Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 23 decembrie 2014

Cultura invectivei si absenta moderarii din spatiul public



Dupa 25 de ani de la Revolutie , societatea romaneasca este inca bolnava si are inca un drum foarte lung de parcurs pana la aparitia  normalitatii sociale si civice si pana la reaparitia comportamentului si dialogului civilizat. Dincolo de modelele toxice oferite in principal de clasa politica de pana acum , o cauza esentiala este absenta moderarii dialogului civic existent in mass-media de la noi. 
Aceasta situatie cronica are explicatii multiple. Pasivitatea si lipsa de reactie a Consiliului National al Audiovizualului este dublata de nerespectarea unui cod deontologic al moderatorilor TV , de nerespectarea unui cod deontologic al ziaristilor , de absenta moderarii pentru forum-urile ziarelor si platformelor online ,etc. 
Daca la acestea adaugam si comportamentul greu de inteles al unor  lideri de opinie care pur si simplu au promovat uneori in spatiul public , si prin puterea exemplului, limbajul mahalalei sau satrei , avem un tablou complet al balamucului social de la noi. 
Cel mai recent exemplu furnizat de bestiarul nostru social este  discutia de mai jos , greu de privit, de suportat, si de ascultat de orice om educat si civilizat . Aceasta discutie de neimaginat intr-o democratie cu traditie si intr-o tara civilizata si europeana,  este emblematica prin comportamentul unui singur invitat incalca toate regulile unui dialog normal, civilizat si european : 









Din nefericire, si exact ca in cazul discutiilor de pe forum-urile ziarelor si platformelor online unde limbajul a regresat de multe ori pana la nivelul grotei *) , pentru aceasta situatie nu este vinovat numai invitatul ci si moderatoarea care , nu se stie de ce, ezita sa-si exercite drepturile si obligatiile deontologice si recunoaste acest lucru din proprie initiativa :


" Eu sunt moderatoare , dar daca ar trebui sa respect toate normele deontologice ale acestei emisiuni (s.n.) poate ar trebui sa va dau afara (s.n.) ". 

Sorina Matei


In acest caz , ca si in alte cazuri similare de altfel , nu aflam de loc CINE sau CE o opreste pe moderatoare sa respecte normele deontologice ale emisiunii si sa opreasca ab initio acest tip de comportament anormal care permite unui invitat sa jigneasca si interlocutorii , si telespectorii .
Altfel spus , expunerea prelungita a cetatenilor si a societatii in general la doza zilnica de ura si de vulgaritate administrate cinic de acest gen de interlocutori si "agenti de influenta" timp de 25 de ani , au condus la un climat social absolut insuportabil care a indepartat cetatenii si de viata politica , si de viata civica.
Din aceste considerente , este nevoie nu numai de un altfel de politica , ci si de un altfel de civism si de societate civica, dar aceasta este o sarcina mult mai grea decat castigarea unor alegeri.





Nota

*) Din fericire , exista o initiativa la nivel european care reinstituie climatul social normal aratand ca
moderarea dialogului social este o obligatie morala si legala pentru orice instanta responsabila :

 http://www.mediafax.ro/cultura-media/cedo-a-decis-site-urile-sunt-responsabile-legal-pentru-comentariile-lasate-de-utilizatori-11497903

Niciun comentariu: