Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

duminică, 5 mai 2019

Istoria necontrafacuta versus istoria contrafacuta


Vladimir Tismaneanu a publicat recent pe site-ul Radio Europa Libera Romania (RFE/RL) un articol cu un titlu incitant :

Vladimir Tismaneanu - Istoria necontrafăcută a anilor `90

https://romania.europalibera.org/a/istoria-necontraf%C4%83cut%C4%83-a-anilor-90-/29914816.html

Articolul este despre o fotografie in care apar personalitati celebre in anul  1991 si este elogios la adresa acestor personalitati  pe care instantaeul fotografic le-a prins in acelasi cadru :
" Regele Mihai, Regina Ana, Mihai Botez, N. Manolescu, Marian Munteanu, Dorin Tudoran, Mirela Roznoveanu, cred că era și Principesa Margareta (nu apare clar) si cu mine "" Marea majoritate a intelectualității (se subintelege si cei din fotografie -n.n.) se situa pe poziții de ireductibilă adversitate în raport cu regimul Iliescu, cu moștenirile comuniste. Luptam împreună, cei din această poză și atâția alții, pentru adevăr, aveam un limbaj moral comun. Cred că această fotografie aparține istoriei necontrafăcute a acelor timpuri."

Vladimir TismaneanuInteresant este faptul ca un articol identic despre aceeasi fotografie *) a aparut initial in 2013 in revista Contributors.ro , dar cu alt titlu :


Vladimir Tismaneanu - Regele Mihai , Regina Ana si nu doar ei (Updated)
http://www.contributors.ro/cultura/o-fotografie-istorica-regele-mihai-regina-ana-si-nu-doar-ei/Marea problema este evolutia ulterioara a unor personalitati din aceasta fotografie ca Marian Munteanu, Dorin Tudoran, etc., care arata cat de sincere sau nesincere erau acestea atunci cand luptau impotriva comunismului ( evolutia ulterioara a lui Marian Munteanu a demonstrat fara dubii sub ce flamuri lupta si care a fost adevaratul lui rol ) si cat de sincere sau nesincere au ramas dupa aceea si abia in acest context putem aprecia cat de necontrafacuta a fost istoria acelor timpuri ( acest ultim comentariu l-am publicat recent pe site-ul RFE/RL).
Note

*) Articolul din 2013 a trezit interes ( 66 comentarii 9,095 Vizualizari ) deoarece a atacat teme foarte sensibile din politica si conflictele ideologice care dezbina societatea romaneasca mergand pana la trecerea discutiei din planul politin in panul psihanalitic :

Sergiu Simion spune:
” Regele Mihai, Regina Ana, Mihai Botez, N. Manolescu, Marian Munteanu, Dorin Tudoran, Mirela, cred ca era si Principesa Margareta (nu apare clar), eu.”
“Trecura anii, Mihai Botez nu mai este printre noi, cu Marian m-am intalnit la Bucuresti de cateva ori, am reluat discutiile de-odinioara, l-am revazut des in acesti ani pe N. Manolescu.”
Foarte interesanta fotografie despre cei ce au faurit si fauresc istoria deoarece asa cum bine zic francezii : „ les extremes se touchent” si de aceea suntem unde suntem pentru ca nimeni de pe aceasta lume nu poate sari peste umbra lui , deci nici noi, nici conducatorii nostri sau cei care sunt langa ei. Evocarea dvs este, mai exact o „ Memento mori” …
Un lucru nu am inteles totusi . V-ati intalnit cu domnul Marian Munteanu de mai multe ori in anii `90 , sau dupa aceea ? In anii `90 era de inteles, dupa aceea am mari indoieli ca va MAI putea capta in mod sincer un discurs ( fabricat ) studentesc- national-crestin-legionar-securist , etc.,etc…. . Conform preocuparilor dvs evidente in publicistica , pare sa va intereseze orice altceva dar nu cred ca si comertul cu …arme ! :)).
Acum , dupa mai mult de doua decenii , si conform principiilor detasarii de contextul istoric si al devoalarii manipularilor politice, sociale si mediatice dupa o anumita perioada , in aceasta toamna chiar putem sa numaram bobocii :
- Domnul Mihai Botez a fost cauţionat exact de sistemul din care a plecat (!) .
- Domnul Nicolae Manolescu , si exact dupa atrocitatile minerilor din iunie `90 , a tinut sa ne comunice atunci ceea ce romanii nu erau capabili sa vada singuri in acele momente tragice : „ Domnul Ion Iliescu este un om politic genial ! ” ( a declarat-o public la TVRL in acele momente si nu si-a cerut scuze niciodata ).
- Domnul Marian Munteanu s-a dus exact in bratele celor care au dat ordin „sa fie decapitat cu toporul ! ” si ne-a aratat ca de la protestul studentesc la crestinismul non-violent , legionarismul ardent si securismul patentat este exact distanta dintre lozincile pentru naivii sau proştii care voiau sa-l vada atunci drept „ Isus Cristos ” , si realismul politic al tanarului om de faceri care dupa rolul de lider pacifist putea juca perfect rolul omului de afaceri modern si fara prejudecati , respectiv al acelui om pragmatic ce poate face comert cu arme ( ! ) impreuna cu sefii tortionarilor lui .
- Domnul Dorin Tudoran ne-a aratat ca distanta de la rolul de poet rasat si intelectual disident si pana la rolul de “consilier” al unui fost „lucrator” la ICE Dunarea ( si mai ales daca au copilarit impreuna ) nu este chiar atat de mare cum mai cred inca unii .
In sfarsit, foarte multe comentarii la aceasta evocare arata inca existenta urii viscerale fata de regele Mihai ceea ce ne demonstreaza ca vechile metalitati securiste ( “garda veche”) sunt inca in uz dupa mai mult de doua decenii de democratie . Surprinzatoare este in cazul de fata aparitia tendintei de a trece discutia din planul politic in planul …psihanalitic ( Hagakure, Hulber,etc.) , dar aceasta este exact tendinta anticipata de Beria in ” Prelegere tinuta la inaugurarea cursului de psihopolitica, Moscova, 1936 ” care prevedea ca dupa metodele “hard” ale reeducarii ( gen Pitesti ) vor apare metodele “soft”. Despre aceste metode a scris recent domnul Cicerone Ionitoiu (http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/2341-Ultima-etapa-de-injosire-a-detinutilor-politici-reeducarea-nonviolenta ).
De fapt , numarul urias de sociologi , psihologi, etc, aparut brusc dupa anii `90 , se pare ca l-a depasit numeric pe cel de “juristi’ la “fara frecventa” aparuti inainte de anii `90.
  • Sergiu Simion spune:
   Multumesc pentru confirmarea perfecta a afirmatiilor mele anterioare :
   ,,Maiorul Arama parea docil, îmi admitea obiectiile terminologice, biografia inainta liniar, cu multe poticniri si popasuri. Anchetatorul lãsa deseori condeiul si se antrena într-o discutie pe te miri ce tema, cu totul in afara interogatoriului, o carte citita, un film uitat, o idee in devenire. Nu mi-a fost greu sa constat, cu destula uimire, ca ofiterul acela spelb, care suferea de caldurile lui iulie si august si-si punea vestonul pe spãtarul scaunului, era un om de cultura, si înca vasta si ”o relatie neobisnuita între anchetator si cel anchetelele sistemului represiv…”
   1. Valeriu Anania, Memorii. Iasi: Polirom, 2008, p. 254″
   Am citat exact din ceea ce ati citat , respectiv din…. “Leul Ardealului” , Bartolomeu Anania, cel care , ca orice ierararh crestin si care se respecta, injura… ziaristii, atunci cand acestia l-au intrebat daca a colaborat cu Securitatea , si cum.
   Tot acest leu care divinizeaza ofiterii de Securitate ( si in textul dvs sunteti de acord cu el pentru ca nu aveti nici o obiectie ) este cel care a trecut si pe la …Pitesti ( nu este cazul sa spunem aici cu ce s-a ocupat pe acolo …) , si conform gradului obtinut in inchisoare probabil , a fost trimis… in U.S.A ( ?!), sa-i crestineze pe cowboy, probabil , dar de acolo el isi facea concediul prin …Bahamas( conform fisei postului, nu ?! ) de a ras toata presa.
   Inteleg ca sunteti si o femeie frumoasa ( ati afirmat singura putin mai sus :)) ) , si o femeie sentimentala , dar nici chiar asa ….Luati de bun chiar tot ceea ce cititi scris , de catre oricine si oriunde ? Psihanaliza curata :))
http://www.contributors.ro/cultura/o-fotografie-istorica-regele-mihai-regina-ana-si-nu-doar-ei/

Niciun comentariu: