In al doilea rand, si este chiar mai important, componenta cognitiva,etc., este esentiala, dar nu suficienta . Marea problema a unui judecator nu este inteligenta , capacitatea de a lua decizii, abilitatile interpersonale sau rezistenta la stres ( aceste calitati se pot regasi si in puscarii la marii criminali, traficantii de droguri, escroci,etc.) ci raportarea la un cod deontologic, moral si un sistem de valori democratice respectiv la statul de drept .
Exista si la noi si la altii cazuri de judecatori foarte bine pregatiti profesional , dar care au dat sentinte in totala contradictie cu principiile justitiei si codul deontologic si moral al acestei profesii.
Simplu spus, un judecator nu trebuie sa fie doar inteligent si competent , ci trebuie sa fie instruit , educat, civilizat ca sa poata aprecia in mod just cazurile judecate, consecintele, impactul lor social si sa posede ceea ce numim constiinta profesionala si morala si legitimitate morala atunci cand decide soarta unor oameni .
Din acest punct de vedere exista anumite conditii obligatorii care trebuie indeplinite de magistrati respectiv acea de a nu fi colaboratori ai Securitatii comuniste si ai serviciilor secrete actuale :
Problema este ca aceste calitati si conditii morale care trebuie indeplinite de magistrati nu se determina prin teste , dar sunt foarte vizibile in validitatea si impactul social al sentintelor pe care le dau.
In al treilea rand, psihologii care ii examineaza pe magistrati nu sunt supusi acelorasi verificari ale credibilitatii si legitimitatii morale care se aplica magistratilor . Cu alte cuvinte fostilor securisti si actualilor lucratori ai serviciilor secrete li se interzice accesul in profesia de magistrat, dar psihologilor care ii examineaza pe magistrati nu li se interzice, deci li se permite prin legea de functionare a profesiei de psiholog.
Aceasta inseamna ca fostilor angajati ai Securitatii si angajatilor serviciilor de informatii li s-a interzis accesul in profesia de magistrat, dar li s-a permis accesul in profesia de psiholog. Performanta este demna de cartea recordurilor. Cei care au incalcat drepturile omului in comunism ( fostii securisti ) au ajuns sa ii examineze psihologic pe cei care impart dreptatea in postcomunism !
Aceasta anomalie sociala, profesionala, morala si psihologica este o aplicare ad litteram a dictonului lui Iuvenal :" Quis custodiet ipsos custodes?" si demonstreaza ca scopul urmarit este controlul social si influentarea deciziilor.
In cazul CSM ( Consiliului Superior al Magistraturii ) avem puterea exemplului care da tonul autarhiei in intreg sistemul juridic si social :
Asa se explica modul acadabrant in care functioneaza justitia romaneasca si sentintele morale date de judecatori care in atat de multe cazuri au oripilat opinia publica.
Pe cale de consecinta logica morala dupa care functioneaza societatea romaneasca este saturata cu sofisme si paralogisme care urmaresc alte scopuri decat cele permise ale cetatenilor de rand obligati sa respecte legile in vigoare.
In ultima instanta, statul roman si societatea romaneasca functioneaza de 35 de ani dupa principiul cubului Rubik. Miscarile , permutarile si schimbarile sunt de suprafata si pentru ochii lumii, in realitate centrul lui ramane neschimbat si imobil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu