De multa vreme ma intrebam unde sunt si cum se manifesta reprezentantii noii generatii de tineri eliberati de tarele sistemului anterior , dar care in acelasi timp nu au renuntat la valorile normalitatii si civilizatiei romanesti si europene traditionale pentru ca in media oficiala de la noi si in spatiul public nu prea isi fac simtita prezenta. Motivul principal este acela ca nu au loc de o alta generatie pe care o putem numi a "lupilor tineri" respectiv a unor tineri scoliti in Occident dar care in mod paradoxal sunt chiar mai rai decat predecesorii lor care au condus tara inainte de 1990 ( despre acest subiect la fel de interesant cu alta ocazie ).
Raspunsul l-am gasit intamplator pe Contributors.ro unde , pornind de la discutia despre un demnitar comunist , am intalnit un dialog cu un comentariu extrem de interesant facut de Elena Scurtu ( nu stiu cine este , dar mi-a trezit admiratia sincera) , respectiv o maniera foarte eleganta de a dialoga si de formulare pertinenta a opiniilor . Mai exact, in doar cateva randuri se poate remarca inteligenta, detasare si umorul specifice unei gindiri independente si eliberata de tarele unei mentalitati inca atat de prezenta la noi pe forum-uri, blog-uri si in special pe Facebook.
In esenta , Elena Scurtu formuleaza in numele generatiei din care face parte dilema la care de 25 de ani nu exista un raspuns oficial pentru ca neoficial se evita formularea ei si anume :
Cum se face ca in anii in care pentru cei mai multi cetateni chiar si iesitul "din termosul rosu comunist" doar pana la Sofia si Chisinau reprezenta o problema majora care necesita aprobarea Securitatii, unii dintre cetatenii care astazi au roluri cheie in ierarhia politica , sociala, culturala, de la noi etc. primeau aprobarea de a merge oficial in strainatate , de merge la studii , de a sta cu anii acolo , sau chiar de a emigra in mod oficial ?
Generatia din care face parte Elena Scurtu asteapta un raspuns pentru ca generatiile precedente au evitat sa-l afle.
In realitate, marea intrebare la care nu putem raspunde si care ramane o imensa provocare pentru generatiile care vin , este de ce in tot acest interval de timp ( sa speram ca nu si in viitor !) , toti cei care impartasesc valori fundamentale comune nu au reusit sa se coalizeze in spiritul lor.
Altfel spus, unde sunt colegii de generatie ai Elenei Scurtu si ce fac ei ?!
Un dialog civilizat , fara complexe, si specific
generatiei in stand-by
Sursa : http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cine-a-fost-stefan-andrei-aparatcikul-politicii-externe-ceausiste/
ES
Nici nu-s sigur ca vreau sa aflu ce inseamna (altceva decat ca asa arata Stefan Andrei), asa incat ma rezum la ce stiu bine — cockerul cu pricina e spaniEl, nu spaniOl. Si da, dl. VT are dreptate, are o figura melancolica (cockerul adica).
Tot fara suparare, doar asa, pentru detensionarea atmosferei, vine weekendul, e soare si frumos afara, ceea ce va dorim si dvs. etc.