Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 18 septembrie 2014

Diagnosticul informal al societatii romanesti


De multe ori comentariile la un articol sunt mai instructive si chiar mai bune decat articolul respectiv. Un exemplu recent il avem la un articol ( remarcabil de altfel prin informatia de suport oferita ) aparut pe Contributors.ro (  Stefan Liiceanu - “I pay taxes, you work for me!”) unde un tanar (probabil ) anonim, deosebit de inteligent si de cultivat si constient de faptul ca " i s-a furat si tara si viitorul " cum a inspirat a spus un alt anonim, pune un diagnostic clinic unei societati anomice si alienate : 




Razvan spune:
anii ’40 – o revolutie nationala care a incercat sa transforme intreaga societate dupa criterii etno-rasiale.
anii ’50 – o represiune bolsevica care a fost un veritabil sociogid sa zic asa. Ramaneau casele goale…
anii ’60 – revolutia socialista a bunurilor de consum si a timpului liber. Oameni care nu iesisera neam de neamul lor din satul in care se nascusera au ajuns la mare, la multe, la bai si se bucurau de un nivel de trai nemaiintalnit la ei in familie (asta in mare parte pe banii imprumutati de Ceausescu si pe resursele nationalizate in anii anteriori)
anii ’70-’80 – revolutia national comunista. Cele mai sinistre cozi de topor au devenit activistii unei ideologii care combina autohtonismul national cu colectivismul socialist. Noua societate capata un sens al identitatii, noii veniti din satele distruse de comunisti erau alfabetizati in acest nou slang ideologic. Incepe un fel de urbanizare a lumii romanesti urmata de o sistematizare paranoica care a rupt toate firele sociale care mai ramasesera sa tina lumea romaneasca la un loc.
anii ’90 – primul exod. Dupa mineriada lui Iliescu foarte multi oameni au decis sa paraseasca tara. Aceasta a lasat in multe privinte un loc gol umplut de un alt val de noi veniti din smarcurile mioritice. Cei care veneau nu mai gaseau o societate apta sa ii integreze intr’o cultura a traiului in comun.
anii 2000 – Integratea europeana si al doilea exod, de asta data mult mai consistent si mai profund. Primul fusese mai degraba din zona urbana. Acesta a afectat cu precadere partea cea mai activa a populatiei.

acum cateva saptamani o fata s’a sinucis din dragoste. Nu asta era spectaculos ci faptul ca tanara provenita dintr’un catun de pe langa Braila a facut o facultate de jurnalism, a lucrat la un ziar local din Braila vre’o 2-3 ani si apoi… a ajuns director regional de vanzari la Posta Romana.
E doar un caz dar care este ilustrativ pentru lumea in care traim.
o alta , fiica  aunui primar liberal de pe langa Oradea, dupa ce a afacut facultatea la un Gigi.impex.srl de la coltul strazii a ajuns sefa partidului din comuna si apoi … consilier la Parlamentul Romaniei. In timpul liber … scria scenarii pentru telenovele pt Antena 1 si se inscria pe site-uri de hostess.
un director de la CRF isi rotunjeste veniturile cu banii luati pe chiria unor imobile construite din banii furati. El de felul lui un netrebnic dar cu aere de om de afaceri.
Si pot continua pana maine si chiar si mai mult. De fapt stim cu totii in ce lume traim. Doar ca ne’am obisnuit.

Romania are o sociatate orfana. Nu mai are elite sociale, nu mai are un sens al respectului, nu mai are o directie. Acestea au fost distruse de episoadele descrise mai sus. Avem o criza profunda de conducere.
Omul nu mai sfinteste locul de mult in societatea romaneasca. Cine e harnic si silitor… mai bine isi ia lumea in cap. Nu e vorba de unul sau altul… e vorba de o societate, de o cultura a ceea ce se poate si ceea ce nu se poate. Si in tara noastra nu se poate ca un om muncitor si priceput sa nu fie umilit. Pentru ca traim in democratie, o democratie inteleasa ca dominatia gloatei, a tuturor netrebnicilor care speculeaza orice moment si orice posibilitate in beneficiul lor fara nici un scrupul de moralitate.
Toate acestea nu s’au petrecut in Japonia si nici altunde. De aceea perspectivele sunt sumbre. Poate doar o ocupatie sa ne mai scoata din mizeria morala in care ne aflam. Dar cine naiba sa o faca. Acum lichelele noastre au staif european. Si nici Europa nu o duce prea stralucit pentru a putea da un exemplu.
De aceea un roman ajuns oriunde in alta parte are acea senzatie ca ajunge “acasa”, adica intr’un loc normal in care nu este agresat la fiecare colt. Ne uimeste normalitatea, politerea, calmul, eficienta…
Ma uitam deunazi… mi’au cazut ochii pe blocurile de pe bulevard. Noi toti alegem sa nu le mai vedem. Sunt atat de urate… parca am fi la Kabul sau in alt oras devastat de razboi. Urate rau… si asta pe toate bulevardele Bucurestiului… pe care oricat m’as stradui nu pot sa il numesc orasul meu natal pentru ca nu simt nimic pentru el, nici o nostalgie, nici un dor, nici o solidaritate cu o multime care se imbulzeste zi de zi in mica ei zvarcolire pentru parvenire sau poate doar pentru supriavietuire. (exista din fericire si oaze dar rare, aproape magice)
Problema este ca toti cei care respecta valorile civilizatiei nu se gasesc unii pe altii in aceasta mare de oameni care a inundat de ceva decenii bune orasul nostru. Si acestia sunt fiinte extrem de feroce. Nu lasa nimic in urma. Imi aduc aminte de un fragment din A. Huxley care compara omenirea cu o haita de caini care dau navala sa isi deserte besica udului la fiecare colt, pe fiecare statuie. Poate si de aceea exista aceasta fraternitate a oraseanului de tip nou cu canii fara stapani. E o solidaritate de tagma intre ei. Si unii si altii sunt fara stapan. Orice se poate. E o lume extrem de dinamica si sa nu va lasati inselati, toti acesti oameni pot fi nemultumiti dar niciodata revoltati. Nu se vor revolta niciodata pentru ca ei stiu de unde au venit si mai stiu ca nimic nu a justificat emanciparea lor, ajungerea lor la o situatie pe care neam de neamul lor nici macar nu a visat’o. Ei traiesc in cea mai buna dintre lumile posibile, dovada ca prospera si se inmultesc in detrimentul celor care nu au acelasi capacitati de adaptare ca si ei. Priviti parlamentul ! Priviti guvernul ! pritivi tot ce are lagatura cu ceea ce se face in tara asta, de la giseul administratiei fiscale pana la prim ministru.
Japonia ? Ha :-) e si departe. Ontologic e departe, nu geografic.
La noi un profesor are un salariu mai mic decat al unui muncitor.
Vorbeam daunazi cu un prieten care are o firma de instalatii si imi spunea ca vrea sa angajeze un tanar si eu ii propuneam sa caute la un liceu de profil poate este vre’un absolvent doritor… Si el imi spunea ca i’ar da primele 2-3 luni cam 1200lei salariu ca mai apoi sa junga la 1500-1600 poate si mai mult. Ascultam si ma gandeam ca poate sa ii dea un salariu mai mare decat al unui profesor. Dar cine mai are nevoie de profesori? Acum ca poti face facultatea si fara bacalaureat… Ma gandesc ca o sa ajungem curand la o culme a democratiei… ca tanarul/tanara de 14 ani sa isi ia o data cu buletinul si diploma de bacalaureat tot de la politie, si la 18 ani sa isi ridice diploma de licenta contra unei taxe evident. Iar Ministerul educatiei sa fie unit cu ministerul de interne… pentru ca face mai eficienta aceasta noua evidenta educationala a populatiei. Japonia? Ce e aia Japonia ? O ciocolata ?
E simplu: in Japonia lumea se duce, din Romania lumea pleaca.
Cum zicea Herodot, la nord de Dunare nu creste nimic din cauza viespilor care omoara tot.

Sursa : http://www.contributors.ro/administratie/%E2%80%9Ci-pay-taxes-you-work-for-me

joi, 11 septembrie 2014

Un stat captiv si o societate captiva





Dupa 25 de ani de la Revolutie , aflam cu stupoare ca televiziunea publica si radioul public, respectiv doua institutii platite din bani publici si esentiale pentru o tara intrata in Uniunea Europeana si in NATO, au „activitati confidentiale”(?!) si sunt conduse inca dupa metode de tip securist care au invadat pana si mediul online :

personalul angajat este obligat să păstreze caracterul confidenţial şi să nu dezvăluie, indiferent de formă sau motivaţie, informaţii referitoare la: activitatea confidenţială a unităţii;relaţiile contractuale sau de afaceri ale Societăţii cu terţii; orice informaţii, tranzacţii, documente etc. cu caracter confidenţial”, 
„ La radioul public, reglementărilor abundente li s-a adăugat anul trecut Regulamentul de prezenţă şi comunicare în mediul online, care stipulează că personalului SRR, ”indiferent de natura juridică a relației” cu instituția, li se interzice, sub amenințarea pierderii jobului, să facă declarații și comentarii”care ar putea să aducă prejudicii de imagine instituţiei”, și mai mult, ”care ar putea să aducă prejudicii imaginii persoanelor din cadrul SRR”.”
 (Sursa : http://www.contributors.ro/media-tech/regulamente-de-inchis-gura/)

Intrebarea la care nu exista un raspuns oficial in acest caz este ce fel de principii deontologice respecta de fapt angajatii din aceste institutii , ce legatura au acestea cu principiile democratice si ce implicatii poate avea in plan social activitatea lor.
Pe de alta parte , daca tot ne-am procopsit pana acum cu aproximativ 145.000 de de ONG-uri , asociatii , fundatii, etc.,etc. , o alta intrebare fara raspuns este ce a facut in toti acesti ani aceasta societatea civila ( cu liderii ei cu tot ) care , dupa toti atatia ani de amnezie, se trezeste brusc si afla ca in realitate toaca degeaba banii finantatorilor externi (Malin Bot – Şmecherii din falsa societate civilă îşi prostesc finanţatorii. Cei fraieriţi să doneze habar nu au pentru ce dau banii -http://www.evz.ro/cum-prosteste-mircea-toma-finantatorii-sa-i-plateasca-sume-babane-pentru-ce-dau-banii-de-fapt-cei-fraieriti-sa-doneze.html;http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/09/societatea-civila-in-civil-sau-falsa.html)

luni, 8 septembrie 2014

Societatea civila in civil sau falsa societate civila


Interesant. Dupa 25 de ani  de amnezie, societatea civila de la noi se trezeste brusc si afla ca de fapt este condusa de ... falsi civili. Comentariul de mai jos care se refera la aceasta problema a fost postat la un articol aparut in Evenimentul Zilei



Malin Bot - Şmecherii din falsa societate civilă îşi prostesc finanţatorii. Cei fraieriţi să doneze habar nu au pentru ce dau banii


Sergiu Simion la 08 septembrie14:38 a spus:

Foarte bun articolul dvs , dar cam tardiv daca ne gandim ca de fapt ati fost colegi ( "sunt unul dintre jurnaliştii care a facut parte din primul grup de la înfiinţarea Freeex şi am susţinut acest proiect activ în special în perioada Guvernului Năstase, în ultimul an (s.n.) am început să-i bat obrazul lui Mircea Toma pentru mercenariatul civic pe care îl practică") si ca doar acum ati realizat ca Freex din care faceti parte toaca degeaba banii finantatorilor . In realitate , ne-am procopsit cu o "societate civila in civil" ( Active Watch este condusa de fapt de un fost militar (sic!), ca sa nu mai vorbim de ofiterii acoperiti din presa pe care nu-i stie nimeni ...).

duminică, 7 septembrie 2014

Nesiguranta sociala si hartuirea cetatenilor


Mediul social in care traim devine din ce in ce mai complicat si mai nesigur iar victimele sigure ale acestei stari de fapt sunt cetatenii . De la celebra metoda "Accidentul" prin care infractori din inchisoare (??!!) suna persoane in varsta pentru a le santaja emotional determinandu-le sa plateasca mari sume de bani si pana clanurile interlope care au inceput sa ocupe pana si spatiul virtual (http://www.evz.ro/fata-nevazuta-a-cuibului-interlopilor-noi-puscariasii-am-urcat-pe-o-treapta-superioara-voua-mediocrilor.html ) linistea si echilibrul din spatiul public si spatiul personal se micsoreaza in mod constant.
O forma insidioasa de agresare publica si privata a cetatenilor cunoscuta de foarte multa vreme ,  dar nerecunoscuta oficial , este vinderea bazelor de date de catre companiile de telefonie mobila probabil ,si nu numai . Se stie de mult si in pofida oricaror norme deontologice, sociale si profesionale, ca aceste baze de date circula. Din acest motiv , si dincolo de apelurile facute din greseala , cetatenii  pot fi apelati de numere de telefon necunoscute fara ca ei sa isi fi dat numarul de telefon sau consimtamantul prealabil.
Un asemenea numar de hartuire :

0213010770


este prezentat pe Internet de catre http://infotel.6f.ro/0213010770.html dar  fara  sa se ofere nici un fel de detalii sau explicatii despre acest numar . In schimb, se cer cetatenilor detalii despre acesta.

Mai mult decat atat, cei care au pus intrebarea sustin ca au detalii despre toate numerele de telefon din Romania (?!) . Aparent site-ul da detalii despre hartuirea prin telefon (http://infotel.6f.ro/comentarii.php?start=60), dar toate relatarile sunt sub anonimat si neconfirmate de institutiile specializate care ar trebui sa gestioneze aceste agresiuni si sa se ocupe de ele  ( aici avem intr-adevar o mare problema daca un infractor isi poate hartui semenii prin telefon si din... inchisoare !).
Pe de alta parte , cu exceptia unui simplu © 2014   ,  cei in cauza nu spun cine sunt de fapt si cu se ocupa pentru ca aceasta firma sa-i spunem care ofera orice informatii despre orice numar de telefon  nu are nici o responsabilitate si nici o locatie in spatiul real ,dar vrea like-uri .
Intrebarea este cate alte firme de acest gen care ofera informatii publice functioneaza in acelasi regim relaxat ( sub anonimat si "undercover" ) pentru ca probabil nimeni nu le stie numarul.


Despre infotel.6f.ro

Aplicatia noastra ofera informatii despre toate numerele de telefon din Romania!
[UNIC!]Te ajutam sa gasesti informatii despre posesorii numarului de telefon care te intereseaza.

Informatii despre: 0213010770




20-08-2014 06:35 - Acelasi lucru am patit si eu, am primit un apel de la acest nr, apoi s-a auzit un clic si cum sun alt telefon. Apoi am mai primit 2 apeluri la care n-am raspuns

14-08-2014 09:51 - te apeleaza si cand raspunzi auzi un click si apoi cum suna un alt telefon, ca si cand ai fi sunat tu. n-am stat sa vad daca raspunde cineva, am inchis. ulterior am mai primit doua apeluri de la acelasi numar, apeluri la care nu am mai raspuns. cel putin dubios.

14-08-2014 09:48 -

04-08-2014 11:01 -

29-01-2014 16:11 -

14-10-2013 06:17 -

14-10-2013 06:17 -

03-10-2013 08:01 -

17-09-2013 15:59 -

09-09-2013 10:09 -

05-08-2013 10:29 -

31-07-2013 12:08 - Apeleaza si inchide imediat.

09-08-2012 14:05 -

vineri, 5 septembrie 2014

Generatia in stand-by si marile dileme ale societatii post-comuniste



De multa vreme ma intrebam unde sunt si cum se manifesta reprezentantii noii generatii de tineri eliberati de tarele sistemului anterior , dar care in acelasi timp nu au renuntat la valorile normalitatii  si civilizatiei romanesti si europene traditionale pentru ca in media oficiala de la noi si in spatiul public nu prea isi fac simtita prezenta. Motivul principal este acela ca nu au loc de o alta generatie pe care o putem numi a "lupilor tineri" respectiv a unor tineri scoliti in Occident dar care in mod paradoxal sunt chiar mai rai decat predecesorii lor care au condus tara inainte de 1990 ( despre acest subiect la fel de interesant cu alta ocazie ).
Raspunsul l-am gasit intamplator pe Contributors.ro unde , pornind de la discutia despre un demnitar comunist , am intalnit un dialog cu un comentariu  extrem de interesant facut de Elena Scurtu ( nu stiu cine este , dar mi-a trezit admiratia sincera) , respectiv o maniera foarte eleganta de a dialoga si de formulare pertinenta a opiniilor .  Mai exact, in doar cateva randuri se poate remarca inteligenta, detasare si umorul specifice unei gindiri independente si eliberata de tarele unei mentalitati inca atat de prezenta la noi pe forum-uri, blog-uri si in special pe  Facebook.
In esenta , Elena Scurtu formuleaza in numele generatiei din care face parte dilema la care de 25 de ani nu exista un raspuns oficial pentru ca neoficial se evita formularea ei si anume :


Cum se face ca in anii in care pentru cei mai multi cetateni chiar si iesitul "din termosul rosu comunist" doar pana la Sofia si Chisinau reprezenta o problema majora care necesita aprobarea Securitatii, unii dintre cetatenii care astazi au roluri cheie in ierarhia politica , sociala, culturala, de la noi etc. primeau aprobarea de a merge oficial in strainatate , de merge la studii , de a sta cu anii acolo , sau chiar de a emigra in mod oficial ? 


Generatia din care face parte Elena Scurtu asteapta un  raspuns pentru ca generatiile  precedente au evitat sa-l afle.
In sfarsit,  fiind un pasionat al dezbaterilor pe teme civice,  marturisesc  ca de ani de zile  astept ca in dialogul public de la noi sa intervina mult mai des acest gen de cititori si comentatori deoarece , din nefericire,  la noi  primeaza de multe ori limbajul grobian, spiritual primar agresiv , atacul la persoana si  diversiunea .
Marele regret este ca desi au trecut deja 25 de ani  , autorii si cititorii de la noi care apreciaza valoarea imensa  a dialogului civilizat  nu au reusit sa impuna un astfel de climat care sa stopeze degradarea continua a spatiului public romanesc. Exista o tentativa de acest gen dar in alte spatii culturale  despre care am scris (http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/08/bloggers-code-of-conduct-tim-oreilly.html) deoarece consider ca la acest gen de initiative , cine stie, ar putea adera pana la urma , si intr-o forma sau alta , atat bloggerii de la noi , cat si  autorii, cititorii, comentatorii  si in special moderatorii dezbaterilor publice . 
In realitate, marea intrebare la care nu putem raspunde si care ramane o imensa provocare pentru generatiile care vin , este de ce in tot acest interval de timp ( sa speram ca nu si in viitor !) ,  toti cei care impartasesc valori fundamentale comune nu au reusit sa se coalizeze in spiritul lor. 
Altfel spus, unde sunt colegii de generatie ai Elenei Scurtu si ce fac ei ?! 



                         
           Un dialog civilizat , fara complexe, si specific 
                        generatiei in stand-by 


    • Elena Scurtu spune:    
      Domnule Tismaneanu,
      Si eu sunt de acord ca dl Stefan Andrei nu merita prea mult efort memorialistic. Totusi, in textul pe care ni l-ati furnizat apar unele consideratii complet deplasate – bunaoara aspectul de cocker spaniol e irelevant – el poate fi observat la orice interlocutor cu fanta palpebrala antimongoloida si ectropion, care mai e si gudurator pe langa Cel Puternic, Stapanul. Iar aici avem mai multe exemple, fiecare cu stapanul lui!
      Apoi, Dv sunteti oripilat, considerand ca dl Andrei a utilizat un dublu standard pentru ca, bunaoara, a facilitat iesirea din tara a lui Sergiu Verona (sincer, nu cred ca multa lume a auzit de acest personaj) la troc cu aducerea de carti din occident, pana cand Verona a scapat definitiv de Romania comunista. Nu inteleg de unde naduful Dv, din moment ce – daca ne amintim bine si daca observam biografia dv din wikipedia – chiar Dv ati ocupat o pozitie nomenklaturista pana in momentul in care ati izbutit sa scapati din termosul rosu romanesc si ati ramas in strainatate. Cine v-o fi dat posibilitatea Dv sa iesiti afara pentru a ramane? Si – apropo de dublu standard – v-ati pus vreodata problema de ce condamnatorul de serviciu al comunismului, dl Traian Basescu, a stat ani de zile la Anvers intr-o perioada in care iesitul doar pana la Sofia sau Chisinau reprezenta o problema majora, care necesita aprobarea securitatii?
      Fara suparare,
      ES
      • Nici urma de suparare. “Fiecare cu stapanul lui”: o afirmatie hazardata, nu toata lumea a facut parte din aparatul de partid la cel mai inalt nivel. Regret ca imaginea pe care o propun va deranjeaza. Asa mi-l amintesc eu, e textul meu, nu pot obliga pe nimeni sa-mi impartaseasca stilul.
        Inteleg ca lucrati in mediul academic, deci stiti bine ca Wikipedia nu este o sursa acceptata pentru bibliografii stiintifice. Nefiind semnate, atribuibile unor autori verificabili, informatiile pot fi adeseori aproximative si discutabile, ba chiar de-a dreptul false. Nu generalizez, constat. Nu, n-am detinut niciodata functii in nomenklatura comunista. O asemenea functie insemna verificare de cadre siangajare intr-una din institutuiile de partid, de stat etc definite dreptnomenklatura. Am terminat, ca sef de promotie, sectia de sociuologue a facultatii de filosofie (Universitatea din Bucuresti) in 1974. Am lucrat din acea clipa si pana la plecarea mea din tara, in 1981, la ceea ce se numea Laboratorul de Cercetari Sociologice Urbane care a tinut in prima faza de Institutul “Proiect Bucuresti” si, dupa1976, de Institutul de Proiectari pentru Constructii Tipizate. Stefan Andrei face mult caz de lecturile sale, reale, pe teme de relatii internationale. Verona, candva redactor la “Lumea”, apoi cercetator principal la Institutul de Stiinte Politice si Studiere a Problemei Nationale din Academia “Stefan Gheorghiu” era un apropiat al sau, sustinut de el, ii procura multe din aceste carti. Verona calatorea anual in Vest, a plecat din tara cu sotie si copii, a ramas in Vest, a facut o oarecare cariera politologica in Statele Unite, apoi a revenit, in felul sau, ca lobbyist, la “matca”. Faptul ca nu sunt multi cei care au auzit de el este irelevant. Sunt destui care n-au auzit de Ion Ardeleanu, de Mircea Musat, de Ionita Olteanu, de Mihai Dulea, de Paun Bratu, de Patru Panzaru ori de Ervin Hutira. Toti cei amintiti au detinut functii semnificative in aparatul ideologic al epocii. As dori sa va reamintesc ca tema articolului esteStefan Andrei, nu subsemnatul, Traian Basescu ori altcineva.
        • Elena Scurtu spune:
          Imi pare bine ca nu generalizati in ce priveste “wikipedia”. Scuzati ca analogia iesirilor numitului Verona (inteleg ca prin anii 70, cand se mai putea iesi) la iesirile numitului Basescu in Occident (la sfarsitul anilor 80, cand chiar ca nu se mai putea iesi deloc, si mai ales cu anii, fara niste epoleti, acolo) vi s-a parut o divagatie. Oricum, domnul Basescu a lucrat sistemul de dinauntru… In ce priveste ce ati facut dv inainte si / sau dupa episodul “Europa Libera” ma intereseaza mai putin, acel episod imi pare cel mai important. Doar ca feliile de paine ale sandwich-ului imi starnesc un gust usor amar…
      • Prostu' satului spune:
        M-ati lasat cu gura cascata cu “fanta palpebrala antimongoloida si ectropion” si mi-e teama ca o sa raman asa o vreme. Suna ingrozitor, cam ca o boala teribila…
        Nici nu-s sigur ca vreau sa aflu ce inseamna (altceva decat ca asa arata Stefan Andrei), asa incat ma rezum la ce stiu bine — cockerul cu pricina e spaniEl, nu spaniOl. Si da, dl. VT are dreptate, are o figura melancolica (cockerul adica).
        Tot fara suparare, doar asa, pentru detensionarea atmosferei, vine weekendul, e soare si frumos afara, ceea ce va dorim si dvs. etc.
        • Agentul veterinarius spune:
          …cu diferenta ca la cockerul spaniEL, asa cum bine spuneti, ectropionul este o trasatura de caracter (fenotipica) si care necesita uneori interventie chirurgicala…cat despre fanta palpebrala antimongolioda(OMG !) nici nu poate fi vorba :)
          • Elena Scurtu spune:
            Prostului satului si veterinarului anticomunist, cat si domnului Tismaneanu (laolalta, sau pe rand?) ;-)
            Fanta palpebrala antimongoloida reprezinta – e la mintea cocosului – ochisori cu coada ochiului dinafara mai jos decat partea dinauntru, cea cu lacrimile. Adica fix asa cum arata ochii – de exemplu – domnului (tovarasului?) Stefan Andrei, dar nu numai.
            Spanish cocker, cocker espagnol sau cocker espanol sunt la fel de utilizate precum cocker spaniel. Or Spanish cocker ar fi tradus cam “cocker spaniol” in romaneste. Nu as vrea sa aprofundez traducerea pentru a nu ajunge sa traduc si prefixul COCKer-ului. Pentru oarecari dubii, pot fi consultati Alexandru Graur sau MR Ungureanu.
            In fine, am inteles ca primul meu comentariu e ca nuca-n perete fata de cele scrise de dl Tismaneanu. Ma intreb atunci ce legatura or fi avand comentariile domnilor prost al satului si veterinar cu cele scrise de domnul Tismaneanu. Orice, numai sa nu ne legam de Presedintele Meu…
            • Pentru toti cei care participa la acesta discutie, revin cu aceeasi rugaminte: ce-ar fi sa ne concentram pe problema analizata in articol, nu pe chestiuni mai mult sau mai putin tangente? Cum privim performantele publice ale lui Stefan Andrei dupa 1990? Este un negationist? A fost regimul comunist, cuum spune el, o forma de modernizare, o “dictatura de dezvoltare”? Stefan Andrei a detinut demnitati importante, cum am scris. Prabusirea regimului l-a (sur)prins ca ministru al comertului exterior. Romania era tot mai izolata, politic, diplomatic,economic. Ceausescu actiona tot mai delirant. Cadeau tiraniile din Europa de Est in serie, ca intr-un joc de domino. In aceste conditii, Stefan Andrei isi punea sperantele in Nicu. Am avut prilejul sa stau de vorba cu el, in prezenta lui Stelian Tanase, cand pregateam cartea mea “Stalinism pentru eternitate”. Mi-a spus atunci exact acest lucru: “Il sustineam pe Nicu pentru a impiedica ascensiunea Elenei pe tron”. In incheierea cartii, intrebat de Lavinia Betea ce epitaf si-ar alege, Andrei raspunde: “A prevazut totul si nu aputut evita nimic”. Chiar a prevazut totul? Eu unul am mari dubii.

Sursa : http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cine-a-fost-stefan-andrei-aparatcikul-politicii-externe-ceausiste/

luni, 1 septembrie 2014

Despre irational si imprevizibil in politica

Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro


Serban F. Cioculescu - Cum ne pregătim pentru un adversar „iraţional”. Cat de (im)previzibil poate fi liderul rus in criza ucraineană?

Surprinzator articol scris de un analist al relatiilor internationale si de un specialist in studii de securitate . Concluzia din final este una foarte elocventa :
„Nu ştiu cum se va termina acest moment trist al istoriei si cât de periculoasă e situaţia pentru securitatea internaţională pe ansamblu (s.n.). Dar ştiu că fără o bună inţelegere a psihologiei putiniste (s.n.) e puţin probabil ca statele NATO şi UE să reuşească să il „descurajeze” eficient pe liderul rus (s.n.) si să ajute şi poporul ucrainean să îşi păstreze ţara intactă.”
Altfel spus , autorul recurge , in mod neintentionat probabil , la o teza marxista a determinismului istoric predata oficial prin facultatile de stiinte sociale de la noi inainte de 1989 si intitulata atunci „rolul personalitatilor in istorie” , iar neoficial predata printr-un „curs de psihologia maselor” la Academia „ Stefan Gheoghiu”, respectiv la Facultatea de Ziaristica , si in special pentru cei cu functii de conducere atunci si in toate domeniile. In acest context ar fi fost mult mai interesant sa discutam despre celebra carte a psihologului Theodor Adorno ( The Authorian Personality, 1950 – http://en.wikipedia.org/wiki/The_Authoritarian_Personality ), carte care explica pentru toti cei interesati nucleul psihologic comun al nazismului si comunismului , dar aceasta carte este tabu la noi si in anul 2014 !
In cazul de fata vorbim de psihologizarea si psihiatrizarea fortata a politicii si istoriei, o alta forma a determinismului istoric anterior ( este foarte usor sa-i scoatem pe Hitler, Stalin,Ceausescu, etc., „nebuni” si „iresponsabili”, dar atunci ce facem cu sistemele care i-au sprijinit sa ajunga asa ?! )
Rezultatul sunt paralele fortate si gratuite de genul :

 „Plecând de la portretul psihologic pe care profesorul Sutter i-l face fostului dictator Saddam Husseim putem face o paralelă cu Putin, identificand aspectele asemănătoare.” (?!)

Cum ar spune adolescentii de astazi, irelevant. In realitate, in timp ce Saddam Husseim avea in cap „o faţă de masă” cum zicea Gyuri Pascu prin anii `90, Putin avea si are in spate FSB-ul (KGB-ul) care exista de vreo 70 de ani ceea ce ce inseamna cu totul si cu totul altceva.
Mai mult decat atat , autorul este preocupat de pseudo-dileme de genul :

„Sunt liderii ( politici-n.n.) raţionali?!”
„E sau nu previzibil liderul rus?”
„Ce si cum gândeşte Vladimir Putin?”

Si ne ofera drept argument , opiniile personale ale profesorului belgian Pascal de Sutter specializat si in …sexologie ( e drept, rimeaza cu politologie ! ) care propune drept explicaţie pentru comportamentul politicienilor …ceea ce el numeşte “profilul sexologic” al acestora.
Acest profil ar putea conduce la comportamente deviante, deoarece „ setea de putere politică e poate generată de dorinţa subconştientă de a avea acces la cât mai multe partenere, atrase de statut si prestigiu” , ca mustele la cal, probabil.
De fapt, asa si este. Stim din ceea ce a scris presa noastra atat de efervescenta , si de cativa ani buni, ca Nicu Ceausescu prefera o anumita gimnasta, ca Saddam avea „camere de viol”, ca Putin prefera „gimnastele tinere”, etc,etc., si ne mai asteptam si la alte asemenea dezvaluiri .
Sa recunoastem totusi aici , si in mod onest . Opiniile profesorului belgian Pascal de Sutter citat de autor , se intalnesc in mod astral cu opiniile filozofului roman Gabriel Liiceanu care asteapta , de multa vreme probabil, „o noua omenire” fiind pasionat in egala masura de sobolani, gaste (http://www.contributors.ro/cultura/mirosul-%c8%99obolanilor-a%c8%99teptand-o-alta-omenire/
) si „boi” (http://www.contributors.ro/cultura/ca-sa-nu-mor-bou/
) dupa ce initial era preocupat de lichele, iar mai recent de prisosul de iubire fata de semeni (http://www.contributors.ro/cultura/un-sarut-pe-gura/).
Cu alte cuvinte, in loc sa ne preocupe si sa analizam ceea ce fac liderii politici,etc. , marea problema ar fi aceea daca ei sunt …rationali si previzibili, sau nu . Nu credeti totusi ca ar fi mult mai productiv sa facem exact invers ?
N.B. Dupa cum ati observat deja, aproximativ 98% dintre interlocutorii dvs , si din motive obiective probabil, nu fac parte din lumea reala ( oare de ce ?) , ci din cea …virtuala ( Selim, Istoriograf, Daniel S, lloopp, Anca , Petrica, smaranda, Marian, Decebal,etc.).
Interesant dialog despre irational si imprevizibil in politica, nu ? : ))



Nota 

Articolul de pe Contributors.ro nu mai este accesibil la link-ul original ( este blocat sau sters ) , dar poate fi gasit la alta adresa si pe Wayback Machine: