Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

vineri, 31 august 2012

Romania vazuta prin ochii Japoniei...



" Mă doare în piept de nelinişte. E prima dată când am acest sentiment.  Ma doare în piept. Îmi e şi rău. Fără vreun motiv anume, nu simt altceva decât că sunt foarte speriată. Sunt încântată şi speriată în acelaşi timp "

 YURIKA MASUMO
Yurika Masumo era o prietenă a românilor



    Foto : Adevarul 


Venea în Bucureşti din Viena, unde plecase cu fluturi în stomac şi atât de stresată, încât spunea pe Twitter că simte că-i vine să vomite. Îi spusese cuiva pe Twitter că drumul cu trenul, noaptea, până la Craiova, este grija ei cea mai mare şi că, dacă ajunge cu bine, va fi un miracol.



                               Foto : RING




    Foto : MEDIAFAX

Japonia, după uciderea studentei nipone în pădurea Otopeni: "România, o ţară periculoasă şi sălbatică"

"Lucrez pentru o multinaţională japoneză, afară. Şeful meu, japonez, m-a luat deoparte după acest incident despre care nu ştiam nimic. La şedinţă s-a hotărât să nu se mai trimită reprezentanţi în România, iar ţara a fost trecută la grad de risc"  Remus (  postare pe  www.adevarul.ro )

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Japonia-dupa_uciderea_studentei_nipone_in_padurea_Otopeni-_-Romania-o_tara_periculoasa_si_salbatica_0_763123730.html#



Indolenţă. Combinatorii de la Otopeni lucrează nestingherit şi după scandal. Japonezii, exasperaţi de lipsa de reacţie a Guvernului
Diplomaţii niponi, ieşire dură la adresa Guvernului. Ministrul Duşa a fugit imediat la aeroport, ca să vadă cu ochii lui taximetriştii piraţi.




... si ai romanilor cu constiinta : 


welcome to the jungle (Miercuri, 29 august 2012, 22:16)kINGbOB [utilizator] „ Imi povestea taica-miu cand ma astepta la aeroport acum cateva luni cum trageau taximetristii de clienti, unul din ei dupa ce era refuzat si clientul intorcea spatele, scuipa cu coji de seminte pe ei. La mine in zona se zice ca la Caracal s-a rasturnat caruta cu prosti, nu am verificat personal, insa am impresia ca la Bucuresti s-a rasturnat caruta cu prosti salbatici.” :)  


 Toti sunt pe-o mana (Joi, 30 august 2012, 0:18)lisa79 [utilizator] „Eu zbor frecvent, prefer sa platesc bani in plus si sa aterizez pe aeroportul de la CJ decat sa mai ajung in Bucuresti. Adevarul e ca toti sunt pe-o mana, inclusiv cei care ar trebui sa pazeasca acest loc. Intorc capul si" nu vad" nimic.E foarte rusinos ce se intampla, pur si simplu iti e frica de ei la cum trag de tine, sunt in stare sa iti smulga bagajele din mana. Si nu e vorba de unul-doi, roiau in jurul meu soferi care imi ofereau servicile lor. Norocul meu a fost ca prietena mea ce locuieste in Bucuresti m-a inavat ce sa fac:" lasa capul in pamant si tot mergi" :)), intr-o tara civilizata cica.Sa iti fie frica in propria tara... . Rusine!   


 Buna idee (Joi, 30 august 2012, 2:39)BitterIrony [utilizator] i-a raspuns lui lisa79 ,,Eu zbor frecvent, prefer sa platesc bani in plus si sa aterizez pe aeroportul de la CJ decat sa mai ajung in Bucuresti.''
Buna idee mi-ai dat. Am patit-o si eu. L-am refuzat pe unul foarte insistent de cateva ori, politicos. Cand a vazut ca nu ii merge, m-a injurat in fata. Si altii, tot din aceeasi categorie, se uitau la mine ca la un gandac pe care voiau sa il striveasca. Ma intorceam dupa doi ani acasa. Cred ca mai vin o data in tara sa o iau pe maica-mea si gata cu Rromania. Unul din motive e legat de golanii de la aeroport. Au bagat frica in mine derbedeii. :)   


Minciuni, măgării, minciuni (Joi, 30 august 2012, 3:04)Mai mult de un neuron [utilizator] Conducerea Aeroportului Otopeni nu permite accesul la sosiri firmelor de taximetre cunoscute Cobălcescu, Meridian, Mondial, Leone și alții. Pentru că le strică afacerile lucrative. Inițial, era acceptat doar Fly-ul care s-a desființat. Acuma sunt un gașcă extrem de dubioasă dat tolerată de conducerea aeroportului. Un șofer de taxi- fost Fly- mi-a spus că trebuie să cotizeze 100 de lei noi pentru a avea măcar 1 client- altfel nu ajunge în rând. ANAF-ul ar trebui să ia la control conducerea aeroportului- pentru că este o minciună că administrația locală ar impune ceva. Ajungi la Plecări cu 1.39 lei/km iar de la Sosiri numai cu 3.5 lei/km ? 


 dezolant (Joi, 30 august 2012, 2:59)o_oarecare [utilizator] Lasa ca nici cu taximetristii cei 'legali' nu mi-e rusine. Sunt niste hoti si aia. Cand m-am intors in tzara am dat sa iau un taxi din asta , mi-am pus valizele in masina si incepe taximetristul, 'da' unde mergeti?' 'in Baneasa' el' aaaa pana acolo...am stat toata ziua sa astept..face 100, nu punem ceasul' ' atunci sotul meu s-a enervat a insfacat bagajele din portbagaj si a inceput sa tipe exasperat' se vede ca am venit in Romania, ne luati de prosti de cum iesim,' ..si altele...Dar asta e tristul adevar. S-a ajuns la o degradare atat de mare a normalitatii incat crima devine posibila si la indemana. Chiar suntem o tzara condamnata de noi, proprii locuitori.  


ce zice purtatorul de cuvant al aeroportului (Joi, 30 august 2012, 7:41)mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron E o minciuna ordinara:"Este vorba de bani. La taximetrele care au permis de acces pe aeroport tariful este de 3,5 lei pe km. Ceilalti merg cu tarife mai mici: 1,5 lei/km, 2 lei. Nu am stabilit noi tariful de 3,5 lei. Este stabilit de administratia locala care a dat licenta. Este un cerc vicios. Taximetristii care asteapta 5-6 ore la coada si fac doua curse pe zi nu isi permit sa lase la pret. Acestia ar face curse mai multe daca ar lasa la tarif deoarece lumea nu ar mai lua masinile pirat care momesc clientii cu un pret mai mic. .... Consiliul Concurentei ne-a spus insa ca este neconcurential", explica purtatorul de cuvant al aeroportului.
Realitatea este ca ei fac licitatii trucate pe care le- castigat Fly Taxi, Grand Taxi care au voie sa vina in incinta aeroportului si sa ia clienti cu 3,5 RON/Km.
De ce nu spune mizeria asta de purtator de cuvant ca Fly Taxi a avut ca actionari pe Miron "Manivela" Mitrea si de Dana Nastase cand s-a castigat licitatia din ca Rodica Miculescu sora Danei Nastase era director adjunct la Aeroport?Ia uitati ce scria presa:
http://www.gandul.info/puterea-gandului/otopeni-egal-abuz-4998900
Bun acuma nu mai este doar Fly s-a mai diversificat dar toata lumea care are acces merge cu 3,5 pe ceas deci eu calator tot nu am de unde sa aleg. Asta inseamna ca noua conducere a Aeroprtului a ales modelul Hidroelectrica - nu mai e un singur baiat destept (Bogdan Buzaianu ca pe vremea DIP-ului) ci mai multi baieti destepti si dam si noi o aparenta de legalitate iar spagile curg in continuare.
Eu ca traitor in Istambulul de pe Dambovita m-a invatat nevoia sa pacalesc sistemul. Cand cobor din avion dau telefon la Cobalcescu, Leone, Taxi2000 sa vina sa ma ia de la ceas (l-au desfiintat si pe asta jigodiile dar taximetristii stiu).
Dar saraca japoneza de unde dracu sa stie?Stia doar ce scrie in orice Baedeker, Lonely Planet ca taximetristii de pe Otopeni iti baga mana adanc in buzunar.  


la prima vedere (Joi, 30 august 2012, 0:59)NL [utilizator] La prima vedere asa e, pare un cerc vicios. Aia nu pot sa lase la pret ca nu mai e rentabil, ailalti nu pot sa stea la coada fara sa ridice pretul. Firma de paza nu poate face altceva decit sa alerteze politia (a propos, atunci ce poate face firma de paza? poate da cu spray paralizant dupa muste?) iar politia nu poate face mai multe pentru ca n-are oameni. Ei ar face ceva, dar nu-i lasa Consiliul Concurentei...si tot asa, la nesfirsit.Si totusi, mizeria asta are o cauza: permisul de acces cerut taximetristilor. Poblema se poate rezolva simplu renuntind la acest permis si amplasarea unor afise la iesire pe care sa scrie: "Tarifele la taxi sint intre 1,5 lei si 15 lei/km.Pina in Bucuresti sint 15km. Azi un euro este 4,6 lei. Va dorim sedere placuta in Romania".  


 Ce e la Otopeni nu e nimic (Joi, 30 august 2012, 9:46)Iulian72 [utilizator] Combinatorii fac legea chiar in sediul Politiei!Mergeti la serviciul inmatriculari, in Pipera, si o sa fiti acostat imediat de cocalarii care bantuie nestingheriti prin sediul politiei.
Cred ca orice reforma serioasa trebuie sa inceapa cu politia. Doar vama s-ar putea sa fie mai corupta decat politia. E un non-sens: politia a ajuns sa-i apere pe interlopi...

Desigur, si legile trebuie inasprite.Cu nivelul actual al pedepselor, Romania a ajuns paradisul infractorilor.  



Lipsa de bun simt elementar (Joi, 30 august 2012, 9:57)subcultura [utilizator] dublata de o crasa lipsa de responsabilitate a administratiei si politiei au dus la asa ceva.Tipic pt Romania, toata lumea se ascunde dupa reglementari, norme de conduita, vezi Doamne e competenta altuia, etc.Otopeni este unul dintre cele mai mici aeroporturi ce deservesc capitale europene, cu o zona publica de cateva mii de metri patrati si doua zone de acces auto. Orice SRL dintr-o tara normala ar putea administra civilizat asa ceva. la noi, o companie nationala (Aeroporturi Buc), politia nationala si SRI nu sunt in stare. Fie pt ca sunt corupti, fie pt ca nu au pic de simt de raspundere.In alta tara, moartea acelei tinere ar fi o rusine nationala de neiertat (asa cum o trateaza si japonezii), insa la noi toti asteapta ca media sa lase subiectul balta ca sa isi vada in continuare de spagi.  


 Cred ca a sosit momentul.. (Joi, 30 august 2012, 10:47)akillies [utilizator]..ca in Romania sa se dea niste sanctiuni drastice!Pentru aceasta nenorocire consider ca sunt vinovati, in egala masura, angajatii aeroportului Henri Coanda si angajatii acelei organizatii din Craiova care aveau responsabilitatea sa isi trimita un reprezentant si sa o duca pe aceasta tanara in conditii de siguranta in Craiova...Acea organizatie din Craiova este o organizatie de nesimtiti si ignoranti.. Eu sunt sigur ca daca situatia era inversa (o domnisoara din aceasta organizatie sa se duca in Japonia), cineva ar fi asteptat invitata din Romania la aeroport si ar fi dus-o in siguranta la destinatia din Japonia... prin urmare acea organizatie din Craiova merita sa nu mai existe, mai ales prin lovitura de imagine data (inca una dealtfel) poporului roman.Reprezentantii aeroportului ca nu l-au arestat ei pe acest individ si nu l-au tinut in custodie pana la sosirea Politiei: daca au mai facut reclamatii la Politie si il considerau un individ periculos, cred ca aveau voie sa il si tina in custodie, ca sa fereaasca turistii straini de astfel de nenorociti. Alta vina a reprezentantilor aeroportului Hehnri Coanda consta in faptul ca nu pun din 5 in 5 minute mesaje care sa avertizeze strainii sa nu vorbeasca cu niciun "combinator", ca nu pun panouri cu mesaje in care sa ii avertizeze(tot pe straini) sa nu dea bani la cersatori, sa nu apeleze la combinatori si ca nu dau si optiuni strainilor(numere de telefon de la taxiuri, sau chiar directii de deplasare spre statia de taximetre, de tren, sau de autobuz -in minipliante, asa cum se intampla pe toate aeroporturile civilizate din lume). O alta idee pentru administratia aeroportului Henri Coanda ar fi urmatoarea: daca se face o statie de taximetre, la statia respectiva sa se aplice sistemul din Dublin - taxiurile stau la coada, clientii stau la coada;servirea se face intr-un singur loc in ordinea sosirii si cu ajutorul unui angajat al aeroportului; la fel am vazut si la Stockholm: nicaieri nu sunt taximetristi in aeroport!  


 in ce tara traim? (Joi, 30 august 2012, 11:18)mavrocordat [utilizator] in ce parte a lumii civilizate creaturi de teapa asasinului isi vad linustiti de crimele si violurile lor?Trebuie ca astfel de creaturi, care nu pot fi numiti oameni dar nici animale sa fie ori eutanasiate ori castrate.De cealalta parte, autoritatile romane sunt in culpa din incompetenta, nepasare si/sau complicitate prin tolerarea a tot felul de golanii.Parintii tinerei din Japonia ar trebui sa ceara despagubiri statului roman, care sa fie suportate de persoanele culpabile.  


 In Insula Piratilor! (Joi, 30 august 2012, 13:39)Iulian72 [utilizator] i-a raspuns lui mavrocordat In paradisul infractorilor!In tara unde albul e negru si invers!Unde victima e vinovata si agresorului i se gasesc toate scuzele posibile.
Adica intr-o tara pe dos. 
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13120813-uciderea-tinerei-japonezei-combinatorii-aeroportul-otopeni-romania-trebuie-discute-lacunele-legislative-abia-dupa-moare-cineva-politia-fost-sesizata-mai-multe-randuri-ucigasul-acosta-persoane-aeroport.htm

joi, 30 august 2012

EU Secret Service

( European Union's Secret Service )



 Recentele evenimente de la noi care aparent au luat prin surprindere nu numai EU ci si USA, par sa fi fost de fapt anticipate . Cu ceva timp in urma , a fost facuta o propunere care atunci parea bizara pentru spiritul Uniunii Europene deoarece ridica mingea la fileu serviciilor de informatii din prezent ( si implicit celor mostenite din fostele state comuniste ) care aproape doua decenii pareau ca au stat in umbra. 
Iata propunerea  : 








miercuri, 29 august 2012

Reverii politice si sociale

La 1 august 2012 in ziarul "Adevarul " se putea citi urmatorul "Decalog" scris parca de Candid al lui Voltaire :







1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice!

2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin!

3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene!

4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist!

5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot!

6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac!

7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public! (s.n.)

8. Opriţi campaniile de diversiuni şi dezinformări care au aruncat în haos dezbaterile democratice şi au distrus credibilitatea României! (s.n.)

9. Încetaţi să învrăjbiţi categorii sociale sau profesionale! (s.n.)


10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile!

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Petitie_adevarul-ro-_Apel_catre_politicienii_romani-_-Opriti-va-_Semneaza_si_tu_0_747525523.html#



Cred ca acesta este cel mai mai utopic mesaj public din societatea romaneasca actuala , poate mai utopic chiar decat celebrul " Apel catre lichele " din 1990 al domnului Gabriel Liiceanu pentru ca este facut chiar de reprezentantii celei de-a patra puteri in stat, respectiv de catre presa.
Realitatea crunta este de fapt aceea ca acest limbaj si comportament social centrat pe agresivitate si ura viscerala nu a fost creat doar de politicieni hic et nunc ( dar , e adevarat, a fost preluat cu mult entuziasm de catre acestia  ) , ci de catre unele mijloace media de la noi , de multa vreme si sub ochii , si poate chiar cu concursul celor care ar fi trebuit de fapt sa le stopeze .
O lectura atenta a Apelului arata ca punctele 7,8,9 de exemplu , sunt de multa vreme cultivate de "o anumita parte a presei" cum  se spunea odata , ceea ce inseamna deja incalcarea prestabilita a unor coduri deontologice profesionale specifice , si aceasta cu mult inainte ca politicienii sa intre in scena . Cu alte cuvinte , e ca si cum ai implora efectul ...sa nu mai genereze cauza !
Ceea ce presa , respectiv mass-media de la noi,  nu vor sa recunoasca in mod deschis, demonstreaza rece politologul Tom Gallagher care arata rolul nefast jucat in orice societate de catre unele mijloace media toxice care promoveaza un model social centrat pe ura viscerala, model preluat cu atata entuziasm de catre politicieni :

"Occidentul nu a fost luat prin surprindere de asaltul rapid al lui Ponta asupra diverselor instituţii, precum Avocatul Poporului, TVR, Institutul Cultural Român sau Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER). În democraţiile de pe ambele maluri ale Atlanticului este încă vie memoria faptelor prin care Slobodan Miloşevici s-a opus deschiderii Iugoslaviei spre calea democraţiei, sufocând organismele armatei şi pe cele civile cu activişti, militari de carieră şi, uneori, chiar scursuri ale societăţii, pentru a-şi teroriza şi intimida adversarii.Media a jucat un rol crucial în destrămarea Iugoslaviei şi aruncarea ei în ghearele războiului. În vreme ce oficialii occidentali de pe cele două maluri ale Atlanticului sunt perfect conştienţi de iminenţa unor presiuni asupra armatei, poliţiei, serviciilor secrete şi justiţiei, cred că aceştia nu sunt la fel de conştienţi în ceea ce priveşte rolul negativ enorm pe care media îl au în a pregăti România pentru dictatură sau pentru un conflict intern extrem de acut.Mai întâi, cele mai vizionate programe ale media electronice private, urmate apoi, din ce în ce mai mult, de programele de stat devin purtătoarele unor opinii radicale, pe care nici măcar Vadim nu le-ar fi putut egala, în perioada când România Mare avea un tiraj de invidiat. Ar fi o tragedie ca Occidentul să realizeze pericolul pe care mass-media îl reprezintă în mâinile mogulilor aflaţi de aceeaşi parte cu colonelul Dogaru, abia când acestea vor începe să se concentreze pe atacuri asupra Occidentului şi a valorilor politice asociate cu acesta. Nu cred că suntem departe de un asemenea scenariu. Însă prietenii României democratice din afara graniţelor trebuie să-şi concentreze atenţia asupra media toxice, reprezentând principala forţă aflată în spatele loviturii de stat în slow-motion, şi să vină cu o strategie la nivel înalt de contracarare a acesteia, înainte ca judecata a milioane de români să fie compromisă iremediabil(s.n.)." (http://www.revista22.ro/articol.php?id=17210)

sâmbătă, 25 august 2012

Carte postala din Paris


„România – ţară (îndepărtată) din est, despre care se vorbeşte din cînd în cînd, pe subiecte, de obicei, ultrasensibile (pe ici, pe colo). România a intrat în Uniunea Europeană, dar nu şi în zona euro sau spaţiul Schengen. Ea este confruntată cu o criză care pare bine instalată. Măsurile de austeritate (salariu mediu menţinut la 330 de euro, creşterea TVA-ului, scăderea pensiilor) se înmulţesc şi apasă greu pe viaţa românilor: sistemul social şi sanitar e într-o degradare constantă; intelectualii şi cercetătorii părăsesc ţara, în timp ce alţii, porecliţi «căpşunari», pleacă să muncească în Italia şi Spania. Corupţia continuă să se infiltreze la toate nivelele – în spitale, unde pacientul strecoară deseori un plic chirurgului, în şcoli, unde profesorii primesc cadouri din partea părinţilor grijulii cu soarta copiilor lor, fără să mai vorbim de unii oameni de afaceri şi politicieni, care trăiesc regeşte, mulţumită aceloraşi procedee. Dar România este o ţară care merită să fie vizitată, văzută, ascultată, citită, căci e o ţară a ambivalenţei, a extremelor, a pasiunilor, a puterii de îndurare – o ţară pe care unii o urăsc, iar alţii o adoră. În ce mă priveşte, iubesc Bucureştii, capitala «la mal aimée», iubesc acest popor generos şi curajos, iubesc arhitectura, viaţa culturală eclectică, iubesc nebunia lui («j’aime sa folie»)“.

 Fanny Chartres

vineri, 24 august 2012

Cinismul legal


In urma cu aproximativ un an , am urmarit pe un post TV finalul unei discutii in care domnul Cazimir Ionescu, membru CNSAS, isi expunea opiniile de un  cinism feroce despre persoanele urmarite de Securitate inainte sau chiar dupa Revolutie . Am regasit notitele abia acum , dar le pot reda exact cum le-am notat atunci : 


" ...au existat oameni ucisi, arestati, torturati, batuti, umiliti , dar aceasta e problema lor, nu a intregii societati (s.n.) " 
Cazimir Ionescu
membru in Colegiul de Conducere alConsiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii

Societatea romaneasca actuala. O radiografie



Evenimentele din Romania din ultimele luni dau impresia unei tari care regreseaza in aproape fiecare aspect "

The Economist



“ Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei. ” 

Courrier International 



" S-ar zice că în România nu mai știm cu si­guranță nimic. Ce era evident ieri azi e su­biect de controverse aprinse. Nu mai știm nici câți suntem, nici cum se pot tăia legal oameni de pe listele elec­torale, nici pe cine ar trebui să includă listele electorale, nici dacă e bine sau nu să se fraudeze votul. Miniștrii apar în conferințe de pre­să și ne anunță senini că, în opinia lor de nejuriști, ro­mâ­nii ale căror acte de iden­titate au expirat ar trebui să fie scoși de pe liste. La fel și cei care locuiesc prea mulți într-o casă, cei care au divorțat sau cei ca­re stau în străinătate mai multă vreme. Sen­zația de clacă, de sporovăială la bere ca să treacă timpul se așterne peste țară. Toate opiniile par a avea aceeași valoare de adevăr, totul e relativ, totul se poate negocia." 

Laura Stefan
http://www.contributors.ro/editorial/pe-cine-enerveaza-anchetele-procurorilor/



„ Occidentul nu a fost luat prin surprindere de asaltul rapid al lui Ponta asupra diverselor instituţii, precum Avocatul Poporului, TVR, Institutul Cultural Român sau Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER). În democraţiile de pe ambele maluri ale Atlanticului este încă vie memoria faptelor prin care Slobodan Miloşevici s-a opus deschiderii Iugoslaviei spre calea democraţiei, sufocând organismele armatei şi pe cele civile cu activişti, militari de carieră şi, uneori, chiar scursuri ale societăţii, pentru a-şi teroriza şi intimida adversarii.
Media a jucat un rol crucial în destrămarea Iugoslaviei şi aruncarea ei în ghearele războiului. În vreme ce oficialii occidentali de pe cele două maluri ale Atlanticului sunt perfect conştienţi de iminenţa unor presiuni asupra armatei, poliţiei, serviciilor secrete şi justiţiei, cred că aceştia nu sunt la fel de conştienţi în ceea ce priveşte rolul negativ enorm pe care media îl au în a pregăti România pentru dictatură sau pentru un conflict intern extrem de acut.
Mai întâi, cele mai vizionate programe ale media electronice private, urmate apoi, din ce în ce mai mult, de programele de stat devin purtătoarele unor opinii radicale, pe care nici măcar Vadim nu le-ar fi putut egala, în perioada când România Mare avea un tiraj de invidiat. Ar fi o tragedie ca Occidentul să realizeze pericolul pe care mass-media îl reprezintă în mâinile mogulilor aflaţi de aceeaşi parte cu colonelul Dogaru, abia când acestea vor începe să se concentreze pe atacuri asupra Occidentului şi a valorilor politice asociate cu acesta. Nu cred că suntem departe de un asemenea scenariu. Însă prietenii României democratice din afara graniţelor trebuie să-şi concentreze atenţia asupra media toxice, reprezentând principala forţă aflată în spatele loviturii de stat în slow-motion, şi să vină cu o strategie la nivel înalt de contracarare a acesteia, înainte ca judecata a milioane de români să fie compromisă iremediabil."

Tom Gallagher 
http://www.revista22.ro/articol.php?id=17210

Misterele societatii romanesti

" Ramane un mister cum oameni rationali din societatea civila, ca Zoe Petre, Michael Shafir sau Liviu Antonesei, care au facut in trecut destule servicii democratiei romanesti, se alatura astazi sinistrului cor de inspiratie vadimista dirijat de o mana de borfasi. De ce consimt ei la revolutia penalilor? De ce pun umarul la insurectia penalilor? Nu vad si ei limpede ca, pentru adunatura de interese ilegitime din USL, iesirea din Uniunea Europeana ar fi astazi o mare victorie? 

Nu li se pare si lor ca Voiculescu, Antonescu si Ponta se lupta sa elimine orice piedici din calea exercitarii puterii in mod arbitrar? "

Dan Tapalaga



http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13073054-imposibila-coabitare-cateva-solutii.htm

marți, 21 august 2012

No chance. No solution. No future

Romania. Ceata la mal.
Dupa 22 de ani...*)



Muzica sferelor ( ar fi zis Platon...) sau misterul si melancolia ( ar fi zis Giorgio de Chirico...) unei tari.






O statistica  subiectiva ( ? ) culeasa din mass-media romaneasca



...30.000 de mii de diplome false... 50.000 de sefii inutili in administratia de stat, adica o tara de sefi... Pentru o populatie de 22 (?) de milioane de locuitori 6 ( 7 ? ) servicii de informatii ... 30.000 de ofiteri de informatii... 34.654 de persoane trebuie radiate de primari din listele electorale permanente...



N.B. In Evul Mediu a existat un desenator numit Sebastian Brandt care a desenat Corabia Nebunilor . Evul Mediu a trecut de mult , dar desenul si corabia lui sunt eterne ...


*) Postare din 2009 , reactualizata. 

luni, 20 august 2012

O fotografie de epoca pentru posteritate


Foto : EVZ



 Ceea ce se întâmplă acum în România nu are corespondent în practica constituţională occidentală, iar instrumentele democratice nu ne mai pot ajuta să înţelegem criza în care se află ţara.

Ioan Stanomir
profesor universitar, specialist in drept constitutional

joi, 9 august 2012

Principiul ratiunii insuficiente



România e și casa noastră, nu doar a voastră, stimați politicieni. Pentru a mai avea și mâine o țară, trebuie ca voi, astăzi, să acceptați că există limite, că ele trebuie respectate, că e important și cum câștigați, nu doar să câștigați. Ați stricat suficient. Trebuie să vă opriți.
Laura Stefan - Minte limpede in vremuri tulburi

Acest impresionant apel la ratiune adresat politicienilor romani l-am citat dintr-un articol aparut pe Contributors.ro. Apartine unui  adevarat lider de opinie din noua generatie care a initiat de facto o miscare a normalitatii sociale unde echilibrul, talentul , competenta si excelenta profesionala se impletesc in mod admirabil cu onestitatea si fair-play-ul , pe scurt , veriga lipsa din spatiul nostru social .  Comentariul care urmeaza analizeza raporturile dintre politica si realitatea sociala : 


Sergiu Simion spune:

Un articol superb ( si in acelasi timp foarte trist ) care semnaleaza fractura sociala enorma existenta intre gandirea cu adevarat europeana a tinerei generatii si mentalitatea de buncar in care traiesc altii, intamplator exact cei ce guverneaza acum o tara . In cazul celor din urma conduita se ghideaza dupa un stravechi proverb conform caruia „vorba este data ca sa ascunda gandul” , de aceea apelul la ratiune sau la constiinta lor , este unul utopic din start :
România e și casa noastră, nu doar a voastră, stimați politicieni. Pentru a mai avea și mâine o țară, trebuie ca voi, astăzi, să acceptați că există limite, că ele trebuie respectate, că e important și cum câștigați, nu doar să câștigați. Ați stricat suficient. Trebuie să vă opriți.”
Dupa doua decenii , ne-am convins cu totii ca acest limbaj nu il pot intelege pentru ca le este total strain . Nu cred ca se vor opri singuri , ar fi ceva impotriva firii . Acestor oameni crescuti in cultul ierarhiei , functiei si ordinelor , si in detrimentul tolerantei unor opinii diferite, le lipseste in mod funciar increderea in semeni, fiind pur si simplu incapabili de sinceritate, comunicare , colaborare si deschidere in sens european. Nu pot fi sinceri nici cu ei insisi , si nici cu altii , iar ca prizonieri ai suspiciunii si scenariilor nu cunosc decat limbajul indelung exersat al urii , fiind incapabili sa articuleze corect raportul dintre vorbe si fapte.
Dupa o veche traditie de sistem , ei considera adevarul ( politic,economic, social, etc. ) exclusiv o problema de interes si/ sau conjunctura , de aceea in aceasta constelatie particulara nu li se poate aplica o grila clasica pentru taria de caracter a unor oameni din alte constelatii sociale :
Cred că tăria de caracter se vede în momente grele, atunci când adevărații oameni de stat rezistă presiunilor la care sunt supuși și fac ce trebuie pentru țară. Stau și își fac treaba, nu pleacă învinși de sistem ”.
Regula de aur a sistemului si ratiunea lui de a fi , a fost aceea ca oamenii din sistem sa nu reziste la presiunile sistemului, ca atare in cadrul lui notiunile de morala , caracter , demnitate, respect, spatiu personal, etc. constituie variabile fara obiect . Singura optiune posibila ramane resetarea sistemului ceea ce pune tanara generatie in fata unei provocari cu adevarat uriase.
Romania este de zeci de ani un poligon de incercare pentru rezistenta societatii si a cetatenilor ei la absurd, ambiguitate, nestructurare , nedeterminare , incertitudine si la situatiile  de imposibilitate care abunda in mod inexplicabil. Perceptia externa asupra acestei situatii ar fi trebuit demult sa provoace cosmaruri factorilor responsabili din aceasta tara , dar o mana spala pe alta si amandoua fata :
Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei ” ( Courrier International ).
In aceste vremuri tulburi , singura sansa reala ramane mintea limpede a tinerei generatii, singura entitate capabila sa sparga inertia sociala actuala si sa salveze o tara aflata in deriva si ai carei cetateni par ca nu prea mai au nimic in comun .


Comentariu aparut la articolul :

Laura Stefan - Minte limpede in vremuri tulburi
http://www.contributors.ro/editorial/minte-limpede-in-vremuri-tulburi/ )

joi, 2 august 2012

Comentariu despre autodinamitarea institutiilor statului


Sergiu Simion spune:
S-a intamplat exact lucrul de care ne temeam in cele mai negre cosmaruri : autodinamitarea institutiilor si aruncarea in aer a statului …pentru atingerea unui scop politic ! Institutiile statului joaca acum alba-neagra cu raportul dintre cuvinte si realitati , nervii cetatenilor si datele de intrare pentru deciziile Curtii Constitutionale, si arunca de la una la alta cartoful fierbinte , doar-doar s-o frige cu el Curtea Constitutionala ! Textul oficial de mai jos este de-a dreptul HALUCINANT dar este exact in spiritul MI de altadata care controla, mai exact fabrica , realitati formale in locul celor autentice :
“Ministerul de Interne, ca administrator al bazei de date, nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele eletorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autorităţile publice locale”.
( http://www.evz.ro/detalii/stiri/scrisoare-ioan-rus-ccr-cati-romania-peste-18-ani-994761.html)
Suntem deja dincolo de Kafka si Orwell . Singura speranta a ramas Curtea Constitutionala si reactia comunitatii internationale.

Comentariul  a fost facut la un articol  publicat pe Contributors.ro  :
Laura Stefan - Ce se mai poate intampla dupa referendum ? 

miercuri, 1 august 2012

Teoria si practica haosului bine temperat


Ceea ce ni se pare absolut de neînţeles din toată această situaţie este modul în care sunt vehiculate cifrele statistice oficiale la nivel oficial. Chiar dacă sursele de date sunt diferite – recensământul e întocmit de Institutul Naţional de Statistică iar listele electorale sunt «fabricate» la nivel local – cineva trebuie totuşi să sesizeze marile inadvertenţe şi, deşi diferenţele nu au consecinţe asupra rezultatului votării, acestea trebuie, într-un fel eliminate. Credem că un asemenea rezultat atât de straniu este simptomatic pentru capacitatea modestă a instituţiilor statului român de a gestiona problemele cetăţenilor ţării ( s.n.) ; practic o eroare de 10% în estimarea volumului populaţiei unei naţiuni nu se mai întâlneşte astăzi nici în ţări din lumea a treia cea mai subdezvoltată (s.n.)” 


 Traian Rotariu, Mircea Comşa, Câteva consideraţii statistice asupra alegerilor, în Traian Rotariu, Mircea Comşa, coordonatori, Alegerile generale 2004. O perspectivă sociologică, Eikon, Cluj-Napoca, 2005. p.32