Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 30 august 2013

Tom Gallagher - Radiografia starii de fapt a societatii romanesti

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol parut in Revista 22 : 


 Tom Gallagher - Întoarcerea României la banalitate



Acest gen de articol va provoca iri­tare şi resentiment”

Categoric , demonstratia exista chiar in unele comentarii la acest articol  .  In acelasi timp acest diagnostic social  ( inca absent in amfiteatrele facultatilor de stiinte sociale de la noi ) valoreaza cat toate alegatiile sociologilor si psihologilor-vedete care atarnati pe bani  grei de grilele emisiunilor TV peroreaza de doua decenii pe langa subiect si pentru zapacirea telespectatorilor romani . Este un articol  care spala rusinea unor profesii incapabile sa puna vreme de doua decenii un diagnostic social corect societatii romanesti pentru ca de fapt  nu au acest interes.
Punctul dvs de vedere taie in carne vie si explica si celor care nu vor sa vada ceea ce se intampla exact sub ochii lor :

" In anii ‘90, romanii care asteptau cu ne­rabdare sa se produca schimbarea dis­pre­tuiau statul, dar sperau că societatea in an­samblul ei (si, mai presus de toate, tanara generatie) va elibera tara de jugul neoco­munist."  
" Cinismul si resemnarea sunt astazi larg raspandite in lumea aca­de­mi­ca si, in general, in cea inte­lec­tuala.” 
„Aceşti intelectuali nu urmaresc decat sa fie de partea celui care detine puterea, oricine ar fi acesta, cu conditia ca ei insisi si ins­titutiile de care apartin sa se afle sub aripa ocrotitoare a statului.” 
„ ...autori precum Mircea Cartarescu si Herta Muller, care nu se sfiesc sa condamne esecurile Romaniei ca stat si ca societate, sunt criticati de co­legii lor intelectuali pentru tonul moralist.” 
" Prea multa lume prefera sa se impace cu stan­dardele extrem de scăzute ale serviciilor pu­blice si ale comportamentului in socie­ta­te, crezand ca cei care se plang sunt cei ca­re au, de fapt, probleme." 
" Unii dintre ei au fost candva persoane active, angajate, care aveau astep­tări pentru ei insisi si pentru societate. Dar s-au lasat prada apatiei si oboselii dupa ce au eşuat in proiectele lor. Privind in urmă, poate că unii dintre aceştia chiar regreta ca nu au urmat aceasta scurtatura catre re­pu­tatia profesionala, in loc sa respecte re­gu­lile si sa munceasca din greu pentru a-si asi­gura bunastarea materiala. " 
" Dar, vai, este evident că mi­lioane de oameni nu poarta in suflet prea multă dragoste pentru Romania! Au ple­cat din tara, in primul rand, pentru ca incercarea de a se realiza sau chiar aceea de a duce o existenţă banală au devenit mult prea epuizante pentru ei. " 
" Intr-o societate atat de lipsita de incredere si, pe alocuri, chiar conflictuala……Ponta insuşi este expresia acestei societati degradate si lipsite de uma­nitate, unde e normal sa incerci sa fraudezi un concurs pentru promovarea in functie, sa profiti de pe urma unui accident pe care l-ai provocat sau sa te bagi in fata, la coa­da, intr-un magazin. Intr-o astfel de socie­tate, grava incalcare a normelor de con­du­i­ta profesionala nu reprezinta deloc un pă­cat ; cel puţin nu in ochii celor cateva mi­lioane de romani care iau lectii despre cum sa se comporte in societate de la pre­zen­ta­torii obraznici ai Antenelor. "  
" Viaţa devine semitolerabila daca se apuca de sporturi ca zborul cu parapanta sau de hobby-uri precum cresterea cainilor de rasă, in care pot gasi solidaritatea vaga care lipseşte din societatea larga."  
" Dacă milioane de romani continua sa se com­porte ca o multime furioasa si confuza, si nu ca un popor cu standarde si aspiratii, pro­babil e doar o chestiune de timp pana ce vor obtine conducatori mult mai rai decat cei actuali, pe masura aspiratiilor lor marunte."


Problema grava semnalata in acest caz este degradarea spatiului social si a sistemului de valori sociale concomitent cu practica amenintarii si santajului  respectiv cu scaderea standardelor moralitatii publice si profesionale:

„ Soferita (care mai tar­ziu s-a dovedit a fi psihiatru) a rostit o se­rie de invective si a avertizat-o pe prietena mea ca, daca nu-si asuma vina pentru ceva ce nu facuse, se va asigura ca sotul ei, o au­toritate dintr-un oraş invecinat, va face in asa fel incat sa fie pedepsita. În cateva mi­nute, sotul si-a facut apariţia, spunandu-i cu seninatate prietenei mele: „Ai vazut ce temperament are sotia mea. Asa ca, du­du­ie, orice rezistenta din partea dumitale e inu­tila. Doar nu vrei sa parcurgi de 3-4 ori cate 600 de kilometri ca să vii la tri­bu­nal, daca depun plangere impotriva ta“. Prietena mea a platit imediat pentru cau­ciucul spart si a fugit de aceasta Lady Mac­beth a autostrazii, care a produs un acci­dent minor, dar a presupus, şi pe buna drep­tate, că pozitia în care se afla sotul ei va determina o soferita neajutorata sa pla­teasca pentru neglijenta ei.”

Cel mai recent exemplu de anormalitate sociala care poate fi dat  este acela in care este devoalat sistemul dubios  de stabilire a ierariilor sociale si profesionale care devine vizibil atunci cand chiar liderul pietei locale a avocaturii de business este exclus ( ?!) din profesie ( http://www.zf.ro/zf-24/doru-bostina-liderul-pietei-exclus-din-profesie-11275997)  : 

In sfarsit, o singura remarca despre viziunea istorica a domnului Lucian Boia . Aceasta are in mod inevitabil  defectul calitatilor sale,  respectiv judeca prezentul numai prin prisma trecutului istoric si din acest punct de vedere , ca si alti intelectuali ai momentului de fapt , considera ca putem explica ceea ce traim de peste doua decenii numai prin „balcanismul” romanilor sau chiar printr-o „nevroza balcanica” a unei populatii pentru care un „respect de sine scazut” si respectiv o „ ura de sine” venite din trecut ar explica starea de fapt in care ne aflam ca societate ( de remarcat in acest caz disparitia subita a comunismului si post-comunismului ca perioade istorice distincte !)  :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bukkDDe5IJs
Altfel spus ,  starea de parabioza in care a ajuns societatea romaneasca (http://sergiusimion.blogspot.ro/2007/04/parabioza-starea-unei-natiuni.html ) si situatiile de imposibilitate in care au ajuns multi  romani (http://sergiusimion.blogspot.ro/2008/01/situatiile-de-imposibilitate.html) sunt un tabu atat pentru guvernanti  , cat si pentru liderii de opinie si intelectualii atasati puterii deoarece numarul celor independenti ( Herta Muller, Cartarescu ) este de fapt insignifiant ( de fapt, ultimul s-a retras din viata publica in mod voluntar  ) . De aceea , cele mai bune articole despre Romania le scriu de fapt strainii care o iubesc sincer,  spre disperarea ultra-nationalistilor de mucava . 


N.B. Atacurile viscerale  impotriva profesorului Gallagher nu sunt de loc o noutate , surprinzator este faptul ca provin nu numai de la anonimi de pe acest site, ci si de la unii sociologi cunoscuti pe Contributors.ro  :  

Cu atat mai socat am fost să citesc un articol intitulat „Blair’s flawed legacy heading this way from Romania”, publicat acum vreo doua luni de dl. Gallagher pe site-ul thecomentator.com. In acel articol autorul relua haznaua de propaganda infama pe care presa tabloida din Anglia o deverseaza asupra romanilor, legata de un imaginar pericol de “invazie” romaneasca in Marea Britanie si pe sema careia un partid britanic gen PRM –numit UKIP – a castigat masiv in alegerile locale.
Faptul ca temele acestei scelerate campanii anti-romanesti sunt reluate intr-un articol de uz intern britanic de nimeni altul decat marele prieten al Romaniei, profesorul Gallagher, surprinde si intristeaza.
Faptul ca temele acestei scelerate campanii anti-romanesti sunt reluate intr-un articol de uz intern britanic de nimeni altul decat marele prieten al Romaniei, profesorul Gallagher, surprinde si intristeaza.Ori dl. Gallagher chiar crede in bazaconiile ticaloase vanturate in presa engleza la adresa romanilor si atunci, ca unul care este considerat un distins expert britanic in probleme romanesti, se descalifica grav profesional, ori autorul practica un dublu discurs, scriind intr-un fel pentru publicul românesc si altminteri pentru cel britanic, comitand atunci rusinosul pacat al fatarniciei.”   (http://www.contributors.ro/editorial/romania-inca-prizoniera-a-trecutului-sau-colonial/#comment-146431)


Nota 

Nu este prima data cand incerc sa comentez la articolele aparute in Revista 22  unde comentariile apar deformat chiar daca nu postez cu diacritice si corectez foarte atent postarile. Am crezut mereu ca toate acestea sunt accidente dar se pare ca nu este asa.  Un mic exemplu din textul de mai sus aparut dar in varianta "originala" a "Revistei 22" si prin "bunavointa" moderatorilor ei  :  



 " In anii ‘90, romanii care asteptau cu ne­rabdare sa se produca schimbarea dis­pre­tuiau statul, dar sperau că societatea in an­samblul ei (si, mai presus de toate, tanara generatie) va elibera tara de jugul neoco­munist." " Cinismul si resemnarea sunt astazi larg raspandite in lumea aca­de­mi­ca si, in general, in cea inte­lec­tuala.” „AceĹŸti intelectuali nu urmaresc decat sa fie de partea celui care detine puterea, oricine ar fi acesta, cu conditia ca ei insisi si ins­titutiile de care apartin sa se afle sub aripa ocrotitoare a statului.” „ ...autori precum Mircea Cartarescu si Herta Muller, care nu se sfiesc sa condamne esecurile Romaniei ca stat si ca societate, sunt criticati de co­legii lor intelectuali pentru tonul moralist.”"....."ntr-o astfel de socie­tate, grava incalcare a normelor de con­du­i­ta profesionala nu reprezinta deloc un pÄ Â­cat ; cel puĹŁin nu in ochii celor cateva mi­lioane"


In urma barbariei batjocoritoare de mai sus, am trimis un scurt text in care arat unde poate fi citit in forma lizibila comentariul trimis de mine si in care explic moderatorilor revistei de ce nu voi mai posta niciodata acolo : 

Cine doreste sa citeasca acest comentariu in forma lizibila il gaseste aici (http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/08/tom-gallagher-radiografia-stariide.html). 
P.S.  Nu am folosit diacritice si am corectat toate  citatele date de mine din articolul profesorului Gallagher. Nu este prima data cand ma chinui sa postez un text la dvs asa ca nu voi mai posta niciodata deoarece este ori rea vointa ,ori incompetenta,  ori cenzura, nu va dezmintiti ,de fapt blocati dreptul la opinie. Sanatate . Acest comentariu final va apare imediat  pe blogul meu .


Sa vedem cat de deontologi si de democrati sunt moderatorii de la "Revista 22" pentru ca acest scurt text nu este scris cu "diacritice" si conform unor reguli elementare de comunicare ar trebui publicat, dar pariez ca nu v-a fi publicat. 

Niciun comentariu: