul-psihologilor-1_516c337a053c7dd83f0fc62d/index.html
- http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/08/suprarealismul-colegiului-psihologilor.html
Muntean Viorica
Mare mi-e mirarea sa citesc aici, cand am facut doua reclamatii in anul 2009 la comisia de clinica, condusa de Daniel David. Niste tanti ne-au “evaluat” pentru atestat. stateam ca animalele pe holuri, inaintea mea a luat cineva specialist cu aceiasi ani ca mine, iar mie mi-au dat in supervizare pe clinica, “sa mai invat”. Nu am primit nici pana in anul 2014 niciun raspuns, nu mi s-a raspuns la telefon de catre domnul Daniel David, era plecat in America.
Sursa : http://danieldavidubb.wordpress.com/2014/04/08/o-scurta-nota-asupra-dezbaterilor-recente-din-cadrul-colegiului-psihologilor-din-romania/