Dupa mai mult de 20 de ani de democratie , societatea romaneasca este mult mai nestructurata si cetatenii ei mult mai derutati decat in anii `90 cand definirea spatiului politic pe de o parte, si coalizarile intelectuale pe de alta parte , erau mult mai evidente si mai bine configurate .
Prima cauza vizibila pentru toata lumea a fost traseismul politicienilor definit dupa principiul "infiltrarii sub acoperire" (1,2...5 ani, etc. ) in randul dusmanului de clasa cum afirma in direct la televizor un acei ani un om de televiziune care se definea drept fiul unui contabil din Ministerul de Interne : " lotul 1, la taranisti, lotul 2 la liberali, lotul 3 la social-democrati ,etc." cu finalul previzibil , de revenire la matca, dar dupa cativa ani a protagonistilor ( "la loc comanda! ") dar dupa parazitarea si destructurarea partidului-gazda.
A doua , mai putin vizibila dar mult mai grava , a fost traseismul partidelor politice (http://www.contributors.ro/editorial/traseismul-partidelor-miscarea-prin-care-partidele-o-iau-razna/ ) prin destructurarea treptata a doctrinei originare si migrarea ei discreta catre spectrul politic opus cu finalul previzibil in care doctrinele incep de fapt sa semene intre ele iar partidele incep sa difere numai prin denumire , dar nu si prin continut . Acesta, ca fenomen politic si sociala foarte straniu prin care nici un partid de acum nu mai seamana prin nimic cu partidul care purta numele lui in anii `90 (taranistii de acum nu mai sunt cei de atunci, liberalii de acum nu mai sunt cei din anii `90,etc. ) a condus la dezorientarea politica totala a cetatenilor care daca la inceput nu mai stiau cu cine sa voteze doar daca erau "turmentati" , in labirintul politic si social de acum nu se mai pot descurca nici macar cei care au scaun la cap, capul pe umeri si ochii larg deschisi. Este ca intr-un film SF in care , intr-un oras , o instanta necunoscuta a uniformizat cladirile dar in acelasi timp a scos firmele institutiilor , placutele cu numele si numerele strazilor , iar locuitorii nauci nu mai stiu nici unde trebuie sa mearga si nici cum sa ajunga de unde au plecat.
In sfarsit, a treia cauza a fost asaltul statului de drept din vara trecuta prin atacul asupra institutiilor sale care a subrezit inca o data ( daca mai era nevoie ) increderea romanilor in democratie si in institutiile statului de drept aratand cat de fragila este de fapt pojghita pe care sta statul de drept si societatea romaneasca .
Totusi , mai grav decat toate la un loc , este comportamentul unor lideri de opinie si al unor intelectuali care nu reusesc, nu vor , sau nu pot sa-si mentina credibilitatea sociala si nu reusesc sa creeze in societate curente de opinie valide deoarece isi schimba directia de actiune si sistemul de valori dupa cum bate vantul si cu aceeasi usurinta cu care militarii isi schimba uniformele sau sportivii directia in care alearga pe teren. Mai exact, la fluier sau la ordin.
Am ales un exemplu punctual care arata generarea derutei politice si sociale in randul cetatenilor prin schimbarea fara preaviz a directiei de mers a unor lideri de opinie care isi pot revizui atitudinile , sistemele de referinta si sistemele de valori initiale.
In cazul relatat mai jos, aceleasi persoane care cu aproximativ doua decenii in urma sustineau senin si viguros o teza , acum sustin la fel de senin si viguros exact contrariul ei ( e drept, a fost nevoie de ceva timp ca sa inteleaga acum ca atunci nu intelegeau bine ). Daca intre timp unii cetateni au crezut in teza initiala si s-au aliniat naiv in spatele lor si in spatele curentului de opinie creat , acum s-au trezit singuri , mai exact au ramas ca puii fara closca, si nu mai stiu in ce sa creada si nici cu cine sa voteze , dar nici un pret nu este prea mare daca trebuie sa punem in acord vorbele cu faptele si vrem ca adevarul sa triumfe intotdeauna, nu ?
Dialogul de mai jos a avut loc recent pe platforma Contributors.ro :
- Departe de mine gandul sa reprosez ceva sau sa fac vreun proces de intentie cuiva. Am inceput acest dialog avand in minte cateva ganduri scrise cu ceva timp de urma pe acest forum de un anonim , ganduri care dupa mai bine de 20 de ani sunt poate cel mai bun diagnostic pentru starea de fapt si impasul in care ajuns romanii :
” phil spune:27/02/2013 la 14:16
Stiti ce este cel mai dramatic….? Ca dupa 23 de ani de post-comunism, eu, si ca mine sunt multi, nu mai cred in nimic. Nici in democratie, nici in stat de drept, nici in libertate, nici in ratiunea fiintei umane, in nimic… Nu mai vad nicio solutie colectiva, niciun “impreuna”, doar salvari individuale. Fiecare supravietuieste cum poate.”
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cui-i-e-frica-de-ion-mihai-pacepa/
http://adevarul.ro/news/eveniment/dezbatere-fostdirector-adjunct-europa-libera-ne-am-inselat-inprivinta-ion-mihai-pacepa-1_516aef4d053c7dd83f0a46f2/index.html
Pe de alta parte revista „Sfera Politicii” are inca din 1992 un scop care speram ca a ramas nobil pentru societatea romaneasca ( desi sistemele de valori ale unor membri ai redactiei se pare ca au mai fluctuat intre timp ) :
( http://blog.sferapoliticii.ro/about/ )
( http://issuu.com/sferapoliticii )
Site-ul amintit ( “Sfera Politicii”) este sponsorizat de „Fund for central and East European Book Projects central” ( http://www.ceebp.org/) .