In numai trei decenii societatea romaneasca a trecut de la euforie ( speranta uriasa adusa de Revolutia din 1989 ) la frustrare si depresie ( ultimii doi ani de demonstratii cotinue impotriva puterii politice reprezinta un record european ). Pe de alta parte , recentul referendum aduce in atentie un episod aparent minor , dar care semnaleaza faptul ca fractura sociala uriasa existenta intre clasa politica si societate devine una foarte vizibila .
Pentru prima data in 30 de ani , doi politicieni marcanti sunt lasati cu mana intinsa de catre simpli cetateni ( https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/video-dragnea-si-basescu-lasati-cu-mana-intinsa-in-sectiile-de-votare-1009008 ) :
Reactiile agresive , respectiv de insulta, ale celor doi politicieni care contesta de fapt dreptul cetatenilor de a avea o opinie pozitiva sau negativa despre proprii lor conducatori sunt tipice pentru o mentalitate revoluta in care conducatorii cred ca se confunda cu tara :
„Şapte ani de acasă”
Liviu Dragnea
„Era un domn care citea o carte, ceea ce arată că şi comisia e politizată, probabil era un PSD-ist înrăit. Nu m-a deranjat. Prostia nu poate să te deranjeze, doar o compătimeşti”.
Traian Basescu
Ceea ce politicienii nu vor sa recunoasca arata explicit o retea globala de experti in stiinte sociale (http://www.worldvaluessurvey.org ) care studiaza schimbarea sistemelor de valori si impactul lor asupra vietii sociale si politice .
Un recent sondaj facut de aceasta arata ca Romania a cunoscut una din cele mai dramatice caderi din lume in privinta increderii pe care o au cetatenii in conationalii lor :
Ceea ce este demonstrat de acest sondaj si este evident pentru cetateni, este insa contestat de catre unii cercetatori romani care au o alta viziune asupra atitudinii romanilor :
Aceasta explicatie alambicata ( in realitate , gratuita ) care eticheteaza psihologic un comportament ignorand cauzalitatea sa , evita confruntarea cu o realitate sociala si politica. Ea seamana cu reactia lui Ion Iliescu din 1990 . Acesta , iritat de demonstratiile continue ale oamenilor care strigau lozinci impotriva FSN si ii cereau demisia , declara atunci in ziarul " Romania Libera" ca cei care nu erau de acord cu deciziile FSN aveau " reactii paranoice" .
In ambele cazuri este taxata o atitudine civica fiind ignorat dreptul cetatenilor de a nu fi de acord cu deciziile unei puteri politice care isi depaseste mandatul acordat de cetateni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu