Elita discreta pro România


ELITA DISCRETA PRO ROMANIA

Este elita formata din acele personalitati de exceptie si independente fata de sistemul de aici , dar care cunosc si inteleg Romania si problemele ei , sau chiar cunosc limba romana , inteleg spiritualitatea romaneasca si in mod dezinteresat , onest si responsabil fac pentru Romania poate mai mult decat reprezentatii ei formali si elitele ei oficiale :

Principele Charles, Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland to Romania, Catherine Durandin , Dennis Deletant , Tom Gallagher, Dr. Peter Gross , Jean Lauxerois , Katherine Verdery,, Steven van Groningen, Leslie Hawke

marți, 17 februarie 2015

Societatea civila intre megastructurile informationale si societatea in civil


1.De la societatea civila la societatea informationala 
2.Structurarea clara si transparenta a sectorului non- guvernamental (Spania) 
3.Structurarea neclara si netransparenta a sectorului non-guvernamental ( Romania )

4.Controlul sectorului non-guvernamental si dependentele fata de stat


4.1. Controlul Camerei Deputatilor 
4.2. Controlul Ministerului Justitiei 
4.3. Controlul de stat prin dependenta de resurse si "statutul de utilitate publica"

5. Spatiul civic n-dimensional, megastructurile informationale si principiul fractalilor


5.0 Societatea informationala si dosarul Microsoft  
5.1.Configuratia mediului civic actual 
5.2. Dinamica si profilul organizatiilor civice 
5.3. Megastructurile informationale

6. Deturnarea valorilor societatii civile , a sensului si scopului miscarilor civice de la noi 

6.0 De la societatea civila la piata constiintei civice

6.1 Problema finantarii externe
6.2 De la societatea civila la societatea in civil
6.2.0 Modelul general
6.2.1 Replicarea organizatiilor
6.2.2.Confiscarea simbolurilor
6.2.3.Infiltrarea , racolarea si exportul liderilor
6.2.4.Resetarea sistemului de valori al societatii
6.2.4.0. Starea de parabioza
6.2.4.1. Piruetele axiologice si morale ale liderilor civici
6.2.4.2. Destructurarea sistemului de valori si confuzia morala
6.2.4.3. Terapia de soc aplicata societatii romanesti
6.2.4.4. De la sindromul Babel la spirala tacerii
6.2.4.5. Noua agenda a societatii civile
7. Concluzii 





  1.De la societatea civila la societatea informationala 

" Ce este mai important: să fiu un cetățean conștient și responsabil și să particip la evoluția politică sau socială a țării, ceea ce este foarte nobil din partea oricui să o facă, dar… ce se întâmplă cu persoana mea, ce se întâmplă cu ceea ce este în mine însumi? " 
Andrei Serban

...în condiţiile moderne ale “războiului asimetric”, controlul opiniei publice a devenit mai decisiv decât obținerea victoriei pe teren militar ". Olavo de Carvalho 
“Societatea civila” nu inseamna ONG-uri, inseamna ce face fiecare in timpul lui liber pt societatea in care traieste. Nu multa lume isi doreste sa devina politician. Pe urma, nu trebuie sa idealizam societatea civila organizata, si nici sa n-o consideram reprezentativa pentru societate sau democratica. Diferenta dintre ONG-uri si politicieni e ca ONG-urile se reprezinta pe ele insele si convingerile proprii ale oamenilor care le-au infiintat, in timp ce politicienii sunt alesi in mod democratic. ONG-urile isi reprezinta proprii membri, politicienii pe cei care i-au votat. (s.n.). Otilia Nutu

"Pe 4 aprilie 2013 Autoritatea Națională pentru Certificări a aprobat standardul ocupațional pentru ocupația "ANALIST DE INFORMATII" (cod COR 242224).


Una din marile sperante ale cetatenilor romani care doreau sa traiasca intr-o democratie europeana  a reprezentat-o societatea civila si organizatiile ei non-guvermanentale ( ONG-uri, asociatii, fundatii,etc.).
Dupa 25 de ani putem face un scurt bilant al realizarii acestei sperante ( sau mai bine zis , iluzii ) in Romania .La nivel general,  teoria spune ca o organizatie non-guvermentala (ONG) este o institutie care lucreaza independent de activitatea guvernului , desi din start unele ONG-uri sunt parțial sau integral finanțate de acesta. In acest caz  vorbim de GONG-uri ( ONG-uri finantate de stat ) respectiv de organizatii controlate practic de stat in mod direct sau indirect .
La nivel global , Helmut K. Anheier estima numărul organizațiilor non-guvernamentale internaționale la peste 40.000 dar acest numar este depasit cu mult de numarul organizatiilor non-guvermentale nationale ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C8%9Bie_neguvernamental%C4%83)
La nivel european Rusia (interesant !)  conduce detasat cu 400.000 de ONG-uri, iar in zona asiatica se estimeaza ca India are intre 1 pana la 2 milioane de ONG-uri ( la fel de interesant ).
Cum era de asteptat, in comparatie cu alte state europene Romania are probleme serioase si la acest capitol.






    2.Structurarea clara si transparenta a sectorului 
        non-guvernamental 
       (Spania)

Un exemplu de structurare clara si transparenta a sectorului non-guvernamental avem in Spania . O simpla privire pe portalul de mai jos in care sunt inregistrate toate ONG-urile  active este edificatoare pentru o imagine asupra organizatiilor non-guvernamentale din aceasta tara si asupra profilului lor.










3.Structurarea neclara si netransparenta a sectorului 
        non-guvernamental 
       (Romania)


La noi, cum era de asteptat,  lucrurile stau cu totul diferit. Daca vrem sa consultam Portalul societatii civile din Romania , trebuie sa fie de la sine inteles ca nu ne aflam in Spania . Mai exact, cetatenii care doresc sa-si faca o imagine asupra organizatiilor non-guvernamentale de la noi  si asupra profilului lor sunt plimbati de la Ana la Caiafa si sunt pur si simplu bramburiti intre denumiri, link-uri si site-uri aflate in bucla. 
Cea mai buna demonstratie o constituie păcăleala  cu Catalogul Societatii Civile din Romania pe care il gasim scris cu litere microscopice si ratacit in tranzitie pe un site de "stiri despre ONG-uri" :




Sursa : http://www.stiriong.ro/rezultatele-cautarii-csc/vrs/



Conform acestui proiect de cercetare , inca din 2008 ar fi trebuit creata o baza de date cu informatii relevante despre sectorul ONG de la noi care sa includa profilul a cel putin 7000 de asemenea organizatii : 



Sursahttp://www.fdsc.ro/catalogul-societatii-civile-din-romania


Finis coronat opus. Aflam  din marea cercetare ca cele 7000 de ONG-uri propuse initial drept tinta s-au redus la maximum 2500 respectiv o baza de date de 78 de pagini ( mai exact , fiecare pagina nu este decat o listare microscopica pe verticala a aproximativ 30 de denumiri ) : 

http://www.stiriong.ro/rezultatele-cautarii-csc/vrs/...
http://www.stiriong.ro/rezultatele-cautarii-csc/vrs/pg/78

Rezultatul final inseamna aproximativ  2340 de ONG-uri inventariate ( pana la 7000 propuse initial avem o oaresce diferenta ) dintre care una ( Uniunea Studenteasca Maghiara din Cluj ) este inregistrata de doua ori si sub acelasi cod fiscal (http://www.stiriong.ro/detaliu-csc/vrs/IDcsc/641http://www.stiriong.ro/detaliu-csc/vrs/IDcsc/3239 ) . 
Acest rezultat este confirmat indirect printr-o cercetare
(http://www.fdsc.ro/library/conferinta%20vio%207%20oct/Barometrul%20liderilor%20ONG_rezultate.pdf)  prezentata in aceeasi sursa ( http://www.fdsc.ro/catalogul-societatii-civile-din-romania) de unde aflam ca a fost facuta o baza de date care cuprinde de fapt numai 2297 de organizatii neguvernamentale  iar aceasta baza de date a fost realizata pe baza inscrierilor voluntare  ale organizatiilor respective : 


http://www.fdsc.ro/library/conferinta%20vio%207%20oct/Barometrul%20liderilor%20ONG_rezultate.pdf


Intre noi fie vorba, o astfel de "cercetare / listare" putea realiza chiar si un elev de liceu cu acces la Internet , si pentru mult mai putin.







                                 4. Controlul  sectorului non-guvernamental prin crearea
                           dependentelor  fata de stat si deturnarea valorilor societatii civile
                                                                    ( Romania)


                                                             4.1. Controlul Camerei Deputatilor 
                                                             4.2. Controlul Ministerului Justitiei 
                                                             4.3. Controlul de stat prin dependenta de resurse si                                                                                  "statutul de  utilitate publica"



In Romania situatia este complet diferita . Mai intai , avem o dubla inregistare a ONG-urilor respectiv la Camera Deputatilor si la Ministerul Justitiei , inregistrare care inseamna in acelasi timp si controlul statului asupra lor inclusiv  prin controlul resurselor alocate  si paralelism , respectiv confundarea in unele cazuri a atributiilor si domeniilor de activitate , iar in final o alta monitorizare prin controlul resurselor alocate.





4.1. Controlul Camerei Deputatilor 

In acest caz avem o prima distinctie intre ONG-urile inregistrate si intre ONG-urile acreditate care au dreptul de acces si de participare  la sedintele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor :

Lista ONG-uri inregistrate (http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate)- 613
Lista ONG-urilor acreditate (http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.chest_aprobate?par=1 )-175



Lista pe domenii  :

 12. RELIGIE- 5
12.1  Culte12.2  Asociaţii religioase
 13. ALTELE - 49

Total (inclusiv subdomenii) 1604

( Sursa : http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.pe_dom)



Concret, daca privim lista oficiala a comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor (http://www.cdep.ro/informatii_publice/ong.pe_com )
cu care organizatiile non-guvernamentale sunt interesate sa colaboreze , observam ca unele din aceste domenii de activitate  reprezinta o inovatie absoluta pentru domeniul de activitate al ONG-urilor  ( exemple : "Aparare" ; "Politica externa" ; "Tehnologia informatiei" ; "Economie" ; "Buget" ; "Agricultura",etc. ) .
Altfel spus, prin aparitia unor asemenea paralelisme fortate , domeniul de actiune al statului se suprapune peste domeniul de actiune al ONG-urilor si invers,  ceea ce constituie o forma foarte ingenioasa de capusare a societatii civile care poate deveni o rampa  de lansare a GONG-urilor (http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/) care toaca bani publici, sau se transforma pe nesimtite  intr-o  "societate in civil " .
Sa rezumam. Camera Deputatilor are un anumit control asupra a 788  ONG-uri inregistrate si/sau acreditate si asupra a 1604 ONG-uri inregistrate pe subdomenii.

Total 2392





4.2. Controlul Ministerului Justitiei

In acest caz controlul este facut prin instituirea unui regim juridic ( respectiv cu sau fara scop patrimonial) iar rezultatul total este o lista de peste 1300 de pagini numai cu asociatiile existente la noi :




Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – asociatii : 
partea I ( 700p )  -37157 asociatii  
partea a II-a ( 615p ) - 68428-37157= 31271 asociatii
Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – fundatii -( 493p ) 18065
Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – federatii - ( 46p ) 1029
Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – uniuni -  ( 26p ) 705
Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – persoane juridice straine - (2p) 29
Indexul persoanelor juridice fără scop patrimonial – neprecizate - ( 11p ) - 334
Sursahttp://www.just.ro/MinisterulJusti%C8%9Biei/RegistrulNa%C5%A3ionalONG/tabid/91/Default.aspx
         Total - 88590




                              4.3. Controlul de stat prin dependenta de resurse sau 
                                     "statutul de utilitate publica"


Este o dependenta propusa de stat prin alocarea discretionara a fondurilor respectiv prin interpretarea subiectiva a acestui statut care  poate favoriza unele tipuri de organizatii si poate inhiba altele.
În baza OG 26/2000  , recunoașterea statutului de utilitate publică conferă asociației sau fundației o serie de obligații și drepturi, printre care dreptul de a i se atribui în folosință gratuită bunuri proprietate publică, dreptul preferențial la resurse provenite din bugetul de stat și din bugetele locale, obligația de a menține cel puțin nivelul activității și performanțele care au determinat recunoașterea,etc.
In 2009 chestiunea a fost transata de catre Presedintele Comisiei Juridice de numiri,disciplina, imunitati si validari din Senatul Romaniei iar rezultatul de atunci a fost o lista de 101 asociatii si fundatii recunoscute ca fiind de autoritate publica.




  


5. Spatiul civic n-dimensional, megastructurile informationale si principiul fractalilor


                                                           5.0  Societatea informationala si dosarul Microsoft                                                                                     5.1. Configuratia mediului civic actual
                                                           5.2. Dinamica si profilul organizatiilor civice
                                                           5.3. Megastructurile informationale - un nou tip de 
                                                                  organizatii civice
     

" Sunt multe organizaţii-fantomă care derulează tot felul de proiecte, fac tot felul de combinaţii de care nici dracul nu ştie. Şi e foarte greu, pentru că decredibilizează tot mediul ONG-istic"
Mihail Bumbeş
adev.ro/mxzl8f

Spatiul civic de la noi a avut o dezvoltare exploziva de tip brownian prin aparitia unor megastructuri informationale  civice care  par sa urmeze un  principiu al fractalilor sociali  ( o ilustrare intuitiva poate fi " Wiener proces" de mai jos  ).  In acest sens, exista corespondente si osmoze suspecte intre ONG-urile clasice ( organizatii nonguvernamentale, asociatii, fundatii, federatii, confederatii, uniuni,etc.  )  megastructurile informationale clasice ( de stat ), mediul de afaceri  si a aparut chiar propunerea suspecta de a legaliza si la noi GONG-urile :

Ar fi o noutate să apară asociaţii care să aibă obiective politice şi economice, nu doar obiective referitoare la reforma morală a societăţii. S-ar putea ca din această zonă să plece presiunea, pentru că, dacă aceste obiective vor fi foarte bine formulate, foarte bine comunicate, ele vor avea şi foarte mulţi susţinători. Şi cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât nu mai poţi fi ignorat, adică partidele, într-un fel sau altul, se vor reaşeza după aceste semnale pe care le dai.” Sebastian Lazaroiu  http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/sa-nu-le-dam-ong-urilor-liber-la-obiective-politice/

Rezultatul este aparitia unui spatiu civic n -dimensional in care distinctia intre guvernamental si non-guvernamental dispare , organizatiile civice devin partenere in organizatiile de stat  si invers, pe scurt nu mai stie stanga ce face dreapta dar in acelasi timp , toate, ca sa folosim o exprimare cosmologica , sunt atasate la aceeasi "linie de univers" :


Wikipedia
Brownian motion (Wiener process)


Cu toata aceasta dezvoltare haotica , megastructurile informationale sunt intrinsec legate intre ele prin coordonatele spatiului civic si prin dependenta obligatorie de finantari externe sau interne . Ca atare, conexiunile lor si simpla urmarire a traseului banilor ("follow the money") , ar putea furniza date interesante legate despre caracterul organizatiilor si eficienta lor in raport cu obiectivele declarate. Din nefericire, in spatiul civic nu exista si instante interesante care sa poata face acest tip de investigatii pentru ca din acest punct de vedere mediul civic este la fel de independent si de opac cum este B.O.R.-ul.






                    5.0. Societatea informationala si dosarul Microsoft   

Dezvoltarea haotica  din spatiul civic nu este de fapt decat un reflex al nestructurarii si nedeterminarii existente in structurile birocratice kafkiene gestate si intretinute sub umbrela statului care , prin mirificii lui functionari aflati "in slujba lor" si nu a cetatenilor si dupa principiul lui Midas transforma aproape tot ce ating in sursa de venit . Generoasele proiecte europene destinate societatii informationale ,  e-guvernarii , educatiei,etc. care ar trebui sa aduca transparenta , normalitate si echilibru social si sa (re)conecteze Romania la civilizatia europeana si occidentala,  devin astfel strategii perfecte de deturnare a banului public : 

Pe 27 mai ( 2009-n.n. ) a avut loc o întâlnire între ministru Gabriel Sandu și Florin Lupescu, director al directoratului "Rezolvarea problemelor societății prin TIC" din cadrul Directoratului General pentru Societatea Informațională și Media al Comisiei Europene (s.n.).Cu prilejul acestei discuții Lupescu l-a felicitat pe ministrul român pentru semnarea primului contract de finanțare în domeniul e-sănătății și a urat succes părții române în implementarea proiectelor prezentate, proiecte ce vor permite eficientizarea sistemului de guvernare din România spre beneficiul cetățenilor (s.n.). http://www.comunic.ro/article/ministru-gabriel-sandu-s-%C3%AEnt%C3%A2lnit-cu-florin-lupescu-director-%C3%AEn-cadrul-comisiei-europene-0  
Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan au fost arestaţi la 29 octombrie (2014-n.n.), în dosarul licenţelor Microsoft, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani (s.n.) . http://www.mediafax.ro/social/dorin-cocos-gheorghe-stefan-gabriel-sandu-si-nicolae-dumitru-in-arest-inca-30-de-zile-13642535
Rezultatul a fost final a fost  MicrosoftGate , un megadosar de coruptie investigat pana si de F.B.I. 
http://www.gandul.info/stiri/microsoftgate-lista-politicienilor-si-afaceristilor-implicati-in-megadosarul-licentelor-it-13793600 
http://adevarul.ro/news/eveniment/teodor-melescanu-sustine-dosarul-microsoftgate-pornit-fbi-1_5428fe620d133766a883296a/index.html




                    5.1.  Configuratia mediului civic actual

Intre configuratia civica  formala prezentata de catre  Catalogul Societatii Civile ( 2297 ONG-uri auto-numarate pe bani grei )  ,  cea monitorizata de catre Camera Deputatilor ( 2392 ONG-uri ) si configuratia civica prezentata de Ministerul Justitiei ( 88590 ONG-uri ) se pare ca nu exista corespondente biunivoce.

Ceva mai recent ( 2013) , indexul sustenabilitatii organizatiilor societatii civile din Romania (http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf ) certifica in mod cert viabilitatea financiara a acestor organizatii :



http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pd


si invoca dintr-un vag Registru National ONG un numar de 85.623 de organizatii non-profit dar din care numai o treime sunt active  :


"  Registrul Național ONG cuprinde 85.623 organizații nonprofit înregistrate oficial. Cele mai multe dintre acestea sunt asociații (65.642) și fundații (17.963). Pe baza trendurilor din anii anteriori se estimează că doar sub o treime dintre acestea sunt active." p.2. http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pd


In acest caz "treimea activa" este probabil singura beneficiara a fondurilor alocate si din acest punct de vedere are sansa de a cheltui legal si pentru propasirea societatii civile aproape 10.000.000 de euro pentru obiective ca cele de mai jos : 



Componente
Alocarea totală pentru Runda 2
Subcomponente
Componenta 1. IMPLICARE 
Obiectiv: încurajarea cetățeniei active și participării la viața comunității, asigurarea respectării și aplicării valorilor democratice fundamentale.
2.400.000 Euro
 1.1. Participare la luarea deciziilor și implicare comunitară
 1.2. Voluntariat
 1.3. Încurajarea valorilor democratice
Componenta 2. JUSTIȚIE SOCIALĂ
Obiectiv: contribuția la combaterea excluziunii sociale și reducerea disparităților din cadrul societății și dintre diversele grupuri din societate.
1.512.635 Euro
 2.1. Dezvoltarea comunităților rurale interetnice
 2.2. Combaterea inegalităților sociale, sărăciei și excluziunii
Componenta 3. DEZVOLTARE DURABILĂ
Obiectiv: susținerea dezvoltării durabile și îmbunătățireastării mediului în România, prin contribuția ONG-urilor si prin participare publică.
1.400.000 Euro
N/A
Obiectiv: creșterea accesului și furnizarea de servicii sociale și de bază pentru grupuri vulnerabile.
3.200.000 Euro
N/A
Obiectiv: contribuţia la dezvoltarea generală a  sectorului ONG în România şi dezvoltarea de rețele, coaliții și think tank-uri eficace.

1.100.000 Euro
 5.1. Sprijin pentru coaliții și rețele la nivel regional și național și pentru think tank-uri
 5.2. Sprijin pentru inițiative care contribuie la dezvoltarea unui cadru favorabil pentru ONG-uri în România și creșterea reprezentării sectorului neguvernamental
 5.3. Consolidarea bazei de membri și voluntari ai organizațiilor neguvernamentale și creșterea participării membrilor / voluntarilor în activitățile organizaţiilor
http://fondong.fdsc.ro/informatii-generale-fond-ong

Exemplu de "obiective clare" pentru care se aloca fix 1.100.000 de euro care pot ajunge nu se stie unde pentru ca nu se stie de fapt ce inseamna   : 


5.1. Sprijin pentru coaliții ( s.n.-ce fel de coalitii  ?!)  și rețele(s.n.- ce fel... ?!)  la nivel regional și național și pentru think tank-uri ( s.n.- ce fel... ?!)
5.2. Sprijin pentru inițiative care contribuie la dezvoltarea unui cadru favorabil ( s.n.- ce inseamna ?!) pentru ONG-uri în România și creșterea reprezentării sectorului neguvernamental ( s.n.- cum ?!)
5.3. Consolidarea bazei ( s.n.- a cata oara in 25 de ani ?!)  de membri și voluntari ai organizațiilor neguvernamentale și creșterea participării membrilor / voluntarilor în activitățile organizaţiilor

La toate acestea mai trebui sa adaugam un element foarte interesant din realitatea sociala non-standard de la noi . Prin anii 2000 aproximativ , in librariile noastre putea fi vazut un Anuar al Societatii Civile care semana cu o carte de telefoane ( l-am frunzarit atunci intr-o librarie din Constanta ). Avea o coperta albastra , peste 300 de pagini scrise marunt si consemna peste 300.000 ( ?!) de ONG-uri ( asociatii, fundatii ,etc.,etc.). Oare unde or fi disparut toate acestea ?!
Altfel spus, spre deosebire de Spania unde un portal de o singura pagina a spus totul despre organizatiile civice existente in acea tara , aici ne confruntam volens-nolens cu o strategie a haosului civic in care nu stie stanga ce face dreapta , si nici invers ! De fapt, poate  ca asta se si doreste .





                                                      5.2. Dinamica si profilul organizatiilor civice

Una din problemele organizatiilor civice  la care nu exista un raspuns clar este aceea a selectiei liderilor si activistilor acestor organizatii civice ( respectiv ce proceduri si criterii de selectie  se aplica ) prin care organizatiile , dar si cetatenii , sa aiba garantia ca acestia le reprezinta cu adevarat interesele si ca aceste organizatii nu sunt folosite drept trambuline pentru alte interese . 
O simpla trecere in revista pe termen lung a rutelor sociale parcurse de unii politicieni si lideri civici ar arata imediat si cameleonismul lor social si osmoza oculta existenta intre spatiul civic , spatiul politic si spatiul serviciilor secrete ( dupa 1990 s-a auto-deconspirat un singur ofiter acoperit din presa  , dar nimeni nu stie cati ofiteri acoperiti exista in presa si cu atat mai putin in ONG-uri !)  dar nici o organizatie civica  nu s-a aratat interesata de aceaste probleme .
Singura referire la problema selectiei liderilor ONG-urilor apartine Sandrei Pralong,  fost lider al Fundatiei pentru o Societate Deschisa , care in presa anilor `90 dar si acum  sustinea si sustine   "politica usilor deschise" ( http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/07/20-de-ani-de-societate-deschisa.htm.) prin care afirma ca oricine poate deveni lider social sau activist civic (deci inclusiv cei care au facut in trecut politie politica ) :

"...regulile la Fundatia Soros erau foarte clare. Nu beneficiai de sprijin finaniar (burse, calatorii de studiu) daca mai fusesesi in strainatate in trecut. Era maniera noastra de “a aduce contoarele la zero”, favorizand pe cei ce tocmai fusesera defavorizati de vechiul sistem. Acestea fiind spuse, ne bazam pe cuvantul de onoare al aplicantului, nu aveam cum sa verificam spusele sale si nici nu ar fi fost indicat sa o facem deoarece ne-am fi transformat intr-un fel de politie – era exact lucrul de care voiam sa scapam. Voiam sa introducem un sistem in care sa poti avea incredere in spusele unui om. (s.n.)"

O a doua problema este legata chiar de lipsa de transparenta a ONG-urilor si fundatiilor care in unele cazuri nu isi prezinta clar "board-ul" ,  iar in alte cazuri  numarul real al membrilor care ramane o necunoscuta ca in cazul Ligii Studentilor Romani din Strainatate ( http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/) .
In sfarsit, prin lipsa de structurare si haosul inevitabil care o secondeaza , societatea civila este vulnerabila la diversiuni si dezinformari atat specifice mediului nostru social .
Cel mai recent exemplu este o " Scrisoarea deschisa a Diasporei Unite "
( http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-a-diasporei-catre-presedintele-ales-al-romaniei-domnul-klaus-werner-iohannis/) care se dovedeste in realitate o incercare de manipulare a agendei publice  printr-o organizatie fictiva formata din "grupuri informale"
( http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/11/atat-durat-linistea.html).





                    5.3 Megastructurile informationale - un nou tip de organizatii civice

In aceste conditii, profilul unor  organizatii civice devine unul hibrid in care prin strategia ingenioasa a parteneriatului , finantarea externa, ONG-urile , afacerile si  statul , se amesteca intr-o mixtura halucinanta .
Rezultatul este aparitia unor megastructuri civice (?) bizare, de tip non-standard, la intersectia dintre "de stat", public si privat , cu o simbolistica aparte, care se autodefinesc uneori "de drept privat" si care prin imaginea, statutul si activitatea lor contrariaza de multe ori asteptarile si reprezentarile cetatenilor asupra societatii civile.
In mod paradoxal aceste structuri civice  se definesc ,mai degraba prin lipsa transparentei in ceea ce priveste numarul lor real , finantarea, obiectivele , modul lor de conducere, selectia liderilor si rutele lor sociale ,etc. 

O asemenea megastructura se poate autodefini  drept :



ð  "... neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat (s.n.), fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice" ( ASOCIATIA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR SI PROMOVAREA PROGRAMELOR SI STRATEGIILOR DIN ROMANIA) ,



( vechiul logo )




Foarte interesante in acest caz sunt "dreptul privat" , elogiul pe care aceasta organizatie civila il face  "conducerii de tip militar" si mentiunea ambigua ca membrii ei se afla (gratuit ?)  in serviciul cetatenilor "pe parcursul intregii vieti profesionale" ( interesanta formulare ):


" S-a dovedit in timp ca, in armata, disciplina militara este garantul indeplinirii de succes a misiunilor de lupta(s.n.).
Intr-o institutie, respectarea regulilor de catre personal si asigurarea ordinii la locul de munca a demonstrat, tot in timp, ca asigura in mare succesul afacerii si implicit bunastarea angajatilor.
Disciplina muncii este fundamentala ptr. orice activitate umana . In sport, in familie, pe strada, pana si in joaca celor mici, totul se desfasoara conform unor reguli!
Insusiti-va regulile activitatii profesionale, acceptati-le ca pe o necesitate si respectati-le cu strictete. Veti fi apreciati de catre sefi si va veti asigura o mai mare eficienta a muncii.
Cand considerati ca una sau mai multe dintre ele va lezeaza drepturile sau demnitatea , aduceti acest lucru la cunostinta sefilor argumentandu-va parerea. Cu siguranta veti fi ascultati.
Acceptand sa munciti in cadrul organizatiei inseamna ca va insusiti idealurile proclamate de catre aceasta. Faceti un titlu de onoare respectand promovarea lor.
Fiti mandri de apartenenta la aceasta organizatie si luptati ptr. sporirea prestigiului ei dovedindu-va astfel atasamentul."
Pct.B. Pe parcursul intregii sale vieti profesionale, observatorul este aflat in serviciul cetatenilor, oferind asistenta in domeniul respectarii si apararii drepturilor legitime ale consumatorilor si promovarii produselor si serviciilor din Romania (s.n.).

Sursa :  http://www.protectia-consumatorilor.ro/structura-si-regulamentul-de-functionare-al-organismelor-ce-si-desfasoara-activitatea-in-cadrul-a-n-p-c-p-p-s-romania/




Cu cativa ani in urma , aceasta foarte interesanta organizatie reunea sub aceeasi umbrela un fel de "varza institutionala"  halucinanta (a) in care punea in acelasi coş , şi pe post de membri (b) , sefi ai unor institutii despre care se poate spune ca singurul lucru pe care il au in comun este functia de sef  : 

(a) " Asociatia Magistratilor din Romania, Jandarmeria Romana, Federatia Romana de Atletism, Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania - A.N.B.P.R., Gradinita nr. 111 cu Program Prelungit, Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania,  
Institutul de Cercetari Juridice , Politia Transporturi Feroviare Gara de Nord, Societatea de Scleroza Multipla, Asociatia Elite Art Club Unesco, Institutul National de Statistica, Politia Comunitara Sector 4, Asociatia pentru Siguranta Comunitara si Antidrog, Asociatia Mutuala Romania Franta "Louis Pasteur", Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatii,  
Centrul de Cercetari Financiare si Monetare "Victor Slavescu", Asociatia "Baschet Club Steaua Bucuresti", Asociatia "Totul pentru viata", Liga Dreptatii Impotriva Abuzurilor si Coruptiei din Romania, Fundatia pentru Tineret Dambovita, Primaria Dorna Candrenilor, etc." 
b)* Profesor Dr. Stefan Ragalie - Director Centrul de Economia Industriei si ServiciilorChestor de Politie Nelu Pop - Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane* Profesor Dr. Ene Dinga - Centrul de Cercetari Financiare si Monetare "Victor Slavescu"Prof. Univ. Dr. Marilena Uliescu - Institutul de Cercetari Juridice Eugen Ovidiu Chirovici -Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si CooperatiiVictor Babiuc - Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti - C.C.I.R.B.* Oprea Ion - Primaria Dorna Candrenilor* Medar Pantelimon - Asociatia "Baschet Club Steaua Bucureti"* Antoni Petru - Liga Dreptatii Impotriva Abuzurilor si Coruptiei din Romania* Marandei Cristian - Fundatia CRIMM* Adriana Craciun – vice presedinte de onoare Asociatia "Totul pentru viata"Chestor Sef de Politie Prof. Univ. Dr. - Agentia Nationala Antidrog * Ing. Fuleki Atila - Ing. Fuleki Atila - Asociatia Mutuala Romania Franta "Louis Pasteur"Nicolae Opris - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei* Alina Louisa Ciceu - Vicepresedinte de Onoare Generation Europe Foundation* Valentin Grigore - Fundatia pentru Tineret Dambovita* Nicolae Grozav - Asociatia "Actiunea"Chestor de Politie Vasile Dragoi * Claudia Torje - Societatea de Scleroza Multipla* Mihaela Dragomir- Asociatia Elite Art Club Unesco* Georgica Badarau - Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania* Jr. Gheorghe Comanescu - Asociatia pentru Siguranta Comunitara si Antidrog - Romania* Alexandrina Meresescu - Gradinita nr. 111 cu Program Prelungit* Prof. Univ. Dr. Vergil Voineagu - Institutul National de Statistica* Silvia Nestorescu - Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania - A.N.B.P.R.* Razvan Resmerita - Asociatia Centrul de Mediere Craiova* Neagoe Bacanu Daniel - Asociatia Mereu pentru Europa* Marian Cosmin - Asociatia Tinerilor ReformistiPivniceru Mona Maria - Asociatia Magistratilor din Romania* Bogdan Ghioara - Asociatia REPER21 - Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile* Ioana Opris - Asociatia pentru Politici Energetice din Romania (APER)* Sorin Matei - Federatia Romana de Atletism* Francisc Simon - Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR)Subcomisar Cristian Muscalescu - Politia Transporturi Feroviare Gara de NordGeneral Dr. Costica Silion - Jandarmeria RomanaConstantin Simion - Politia Comunitara Sector 4,etc.
Sursa : http://www.anpcppsr.ro/membrii.php ( acum link-ul nu mai este functional )

Din toate acestea mai exista acum doar  "grupuri de lucru" (http://www.protectia-consumatorilor.ro/grupuri-de-lucru/) si "institutii participante la sedintele Grupului de Lucru privind Solutionarea Alternativa a disputelor " ( sic!).  
Consumatorul sau cetateanul nu va intelege nici acum la ce participa si cum actioneaza aceste grupuri de lucru , si nici cum lucreaza institutiile in grup si in cadrul ANPCPPS pentru solutionarea alternativa a disputelor  , dar cel putin le poate identifica,  desi nu-i va folosi pentru ca nu va intelege nimic din aceasta insiruire : 


  • Asociatia Romana a Carnii
  • Confederatia Sindicala Cartel Alfa
  • Politia Locala Sector 5
  • ANCOM
  • Politia Locala Sector 4
  • Guvernul Romaniei
  • Baroul Bucuresti
  • Politia Locala Sector 2
  • Autoritatea Nationala de Supraveghere Financiara
  • Asociatia pentru Formare Profesionala
  • Politia Locala Sector 1
  • Institutul Bancar Roman
  • Federatia Nationala a Politistilor Locali din Romania
  • Politia Locala Sector 3
  • Senatul Romaniei – Comisia Juridica
  • Tribunalul Bucuresti -Judecatoria Sector 4
  • Inspectoratul General al Politiei de Frontiera
  • Institutul de Economie Mondiala
  • Ministerul Justitiei
  • Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane
  • Patronatul Serviciilor de Securitate
  • CONPIROM
  • Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara
  • ROMINVENT S.A.
  • Camera Nationala a Consilierilor in Propietate Industriala din Romania
  • Ministerul Educatiei Nationale
  • A.S.E -Facultatea de Marketing
  • Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie


In prezent, cu exceptia numelui presedintelui , in aceasta megastructura totul este confidential ( ca sa nu spunem secret ) , pana si numele expertilor agreati de asociatie ( http://www.protectia-consumatorilor.ro/lista-experti/) . Mai mult decat atat , aceasta asociatie nationala este la randul ei o asociatie de asociatii deoarece promoveaza sub propria sigla si o "federatie a asociatiilor de consumatori ".
In final, daca tot nu a inteles nimic , ramane in sarcina consumatorului sa aleaga intre a se adresa unei asociatii simple de consumatori, federatiei asociatiilor de consumatori, sau asociatiei nationale a consumatorilor .




ð" ...profesionala, cu personalitate juridică, de drept privat (s.n.), apolitică, autonomă şi independentă, de interes public, cu patrimoniu şi buget proprii" (Colegiul Psihologilor Romani)








In  cazul Colegiului Psihologilor din Romania si pe baza situatiei domeniului la momentul aparitiei organizatiei , poate fi prezentat si modul in care a fost proiectata arhitectura interna a acestei organizatii non-standard care mimeaza rolul unei organizatii civice aparuta , nu se stie de ce, printr-o lege organica ( http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_profesiei_psiholog.php ) si manifesta apucaturi de minister   :





FIGURA 1. Controlul social - infiltrarea si acapararea domeniului psihologic


Aceasta bizara organizatie se defineste cel mai bine exact prin ceea ce nu este :

" Cel mai ciudat lucru atunci cind e vorba de CPR (Colegiul Psihologilor din Romania) este statutul sau, ca organizatie sau ce o mai fi. De ce e ciudat ? Pai hai sa vedem. Conform legii este„este o organizatie profesionala, cu personalitate juridica, de drept privat, apolitica, autonoma si independenta, de interes public, cu patrimoniu si buget proprii.” Deci: 
1. CPR a fost infiintata prin Legea 213/2004, dar nu este o institutie de stat sau in subordinea unei institutii de stat. Nu exista nici un organism superior care sa o controleze. Oricum e ciudat sa infiintezi o organizatie privata printr-o lege speciala. Normal, organizatiile private se nasc din initiativa privata, si functioneaza in baza legilor deja existente. 
2. Desi s-a nascut din APR ( Asociatia Psihologilor Romani -n.n.), daca putem spune asa ceva, la ora actuala nu mai exista nici o legatura intre cele doua, cel putin la nivel formal. Nu numai ca CPR nu este subordonat APR, dar daca privim cum stau lucrurile, se pare ca de fapt e invers, APR a devenit o simpla agentie de stiri pentru CPR. In mod normal APR ar trebui sa fie o asociatie a tuturor psihologilor, iar CPR sa se ocupe doar de psihologii cu drept de libera practica. Din pacate APR nu face nimic din ceea ce ar trebui si ar putea sa faca, iar asta se intimpla si pentru ca oamenii care o conduc sunt implicati si in conducerea CPR, drept urmare n-o sa-si dea cu stangu’n dreptu’. 
3. CPR nu este nici ONG, pentru ca aceste organizatii au o lege speciala de infiintare si organizare, care presupune printre altele niste membri fondatori. Nefiind asociatie sau fundatie, nu se incadreaza nici in aceasta categorie. 
4. SRL sau SA nu este, ca nu are actionari si nu e infiintata conform legii respective. "
Sursa : http://www.psihologiaonline.ro/forum-mainmenu-69.html?func=view&id=246&catid=37

Rezultatul final al acestui statut ambiguu este un comportament suprarealist al unei organizatii ( http://sergiusimion.blogspot.ro/2013/08/suprarealismul-colegiului-psihologilor.html ) care nu mai are aproape nimic in comun cu psihologia democrata si europeana ( http://psihologiapsihologilor.blogspot.ro/2014/04/the-british-psychological-society.html).
In realitate,  preocuparile subterane ale maestrilor de ceremonii din Colegiul Psihologilor din Romania le concureaza pe cele ale preotilor din afacerile BOR pentru ca marcile al caror titular este CPR nu prea mai au  legatura cu psihologia , ci cu afacerile  :






Titularii marcii COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA  Nr. Titular Adresa Date de contact1 COLEGIUL PSIHOLOGILO******************** Str. Stoian Militaru********************     
Clase NISA inregistrate de marca COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA      
Clasa 35 Publicitate; gestiune afacerilor comerciale; administratie comerciala; lucrari de birou; import-export, lant de magazine.  
Clasa 41 Educatie; instruire; divertisment; activitati sportive si culturale.  
Clasa 42 Servicii stiintifice si tehnologice, precum si servicii de cercetare si de creatie, referitoare la acestea; servicii de analiza si cerectare industriala, crearea si dezvoltarea calculatoarelor si a programelor de calculator.  
Clasa 44 Servicii medicale; servicii veterinare; servicii de igiena si de ingrijire a frumusetii pentru oameni sau animale; servicii de agricultura, horticultura si de silvicultura.  
Clasa 45 Servicii juridice; servicii de siguranta pentru protejarea bunurilor si indivizilor; servicii personale si sociale oferite de catre terti destinate sa satisfaca nevoile indivizilor.  
Sursa:http://www.listamarci.ro/marca-colegiul-psihologilor-din-romania-157925.htm 




ð "...consortiu de companii si profesionisti" ; "furnizor de consultanta si training", "...publicatie nationala de referinta in domeniul fondurilor structurale si de coeziune si foloseste poze si informatii despre proiecte de succes de pe site-ul www.europa.eu cu acceptul Comisiei Europene."  ,etc. ( 
http://www.structural-consulting.ro/home; Fonduri-structurale.ro ; htttp://www.strcuctural-consulting.ro/home; http://www.proiecte-structurale.ro ) 



In acest caz distinctia dintre consortiu, firma, proiecte, profesionisti, furnizori, consiliere , informare etc. devine foarte laxa : 

Structural Consulting™ Group este un consortiu de companii si profesionisti ( s.n.) care are ca obiectiv sustinerea autoritatilor publice locale, regionale si nationale, precum si a sectorului de afaceri din Romania, prin asistenta tehnica si consultanta in accesarea si implementarea Fondurilor Structurale si de Coeziune din perspectiva dezvoltarii sustenabile prin proiecte.
Structural ConsultingTM Group este unul dintre furnizorii importanţi la nivel naţional în domeniile consultanţei şi trainingului în accesarea de fonduri europene, management şi implementare de proiecte. Asumându-şi un rol activ în promovarea „dezvoltării prin proiecte", compania a creat portalul www.fonduri-structurale.ro - lider de informare electronică şi sursă de referinţă privind fondurile europene în România. De curând, am lansat www.proiecte-structurale.ro, portal menit să ofere informații despre proiectele finanțate din fondurile europene, pe o piață cu o cerere din ce în ce mai acut manifestată în acest sens. proiecte-structurale.ro a luat naștere în urma multitudinii de solicitări din partea utilizatorilor site-ului fonduri-structurale.ro de a avea un site cu informații despre proiecte.(http://www.structural-consulting.ro/despre-noi )

Fonduri-structurale.ro este o publicatie nationala de referinta in domeniul fondurilor structurale si de coeziune si foloseste poze si informatii despre proiecte de succes de pe site-ul www.europa.eu cu acceptul Comisiei Europene. ( s.n.). Fonduri-structurale.ro este un proiect marca Structural Consulting™ Group menit sa ofere informare si consiliere in domeniul fondurilor structurale, pe o piata cu o cerere din ce in ce mai acut manifestata in acest sens. Portalul a obtinut in 2008 diploma de excelenta pentru popularizarea, gestionarea si pregatirea programelor co-finantate din Fonduri Europene.

Rezultatul este acela ca prin paradoxul tipic romanesc al autoreferintei  , o firma care  a primit un premiu de excelenta in domeniul absorbtiei fondurilor europene ( domeniu in care Romania se afla de fapt la coada Europei )  devine  partener intr-un proiect de-al sau . Pe de alta parte , daca parteneriatul este declarat in mod evident  , o provocare intelectuala cu adevarat interesanta este aceea de a gasi filiatii comune intre Asociatia pentru Implementarea Democratiei, SNSPA, Transparency International ,  platforma de business pentru IMM-uri ClubAfaceri.ro si ...Asociatia Comunelor din Romania (A.Co.R.) de exemplu : 


Partenerii Fonduri-structurale.ro 














ð" ( AID ROMANIA) organizaţie neguvernamentală şi non-profit al cărei scop principal este acela de a contribui la consolidarea democraţiei din România prin promovarea valorilor democratice, consolidarea instituţiilor democraţiei şi sprijinirea dezvoltării unei noi generaţii de lideri."






Partenerii acestei organizatii sunt absolut impresionanti :

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti - http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti - http://romania.usembassy.gov/
Ambasada Britanica la Bucuresti - http://ukinromania.fco.gov.uk/ro
Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti - http://www.bukarest.diplo.de/Vertretung/bukarest/ro/Startseite.html
Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti - http://romania.nlembassy.org/
Ambasada Austriei la Bucuresti - http://www.bmeia.gv.at/botschaft/bukarest.html
Ambasada Suediei la Bucuresti - http://www.swedenabroad.com/Start____26125.aspx
Ambasada Norvegiei la Bucuresti - http://www.norvegia.ro/
Ambasada Danemarcei la Bucuresti - http://www.danemarca.dk/index.php?b=9
Leadership Institute – Washington DC - http://www.leadershipinstitute.org/
Tiri – Making Integrity Work - http://www.tiri.org/
Hellenic Foundation for European and Foreign Policy - http://www.eliamep.gr/en
Human European Consultancy, Netherlands - http://www.humanconsultancy.com/index.htm
Saxion University, Netherlands - http://www.saxion.edu/
Academia de Politie « Alexandru Ioan Cuza » - http://www.academiadepolitie.ro/
Universitatea din Bucuresti - http://www.unibuc.ro/
Universitatea Titu Maiorescu - http://www.utm.ro/
Parlamentari din: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Norvegia
Secretariatul General al Guvernului Romaniei - http://www.sgg.ro/
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Sportului - http://www.edu.ro
Ministerul Administratiei si Internelor - http://www.mai.gov.ro/Home/index.htm
Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice - http://modernizare.mai.gov.ro
Directia Generala Anticoruptie - http://www.mai-dga.ro/
Ministerul Sanatatii - http://www.ms.ro/
Parlamentul Romaniei - http://www.parlament.ro/
Agentia Nationala de Integritate - http://www.integritate.eu/
Institutii ale Prefectului
Administratii Publice Locale
Consilii Judetene
Fonduri Structurale Finantari Europene - http://www.fonduri-structurale.ro/

Problema in cazul acestei organizatii este chiar statutul ei . Rezultatul final este un alt paradox tipic romanesc prin care societatea civila  "implementeaza" democratia cu ajutorul ...Ministerului de Interne  care in acest scop primeste ...fonduri europene  (http://www.evz.ro/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html?id_domain=4 )





ð " ...persoană juridică de drept privat ( s.n.) fără scop patrimonial, neguvernamentală şi autonomă, constituită prin asocierea liberă a membrilor săi, în conformitate cu prevederile legii." (Liga Studenţilor Români din Străinătate, prescurtat LSRS )






Organigrama acestei organizatii studentesti are o asemenea inflatie de vicepresedinti posturi si functii incat scopul ei pare mai degraba un design organizational pentru dublari, paralelisme si suprapuneri importat din birocratia kafkiana de stat , singura care poate asigura locuri de munca foarte caldute  : 



Organigrama LSRS
Sursa : www.lsrs.ro

Numarul de parteneri ai acestei organizatii care cu ceva timp in urma mentiona in mod expres ca se afla sub patronajul BNR , este impresionant  :









Foarte interesant ,  numai regulamentul de ordine si functionare al LSRS are are 88 de pagini (http://www.lsrs.ro/wp-content/uploads/2013/08/LSRS-Regulamentul-de-Organizare-si-Functionare-2012.pdf ) .
In  acest caz,  o analiza spectrala a acestei organizatii ( http://www.contributors.ro/dezbatere/emanatia-lui-zamolxe/) din care aflam si care sunt radacinile fondatorilor ei si o descriere a atmosferei interne din cadrul ei  (http://epochtimes-romania.com/news/o-alta-gala-a-tristei-ligi-a-studentilor-romani-din-strainatate---180021 )  ne arata in ce mod se pot impleti prezentul si trecutul intr-o organizatie pentru studenti dar gestionata dupa principiile birocratiei de stat de altadata.




ð" ( CRSCE) non-governmental and non-profit organization with a holistic approach in addressing traditional social issues. Our activities are dedicated for exploring new ideas and concepts from various fields, understanding the social impact of the global events, integrating and introducing new technologies, changing paradigms and facilitating dialogue for rethinking the modern society.One of our core values is the use of social media in order to empower communities and facilitate civil society initiatives as we provide support for think tanks, non-profit organizations and governmental institutions.CRSC Europe’s experimental management and organizational model is focused on social entrepreneurship, personal development, networking and life-long learning." 
http://www.crsceurope.org/about/ )




Aceasta  organizatie  non-standard sa-i spunem ( ca si in alte cazuri , nu prea se stie cine o finanteaza , cine o conduce si nici cine sunt de fapt membrii ei )  nu catadicseste sa-si exprime statutul in limba romana, probabil si pentru faptul  ca in realitate scopurile ei sunt atat de vagi  incat aceasta organizatie  se ocupa practic de orice si de totul , adica de nimic identificabil . Poate de aceea si partenerii ei sunt atat de diversi.
Organizatia se declara preocupata de impactul social al evenimentelor globale si doreste sa furnizeze un suport pentru restructurarea intregului mediu social,  dar demonstreaza in realitate preocupari cu mult mai terestre.

Unul din cele mai importante proiecte pentru care aceasta organizatie  isi asuma paternitatea si care poate fi identificat , este portalul  Scoala Online ( http://www.e-scoala.ro/).
Acest proiect "pentru consolidarea societatii civile dezvoltat de CRSC Europe" se doreste de tip educational ( e-learning ) dar  in realitate are un caracter eminamente eclectic.  
In acest caz grupul-tinta este format de fapt din grupuri-tinta complet diferite intre ele ( "Site-ul se adreseaza in principal persoanelor tinere cu varsta cuprinsa intre 15 – 25 ani dar se doreste sa fie si o mica enciclopedie in limba romana care sa poate fi accesata de oricine, indiferent de varsta " ) . 
Dupa modelul presei noastre tabloide de tip "saorma cu de toate " (http://adev.ro/ngh4og ) , dar si al unui activism civic prin care se amesteca elevii cu studentii dupa un model civic consacrat deja (http://www.militiaspirituala.ro/detalii.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=354) , si acest proiect amesteca de-a valma informatia cu entertainment-ul si elevii cu studentii,etc. chiar daca este vorba de grupuri de varsta diferite si cu interese cognitive complet diferite.  

Mai mult decat atat, scopurile proiectului sunt la fel de generale , vagi, eclectice si surprinzatoare ca si grupurile-tinta ( "Familiarizarea vizitatorilor cu forma de invatamant electronica la distanta, imbunatatirea procesului de invatamant, promovarea valorilor, incurajarea elevilor in deirectia studiului, perfectionarii, elaborarii de materiale stiintifice originale, informarea tinerilor, orientarea profesionala si consilierea studentilor.")http://www.e-scoala.ro/shared/index.html )

Daca la primul contact cu portalul suntem luati prin surprindere de faptul ca se considera  cool si trendy  amestecul jocurilor Barbie ale fetitelor (BARBIE DRESS UP | BARBIE SUPER TRENDY | BARBIE MAGIC ) cu universul studentesc( ex.RegieLive.ro) , ne revenim foarte repede atunci cand portalul trece la fel de abrupt de la jocurile cu papusi pentru fetite si jocurile "cu spanzuratoarea " pentru baieti, ... la pregatirea lor psihologica pentru lume si viata !
Concret , sub umbrela modernizarii si europenizarii scolii , pe un portal destinat elevilor si studentilor este promovovata de fapt o mentalitate de buncar ( http://www.e-scoala.ro/psihologie/index.html) care nu are nici o legatura logica cu apartenenta tarii noastre la N.A.T.O si U.E, ba chiar promoveaza exact contrariul .
Cu alte cuvinte se amesteca de-a valma antiterorismul, serviciile, militarii, politistii ,etc., cu o mentalitate ( paranoida ) de tip securist si descrie un univers social al neincrederii , suspiciunii si manipularii universale in care onestitatea sociala si componenta civica respectiv societatea civila , democratica si europeana constituie veriga lipsa .
Sub masca promovarii psihologiei , el este destinat de fapt indoctrinarii militare a adolescentilor, elevilor de liceu si studentilor de tip nou pentru " noua societate" care , chipurile, ar fi aparut exact in aceasta forma pe ruinele celei vechi , societate in care totul este de fapt manipulare si razboi psihologic:

"Nu mai exista un "al nostru" pur, totul este influenta, este rezultatul diversilor factori, cu un rol bine definit pe parcursul întregii vieti. Totul este manipulare, constienta sau nu, negativa sau pozitiva, în functie de interesele cui sunt satisfacute."
"Lasând la o parte faptul ca nu este prea clar ce se întelege prin obiective nationale, noua politica NATO pare ca vrea sa se departajeze de operatiile de înselare militara, de dezinformare, de minciuna, de propaganda." ( s.n.)
"Cu alte cuvinte, vrea sa dea o aura de rationalitate, de corectitudine, de nepartinire si de moralitate noului razboi psihologic. Dupa parerea mea, asta este tot o forma subtila de manipulare pentru a fi mai credibila."(s.n.)

In sfarsit, daca tot i-am pregatit pe elevi si studenti sa nu se lase manipulati de altii, putem sa-i pregatim preventiv si pentru consumul drogurilor ( sic!) printr-un referat nesemnat  prin care  sa-i invatam cum trebuie sa consume in interesul cercetarii ,  si ce ( de exemplu, LSD !) , dar cu justa masura ca nu cumva sa le faca vreun rau http://www.e-scoala.ro/referate/biologie_lsd.html ). 
Cum educatia si formarea  unei noi mentalitati presupun intotdeauna si asumarea responsabilitatii , aceasta exista,  dar nu la portalul care publica asemenea articole ("ScoalaOnline nu raspunde de continutul trimis de colaboratori. Acestia isi asuma responsabilitatea asupra informatiilor trimise spre publicare." ) , ci la autorii acestora care le pot semna (sau nu !).

ð " Club of Romania " 

Intram aici direct in zona organizatiilor ermetice care ofteaza dupa elitismul ocult al Grupului Biedelberg :




http://www.clubromania.org/



Acest club este vizibil doar prin ...intrarea in sala de conferinte  si prin secretarul lui Bogdan Gavrila. Singurul lucru cunoscut  despre acest club este ca a editat cartea 7 teme fundamentale pentru Romania :



http://www.clubromania.org/7-teme-fundamentale-pentru-romania/


„Să strângi laolaltă 59 de semnături grele ale vieții publice din România anului 2014, din domenii profesionale atât de diferite, de extracții culturale și sociale diverse, cu simpatii politice adeseori divergente este o performanță în sine, într-o lume românească în care tranșeele sunt atât de adânci încât nu se mai zăresc, uneori, nici chiar combatanții. Și performanța trebuie consemnată ca atare, dincolo de clitatea în sine a semnăturilor. Paginile strânse între coperțile acestui volum impunător reflectă spiritul unui dialog care se derulează deja de ani buni în cadrul întâlnirilor Clubului România, din a cărui inițiativă a și apărut această lucrare”
http://www.clubromania.org/7-teme-fundamentale-pentru-romania/


Contributori: Cristian Unteanu, Bogdan Olteanu, acad. Daniel Dăianu (coordonator (secțiune), Liviu Bota, Vasile Pușcaș, Valentin Lazea, Dragoș Pâslaru, Aurelian Dochia, Cristian Socol, Antonia Colibășanu, Sergiu Celac (coordonator secțiune), Dan Dungaciu (coordonator secțiune), Luca Niculescu, Valentin Naumescu, George Grigoriță, Darie Cristea, Petrișor Peiu, acad. Mircea Malița, George Cristian Maior, Bogdan Gavrilă (coordonator secțiune), Ionel Nițu, Florian Enea, Marcel Foca, Mihai Busuioc, Irina Socol, Florin Cosmoiu, Floriana Jucan, Doina Banciu, Marius Stoian (coordonator secțiune), Victor Vevera, Oana Popescu, Adriana Săftoiu, Ioana Lupea, Călin Cotoi, Mihaela Nicola, Sandra Pralong, Lucian Cernat, Vasile Iuga (coordonator secțiune), Radu Crăciun, Răzvan Orășanu, Radu Dudău, acad. Nicolae Anastasiu, Alexandru Pătruți, Ionuț Dumitru, Claudiu Cercel, Ruxandra Chiriță, Gabriel Biriș, Laurențiu Ștefan (coordonator secțiune), Florin Abraham, Sever Voinescu, Simina Tănăsescu, Iulian Chifu, Sebastian Burduja, Mirel Palada, Bartolomeu I, Mircea Geoană, Radu Carp, Florian Bichir, Cristina Popescu.


Problema este ca unele din numele grele ale vietii publice de la noi sunt atat de grele incat unele au o legatura foarte stransa  cu marile scandaluri de presa mai vechi sau mai noi care au devastat societatea romaneasca , iar unul dintre ele are legatura direct cu zona penala ( Irina Socol ) , ca sa nu mai vorbim de alte nume  care se ocupa de aceste teme fundamentale inca de pe vremea lui Ceausescu.





ð"Marea Loja Nationala a Romaniei

"Francmasoneria este un ordin iniţiatic tradiţional şi universal fondat pe Fraternitate. Ea constituie o alianţă de oameni liberi şi de bune moravuri, de toate rasele, de toate naţionalităţile şi aparţinând tuturor religiilor...Francmasoneria are drept scop perfecţionarea Umanităţii."



Intram aici pe teritoriul minat al unor obsesii colective,  dar ceea ce prezinta interes in context  este ca , printr-o contradictie in termeni, o hotarare de guvern din 2004 atunci cand prim-ministru era Adrian Nastase (http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act?ida=48929 ) Asociatia Marea Loja Nationala din Romania (MNLR) a primit statul de asociatie de utilitate publica . 
Pe cale de consecinta  MNLR  a primit un teren de 2.500 de metri patrati cu drept de folosinta gratuita pentru 49 de ani in Bucuresti, pe Bd. Expozitiei nr. 22-30 pentru a construi "o cladire de interes public"(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16251193-masoneria-primeste-gratuit-stat-teren-2-500-metri-patrati-bucuresti.htm). 
Dupa o aprobare si validare  sociala de asemenea anvergura, transgresarea limitelor pe axa ezoteric ð initiatic ð public ð  de stat  devine o regula,  iar unii parteneri non-standard ai unei organizatii initiatice nu mai constituie de loc o surpriza :

                                   Parteneri
                                  Asociatia pentru siguranta comunitara si antidrog – România  
                                  Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului      
                                  Fundatia „Familia Brâncusi”



ð " (ICR)...autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar ...  isi propune initierea, organizarea si dezvolarea capacitatii asociative, de mobilizare si convergenta in jurul unor proiecte culturale de interes national a tuturor acelor institutii si organizarii neguvernamentale, asociatii profesionale si uniuni de creatie, a reprezentantyilor societatii civile si a personalitatilor independente care pot contribui la indeplinirea scopului si obiectivelor "








In acest caz,  problema reclamata de societatea civila a fost politizarea excesiva a acestei institutii , dar s-a discutat mult mai putin sau deloc despre discrepanta dintre forma si fond pentru ca intre cultura si birocratia de stat nu ar trebui sa existe vreo legatura . In realitate, aceasta megastructura informationala are una din cele mai complicate organigrame existente in societatea civila, comparabila poate cu cea a Ministerului de Externe:

http://icr.ro/pagini/organigrama/serviciul-resurse-umane.html

In mod evident este foarte dificil ca acest tip de organizatie sa fie asimilata unui ONG clasic , iar daca din organigrama de mai sus scoatem din toate casetele orice referire la cuvantul "cultura" , megastructura ramane perfect valabila si extrem de eficienta , dar nu numai in sensul declarat initial : 

"Structura, fluxurile, conceptele , termenii , limbajul si maniera de organizare a megastructurii au o legatura extrem de vaga cu universul culturii romanesti sau universale. Pur si simplu ,te ia cu frisoane pentru ca nu intelegi daca ICR promoveaza cultura Romaniei in lume sau , pur si simplu , a pornit un razboi cu intrega lume. Mai degraba aminteste aceasta aminteste de Castelul lui Kafka , sau, si mai bine , de structura unui serviciu de informatii acoperit.
Este evident ca oricare dintre noi , numai daca aruncam un ochi pe mega-organigrama hiper-informationala de mai sus, fara nici un dubiu simplificam intuitiv cu cel putin 60 % aceasta harta a campaniilor culturale de tip napoleonic .
In loc sa construiesti n sedii in n tari , care sa dubleze practic ambasadele si consulatele, nu este mai rentabil sa infiintezi un birou cu cativa angajati in sediul ambasadei respective ? Nuuuu..... Banii trebuie musai cheltuiti, pentru ca de aceea avem legal fonduri, presedinte, secretar general , secretar general adjunct, secretariat, directii, servicii, stampile, angajati, etc."
( http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/1462-Megastructuri-informationale-%28V%29)



ð "ActiveWatch "

" ...o organizaţie de drepturile omului (s.n.) care militează pentru comunicarea liberă în interes public ( s.n.) . Pentru a ne îndelplini această misiune am dezvoltat metodologii de cercetare, de intervenţie şi instrumente de lucru pe patru domenii de acţiune - libertate de exprimare, bună guvernare, antidiscriminare şi educaţie media - și programe, proiecte, campanii de comunicare şi advocacy, cursuri de instruire şi evenimente publice pentru a promova valorile unei democraţii reale în România (s.n.) . "http://www.activewatch.ro/ro/despre-activewatch/)



In acest caz este vorba de monitorizarea oficiala a presei facuta practic de catre o singura organizatie care "foloseste penita pe post de ciocan" si ridica unele semne de intrebare asupra obiectivitatii activitatii ei :

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cand-tacerea-devine-complicitate-scrisoare-deschisa-catre-mircea-toma/

Probabil ca este numai o simpla coincidenta , dar si Active Watch care monitorizeaza presa ,  si Colegiul Psihologilor din Romania care monitorizeaza activitatea psihologilor , sunt conduse de fosti psihologi militari ( si Mircea Toma si Mihai Anitei au fost inainte de 1989 psihologi la Centrul de Medicina Aeronautica Bucuresti din cadrul Centrului de Selectie al MAN ) : 

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/cand-tacerea-devine-complicitate-scrisoare-deschisa-catre-mircea-toma/#comment-167975

De fapt , la noi indistinctia dintre sectorul civil si sectorul militar are o lunga traditie inclusiv in presa unde se stie sigur faptul ca exista ofiteri acoperiti, dar nimeni nu-i cunoaste : 

ȘEFUL SRI, despre OFIȚERII ACOPERIȚI în presă:  
Este o armă a oricărui serviciu secret 
George Maior Directorul Serviciului Român de Informaţii 
http://www.evz.ro/directorul-serviciului-roman-de-informatii-george-maior-este-invitatul-emisiunii-lumini-si-umbre.html

De aceea sintagma de „societate civila in civil” chiar poate avea acoperire in realitate. Altfel spus, nu deranjeaza atat militarii , cat amestecul lor cu civilii pentru ca in democratiile de tip occidental este vorba despre doua domenii absolut distincte .
Mai mult decat atat, transparenta activitatii in cazul acestui organizatii care militeaza pentru "comunicarea libera in interes public" ridica unele semne de intrebare  atunci cand voluntarul :

" ...trebuie sa pastreze confidențialitatea informațiilor de natură administrativă și funcționala (s.n.) chiar și după încetarea contractului de voluntariat"   http://militiaspirituala.ro/fileadmin/internshipiada/ActiveWatch-descriere-si-profil-stagiar.pdf

In sfarsit, la obiectul de activitate foarte general al organizatiei ( ce inseamna in acest caz "interes public"? )  , se adauga si partenerii eclectici ai organizatiei cu domenii de activitate atat de diverse ( de la problema soldatilor-copii, apararea drepturilor femeilor, apararea mediului, rasismul , formarea profesorilor, educatia, discriminarea online , coeziunea sociala,etc. si pana la constructia si utilizare de software , tehnici audio-vizuale,etc. )  incat obiectul de activitate al organizatiei devine in realitate unul extrem de vag : 



http://www.activewatch.ro/ro/parteneri/


http://en.rsf.org/(Freedom of expression and of information will always be the world’s most important freedom. If journalists were not free to report the facts, denounce abuses and alert the public, how would we resist the problem of children-soldiers, defend women’s rights, or preserve our environment?) Franta 
http://www.ecasite.org/aws/ECA/asset_manager/get_file/81994?ver=362(The Eastern Communication Association (ECA) is a professional organization of scholars, teachers, and students of Communication Studies.) SUA 
http://www.clemi.org/fr/qui-sommes-nous-/(Le CLEMI est chargé de l’éducation aux médias dans l’ensemble du système éducatif français depuis 1983. Il a pour mission d’apprendre aux élèves une pratique citoyenne des médias. ) Franta 
http://www.miramedia.nl/over-mira-media.htm("mass-media ca un instrument de dialog intercultural și coeziunea socială; în special la nivel raional. (Programul Media4me) Mira Media este legătura dintre mass-media și societate".) Olanda  
http://www.media-animation.be/( L’association a pour but le développement d’une citoyenneté responsable à travers l’éducation critique du citoyen face à une société de la communication médiatisée. )- Belgia 
http://www.inach.net/("The International Network Against Cyber Hate unites organizations around the world. Incorporating different cultural backgrounds and speaking many languages, INACH has a diverse perspective, allowing the network to counter and address all forms of online discrimination. INACH adds value to the Internet and brings the online in line with Human Rights." ) Amsterdam, Olanda 
http://almadaforma.org/( "Plano de formação contínua de professores 2015" )- Portugalia
http://eca-bg.eu/en/- ( "was founded by professionals in film and television production which through projects in visual arts and media education, want to share their experiences and knowledge with younger generations and citizens of all ages who like to communicate freely") - Bulgaria 
http://www.atit.be/about-us; http://www.web2llp.eu/atit/( "ATiT is an audio-visual and information technologies company with offices in Belgium. Set up in January 1999, ATiT specialises in the educational, cultural and training sectors and provides audio-visual production, project management, training and consultancy services to clients all over the world.")-Belgia 
http://www.enar-eu.org/("ENAR is the only pan-European anti-racist network that combines advocacy for racial equality and facilitating cooperation among civil society anti-racist actors in Europe")UE 
http://www.educazionemedia.it/index.php("E’ un’Associazione di Promozione Sociale senza scopi di lucro, i cui soci operano in settori diversi (educazione, ricerca, formazione, analisi e produzione di informazione, costruzione e utilizzo di software) ")-Italia




6. Deturnarea valorilor societatii civile , a sensului si scopului miscarilor civice de la noi  

6.0 De la societatea civila la piata constiintei civice
6.1 Problema finantarii externe
6.2 De la societatea civila la societatea in civil
6.2.0 Modelul general
6.2.1 Replicarea organizatiilor
6.2.2.Confiscarea simbolurilor
6.2.3.Infiltrarea , racolarea si exportul liderilor
6.2.4.Resetarea sistemului de valori al societatii
6.2.4.0. Starea de parabioza
6.2.4.1. Piruetele axiologice si morale ale liderilor civici
6.2.4.2. Destructurarea sistemului de valori si confuzia morala
6.2.4.3. Terapia de soc aplicata societatii romanesti
6.2.4.4. De la sindromul Babel la spirala tacerii
6.2.4.5. Noua agenda a societatii civile


In nesfarsita perioada de tranzitie de la comunism la democratie din societatea romaneasca , valorile democratice si europene au fost preluate si asimilate de multe ori in mod mecanic , fortat , si de ochii lumii , rezultand clasicele forme fara fond cunoscute inca de pe vremea lui Titu Maiorescu.
Nici societatea civila de la noi nu face exceptie, iar drumul de la frumusetea teoriei la realitatea sociala de la noi este unul extrem de abrupt . 
Conform teoriei, societatea civila ar fi definita prin urmatoarele caracteristici :

"La origine, conceptul de societate civilă includea toate sferele societății formate din cetățeni liberi, deci și pe cea economica. Noțiunea de "societate civilă" descrie forme asociative de tip apolitic și care nu sunt părți ale unei instituții fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri.
Societatea civilă este cel mai simplu termen pentru a descrie un întreg sistem de structuri, care implică cetățeanul în diferitele sale ipostaze de membru într-o organizație neguvernamentală, într-un sindicat sau într-o organizație patronală. 
Actorii societatii civile :


  • organizații nonguvernamentale (ONG-uri)
  • organizații comunitare (engl.: Community-Based Organizations)
  • asociații profesionale
  • organizații politice
  • cluburi civice
  • organizații filantropice
  • cluburi sociale și sportive
  • instituții culturale
  • organizații religioase
  • mișcări ecologiste
  • media
asociații sau fundații, sindicatele, uniunile patronale ".
         ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Societate_civil%C4%83)


Problema este ca societatea civila post-comunista de la noi a fost afectata inca din start , respectiv din anii `90 , de formele fara fond din spatiul nostru social. 

In primul rand, sindicatele si patronatele  ( care ar trebui sa reprezinte interesele membrilor de sindicat si respectiv interesele mediului privat ) au fost viciate ab initio. Asa se face ca nu o data   sindicatele au fost folosite drept paravan pentru afacerile liderilor (http://www.revista22.ro/agonia-capuselor-sindicale-8378.html )  atunci cand nu erau de-a dreptul  "sindicate galbene" infiintate de angajatori, nu de angajati (http://www.consult-avocat.ro/avocat-online/detaliu_conversatie/consultanta-juridica-avocat/organizatii-non-profit/sindicatele/1360.html ) , iar in loc de patronate care sa apere interesele mediului privat am avut patronate care aparau interesele statului mai exact ale functionarilor aflati in conflict de interese prin firmele infiintate sub umbrela lui.
In al doilea rand ,   asociatiile si organizatiile profesionale care in mod oficial apara drepturile si interesele membrilor , reprezinta in realitate cele mai eficiente mijloace de control social asupra lor prin dependentele generate de monopolul profesional si dijmuirea de tip medieval aplicata asupra veniturilor obtinute  . Din aceste motive :

 "...in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil nu exista un cadru concurential iar intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia  ceea ce incalca si acum normele europene" Parlamentul pregateste spargerea castelor ).

In al treilea rand, si dupa marturia din interior a unui membru al ei , "societatea civila organizata" nu prea are nici o legatura cu aspiratiile cetatenilor naivi. Mai exact, ni se spune cu cinism ca :

“Societatea civila” nu inseamna ONG-uri, inseamna ce face fiecare in timpul lui liber pt societatea in care traieste. Nu multa lume isi doreste sa devina politician.
Pe urma, nu trebuie sa idealizam societatea civila organizata, si nici sa n-o consideram reprezentativa pentru societate sau democratica ( s.n.). Diferenta dintre ONG-uri si politicieni e ca ONG-urile se reprezinta pe ele insele si convingerile proprii ale oamenilor care le-au infiintat (s.n.) , in timp ce politicienii sunt alesi in mod democratic. ONG-urile isi reprezinta proprii membri, politicienii pe cei care i-au votat."
Otilia Nutu

Poate cea mai buna demonstratie a acestei atitudini este un anunt oficial care ne demonstreaza  ca la noi exista si o piata oficiala a "constiintei civice " unde au loc tranzactii exact ca la bursa :



http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayPostByUser?userID=200520&pageID=1


Daca tot am ajuns la cinism social si la capatul drumului, sa vedem cum , dupa o marturie din interior , cetatenii de rand care finanteaza din banii lor sistemul , raman si pacaliti , si cu banii luati :

Sondajele de opinie sunt adesea „alterate” de faptul ca oamenii se tem de excludere (cunoscuta teorie a „spiralei tăcerii” despre opinia publica si învelișul nostru social a lui Elisabeth Noelle-Neumann), fie nu au avut parte de cunoaștere epistemica iar „opinia” lor a fost influențata de profesioniști ai discursului public părtinitor, in funcție de o agenda prestabilită. Datele, in schimb, sunt sincere si radiografiază societatea in timp real – ne arata unde suntem slabi, unde avem nevoie sa inovam sau ce trebuie sa facem pentru a ne crește nivelul de trai. Datele sunt cele care ne arata adevăratele probleme ale societății ( s.n.) in timp ce „formatorii de opinie”, reprezentanți ai vechiului establishment, ne trimit pe cai greșite sau duc discuțiile in derizoriu justificând faptul ca „audienta” sau „telespectatorul cu lobotomie” cere sa fie informat despre subiecte superflue, dorind in acest fel sa trăiască din ce in ce mai prost in timp ce datele relevante sunt disponibile doar „băieților deștepți”(s.n.).   
http://www.oranoua.ro/bogdan-gavrila-guvernanta-digitala-de-la-sondajele-de-opinie-la-big-data/)




6.1 Problema finantarii externe


Dupa modelul deja consacrat al deturnarii fondurilor europene, si in cazul societatii civile vom intalni aceeasi tendinta de a deturna scopul initial al folosirii unor fonduri trimise in mod onest de catre institutiile europene si statele europene care vor sa sprijine in mod dezinteresat procesul democratizarii societatii romanesti si aici merita analizat un blocaj mental care se manifesta in societatea romaneasca in privinta receptarii acestor intentii. 
Pentru mentalitatea de buncar inca atat de raspandita la noi , este de neinteles ca niste state , organismele si institutii globale sa trimita in mod dezinteresat fonduri gratuite . In mentalitatea paranoida generata de regimul politic anterior, exista o suspiciune reflexa prin care donatorii sunt acuzati de intentii ascunse (  "nimeni nu-ti nimic pe degeaba" ; "cel care da banul pune conditiile" ; "au ei alte interese aici, nu ne trimit bani de dragul ochilor nostri " ; "daca ne trimit bani ne considera deja o colonie de-a lor" ) . 
Probabil in virtutea acestei logici obtinerea finantarii devine o tinta  in sine, obiectivele initiale stabilite de finantatori si donatori  trecand in plan secund , iar rezultatul previzibil este deturnarea scopului si sensului miscarilor civice de la noi.
La configuratia  browniana a organizatiilor civice  de la noi mai trebui sa adaugam si miscarea browniana a fondurilor primite ( in principal, externe ) care urmeaza aceleasi criterii oculte.
In acest sens  avem o declaratie uluitoare asupra modului SF in care sunt selectati liderii organizatiilor civice  de la noi si asupra modului in care sunt alocate fondurile externe prevazute pentru dezvoltarea activismului civic de la noi.
Dupa declaratiile lui Mihail Bumbes , CEE Trust a platit 30.000 de dolari “Militiei Spirituale” pentru a afla cum pot fi facuti tinerii sa iasa in strada dar fara sa stie de fapt pentru ce sunt acolo ! 
Modul (relatat de activist ) in care CEE Trust a platit acesti bani ,  este bizar pentru ca seamana cu bancul studentesc despre Papa de la Roma care venit in Romania in timpul Ceausescu, dar numai ca sa intrebe de marele Gica de la Scularie :

 „M-au chemat acolo ( asa , din senin !- n.n. ) şi mi-au spus că ar trebui să fac o cercetare, « fă un studiu sociologic, să vii cu nişte măsuri să redeştepţi tinerii. Vezi exact unde e problema». Am făcut şi ei mi l-au finanţat”. 
Mihail Bumbes 




Rezultatul a fost aparitia unui nou tip de revolutionar de profesie si a unui nou tip de activism care isi propune sa organizeze tabere de "activism civic" prin care sa reuneasca liceenii , studentii si tinerii prin muntii Piatra Craiului , de exemplu.
Scopul final al acestui activism civic de tipul  "#Uniti salvam" , este doar  acela de a sa scoate oamenii in strada din principiu ( fara sa mai conteze ce salveaza si pentru ce !) deoarece presa de stanga si de dreapta "mint" , iar ideologia este "indiferenta" (http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/06/portretul-activistului-anarho-socialist.html ).
O strategie oarecum similara  a fost folosita si intr-un proiect "despre libertatea de exprimare" dar care a costat mult mai mult , desi in realitate era vorba doar despre un simplu grup yahoo  :

"Proiectul ”Freeex” a fost susţinut în perioada 2009-2014 cu aproximativ 80.000 de euro de către diverşi finanţatori, printre care Ministerul de Externe din Norvegia.  Programul a fost susţinut şi de fosta Fundaţie Soros, actuala Fundaţie pentru o Societate Deschisă.
În teorie, Freeex este destinat ”discuţiilor despre libertatea de exprimare şi problemele comunităţii mass media din Romania”. Este vorba de un program care ar trebui să unească, printr-un grup yahoo special , ziarişti din toate redacţiile (s.n.).
Aici ziariştii pot raporta derapajele împotriva lor şi informaţiile schimbate astfel sunt folosite pentru un raport anual."

In ultima instanta , daca fragmentarea si scindarea societatii civile este o realitate de 25 de ani care demonstreaza inexistenta solidaritatii sociale , ONG-urile se coalizeaza subit atunci cand este vorba de fondurile UE -  Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale ( Proiect CeRe) :


  1. ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei
  2. Agenția de Dezvoltare Comunitară "Împreună"
  3. Alianța Civică a Romilor din România
  4. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
  5. Asociația Alma-Ro
  6. ​​Asociația Alternative Sociale Iași
  7. Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural
  8. Asociația Mereu pentru Europa
  9. Asociația Naționala a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni
  10. Asociația Pro Democrația
  11. Asociația Reper21
  12. Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
  13. ​Centrul de Analiză și Inovare Economico - Socială​
  14. Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale
  15. Centrul de Resurse pentru participare publică
  16. Centrul pentru Dezvoltare Democratică
  17. Centrul Român de Politici Europene
  18. Fundația Alături de Voi România
  19. Fundația Alpha Transilvană
  20. Fundația Dezvoltarea Popoarelor
  21. Fundația Estuar
  22. Fundația Motivation România
  23. ​​Fundația PACT​
  24. Fundația Secretariatul Romilor
  25. Fundația Soros România
  26. Fundația Terra Mileniul III
  27. Institutul pentru Politici Publice
  28. Institutul Român de Training
  29. Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România
  30. Roma Education Fund România
  31. Salvaţi Copiii România
  32. World Vision România


In acelasi timp , ONG-urile au protestat atunci cand o noua misiune de audit a Comisiei Europene a initiat noi controale si a crescut presiunea pe Autoritatea de Management pentru POSDRU rezultatul fiind intensificarea vizitelor de monitorizare si a controalelor pentru in proiectele aflate in derulare . Coalitia ONG-urilor protesteaza impotriva acestor controale pe care le-a considerat adesea abuzive, desi intre 2007-2013 absorbtia fondurilor a fost de doar 13% :

"Primim tot mai multe semnale ca vizitele de monitorizare si controalele autoritatilor pe proiectele POSDRU sunt adesea insotite de interpretari abuzive si atitudini de genul "cautarii nodului in papura" sau "vanatorii de vrajitoare"
http://www.ce-re.ro/new/despre-vizitele-de-monit

Dependenta ONG-urilor de stat a fost subliniata relativ recent de organizarea unui mars de protest al "victimelor"( http://www.ce-re.ro/new/mars-de-protest-al-victi) dar si de un alt gen de protest care foloseste un limbaj non-european chiar daca este vorba despre fonduri europene (Hai sictir cu prefinantarea! ).





6.2 De la societatea civila la societatea in civil
6.2.0 Modelul general
6.2.1 Replicarea organizatiilor
6.2.2.Confiscarea simbolurilor
6.2.3.Infiltrarea , racolarea si exportul liderilor
6.2.4.Resetarea sistemului de valori al societatii 


In acest caz , in nisipurile miscatoare ale sectorul non-guvermanental de la noi vom intalni cele mai interesante replicari , duplicari,  anamorfoze si metamorfoze ale organizatiilor existente in spatiul nostru social si in aceeasi masura schimbari de masti si de identitati sociale  la liderii lor. 





6.2.0. Modelul general 



Modelul general al destructurarii spatiului civic este o copie in oglinda a spatiului politic care, dupa cele cateva directii clare trasate in anii `90 ( PNTCD, PNL , PSD, FSN),  s-a spart ulterior in milioane de cioburi care vor face absolut  imposibila distinctia logica intre doctrina, partid, membrii,etc. si vor mentine romanii pentru un sfert de secol cel putin in vesnica conditie a cetateanului care , neturmentat de fapt, este mereu nevoit sa intrebe obsesiv : " Eu cu cine votez ?!". 
In spatiul civic situatia este una similara, cetatenii fiind derutati de vitrina aparent atat de bogata si de multicolora a societatii civile construita din pacate dupa principiul bazarului oriental in care de regula sub ceva se ascunde altceva. 

  



6.2.1 Replicarea organizatiilor 



Este o strategie cinica folosita pe scara larga pentru a discredita organizatiile democratice si provine din spatiul sovietic . Modelul standard descris in presa anilor `90 de la noi , este Partidul Liberal infiintat de Jirinovschi in Rusia dupa principiul cinic al sabotarii  identitatii partidului-tinta : "sa-l infiintam noi inainte sa se se infiinteze singur !"( este vorba de cel autentic , respectiv vechiul partid liberal rusesc  a carui reinfiintare a fost placata prin ocuparea prealabila a nisei de catre entitatea parazita ).
In acest caz se merge de la copierea si/sau confiscarea denumirii organizatiei sau miscarii sociale si pana la dispute in instanta asupra identitatii si paternitatii acesteia rezultatul fiind zecile de procese civile aparute dupa 1990.
Modelul a fost folosit pe scara larga in politica romaneasca rezultatul fiind aparitia formelor fara fond si golirea de sens a activitatii actorilor politici si sociali ( exemplu : cele n partidele care acum includ sintagma "liberal" ,  "taraneasc" ,  "social-democrat" nu mai au nimic in comun cu partidele cu acelasi nume din 1990 ).
Rezultatul acestei tectonici sociale este un sentiment de deja vu si absurd social generat de repetarea istoriei  prin miscare in cerc  , parazitarea si confiscarea unor simboluri, organizatii, miscari,etc. Aproape toate initiativele semnificative pentru democratizare si schimbarea sociala au fost placate prin replici in oglinda care au semanat confuzie iar  pe termen lung au generat apatie si  depresie 
sociala. 
Societatea civila ajunge  astfel sa fie "reprezentata" de catre : 


Comisariatul pentru Societatea Civila
http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1730513-comisariatul-pentru-societatea-civila-paravan-pentru-traficul-influenta.htm),  sau  de :

Consiliul National al Societatii Civile 
http://cnsc-forta3.blogspot.ro/p/organizatii-care-au-aderat-laprogramul.html
Federația Societatea Civilă Românească ,(http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/revolutionarii-din-ianuarie-2012-il-felicita-pe-putin-pentru-anexarea-crimeei-333254
           Societatea Civila Romaneasca 
           http://turturica.ro/cine-sunt-romanii-care-vor-sa-i-dea-lui-putin-o-medalie-pentru-pace/
           http://turturica.ro/wp-content/uploads/2014/12/HP0005.jpg
           http://turturica.ro/wp-content/uploads/2014/12/HP0007.jpg


Dupa aceasta logica sociala "a rebours", nu mai este o surpriza daca democratia ajunge sa fie reprezentata sau mai exact "implementata" , de catre o organizatie de genul  :
Asociatia pentru Implementarea Democratiei ( afiliata Ministerului de Interne ! )(http://www.evz.ro/cum-sa-faci-primul-milion-cu-mai-884455.html?id_domain=4 ). 

Pe cale de consecinta nu mai constituie nici o supriza faptul ca fosti sau actuali angajati ai Ministerului de Interne sau serviciilor secrete, profesori la Institutul National de Informatii  si ONG-uri afiliate acestora,  sustin "legea Big Brother" prin conjunctie astrala cu  Federatia Sindicatelor din Educatie ( ?!)  sau cu Federația Patronatelor din Turism si Servicii (?!) : 


Asociația pentru Implementarea Democrației – AID, (purtător de mesaj – Alexandru Cumpănașu, Director),  
Calea Europeană (purtător de mesaj – Jean Dănuț Cărbunaru) 
 Asociația Română pentru Evaluare și Strategie – ARES (purtător de mesaj – Vasile Dâncu) *) 
Asociația pentru Transformare Europeană, 
Asociația Atlantică a Tinerilor Lideri Politici  **)
Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” (purtător de mesaj – Marius Nistor), ***) 
Federația Patronatelor din Turism si Servicii (purtător de mesaj – Dan Matei Agathon) ****)

" Amuzamentul apare însă când vezi că o alăturare nebănuită de ONG-uri aparent civile, de la cele ale analistului de toată ziua Alexandru Cumpănaşu (beneficiar de fonduri europene pe filiera MAI, de sediu de la RA-APPS şi de maşină cu şofer) şi al ziaristului Dan Cărbunaru (fost oficial al MAI, cu grad), la sindicatul din educaţie al lui Marian Nistor şi federaţia de turism a lui Dan Matei Agathon,se transformă în cor de lobby pentru SRI, intitulându-se societate civilă". http://www.gandul.info/puterea-gandului/societatea-in-civil-si-legile-big-brother-13776752
http://www.aid-romania.org/6-organizatii-solicita-masuri-ferme-pentru-prevenirea-atacurilor-teroriste-cu-respectarea-drepturilor-fundamentale-ale-cetatenilor/ 
http://www.jurnalulromanesc.at/ong-uri-pe-statele-de-plata-ale-serviciilor-secrete-se-aplica-legea-big-brother/ 
http://www.cotidianul.ro/ong-uri-zise-aparatoare-ale-drepturilor-omului-si-a-democratiei-sau-complici-la-tentative-de-violare-sistematica-a-secretului-comunicatiilor-254837/

Note 
*) Aceasta foarte interesanta asociatie implementata pe un blog (http://ares-romania.blogspot.ro/) deruleaza preocupari inter si pluridisciplinare pe cat de largi , pe atat de terestre. Ultima dintre acestea este "formare pentru persoanele din zonele rurale în ocupații non-agricole cu cerere pe piaţa muncii locală" (sic!) : 
CINE ESTE ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU EVALUARE ȘI STRATEGIE – ARES?
"Asociația Română pentru Evaluare şi Strategie – ARES este persoană juridică română constituită în scopul de a contribui la optimizarea unor dimensiuni ale societății în domenii precum cel al educației și formării profesionale, social, politic, economic, juridic, militar, al securității și cooperării , dar fără a fi limitate la acestea (s.n.), prin proiecte și acțiuni științifice inter și pluridisciplinare."
"PRO VOCAŢIE şi ARES derulează în judeţul Sălaj proiectul SUPORT – Formare pentru persoanele din zonele rurale în  ocupații non-agricole cu cerere pe piaţa muncii locală (s.n.)" (http://ares-romania.blogspot.ro/).
 **) Intamplator , reprezentantul AATLP pentru Romania si Republica Moldova este tot Alexandru Cumpanasu -  http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/asociatia-tinerilor-atlantisti-a-desemnat-un-reprezentant-pentru-romania-si-r-moldova-121733
***) Cand un sindicat al educatorilor sustine in mod deschis un punct de vedere al ...serviciilor secrete ceva nu este in regula . Din nefericire , pare sa se confirme ceea ce cu ani in urma era doar un simplu zvon si anume ca scopurile unor lideri sindicali nu prea au legatura de fapt cu interesele membrilor sindicatelor .
****) Daca ruta sociala a unor politicieni a presupus uneori un salt de la functia de lider sindical la aceea de lider politic , exista si cazul invers in care fosti ministri devin lideri patronali. 




                 6.2.2. Confiscarea simbolurilor  


Pe cale de consecinta , la nivel general ne vom confrunta cu o criza de identitate a organizatiilor prin confiscarea simbolurilor si obnubilarea memoriei sociale , iar rezultatul final este un fel de alba-neagra cu valorile si idealurile societatii civile.
Cel mai bun exemplu este confiscarea  din ianuarie 2012 a celui mai reprezentativ simbol al libertatii civice ,  "Piata Universitatii",  de catre miscari civice si politice care acum nu il mai injura pe Corneliu Coposu ca in anii 1990, ci pe capitalistii care, din nou, vor sa cumpere tara pentru ca altii , din nou, vor sa o vanda. Este poate cel mai ilustrativ exemplu pentru deturnarea sensului miscarilor si valorilor civice , manipularea grupurilor sociale si miscarea in bucla a societatii civile de la noi . 





 6.2.3. Infiltrarea , racolarea si exportul liderilor  

O simpla trecere in revista pe termen lung a rutelor sociale parcurse de unii politicieni si lideri civici ar arata imediat si cameleonismul lor social, si osmoza oculta existenta intre spatiul civic , spatiul politic si spatiul serviciilor secrete ( in 25 de ani s-a auto-deconspirat un singur ofiter acoperit din presa  , dar nimeni nu stie cati ofiteri acoperiti exista in presa si cu atat mai putin in ONG-uri !)  dar nici o organizatie civica  nu s-a aratat interesata cu adevarat de aceaste probleme.
Regula generala care poate fi identificata este aceea a subversiunii respectiv "a incursiunilor , stagiului si misiunilor in teritoriul inamic" care presupune ca unii lideri politici sa-si inceapa viitoarea cariera in zona  exact opusa  convingerilor afirmate ulterior.
Cele mai cunoscute exemple sunt Miron Mitrea si Victor Ciorbea ( care inainte de a intra in PSD au activat in anii `90 in zona societatii civile luptand exact cu reprezentantii partidului din care vor face parte ulterior ) , Rodica Stanoiu ( care inainte de a ajunge ministrul justitiei la PSD , a activat in anii `90 in L.A.D.O - Liga pentru Apararea Drepturilor Omului ),etc. migratia fiind de regula din zona civila spre zona politica , dar aproape niciodata invers.
Mai mult decat atat, este extrem de straniu  comportamentul Organizatiilor Societatii Civile ( OSC ) care au criticat exact initiativa unei propuneri de lege care  viza  dizolvarea  firmelor sub acoperire si a asociațiilor și fundațiilor presupuse a fi sub controlul serviciilor secrete  :

" Printre altele, OSC au criticat două propuneri legislative din 2013. În martie, un grup de parlamentari au inițiat o propunere de lege vizând dizolvarea firmelor sub acoperire, precum și a asociațiilor și fundațiilor presupuse a fi sub controlul serviciilor secrete. Întrucât nu au fost furnizate dovezi privind existența unor astfel de organizații, OSC au perceput legea drept o încercare de a le prezenta drept instrumente în luptă politică internă. Senatul a respins legea. Un parlamentar din coaliția guvernamentală a propus amendamente la legea privind finanțarea partidelor politice pentru a împiedica OSC apropiate de partide politice să mai primească finanțare externă. Definirea vagă a OSC vizate de lege a fost criticată pentru că ar fi putut permite abuzuri. Proiectul a fost respins de Senat și a fost trimis spre dezbatere în Camera Deputaților. "
 http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf

Sau , si mai interesant, pentru ca osmoza civic/de stat  sa fie una completa , putem avea un fruntas al societatii civile dintr-un celebru ONG , dar care a fost angajat ilegal la stat timp de 5 ani (sic !) :

Alt star al “societatii civile”, fruntas al “baietilor destepti”, este dl Victor Alistar, fruntasul ONGist de la Transparency România, dovedit de ANI pentru fals in declaratiile de avere si acum dat in judecata de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), detaliile le puteti citi aici ( http://catavencu.ro/alistar-angajat-ilegal-la-stat-timp-de-5-ani-23657 ). Deci cum merge cu un angajat al statului care este si un fruntas al societatii civile? Numai Dumnezeul societatilor civile si dl Soros inteleg!"  http://cursdeguvernare.ro/societatea-civila-si-crizele-globalizarii-romania.html

Principiul general a fost denumit in politica" principiul dublei comenzi" si presupune ca o persoana acceptata intr-o organizatie politica , civica, profesionala etc.  sa fie in realitate controlata prin interese externe acelei organizatii ceea ce submineza de fapt orice societate democratica :

„ Una dintre misiunile serviciilor secrete este aceea de a avea un control permanent asupra societatii, in general si a institutiilor sau organizatiilor ,in special iar modalitatea cea mai eficienta este aceea prin care, un (fost) lucrator se infiltreaza ,sub diverse forme si in diferite functii ,in institutia sau organizatia respectiva. In general, se prefera ca acesta sa acceada la o functie de conducere. In aparenta, structura de informatii pare sa fi renuntat la propriul angajat dar, ea il foloseste atat timp cat randamentul sau nu este influentat in mod negativ de vreo boala,de vreo incalcare flagranta a legii sau deconspirare iar, trecerea in rezerva nu inseamna ca structura de informatii a renuntat la acesta ."
http://sergiusimion.blogspot.com/2010/06/ce-vraji-mai-fac-psihologii-romani.html?showComment=1321718007959#c3395928666639859197

Asa cum aratat, confirmarea oficiala asupra faptului ca exista un model social prin care se studiaza "undercover" ceea ce se vede la lumina zilei, cu ochiul liber si de catre toata lumea,  o avem direct de la sursa :

ȘEFUL SRI, despre OFIȚERII ACOPERIȚI în presă:  
Este o armă a oricărui serviciu secret 
George Maior  
Directorul Serviciului Român de Informaţii 

Daca organizatiile societatii civile  nu sunt interesate  de transparenta ONG-urilor si daca luam in calcul faptul ca arhivele serviciilor secrete se deschid cam dupa 50 de ani , sansele ca mediul civic de la noi sa devina curand unul cu adevarat transparent si democratic sunt  in realitate extrem de reduse.





6.2.4.Resetarea sistemului de valori al societatii
6.2.4.0. Starea de parabioza
6.2.4.1. Piruetele axiologice si morale ale liderilor civici
6.2.4.2. Destructurarea sistemului de valori si confuzia morala
6.2.4.3. Terapia de soc aplicata societatii romanesti
6.2.4.4. De la sindromul Babel la spirala tacerii
6.2.4.5. Noua agenda a societatii civile


O simpla comparatie intre valorile pentru care militau partidele politice si  societatea civila in anii `90 si valorile pentru care acestea  militeaza acum arata ca in realitate tabla de valori a societatii a fost schimbata aproape in totalitate , atat prin comportamentul organizatiilor cat si prin comportamentul liderilor civici si al personalitatilor culturale de la noi.
Daca in anii `90 exista o tendinta politica evidenta de asanare a mediului politic prin reaparitia partidelor politice interbelice ( PNTCD, PNL, PSD ) si de coagulare a unei societati civile interesata de democratizarea reala a societatii romanesti  ( Alianta Civica,etc. ), dupa 25 de ani starea generala a mediului politic si civic poate fi definita cel mai bine prin degringolada si confuzie morala.
In reprezentarea grafica de mai jos sunt prezentate doar cele mai reprezentative jaloane ale evolutiei mediului politic din ultimii 25 de ani cu explozia  siglelor, imaginilor , orientarilor , filiatiilor si constructiilor politice fantasmagorice mai putin cele foarte recente care au complicat si mai mult deruta cetatenilor care nu mai stiu in toata aceasta nebunie cu " ale masti , aceeasi piesa " ce mai inseamna  in toata aceasta nebunie "stanga"si dreapta"   : 











Aceasta aparenta diversitate a mediului politic construit dupa principiul bazarului oriental multicolor in care sub "ceva" se poate ascunde oricand "altceva" poate suferi oricand o transformare topologica prin care poate reapare matricea initiala .
Acest lucru s-a vazut cel mai bine atunci cand o stare de fapt rezultata la alegerile locale prin vointa electorilor :




Sursa : http://expertforum.ro/primari-migratori/

este resetata la nivelul tarii printr-un simplu act birocratic ( celebra OUG 55/2014 a migratiei primarilor ) rezultatul fiind practic schimbarea sensului votului initial si o anihilare a vointei cetatenilor :


Sursa : http://expertforum.ro/primari-migratori/

O  reprezentare grafica echivalenta  care sa descrie evolutia mediului civic de la noi si transformarile lui topologice ar fi posibila doar printr-o cercetare interdisciplinara longitudinala pentru ca la un ordin de marime de numarul zecilor de mii de organizatii doar o astfel de cercetare poate surprinde conexiunile ascunse si existente intre mediul politic, institutiile de stat, serviciile secrete , organizatiile profesionale, si organizatiile nonguvermanentale ( ong-uri, asociatii , fundatii, federatii, confederatii, uniuni , etc.) .




                                                       6.2.4.0. Starea de parabioza sociala

La nivel general , starea sistemului de valori a societatii romanesti este dependenta in mod direct de starea de parabioza a societatii romanesti generata la randul ei prin comportamentul penal al elitei politice (si prin reflex al elitei sociale ) care a resetat practic sistemul de valori morale traditionale al societatii romanesti :



Altfel spus , nu numai spatiul politic ci si spatiul civic traverseaza de 25 de ani aceeasi stare de confuzie, debusolare si prabusire a valorilor civice. Dupa elanul politic si civic al anilor `90 stopat atat de brutal de mineriade , respectiv dupa erodarea Aliantei Civice ( 1990 - 1996)  si a  Conventiei Democrate ( 1996-2000) , a urmat tentativa de lovitura de stat din 2012 in urma careia a urmat o adevarata schimbarea la fata a societatii civile respectiv caderea mastilor .




                                   6.2.4.1. Piruetele axiologice si morale ale liderilor civici

In ultimii 25 de ani am asistat la un adevarat balet social in care piruetele axiologice , deontologice si morale ale liderilor civici consfintesc scindarea iremediabila a societatii civile dupa principiul "hais, cea" .
In vara anului 2012 un intreg regiment de intelectuali si-au updatat si reorientat sistemul de valori in raport cu comandamentele politice ale momentului ( si in multe cazuri in contrast cu valorile sustinute de aceeasi lideri civici in anii `90) trecand cu arme si bagaje in tabara Antenelor si protestand "pentru contra" intr-o celebra "Scrisoare catre Uniunea Europeana" (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12866745-ilhl.htm) :

Acad. Prof. dr. Nicolae Anastasiu, professor emeritus.
Prof. dr. Liviu Antonesei, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea " Al. I .Cuza " Iasi ; scriitor, jurnalist.
Prof. dr. Vasile Astarastoae, Rectorul Universitatii de Medicina si Gr. T. Popa ", Iasi, Presedintele Colegiul Medicilor din Romania
Horia Barna, scriitor, traducator
Dr. Vlad Bedros, Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti
Corina Bernic, scriitor, traducator ; mamager pentru Europa Centrala si de Est a programelor Robert Bosch Stiftung
Dr.Andrei Bodiu, scriitor
Lect. Dr. Valentin Victor Bottez, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Romulus Brancoveanu, Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti
Bianca Burta-Cernat, critic literar
Anca Calangiu,filolog, tradcator
Dr. Ileana Cazan, cercetator stiintific I, director adjunct al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane
Paul Cernat, critic literar
Dr. Marius Chelcu, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei Romane, Iasi
Conf. Dr. Mihai Chioveanu, Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti ; delegat al Romaniei in Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.
Conf. Dr. Mirana Cioba, Facultatea de Limbi si literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, catedra de limbi Ibero-Romanice
Conf. Dr. Alin Ciupala, Departamentul de Istorie a romanilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Dr. Razvan Constantinescu, DrMed., Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa", Iasi, medic primar, Centrul de Gasteroenterologie si Hepatologie
Lect. Dr. Emanuel Copilas, Ph.D Facultatea de stiinte politice, "Universitatea de Vest" Timisoara,
Marius Costa, DrMed.,
Anni Costa, jurnalist
Dr. Ing. Eugen Cuteanu
Dorin David, cercetator, Universitatea "Transilvania" Brasov
Iarina Demian, actrita, regisor, scriitor.
Georgeta Dimisianu, editor
Nicolae Iordan-Constantinescu, PhD, profesor asociate, Universitatea FInante ¬ Banci, Bucuresti
Prof. dr. Octavian G. Duliu, Facultatea de Fizica, Universittea din Bucuresti
Serban Foarta, scriitor
Ildiko Gabor -Foarta, psiholog, traducator
Dr. Monica Ghetz, scriitor
Marius Ghilezan, scriitor
Dr. Cristian E. Ghita, cercetator post-doctoral, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea " Al. I .Cuza " Iasi
Prof. dr. Mihaela Grancea, Universitatea " Lucian Blaga " Sibiu
Andreea Grecu, PhD, manager cultural, Asociatia Operatorilor Culturali din Romania
Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj
Prof. dr. Constantin Hlihor, Decanul Facultatii de Istorie, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Bucuresti
Octavian Hoandra, scriitor, jurnalist
Prof. dr. Adrian Paul Iliescu. Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
Eugen Ionescu, DrMed., Hospices Civils de Lyon
Dr. Corina Iosif, cercetator stiintific, Institutul de Etnografie al Academiei Romane, Cluj ¬ Napoca
Florin Lazarescu, scriitor
Prof. dr. Ion Bogdan Lefter, critic literar, analist cultural si politic, scriitor, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Sabin Adrian Luca, Universitatea "Lucian Blaga", Director General al Muzeului Brukenthal, Sibiu
Prof. dr. Ecaterina Lung, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Coman Lupu, Facultatea de Limbi si Literaturi straine, Universitatea din Bucuresti
Dr. Alexandru Mamina cercetator stiinttific, institutul de Istorie " Nicolae Iorga " al Academiei Romane, Bucuresti
Sorin Marculescu, scriitor
Prof. dr. Tudor A. Marian, professor emeritus de Fizica, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Paulina Marian, profesor de Fizica, Universitatea din Bucuresti
Conf. Dr. Alexandra Mitrea, decanul facultatii de Litere si Arte, Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Lect. Dr. Andrei Muraru, Universitatea " Al. I. Cuza " Iasi
Prof. dr. Oana Murarus, Facultatea de litere, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Marina Muresanu Ionescu, Facultatea de limba si literatura franceza, Universitatea " Al. I .Cuza " Iasi
Dr. Carmen Musat, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti; redactor sef, "Observatorul Cultural" Bucuresti
Dr. Lucian Nastasa-Kovacs, Institutul de Istorie "George Baritiu" al Academiei Romane,, Cluj ¬ Napoca
Pof. Dr. Victor Neumann, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara, director (din 2008) al Scolii Doctorale Internationale de Istorie Conceptuala ¬Reinhart Koselleck" din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara
Viorica Niscov, cercetator, traducator
Prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Conf. Dr. Cristian Olariu, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Dr. Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigatii Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoriei Exilului Romanesc
Alexandru Pecican, regizor
Prof. dr. Ovidiu Pecican, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, membru in COnsiliul National al Uniunii Scriitorilor
Dr. Emanuel Petac, conservator al Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Romane
Prof. dr. Zoe Petre, professor emeritus de istorie antica, Universitatea din Bucuresti
Dr. Zeno Karl Pinter, membru corespondent al Institutului Arheologic German, (DAI), Presedintele Comisiei Nationale de Arheologie
Prof. dr. Cristian Pirvulescu, SNSPA, presedinte Pro Democratia
Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii " Babes Bolyai ", Cluj ¬ Napoca
Prof. dr. Grigore Popescu Arbore, Chief Technology Officer, The National Research Council / CNR, Institute of Marine Sciences / ISMAR, Venice ¬ Italy
Lect, dr. Simona Popescu, PhD, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti ; scriitor,
Iulia Popovici, critic literar
Prof. dr. Mihai Retegan, DHC Universitatea Ovidius, Constanta, Departamentul de Istorie a Romanilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Zoltan Rostas, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti
Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea " Babes-Bolyai " Cluj
Prof. dr. Cezar Sigmirean, Universitatea "Petru Maior", Targu-Mures
Conf. Dr. Elena Saulea, UNATC, Bucuresti
Ovidiu Simonca, jurnalist, redactor sef adjunct, "Observator cultural"
Prof. dr. Monica Spiridon, PhD, habilit. , Universitatea din Bucuresti, Membru al Academia Europea, Vicepresedinte al International Comparative Literature Association (ICLA), Chair to the Experts Panel of Literature, European Science Foundation ( Program ERIH), Membru al The European Pool of Reviewers, Evaluator of the European Research Council (" Bringing Great Ideas to Life", Panel SH5)
Prof. Dr. Filip Stanciu, Rectorul Universitatii "Lumina" din Bucuresti
Cornel Apostol Stanescu, fost Director General al Nvatamantului SUperior si Cercetarii, Ministerul Educatiei
Prof. dr. Constantin Stoenescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti
Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, publicist
Dr. Alexandru Suceveanu, emeritus director adjunct, Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane, Bucharest
Prof. dr. Stelian Tanase, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, scriitor
Prof. dr. Antoaneta Tanasescu, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti,
Prof. dr. Nicolae Serban Tanasoca, Directorul Institutului de Studii Sud-est auropene al Academiei Romane
Lucian Dan Teodorovici, scriitor
Conf. Dr. Zoltan Tibori Szabo, Departamentul de Stiinte Politice, Administratie si Comunicare, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
Conf. Dr. Nicolae Tobosaru, Universitatea din Oradea, Masteratul de Studii de securitate Euopeana
Prof. dr. Florin Turcanu, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
Dr. Silviu Vacaru, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei ROmane, Iasi
Alexa Visarion, regizor
Conf. Dr. Viorel Vizureanu, PhD, Facultatea de FIlosofie, Universitatea din Bucuresti.
Prof. dr. Laurentiu Vlad, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
Lect. Dr. Felicia Waldman, Universitatea din Bucuresti
Lect, dr, Daniela Zaharia, PhD, Departamentul de Istorie Antica, Arheologie si Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti

Un an mai tarziu, un alt regiment s-a aliniat discret si conspirativ , dar langa umarul generalului Ioan Taples . In acest caz, schimbarea cu 180º a comportamentului unor lideri de opinie, istorici, scriitori, ziaristi,etc. care isi revizuiesc atitudinea de acum doua decenii , trebuie inteleasa ca o logica specifica a inconsecventei de tip intelectual prin care acestia isi modifica perceptiile si isi ajusteaza sistemele de valori initiale dupa principii , sa le spunem, pragmatice :


„ Istorici şi specialişti de marcă s-au reunit în taină la sfârşitul săptămânii trecute în jurul scriitorului Stelian Tănase, pentru a dezbate cazul Pacepa, în special efectele defectării acestuia în Statele Unite. Fostul director adjunct al postului de radio Europa Liberă, Liviu Tofan, fostul şef al Serviciilor de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, fostul şef al ziarului „România liberă“ Petre Mihai Băcanu, secretarul Centrului pentru Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului, Andrei Muraru şi jurnaliştii Ovidiu Ohanesian şi Liviu Mihaiu, au dezbătut împreună cu invitaţii lor cazul Pacepa, cei mai mulţi dintre ei revizuindu-şi atitudinea faţă de personalitatea generalului defector Ion Mihai Pacepa.”
http://adevarul.ro/news/eveniment/dezbatere-fostdirector-adjunct-europa-libera-ne-am-inselat-inprivinta-ion-mihai-pacepa-1_516aef4d053c7dd83f0a46f2/index.html

Resetarea sistemului de valori al societatii civile se regaseste cel mai bine in faptul unul din obiectivele esentiale ale societatii civile respectiv condamnarea din 2006 a regimului comunist drept "ilegitim si criminal" (Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste ) sufera si acesta o surprinzatoare transformare. Mai exact, anticomunismul din Raportul Final care a tratat toti detinutii politici drept victime, se transforma intr-un “anticomunism civic-liberal” :

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/umbra-lui-andrei-marga-prezenta-lui-andrei-muraru-si-anticomunismul-civic-liberal-al-lui-klaus-iohannis/#comment-219327

prin care sunt reactivate si reinventate etichetele si stigmatizarile infamante citate in Raport si folosite de catre Securitatea anilor 1948 care punea semnul egalitatii intre miscarile spirituale , culturale , nationale , etc. si crimele comise de legionarii extremisti din 1941.
Rezultatul este acela ca detinutii politici prezentati drept victime si eroi in Raportul Final , dupa 9 ani sunt atacati in afara lui , iar societatea pare sa revina la vanatoarea de legionari specifica  anilor `40-`50 (http://sergiusimion.blogspot.ro/2015/01/de-la-raportul-tismaneanu-la-vanatoarea_39.html ).




                                        6.2.4.2.  Destructurarea sistemului de valori si confuzia morala
                                                                     

Destructurarea sistemului de valori  si corolarul ei ,confuzia morala , sunt unele  dintre cele mai grave probleme ale societatii romanesti si acest lucru se vede cel mai bine din afara :

“ Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei. ” 
Courrier International 
"O vorbă care circulă de ani mulţi printre ambasadorii occidentali veniţi la Bucureşti spune că, cu cît stai mai mult timp în România, cu atît înţelegi mai puţin ce se întâmpla aici “.
( http://www.evz.ro/detalii/stiri/ambasadorul-un-articol-eveniment-despre-mark-gitenstein-de-sever-voinescu-1018696.html )

” Romania este o tara in care nimic nu este vreodata foarte clar “.
John Simpson
jurnalist BBC

Cum s-a ajuns aici ? La originea acestei stari de lucruri sta anihilarea memoriei sociale prin lipsa unui proces al comunismului, injustitia sociala respectiv impunitatea tortionarilor si promovarea anormalitatii prin validarea unor comportamente antisociale sau chiar penale .
Altfel spus societatea romaneasca functioneaza inca dupa principiul selectiei negative ( "lupul paznic la noi ") respectiv  cel al "lumii pe dos" care provine dintr-o celebra directiva NKVD : 

42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători ..., care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumire... În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare( s.n.).
Directivele NKVD din 1947 Cristopher Andrew & Oleg Gordievski - KGB. Istoria secreta a operatiunilor sale externe de la Lenin la Gorbaciov , Editura ALL, Bucuresti, 1994, p.487-492 )

Cel mai bun exemplu este incalcarea principiilor elementare ale logicii aristotelice, logicii sociale si logicii morale prin decorarea cu una din cele mai inalte distinctii ale statului roman si de catre Presedintia Romaniei a unor persoane condamnate penal si refuzul cinic de a retrage aceste decoratii :

http://www.gandul.info/stiri/lista-celor-11-condamnati-penal-care-raman-cu-cele-mai-inalte-distinctii-din-romania-presedintele-nu-poate-fi-obligat-sa-retraga-o-decoratie-10978067 ).


Modelul social aferent este unul in care exista o legatura directa intre pozitia de virf a unei persoane in ierarhia politica si sociala si comportamentul ei ...penal :

http://www.romaniacurata.ro/tara-ca-o-prada-treizeci-de-ministri-sau-doua-guverne-intregi-de-penali-doar-din-2000-incoace/
http://www.gandul.info/politica/cine-face-legile-in-romania-1-din-10-parlamentari-este-condamnat-urmarit-sau-trimis-in-judecata-intr-un-dosar-penal-13869367


" În România postrevoluționară au existat miniștri care – după ce și-au dovedit incompetența, au fost autorii unor gafe stupefiante sau au fost anchetați – în loc să plece din viața publică au dobândit, la puțină vreme, alte demnități importante.
În 25 de ani, România a avut 11 premieri, iar numărul miniștrilor a depășit 150. Dintre aceștia, o parte importantă au fost nevoiți să părăsească fotoliul ministerial după ce s-a dovedit că nu aveau pregătirea profesională necesară pentru a conduce un minister, au dat declarații descalificante sau după ce au fost acuzați de diverse fapte penale. Dați afară pe ușa din spate de la Palatul Victoria, cu tinichele de coadă, cu scandal și în huiduielile publicului, ei s-au reîntors fie în Parlament, în administrație, la Cotroceni, iar unii tot în Guvern. Alții au ajuns factori de decizie tocmai în domeniile unde ca miniștri au eșuat. "
http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/cum-se-salveaza-un-ministru-in-romania-366715

De aici si pana la guvernele penale din Romania nu mai este decat un pas :

http://stirileprotv.ro/special/guvernul-condamnatilor-un-premier-un-vicepremier-si-o-duzina-de-ministri-au-fost-trimisi-la-inchisoare-in-ultimii-ani.html 
http://adevarul.ro/news/eveniment/guvernul-spatele-gratiilor-fostii-ministri-corupti-putea-forma-guvern-uniune-nationala-1_54e0dab3448e03c0fda3be3d/index.html


Pe cale de consecinta , in societatea "fara printipuri si fara morala" de  la noi si cu o busola atat de  grav avariata , este perfect posibil ca un inalt judecator al Curtii Constitutionale sa fie conectat cu un interlop si implicat in afaceri dubioase si gainarii  :







http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/strutii--clanul-barcina-%E2%80%93-spaima-judetului-si-lumea-fascinanta-a-judecatorului-grebla-365597 
http://www.gandul.info/politica/nasul-toni-grebla-adus-cu-elicopterul-la-nunta-finilor-bircina-sunt-niste-oameni-deosebiti-13780379

Dincolo de aspectele pitoresti si balcanice, lucrurile iau o alta turnura cand un personaj  cu un statut social de o asemenea anvergura este conectat nu numai cu interlopii , ci si cu pseudo-organizatii de tipul masonilor si cu rusii  :

 http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/strutii--clanul-barcina-%E2%80%93-spaima-judetului-si-lumea-fascinanta-a-judecatorului-grebla-365597 
 http://www.evz.ro/generalul-bartolomeu-savoiu-legatura-intre-masonerie-politica-si-servicii-de-informatii.html 
http://adevarul.ro/news/eveniment/ciracii-toni-grebla-Seful-masonilor-oameni-hrebenciuc-afaceristi-conectati-rusii-1_54c260f3448e03c0fde316bf/index.html

Cinismul social absolut apare atunci cand un fost lider al studentilor devenit politician si acuzat de sex cu minore , a fost propus pentru conducerea ...Ministerului Tineretului si Sportului , iar un alt politician amator de minore devine si el primar :

Numele lui Nicolae Bănicioiu a fost implicat în scandalul ”prostituatelor de lux”, izbucnit chiar anul acesta. Alături de Robert Negoiţă ( ajuns primar de sector in Bucuresti -s.n.) , Nicolae Bănicioiu a fost acuzat de procurorii DIICOT că ar fi întreţinut relaţii sexuale contra-cost cu mai multe tinere minore. Nicolae Bănicioiu a negat acuzaţiile aduse şi a precizat că nu le-a oferit felelor vreo sumă de bani pentru a întreţine raporturi sexuale. Scandalul "Sex cu fotomodele" a izbucnit după arestarea unor proxeneţi locali care, sub paravanul unei agenţii de fotomodele, foloseau tinerele pentru a obţine bani din relaţii sexuale cu oameni de afaceri, politicieni sau artişti. Nicolae Bănicioiu a fost desemnat pentru Ministerul Tineretului şi Sportului adevarul.ro/news/politica/scandalurile-fost-implicati-ministrii-guvernului-ponta-ii-1_50d1dcc7596d720091182e50/index.html

Cinismul se transforma in sadism social si in sado-masochism civic atunci cand in sfera publica si civica de la noi se aplica aceeasi logica morala  inversa si o scala a valorilor rasturnata.
In aceasta lume total intoarsa pe dos, o persoana ca Vasile Ernu care se mandreste  ca este "nascut in URSS" dar a venit nu se stie de ce in Romania,  declara despre tara care l-a primit ca este "un stat artificial" :

alegerile-prezidentiale-direct/http://adevarul.ro/moldova/social/de-romania-republica-moldova-state-artificiale-exploda-bomba-sociala-europae-1_52e262f0c7b855ff56c2958d/index.html

Dupa aceasta isprava care tine de lipsa de respect fata de tara gazda si fata de eticheta lumii civilizate, Vasile Ernu jigneste bunul simt traditional in societatea romaneasca si cititorii ziarului "Adevarul" promovand in spatiul public si cu ajutorul unui important cotidian , limbajul de tip maidan, mahala si satra :

http://adevarul.ro/news/politica/proprietatile-politice-pisatului-1_538441b20d133766a809ba1d/index.html

Dar lucrurile nu se opresc aici. Anticapitalist si anti-occidental declarat , Vasile Ernu este in acelasi timp un apologet mascat  al bolsevismului si al gulag-urilor de care Romania a vrut mereu sa scape si pe care le identifica pervers in prezentul contemporan :

" Trăim ceea ce eu numesc Glamour-Gulag. Am mai scris despre acest subiect, căci e o temă de meditaţie foarte bună. E lecţia Gulagului dată de Şalamov, doar că acum capătă culorile glamourului. Într-o lume a „eticii” biologice, animale, în care doar instinctul animal e admirat, doar profitul cu orice mijloace, în care doar forţa fizică şi regulile „copacului, pietrei şi cîinelui” sînt acceptate, politicul dispare."
"Nu politicul, nu ideologicul, nu excesul – cu toate că şi acesta poate crea mari probleme – au creat Gulag-ul, totalitarismul, dictatorii, ci tocmai lipsa acestora."
http://www.criticatac.ro/6085/dictionarul-politic-al-anilor-zero-de-la-disparitia-societatii-civile-la-tradarea-intelectualilor/

Puţine locuri-ţări fac concurenţă proiectului URSS. Privit acum cu puţină detaşare şi înţelegere, cred că este unul din cele mai fascinante locuri. Acolo s-a acumulat atîta experienţă, atîta tragedie şi fericire, încît uneori ţi-e milă de oameni. Imperiile fascinează, oricît de violente ar fi.
http://www.ernu.ro/category/presa/ultimii-eretici/page/3/

Si acum , surpriza. Dupa ce practic a aruncat artistic o piatra in ciorba romanilor definindu-le statul drept artificial  si la ei acasa, Vasile Ernu este invitat in 2013 pe post de reper moral  la un simpozion dedicat uneia dintre cele mai crunte inchisori romanesti , cum a fost cea de la Ramnicu Sarat :

“Participanţii au fost invitați să reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale şi politice ale comunismului. Întrucât efectele acestei perioade încă sunt resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent ajută la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Contactul cu trecutul a fost realizat, pe de o parte, prin vizitarea fostei închisori Râmnicu Sărat şi constatarea directa a condiţiilor de detenţie şi tortura fizică şi psihică din penitenciarele comuniste, iar pe de altă parte, prin intermediul lectorilor, precum Dr. Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER, Dr. Alexandru Muraru ……. Dr. Michael Shafir, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Dl. Vasile Ernu, scriitor şi Dl. Vintilă Mihăilescu, antropolog.”
http://www.iiccr.ro/ro/proiecte/proiecte_educationale/studenti/universitatea_de_vara/universitatea_de_vara_ramnicu_sarat_editia_VII_2013/


Ca si cum  nu a fost suficient sa patroneze evocarea trecutului ,  in 2014 acelasi personaj este invitat de  catre televiziunea noastra nationala ( TVR1) , sa comenteze in direct alegerile prezidentiale de la noi :

http://inliniedreapta.net/de-alegeri-tvr-devine-russia-today-vasile-ernu-invitat-de-tvr-1-sa-comenteze-alegerile-prezidentiale-direct/


Finalul este unul apoteotic . Printr-un masochism social de neinteles intr-o logica morala normala, o persoana tolerata de o tara a carei legitimitate o contesta  ...devine reprezentatul acestei tari la Salonul International de Carte de la Torino dar,  daca-i ordin , cu placere ... : 

“In perioada 8-12 mai, Vasile Ernu si Cezar Paul-Badescu sint invitati la cea de-a XXVII-a editie a Salonului International de Carte de la Torino. Tema editiei din acest an este Il Bene/Binele, iar tara invitata de onoare este Sfintul Scaun.Vasile Ernu va fi reprezentantul Romaniei in cadrul programului Europe at 16, un proiect adresat tinerilor din liceele si universitatile din Torino si Berlin care are ca scop incercarea de a discuta ideea: ce mai inseamna Europa actuala din perspectiva sociala, politica, economica si culturala in viata de zi cu zi. In cadrul acestui proiect sint invitati 10 scriitori din intreaga Europa.”
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-17177118-vasile-ernu-cezar-paul-badescu-invitati-salonului-carte-torino.htm

Exact acelasi algoritm al "lumii intoarse pe dos" este aplicat si in societatea civila de la noi care de un sfert de secol a reusit de fapt sa decupleze tara de valorile si de trecutul ei ultima isprava fiind segregarea detinutilor politici si chiar blamarea lor  , si sa bulverseze reperele sociale si sistemele de referinta propunand tinte false in locul acestora :

http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-a-diasporei-catre-presedintele-ales-al-romaniei-domnul-klaus-werner-iohannis/ 
http://adevarul.ro/news/eveniment/scrisoare-deschisa-diasporei-presedintele-klaus-iohannis-referitoare-problemele-confrunta-romania-1_54dd2545448e03c0fd8d88d8/index.html# 
http://epochtimes-romania.com/news/problemele-de-mediu-din-romania-il-ajung-din-urma-pe-iohannis-la-paris---230070http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/11/atat-durat-linistea.html


In sfarsit , daca acceptam axioma ca reperele sociale, valorice si morale ale unei societati nu trebuie stabilite de catre hotii, escrocii, infractorii , criminalii si tortionarii ei ( cum se intampla inca la noi , dovada coada de la DNA ) , ci de catre elitele si intelectualii ei, dupa cei 25 de ani care au trecut deja , si dupa starea actuala a societatii romanesti, intelectualii care sunt sau au fost propusi drept „simbol si punct de reper” pentru societatea civila , se afla la ora unui decont social iar dupa starea actuala a societatii romanesti ar trebui sa aprecieze singuri daca si-au indeplinit sau nu rolul atribuit de catre cetateni in refacerea societatii civile si a spatiului moral.

Deocamdata , liderii civici si sociali de la noi se pare ca nu au reusit decat performanta de a schimba si tabara , si discursul , resetand in mod aparent vechiul sistem de valori dar dand  de fapt tonul duplicitatii si ipocriziei sociale pentru ca asa cum nu s-a putut realiza  un capitalism autentic cu fostii nomenclaturisti,  nu se poate construi presa democrata cu politrucii absolventi de  "Stefan Gheorghiu" si instruiti in atacul la persoana, sociologie si psihologie cu fosti ofiteri de Securitate , cultura europeana cu beneficiarii burselor oferite in strainatate de vechiul regim , sau cu cei care au girat mineriada din 1990.

Este ca si cum scopul liderilor civici si sociali nu ar fi fost de fapt implementarea reala a unui sistem de valori democratice , europene si occidentale , ci sabotarea lui , respectiv faultarea societatii romanesti in revenirea la normalitate sociala, traditii si valori nationale si  integrarea in democratia si civilizatia europeana si occidentala.
Rezultatul previzibil este acela ca personalitatile culturale , intelectualii publici , directorii de constiinta si universitarii de la noi sustin deschis sau nu pseudo-revoltele de tip Occupy  sau chiar  fac apologia anomiei si anarhiei :

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/o-revolta-morala/  
De la „revolta morala” la apologia anomiei si anarhiei (1)
De la „revolta morala” la apologia anomiei si anarhiei ( 2)

Pe cale de consecinta,  in zona societatii civile si exact ca in mediul politic in care sub ceva se poate ascunde altceva, ne confruntam cu un haos admirabil din care cetatenii nu inteleg aproape nimic pentru ca din aceasta zona primesc in mod constant mesaje contradictorii .
Singura zona civila lipsita de ambiguitate  o constituie ale ONG-urile care au luptat si lupta consecvent pentru statul de drept , o justitie independenta si aplicarea legii ( mai exact un grup sau cateva grupuri de tineri dedicati ) si explicatia o avem in faptul incontestabil ca justitia de la noi este singurul domeniu care a inceput sa functioneze si care poate da tonul schimbarii sociale pe care romanii o asteapta cuminti , si de un sfert de secol.
Din aceste motive probabil , pentru a intra in contact cu societatea civila si pentru a intelege in mod adecvat mecanismele ei de functionare , consilierul prezidențial pentru relația cu societatea civilă trebuie sa aiba in mod obligatoriu o pozitie cu rang de ministru.






                                        6.2.4.3. Terapia de soc aplicata societatii romanesti



La nivel general , si prin forta lucrurilor  , sfera publica de la noi  a suferit in ultimii 25 de ani o degradare continua . Grilele politice, sociale, civice, culturale, etc. de la noi s-au schimbat in mod substantial iar bulversarea si inversarea sistemului de  valori , anularea sistematica a unor tabu-uri  si inhibitii sociale ,  morale si religioase traditionale , cresterea intolerantei si  agresivitatii au condus la aparitia sadismului social .

"Explicația trebuie căutată tot în primele zile ale anului 1990. După ce au scăpat din mâna de fier a lui Ceaușescu, securiștii – în special cei care erau responsabili de operațiunile de comerț exterior – și-au plasat banii, ai lor, dar și ai Securității, pe piața liberă. Haosul din primele luni ale anului 1990 le-a camuflat perfect mișcările. Cu acești bani au fost înființate multe dintre primele firme ale noii Românii. În scurt timp, încrengătura de afaceri și oameni răsărită din trunchiul comun al Securității a început să se ramifice iute în toate direcțiile. Interesele instituționale și interesele personale ale capilor Securității au început să se întrepătrundă până la confuzia totală.
Astăzi, 18 ani mai târziu, mă tem că nimeni nu mai poate spune precis care dintre aceste firme finanțează operațiunile speciale – legal sau ilegal, asta e deja altă discuție – și care a fost confiscată din mers și subjugată total de vreo «fantomă» iute de mână."
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/nationalizati-serviciile-de-informatii--%E2%80%93-etapa-2015-367672
Daca aceasta stare de fapt ar putea  fi radiografiata si in "sectorul civil",  am avea si o posibila explicatie asupra faptului ca timp de un sfert de secol si in pofida tuturor condamnarilor de la CEDO , statul si societatea de la noi nu au gasit ragazul necesar sa-si pedepseasca tortionarii si criminalii din timpul comunismului , de la Revolutie si de la mineriade , tortionari si criminali care beneficiaza si acum de imunitate si de omnipotenta financiara in raport cu cetatenii onesti.
In locul acestei justitii sociale,  populatia a primit drept bonus o habitudine la cruzime ( neutralizarea pudorii, ororii, scarbei, rusinii, ca reactii etice) deci un proces subliminal de dezumanizare sociala. *) **).
Principala cauza a acestei situatii este comportamentul inacceptabil si sinucigas al elitei intelectuale ( intelectuali, lideri de opinie, jurnalisti, profesionisti, corporatisti, etc.) care pe parcursul a doua decenii , prin coborarea sistematica a standardelor sociale , deontologice, oscilatie axiologica si comportamentala ( o comparatie intre ce faceau si ce spuneau unii in 1990 si ce fac si spun acum este devastatoare pentru multi membri ai elitei actuale ) , nu a reusit sa impuna ferm in societate norme de conduita civilizate si europene si cu atat mai mult un sistem de valori european. 
Cel mai sigur indicator al cresterii agresivitatii sociale a fost involutia limbajului public. Incepand cu brutalul postcomunism romanesc al anilor `90 care prin ziarele Adevarul, Azi, Dimineata sau scatologicul si libidinosul ziar Romania Mare care isi propunea demonizarea si infractionalizarea fenomenului Piata Universitatii si a Opozitiei politice din acei ani si terminand cu "vulgaritatea literara" ( ?!) gen "Academia Catavencu" sau "Plai cu boi", avem o degradare constanta a limbajului public si in acelasi timp o scadere a inhibitiilor sociale.
Aceasta degradare a fost incurajata chiar de unele personalitati care si-au permis a foloseasca in spatiul public sau in presa un limbaj licentios si care,  prin puterea exemplului personal , au invitat la obscenitatesi la abolirea normelor decentei publice  :



Din nefericire, aceasta tendinta se transforma intr-o forma clara de control social si de stimulare constienta a primitivismului si agresivitatii atunci cand in totala contradictie cu traditiile si cultura acestui popor , Academia Romana a decis ca prioritatea culturii nationale este aceea de a oficializa obscenitatile  :

Nu trebuie sa privim lucrarea ca un dictionar pornografic. Acest apelativ este - din punct de vedere lingvistic - o aberatie deoarece lingvistul considera toate cuvintele egale."
Dr. Cristina Florescu, cercetator stiintific principal gradul I la Institutul de Filologie Romana “Alexandru Philippide” de la filiala ieseana a Academiei Romane.
(http://stiri.kappa.ro/actualitate/noul-dictionar-al-limbii-romane-va-cuprinde-si-cuvintele-obscene/stire_116440.html )



Note 

*) Singurul domeniu care si-a propus in mod deschis unele din aceste obiective a fost reprezentat de catre ...formarea si antrenarea tortionarilor (!) :

"Componentele psihologice sunt esentiale in formarea tortionarilor. Cinci sunt primordiale :
1.capacitatea de a dezumaniza victima ;
2.habitudinea la cruzime ( neutralizarea pudorii, ororii, scarbei, rusinii, ca reactii etice) ;
3.obedienta de robot, de cadavru ( tortionarul nu trebuie sa gandeasca ci sa faptuiasca );
4.impunitatea si
5.omnipotenta politica, psihologica, financiara." ( p.94 )
Ruxandra Cesereanu- Formarea si antrenarea tortionarilor secolului XX (Revista MEMORIA Nr.4/2000 ).

**) In constiinta publica , dar si in mediile intelectuale de la noi exista chiar ipoteza ca "Experimentul Pitesti" nu a fost de fapt un fenomen izolat, sub o anumita forma acesta a fost de fapt extins la nivelul intregii tari cu consecinte  practic incalculabile :

" Fenomenul Pitesti nu a fost un moment de virf in incercarea de distrugere a romanilor. El a fost doar un experiment. Acesta a fost extins la scara intregii tari in "epoca de aur".Ce a insemnat de fapt "experimentul Pitesti" iesit din mintile criminale ale NKVD-KGB(dincolo de suferinte inimaginabile)? Transformarea detinutilor in tortionarii colegilor de detentie. Acest "scop" a fost atins prin santaj, fortarea delatiunii, tortura, specularea slabiciunii de caracter precum si a slabiciunii BIOLOGICE datorate conditiilor inumane de detentie: frig, subnutritie etc. Acest fenomen a fost extins la scara intregii tari de catre Ceausescu si minuitorii lui KGBisti. Delatiunea, degradarea biologica prin foame, frig si alte nenumarate lipsuri au transformat Romania intr-un imens lagar de concentrare.In zilele "revolutiei" am vazut la televizor oameni din Bucuresti si alte orase ale tarii marturisind reporterilor occidentali sentimentul GENERALIZAT de FRICA ( Paul din Ohio )
Mai toti scriitorii pe care i-am analizat in acest eseu au punctat, in textele lor, o arhitectura a delatiunii raspandita la nivelul intregului popor roman. Aceasta a fost, poate, constanta organizationala a Securitatii: dirijarea unui sistem piramidal al fricii si al turnatoriei prin care sa poata fi controlat si supravegheat profilactic un intreg popor. De la aceasta arhitectura a delatiunii porneste si concluzia mea, aceea ca, daca fenomenul Pitesti a esuat la nivel fizic, el a izbutit la nivel mental si moral: reeducarea poporului roman a reusit in cele din urma, chiar daca nu intr-o forma brutala, ci intr-una mentala, relativ rafinata.
Ruxandra Cesereanu - Imaginea Securităţii în literatura română în comunism şi postcomunism (http://phantasma.lett.ubbcluj.ro/?p=2698&lang=en)  
In opinia mea, comunismul a fost regimul cel mai eficient din toată istoria României, au reusit ingineria socială pe care si-a propus-o.  Ioan Stanomir , istoric  





6.2.4.4. De la sindromul Babel la spirala tacerii 


Primul efect civic al caderii comunismului  si traversarii  desertului social in care inexistenta dreptului la libera exprimare a opiniei instaurase o tacere generala , a fost sindromul Babel  respectiv un vacarm general in care dupa o jumatate de secol de tacere toata lumea vorbea si nimeni nu asculta ce spune celalalt.
Pe de alta parte, caderea formala a unui regim politic nu a insemnat si prabusirea sistemului sau de valori care a fost perpetuat in mod ocult exact de cei care pretindeau ca l-au demolat , respectiv de catre cei care au preluat puterea si care erau oameni legati ombilical tot de vechiul regim.
 Rezultatul a fost un razboi social generalizat intre cei care au contestat in mod deschis valorile comuniste  si intre cei care le sustineau in mod ocult. Acest razboi a fost secondat de un alt razboi generalizat intre cei care sustineau in mod deschis valorile normalitatii sociale traditionale impotriva careia comunismul a luptat o jumatate de secol,  si cei care sustineau valorile anormalitatii sociale induse de comunism in aceeasi perioada. 
Din aceste punct de vedere , infiintarea oficiala a celebrului "Grup de Dialog Social" ( mass-media anilor `90 il prezenta pe Silviu Brucan drept intemeietorul lui oficial  sau cel putin drept unul dintre cei mai aprigi sustinatori )   a fost in realitate cel mai sigur indiciu al inexistentei libertatii de exprimare in spatiul social care trebuia "protejata" , dar nu se stie nici acum impotriva cui. 
Cum dupa recursul anterior la violenta sociala ( Revolutie si mineriade ) , oamenii nu mai puteau fi pedepsiti in mod oficial pentru delictul de opinie , controlul opiniilor  esential in orice societate care in mod ocult  sustinea sau sustine valorile comuniste poate fi exercitat doar  prin blocarea dialogului social prin orice mijloace si eliminarea sistemele de valori opuse celor aprobate oficial, respectiv prin marginalizarea si ostracizarea purtatorilor de opinii diferite .
Acesta este explicatia recursului contemporan  , si la scara generalizata , a atacului la persoana  atat de specific de fapt comunismului anilor `50 si  degradarii fara precedent a sferei publice respectiv a limbajului public ajuns deja la cote inimaginabile pentru orice tara civilizata.
Conform unor semnale multiple semnale directe si indirecte, agresivitatea sociala de la noi ( implicit intoleranta ) este foarte mare  . Avem un climat social otravit  axat pe cultura invectivei si atacul la persoana generat prin suspendarea codurilor morale si dentologice din aproape toate domeniile.
Pe de alta parte , atunci cand anormalitatea este prezentata pe post de normalitate sociala si invers, presiunea sociala este una imensa iar cetatenii pot recadea usor in menghina teribila a spiralei tacerii ( Olavo de Carvalho ) care distruge orice coeziune sociala.
Este cu adevarat tragic, dar cei 25 de ani de libertate nu au insemnat pentru societate decat o tranzitie de la energia si entuziasmul civic al anilor `90 atunci cand oamenii credeau in ceva si luptau pentru ceva , la blazarea si depresia specifice anilor 2000 in care oamenii nu mai cred in nimic si nu mai lupta pentru nimic deoarece  nu mai stiu de fapt cu cine sau cu ce lupta.
Rezultatul foarte previzibil il constituie alienarea , apatia si depresia sociala foarte vizibile la constiinte anonime si lucide  din spatiul virtual: 


"Am spus de nenumarate ori ca ce se intampla in Romania este un vis urat care nu mai ia sfarsit."
20 February, 03:21. toldegary 
" Stiti ce este cel mai dramatic….? Ca dupa 23 de ani de post-comunism, eu, si ca mine sunt multi, nu mai cred in nimic. Nici in democratie, nici in stat de drept, nici in libertate, nici in ratiunea fiintei umane, in nimic… Nu mai vad nicio solutie colectiva, niciun “impreuna”, doar salvari individuale. Fiecare supravietuieste cum poate.
27/02/2013. phil 
" Din pacate toti romanii care au reusit sa evadeze din inchisoarea mentala care e Romania sint incapabili de empatie si actiune. Fiecare, pina la ultimul, locuieste singur pe cite o insula numita “Blog”. Niciunul nu stie sa inoate."
2010/10/04. Tio "





                                                  6.2.4.5. Noua agenda a societatii civile 
                                         
Societatea civila din anul 2014 nu prea mai are multe lucruri in comun cu societatea civila din anii `90. Daca atunci agenda civica avea drept obiective majore procesul comunismului, lustratia , justitia sociala, democratizarea si reformarea societatii romanesti, agenda actuala a societatii civile are obiective mult mai pragmatice si mai operationale.
La capitolul mari succese ale organizatiilor societatii civile de la noi este mentionata miscarea de protest "Rosia Montana" :

" Mișcarea de protest împotriva proiectului minier de exploatare a aurului de la Roșia Montană a fost cel mai important fenomen al anului 2013. După ce controversatul proiect din Carpații Orientali a fost tergiversat în ultimii paisprezece ani, vara trecută guvernul a introdus o lege specială pentru a permite ca exploatarea să pornească, declarând proiectul ca unul de importanță națională. Protestele care au urmat au fost fără precedent în ultimii douăzeci de ani, ca și durată, scală și mobilizare de voluntari, devenind un simbol al opoziției civice față de corupție și proastă guvernare. "
http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf

In realitate , desi aceasta miscare a fost initiata de un activist de orientare anarhista (http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/06/portretul-activistului-anarho-socialist.html ), un materialul despre sustenabilitatea Organizatiilor Societatii Civile ( OSC) afiseaza sigla USAID , dar  apara exact aceste atitudini de tip anarhist :

" Unele organizații civice și de mediu au devenit mai reținute în a-și exprima opiniile din cauza acestor afirmații și fiindcă acțiuni judiciare au fost luate împotriva anumitor activiști neguvernamentali. De exemplu, după ce protestatarii ( s.n.- Politia l-a identificat exact , dar nu i-a publicat numele! )  au spart un geam al mașinii Ministrului Culturii, unul dintre liderii informali ( s.n. - care din ei  ? )  ai mișcării #Uniți Salvăm, care a organizat protestele împotriva Roșia Montană, a fost pus sub acuzare în calitate de instigator al incidentului. "
http://www.fdsc.ro/library/files/indexusaid_romania2013.pdf

In urmă cu doi ani protestele  "#salvatirosiamontana"  se transformau  în proteste împotriva exploatării gazelor de șist : 

http://inliniedreapta.net/salvati-rosia-montana-se-transforma-in-ucideti-gazele-de-sist-romania-intre-bulgaria-si-modelul-american/ ;
http://inliniedreapta.net/ecologistii-romani-in-vizita-la-moscova-1

Recent, suntem martorii unui nou salt calitativ, inamicul este identificat cu o tot mai mare precizie. Daca initial s-a început cu Băsescu, s-a trecut  apoi la capitalism, de la acesta la corporațiile americane , iar acum se ajunge in sfarsit la sursa Răului ... NATO(!) : 

(http://inliniedreapta.net/activistii-anti-fracking-acum-experti-in-geopolitica-nato-inamicul-rusiei-si-al-pacii-mondiale/ ).

Dupa 25 de ani constatam ca nu mai exista nici coeziune sociala , nici tendinte de agregare si structurare sociala,  iar tendintele centripete ale anilor `90 s-au tranformat treptat in tendinte centrifuge  exact acum cand exista toate conditiile tehnice pentru a pune oamenii in contact si vederea constituirea de retele, grupuri  sau alte tipuri de agregari sociale.
Societatea civila de la noi este un construct artificial si mimetic aparut mai degraba "la ordin " decat in mod spontan . Dovada o constituie faptul ca  in 25 de ani nu a reusit sa ofere un proiect social in stare sa coalizeze si sa atraga cu adevarat cetatenii in viata publica ( nici macar acum  cand exista un pericol major la granitele noastre) , dar a reusit in schimb performanta de a decupla tara de trecutul si de valorile ei , iar prin "impartialitate"  si neimplicare civica , direct sau indirect, a sadit neincredere in valorile democratice si in valorile europene . 




7. Concluzii 


In zona atat de tulbure a societatii civile de la noi , cetateanul interesat de o implicare civica se afla exact in aceeasi situatie ca in spatiul politic trecand de la conditia "cetateanului turmentat" care nu stia cu cine sa voteze , la conditia "cetateanului dezorientat"  de vitrinele atat de stralucitoare oferite din abundenta de societatea civila de la noi , dar in care nu se regaseste pentru ca de fapt acestea nu prea corespund asteptarilor unei societati democratice si europene si cu atat mai mult sperantelor lui. Problema este ca societatea civila post-comunista de la noi , la fel ca mediul politic si economic , a fost afectata inca din start , respectiv din anii `90 , de formele fara fond din spatiul nostru social. In acest caz , in nisipurile miscatoare ale sectorul non-guvermanental de la noi vom intalni cele mai interesante replicari , duplicari,  anamorfoze si metamorfoze ale organizatiilor existente in spatiul nostru social si in aceeasi masura , schimbari de masti si de identitati sociale  la liderii lor.


7.1. In ultimii 25 de ani tabla de valori a societatii a fost schimbata aproape in totalitate atat prin comportamentul organizatiilor cat si prin comportamentul liderilor civici si personalitatilor culturale. O simpla comparatie intre valorile pentru care militau partidele politice si  societatea civila in anii `90 si valorile pentru care acestea  militeaza acum este edificatoare. Altfel spus, fractura sociala generata in anii `90 se adanceste continuu iar societatea romaneasca isi pierde identitatea si se destructureaza din ce in ce mai accelerat .

7.2. Spatiul civic de la noi a avut o dezvoltare exploziva de tip brownian prin aparitia unor megastructuri informationale  civice care  par sa urmeze un  principiu al fractalilor sociali . In acest sens, exista corespondente si osmoze suspecte intre ONG-urile clasice ( organizatii nonguvernamentale, asociatii, fundatii, federatii, confederatii, uniuni,etc.  )  megastructurile informationale clasice ( de stat ) si mediul de afaceri .
Rezultatul este aparitia unor megastructuri civice (?) bizare, de tip non-standard, la intersectia dintre "de stat", public si privat , cu o simbolistica aparte, care se autodefinesc uneori "de drept privat" si care prin imaginea, statutul si activitatea lor contrariaza de multe ori asteptarile si reprezentarile cetatenilor asupra societatii civile. Aceste structuri civice  se definesc mai degraba prin lipsa transparentei in ceea ce priveste numarul lor real de membri , finantare, obiective , modul de conducere, selectia liderilor si  rutele lor sociale ,etc. decat prin implicare si eficienta sociala.
Prin aparitia unor asemenea paralelisme fortate , domeniul de actiune al statului se suprapune peste domeniul de actiune al ONG-urilor si invers,  ceea ce constituie o forma foarte ingenioasa de capusare a societatii civile care se poate transforma pe nesimtite  intr-o  "societate in civil "si poate deveni o rampa  de lansare a GONG-urilor care toaca bani publici .
Rezultatul este aparitia unui spatiu civic n -dimensional in care distinctia intre guvernamental si non-guvernamental dispare , organizatiile civice devin partenere in organizatiile de stat  si invers ceea ce poate favoriza coruptia.
O simpla trecere in revista si pe termen lung a rutelor sociale parcurse de unii politicieni si lideri civici , ar arata imediat si cameleonismul lor social si osmoza oculta existenta intre spatiul civic , spatiul politic si spatiul serviciilor secrete , dar nici o organizatie civica  nu s-a aratat interesata de aceaste probleme .
Pe cale de consecinta, profilul unor  organizatii civice devine unul hibrid in care prin strategia ingenioasa a parteneriatului , finantarea externa, ONG-urile , afacerile si  statul  se amesteca intr-o mixtura halucinanta .

7.3. Asociatiile si organizatiile profesionale care in mod oficial apara drepturile si interesele membrilor lor , reprezinta in realitate cele mai eficiente mijloace de control social asupra acestora prin dependentele generate de monopolul profesional si dijmuirea de tip medieval aplicata asupra veniturilor obtinute . Din aceste motive, in interiorul profesiilor de avocat, medic, farmacist, arhitect, auditor financiar, notar public, psiholog sau contabil,  nu exista un cadru concurential iar intrarea pe piata serviciilor pentru practicarea profesiilor liberale este in mod neprincipial conditionata de acceptul concurentilor aflati deja in activitate si in conditiile stabilite de acestia ceea ce incalca si acum normele europene. Altfel spus , "societatea civila organizata" nu prea are nici o legatura cu aspiratiile cetatenilor naivi.

7.4. Sindicatele si patronatele  care ar trebui sa reprezinte interesele membrilor de sindicat si respectiv interesele mediului privat , au fost viciate ab initio. Asa se face ca nu o data sindicatele au fost folosite drept paravan pentru afacerile liderilor  atunci cand nu erau de-a dreptul "sindicate galbene" infiintate sau controlate de angajatori ca in anii `90 si nu de angajati , iar in loc de patronate care sa apere interesele mediului privat am avut patronate care aparau interesele statului,  mai exact ale functionarilor aflati in conflict de interese prin firmele infiintate sub umbrela lui.

7.5. Structurarea neclara si netransparenta a sectorului non-guvernamental genereaza confuzie si neincredere in organizatiile civice. Altfel spus, tendintele centripete de coagulare a unei societati civile specifice anilor `90 s-au tranformat in tendinte centrifuge. La nivel general , si in lipsa unuor proiecte pe termen lung ca sa nu mai vorbim de lipsa unui proiect de tara , societatea romaneasca a trecut de la starea de "viitor de aur tara noastra are si prevaz prin secoli a ei inaltare ", la starea de parabioza ( "no chance, no solution, no future") in care este deposedata de trecut si nu are viitor deoarece prezentul este blocat intr-o piramida sociala rasturnata prin bulversarea si inversarea valorilor.

7.6. Rezultatul acestei tectonici sociale este un sentiment de deja vu si de absurd social generat de repetarea istoriei  prin miscare in cerc  , parazitarea si confiscarea unor simboluri, organizatii, miscari,etc. Aproape toate initiativele semnificative pentru democratizare si schimbarea sociala au fost placate prin replici in oglinda care au semanat confuzie iar  pe termen lung au generat apatie si depresie sociala.  Pe cale de consecinta , la nivel general ne vom confrunta cu o criza de identitate a organizatiilor prin confiscarea simbolurilor si obnubilarea memoriei sociale , iar rezultatul final este un fel de alba-neagra cu valorile si idealurile societatii civile   in care cetatenii sunt derutati de vitrina aparent atat de bogata si de multicolora a societatii civile si construita dupa principiul bazarului oriental in care de regula sub ceva se se poate ascunde altceva.

7.7. Societatea civila romaneasca este mai degraba un act ratat care mimeaza si democratia si civilizatia . Climatul social generat de catre mass-media si de catre mediul virtual tinde sa devina irespirabil semn ca societatea romaneasca intra deja in faza de destructurare in care firavele tendinte centripete aparute in anii `90 si stopate atunci cu o brutalitate de Ev Mediu, au fost in sfarsit inlocuite cu tendinte centrifuge care sunt cu mult mai puternice.

7.8. Romania se afla in criza de sistem si la sfarsitul unui ciclu istoric fiind pe cale sa inceapa un altul (Ciclul istoric si timpul individual) in care ar trebui sa arda multe etape pentru recuperarea decalajului fata de Europa. Solutiile posibile la nivel civic pentru depasirea crizei de sistem  ar putea fi  agregarea unor noi grupuri sociale cu o alta mentalitate , alt comportament si alte obiective ,  sau si mai bine  , aparitia unor forme alternative de agregare sociala generate de noul val din diaspora , respectiv singura miscare civica ad-hoc despre  care se poate spune ca a dovedit cu adevarat coeziune , maturitate politica , sociala si civica,  acesta fiind singurul grup care a inteles cu adevarat ca in  cei 25 de ani scursi deja i s-a furat de fapt si tara, si viitorul, si a actionat in consecinta. 


Niciun comentariu: