Obiectivele CPR
Conform declaratiilor oficiale ale reprezentantilor acestei institutii , serviciile psihologice ar trebui (re)orientate in mod prioritar catre doua domenii esentiale unde cererea de servicii psihologice ar fi una foarte mare .
Primul domeniu ( dovada , o recenta campanie de presa ) , ar fi legat de ...hartuirea femeilor la locul de munca ( ziarele citate mai jos publica la unison exact aceeasi imagine care sugereaza ca ar fi vorba despre hartuirea sexuala ) :
Desi cam in toate tarile din lume intre lumea militara si lumea civila exista o distinctie neta si motivata in mod justificat prin diferenta de statut, obligatii, si drepturi, Colegiul Psihologilor din Romania are o pozitie absolut originala.
Este foarte interesat , dar nimeni nu stie si de ce, sa faca ordine exact in ograda altora ( dar , in mod oficial , nu si invers ).
Pe de alta parte, cum nu are dreptul legal de a se ocupa de arme , profita de ocazia oferita pentru a-i lua la intrebari pe cei care au arme ca sa afle probabil cum si de ce le folosesc, adica din acest punct de vedere civilii decid asupra militarilor si nu invers , iar principalele probleme identificate sunt existenta psihologilor neautorizati ( de catre Colegiu, evident) dar care lucreaza in structuri autorizate de altii , si lipsa unei evidente clare a avizelor psihologice ( tot la nivelul Colegiului , desigur ) :
https://web.archive.org/web/20140604082900/http://www.ziarulring.ro/imagini/2013-08/66086/control_e-crop-644x416.jpg |
" Reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România (CPR) susţin că avizele psihologice pentru permisul auto şi de portarmă sunt acordate, de multe ori, de psihologi neautorizaţi, neexistând o evidenţă clară a acestor documente. Aceştia solicită autorităţilor măsuri pentru reglementarea sistemului. „Este nevoie de o evidenţă clară a tuturor avizelor psihologice. Se impune ca acestea să fie date de psihologi care lucrează în structuri autorizate. În cazul cadrelor didactice, de exemplu, aceste avize psihologice fie lipsesc cu desăvârşire, fie sunt date de medicina muncii şi nu sunt în acord cu metodologia specifică”, a spus preşedintele comisiei de metodologie a CPR, Florinda Golu. Preşedintele CPR, Mihai Niţei, este de părere, de asemenea, că fără un control riguros al acestor avize pot apărea situaţii cu repercusiuni grave asupra comunităţii."
Sursa : http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/217618/Control-psihologic-riguros-pentru-permisele-de-portarma-
Aceasta preocupare absolut altruista si dezinteresata a psihologilor civili fata de domeniul special(izat) al psihologilor militari ,etc. este ceva mai veche daca ne gandim ca inca din 2012 a fost organizat sub egida Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei de la Universitatea din Bucuresti ( ?! ) un fel de "workshop tematic" cum n-ar fi indraznit sa organizeze inainte de 1989 , si intr-o facultate civila si considerata umanista , nici Securitatea , nici Partidul Comunist Roman, nici Ceausescu , separat sau la un loc !
Au indraznit totusi epigonii lor care au redefinit dramatic ( prietenii stiu de ce ) locul si rolul psihologiei si psihologilor in societatea romaneasca prin promovarea de bune practici si in pozitie de drepţi care transforma psihologii civili intr-un fel de gardieni publici :
EVALUAREA PSIHOLOGICĂ PENTRU PERMISUL DE PORT – ARMĂ: prevederi legale, cerinţe metodologice şi promovarea de bune practici
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti organizează sâmbătă, 17 martie 2012, workshop-ul tematic –Evaluarea psihologică pentru permisul de port-armă: prevederi legale, cerinţe metodologice şi promovarea de bune practici!
În cadrul evenimentului vor fi abordate subiecte referitoare la prevederile legale, cerinţele metodologice şi promovarea de bune practici în ceea ce priveşte emiterea avizelor psihologice pentru permisul de port-armă, în contextul crimelor recente care au avut loc în Piaţa Dorobanţi din Municipiul București(s.n.).
Workshop-ul se adresează exclusiv psihologilor cu drept de liberă practică în specialitatea Psihologie aplicată în domeniul securităţii naționale, care iși desfășoară activitatea în Cabinete Individuale de Psihologie/similare, autorizate de către Colegiul Psihologilor din România. Înscrierea participanţilor se realizează on-line: Fisă înscriere Workshop. Ocuparea locurilor se realizează în ordinea înscrierilor. Actualizarea validarii fişei dumneavoastră de înscriere poate fi vizualizată pe site, începând cu data de 15 martie 2012, orele 14.00 – 15.00. Termen limită de înscriere: este 16 martie 2012, orele 20.00
- Workshopul va fi susținut de către Prof. asociat dr. Ion Duvac , coordonator al Masterului de Psihologie Aplicată în Domeniul Securitații Naționale, organizat de Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din Bucureşti.(s.n.)
Evenimentul va avea loc în incita Facultăţii de Psihologie şi Ştiințele Educatiei, Soseaua Panduri 90, între orele 10.00 – 14.00. Prezentarea participanţilor şi preluarea ecusoanelor se vor realiza între orele 09.00 – 09.45, 17 martie 2012
Sursa : http://ionduvac.ro/2012/03/13/fisa-d...op-17-03-2012/
http://web.archive.org/web/20160213060423/http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/1904-Facultatea-de-Psihologie-Bucuresti-Permisul-de-port-arma-!
http://web.archive.org/web/20120719104519/http://ionduvac.ro/2012/03/13/fisa-de-inscriere-workshop-17-03-2012/
Revenind in prezent, si conform estimarilor obtinute in urma unei cercetari comandate chiar de catre Colegiului Psihologilor din Romania, romanii au prostul obicei de a fi indisciplinati , respectiv de a lasa fara obiectul muncii onorata institutie legal abilitata :
http://www.doctorulzilei.ro/presedintele-cpr-mihai-anitei-hartuirea-la-locul-de-munca-printre-principalele-probleme-pentru-care-romanii-merg-la-psiholog/
Cu alte cuvinte , ei nu se lasa examinati din prima ( probabil pentru ca vor sa afle si de ce trebuie sa se supuna acestor proceduri , desi nimeni nu le cere parerea ) si conform noului trend social al testarilor, autorizarilor , legal abilitarilor ,etc . Pe de alta parte , nu este clar de ce trebuie sa faci o " cercetare" ( parca inseamna bani, nu ?) ca sa afli de ce apa este lichida , cand nu trebuie decat sa intrebi psihologii "din subordine" daca vor sa-ti spuna cate examinari au facut , si saracii nu prea au loc de intors, pentru ca ii obliga cu varf si indesat tot normele create de Colegiu ...
Ideea principala este ca ar fi ajuns deja la psiholog 31,2 % (aprox. 6,2 mil ) din cetatenii Romaniei. Daca avem in vedere ca numarul de angajati in Romania anului 2012 era de aprox. 4,6 milioane de persoane , si ca pe langa examenul de angajare, ajung la psiholog si cei care vor sa conduca o masina chiar daca nu sunt angajati, ajungem la concluzia ca cei mai multi au ajuns la psiholog pentru ca au fost trimisi , si nu pentru ca ar fi avut neaparat nevoie.
Una peste alta, raman totusi 68,8 % dintre romani care nici nu au fost trimisi la psiholog si nici nu s-au prezentat din proprie initiativa fiind in afara sferei de actiune Colegiului , deci devin o potentiala tinta pe termen lung . Dar cum ? Ca intotdeauna , exista o solutie chiar daca de alta factura. Daca ei nu pot fi examinati si testati conform legii, ei ar putea totusi sa fie consiliati. De ce ?
Pentru ca distinsii nostri intelectuali au decis ca romanii sunt vinovati , direct sau indirect, pentru istoria tarii lor , si pentru toate urgiile care s-au abatut mereu peste ei , deoarece au de fapt un fel de ..."nevroza balcanica" ( sic! ) , respectiv au o "ura de sine", un "respect de sine scazut" , etc.,etc.
Ca sa ne intelegem , de aici rezulta ca suntem asa cum suntem ca societate, nu datorita comunismului si tranzitiei care au trecut peste noi ca un buldozer si care au mai lasat ( accidental) ceva morti pe ici, pe colo, ceva coruptie pe dincolo, ci datorita ...Balcanilor ( vesnic au altii ceva cu noi ) unde ne-am aflat dintotdeauna si care ne-ar influenta si acum .
Pe cale de consecinta, asa cum mai intai valorile nationale ale romanilor au fost "psihanalizate" post-mortem ( "Eminescu pe divan"; "Creanga pe divan ",etc.) si facute tandari , acum ar trebui probabil sa urmeze la rand romanii ca sa fie psihanalizati si probabil facuti si ei knock-out prin " analize personale" :
Problemele
Revenind la subiect, dilema fara iesire este aceea ca romanii sunt trimisi de ani de zile la testari en-gross si cu ajutorul legii , dar efectele sunt exact invers celor scontate pentru simplul motiv ca atacul concertat si concentrat numai asupra efectelor , nu garanteaza de loc identificarea si inlaturarea cauzelor unor comportamente individuale si sociale . De fapt , nici nu exista acest interes pentru ca nimeni nu vrea sa scormoneasca in butoiul cu pulbere al societatii romanesti adusa deja in stare de parabioza :
- Suntem printre putinele tari din Europa in care toti soferii sunt testati psihologic conform reglementarilor in vigoare, dar suntem pe unul din primele locuri ( daca nu chiar pe primul...) la numarul de accidente rutiere.
- Toti profesorii trebuie sa obtina aviz psihologic , dar numarul de "incidente" din invatamant nu scade ,dimpotriva, poate chiar creste.
- Toti magistratii trebuie sa declare conform legii si pe propria raspundere ca nu au facut parte din fosta Securitate si trebuie sa obtina aviz psihologic ( dar psihologii care le dau avizul nu sunt obligati de nimeni sa dea aceeasi declaratie ! ) . Faptul ca au primit acest aviz psihologic , nu-i impiedica totusi pe unii magistrati sa comita exact faptele pe care conform avizului primit n-ar trebui sa le comita.
- Toti militarii si politistii sunt testati psihologic ( posibil si cei din serviciile secrete , dar de acolo prin definitie nu scapa nici o informatie de acest gen sau cel putin Colegiul tace malc ) , dar cu avizul psihologic cu tot, "incidentele" in care acestia folosesc arma din dotare cum ii taie capul impotriva altora sau chiar impotriva celor apropiati apropiati ( nu mai vorbim de autoagresiune ) raman constant in atentia presei.
Pe de alta parte, din pacate pentru unii si din fericire pentru altii, legea nu are si obligatia autoreflexivitatii respectiv aceea de a verifica validitatea unei instante legal abilitata "per se". In schimb, aceasta instanta se devoaleaza singura prin comportamentul de tip suprarealist definit de celebra exclamatie a ardeleanului care atunci cand a pus mana prima data pe o girafa , era sa cada pe spate vrand sa vada unde ii era asezat si capul : "Asa ceva nu poate sa existe!".
Despre ce este vorba ? Despre o superba inginerie administrativa prin care instanta legal abilitata a fost la un pas sa ramana chiar fara "domiciliul " legal achizitionat din banii cotizantilor , si culmea, cu ajutorul dezinteresat al reprezentantului sau autorizat .
Acesta , cu un umor demn de Ilf si Petrov si aflat in mod accidental in rolul lui Pacala ( numai ca in acest caz nu era vorba de plecat cu usa in spate, ci chiar cu casa ! ) , a vrut sa demonstreze in psihologie si fara putinta de tagada, ca noul hazard capitalist este mult mai palpitant decat vechiul determinism marxist.
Ca intr-un joc de poker la care se ridica brusc miza , a lasat fara replica opinia publica atunci cand a ipotecat conspirativ chiar sediul Colegiului Psihologilor din Romania !
Sediul CPR Foto Adevarul |
Rezultatul a fost o inclestare pe viata si pe moarte in spatiul civic ( " http://adevarul.ro/news/eveniment/cuibusor-denebunii-colegiul-psihologilor-1_516c337a053c7dd83f0fc62d/index.html" ) dar si un adevarat razboi subteran ( sub pseudonime ) pe Internet care a constituit deliciul internautilor :
Mihnea Petre Nicolae : " Ce interesant.....S-au luat schizofrenicii la bataie. Long live THE INTERNET "
De ce s-a ajuns aici ? Poate si pentru ca presedintele Colegiului nu a fost sprijinit probabil nici de catre juristul Colegiului care se pare ca avea cu totul alte preocupari, mult mai atractive . Un psihoterapeut abilitat tot de catre Colegiu le comenteaza pe larg mai jos :
Bineinteles , absolut totul ( este vorba aici despre ipotecarea sediului ! ) a fost facut fara stirea psihologilor cotizanti si , dupa propriile declaratii, a Consiliului director care a fost adus in pragul infarctului .
In final, reprezentantul legal autorizat , plagiindu-l pe Lenin, nu numai ca nu a facut un pas inapoi, ci a facut doi pasi inainte pentru ca drept rasplata pentru atitudinea sa deontologica, si exact ca in Directivele NKVD ( Nr.42 )( Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492) , a fost reinvestit exact in aceeasi functie (!) :
http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/cine-face-parte-din-structurile-de-conducere-ale-colegiului-psihologilor-din-romania-455098.html
Dincolo de ceea ce a scris deja presa , ramane pasivitatea politicoasa a celor care trebuiau sa vada ce face reprezentantul lor dar care , din solidaritate profesionala probabil , au preferat sa nu observe ce se intampla drept sub ochii lor , ci sa priveasca eventual ceea ce se intampla pe cealalta parte a strazii.
Un exemplu elocvent este chiar domnul fost ministru Mircea Miclea , respectiv cel care inca este revoltat de incompetenta cu diploma ( http://www.revista22.ro/incompetenta-se-ascunde-sub-diplome-universitare-28903.html) , dar care sustine ca nu a putut sa vada si ceea ce s-a intamplat exact in Consiliul de conducere al CPR din care facea parte , si in care , cu ani in urma , respectiv la infiintarea Colegiului , a fost ales ( in lipsa ! ) exact in structurile lui de conducere , respectiv in Comisia de Deontologie (http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm ) . Pentru situatia adusa in discutie, domnul Miclea este foarte convingator atunci cand ne explica de ce a votat recent si in stil dialectic pentru , adica de fapt contra, sau invers, pentru ca asta este viata , adevarul se afla intotdeauna mult prea tarziu si in acelasi timp de prea putina vreme :
„Nu a avut niciun mandat pentru a face împrumuturi. Mai mult, a ţinut secrete aceste împrumuturi, noi am aflat despre ele de puţină vreme, când am văzut că sediul CPR a fost ipotecat. Nu ştim pentru ce au fost făcute împrumuturile, habar n-avem ce s-a întâmplat cu banii. În mod normal, banii ăia ar fi trebuit să se vadă în ceva, dar nu se văd”
Ni s-a părut că era mult mai ieftin să cumpărăm o clădire pentru că începuse criza imobiliară, iar preţurile scăzuseră şi urmau să scadă şi mai mult. Apoi, am aflat că preşedintele dăduse deja contractul de construire a sediului firmei fostului senator Matei Vintilă”
Mircea Miclea
In cazul de fata , actorul principal in toata aceasta telenovela este chiar presedintele Colegiului Psihologilor din Romania. Poate ca vom intelege mai bine ce se intampla acum, daca privim cu cativa ani in urma . In anul 2006 , respectiv in unul din anii grei ai inceputului acestei institutii , gasim aceasta declaratie extrem de interesanta a presedintelui :
" Institutul de Psihologie al Academiei este o structura muribunda intr-o institutie stalinista care editeaza sporadic o revista in 50 de exemplare"
Mihai Anitei
vicepresedinte CPR, vicepresedinte APR, 2006
Category: Cercetatori asociati
Prof. univ. dr. Mihai Aniței
Sursa : http://www.ipsihologie.ro/index.php/organizare/cercetatori-asociati
- Cercetator asociat - Departmentul de Psihologie
Principala dilema a Colegiului Psihologilor din Romania este aceea ca nu se poate hotari odata pentru totdeauna daca doreste sa examineze numai pe unii dintre romani, sau pe toti , ca sa nu mai existe discutii . In esenta , problema relatiei dintre psihologie/psihologi si cetateni este abordata exact in termenii statistici ai productiei agricole la hectar de altadata : "68,8 % dintre romani nu au fost niciodata ( s.n.) la psiholog". Sugestia implicita este aceea ca ei ar putea ( sau ar trebui ) sa ajunga totusi .
A doua dilema este aceea ca incercand sa implice din exces de zel civilii printre militari , a reusit de fapt sa aduca militarii printre civili , afectand si statutul , si independenta domeniului ( http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/istoria%20conspirativa%20de%20SS.htm) , desi poate ca tocmai acesta era scopul real , dar care nu putea fi definit oficial exact in acesti termeni.
Sa luam un exemplu concret . Acum aproximativ doi ani , un psiholog ne vorbea la un oarecare post de televiziune despre stres ( de ce era pasionat exact de acest subiect , vom intege intelege ceva mai jos ) :
http://videonews.antena3.ro/video/lifestyle/afla-aici-totul-despre-stres-de-la-psihologul-ilie-gradinaru.html
Psihologul nostru este de fapt si acum seful psihologilor din Constanta ( adica filiala locala a CPR ) si se confeseaza cetatenilor din zona carora le spune sincer ca de fapt a fost ofiter SRI ( deci acum este in rezerva ) si ca a plecat din SRI -ul pe care acum il critica , din cauza sefilor care nu-l lasau sa faca ceea ce avea de gand sa faca , dar in fruntea psihologilor din zona probabil ca si-a putut realiza visul :
Şeful psihologilor din Constanţa a fost ofiţer SRI: „Am plecat din cauza şefilor, cei care voiau să facă ceva erau căpăciţi”
Sursa : https://web.archive.org/web/20130907014318/http://www.atitudineaonline.ro/Seful_psihologilor_din_Constanta_a_fost_ofiter_SRI_Am_plecat_din_cauza_sefilor_cei_care_voiau_sa_faca_ceva_erau_capaciti_22847.html
Intamplator , psihologul nostru uita sa mentioneze ca inainte de 1989 a fost de fapt ...ofiter de Securitate :
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2011-01-28-8248321-0-07-armaghedon-
7-sri.pdfhttp://www.evz.ro/detalii/stiri/armagedon-7-serviciul-roman-de-informatii-536562.html
In sfarsit, chiar daca lupta nu este foarte clar definita, au ramas evidente numai semnele ei , respectiv simbolurile distinctive ale culturii organizationale prin care reprezentatii acestei institutii se disting net de reprezentantii altor culturi organizationale . Din acest punct de vedere , sigla institutiei numita Colegiului Psiholgilor din Romania ( CPR) vizibila mai sus la reverul reprezentatului ei autorizat , este comparabila de exemplu cu sigla institutiei numita Avocatul Poporului cum se vede in imaginea de mai jos pentru ca desi este vorba de institutii atat de diferite , o " organizaţie profesională, cu personalitate juridică, de drept privat (sic!)" si respectiv o institutie de stat, pare ca ambele au apelat la un acelasi furnizor de simboluri care foloseste un design de tip special pentru sigle sau insigne din metal galben si care se poarta numai la rever ceea ce de fapt este un drept incontestabil pentru reprezentatii unor institutii si culturi organizationale :
Gheorghe Iancu , Avocatul Poporului Foto : Mediafax |
Concluzii
Colegiul Psihologilor din Romania , indiferent de numarul psihologilor pe care-i pastoreste , este o institutie mult prea mica pentru un razboi atat de mare si pe care l-a declansat din proprie initiativa, de una singura , si exact in mijlocul Europei , desi nu se stie foarte clar impotriva cui .
Pe cale de consecinta , CPR nu se poate ridica la inaltimea imaginii pe care doreste singur sa o promoveze , mai exact are foarte grave probleme de imagine si de credibilitate. Pe de alta parte , desi nu este clar cu cine se ( mai ) lupta , este evident ce fel de mijloace foloseste si in ce scop.
Dupa principiul de altadata : "tarii, cat mai mult carbune !" , si indiferenta de fapt la problemele societatii si la asteptarile cetatenilor , aceasta institutie pare ca doreste sa examineze la foc continuu cat mai multi cetateni ( "68,8% din cetateni nu au fost niciodata la psiholog") iar pentru ca acest obiectiv sa fie atins trebuie sa autorizeze cat mai multi psihologi , indiferent daca acestia au sau nu de lucru in mod obiectiv.
Cum pentru unii totul se masoara de fapt in bani , in acest fel sfera si continutul domeniului se largeste in permanenta , deci institutia isi poate justifica astfel existenta pentru ca a intrat demult in economia de piata si in domeniul ( dreptului ) privat unde numai ceea ce este profitabil poate rezista.
Sau nu , daca ne gandim de pilda ca in acest caz intrebarile cele mai simple sunt si cele mai dificile . Ziarul "Adevarul " intreba textual : "Unde sunt banii psihologilor? " dar in acelasi timp arata si motivatia acestei intrebari :
"Sumele colectate de CPR se ridică la milioane de euro anual. Pentru a avea drept de liberă practică, cei aproximativ 12.000 de psihologi sunt obligaţi, prin lege, să achite la CPR taxe anuale în valoare de 250 de lei pentru fiecare competenţă profesională. Alte venituri importante ale Colegiului provin din taxarea cursurilor pentru pregătire profesională. Membrii Colegiului spun că gravele nereguli legate de administrarea fondurilor nu ar fi fost posibile dacă la CPR s-ar fi făcut un audit financiar.Mai mult, de 3 ani instituţia funcţionează fără a avea un buget aprobat de consiliul CPR."
Sursa : https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/cuibusor-de-nebunii-la-colegiul-psihologilor-1428390.html
Si acum surpriza. In logica absolut originala a CPR, acest tip de intrebare destabilizatoare "aduce atingere imaginii organizatiei profesionale" (!) si "arunca intr-o lumina nefavorabila statutul profesiei de psiholog" (!).
Adica un fel de : "dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine", exact ca in propaganda comunista de altadata . In locul unor raspunsuri cerute si de catre societate, si de catre supusii pe care-i pastoreste de cativa ani buni, CPR prefera in ultimul timp sa tina predici despre ...bun-simt, etc. , propriilor membri cotizanti, pe care ii acuza recent ca invadeaza spatiul virtual cu " cereri si petitii manipulative " si "actiuni iresponsabile " :
PACTUL BUNULUI SIMŢ ŞI AL ECHILIBRULUI
ÎN PROFESIA DE PSIHOLOG
Colegiul Psihologilor din Romania este o organizaţie profesională independentă, care promovează profesia de psiholog şi psihologia ca ştiinţă. Din acest motiv, de felul în care este promovată imaginea Colegiului Psihologilor din România depinde în mod direct şi indirect percepţia beneficiarilor, a instituţiilor publice, respectiv, a opiniei publice în general, cu privire la psihologi şi la statutul lor în societatea românească. În această ordine de idei, odată cu afişarea anunţului privind organizarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România, asistăm la o escaladare a acţiunilor care aduc atingere imaginii organizaţiei profesionale, precum şi la o invadare a spaţiului virtual şi a reţelelor de socializare cu cereri şi petiţii cu rol manipulativ, care aruncă într-o lumină nefavorabilă statutul profesiei de psiholog. Efectele negative pe termen mediu şi lung ale acestor acţiuni iresponsabile asupra profesiei de psiholog sunt greu de cuantificat, iar participarea unor membri din conducerea Colegiului Psihologilor din România la iniţierea şi susţinerea acestor acţiuni devine astfel de neînţeles. Considerăm că prin manifestarea dreptului democratic la opinie nu trebuie să se încalce dreptul la imagine sau dreptul la viaţă privată a persoanei. Din acest motiv, nu putem rămâne indiferenţi la nesfârşit şi considerăm că trebuie să adoptăm o atitudine fermă împotriva derapajelor de la linia bunului simţ şi a echilibrului, care ar trebui să caracterizeze acţiunile fiecărui psiholog. Mulţumim tuturor celor care aleg să fie parte a acestui demers etic în profesia de psiholog.
La prima vedere aceasta initiativa de tip "duhovnicesc" si intr-un domeniu care se doreste a fi unul european, pare a fi una absolut originala . Gresit, realitatea depaseste imaginatia. Ideea " pactului social " bazat pe " bunul simt " ( in acest caz, intre membrii unei comunitati profesionale ) nu este de fapt una originala. Cu ceva timp in urma , domnul Gheorghe Ţeava din Italia avea deja drept de autor asupra unei idei mult mai generoase prin care dorea sa instaureze " bunul simt ", nu numai intr-o profesie ca in cazul CPR , ci in toate, si in intrega societate, si in asa fel incat acesta sa predomine fara dubii. Cum ? Cu forta ! Iar rezultatul , unic in istorie , suna cam asa : "Dictatura bunului simt" (!)(http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/1616-Dictatura-Bunului-Sim%C5%A3 ) .
Ca sa rezumam, ambele pozitii sunt foarte bine exprimate avant la lettre de o cugetare a lui Petre Tutea care rezuma foarte plastic si la nivelul simtului comun , adanca teorie filozofica a binelui facut cu forta ( de comunisti ) : " Sa fiti fericiti, ca va ia mama dracului !".
Indiferent de parerea CPR despre "bun simt si echilibru" si instaurarea lor intr-un fel sau altul in randul membrilor cotizanti , pana la urma totul tine de o logica profesionala si morala intrinseca. Psihologii au dreptul prin natura profesiei lor sa judece comportamentul semenilor inclusiv dupa stadiile dezvoltarii lor morale ( L.Kohlberg) cum sunt cele care se pot aplica ( sau nu ) adultilor :
• Stadiul 5( al drepturilor prioritare si al contractului social ) - binele este apreciat dupa ceea ce socialul stabileste ca standarde ale drepturilor individuale
• Stadiul 6 ( al principiilor etice universale) - binele si raul sunt probleme ale constiintei individuale si implica o serie de concepte abstracte ca justitia, demnitatea umana si egalitatea
Problema este ca asa cum intr-o democratie europeana nimeni nu este deasupra legii , la fel si judecata morala se aplica in egala masura si cetatenilor, si psihologilor , dar si celor care ii conduc temporar pe cei din urma. In acest caz, principiul autoreflexivitatii ar fi unul salutar .
In orice caz , si tot conform regulilor democratiei europene , si cetatenii , si psihologii "ordinari" ( adica in acest caz supusi ordinelor CPR ) au si ei dreptul la propria lor opinie si la propria lor judecata chiar daca acestea pot aduce atingere " imaginii organizatiei profesionale", deoarece aceasta "imagine" nu este un cec in alb acordat pentru orice comportament si al tuturor membrilor ei . Asa cum nimeni nu poate fi deasupra legii , nimeni nu poate fi deasupra moralei . Sau mai exact, ar trebui sa nu fie !
9 comentarii:
Mai eu m-am saturat de acesta mizerie botezata colegiu ps.e o gasca de tepari de cel mai inalt nivel.
Nu ne cunoastem , si in aceste situatii folosesc numai pers. a II-a plural. Pe de alta parte, dvs ati aflat unele lucruri abia acum, si nu sunteti nici primul, nici ultimul care le afla prea tarziu intr-o profesie confiscata.
Excelent scris. Insa nu ma astept decat la lucruri din ce in ce mai rele de acolo, pana cand psihologii cu adevarat tari din noua generatie, unii dintre ei deja celebri in strainatate, nu isi vor asuma responsabilitatea pentru a restructura acea institutie. Cei ca mine suntem deja pe duca iar institutia asta ne-a amarat ultimii ani de activitate profesionala - felicitari pentru combativitate celor tineri, ca dumneavoastra.
Multumesc pentru apreciere. Desi scriu cam de 7 ani despre situatia domeniului, abia acum incep sa primesc cu adevarat primele feed-back-uri dintr-un domeniu captiv si o profesie confiscata. Pe de alta parte nu sunt atat de optimist ca dvs : "pana cand psihologii cu adevarat tari din noua generatie, unii dintre ei deja celebri in strainatate, nu isi vor asuma responsabilitatea pentru a restructura acea institutie.". "Psihologii tari" din noua generatie( ii astept si eu zadarnic tot de vreo 7 ani ) au avut la dispozitie cam tot atatia ani in care au tacut in mod suspect si in tara si in afara ei( deci avem de-a face cel mai probabil ori cu indiferenta si dezinteres profesional , ori cu complicitate tacita) desi la inceput de profesie nu aveau cariere de pierdut deci practic nu puteau fi santajati. In legatura cu tineretea mea, multumesc pentru compliment, din punct de vedere strict formal am atins 60 de ani desi , sincer sa fiu, nu-i simt si nu ma preocupa. Pe de alta parte, in 1978 acest nefericit domeniu a fost abandonat in bratele regimului exact de catre cei care acum sunt in fruntea lui si care acum culeg roadele dezertarii profesionale , sociale si morale de atunci , dar se pare ca psihologii sunt de acord cu acest lucru pentru ca il suporta deja de 7 ani.
Daca s-ar autoevalua, sigur ar ramane corijenti la morala... Deocamdata psihologii sunt niste persoane care inghit tot ce li se pune in fata, fara sa inteleaga... daca ar reusi sa-si inteleaga propria lege ar vedea ca nu au nevoie de acest colegiu... Cand nu avem probleme, de dam cu ciocanul peste degete... doar sa avem de ce ne plange...De ce sa ma inscriu in Colegiu? Legea imi da alternative...
De ce sa se auto-evalueze ?! Aici nu este vorba numai de morala ( aici unii vor zambi larg... ) , ci de raspundere profesionala,civila, legala,etc.
Pe de alta parte, psihologii inghit saracii nu pentru ca vor, sau pentru ca nu inteleg ce se intampla, ci pentru ca nu au alternativa ( am facut parte dintre ei si cel putin din anii `90 am asteptat zadarnic o evolutie pozitiva in acest domeniu, deci stiu foarte bine ce spun !). Daca inca nu stiti, legea care a decapitat psihologia nu a fost clocita in primul rand de catre psihologi, cati or mai fi ramas printre cei care mimeaza psihologia, ci de catre psihologii ( cu grade probabil, care au facut si dreptul, adica o specie cu totul aparte). Dovada ?! La intrebarea : "Cine a facut acest proiect de lege?!" raspunsul a fost unul standard " Un grup de psihologi!":)). In sfarsit, legea nu va da alternative ... decat daca faceti parte din sistem. Daca NU faceti parte, cititi cu atentie ce va asteapta din punct de vedere strict legal ( civil, material si penal ) daca vreti sa profesati atunci cand tot ceea ce vreti sa faceti trebuie aprobat de Colegiu. Daca vrea ! Toate cele bune,
Ca psiholog cotizant la pcr nu ma simt reprezentat de masculii si femelele dominante ce si-au marcat colegiul cu urina - El drog, Hiena savanta, ciordi
Cand institutia va fi a psihologilor cand excesul de zel ura aroganta si batjocora fata de membrii vor atinge cote minime se va deschide o noua era.Ea va incepe la ,,pastele cailor".
Discriminare si abuz in CPR
https://ro-ro.facebook.com/experticpr2014
Pentru majoritatea psihologilor absolventi de facultate ciclul I Bologna se cer master sau formari complementare pentru schimbare de treapta supervizare-autonom. Pentru unii psihologi nu e necesar, comisia de munca si transporturi le da repede schimbarea de treapta: doar sa fie absolventi de facultate de trei ani, sa aiba un an de supervizare...
si... mai trebuie sa aiba ,, trecere" la comisia de munca transporturi ,,potrivita", cum e cea de acum.
S.C.A. actualmente B(S)C.A., din Arad, absolventa de facultate ciclul I in 2013, loco Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.
La inscriere in CPR in 2013 primeste codul personal 14948. In data de 26.09.2013 primeste treapta de psiholog in supervizare in specialitatile munca si transporturi.
Cunoscut fiind ca masterul ce reprezinta ciclul II Bologna sau alte formari complementare se intind pe durata a 2 ani, daca ar fi inceput o astfel de formare dupa terminarea facultatii in 2013, ar fi finalizat formarea in iunie-iulie 2015.
Totusi in data de 21.11.2014 primeste de la Colegiu de la comisia de munca-transporturi schimbarea treptei de la psiholog in supervizare la psiholog autonom in specialitatile de mai sus, mai exact - dupa 1 an si o luna - de la data de 26.09.2013 cand a primit prima treapta de psiholog in supervizare.
Sunt asemenea situatii acceptate de comisia de munca si transporturi, dar nu pentru oricine!
Secretul acestei ,,reputate,, comisii il stiu multi psihologi dar li se da cu Flit daca deschid gura !
Aceste informatii sunt publice si pot fi verificate pe site ul Colegiului in II M RUP 2013 SC TREAPTA site si in RUP Alfabetic General.
Trimiteți un comentariu