Vladimir Tismaneanu a publicat recent pe site-ul Radio Europa Libera Romania (RFE/RL) un articol cu un titlu incitant :
Vladimir Tismaneanu - Istoria necontrafăcută a anilor `90
https://romania.europalibera.org/a/istoria-necontraf%C4%83cut%C4%83-a-anilor-90-/29914816.html
Articolul este despre o fotografie in care apar personalitati celebre in anul 1991 si este elogios la adresa acestor personalitati pe care instantaeul fotografic le-a prins in acelasi cadru :
" Regele Mihai, Regina Ana, Mihai Botez, N. Manolescu, Marian Munteanu, Dorin Tudoran, Mirela Roznoveanu, cred că era și Principesa Margareta (nu apare clar) si cu mine " |
" Marea majoritate a intelectualității (se subintelege si cei din fotografie -n.n.) se situa pe poziții de ireductibilă adversitate în raport cu regimul Iliescu, cu moștenirile comuniste. Luptam împreună, cei din această poză și atâția alții, pentru adevăr, aveam un limbaj moral comun. Cred că această fotografie aparține istoriei necontrafăcute a acelor timpuri."
Vladimir Tismaneanu
Interesant este faptul ca un articol identic despre aceeasi fotografie *) a aparut initial in 2013 in revista Contributors.ro , dar cu alt titlu :
Vladimir Tismaneanu - Regele Mihai , Regina Ana si nu doar ei (Updated)
http://www.contributors.ro/cultura/o-fotografie-istorica-regele-mihai-regina-ana-si-nu-doar-ei/
Marea problema este evolutia ulterioara a unor personalitati din aceasta fotografie ca Marian Munteanu, Dorin Tudoran, etc., care arata cat de sincere sau nesincere erau acestea atunci cand luptau impotriva comunismului ( evolutia ulterioara a lui Marian Munteanu a demonstrat fara dubii sub ce flamuri lupta si care a fost adevaratul lui rol ) si cat de sincere sau nesincere au ramas dupa aceea si abia in acest context putem aprecia cat de necontrafacuta a fost istoria acelor timpuri ( acest ultim comentariu l-am publicat recent pe site-ul RFE/RL).
Note
*) Articolul din 2013 a trezit interes ( 66 comentarii 9,095 Vizualizari ) deoarece a atacat teme foarte sensibile din politica si conflictele ideologice care dezbina societatea romaneasca mergand pana la trecerea discutiei din planul politin in panul psihanalitic :
-
- Multumesc pentru confirmarea perfecta a afirmatiilor mele anterioare :,,Maiorul Arama parea docil, îmi admitea obiectiile terminologice, biografia inainta liniar, cu multe poticniri si popasuri. Anchetatorul lãsa deseori condeiul si se antrena într-o discutie pe te miri ce tema, cu totul in afara interogatoriului, o carte citita, un film uitat, o idee in devenire. Nu mi-a fost greu sa constat, cu destula uimire, ca ofiterul acela spelb, care suferea de caldurile lui iulie si august si-si punea vestonul pe spãtarul scaunului, era un om de cultura, si înca vasta si ”o relatie neobisnuita între anchetator si cel anchetelele sistemului represiv…”1. Valeriu Anania, Memorii. Iasi: Polirom, 2008, p. 254″Am citat exact din ceea ce ati citat , respectiv din…. “Leul Ardealului” , Bartolomeu Anania, cel care , ca orice ierararh crestin si care se respecta, injura… ziaristii, atunci cand acestia l-au intrebat daca a colaborat cu Securitatea , si cum.
Tot acest leu care divinizeaza ofiterii de Securitate ( si in textul dvs sunteti de acord cu el pentru ca nu aveti nici o obiectie ) este cel care a trecut si pe la …Pitesti ( nu este cazul sa spunem aici cu ce s-a ocupat pe acolo …) , si conform gradului obtinut in inchisoare probabil , a fost trimis… in U.S.A ( ?!), sa-i crestineze pe cowboy, probabil , dar de acolo el isi facea concediul prin …Bahamas( conform fisei postului, nu ?! ) de a ras toata presa.Inteleg ca sunteti si o femeie frumoasa ( ati afirmat singura putin mai sus :)) ) , si o femeie sentimentala , dar nici chiar asa ….Luati de bun chiar tot ceea ce cititi scris , de catre oricine si oriunde ? Psihanaliza curata :))
De fapt , numarul urias de sociologi , psihologi, etc, aparut brusc dupa anii `90 , se pare ca l-a depasit numeric pe cel de “juristi’ la “fara frecventa” aparuti inainte de anii `90.