" Jurnalul unui psiholog "( 2007-2024) este o viziune si o perspectiva originala asupra societatii romanesti generata initial de involutia unui domeniu profesional sensibil confiscat de instante straine naturii acestuia.
Elita discreta pro România
Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :
Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke
joi, 23 februarie 2012
Manuela Prajea
vineri, 17 februarie 2012
ACTA & ORDA & STS & SRI
O discutie aprinsa care a avut loc de curand in Bucuresti ( dar nu ni se spune unde ) pe tema ACTA *), a aratat inca o data ( daca mai era nevoie ) cat de “civila” este inca societatea romaneasca .
Mai exact , este citata o declaratie a unui …general :
"De doua zile si doua nopti tot am citit (n.a.- acordul ACTA) incercand cu dictionarul in fata sa inteleg ce naiba scrie acolo si de ce este atata lume iritata. Ar fi foarte interesant sa vedeti daca toti participantii la discutie cunosc textul ACTA, daca cineva a facut efortul sa-l coroboreze cu alte legi nationale", a declarat generalul Marcel Opris, seful STS.”
Pe scurt, asupra problemelor societatii civile , respectiv asupra libertatii Internetului, este consultat un general de la ...„telecomunicatii speciale” . Poate unora li se pare normal, dar aceasta „normalitate” nu ne raspunde si la intrebarea de ce se intampla asa.
Si acum, surpriza din 2012. Sa citim impreuna o relatare despre un dialog halucinant :
„Contrazis de o voce din sala, Opris a tinut sa precizeze ca respectivul este "ofiter SRI in rezerva". Ulterior "ofiterul" a spus ca generalul Opris ar fi incalcat legea deconspirand identitatea sa, dar oficialul STS nu se mai afla in sala.”
Intrebarea care ramane fara raspuns este daca discutia din 2012 despre libertatile societatii civile era de fapt intre civili ( despre unii „civili” din sala ne-am lamurit deja... ). Oficial , am intrat deja in Europa , dar trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca au intrat si altii.
Addenda
( Dictionar de termeni si structuri )
ACTA -( Anti-Counterfeiting Trade Agreement )/Acord comercial de combatere a contrafacerii (http://www.minind.ro/acta/index.html )
ORDA- Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor
STS - Serviciul de Telecomunicatii Speciale
SRI – Serviciul Roman de Informatii
joi, 16 februarie 2012
Contribuabilul Temperat
Exista constiinte anonime care gandesc mai clar ,mai normal , si mai profund decat zeci de indivizi absolventi a n facultati, n doctorate si cunoscatori a n limbi straine uneori, degeaba. Poate de aceea aceste constiinte nu sunt niciodata validate in spatiul public ocupat de o cu totul alta scala de valori. Mai jos gasiti cateva randuri scrise de o astfel de constiinta :
"Sunt un contribuabil oarecare, lucrez la o firmă cu capital privat străin care exportă producția 100%.
Începând cu anul 2005 am urmărit, constant, on-line, informații despre influența celor patru factori care pot influența, pozitiv sau negativ, afacerea dezvoltată de firma la care sunt angajat: resursele specifice, piața de desfacere, fluxurile financiare și evoluția politică. Toți acești factori au avut evoluții destabilizatoare.
Anii 2005 – 2011 conțin atât perioada ante-criză, criza propriu-zisă și post-criza.
Totuși, în toată această perioadă nu a fost concediat nici un salariat. Cheltuielile au fost supuse unui proces intensiv de slăbire. În perioada mediană a crizei, atunci când a lovit Șocul Financiar, care a adus multă suferință clienților tradiționali care au fost obligați să reducă numărul comenzilor, personalul a fost implicat într-o vastă operațiune de revizii, reparații și investiții în utilaje și fluxuri de producție. Au fost efectuate reorganizări, au fost deschise cursuri de recalificări. Au fost făcute investiții importante în activitatea de proiectare și în cea de IT.
Criza a constituit un răgaz pentru reorganizarea activității și reafirmarea hotărârii ferme de a continua afacerea oferind același sistem de încredere cu care clienții societății au fost obișnuiți dintotdeauna. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate; după o sincopă care a durat numai șase luni activitatea a fost reluată ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.În concluzie: Capitalismul nu are nevoie de ”o nouă normalitate”. El este Normalitatea și nu are nevoie să fie resuscitat de nimeni.
Ceea ce trebuie supravegheat și amendat, atunci când este cazul, este Factorul Uman.Lăcomia unor indivizi care nu văd viața decât prin prisma unor grafice de la Bursă constituie O Boală care trebuie depistată și eliminată din sistem.
Acești indivizi au pierdut contactul cu realitatea, ei nu au mai coborât de foarte multă vreme (poate chiar de mai mult de o generație) la nivelul unui stand de încercări mecanice sau al unuia de sudare sau într-un atelier de proiectare, care nu au respirat atmosfera dintr-o hală industrială sau nu au auzit – chiar prin căști performante – urletul compresoarelor, care nu au mai avut de foarte multă vreme satisfacția pe care o trăiești privind cum produsul tău concret (cu totul diferit de o foaie de hârtie cu multe zerouri) este preluat de un client mulțumit, acești indivizi, deci, nu mai trebuie lăsați să aibă acces la mecanisme care pot distruge singurul domeniu care mai ține societatea asta în viață: activitatea productivă.
Lumea celor care susțin (cu viața lor, uneori) afacerile care PRODUC valoare și mențin locuri de muncă este astăzi supusă unui șoc mai puternic decât Șocul Viitorului descris de Alvin Toffler.
Șocul mai vine și din partea celor care se presupune că trebuie să acorde maximă atenție protejării acestui tip de afaceri care rezistă chiar și în perioade de criză.
Aceștia sunt oamenii politici, ei sunt cei care trebuie să folosească sumele colectate din impozitele plătite de aceste societăți pentru întreținerea la un nivel optim de sănătate, integritate și continuitate a statului.
Atunci când indivizi fără o minimă cultură socială sau politică aranjează afaceri oneroase, prin care deturnează sume imense de la bugetul de stat în propriul buzunar, se comite o crimă.
O crimă nedepistată de nimeni, necondamnată de nimeni dar care produce, insidios, efecte dezastruoase, în timp."Contribuabil Temperat
Sursa : http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-am-inteles-si-ce-nu-am-inteles-din-articolul-dlui-lucian-croitoru-%E2%80%9Evom-reusi-sa-facem-din-capitalism-noua-normalitate%E2%80%9D/#comment-55166
miercuri, 15 februarie 2012
ACTA sau cenzura globala a Internetului ( III )
Problema este foarte reala , dar cred ca dincolo de implicatiile ei globaliste, miza adevarata este cu mult mai mare la nivel local decat cea declarata oficial ( in realitate are legatura cu exprimarea dreptul la opinie ! ) . Inainte chiar sa apara ACTA „legea noastră a drepturilor de autor are prevederi care sunt mai restrictive decât ceea ce recomandă ACTA”( http://www.gandul.info/news/ministrul-comunicatiilor-despre-acta-se-sperie-prea-multi-legea-noastra-a-drepturilor-de-autor-are-prevederi-mai-restrictive-9189594 ) .
Mai exact , prin aplicarea abuziva a siglei de copy-right unde are chef ceva sau cineva , nu poti cita apoi ceea ce a spus sau a facut ( uneori chiar ilegal) o institutie sau o persoana decat cu acordul lor , in caz contrar riscand sa fii tarat in procese si amendat . Concret, daca cetateanul vrea sa denunte un abuz al autoritatilor, institutiilor sau persoanelor , acesta poate fi supus presiunilor si amenintarilor pornind fie de la asa-zisa incalcare a drepturilor de autor prin extinderea nepermisa si abuziva a legii in cauza, fie prin necesitatea protejarii „dreptului la imagine” al celor in cauza ( este celebru cazul unui muncitor participant la revolta de la Brasov din 1987, care a dat in judecata pe unul din tortionarii sai si care a pierdut procesul exact pe acest ultim motiv ) .
Poate ca un exemplu concret este edificator . Am publicat cu ceva timp in urma un material in care care am citat informatii dintr-un site oficial si respectand legea drepturilor de autor ( art.33 ) :
( http://www.psihologiaonline.ro/forum-mainmenu-69.html?func=view&id=428&catid=37) .
Inainte deci sa apara ACTA , si chipurile conform legii privind drepturile de autor publicata deja la noi dar interpretata abuziv si arbitrar, rezultatul oficial a fost urmatorul :
„Va somam ca in termen de 48 de ore sa eliminati informatiile pe care le-ati copiat de pe site fara sa aveti acordul scris al companiei …. In caz contrar se considera efectuata procedura legala de somare si vom trece la deschierea actiunii in instanta. Va anuntam ca pentru incalcarea legii privind drepturile de autor nr. 8/1996 se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 30.000 RON. ”
( http://www.psihologiaonline.ro/component/fireboard/?func=view&catid=20&id=705#705)
Finalul este usor de prevazut.
Pe de alta parte, exista de exemplu site-uri cu informatii …publice ( despre legi de exemplu ) din care practic nu ai voie nici sa citezi : „Textele în format electronic ale actelor normative cuprinse în acest website, reprezintă rezultatul muncii de tehnoredactare (prelucrarea informatică a datelor) a departamentului specializat al INDACO SYSTEMS. Astfel, cu toate că informaţia în sine este publică, copierea/preluarea/distribuirea/republicarea textului în format electronic este interzisă, constituie contravenţie şi se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare. Indaco Systems îşi rezervă dreptul de a pretinde daune pentru prejudiciile suferite prin preluarea fără drept a textelor sale de către terţe persoane ” (http://legestart.ro/termeni-si-conditii-utilizare.htm ).
Cred ca nu mai este nevoie de alte comentarii.
*) Am dat aici un titlu comentariului facut deja la un articol aparut in Cotributors.ro :
Bogdan Manolea - Invatam ceva din protestele anti-ACTA ?
http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/invatam-ceva-din-protestele-anti-acta/
Cod rosu informational
In presa recenta poate fi citita o predictie foarte interesanta facuta de catre un ziarist , predictie care pare citata din "Epoca dezinformarii "a lui Jean Pierre Cathala. Aceasta ne arata ca Romania, desi a intrat in Uniunea Europeana , se indreapta nu catre o societate informationala ( transparenta -n.n.) ci catre o societate duplicitara de gradul doi, sau mai exact catre visul dintotdeauna al tuturor serviciilor secrete , respectiv o societate a diversiunii generalizate . In aceasta viziune , viitorul social romanesc ar arata astfel :
" Ceea ce cred eu este că anul acesta vom fi inundaţi cu false mesaje, false mailuri, false scrisori deschise, false discursuri, propagate doar 10% prin presă (televiziunile au un CNA, ziare au rămas câteva, cu tiraje modeste) şi 90% pe Internet. Va fi un haos informaţional, din care aproape nimeni nu va şti ce să creadă şi ce nu. O parte dintre textele şi informaţiile false vor trece fără urmări, dar o altă parte vor avea efecte. Şi electorale, fireşte, dar aş zice că nu acestea sunt cele mai importante. Important este că, din ce în ce mai mult, punctele de vedere, poziţiile şi acţiunile românilor se vor contura şi se vor consolida pe baza unor informaţii false.
Există vreun mod de a evada din această plasă de paianjen, din această capcană? Da, şi o recomand cu căldură: credeţi numai ceea ce vedeţi cu ochii dv."Tudor Calin Zarojanu
Sursa : http://www.contributors.ro/media-tech/2012-apocalipsa-informationala/
luni, 13 februarie 2012
sâmbătă, 11 februarie 2012
Unde suntem
Foto : Gandul
Extrem de interesant ( ironia istoriei ... ) este si grupul statistic reprezentativ de persoane care il secondeaza pe scena lumii unde toti suntem actori. Expresiile faciale antologice ale membrilor acestui grup ratacit prin infernul rural romanesc ( ca si portretele nemilos facute acestora de catre presa infinitei noastre tranzitii...) vor ramane consemnate pentru eternitate.
Probabil ca stiau acest lucru si ( foarte ) tinerii care au protestat impotriva ACTA in seara zilei de 11.02.2012 in Piata Universitatii ( dar la Arhitectura , nu in fata Teatrului National , unde se desfasura o manifestatie paralela dar pentru alta problema ) si care au strigat nu numai "Jos ACTA ! ".
Fara nici o legatura aparenta cu demonstratia , ei au strigat si o surprinzatoare lozinca despre care nimeni nu mai poate afirma ca le-ar fi fost impusa de catre cineva ( de unde si concluzia ca a trecut demult vremea acelui celebru "Noi suntem platiti, voi sunteti tampiti !" din anii `90 ) :
" Toata lumea stie,
Ne conduce SIE ! " ( ! )
luni, 6 februarie 2012
Reconstructia morala a societatii romanesti ( II )
Cuvântul "secret" însuşi este respingător într-o societate liberă şi deschisă iar noi, ca popor, ne opunem prin istoria şi moştenirea noastră societăţilor secrete, jurămintelor secrete şi procedurilor secrete.
John F.Kennedy
Dupa 22 de ani , o declaratie oficiala la cel mai inalt nivel recunoaste indirect ( desi tardiv ) adevarata drama a poporului roman : fractura sociala , confiscarea totala (?) a societatii civile ( nu se spune de catre cine si nici de ce ) si reclama implicit necesitatea reconstructiei spatiului moral ( pentru cine o va mai prinde ...).
Este , cred, cea mai importanta declaratie oficiala despre starea societatii romanesti dupa 1989 :
" În ultima perioadă societatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie, este timpul să revină pentru că altfel locul ei va fi ocupat de foarte mulţi neaveniţi care se vor revendica a fi reprezentanţii societăţii civile. Avem o intelectualitate care, probabil, descurajată de criză, descurajată de unele măsuri guvernamentale, descurajată de unele poziţii ale mele, s-a retras şi nu vrea să se mai implice în viaţa socială şi politică. Este un apel, dacă vreţi, pe care îl fac, la revenirea societăţii civile de bună calitate în prim-planul vieţii politice şi sociale prin contribuţiile pe care le poate aduce."
Declaraţie de presă
a preşedintelui României, Traian Băsescu
(Palatul Cotroceni, 25 ianuarie 2012)
“Intenţionez să folosesc experienţa MAE şi a SIE în eficientizarea guvernării”
Mihai Razvan Ungureanu
Sursa : http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/mihai_razvan_ungureanu-SIE-MAE-premier-prim-ministru-traian_basescu-premier_desemnat-seful_SIE-servicii_secrete_0_641336463.html