Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke.

miercuri, 23 mai 2012

Cum ne vad ceilalti

Un interviu pe Contributors.ro*) cu domnul Daniel Hannan , conservator britanic educat la Oxford , ne ofera o alta perspectiva asupra evolutiei societatii romanesti . Comentariul pe care l-am facut acolo are in vedere aceasta perceptie prezentata in interviu :
Cred că această generaţie de oameni din societatea postcomunistă, care au avut această sarcină extraordinară( de a recrea instituţiile societăţii civile şi a avea din nou acel capital de încredere-n.n. ) , sunt acum în poziţia de a culege roadele. Şi există roade: România, ca multe ţări postcomuniste, are o mână de lucru în esenţă educată, dar costuri mici şi exporturi ieftine. Deci pe o piaţă liberă se află într-o poziţie potenţial foarte puternică, cu condiţia ca instituţiile civile să fie pe poziţie, ca oamenii să aibă încredere în integritatea proprietăţii, în integritatea procesului public, iar aceasta este sarcina acestei generaţii.


De mult nu am mai citit ganduri atat de frumoase si optimiste despre Romania si cred ca toti ne-am dori ca acest lucru sa fie adevarat , dar realitatea ne spune cu totul altceva ( nu cu foarte mult timp in urma , dintr-o suta de absolventi romani straluciti ai universitatilor de top din Occident si pregatiti pe banii statului roman, nici macar unul nu a putut obtine un post in structurile administratiei centrale de la noi , nu este nevoie sa mai explicam de ce ).

E drept, ne-am dori si noi oameni politici de calitatea intelectuala si morala intervievatului, dar pana alta avem exact ceea ce se vede pe ecranele TV.

Pe de alta parte, nu stiu unde si cum se intampla cu tanara generatie ceva de genul urmator (este opinia domnului Mihail Neamtu, realizatorul interviului -n.n.) :


Oamenii care au suferit în închisorile comuniste sunt un exemplu pentru noua generaţie, şi poate că aceşti oameni care au suferit, martiri ai unei cauze drepte, ne pot inspira.

Deocamdata, adica de peste 22 de ani, se intampla cu totul altceva. PNTCD-ul de exemplu , infiintat de martiri ( carora li se contesta de unii chiar si aceasta calitate ! ) a ajuns sa fie condus de traseisti si alti –isti, iar modelele sociale in uz sunt de cu totul alta natura si structura .*) Daniel Hannan , MEP : " Europa risca un faliment iminent" (http://www.contributors.ro/global-europa/daniel-hannan-mep-%E2%80%9Eeuropa-risca-un-faliment-iminent%E2%80%9D/)


Niciun comentariu: