Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

miercuri, 29 august 2012

Reverii politice si sociale

La 1 august 2012 in ziarul "Adevarul " se putea citi urmatorul "Decalog" scris parca de Candid al lui Voltaire :







1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice!

2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin!

3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene!

4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist!

5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot!

6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac!

7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public! (s.n.)

8. Opriţi campaniile de diversiuni şi dezinformări care au aruncat în haos dezbaterile democratice şi au distrus credibilitatea României! (s.n.)

9. Încetaţi să învrăjbiţi categorii sociale sau profesionale! (s.n.)


10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile!

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Petitie_adevarul-ro-_Apel_catre_politicienii_romani-_-Opriti-va-_Semneaza_si_tu_0_747525523.html#



Cred ca acesta este cel mai mai utopic mesaj public din societatea romaneasca actuala , poate mai utopic chiar decat celebrul " Apel catre lichele " din 1990 al domnului Gabriel Liiceanu pentru ca este facut chiar de reprezentantii celei de-a patra puteri in stat, respectiv de catre presa.
Realitatea crunta este de fapt aceea ca acest limbaj si comportament social centrat pe agresivitate si ura viscerala nu a fost creat doar de politicieni hic et nunc ( dar , e adevarat, a fost preluat cu mult entuziasm de catre acestia  ) , ci de catre unele mijloace media de la noi , de multa vreme si sub ochii , si poate chiar cu concursul celor care ar fi trebuit de fapt sa le stopeze .
O lectura atenta a Apelului arata ca punctele 7,8,9 de exemplu , sunt de multa vreme cultivate de "o anumita parte a presei" cum  se spunea odata , ceea ce inseamna deja incalcarea prestabilita a unor coduri deontologice profesionale specifice , si aceasta cu mult inainte ca politicienii sa intre in scena . Cu alte cuvinte , e ca si cum ai implora efectul ...sa nu mai genereze cauza !
Ceea ce presa , respectiv mass-media de la noi,  nu vor sa recunoasca in mod deschis, demonstreaza rece politologul Tom Gallagher care arata rolul nefast jucat in orice societate de catre unele mijloace media toxice care promoveaza un model social centrat pe ura viscerala, model preluat cu atata entuziasm de catre politicieni :

"Occidentul nu a fost luat prin surprindere de asaltul rapid al lui Ponta asupra diverselor instituţii, precum Avocatul Poporului, TVR, Institutul Cultural Român sau Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc (IICCMER). În democraţiile de pe ambele maluri ale Atlanticului este încă vie memoria faptelor prin care Slobodan Miloşevici s-a opus deschiderii Iugoslaviei spre calea democraţiei, sufocând organismele armatei şi pe cele civile cu activişti, militari de carieră şi, uneori, chiar scursuri ale societăţii, pentru a-şi teroriza şi intimida adversarii.Media a jucat un rol crucial în destrămarea Iugoslaviei şi aruncarea ei în ghearele războiului. În vreme ce oficialii occidentali de pe cele două maluri ale Atlanticului sunt perfect conştienţi de iminenţa unor presiuni asupra armatei, poliţiei, serviciilor secrete şi justiţiei, cred că aceştia nu sunt la fel de conştienţi în ceea ce priveşte rolul negativ enorm pe care media îl au în a pregăti România pentru dictatură sau pentru un conflict intern extrem de acut.Mai întâi, cele mai vizionate programe ale media electronice private, urmate apoi, din ce în ce mai mult, de programele de stat devin purtătoarele unor opinii radicale, pe care nici măcar Vadim nu le-ar fi putut egala, în perioada când România Mare avea un tiraj de invidiat. Ar fi o tragedie ca Occidentul să realizeze pericolul pe care mass-media îl reprezintă în mâinile mogulilor aflaţi de aceeaşi parte cu colonelul Dogaru, abia când acestea vor începe să se concentreze pe atacuri asupra Occidentului şi a valorilor politice asociate cu acesta. Nu cred că suntem departe de un asemenea scenariu. Însă prietenii României democratice din afara graniţelor trebuie să-şi concentreze atenţia asupra media toxice, reprezentând principala forţă aflată în spatele loviturii de stat în slow-motion, şi să vină cu o strategie la nivel înalt de contracarare a acesteia, înainte ca judecata a milioane de români să fie compromisă iremediabil(s.n.)." (http://www.revista22.ro/articol.php?id=17210)

Niciun comentariu: