Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 16 august 2013

Televiziunea si Securitatea (2)

Comentariul  de mai jos a fost postat la un articol aparut recent pe Contributors.ro :


Marius Stan - SRTV sau “Serviciul Român de Transmisiuni Video”



Sergiu Simion spune:
Excelenta luare de pozitie :
„asistăm la difuzarea în prime time a două seriale documentare care abordează tema serviciilor secrete de dinainte de 1989 (“Moștenirea clandestină” și “Războiul umbrelor”,etc. ). Aceste emisiuni tratează problematica în manieră unilaterală, în vreme ce invitații sunt îndeobște istorici sau politologi de casă, apropiați actualelor structuri informative ale statului: Cristian Troncotă, Mireille Rădoi (ofițer superior SRI în rezervă și studentul preferat al lui Troncotă în vremea în care acesta era lector la Academia Națională de Informații), Larry Watts, Ioan Scurtu, Dan Dungaciu, Mihai Retegan, Dinu C. Giurescu; dar și foști ofițeri de securitate…”,
dar nu este deloc clar de ce parte a baricadei va aflati dvs si nici ce sustineti de fapt.
Ca sa lamurim lucrurile, conform CV-ului dvs oficial de pe aceasta platforma sunteti “Doctor in stiinte politice al Facultatii de Stiinte Politice (Universitatea din Bucuresti) si redactor-sef al revistei „History of Communism in Europe ” . Mai exact, si dupa cum rezulta din afirmatiile dvs , ati fi de fapt salariat al IICMER , institutie de stat (http://www.iiccr.ro/index.html/publicatii/anuare/a_new_journal_in_comparative_politics/?lang=ro&section=publicatii/anuare/a_new_journal_in_comparative_politics ) pentru ca nu pare credibil ca intr-o institutie de stat , si intr-un post atat de dificil, sa faceti numai munca patriotica .
In acelasi timp mai este ceva care , intamplator probabil , nu a fost mentionat in acest CV. Mai exact sunteti si “Coordonator Relatii Publice” la “ Militia Spirituala “ (http://www.militiaspirituala.ro/despre-noi/echipa-ms.html) , deci intr-un ONG, unde a avut loc cu ceva timp in urma o originala conferinta despre…. “Coruptia in Romania ca inventie occidentala” ( sic! ) unde a conferentiat ….domnul Adrian Severin (!) , in acest caz binecunoscut specialist in negarea evidentei, care desigur va este cunoscut si dvs , cum este cunoscut de fapt nu numai romanilor ci si intregului Parlament European :
De asemenea , si cu atat mai mult in calitate de “Coordonator Relatii Publice” la “ Militia Spirituala “, va sunt desigur cunoscute toate aceste probleme despre care se vorbeste in mod documentat aici :
Intrebarea finala este cum se impaca statutul dvs de angajat al unei institutii de stat care investigheaza crimele comunismului,etc. , cu statutul de ONG-ist al unei organizatii care , printre altele , neaga coruptia vizibila si pentru Parlamentul European , si pentru romanii din tara.
  • Marius StanMarius Stan spune:
    Stimate domn! Va multumesc pentru interes, dar chiar nu despre mine e articolul. Dar e ok, am inteles ce faceti ;)
    1. Nu mai sunt angajat al IICCMER din data de 5 martie, 2013.
    2. Severin nu a fost in viata lui la vreun eveniment al Militiei Spirituale, puneti un film montat de niste baieti in care este evident ca e vorba de 2 locatii diferite, cu invitati diferiti. Chiar nu vedeti montajul celor de la inliniedreapta, aveti nevoie de “lamuriri” de specialitate? Sper ca nu! Mi-e teama ca bateti campii cap coada. Si daca as fi fost in continuare angajat la stat (cum spuneti), sper ca mi-ati fi ingaduit totusi sa fac ce doresc cu timpul liber (inclusiv sa fiu membru al vreunui ONG). Altfel e ok, dumneavoastra cautati baricade, eu va spun ca ati gresit adresa.
    Numai bine
    • Sergiu Simion spune:
      Imi cer scuze ca am intarziat cu raspunsul, dar ziua relaxanta de ieri nu mi-a oferit si ragazul necesar . Imi repar gresala acum .
      Articolul dvs initial ( corect de altfel ) mi-a lasat inca de la inceput o anumita impresie legata de credibilitatea mesajului dvs , si am vrut sa verific aceasta impresie. Din nefericire, raspunsul dat de dvs mi-a confirmat-o.
      Dar mai intai trebuie sa va dau dreptate. Mi-am permis sa gresesc in mod evident ca sa va ofer prilejul de a va manifesta in mod natural deoarece era cat se poate de adevarat ca Adrian Severin NU a conferentiat la Militia Spirituala ,etc., dar Militia Spirituala al carei director de comunicare sunteti ( si imediat vom vedea modul in care intelegeti sa comunicati dvs in spatiul public ) i-a preluat tezele si le-a ridicat pe cele mai inalte culmi, ceea ce este cu mult mai interesant .
      Iata ce putem auzi amandoi ( daca noi nu avem aceeasi perceptie, nici o problema, o au cititorii pe a lor , si este suficient ) in cele doua montaje pe care dvs ati vrut sa credeti ca eu nu le-as fi observat, desi chiar eu vi le-am semnalat .
      Unul dintre ele este acela in care domnul Adrian Severin conferentiaza in deplina cunostinta de cauza , despre …coruptia mondiala (sic !) :
      - Adrian Severin ( PSD ) :
      “Am aici o harta foarte interesanta : “ Perceptia coruptiei la nivel mondial in 2010” . Occidentul este “curat”, Orientul este “murdar”. Este imposibil sa fie asa ! “.
      Sincer, intr-un fel ne asteptam cu totii la un asemenea punct de punct de vedere , chiar daca acesta neaga din principiu “perceptia mondiala asupra coruptiei”, cum recunoaste chiar domnul Adrian Severin .
      Urmatorul montaj este insa acela in care doamna Ruxandra Ivan ( o cunosteti, desigur ) conferentiaza admirabil tot despre coruptie , dar asa cum o intelegem “noi”( adica , unii ) de aici, nu cum o inteleg altii dincolo :
      - Ruxandra Ivan ( Militia Spirituala ) :

      “ Coruptia este termen occidental pana la urma” ( ?!-s.n.) 
      “ Cu cat mergem mai spre est si culturile asiatice sa spunem din spatiul sovietic, ceea ce noi numim coruptie este un tip firesc de structurare a retelelor sociale ( ?!-sn.) si trebuie sa vedem daca nu cumva putem sa valorizam in mod constructiv aceasta determinanta culturala (?!-s.n.) din societatea noastra si sa nu mai incercam atat de tare sa lucram cu categorii occidentale ( sic!-n.n.) “.
      Surpriza maxima vine deci exact de la ONG-ul la care dvs sunteti director de comunicare pentru ca acesta , prin doamna Ruxandra Ivan , sustine ceva mult mai interesant . Coruptia, desi este perceputa la nivel mondial , ar fi de fapt o …inventie occidentala , pentru ca la noi aceasta este de fapt o “determinanta culturala” (?! ) cu care trebuie probabil sa ne mandrim !
      Aici, trebuie sa recunosc , exista o mare surpriza.
      Un ONG ( apolitic) care a aparut :


      „ … într-o zi de Mai 2002, în Piaţa Universităţii, ca o necesitate în peisajul gri al mişcărilor studenţeşti din România, în plină dictatură PSDistă, cu principalele Uniuni studenţeşti supuse din interes puterii politice sau ca rezultat al obedienţei atavice. ” (http://www.militiaspirituala.ro/despre-noi.html) ,

      si din care faceti parte in calitate de “director de comunicare” , sustine pur si simplu teze de acest tip , ca sa nu spunem de tip securist :

      “Coruptia este termen occidental pana la urma” ; “ceea ce noi numim coruptie este un tip firesc de structurare a retelelor sociale” .,etc.
      Ori in articolul dvs , militati chiar impotriva Securitatii si a urmasilor ei , dar in acelasi timp sunteti director de comunicare intr-un ONG ai carui membrii sustin exact teze ca cele precedente.
      Intrebarea mea a fost cum se impaca statutul dvs de (fost) angajat al unei institutii de stat care investigheaza crimele comunismului,etc. , cu statutul de ONG-ist al unei organizatii care , printre altele , neaga coruptia vizibila si pentru Parlamentul European , si pentru romanii din tara !
      Raspunsul dvs dat deja este unul antologic si ramane pentru eternitate :

      „Si daca as fi fost in continuare angajat la stat (cum spuneti), sper ca mi-ati fi ingaduit totusi sa fac ce doresc cu timpul liber (inclusiv sa fiu membru al vreunui ONG) ”.
      Bineinteles ca sunteti absolut liber sa faceti absolut tot ce doriti in timpul dvs liber , dar problema nu sunteti dvs, ci este aceea a credibilitatii mesajului dvs . Concret, cand sunteti de fapt sincer, atunci cand scrieti articole ( corecte ) impotriva confiscarii spatiului public de catre mentalitatea national-comunista , sau cand sunteti director de comunicare intr-un ONG ai carui membrii sustin teze exact de factura celor de mai sus ?!
      De ce am pus aceasta intrebare ? Pentru ca am citit acest gen de discursuri si acum mai mult de doua decenii cand tineri la fel de entuziasti si cam de varsta dvs de acum , scriau cam in aceeasi maniera impotriva reprezentatilor fostului sistem ( arhivele ziarelor exista si sunt publice ) . Ca sa va convingeti , cititi ce scriau si faceau atunci si unde se aflau, si comparati cu ce scriu , cu ce fac si locul unde se afla acum ! Si nu veti regreta …
      Ca sa fie si mai limpede, problema credibilitatii mesajului ( sau ca sa simplificam , acordul intre vorbe si fapte ) este foarte importanta atat pentru persoane, cat si pentru organizatii pentru ca nu este suficient numai ca mesajul sa fie corect .
      Sa luam un singur exemplu . Teoretic , nici un cetatean roman si european nu poate avea absolut nimic impotriva unei „Asociatii pentru Implementarea Democratiei” ( AID). Dar daca afla de fapt si cum se face aceasta „implementare”, si de catre cine (http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-sa-faci-primul-milion-cu-internele-884455.html) incepe sa aiba simtul umorului, simtul ridicolului si simtul enervarii civice ( daca il are, evident ).
      Pe de alta parte , si dupa cum m-am asteptat , nu ati ratat sub nici o forma prilejul oferit de ridicarea mingii la fileu prin gresala mea intentionata si amintita mai sus , asa ca v-ati manifestat exact asa cum sunteti. Rezultatul este acela ca ne oferiti din proprie initiativa un profil personal foarte interesant care arata un stil de abordare a discursului public complet necunoscut europenilor democrati de acum ( e drept, acesta era invatat odata pe la Stefan Gheorghiu si Baneasa pentru ca au existat pe acolo cursuri speciale in care se invata atacul la persoana,etc.) :

      1 ) “ Dar e ok, am inteles ce faceti ” 
      ( e clar ca nu doriti sa spuneti si cititorilor ce credeti ca ati inteles numai dvs , ceea ce inseamna probabil ca stiti deja si ce urmeaza sa spun ( foarte interesant ) , dar totusi nu trebuie sa-i privam pe cititorii care nu pot citi in stele ca dvs , de ceea ce trebuie spus in acest context ) 
      2) “ Chiar nu vedeti montajul celor de la inliniedreapta, aveti nevoie de “lamuriri” de specialitate?Sper ca nu! Mi-e teama ca bateti campii cap coada. dumneavoastra cautati baricade, eu va spun ca ati gresit adresa “ 
      ( in mod evident va face o deosebita placere sa spuneti cam ce va trece prin cap la adresa celorlalti, si fara sa va demonstrati afirmatiile , deoarece credeti ca aveti acest drept si considerati ca politetea este un accesoriu complet inutil , nu ? )

      Domnule autor , (fost) cercetator si actual director de comunicare ( ce frumos suna ! ) la o militie ce se doreste spirituala , cred ca stiti foarte bine ca fiecare iesire a unei persoane publice in mass-media inseamna un examen dat de fiecare data de catre persoana in cauza ( in acest caz, dvs ) pentru ca prestigiul si credibilitatea in spatiul public nu se construiesc numai pe baza mesajului si a principiului autoritatii sau pe simple afirmatii ( acestea pot fi demagogice !), ci pe demonstratii si pe fapte care le sustin in timp ( respectul se castiga extrem de greu si se poate pierde extrem de repede si de usor… ) .
      Daca dvs intelegeti sa comunicati in spatiul public ( care nu este proprietatea exclusiva a nimanui , deci nici a dvs) in aceasta maniera atat de agresiva, nu prea demonstrati de loc ca sunteti adeptul unei culturi democratice si europene care presupune politete si respect fata de celalalt , dimpotriva. Mai degraba pareti adeptul unei culturi a agresivitatii , a atribuirii sau chiar a invectivei , impotriva celor care au o alta opinie decat a dvs , sau chiar pun o simpla intrebare .
      Totusi, chiar daca unii mai au inca reflexul automat de a duce mana la pistol chiar daca oficial nu mai au dreptul sa-l poarte, aici nu suntem nici la penitenciar, nici la cazarma , suntem ( inca) pe o platforma publica si intr-un spatiu public romanesc si implicit european unde se intra cu respect pentru interlocutori . Daca aveti cumva o alta opinie despre regulile spatiului public de la noi , aceasta este numai  problema dvs.


Sursa : http://www.contributors.ro/editorial/srtv-sau-serviciul-roman-de-transmisiuni-video/

Niciun comentariu: