" Character assassination is a deliberate and sustained process that destroys the credibility and reputation of a person, institution, organization, social group, or nation.[1] Agents of character assassinations employ a mix of open and covert methods to achieve their goals, such as raising false accusations, planting and fostering rumours, and manipulating information.
Character assassination is an attempt to tarnish a person's reputation. It may involve exaggeration, misleading half-truths, or manipulation of facts to present an untrue picture of the targeted person. It is a form of defamation and can be a form of ad hominem argument.
For living individuals targeted by character assassination attempts, this may result in being rejected by their community, family, or members of their living or work environment. Such acts are often difficult to reverse or rectify, and the process is likened to a literal assassination of a human life. The damage sustained can last a lifetime or, for historical figures, for many centuries after their death.
The phrase "character assassination" became popular from around 1930.[2] "
https://en.wikipedia.org/wiki/Character_assassination
Google Books Ngram Viewer ne arata ca evolutia globala acestei tehnici toxice de non-dialog social a fost in linii mari stimulata de razboiul rece dintre Est si Vest (1947-1991) :
between and from the corpus English
Problema este ca dupa 1991 in Romania ( si posibil si in tarile fostului sistem comunist ) aceasta tehnica nu a mai fost folosita in primul rand impotriva " dusmanului extern" , ci impotriva propriilor cetateni .
Din acest punct de vedere, ultimii 27 de ani au demonstrat ca in spatiul nostru social ne-am confruntat cu o crestere exponentiala a folosirii acestei tehnici de ostracizare sociala . " Character assassination" a fost de fapt , una dintre armele psihologice predilecte ale fostei Securitati ( predata inclusiv la Academia " Stefan Gheorghiu") si activata la maximum inca din anii `90 , blocand comunicarea si otravind intreg spatiul social *).
Recentul razboi total dintre adeptii statului de drept si adeptii indulgentei juridice fata de corupti a aratat cat de adanca este in realitate fractura din societatea romaneasca.
In aceasta batalie pe viata si pe moarte dintre puterea politica si cetateni, "character assassination" nu este decat finalul unui lung proces de subversiune sociala in care diversiunea, dezinformarea si manipularea practicata la toate nivelurile mentin dependentele politice, economice, sociale si psihologice , oculteaza realitatea , inverseaza valorile si indeparteaza cetatenii onesti de deciziile politice si sociale.
Rezultatul este o lume complet intoarsa pe dos in care s-a ajuns ca unii penali ( ei sunt "normalii" ) sa ancheteaze cetatenii onesti .
In final s-a ajuns la o agenda sociala falsificata in care mass-media dezbate la infinit nu faptul ca unii au delapidat, deturnat si devalizat sute de milioane de euro, ci faptul ca unele instante cu conducatorii lor cu tot ...indraznesc sa-i ancheteze si sa-i aresteze ( iar in acest caz se vorbeste de ..." un nivel de paranoia" ?! ).
Pe scurt, dupa 27 de ani de " tranzitie" ambigua , clasa politica din Romania a revenit in forta la mentalitatea de tip comunisto-securist in care cetatenii sau institutiile care nu sunt de acord cu deciziile puterii sau ale politicienilor devin in mod automat dusmanii statului si primesc etichete psihiatrice.
In aceasta lume intoarsa pe dos, in mod foarte straniu , Avocatul Poporului nu se autosesizeaza cand este vorba de astfel de situatii cum o face de obicei ( asa cum a demonstrat deja, acesta percuteaza instant atunci cand este vorba de drepturile VIP-urilor condamnate penal ) .
La fel , pletora de ONG-uri de la noi care au drept obiect de activitate drepturile omului , foarte vocale de altfel in alte situatii , sufera de o amnezie subita **) exact atunci cand politicienii incalca grosolan contractul social iar cetatenii , spre admiratia Europei si a intregii lumi civilizate , isi pot apara statul de drept , dar si drepturile lor, numai in strada.
Un exemplu de singularitate politica si sociala avem declaratia politica (?) de mai jos :
Traian Basescu Foto : EVZ |
" În concluzie – şi privind lucrurile dintr-un unghi pozitiv (s.n.) - dincolo de excesele, abuzurile şi caracteristicile sale non-jurnalistice, linşajul mediatic poate fi considerat şi o formă de atenţionare şi sancţionare de către opinia publică ( ?! - sn.) a practicilor şi comportamentelor incorecte şi ilegale ale oficialilor celor trei puteri constituţionale."
Ion Novacescu - Linsajul mediatic in politica si mass-media romaneasca
http://www.sferapoliticii.ro/sfera/174/art14-Novacescu.php
Pe de alta parte , si de aproape trei decenii , comunicarea si " dialogul" din spatiul nostru social si degradarea constanta a limbajului seamana mai degraba cu luptele in custi decat cu un adevarat dialog civilizat si european.
Din acest punct de vedere, o simpla sinteza practica a folosirii atacului la persoana ( la limita a "character assassination" ) in spatiul nostru social , arata cat de toxic si de extins este acest comportament si ce consecinte dramatice are asupra comunicarii publice :
https://sergiusimion.blogspot.ro/2013/10/mic-tratat-despre-teoria-si-practica.html
„...nu au suferit condamnări penale“ încetează să mai constituie o interdicţie la dobândirea calităţii de membru al guvernului în ceea ce priveşte persoanele care cad sub incidenţa / sunt beneficiare ale unei legi de dezincriminare sau de amnistie sau care au fost reabilitate printr-o hotărâre judecătoreasă definitivă. Orice altă interpretare (…) ar fi contrară literei şi spiritului Constituţiei ”
Laura Stefan - Din nou despre abuzul în serviciu și efectele condamnărilor penale
http://revista22online.ro/70263988/din-nou-despre-abuzul-n-serviciu-i-efectele-condamnrilor-penale.html
si subliniaza ca aceasta pozitie este sustinuta de mai multe organizatiii neguvernamentale – EFOR, GDS, CRPE, FH Romania, Funky Citizens și Societatea Timișoara exemplificand cu situatia reabilitarii , intr-un amicus curiae.
***) Theodora Sutiu - Băsescu RÂDE „cu gura până la urechi” de Kovesi: „A ajuns la un nivel de PARANOIA...”
N.B. In acest caz ( cf. sintezele citate anterior ) atacul la persoana depaseste chiar si linsajul mediatic fiind unul de nivel V , respectiv etichetarea psihiatrica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu