Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 29 iulie 2010

Obedienta de stat

Am citit de curand intr-un ziar central :


Intelectualul ratează ceea ce ar trebui să facă: critică socială sau implicarea în viaţa societăţii

Vintila Mihailescu
Antropolog

Sursa : http://www.adevarul.ro/financiar/premier_pentru_o_zi/Antropologul_Vintila_Mihailescu_vine_marti-de_la_ora_12-00-la_videochatul_adevarul-ro_0_305370103.html





Frumos spus.

Pe de alta parte, am avut recent in tren o discutie cu doua studente din Bucuresti care mergeau la Vama Veche. Una din ele era studenta la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti si mi-a povestit un fapt uluitor pentru mine. La seminar , toate studentele ( baietii , nu ) , daca vor sa ia cuvantul , sunt obligate sa se ridice in picioare !
Prima data am crezut ca glumeste ( suntem in 2010 ! ). Nu glumea.


Intrebarea logica este urmatoarea : daca un student la sociologie va sta in picioare si in pozitie de drepti in fata profesorului, cum va sta mai tarziu ca sociolog in fata autoritatii " de partid si de stat" ? Ma tem ca la fel si atunci intelegem de ce stam asa cum stam cu critica sociala si implicarea intelectualului de la noi.

4 comentarii:

Lili C. spunea...

Încă de mici, de foarte mici copiii de la noi sunt învăţaţi să fie obedienţi.
Sunt prea mulţi profesori care pretind să stai în poziţia "drepţi" în faţa lor, care sunt intrigaţi când le răspunzi la o întrebare, dar nu le spui ce ar vrea ei să audă, prin urmare replica următoare este: "te-am întrebat eu ce crezi despre...?" Şi sunt aceiaşi profesori care se tem de o evaluare a studenţilor/elevilor sau a părinţilor acestora, care preferă evaluarea colegială şi pe cea a şefilor direcţi...

Sergiu Simion spunea...

Asa este. In ceea ce ma priveste sunt uluit ca asa ceva se intampla acum si nu in urma cu 30 de ani dar nu cred ca trebuie sa dam vina numai pe profesori ( asta nu inseamna ca individul de la sociologie are vreo scuza pentru comportamentul lui specific unei cazarme ). Din nefericire, acest comportament al "autoritatii" fata de "cetatean" este un model social in mare voga la noi. Sa ne amintim de scenele halucinante de la inundatii respectiv de "tratamentul" aplicat cetateanului respectiv intrebarilor si opiniilor lui.

Lili C. spunea...

Nu am vrut să spun că este vina exclusiv a profesorilor. Doar că, prin specificul meseriei, ei transmit modele...

Sergiu Simion spunea...

De acord. Nici exprimarea mea nu a fost foarte clara , ma refeream de fapt la modelele sociale in voga la noi . Profesorii ( unii ) nu reprezinta decat un exemplu dintre multe altele.