Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

luni, 14 aprilie 2014

The British Psychological Society versus Colegiul Psihologilor din Romania. Doua sisteme, doua mentalitati.


Pentru a vedea cum se exercita o profesie liberala in doua tari din Europa zilelor noastre si pentru a compara doua mentalitati si doua sisteme sociale si politice diferite,  este suficient sa apelam la uluitoarea forta o informatiei disponibile pe Internet.
Am ales pentru comparatie celebra The British Psychological Society infiintata in 1901, si Colegiul Psihologilor din Romania,  infiintat in 2004
Cum o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte , rezultatul il puteti vedea mai jos .





a) The British Psychological Society ( www.bps.org.uk 



Sursa : www.bps.org.uk




Internetul ne ofera o imagine clara si sintetica asupra celor  6 ( sic ! ) domenii principale de activitate ale asociatiei britanice  :


BPS

www.bps.org.uk/



British Psychological Society




Representative body for psychology and psychologists in the UK, responsible for the development, promotion and application of pure and applied psychology ...


Membership(1)


Chartered membership reflects the highest standard of ...

Accredited Courses(2)


Accredited Psychology Course Search. The type of course I am ...

Careers, education and training(3)


Careers in psychology - Society qualifications - Latest Events - ...

Careers in psychology(4)


Careers - Your Status - Careers resources - ...

Find a psychologist(5)


Online resources to help you find a psychologist. Directory of ...

Jobs(6)


To help you on your way to finding your dream role, take a look at ...






b) Colegiul Psihologilor din Romania 
( www.copsi.ro



Sursa : www.copsi.ro





Pe acelasi site se poate gasi un CV oficial al presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania dar care in mod involuntar omite un amanunt foarte interesant  *).

In ceea ce priveste principalele directii de activitate ale colegiului amintit este recomandabil sa nu le inventariati pentru ca pur si simplu va ia ameteala...

Totusi , si in acest caz,  Internetul ne ofera  o imagine sintetica asupra acestui colegiu ( respectiv ceva total diferit de  asociatia psihologilor pe care pur si simplu a desfiintat-o la infiintarea sa... ) dar care s-a inregistrat ca membru (sic!) in EFPA (European Federation of Psychologists' Associations - www.efpa.eu ) si se declara "partener al Comisiei Europene in Internal Market Information System – IMI" ( ??!! ) ,  fiind inregistrat in Parlamentul Romaniei ca ONG , dar cu pretentii de autoritate ...nationala  :


    COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA **)

Web site:www.copsi.ro-
Persoane de contact:Anitei Mihai, Presedinte
Stefan Iulian-Laurentiu, Director Directia juridica si de relatii publice
Tip organizaţiecorp profesional
Anul infiinţării2004

Domenii de activitate ale organizaţiei


1 - SĂNĂTATE

  • Tratament spitalicesc
  • Îngrijire-reabilitare
  • Tratament ambulatoriu
  • Sănătate mintală
  • Intervenţii în situaţii de criză
  • Servicii pentru bolnavii cronici
  • Igiena şi sănătate publică
  • Educaţie şi sănătate

2 - ÎNVĂŢĂMÂNT, EDUCAŢIE, CERCETARE


  • Învăţământ preşcolar
  • Învăţământ primar şi gimnazial
  • Învăţământ liceal
  • Învăţământ universitar şi postuniversitar
  • Şcoli profesionale şi tehnice
  • Educaţie alternativă
  • Cercetare ştiinţe sociale,politici sociale
  • Cercetare medicală
  • Educaţie permanentă(pt. adulţi)
  • Cercetare ştiinţă şi tehnologie

3 - SERVICII SOCIALE


  • Pentru copii
  • Pentru tineri
  • Pentru bătrâni
  • Pentru persoane cu dizabilităţi
  • Pentru familii
  • Asociaţii de ajutor reciproc
  • Servicii în caz de catastrofe naturale/sociale
  • Servicii sociale pentru refugiaţi
  • Ajutor material/financiar pentru săraci


Proiecte 


Elaborarea Regulamentului de organizare si functionare a Colegiului Psihologilor din Romania, 2005, modificat si completat in 2010
Elaborarea Codului deontologic al profesiei de psiholog si a Codului de procedura disciplinara, 2005
Elaborarea Normelor de avizare a metodelor si tehnicilor de evaluare si asistenta psihologica, 2006
Elaborarea cadrului normativ privind inregistrarea, organizarea si functionarea formelor independente de exercitare a profesiei de psiholog, 2006
Elaborarea Normelor privind 
accesul (s.n.) in profesia de psiholog, 2010
Elaborarea Normelor privind formarea profesionala a psihologilor, 2010
Constituirea, infiintarea si inregistrarea Comitetului sectorial Sanatate si Asistenta Sociala, impreuna cu Colegiul National al Asistentilor Sociali, Federatia Sindicala PUBLISIND si cu avizul CNFPA, 2009-2010 (s.n.)
Implementare in calitate de partener a Sistemului IMI in Romania, 2007-2010( s.n.)

Afilierea internaţională
-

Număr filiale

25 



Probabil de aceea Colegiul Psihologilor din Romania exprima puncte de vedere sibilinice care arata tendinta de monopol asupra opiniilor psihologice,  si nu numai atat  :



" Mai mult, apreciem ca exemplele europene/internationale nu sunt proprietatea unora dintre psihologi, care eventual reusesc sa povesteasca despre experientele lor pe aeroporturile internationale, nici macar apanajul acestora ( s.n.) , ci reprezinta pentru fiecare dintre noi reperele actuale ale profesiei, necesare, intelese ca pe un parteneriat, menit sa ridice intr-un mod functional calitatea psihologiei romanesti si nu sa continue sa reprezinte un mit, fetisizat la infinit." 
" Europsy nu are o reprezentare in realitatea normativa a UE, acesta este un proiect privat, conventional, neacceptat la nivelul Comisiei Europene, nereprezentand act de certificare profesionala la nivelul UE, ramanand la nivelul unui proiect al unor asociatii private, care nu au calitatea de autoritati competente ( s.n.) ale statelor UE."  
http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2705&catid=31


Problema grava este ca , dupa 10 ani de la aparitie ( respectiv 2004-2014 ),  aceasta institutie mamut incepe sa aiba probleme de imagine,  inclusiv in mediul universitar romanesc :

    " Sperăm, domnule preşedinte al CPR ( respectiv Colegiul Psihologilor din Romania -n.n.)  şi stimaţi colegi din cadrul Consiliului CPR, să vă aplecaţi asupra acestei probleme şi să vă angajaţi în protejarea profesiei (s.n.)  pe care o reprezentaţi în acest moment, printr-o atitudine fermă pentru protejarea standardului profesional minimal existent acum: având deja standardele cele mai scăzute (s.n.) din Europa (şi SUA), să încercăm în timp să le creştem, nu să le coborâm! "
    25 septembrie 2013
Florin Alin Sava, Universitatea de Vest din Timișoara
Ion Dafinoiu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Daniel David, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
http://socpersecenta.psihologietm.ro/open%20letter.html
( Text de poziţie asumat de facultăţile de psihologie din consorţiul Universitaria -  9.04.2014)



Cu alte cuvinte , la 10 ani de la aparitia Colegiului Psihologilor din Romania , trei universitari afirma negru pe alb ca aceasta institutie inregistrata ca ONG , trebuie inca sa protejeze profesia ( desi nu este clar cine sau ce a atacat-o,  si nici de ce !) si sa protejeze standardul profesional minimal existent ( din nou nu este clar de cine sa-l protejeze sau de ce !) si recunosc toti trei , si in mod onest , ca avem cele mai scazute standarde din Europa si din SUA  !

Ca lucrurile sa fie si mai interesante , o  recenta postare pe blog a  profesorului Daniel David de la  U.B.B. Cluj ( O scurtă notă asupra dezbaterilor recente din cadrul Colegiului Psihologilor din România ), ne introduce in miezul dezabaterilor recente de la Colegiul Psihologilor din Romania, dar fara sa ne lamureasca prea mult si in ce constau acestea.
Din acest text sunt de retinut totusi urmatoarele idei foarte interesante  :

 ( a) " Colegiul Psihologilor din România (CPR) a fost gândit pentru a ajuta dezvoltarea şi funcţionarea profesiei de psiholog! Nu pentru alte scopuri! "  
( b) " Ca unul care am fost însă implicat în această construcţie de la începuturi (spre exemplu, contribuind major la Hotărârea de Guvern), asumându-mi şi bunele şi relele ei cu credinţa că partea bună a fost, totuşi, dominantă,... " 
( c) " Psihologia este una din cele mai respectate discipline academice atât în ţară cât şi în universităţile din străinătate. " 
( d) " Această comunitate a supravieţuit prigoanei comuniste şi a ieşit demnă, ancorându-se rapid la modernitate. Asta datorită faptului că părinţii fondatori au pus-o pe baze serioase, gândite pe termen lung, după modele internaţionale, nu doar pentru ei, ci pentru ei şi generaţiile care vin! " 
( e) "Însă indiferent ce vom alege să facem să nu uităm că generaţiile fondatoare şi mai vechi au creat şi păstrat psihologia în ţară la standardele la care aceasta funcţionează la nivel internaţional, permitându-ne astfel circulaţia ştiinţifică şi profesională. Psihologia românească a fost mereu modernă şi normală (sic!)"
http://danieldavidubb.wordpress.com/2014/04/08/o-scurta-nota-asupra-dezbaterilor-recente-din-cadrul-colegiului-psihologilor-din-romania/

Problema este ca incepand chiar cu prima dintre ele , aceste afirmatii sunt si discutabile , si interpretabile pentru ca tin de ceea ce se poate numi in mod elegant " amnezie universitara" .
Sa le luam pe rand.


a) Nici dupa 10 ani de infiintare nu este clar de ce numai in Romania a aparut acest tip de organizare "militara" a profesiei de psiholog :

http://sergiusimion.blogspot.ro/2009/06/democratie-psihologica-prin.html ;
http://sergiusimion.blogspot.ro/2009/04/frontul-psihologic-national.html ;
http://sergiusimion.blogspot.ro/2010/06/ce-vraji-mai-fac-psihologii-romani.html;
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm

Mai mult decat atat  , si inainte,  si dupa aparitia acestei organizari , au existat voci critice fata de aceasta institutie inexistenta in Occident ,  inclusiv opinii  care afirma ca , in realitate,  Colegiului Psihologilor din Romania urmareste si alte scopuri decat cele declarate oficial.

d),e)  Psihologia nu a iesit "demna (?!) din prigoana comunista" decat in viziunea profesorului Daniel David care era prea tanar, nu a stiut , sau a uitat ca aceasta profesie a fost stearsa din nomenclatorul profesiilor din 1978 ( respectiv dupa celebra afacere "Meditatia Transcendentala ")  pana in 1991  , si nu a fost "aparata" de nimeni din vechea garda de psihologi care acum isi aroga merite inexistente.
Mai mult decat atat, nici un universitar , si de la nici o universitate,  nu a publicat  vreun material despre starea reala a psihologiei romanesti , nici inainte de 1989 ( logic !)  , nici in anii `90 , dupa cum nu au scris nici despre alte subiecte si fapte sociale tabu . Singura lucrare scrisa de catre un psiholog despre "Experimentul Pitesti" ( descris  de catre fostii detinuti politici inca din 1990 in "Memorialul Durerii" aparut  la TVRL ) , a aparut abia in 1998 si in ... Franta ( Irena Talaban : Psychologie et psychopathologie du traumatisme individuel et collectif dans une société totalitaire communiste : la Roumanie 1945-1989, thèse de doctorat en psychologie clinique et psychopathologie à l'Université de Paris VIII, Paris 1998 ).

Altfel spus , nu exista nici o continuitate intre spiritul "parintilor fondatori" ai psihologiei si spiritul celor care au creat CPR prelungind si acum, si nu se stie pentru cate decenii,  o stare de lucruri existenta inca inainte de 1989 (http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm) dar aceste probleme nu au interesat universitarii romani.
Nu i-au interesat nici discutiile despre starea psihologiei romanesti despre care a scris in 2006 ziarul "Cotidianul" (http://sergiusimion.blogspot.ro/2007/04/depresia-psihologiei-romanesti.html ) unde a existat aproape 2 ani de zile un forum pe aceasta tema, sau reactiile societatii civile fata de confiscarea domeniului psihologic de catre militari si securisti  atunci cand  in revista Asymetria ( Franta ) a aparut un
APEL PENTRU MODIFICAREA LEGII 213 /2004 semnat inclusiv de catre catre doi celebrii  fosti detinuti politici de la noi, apel care ar fi trebuit totusi sa atraga atentia mediului academic (http://www.asymetria.org/modules.phpname=News&file=article&sid=42).

c) Psihologia academica este o disciplina respectata in strainatate deoarece comportamentul reprezentantilor ei respecta in mod cert anumite standarde profesionale, deontologice si morale . Nu trebuie decat sa comparam simplitatea si eleganta celebrei The British Psychological Society ( http://www.bps.org.uk/) cu stufosenia de tip CC al PCR ( comunicate, legi, dispozitii, hotarari, sedinte, conventii, demersuri institutionale, comisii, programe, ordine de zi, evidente, registre, proceduri, formulare, norme de avizare,filiale, structuri de psihologie,  furnizori , avize de functionare, dosare, timbre fiscale,etc.,etc.) de la Colegiul Psihologilor din Romania ( www.copsi.ro/) pentru a vedea diferenta de decenii intre cele doua institutii, profesii, mentalitati , valori , atitudini si comportamente si pentru a trage fiecare concluziile de rigoare .

b) In ceea ce priveste mandria domnului Daniel David de a fi pus umarul cu zel profesional si deontologic la ...Hotărârea de Guvern prin care a aparut CPR  (  oare onorabila The British Psychological Society o fi aparut si ea tot prin Hotărâre de Guvern ?! ) " asumându-mi şi bunele şi relele " , dreptul la opinie este garantat la noi prin Constitutie ceea ce inseamna ca exista si dreptul la opinii diferite ***).




 Note 


*) Este vorba de urmatoarele perioade :

De la 01.02.1979 – 01.10.1991Centrul de Medicina Aeronautica, Laboratorul de  Psihologie Aeronautica, Calea Plevnei, nr. 36, sector 6, Bucuresti 
De la 30.12.1974 – 01.02. 1979Intreprinderea de Pompe „Aversa”, Bucuresti, str. Ziduri Mosi, nr.3, sector 2, Bucuresti, Laboratorul de Psihologie Industriala 
1970 – 1974UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI FACULTATEA DE FILOSOFIE SECTIA PSIHOLOGIE
Sursa : http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=530:curriculum-vitae-mihai-anitei&catid=44&Itemid=93

Mai exact, este adevarat ca prin 1987-1988  de exemplu ,  Mihai Anitei se afla la Centrul de Medicina Aeronautica din Bucuresti unde era coleg , printre altii, cu Ilie Puiu Vasilescu si Mircea Toma. Problema este ca aproximativ intre 1979 si 1981, avea catedra la  Academia "Stefan Gheorghiu" unde era coleg , printre altii,  cu Septimiu Chelcea de exemplu , dar acest detaliu nu este mentionat.


**) Denumirea in sine este foarte interesanta. Desi prescurtarea este aceeasi ( CPR ) este o diferenta de nuanta intre  Colegiul Psihologilor din Romania si , sa zicem , Colegiul Psihologilor Romani  . Din istoria politica se stie totusi ca desi prescurtarea era aceeasi ( PCR ) exista o diferenta intre Partidul Comunist din Romania ( respectiv unul "de import" )  si Partidul Comunist Roman (respectiv unul " autohton")  era una esentiala ( cu totul intamplator desigur,  anagrama CPR este exact PCR... ).


***) Pozitii critice la adresa Colegiului Psihologilor din Romania :


http://www.asymetria.org/modules.phpname=News&file=article&sid=42
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm
http://www.petitieonline.net/petitie/nu_vrem_dispozitia_1_2012_evidenta_profesionala_a_psihologilor_cu_drept_de_libera_practica-p57529054.html
http://adevarul.ro/news/eveniment/cuibusor-denebunii-colegiul-psihologilor-1_516c337a053c7dd83f0fc62d/index.html
http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/08/suprarealismul-colegiului-psihologilor.html



CPR-ul este doar o afacere,cu varf de castig in anii in care s-a ridicat mausoleul unde se sta la coada tot ca pe vremuri in Soseaua Viilor,in care secretarele si juristul au avut revelatii subite despre chemarea profesiei de psiholog,unde se vand si se cumpara in draci constiinte ,unde au avut loc alegeri care bat de depare cartile lui Orwell si Huxley .
Muntean Viorica



Mare mi-e mirarea sa citesc aici, cand am facut doua reclamatii in anul 2009 la comisia de clinica, condusa de Daniel David. Niste tanti ne-au “evaluat” pentru atestat. stateam ca animalele pe holuri, inaintea mea a luat cineva specialist cu aceiasi ani ca mine, iar mie mi-au dat in supervizare pe clinica, “sa mai invat”. Nu am primit nici pana in anul 2014 niciun raspuns, nu mi s-a raspuns la telefon de catre domnul Daniel David, era plecat in America.
Cine a facut specialisti si principali pe banda rulanta?
A avut cineva diploma de formator in psihoterapie inainte de 2004?
Cine a infiintat zeci de scoli de formare?
Cine a inventat procedura de grandparenting?
Cine a stricat psihologia clinica si psihoterapia cu zeci de scoli si metode, care mai de care mai penibile?
Raspunsul: Domnul presedinte al Comisiei de clinica, prof. univ. dr. Daniel David.
A dat mana libera tuturor aberatiilor si acum declara ca vrea calitate. Sunt coleg cu doi care sunt specialisti si care habar n-au de clinica, imi cer mie teste, Daniel David i-a facut specialisti, niste analfabeti.
Toti sunt prieteni, cu Bebe, Ion Bogdan , Frunza, au scoli prin toata tara, in facultati predau prosti pe care ii invatam noi psihologie. Asta e realitatea. Ei fac scandaluri si tot ei conduc. Noi ramanem in supervizare, iar smecherii au primit specialist… Rusine! Comisia noua vrea sa faca ordine si vin alde Daniel David sa reia vechea poveste. Eu nu l-am vazut niciodata, am fost de doua ori, mereu era plecat in America. Halal profesor
Valeriu

Colegiul psihologilor nu este decat un mecanism prin care unii alesi ai neamului au cautat sa-si subordoneze studentii si dupa terminarea facultatii. Au inventat tot felul de mastere si cursuri de formare care ar fi necesare pentru a putea profesa, nu ca un specialist, ci doar ca debutant, sute de ore de analiza personala si cate si mai cate..si toatea astea pentru a-si asigure un viitor linistit si imbelsugat. Interesant este ca mai toti formatorii aparuti ca ciupercile dupa ploaie (in 2004-2006) au participat prin strainataturi la cateva module, iar cand au revenit in tara se credeau mesia si propovaduiau metode terapeutice. Oare au facut si ei sute de ore de analiza personala, asa cum au pretentiile acum, oare au tratat vreodata o persoana cu reale probleme de sanatate la un cabinet ? E doar o intrebare retorica..raspunsul il stim cu totii.
Da..la incepuri toti obtineau specialist in psihologie clinica..dar stiti de ce ? Pentru ca asta era ce li se oferea. Da..era la oferta. Cei care se prezentau la interviuri solicitau un atestat in consiliere psihologica sau psihoterapie, in functie de ceea ce faceau efectiv in domeniul in care lucrau. Insa mereu placa era aceeasi..”Dar aveti formare in vreo scoala ? Aaaa…NU ??? atunci nu va putem da decat in psihologie clinica”. Asa a aparut casta psihoterapeutilor, in care doar cei mai alesi puteau intra. Daca esti novice si te atage domeniul, renunta…acum..e mult mai usor sa devii chirurg astronaut, sau orice altceva, dar psihoterapeut nu. Doar ca sa fii depubant si nu autonom, subsupervizare in psihoterapie ti se cer minim 150 de ore de analiza personala (nu vreau sa ma mai gandesc catre or fi necesare pentru principal) la care se adauga obligatoriu cursurile teoretice de formare intr-o scoala terapeutica, prin master, plus contract de supervizare profesionala cu cineva care sa-ti supervizeze activiatea. Costuri ? Nu mai incercatii sa calculati, daca parintii nu se afla in top 100 oameni bogati, alegeti-va altceva.
Peste tot auzim de formare profesionala si alte blauri de astea.si e firesc sa fie asa. Nu pentru ca exigentele profesionale ar impune-o ci pentru ca cei care decid soarta profesiei sunt doar teoreticieni ( profesori, formatori, etc) si nu practicieni. Asta se vede din aiurea legislativa a profesiei, reglementari cu caracter pur teoretic, care nu se suprapun realitatii.
Realitatea ? Realitatea putini o cunosc..ma refer la cei care se erijeaza in aparatori si reprezentanti de seama ai profesiei si iau decizii ce afecteaza pe toata lumea. Ex: Situatia avizelor de la comisa transporturilor ce nu sunt recunscute de ministerul transporturilor; nebunia cu crearea cabinetelor individuale si scoaterea psihologilor din toate institutiile de stat. Dar cred ca cel mai graitor exemplu sunt cifrele…din cei 16.000 de psihologi, doar vreo 4.500 isi desfasoara activitatea in cabinete individuale, caci totusi psihologia s-a practicat si se va practica in institutii si nu la mama acasa. Din cei 16.000 de psihologi, mai mult de 60% nu si-au mai achitat cotizata de membru in ultimii ani..si cred ca asta o sa-i doara cel mai mult. Si e de inteles…de ce le-ar achita ? Cuantumul tuturor taxelor este exagerat, raportat la veniturile pe care le poate realiza un psiholog ( prin munca cinstita), iar singura grija a colegiului nu este decat de a mai scoate niste cursuri, mastere si alte asemenea pe care esti obligat sa le urmezi…asta daca intre timp n-ai renuntat si te-ai facut cosmonaut..sigur e mai usor.
Alex Stoica


Sursa : http://danieldavidubb.wordpress.com/2014/04/08/o-scurta-nota-asupra-dezbaterilor-recente-din-cadrul-colegiului-psihologilor-din-romania/


Niciun comentariu: