Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 15 aprilie 2014

Romanii intre caste si clanuri



Comentariul de mai jos a fost postat la un articol *) publicat  pe  Contributors.ro  de catre Claudia Postelnicescu , o  tanara autoare  care reprezinta noul val al normalitatii romanesti si europene intr-o tara **)  si intr-un batran continent decimat de contradictii...   



Sergiu Simion spune:
Felicitari pentru acest articol cu adevarat admirabil , de alta natura decat cele de opinie si teziste ( de multe ori fara argumente consistente ) , inca uzuale in publicistica romaneasca . In primul rand avem o demonstratie elocventa pentru ceea ce inseamna gandire clara , stapanirea conceptelor , usurinta exprimarii ideilor si in acelasi timp o exprimare concisa si specifica unor domenii restranse , cu atat mai mult cu cat aici vorbim si de o analiza a mentalitatilor.
Rezultatul este un diagnostic social necrutator in care actiunile ANI, DNA, DIICOT,etc. si arestarile nu reprezinta decat varful aisbergului.
Marele merit al autoarei articolului este insa acela de a merge la radacina raului si de a descrie fractura sociala teribila generata de actiunea unor grupuri de interese si chiar reprezentati ai autoritatii de stat care sunt si in prezent prizonierii unei mentalitati nomenclaturiste de factura sovietica , si de aceea se afla in lupta permanenta cu societatea civila si cu cetatenii ei...
Descrierea mentalitatii sovietice , respectiv a tehnicilor de control si inginerie sociala folosite in dirijarea comportamentelor de grup , este exemplara prin prezentarea ambiguitatii sociale respectiv folosirea dublei realitati ale carei planuri sunt intersanjabile si genereaza confuzie sociala , nestructurare, nedeterminare si incertitudine. Paralela facuta cu modelul sovietic de agresiune si de distorsiune a realitatii folosit in dezinformare, razboiul informational si psihologic, este una impecabila :

„…victimizarea agresorului împotriva victimei pentru a se justifica agresiunea și a denatura sensul unor acțiuni (exemplul agresiunii lui Putin împotriva Ucrainei este grăitor pentru tipul de răsucire a realității practicată cu succes și la noi după un model sovietic care refuză să moară, prin preluarea lui de clasa politică actuală, mai precis prin tânărul prim-ministru Victor Ponta, care a dovedit că are practica și mentalitatea sovietică însușită desăvârșit) otrăvesc necontenit spațiul public din România care are nevoie, mai mult ca orice, de aer curat și proaspăt, de idei noi și de oameni noi.”
Acest model , folosit pe scara larga in vara trecuta atunci cand atacul impotriva statului de drept de l
a noi a luat prin surprindere UE , USA si a provocat cosmaruri romanilor onesti , a fost inaugurat oficial la noi inca din 1989-1990 de catre Ion Iliescu care isi sustine si acum , cu aceeasi ardoare , tezele originale despre Revolutie si despre Mineriada din 1990 . La fel , acest model a fost aplicat cu succes de catre Petre Roman in iunie 1990 cand la TVRL , in fata unor ziaristi occidentali cu mare experienta care ii relatau ce au vazut respectiv atrocitatile comise de mineri impotriva cetatenilor pasnici ai Bucurestiului , acesta le-a raspuns cu o singura propozitie care pur si i-a socat : „ N-ati vazut bine !” ( sic!).
Rezultatul general a fost o inginerie sociala sofisticata si extrem de eficienta si de aceea foarte greu de anihilat in conditiile libertatii de expresie:


„ Confuzia valorilor și a criteriilor de departajare a binelui de rău, a justiției de injustiție, a albului de negru este tipică mentalității nomenclaturiste de factură sovietică care a îngenuncheat România pentru aproape jumătate de secol. ”
Mai mult decat atat, modelul de tip sovietic se combina cu modelul autohton al mentalitatii cinice de tip securist rezultatul fiind unul cu adevarat inspaimantator prin perpetuarea ingineriei sociale vechi dar sub o noua infatisare :
„ Ceea ce este revoltător, în profunzime, este anihilarea oricărui reper de măsură de judecată. Tot premierul Ponta, tânărul politician școlit de cei bătrâni, ne dă măsura ticăloșiei absolute cu o nouă declarație năucitoare, comparând lupta de rezistență la justiție a corupților cu rezistența celor care au ieșit în stradă în 1989 împotriva unui regim criminal. O dovadă a ticăloșiei absolute, a corupției morale desăvârșite, a lipsei oricărui reper etic interior, a cinismului fără margini. Prim-ministrul unei țări europene consideră că: ”Toți vom rămâne mutilați după acești zece ani”. Transferul psihologic al vinovăției în altă direcție decât cea reală este iarăși fără scrupule. Agenda reală a acestui om și a celor care îl susțin este destructurarea României prin anihilarea oricărui reper de valorizare publică a unor principii fundamentale de funcționare a unui stat de drept. ”
Pe de alta parte, am o totusi o rezerva asupra unei generalizari excesive respectiv asupra existentei unei culturi nationale si stravechi a coruptiei la nivel de cetateni sa spunem :

„ E o cultură străveche pe care se pare că noi, românii, o prețuim și o tolerăm. Există un bizar respect pentru tipul acesta de reușită socială. ”

Fara a nega , bineinteles , existenta „micii coruptii” , cred ca ar trebui sa facem o distinctie neta intre comportamentul cetatenilor si comportamentul de tip institutional pentru ca , se stie, coruptia este legata prin definitie „de stat”. Nu cred ca poate spune cineva , si cu mana pe inima, ca dintr-un esantion statistic de 100/ 1000/ 100.000/ 1.000.000/ etc. de romani luati la intamplare „toti fura” . In acelasi timp , cred ca orice cetatean stie ca atunci cand este vorba de bani publici , ei pot fi furati doar prin institutii publice care gestioneaza fonduri publice sau printr-o primarie , prefectura, minister,etc.
Intrebarea fundamentala este deci ce se intampla de fapt in aceste institutii publice,etc. si de 25 de ani , daca de tot atatia ani „se fura” ?
Altfel spus , inainte de a reforma cetatenii , ar fi mult mult mai eficient sa aflam ce se intampla de fapt in aceste institutii publice ( care ar trebui sa fie publice , nu guvernate de legea secretului ! ) si sa le reformam cu adevarat. Apropo , a vazut vreodata vreun cetatean obisnuit, … fisa postului unui ministru ?! ….secretar de stat ?! …directorul anaf ?! …directorul casei nationale / judetene de pensii ?! prefect ?! primar ?! sefului unui post de politie rurala ?! inspector scolar ?! …etc.,etc. Ceea ce se stie sigur , este ca in multe din acestea, ca sa nu spunem in toate , dispar bani ( inclusiv bani europeni ) ca intr-un sac fara fund iar ce dispare este recuperat de regula de la cetateanul obisnuit ale carui taxe cresc mereu fara numar.
De aceea,  apreciez in mod deosebit intuitia autoarei care sesizeaza aparitia unei noi tendinte sociale respectiv a unui nou tip de cetatean :


„ Dincolo de vizibil se află însă o invizibilă forță pe cale să se impună mai pregnant în următorii ani în România: cetățeanul informat, intolerant la corupție.”

Pe cale de consecinta va fi necesara si o schimbare a strategiei societatii romanesti ca o contrapondere la ofensiva generalizata a coruptiei din unele structuri sociale :


„ Problema fundamentală a României în perioada următoare este capacitatea de a înmulți profilul acestui cetățean, de a-l extinde pe tot teritoriul țării.”

Aceasta foarte interesanta analiza suplineste ceea ce unele domenii specializate de la noi care inainte de 1990 se aflau sub control politic ( istorie, filozofie, sociologie, psihologie,etc. ) nu reusesc sa spuna , si sa prezinte in mod convingator de peste 25 de ani. Motivul este simplu. In realitate , si in anumite limite, coruptia exista si in domeniul intelectual ( …30.000 de diplome false , ca sa nu mai vorbim de doctorate, spuneau totusi ceva destul de clar, nu ?! ) iar in unele din aceste domenii , daca s-a schimbat in mod aparent vechea garda, nu inseamna in mod necesar ca s-au schimbat de fapt si mentalitatile... ( ex : http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/04/the-british-psychological-society.html ).
Singura exceptie este poate justitia care a inceput sa functioneze si care poate da tonul in restabilirea echilibrului si normalitatii sociale , si de aici groaza si cosmarul unora...
In mod evident , tanara autoare scrie pentru un tip nou de cetateni pentru ca apartine de fapt unui nou tip de intelectual roman, european, si de publicist angajat, care scrie in mod onest, sincer, liber, si pentru oameni liberi.

Sursa : http://www.contributors.ro/sinteze/romania-clanurilor-statul-de-drept-%c8%99i-victimizarea-corup%c8%9bilor/#comment-181744



Nota  

*) Claudia PostelnicescuRomânia clanurilor, statul de drept și victimizarea corupților
**)http://sergiusimion.blogspot.ro/2010/10/parlamentul-pregateste-spargerea.html

Niciun comentariu: