( "Coruperea lucrurilor celor mai bune
este lucrul cel mai rau")
Quis qustodiet custodes
( "Cine-i pazeste pe paznici")
In urma cu 5 ani ( 21.03. 2012 ) aparea in spatiul public o petitie neobisnuita care exprima situatia dramatica si disperarea existenta in profesia de psiholog ( " VREM DREPTURI PENTRU PSIHOLOGI ") si descria din perspectiva celor numai 5 (!) semnatari situatia dramatica din domeniul psihologic :
|
https://www.petitieonline.com/vrem_drepturi_pentru_psihologi |
Aceasta petitie nu este decat ecoul indepartat si stins al unui Apel pentru modificarea legii 213 din 06.01.2004 publicat in revista online Asymetria din Paris (https://web.archive.org/web/20170201190126/http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=42 ) si semnat inclusiv de doi celebri detinuti politici . Acest Apel semnala cu inca 10 ani inainte (7 martie 2006 ) pericolul major care il reprezenta pentru domeniul psihologic adoptarea legii de constituire a Colegiului Psihologilor din Romania ( COPSI ). Prin aceasta lege domeniul psihologic devenea o feuda iar organizatia care ar fi trebuit sa fie una profesionala cum sunt asociatiile de psihologi din Occident, se transforma practic intr-o societate comerciala (" follow the money !") ) in care a fost permis accesul liber al militarilor si chiar al fostilor securisti, dar care ingradea principiul autoritatii si autonomiei universitare conferind dreptul de a practica psihologia nu in urma absolvirii unei facultati ci in urma obtinerii unei autorizatii :
|
|
|
|
|
|
Acest semnal ( care , este adevarat , a fost refuzat de ziarele din tara ) a fost ignorat de psihologi si cu atat mai mult de catre universitarii care au contribuit in mare masura la aparitia Colegiului Psihologilor din Romania , au facut parte din comisiile sale si chiar din conducerea lui ( deci au fost partasi la decizii ), dar care acum au devenit brusc revolutionari (cf : #Restart CPR ) si lupta cu mare entuziasm exact impotriva a ceea ce au validat si promovat tot timp de 12 ani :
" Pentru psihologii “de rand” , adica pentru noi toti (s.n.) care luptam pentru reinstalarea democratiei si a integritatii in CPR ....
Semnatari (în ordine alfabetica):
Prof.univ.dr. Eugen Avram, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Ticu Constantin, Universitatea A. I. Cuza din Iasi
Prof.univ.dr. Ion Dafinoiu, Universitatea A. I. Cuza din Iasi
Prof.univ.dr. Daniel David, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Prof.univ.dr. Dragos Iliescu, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Mircea Miclea, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj
Prof.univ.dr. Catalin Nedelcea, Universitatea din Bucuresti
Prof.univ.dr. Florin Alin Sava, Universitatea de Vest din Timisoara "
https://www.facebook.com/experticpr2014/posts/1882724318618976
Problema este ca aceasta mareata lupta pentru reinstalarea democratiei si a integritatii in CPR( oare unde au fost plecate acestea doua cu universitari cu tot timp de 12 ani ?!) si sa schimbe totul , are loc in conditiile aceleiasi legi de functionare.
Ca sa traducem din romana in romana, marea revolutie din CPR nu inseamna de fapt decat o aceeasi Marie cu alta palarie respectiv schimbarea vechii garniturii de la conducere devenita brusc "dictatoriala" cu o alta garnitura devenita brusc "democrata" desi timp de 12 ani au stat exact la aceeasi masa.
Ceea ce uita sa ne spuna distinsii universitari care au contribuit la aparitia Colegiului si au facut parte inclusiv din conducerea lui , este ca timp de 12 ani au inchis ochii si au refuzat sa vada si refuza sa vada si acum adevaratul caracter al acestei organizatii bizare de un gen necunoscut in Occident care se declara profesionala , se inscrie ca un ONG , dar in realitate se comporta ca o societate comerciala :
I) Organizatie profesionala ?
" Colegiul Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, este o organizație profesională (s.n.) , cu personalitate juridică, de drept privat (s.n.) , apolitică, autonomă și independentă, de interes public (s.n.), cu patrimoniu și buget proprii. Colegiul are rolul de a reprezenta și de a ocroti la nivel național și internațional interesele (s.n.)profesiei de psiholog cu drept de liberă practică. "
https://www.juristnet.ro/documentatie/psiholog/legea-2132004-privind-exercitarea-profesiei-de-psiholog/
Desi se declara organizatie profesionala, in documentele interne aceasta organizatie se autodefineste prin cod CAEN la capitolul " activitati ale organizatiilor profesionale" dar care din nou nu are si nu au legatura cu specificul domeniului , respectiv :
Activitati ale organizatiilor profesionale 9412
9412 Activitati ale organizatiilor profesionale Aceasta clasa include: -activitatile organizatiilor ai caror membri se ocupa, in principal, de o disciplina, profesie sau un domeniu tehnic, cum ar fi asociatiile medicale, asociatiile juridice, asociatiile de contabili, asociatiile de ingineri, asociatiile de arhitecti etc. -activitati ale asociatiilor de specialisti care desfasoara activitati stiintifice, academice sau culturale, cum ar fi asociatiile de scriitori, pictori, interpreti de diverse tipuri, ziaristi etc. -diseminarea de informatii, stabilirea si supravegherea standardelor de practica, reprezentarea in fata agentiilor guvernamentale si relatii publice pentru organizatii profesionale Aceasta clasa include de asemenea: -activitati ale societatilor stiintifice Aceasta clasa exclude: -activitati de invatamant furnizate de catre aceste tipuri de organizatii, vezi diviziunea 85 http://coduricaen.info/definitie-Activitati-ale-organizatiilor-profesionale-9412.html
Aceasta identificare este vizibila intr-un document oficial ( ReviSAL ) prezentat mai jos .
II) ONG ?
"Lista ONG-urilor înregistrate la Camera Deputaţilor
COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA
Web site: - www.copsi.ro-
Persoane de contact:
Anitei Mihai, Presedinte
Stefan Iulian-Laurentiu, Director Directia juridica si de relatii publice
Tip organizaţie - corp profesional "
http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?f_idc=1816
III ) Societate comerciala ?
Conform marcii inregistrate in mod oficial, Colegiul Psihologilor din Romania este mai degraba o societate comerciala sau mai exact o increngatura de firme decat o organizatie profesionala, iar acest lucru este demonstrat chiar de clasele NISA inregistrate in mod oficial sub aceasta sigla :
In toti acesti ani sa nu fi aflat oare distinsii universitari care au facut parte chiar din conducerea Colegiului Psihologilor din Romania si din cele n luate cate m comitete si comitii , ce este de fapt acest Colegiu, cu ce se ocupa in realitate si cine sunt de fapt unii dintre colegii lor ?! Foarte putin probabil.
Unii spun pentru cine vrea sa-i creada ca nu stiau si abia acum au avut o brusca revelatie , altii care au pus umarul la aparitia lui recunosc tardiv ceea ce de fapt era vizibil inca de la infiintarea Colegiului , dar invoca celebra butada conform careia "o comisie nu este de vina niciodata" , respectiv de vina ar fi "politicile" si nu "politicienii" care le-au facut si aplicat :
" În concluzie, prin politicile academice centralizate şi locale am ratat şansa normalizării psihologiei pentru cel puţin încă o generaţie (+20 de ani) şi am redus contribuţia acesteia la ştiinţa românească şi astfel la competitivitatea ţării. Practic am „omorât” psihologia – în forma ei modernă – din nou, tocmai când o generaţie nouă începuse să fie interesată de normalizarea acesteia. Comuniştii au „omorât-o”, desfiinţând-o; noi am „omorât-o”, „desfigurând-o”! Nici nu ştiu ce este mai rău…Cred că Goangă, Gruber, Motru, Mărgineanu, etc. nu ar fi foarte mândri de noi. Să bată clopotele!"
http://www.contributors.ro/cultura/sa-bata-clopotele-pentru-psihologia-romaneasca%E2%80%A6/
Articolul profesorului David Daniel a provocat reactii puternice din partea cititorilor care au pus intrebari esentiale despre starea domeniului*) , dar care din nefericire nu au prezentat niciun interes pentru autor sau pentru alti universitari romani. Acest comportament de tip autist prin care cei care gestioneaza problemele domeniului sunt surzi si orbi la semnalele venite din spatiul social este una din explicatiile perceptiei negative existente in societate asupra domeniului.
Nu exista dubii. Toata floarea cea vestita a universitarilor romani a fost lovita brusc de amnezie atunci cand psihologia ( un domeniu prin excelenta civil) a inceput sa fie asaltata de fosti sau actuali militari si chiar fosti securisti , cand domeniul universitar a fost amestecat cu domeniul apararii si securitatii nationale, cand un universitar a scos din palarie specialitatea de "psiholog in domeniul securitatii nationale" ( ?! ) , cand Facultatea de Psihologie din Bucuresti a inceput sa organizeze cursuri de " bune practici în ceea ce priveşte emiterea avizelor psihologice pentru ...permisul de port-armă " ( http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/1904-Facultatea-de-Psihologie-Bucuresti-Permisul-de-port-arma-! ),etc.
In tot acest timp petitiile psihologilor au trecut neobservate si de Colegiu si de universitari chiar si atunci cand au fost semnate de peste 8.000 de persoane ( cf : https://petitieonline.net/petitie/57529054 ).
Scadenta pentru toti si toate a venit abia in 2017 cand breasla psihologilor a fost asediata de catre DNA chiar la varful conducerii ei unde presedintele ales democratic , in corpore si in doua (!) legislaturi , dar contestat acum exact de catre universitari si de cei care l-au ales , a depasit in ingeniozitate marii politicieni ai momentului .
Mai exact, a reusit performanta cuantica si unica in analele post-decembriste ale profesiei de psiholog , aceea de a fi simultan si unda , si corpuscul .
Concret, in numele Colegiului Psihologilor din Romania pe care il conducea si spre deliciul lui Caragiale, Urmuz, Eugen Ionescu , Kafka si Orwell , acesta a inventat ziua de lucru care are mai mult de 24 de ore si a incheiat cu toata responsabilitatea un contract mai intai cu ...el insusi, apoi dupa modelul politicienilor de frunte ai neamului cu sotia, etc. :
Toata aceasta prestidigitatie uluitoare prin care o intreaga breasla profesionala ( aproximativ 20.000 de contribuabili "ordinari" isi platesc dreptul de a exista si de a actiona numai in siajul unui Colegiu mai stufos decat un minister clasic )
este controlata si exploatata de 12 ani, nu putea fi doar rezultatul unor strategii si tehnici psihologice.
In realitate , timp de 14 ani ( 1990- 2004) toti cei implicati intr-un fel sau altul in gestiunea domeniului s-au ferit ca dracul de tamaie de discutarea deschisa a problemelor din interiorul lui.
Pe cale de consecinta , acesta a batut pasul pe loc organizandu-se ani in sir numai " conferinte de psihologie " deoarece , cu exceptia psihologilor " de rand" care traiau disconfortul pe pielea lor , nimeni nu era interesat de aceste probleme si , foarte important, nu aparusera alte interese .
Cand au aparut ( si cel mai probabil este vorba de cele financiare in primul rand ) , a aparut si aceasta mega-inginerie sociala , juridica, financiara si administrativa de cel mai inalt nivel , clocita timp de 14 ani de "un grup de psihologi"( ? ) care , sub umbrela unei legi de dansii inventata , a "aparat" domeniul de dusmanii din exterior in asa fel incat a capturat total libertarea de miscare si de constiinta a practicantilor din interiorul lui.
Daca Romania dupa 27 de ani si-a aflat , in sfarsit, locul ei in UE, NATO si la nivel global, unii din aceasta tara si-au gasit si ei un loc caldut si sigur in cadrul ei , adica exact sub functiile si/sau eticheta Colegiului. Cu binecuvantarea universitarilor.
Cum ulciorul nu merge de multe ori la apa, iar faptele sunt mai importante decat vorbele, totul pe lumea aceasta are un sfarsit chiar si manipularea de grup sau de masa (
profesionala in cazul de fata ) in care lupta pentru putere si controlul breslei a adus acum psihologia in situatia prin care au trecut la sfarsitul anilor `90 alte domenii.
La un moment dat , in domeniul medical au existat doua Colegii ale medicilor care se luptau intre ele . In mod similar, domeniul juridic a ramas deja in istorie prin cazul aberant al celor doua Barouri concurente si valide care se contesta reciproc chiar daca astfel se incalca principiul non-contradictiei si principiul terțului exclus ( cazul a ajuns zadarnic pana la CEDO deoarece ambele se pare ca exista si acum in aceeasi ipostaza si fiecare face exact ce a facut pana acum ). Cum gheata a fost sparta, avalansa resetarii valorilor morale a pornit chiar din domeniul juridic unde la un moment dat se discuta foarte serios daca un condamnat penal ( e drept, celebru ) mai poate face sau nu parte din Baroul Avocatilor , deci politicienii au avut de unde sa se inspire...
Psihologia nu a facut nici ea exceptie si a urmat acelasi pattern nociv care nu are legatura cu deontologia profesionala ci cu interese de alta natura. Rezultatul ? Unii vor sa vina exact la aceleasi butoane de la care altii nu vor sa plece.
Conform vechiului aforism al lui Abraham Lincoln, " Poţi să păcăleşti câţiva oameni tot timpul şi toţi oamenii o perioadă, dar nu poţi să păcăleşti toţi oamenii tot timpul", in acest caz adevarul a iesit la suprafata ca uleiul deasupra apei exact acolo unde si cand nu se mai asteapta nimeni.
Pe cale de consecinta, cele doua fractiuni beligerante si concurente care se contesta reciproc nu pot sa cada de acord asupra faptului daca un "director general al societatii comerciale"(?) , respectiv Colegiul Psihologilor din Romania , a fost sau nu concediat !
Cei noi ( "democratii") spun ca da si prezinta un document despre care ei afirma ca este unul oficial ( cu albastru sunt subliniate bizareriile Colegiului devenit societate comerciala ) :
Cealalta tabara, respectiv cei vechi ( "dictatorii") neaga si faptul , si documentul prezentat si ii ameninta pe primii cu deschiderea unui dosar penal :
Aceasta disputa asupra existentei sau non-existentei in Revisal a unui angajat, nu este decat reflexul disputei acerbe la nivelul organizatiilor concurente fiecare dintre ele contestand legitimitatea celeilalte.
Pentru ca lucrurile sa fie si mai interesante pentru marele public iar prestigiul domeniului sa fie grav afectat , cele doua tabere si-au deschis reciproc dosare penale :
" Potrivit doamnei Golu, membrii Colegiului Psihologilor din România aşteaptă decizia instanţelor în urma plângerilor şi acţiunilor penale, civile şi în contencios administrativ, depuse pentru tragerea la răspundere a fostului preşedinte, Mihai Aniţei, a directorului juridic, Iulian-Laurenţiu Ştefan şi a altor persoane din această structură "tehnico-administrativă" pentru abuzurile comise şi pentru prejudiciile create psihologilor."
http://www.bursa.ro/conflictul-dintre-psihologi-pentru-conducerea-colegiului-psihologilor-intr-o-noua-etapa-322482&s=companii_afaceri&articol=322482.html
Ceea ce ramane este o disputa ridicola de genul "ba tu, ba eu " in care daca nu ar fi vorba despre soarta celor 20.000 de "contribuabili" amagiti de catre cei care le gestioneaza domeniul de aproape trei decenii , ar putea fi un excelent subiect pentru commedia dell`arte si comedia bufa.
In esenta , Colegiul Psihologilor din Romania contestat inca de la aparitia sa, nu a produs decat un lung sir de scandaluri interminabile si o crestere progresiva a taxelor si a numarului lor, in timp ce psihologii total debusolati au fost inselati continuu cu vorbe, promisiuni si lozinci.
Ultima dovada este " Manifestul Universitaria " care nici dupa 12 ani nu recunoaste ca toate aceste abuzuri au fost posibile datorita unei legi facute cu dedicatie fiind semnat inclusiv de unii dintre ei care au contribuit la aparitia Colegiului sau chiar au facut parte din conducerea , comitetele si comitiile lui , dar care neaga acum exact ceea ce au aprobat anterior :
|
................................................................................................................ |
Problema este ca aceasta mareata lupta pentru reinstalarea democratiei si a integritatii in CPR ( oare unde au fost plecate democratia si integritatea cu universitari cu tot timp de 12 ani ?!) care vrea sa schimbe totul , dar in conditiile aceleiasi legi de functionare, este exact una in stilul marelui Caragiale ( „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc ! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale".)
In realitate, psihologii respectiv diriguitorii breslei lor au ajuns fara sa vrea in celebrul paradox al lui Bertrand Russell ( "un barbier care ii barbiereste pe toti cei care nu se rad singuri se rade si pe el ?") pentru ca nu pot reforma domeniul decat prin abrogarea legii care l-a confiscat , dar acest lucru ar insemna pentru unii renuntarea benevola ( si foarte putin probabila ) la privilegiile conferite de aceasta.
Pe de alta parte, aceasta ipotetica abrogare este aproape imposibila in conditiile actualei majoritati parlamentare fiind vorba de o lege organica care trebuie votata cu mai mult de 50% din deputati .
Pentru societate ramane doar un spectacol grotesc in care cei care cred ca au nobila misiune sa-si sprijine semenii ,nu sunt in stare sa se ajute singuri si sa-si gestioneze problemele propriului domeniu , iar cauza principala nu este la baza ierarhiei ci chiar la varful ei **).
Managementul primitiv de tip "Stefan Gheorghiu" si gestiunea dezastruoasa a problemelor breslei au condus la aparitia unui colos cu picioare de lut in care psihologia a devenit un ambalaj pentru orice fel de continut.
Spatiul public este pur si simplu invadat de cohorte nesfarsite de parapsihologi, psihologi, sexologi, terapeuti ( cu sau fara ingeri ) si consilieri specialisti in orice ,etc. lasand sentimentul ori ca intreaga societate a innebunit brusc si are nevoie de tratament , ori ca breasla psihologilor ar vrea ca toti cetatenii sa-i devina clienti cu orice pret.
In realitate, cantitatea de servicii oferite suplineste calitatea lor, iar psihologii onesti sunt demotivati si descurajati intr-un sistem care de 12 ani este lipsit de orice feed-back profesional si social.
In final , toata lumea pierde si singura instanta care poate eventual castiga , dar in beneficiul tuturor, este DNA .
Pe cale de consecinta psihologia pierde prin degradarea constanta a domeniului si erodarea accelerata a prestigiului profesiei ***) , psihologii nu mai inteleg ce se intampla in propriul lor domeniu care evolueaza in haos de aproape trei decenii si a carui involutie incepe sa semene periculos de mult cu cea din domeniul politic , iar pretul il platesc potententialii beneficiari ai serviciilor psihologice care sunt " recalibrati cuantic" ****) de catre psihologii desigur autorizati de un Colegiu cu inima foarte larga si buzunare si mai largi.
In concluzie, cetatenii pot trai linistiti. Chiar daca tara arde , babele se piaptana totusi. Cu toate ca de vreo cateva luni bune comportamentul psihologilor romani din 2017 seamana mai degraba cu comportamentul si deruta japonezilor in timpul ultimatumului dat de americani in 1945 ( in raport cu tabara in care se situeaza , ei nu stiu daca se afla in stare de pace sau de razboi si nici in ce directie vor evolua lucrurile ) in domeniul psihologic este liniste si pace asa cum a fost de aproape 3 decenii si cum se intampla de altfel cam in toate profesiile liberale de la noi unde statutul si prestigiul de nivel european raman un vis mult prea indepartat *****).
In aceste circumstante, si dincolo de cosmarul oribil al politicii, cititorii isi pot formula propriile opinii cu privire la cat de liberale sunt de fapt profesiile liberale de la noi, cat de deschisa si de civila este societatea romaneasca, si pe ce linie de univers s-a inscris ( probabil ) si aceasta , si viitorul lor in aceasta societate.
Note
*) Comentariile unor cititori la un articol aparut pe Contributors.ro ( Daniel David - Să bată clopotele pentru psihologia românească…! )
http://www.contributors.ro/cultura/sa-bata-clopotele-pentru-psihologia-romaneasca%E2%80%A6/
**) Presa a consemnat aceste lupte intestine fie cu condescendenta (foarte rar) , fie cu mult umor ( cel mai adesea) , fie cu detasare ( mai rar) :
http://adevarul.ro/news/eveniment/cuibusor-denebunii-colegiul-psihologilor-1_516c337a053c7dd83f0fc62d/index.html
http://evz.ro/cearta-ca-la-nebuni-la-colegiul-psihologilor.html?&page=2
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18231723-psihiatrii-dat-judecata-psihologii.htm
http://www.bursa.ro/conflictul-dintre-psihologi-pentru-conducerea-colegiului-psihologilor-intr-o-noua-etapa-322482&s=companii_afaceri&articol=322482.html
***) Perceptia publica asupra domeniului si asupra modului in care acesta este gestionat de catre diriguitorii sai este una extrem de negativa :
Sursa : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18231723-psihiatrii-dat-judecata-psihologii.htm
****)
|
Sursa : Facebook
|
*****) Inca de acum 11 ani ( ! ) vigilenta societatii ( civile ) era anesteziata cu un proiect de lege de tip european privind profesiile liberale ( respectiv spargerea castelor profesionale ), dar care nici in 2017 nu a ajuns pe masa Parlamentului :
Un caz care a făcut ceva vâlvă în urmă cu trei-patru ani este cel al actualului Gral bg(r) SRI Holdevici Irina Alice, turnătoare cu acte în regulă şi cu deosebit randament pe segmentul foşti deţinuţi politici (v.mai pe larg în PUTEREA ) Cu toate că a fost condamnată definitiv drept colaboratoare a Securităţii ca poliţie politică este şi în prezent membră SRI. V decizia 4978 din 12 aprilie 2013 a ICCJ SCAF din dos.165 / 2 / 2011,
Mai citiţi şi materialele postate de Sergiu Simion despre drama psihologilor deveniţi cu voie sau nu colaboratori represivi ai regimului dictatorial.
Această problemă nu poate fi abordată în mod onest şi fără a “acoperi” nenorocirile provocate de psihologi şi psihologie în regimul comunist dacă nu analizaţi prestaţia din timpul comunismului. Şi în fosta URSS.