Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 24 ianuarie 2012

Profesoara care a uimit America

Atmosfera din societatea romaneasca devine aproape irespirabila iar nevoia de normalitate sociala devine aproape biologica. Un articol luminos ca cel citat mai jos este in acelasi timp o bucurie si o pledoarie pentru normalitate :

Profesoara care a uimit America




Foto : Cristina Popescu : Alina Popescu, studenta la Harvad si-a nominalizat profesoara din liceu Manuela Prajea ( dreapta ) la prestigiosul premiu


Manuela Prajea (44 de ani) predă matematica şi este singurul dascăl român care a primit distincţia Claes Nobel chiar de la strănepotul inventatorului dinamitei.

O profesoară de matematică de la Colegiul Naţional „Traian" din Drobeta-Turnu Severin a primit o distincţie internaţională care este acordată anual unui număr de zece cadre didactice din toată lumea de către o fundaţie prezidată de un strănepot al lui Alfred Nobel.

Manuela Prajea a iniţiat numeroase generaţii în tainele ştiinţelor exacte în cei 20 de ani de carieră. Mulţi dintre elevii ei au ajuns la prestigioase universităţi din lume. Printre ei se numără şi Alina Popescu, studentă în anul III la Economie la Harvard, care nu şi-a uitat profesoara şi a nominalizat-o pentru această distincţie.

„În clasa a X-a, când am fost studentă la un liceu american, am reuşit să devin membră a Asociaţiei celor mai buni elevi de liceu din întreaga lume, o asociaţie fondată de familia Nobel, cu reprezentanţă în 120 de ţări. Fiecare student membru are dreptul de a nominaliza un profesor care îi este cel mai drag pentru că i-a influenţat traiectoria academică în cel mai semnificativ mod. Eu am ales-o, din toată inima, pe doamna profesoară Manuela Prajea, pentru că m-a învăţat cât de frumoasă poate fi ştiinţa matematică", a spus tânăra pentru „Adevărul".

Premiu acordat de laureaţi Nobel

Distincţia este decernată chiar de către Claes Nobel, strănepotul lui Alfred Nobel, la propunerea studenţilor admişi la cele mai cunoscute universităţi din lume. Acestora li se dă posibilitatea să mulţumească, în acest fel, foştilor dascăli.

„Consiliul Director al asociaţiei «The National Society of High School Scholars», instituţia care stabileşte acordarea distincţiilor, îl are ca preşedinte pe Claes Nobel, iar membrii ei sunt laureaţi ai Premiului Nobel în perioada 1995- 2003 în domenii ştiinţifice diferite. Sunt încă foarte emoţionată de această nobilă recunoaştere internaţională", a povestit Manuela Prajea.

Premiul a fost acordat în prezenţa unor mari personalităţi ale lumii, la reşedinţa fostului preşedinte american Jimmy Carter. Au fost prezenţi şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie, Fizică sau Medicină, precum şi numeroase oficialităţi şi personalităţi, printre care şi guvernatorul statului Georgia, reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, dar şi ai mediului academic internaţional.

Absolventă a Facultăţii de Matematică la Universitatea de Vest din Timişoara, promoţia 1990, cu nota la licenţă 10,00, Manuela Prajea s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroasele rezultate obţinute, prin elevii săi, la olimpiadele naţionale şi internaţionale. În fiecare an, cel puţin trei elevi formaţi la clasele sale au fost acceptaţi la marile universităţi din America.

Elevii pe care îi pregăteşte astăzi Manuela Prajea spun că dascălul lor este unul de nota 20. „Sincer nu m-aş fi aşteptat ca cineva din România să primească această distincţie, pentru că doar 10 oameni din toata lumea o primesc. Este ceva excepţional, iar doamna Prajea chiar o merită", a spus Daniel Boboiceanu, elev al dascălului premiat.

Salariu de 2.000 de lei

Manuela Prajea spune că, în ultimii ani, s-a simţit demoralizată de tot ce s-a întâmplat în România, de faptul că munca nu i-a fost apreciată şi de faptul că cei care reuşesc să facă ceva sunt daţi la o parte. „Mă durea sufletul că la noi, în ţară, se întâmplă aşa. În 2010, am fost propusă de comunitate pentru Gala premiilor de excelenţă şi ştiu că m-au tăiat de pe listă pentru că nu corespund politic, că nu sunt simpatizanta partidului de vârf probabil. În comunitatea în care trăiesc şi-mi desfăşor activitatea mi se întâmplă lucruri care au menirea să mă descurajeze, să mă termine şi iată că, peste Ocean, undeva, cineva îmi analizează activitatea", a spus Manuela Prajea. Profesoara are un salariu de 2.000 de lei pe lună.

"Sunt încă foarte emoţionată de această nobilă recunoaştere internaţională."

Manuela Prajea

profesoară de matematică

Importanţa Premiului Claes Nobel

Claes Nobel este preşedinte al United Earth şi strănepot al lui Alfred Nobel, creatorul Fundaţiei şi al Premiilor Nobel. Continuând tradiţia familiei, Claes Nobel sprijină mai multe asociaţii menite să încurajeze pacea, mediul, dar mai ales tinerii.

„Pentru că un impact asupra tinerilor îl au mentorii lor, cei care au contribuit la valoarea lor, în această idee am fost selecţionată şi invitată de Claes Nobel în Atlanta- Georgia la reşedinţa fostului preşedinte american Jimmy Carter. Am fost premiată pentru excelenţă în educaţie şi pentru încurajarea şi promovarea succesului academic prin munca mea", a spus profesoara. Anul acesta 10 profesori au primit distincţia. Ceilalţi nouă predau în şcoli private şi de stat din America. Premiul se acordă, din 2002, în fiecare an.


Sursa :

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Profesoara_care_a_uimit_America_0_629937536.html ;

http://www.adevarul.ro/locale/turnu-severin/Manuela-Prajea-Romania-Liceul-Traian_0_631137130.html

Niciun comentariu: