Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

joi, 8 ianuarie 2015

Involutia dialogului civic


In conditiile atat de tragice ale islamizarii Europei si ale intensificarii urii fata de libertatea de expresie, degradarea limbajului si comunicarii publice si agresivitatea verbala din spatiul public romanesc au ajuns la cote alarmante exact in mediile care ar trebui sa stimuleze dialogul civilizat si care ofera de fapt cele mai proaste exemple. Ele semnaleaza cresterea intolerantei fata de alte opinii si faptul ca atacul primitiv la persoana incepe sa migreze masiv din mediul politic in societatea civila a carei atmosfera devine din ce in ce mai irespirabila.
Pozitiile pro si contra acestor atitudini sunt prezentate mai jos : 




Bogdan Brebenel spune:
Din câte știu Klaus Iohannis nu este un penal. În continuare exagerați când îl numiți un “Relu Fenechiu cu nume german”. E chiar nepotrivit să faceți ce faceți. Din lunga listă de infractori sau de viitori-infractori l-ați uitat pe Mircea Băsescu. Desigur, o scăpare nesemnificativă. Ne-am obișnuit :-)
În fine, ceea ce s-a petrecut astăzi este fără îndoială prima deraiere a noului președinte care vizează binele public. Fie nu și-a ales bine cuvintele, fie a fost consiliat prost, nu mai contează. Responsabilitatea pentru cele spuse îi aparține. Justiția românească nu e pregătită să funcționeze fără MCV și e nepermis să încurci borcanele separației puterilor în stat. În plus, comentariile cu privire la scurgerea informațiilor în presă sunt interpretabile. Ceea ce s-a întâmplat.
Categoric, dezaprob linșajul la care s-au dedat comentatorii politici, jurnalisti și care mai de care așa ziși specialiști. Asta include și pe DPA. Seamănă foarte tare cu articolele din presa anilor ’90 la adresa Regelui. Cum este posibil ca un cadru universitar să producă așa articole?(s.n.)
  • Linsaj? Haideti sa nu pierdem proprietatea termenilor. Dl Iohannis a facut o declaratie de tip uselist. Dl Iohannis a tacut pana azi si poate ca bine a facut. Vorbind, a spus lucruri socante. Ma gandesc cu spaima ce porumbel ii putea iesi pe gura pe tema decorarii d-lui Octav Bjoza, mai ales daca era sfatuit de purtatoarea de cuvant, doamna cu perdelele si cu napolitanele, si de dl Muraru. Oricum, speech-ul de azi a fost unul ghinionist :)
    Dl Iohannis nu este Montesquieu pentru a oferi lectii savante despre separarea puterilor in stat, el este presedintele ales de cei care vor ca mizeria morala din Romania sa scada, nu sa creasca. De cei care detesta pontocratia, nu de cei care o sustin. Cine este sub atac in Romania de azi? Dl Iohannis ori justitia independenta? Chiar nu intelegeti revolta celor care scriu cu obida, cu tristete, cu durere? Nu va pune pe ganduri jubilatia lui Relu Fenechiu?
    • Bogdan Brebenel spune:
      Linsaj? Haideti sa nu pierdem proprietatea termenilor.
      Unele comentarii de la B1TV s-au incadrat generos în grupa linșajului mediatic, la aceste lucruri m-am referit inițial.
      Chiar nu intelegeti revolta celor care scriu cu obida, cu tristete, cu durere?
      NU. Indiferent ce opinie există, se poate critica fără a desființa subiectul. E perfect în regulă să nu îl placi pe Klaus Iohannis. E perfect în regulă să îl critici pentru că nu îți place cum gândește sau ce spune. De aici până la articole de genul “eu te-am votat, eu te fac praf” e cale lungă. De aici surprinderea mea în legătura cu promovarea unor comentarii sub semnătura lui DPA ce amintesc de reacțiile CTP-iste din anii ’90. Tonul și limbajul sunt nepotrivite, sunt exaltate, necontrolate. Mesajul își pierde din greutate… Acesta este limbaj de George Mason University? Bine că am aflat ca să nu mor așa cum sunt. În mediul privat, corporatist, cui folosește astfel de ton i se arată ușa.(s.n.)
      Nu va pune pe ganduri jubilatia lui Relu Fenechiu?
      Ce s-a întâmplat azi ridică semne de întrebare, fără îndoială. Nu mă încântă nici confuzia lui Klaus Iohannis, nici jubilația lui Fenechiu, nici declarațiile trăznite ale lui Adrian Năstase și Victor Ponta. Dar nu îmi plac scenariile. Timpul ne va arăta în ce direcție bate actualul președinte. Singurul lucru care m-a încântat azi a fost decizia finală în cazul ‘Felix’. Cu bine.
      • Nu vreau sa va contrazic, respect opiniile Dvs, corespondam aici de ani de zile. O singura corectare: nu doar Sergiu Andon a folosit acel termen, ci, pe urmele sale, dl Cristian Tudor Popescu, la adresa mea, aplaudat, intre altii, de dl Dorin Tudoran, la vremea respectiva. Deci, v-as propune sa renuntam, pe cat posibil, la dublele standarde (s.n.?!) . Cred ca dl Aligica a oferit o explicatie clara a necesitatii recursului la un limbaj de maxima claritate in conditii de maxima ambiguitate (s.n.). Nu sunt neaparat termenii mei. Dar sentimentele te care fac sa ii folosesti nu pot fi ignorate(s.n.). Chiar ei politologii pot avea momente cand raman stupefiati si se intreaba: Pana unde poate merge lipsa de onoare, duplicitatea, abureala mentala? Nu era cazul cand dl C. T. Popescu m-a injurat, pur si simplu.
        Rosa Luxemburg, despre care, impreuna cu Marius Stan, am scris aici un articol, avea o vorba” Nu investiti in oameni mai mult decat va pot da pentru ca apoi sa le reprosati ca n-au trait la inaltimea asteptarilor voastre”. Eu unul n-am investit in dl Iohannis mai mult decat imi poate da, deci nu nu ii reprosez, in nume personal, nimic. Sincer vorbind, nu sunt deloc surprins si ma astept la alte momente similare. Dl Iohannis nu a dus o campanie in numele si pentru statul de drept. Dl Iohannis are un trecut, inclusiv tacerea programatica si consecventa legata de natura anti-constitutionala, pucista, a actiunilor USL din vara anului2012. Un trecut refulat. Dar , cum stim, ceea ce e refulat revine. E preferabil Klaus Iohannis lui Victor Ponta? You bet. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fim muti. Este opinia mea, veti observa ca acest articol apare (si) la rubrica opinii. Oricum, cu un premier care dispretuieste statul de drept si cu un presedinte care crede ca “prea multa justitie strica”, perspectivele nu sunt prea incurajatoare…
        Va intelege dl Iohannis ca a facut in prima luna de presedintie numeroase erori? Sa speram.
      • Bogdan Brebenel spune:
        Aveți dreptate, este vorba de Sergiu Andon. Muțumesc de corecție.
        Îmi pare rău, te poți face foarte clar înțeles fără a folosi cuvinte și înjurături de acest gen. Mai ales în spațiul public, cu atât mai mult când ești profesor la o universitate cu ștaif. (s.n.) Vă asigur că nu am standarde duble, nu am niciun fel de parti-pris-uri cu personalități politice, jurnalisti, comentatori din România sau de aiurea.
        Nu am investit în KI și nu am mari așteptări de la domnia sa. Obiectivul acestor alegeri a fost atins (blocarea lui Victor Ponta de a ajunge presedinte). Este clar acum pentru toată lumea că noul presedinte are multe de învățat așa cum a avut și Traian Băsescu la vremea sa. Timpul va decide dacă acțiunile sale vor fi în interesul public sau dacă va fi un personaj confuz cu declarații interpretabile și ambigue.
        Nimeni nu a spus să fim muți. Cred că nu m-am făcut bine înțeles… una este a critica (și marți, 6 ianuarie, a fost o zi în care președintele a meritat să fie criticat) și alta este a desființa un subiect. Asta-i tot.
                                                                                          ............................................................................................................................


D P Aligica spune:
Domnule Brebenel, o reactie la intrebarea dv. Limbajul academic presupune o anumita precizie, o anumita exactitate in suprinderea esentei fenomenelor studiate. In cazul de fata termenul tehnic in cauza surprinde cu exactitate matematica reactia umana fireasca la fenomenul de interes si consilierii sai. Ar insemna sa dezertam de la rigorile academice si stiintifice, universitare daca am folosi alti termeni, mai vagi si imprecisi, cand avem la indemana aceasta notiune bine rodata ce vizeaza esenta chestiunii. Orice cadru universitar va va spune acelasi lucru: nu numai ca termenul este adecvat folosit dar el este deja incetatenit in literatura de specialitate pentru descrierea fenomenului in care presedinti ajunsi in functie prin accident genetic citesc in varii adunari texte scrise de altii si pe care nu le inteleg si care in esenta lor submineaza interesul public si chiar pozitia publica a lectorului.
In fine, intram aici in tangente. Tema reala a zilei este: Ce ii va raspunde maine d-l Iohannis d-lui Fenechiu si viceversa si daca schimbul de epistole dintre dumnealor va fi publicat in timp util intr-un volum pentru lansare la urmatorul targ de carte.
  • Dblair spune:
    Trebuie sa recunoastem ca explicatia “academica” pe care o ofera Dl DPA pt “rant”-ul initial si limbajul folosit este induiosatoare prin stufosenia limbajului pseudo intelectual. De fapt in mod fascinant cele 2 texte ofera o imagine mai completa a dlui DPA. Incercarea de umor in furia textului este delicioasa. Lasam pe cititori sa-si formuleze propriile opinii, desi persoane ca dl Brebenel ofera un raspuns destul de pertinent. Dle Tismaneanu, sorry dar suntem bine dincolo de rezervele pudibonde. Vedeti dvstra de aceea este o lume intreaga intre un Charlie Rose si un Rush Limbaugh. Asta este valid dincolo de taberele ideologice, si aici in US se numeste ….. “taste”. Pt a incheia intr-o nota de umor recomand acest segment din Jon Stewart show (cred ca il apreciati poate?) despre Koch Brothers. Al caror sprijin pt Mason University nu a reusit din pacate sa o ridice de la pozitia de 2nd rate university. In incheiere vreau sa va spun ca luarile de cuvant ale presedintelui actual al Ro nu sunt deloc incurajatoare. Va multumim si dvstra si mai ales dlui DPA – it was a good read. Best regards.
    • Dragos Paul AligicaD P Aligica spune:
      Dumnezeule, iar? Dumneata, omule, chiar nu realizezi dupa atata vreme ca toti cei in cauza -inclusiv subsemnatul- stiu bine cine esti de fapt in viata reala? Nu sesizezi cat de penibil este modul asta obsesiv in care iti scoti capul ici si colo prin diferite forumuri pitulat sub varii nume ca sa reciclezi mantre si clisee din discursul stangist juvenil occidental scremandu-te sa pari informat, inteligent, sau cult?
      Te bagi singur in seama si nici macar nu o faci asumandu-ti identitatea. De ce? Nu stiu. Macar atat: daca tot te dai in spectacol, macar fa-o in nume propriu. Habar nu am de ce nu o faci: Nu esti confortabil cu propria persoana si identitate? Realizezi totusi instincitv cat de penibile si puerile sunt interventiile tale si simti o oarece jena? Nu te condamn. Orice om normal cu farama de bun simt si respect de sine ar fi jenat sa asume public asa ceva. Dar atunci de ce te expui? Prostie pura de gradul doi? Habar nu am.
      Rezutatul e grotesc. O caricatura venita din lumea corectitudinii politice bantuie forumurile. Un nefericit victima a dictionarului idelor luate de-a gata: frustrat, ingust la minte, las, purtator de ideologie de la comedy channel, se baga in seama singur sub varii pseudonime si fixatii personalizate prin forumurile de limba romana sa ma demaste ca sunt parte la o conspiratie cosmica impotriva junimii progresiste bienpansante. Vezi-ti omule de meseria si viata dumitale. E plin internetul de tambalagii ideologici dezaxati pleacti de-acasa sa schimbe lumea.
                   http://www.contributors.ro/editorial/il-mai-%C8%9Bine%C8%9Bi-minte-pe-relu-                              fenechiu-despre-gafele-preziden%C8%9Biale-ale-d-lui-klaus-iohannis/                

Textul incriminat si de la care a pornit discutia de mai sus :

“Da. Exact astea erau problemele sistemului de justitie din Romania: „Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic.” Astea erau marile prioritati!? Stii ceva? Hai sictir! ( s.n.) Asta nu merita nici macar un comentariu sau o analiza. Merita un sanatos si neaos: Hai sictir! (s.n.). Ca, stii, noi suntem aici mai spre Balcani si nu ne ferim de exotisme.(s.n.)"


Despre agresivitatea verbala si atacul la persoana :
Mineriada virtuala a domnului Dragos Paul Aligica


Niciun comentariu: