Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 10 octombrie 2018

Raporturile dintre clasa politica si cetateni sau subminarea increderii sociale


In numai trei decenii societatea romaneasca a trecut de la euforie ( speranta uriasa adusa de Revolutia din 1989 ) la frustrare si depresie ( ultimii doi ani de demonstratii cotinue impotriva puterii politice reprezinta un record european ). Pe de alta parte , recentul referendum aduce in atentie un episod aparent minor , dar care semnaleaza faptul ca fractura sociala uriasa existenta intre clasa politica si societate devine una foarte vizibila  . 
Pentru prima data in 30 de ani , doi politicieni marcanti sunt lasati cu mana intinsa de catre simpli cetateni ( https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/video-dragnea-si-basescu-lasati-cu-mana-intinsa-in-sectiile-de-votare-1009008 ) :












Reactiile agresive , respectiv de insulta,   ale celor doi politicieni care contesta de fapt dreptul cetatenilor de a avea o opinie pozitiva sau negativa despre proprii lor conducatori sunt tipice pentru o mentalitate revoluta in care conducatorii cred ca se confunda cu tara :



„Şapte ani de acasă” 
Liviu Dragnea

„Era un domn care citea o carte, ceea ce arată că şi comisia e politizată, probabil era un PSD-ist înrăit. Nu m-a deranjat. Prostia nu poate să te deranjeze, doar o compătimeşti”. 
Traian Basescu 


Ceea ce politicienii nu vor sa recunoasca arata explicit o retea globala de experti  in stiinte sociale (http://www.worldvaluessurvey.org ) care studiaza schimbarea sistemelor de valori si impactul lor asupra vietii sociale si politice . 
Un recent sondaj facut de aceasta arata ca Romania a cunoscut una din cele mai dramatice caderi din lume in privinta increderii pe care o au cetatenii in conationalii lor :




  


Ceea ce este demonstrat de acest sondaj si este evident  pentru cetateni,  este insa contestat de catre unii cercetatori romani care au o alta viziune asupra atitudinii romanilor :



" În această fază a dezvoltării societății noastre, românii au o oarecare alergie(s.n.) la ceea ce se cheamă concentrarea puterii sociale, ideea de şef, de a li se spune ce să facă. Au dezvoltat o reactanţă psihologică la autoritate(s.n.) facand mai degraba pe dos de ce li se spune sau nefacand ceea ce li s-a spus." 








Aceasta explicatie alambicata ( in realitate , gratuita )  care eticheteaza psihologic un comportament ignorand  cauzalitatea sa ,  evita confruntarea cu o realitate sociala si politica.  Ea seamana cu reactia lui Ion Iliescu din 1990 . Acesta , iritat de demonstratiile continue ale oamenilor care strigau lozinci impotriva FSN si ii cereau demisia , declara atunci in ziarul " Romania Libera"   ca cei care nu erau de acord cu deciziile FSN  aveau " reactii paranoice" . 
In ambele cazuri este taxata o atitudine civica fiind ignorat  dreptul cetatenilor de a nu fi de acord cu deciziile unei puteri politice care isi depaseste mandatul acordat de cetateni.

Niciun comentariu: