Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 10 februarie 2015

Un nou stil de comunicare publica


Comentariul de mai jos a fost postat la un articol aparut pe Contributors.ro



Avem in fata un articol analitic, concis, argumentat , non-emotional si reprezentativ pentru noul val al publicistilor romani cu mentalitate democrata , educatie europeana si preocupati sincer de evolutia societatii romanesti.
Prin argumentarea clara si eleganta , articolul trece dincolo de articolele clasice de opinie de la noi care se bazeaza de multe ori pe partizanat (declarat sau nu ) sugestii , emotii , si manipularea perceptiilor cititorilor.
In acest caz , diagnosticul institutional al unei perioade cheie din evolutia societatii romanesti este realizat in maniera neutra specifica abordarilor non-partizane. Profilele celor doi presedinti atat de diferiti dar in acelasi timp atat de complementari si atat de necesari pentru societatea romaneasca actuala, sunt facute cu mana sigura si in tuse profesioniste . Autoarea a judecat faptele, nu persoanele si nu a acordat un cec in alb nici lui Traian Basescu , nici lui Klaus Johannis . Si bine a facut.
Pe de alta parte, daca reusim sa ne gandim o clipa la viitorul contrafactual , nu cred ca in afara lui Traian Basescu ar mai fi existat la noi o personalitate politica in stare sa duca o asemenea lupta timp de 10 ani si cu asemenea rezultate incontestabile vizibile in plan intern si in plan extern ( una din explicatiile posibile este aceea ca dincolo de personalitatea sa aparte, a cunoscut foarte bine si sistemul si oamenii lui , deci si vulnerabilitatile lor , pentru ca nu poti lupta eficient cu un adversar daca nu il cunosti ). Cei care il acuza cu ipocrizie pe Traian Basescu ca lasa in urma ” o vraiște instituțională de nedescris, un wasteland generalizat ” , uita cu aceeasi ipocrizie de uluitorul asalt institutional din 2012 care a luat prin surprindere in aceeasi masura si romanii, dar si UE si USA.
In acelasi sens, cred ca orice persoana onesta si de buna credinta intelege situatia-limita in care se afla Klaus Johannis , un om atasat sincer valorilor democratice, care crede in virtutile educatiei si in valorile civilizatiei romanesti si europene avand si ceea ce se numeste constiinta morala ( pana la proba contrarie, buna-credinta se prezuma intotdeauna ) , dar care ajunge brusc in groapa cu lei si in cuibul de vipere al politicii dambovitene…
Opinia mea este ca in cazul de fata articolul propune un nou stil de comunicare publica bazat pe sinceritate, onestitate , competenta si fair-play care exclud stilul primitiv atat de extins in publicistica romaneasca, dovada fiind chiar reactiile ( uneori nemotivate , gratuite sau chiar viscerale ) la acest articol care uneori degenereaza in atac la persoana ( pentru unii cititori aflati sub pseudonim este probabil enervant ca tanarul autor are o gandire clara de jurist , studii in Occident , iar pe deasupra mai indrazneste sa fie si femeie , deci inca un motiv subliminal sa fie atacata de cei aflati in timpul serviciului si in ture ).
N.B. Pentru criticii viscerali ai presedintelui Johannis ( o axioma a atacului la persoana : “cu cat este mai educat si civilizat atacatul , cu atat este mai grobian si mai jignitor atacul” ) , propun un experiment ideal :
Incercati pentru o secunda sa va imaginati ca sunteti (fost) profesor de fizica cu definitivat , (fost) inspector general de invatamant , ( fost) primar al unui oras celebru , si in toate aceste ipostaze cu rezultate remarcabile , dar fara ca acestea sa implice relatiile, pilele, interlopii, coruptia , serviciile sau fosta Securitate ( este foarte greu, dar nu imposibil ) . Daca ati reusit sa internalizati imaginea, teleportati-va in gand cu pseudonim cu tot la Cotroceni ( sub acoperire constiinta morala nu este obligatorie… ) si spuneti-ne tuturor ce ati face in locul presedintelui ales. Asteptam cu interes.

Niciun comentariu: