Certificatele de nastere, de casatorie sau de deces si cazierele judiciare se vor schimba in viitorul apropiat.
Comisia Europeana a propus ca de la 1 ianuarie 2014 toti cetatenii de pe teritoriul ei, inclusiv romanii, sa aiba documente de identitate unice, valabile in orice stat. In plus, actele vor fi disponibile pe Internet pentru orice institutie care are nevoie de ele.
Se elimina astfel situatiile bizare, cum ar fi listele electorale cu morti sau impozitarea persoanelor decedate. Primaria orasului Calan din judetul Hunedoara a trimis o somatie de plata a impozitelor unui om decedat in urma cu un sfert de secol.
"Este adresata bunicului meu practic, care a murit acum aproape 23 de ani. Este vorba despre un impozit restant. E cert ca nu s-a facut o corelare intre registrul agricol si biroul fiscal si de aici au rezultat toate aceste necazuri", spune Ioan Haicu.
" Certificatul de deces a fost emis tot de starea civila de la primaria Calan, dar acum 20 si ceva de ani, n-aveam de unde sa stiu (s.n.)", declara Laurian Lupulescu, inspector fiscal.
Astfel de situatii se intampla des in Romania, unde deocamdata nu exista o baza de date centralizata, care sa coreleze evidenta populatiei cu situatia impozitelor si taxelor (s.n.).
Rezolvarea vine de la Comisia Europeana, care vrea ca de anul viitor toate documentele romanesti sa fie aceleasi cu cele italiene, franceze, germane sau spaniole. Iar de nasterea sau moartea cuiva nu vor mai afla doar rudele omului, ci si orice functionar din cele 28 de state membre.„Ca sa eliminam costurile traducerilor legalizate vom oferi formulare europene optionale pentru cele mai utilizate documente, cum sunt cele de nastere, deces, casatorie sau statut legal. Ele vor fi deja traduse in toate limbile Uniunii si cetatenii si companiile sunt libere sa le ceara de la autoritatile locale", a declarat Viviane Reding, vicepresedinte Comisia Europeana.
Propunerea este acum in Parlamentul European si ar putea intra in vigoare anul viitor, daca va fi votata in toamna. In toate tarile membre ale Uniunii Europene dovada legalitatii actelor de stare civila se face prin aplicarea unei apostile pe documentul original. Pentru a face acest lucru trebuie sa mergeti la prefectura si sa completati o cerere. Aceasta va costa 3 lei.In plus, veti mai scoate din buzunar inca 25 de lei daca doriti sa puneti apostila pe un singur document si puteti ajunge pana la 113 lei daca vreti, spre exemplu, sa puneti apostila pe 5 documente.In total, multe ore si multi bani pierduti.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/cum-vor-arata-noile- certificate-europene-de- nastere-casatorie-si-deces-ue- vrea-formulare-unice.html
In prezent, procedura "europeana" de la noi prin care un "Popescu" cu buletin de tip vechi si care isi schimba buletinul cu unul nou demonstra ca el este "Popescu" , este inca aceea de a veni cu cel putin trei vecini (martori) care sa certifice faptul ca el este el ( o varianta ) , sau chiar de a veni cu tatal lui de peste 80 de ani ( transportabil sau nu ) , in care si oase, care se certifice exact acelasi lucru ( alta varianta ). Motivul este acela ca in baza de date (electronica) a Politiei nu exista decat cetatenii care au carti de identate emise pe calculator . Restul exista integral in dosarele "clasice" dar care nu sunt trecute pe calculator si in care nu prea scormoneste nimeni.
Aceasta solutie a documentelor unice valabile in orice stat european este una de tip rational atunci cand dupa mai mult de doua decenii de democratie , statul roman nu a fost capabil ( sau nu a avut interesul !) sa ofere nici cele mai simple solutii la cele mai simple probleme , dar este numai primul pas dintr-un lung sir de pasi catre rezolvarea situatiilor de imposibilitate la care trebuie sa faca romanii simultan si pe multiple planuri atunci cand orice intalnire a lor cu institutiile de stat, institutiile publice si functionarii lor este aproape intotdeauna o intalnire de gradul III .
Teoretic, este inadmisibil ca cetateanul sa fie desconsiderat in raporturile sale cu statul si institutiile lui pe care il finanteaza si pe care le finateaza si sa fie tratat cu dispret si exact pe baza prezumtiei de vinovatie ( greselile functionarilor statului le platesc intotdeauna numai cetatenii lui , nu institutiile sau functionarii care le comit ) dar la noi practica este mai puternica decat teoria.
In sfarsit, nu cred ca trebuie sa ratam ocazia de a aminti cum este perceputa la noi aceasta masura a Comisiei Europene, si intr-o anumita mentalitate de buncar care are solutii la toate misterele societatii romanesti. Citez din noile "legende urbane" ale Bucurestiului contemporan :
" Europenii profita de toate aceste "erori administrative"de la noi ca sa supravegheze de fapt toti cetatenii ( romani ) deoarece toti trebuie sa aiba carduri de sanatate emise de catre... evrei . De fapt exista o grupare de evrei la nivel mondial ( bineinteles secreta , dar despre care s-a aflat -n.n.) dar care mai are putin si cumpara toate terenurile din Romania".Daca aceasta masura va deveni reala , multe "afaceri"se vor prabusi , dar sute de mii de cetateni nu vor mai fi jecmaniti cu atata usurinta si vor respira mai liber.
Situatii de imposibilitate clasice . Exemple
„ Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial. Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) ; practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.)”Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asupra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32
"Povestea bucureşteanului care a descoperit o "clonă" a maşinii sale a început în noiembrie, anul trecut. Într-o zi l-a sunat un prieten care era la o spălătorie.
Foto : EVZ |
"Mi-a spus: "Văd că eşti cu maşina în service!" Eu eram acasă. "Cum, domle, că maşina ta e aici!". Dar maşina mea era în parcare. Am plecat acolo", a povestit bărbatul, pentru EVZ. La service a găsit un autoturism de acelaşi model, aceeaşi culoare şi acelaşi număr de înmatriculare. A sunat la poliţie: "Au venit şi nu ştiau ce să facă. Cei de la service se eschivau - au spus că în ziua aia au văzut-o prima dată. Ce m-a surprins este că cei care fac ancheta spuneau că am găsit maşina pe o stradă. Nu-i adevărat! Era în curtea service-ului ". Barbatul regreta ca a postat povestea pe Internet si crede ca cei de service sunt implicati in "afacere" fiind protejati de complici din Politie."
http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-cazul-masinii-clonate-manarie-hoti-politisti-968791.html
http://www.gandul.info/stiri/20-de-covasneni-deposedati-de-locuinte-cu-ajutorul-unui-notar-5842351
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu