Anul acesta se implinesc 13 ani de cand a aparut Colegiul Psihologilor din Romania daca ne raportam la istoricul prezentat pe una din paginile sale oficiale (https://copsi.ro/istoric/).
Aceasta aniversare este una sulfuroasa sarbatorita cu dosare penale pentru unii din cei care au gestionat domeniul si cu ghinion pentru membrii acestei nefericite bresle.
Colegiul Psihologilor din Romania este revendicat in prezent de doua organizatii care se contesta reciproc iar psihologii s-au aliniat si ei curentului impartindu-se in "pro"si "contra".
Aceasta bizara institutie de care au fost atat de mandri cei care au contribuit la crearea ei a intrat in conflict si cu psihologii , si cu legea, si cu morala.
Mihai Anitei, fostul presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania, este beneficiarul unui dosar penal, iar dupa ultimile informatii obtinute de ziaristi se pregateste o ancheta de mare amploare privind modul in care au fost gestionate problemele acestui domeniu si ale acestei bresle.
Ancheta vizeaza modul in care a aparut din viscerele Colegiulului Psihologilor din Romania Institutul de Psihologie Judiciara care in realitate este un S.R.L. de apartament :
http://norwaygrants.anp.gov.ro/documents/10180/12170404/Protocol+de+colaborare+ANP+si+IPJ.pdf/78a873d5-350b-4d80-a1ed-ce94eb730236 |
Presedintele Institutului de Psihologie Judiciara este Stefan Iulian-Laurentiu care in acelasi timp este si membru al Colegiului Psihologilor din Romania respectiv director general a institutiei (
https://copsi.ro/comunicat-privind-ilegitimitatea-convocarii-organizarii-si-desfasurarii-unor-asa-zise-sedinte-de-catre-un-grup-de-persoane-autointitulat-consiliul-si-comitetul-director-al/).
Conflictul de interese vizibil in acest caz , este numai varful aisbergului . Institutul de Psihologie Judiciara se afla intr-un raport bizar cu Colegiul Psihologilor din Romania pentru ca membrii lui fondatori figureaza in ambele institutii care sunt construite pe acelasi fundament juridic :
" ...( Institutul de Psihologie Judiciara-n.n. ) persoană juridică română de drept privat ( s.n.) , constituită în anul 2011 la inițiativa celor mai reprezentative nume ale psihologiei judiciare românești și a altor psihologi pasionați de domeniul expertizei psihologice, dintre care amintim: prof. dr. Nicolae Mitrofan, prof. dr. Tudorel Butoi, conf. dr. Gheorghe Florian și dr. Stefan Iulian – Laurențiu."
( http://psihologiejudiciara.ro/)
"Art. 23. - (1) Colegiul Psihologilor din România, denumit în continuare Colegiu, este o organizaţie profesională, cu personalitate juridică, de drept privat (s.n.), apolitică, autonomă şi independentă, de interes public, cu patrimoniu şi buget proprii. Colegiul are rolul de a reprezenta şi de a ocroti la nivel naţional şi internaţional interesele profesiei de psiholog cu drept de liberă practică."
(http://www.psihologiaonline.ro/download/legi/Lege213-2004.pdf)
Daca analizam componenta Institutului de Psihologie Judiciara observam lucruri la fel de interesante :
Sursa : http://psihologiejudiciara.ro/echipa/ |
In acest caz , doi dintre cei patru membrii fondatori au fost inainte de 1989 ofiteri in Ministerul de Interne .
Tudorel Butoi
(http://www.academiadepolitie.ro/root/studii/iosud/rezumate_teze/2017/pop/CV%20BUTOI%20TUDOREL.pdf) a fost sef de laborator (1975-2001) si expert in comportamentul simulat de la Serviciul Criminalistic de la Politia Capitalei ( respectiv Militia Capitalei inainte de 1990) si probabil in aceasta calitate si-a folosit expertiza in cazul unui politician anchetat de DNA*).
Ca atare, aceasta interesanta institutie de drept privat este in realitate o firma privata de tip s.r.l. , dar situatia aceasta nu este una singulara in stiintele sociale de la noi **) .
"Mai mult chiar, deja se vorbeste prin barouri ca Institutul de Psihologie Judiciara , persoana juridica de drept privat tip SRL ar fi putut fi creat ca sa patrunda in sistemul judiciar romanesc protejat fiind de anumite institutii ale statului. Iar datorita ignorantei unor judecatori acest lucru sa ramana neobservat. Oricum, aspectele privind limitele legale ale acestei afaceri se afla deja in vizorul DNA, dar, mai nou, dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, si sub stricta observatie a Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii."
http://www.national.ro/dezvaluiri/dna-cu-rovana-la-psiholog-602223.html/
In ce masura o institutie privata fondata de fosti ofiteri din Ministerul de Interne si membri ai Colegiului Psihologilor din Romania poate fi un "furnizor de formare profesională" în domeniul expertizei psihologice judiciare atunci cand prima conditie pentru domeniul juridic este ca reprezentantii lui sa nu aiba legatura cu fosta Securitate si serviciile de informatii, este o intrebare la care vor raspunde doar institutiile abilitate.
Problema este in realitate cu mult mai grava decat atat , si a fost semnalata de multa vreme. In acest sens, inca din anul 2006 a fost publicat intr-o revista din Franta deoarece niciun ziar important de la noi nu a vrut sa-l publice in tara , un APEL PENTRU MODIFICAREA LEGII 213 DIN 06.01.2004 ( http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=42), lege care reglementa profesia de psiholog.
Apelul semnat inclusiv de catre fostii detinuti politici Vasile Paraschiv si Paul Goma semnala pericolul ca domeniul psihologic , spre deosebire de domeniul juridic unde magistratilor le este interzis prin lege sa faca parte din fosta Securitate si serviciile de informatii , este in pericol sa-si piarda independenta respectiv sa fie invadat de fosti securisti, ofiteri de informatii si militari prin lipsa oricarei interdictii care sa separe domeniul civil de domeniul militar si de domeniul serviciilor de informatii.
Pe cale de consecinta , daca magistratilor le este interzis prin lege sa faca parte din fosta Securitate si /sau serviciile de informatii, psihologii ( inclusiv conducerea institutiilor din domeniu ) care ii examineza pe primii si le dau avizul necesar pentru exercitarea acestei profesii nu au aceasta interdictie .
In esenta, fara aceste clarificari esen tiale pentru evolutia democratica a Romaniei , pentru consolidarea societatii civile si pentru aparitia unei adevarate societati deschise, toate procesele din societatea romaneasca raman forme fara fond care eventual reusesc sa induca in eroare strainii , dar nu reusesc decat sa trezeasca zambetul amar , reactiile de respingere si reactiile ostile ale cetatenilor care dupa trei decenii de agresiuni sociale , promisiuni fara acoperire , diversiuni, dezinformare si manipulare , sufla si in iaurt.
Dupa aducerea in colaps a unui intreg domeniu profesional care ar fi putut contribui la progresul social , este mai mult decat evident ca domeniul stiintelor sociale nu poate fi reformat din interior .
Recentul discurs al noului presedinte al Colegiului Psihologilor din Romania tinut in aceeasi limba de lemn in care adreseaza ganduri bune tuturor , dar promite solemn acelasi statu quo fara sa analizele cauzele care au adus domeniul in colaps :
2 septembrie la 21:14 ·
Dragi colegi,
Psihologia din România a adăugat ieri, 01 septembrie 2017, pagini importante la istoria începută cu luni în urmă, pagini scrise de oameni cu suflet mare, cu inima deschisă, cu multă putere de muncă, responsabilitate și respect față de fiecare dintre D-voastră! Ședința comună a Comitetului director și Consiliului Colegiului a înregistrat cel mai mare cvorum de la înființarea Colegiului, din toate colțurile țării colegii au venit pentru a găsi, împreună, acele soluții care să scoată din impas organizația noastră.
Membrii Comitetului director și ai Consiliului Colegiului au înțeles că o organizație sănătoasă luptă pentru drepturile sale fără să se abată de la nicio lege și au făcut o alegere, aceea de a susține comunitatea noastră, de a munci în perioada următoare fără a fi remunerați, de a se deplasa la ședințe pe cheltuiala proprie și de a suporta financiar, în următoarele luni, costurile aferente consultanței juridice, odată cu aprobarea în unanimitate a prelungirii contractului. Le mulțumesc mult tuturor!
Obiectivele ședinței comune a CD și CC:
Ședința Comitetului director și Consiliului Colegiului Psihologilor din România, din 01 septembrie 2017, a avut trei obiective foarte importante pentru comunitatea noastră:
1. Prezentarea situației actuale și identificarea celor mai eficiente soluții, temporare, pentru deblocarea activității Colegiului Psihologilor;
2. Eficientizarea activității comisiilor de specialitate, a activității Comitetului director și Consiliului Colegiului, prin introducerea votului electronic;
3. Adoptarea unor decizii cu privire la reprezentarea juridică a Colegiului Psihologilor în procesele cu fosta conducere.
Măsurile adoptate în ședința comună a CD și CC:
Toate cele trei obiective au fost îndeplinite, din data de 04 septembrie 2017 urmând să fie reluată activitatea filialelor teritoriale ce va viza:
1. Depunerea dosarelor pentru acces în profesie, treapta de practicant în supervizare;
2. Depunerea dosarelor pentru acces în profesie - altă treaptă decât cea de practicant în supervizare;
3. Depunerea dosarelor pentru schimbare de treaptă;
4. Depunerea dosarelor pentru înregistrare forme de exercitare, înregistrare mențiuni la formele de exercitare existente și radiere forme de exercitare.
Prin adoptarea Hotărârii nr. 2 a Comitetului director a fost deblocată activitatea Colegiului Psihologilor din România și, în același timp, s-a răspuns în mod pozitiv numeroaselor solicitări exprimate de președinții de filiale, de-a lungul anilor, de a se produce descentralizarea cât mai multor activități.
Dragi colegi psihologi, interviul pentru acces în profesie , treapta de practicant în supervizare, va fi organizat în toate cele 32 de filiale în care s-a derulat și finalizat procesul de alegeri!
Pentru interviul de schimbare de treaptă nu veți mai fi nevoiți să așteptați ore întregi la coadă, se vor organiza comisii de fiecare dată când numărul de dosare va atinge pragul de 50.
Prin adoptarea Hotărârii nr. 5 a Comitetului director și Consiliului Colegiului, pentru validarea interviurilor de acces în profesie realizate la filiale și analiza dosarelor depuse pentru formele de exercitare, comisiile vor lua decizii prin exprimarea votului on-line, prin această măsură asigurându-ne că dosarele depuse de D-voastră vor primi o rezoluție care se va încadra în termenul legal.
Cum vom comunica cu D-voastră?
Canalele de comunicare prin care informațiile relevante pentru comunitatea noastră, deciziile adoptate de comisiile de specialitate, Comitetul director și Consiliul Colegiului vor ajunge la D-voastră sunt:
- site-ul www.alegericpr.ro;
- pagina de facebook a Colegiului Psihologilor din România;
- transmiterea mesajelor prin e-mail, de pe adresa comunicare@alegericpr.ro.
Cine va comunica?
În cadrul ședinței din 01 septembrie 2017 am înaintat colegilor mei propunerea ca D-na Laura Pătruț, colega noastră care a organizat, alături de membrii Comisiei pentru alegeri, ședința Convenției Naționale, să ocupe, în cadrul Colegiului Psihologilor din România, postul de Consilier pe probleme de comunicare și purtător de cuvânt. Colegii prezenți la ședință au considerat binevenită această propunere și au votat, în unanimitate, ca D-na Laura Pătruț să preia, în mod oficial, activitatea de comunicare a Colegiului Psihologilor din România.
Îi mulțumesc D-nei Laura Pătruț pentru că a acceptat această nouă responsabilitate, cu precădere pentru faptul că este o activitate neremunerată și, sunt convins că va reuși, în scurt timp, să dezvolte o comunicare cu D-voastră la fel de eficientă ca și cea derulată în perioada alegerilor.
Laura Cristina Pătruț - Consilier pe probleme de comunicare și purtător de cuvânt.
Președinții filialelor – comunicatorii din teritoriu, prin toate canalele pe care dânșii le au la dispoziție, mesaje transmise spre publicare pe www.alegericpr.ro, mesaje postate pe paginile de facebook ale filialelor și transmise prin e-mail membrilor filialei și alte canale pe care dânșii le vor considera eficiente pentru comunitatea din fiecare filială.
Voi încheia acest mesaj prin a mulțumi, încă o dată, tuturor colegilor care fac posibilă reluarea activității și, fiecăruia dintre D-voastră, pentru că ați avut încredere în noi și ne susțineți în demersurile întreprinse!
Începând de luni, 04 septembrie 2017, D-na Laura Pătruț va reveni cu o serie de comunicate periodice prin care vor fi aduse informații suplimentare privind activitatea Colegiului Psihologilor din România.
Vă adresez un gând bun tuturor!
Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu
Președintele Colegiului Psihologilor din România
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1468439489907342&id=381305665287402
ne arata ca acesta nu a inteles nimic din cei 13 ani de existenta a Colegiului Psihologilor din Romania si din istoria de trei decenii a domeniului psihologic ***) naruind si ultima iluzie a celor care mai credeau ca se mai poate schimba ceva in acest nefericit domeniu.
Pentru ca vechile generatii au capturat si denaturat domeniul si l-au predat altor instante , iar noile generatii inclusiv cele scolite in strainatate au acceptat , zarurile au fost aruncate si nu mai este nimic de facut pentru cel putin o generatie iar acest lucru este recunoscut chiar de catre unii dintre psihologii care au contribuit la crearea acestei institutii ****).
Singura speranta mai ramane la instantele neutre din tara care respecta un cod dentologic si care pot interveni in temeiul legii si normalitatii sociale precum si la cele din strainatate care pot oferi un termen de comparatie si eventual un punct de sprijin.
Note
*) Profesorul Tudorel Butoi si-a folosit intreaga expertiza criminalistica, dar nu in domeniul in care este specialist , ci intr-un celebru dosar de coruptie :
http://www.luju.ro/static/files/2016/decembrie_2016/09/Raport_de_expertiza_Butoi_-_Udrea.mark.pdf
http://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-celebre/denuntatori-demascati-prin-expertiza-prof-univ-dr-tudorel-butoi-expert-psiholog-desfiinteaza-credibilitatea-denuntatorilor-folositi-de-dna-in-dosarul-gala-bute-pentru-a-o-inculpa-pe-elena-udrea-ca-a-primit-mita-o-geanta-cu-900-000-euro-rechizitoriul-este-
http://www.luju.ro/dezvaluiri/cazuri-celebre/denuntatori-demascati-prin-expertiza-prof-univ-dr-tudorel-butoi-expert-psiholog-desfiinteaza-credibilitatea-denuntatorilor-folositi-de-dna-in-dosarul-gala-bute-pentru-a-o-inculpa-pe-elena-udrea-ca-a-primit-mita-o-geanta-cu-900-000-euro-rechizitoriul-este-?pdf
http://www.evz.ro/expertiza-bomba-in-dosarul-gala-bute.html
**) Lansarea recenta a Centrului de Consultanta Istorica ( http://consultantaistorica.ro/) a beneficiat de o larga expunere media ( http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22058854-joi-lanseaza-cci-primul-centru-consultanta-istorica-din-romania.htm).
Cercetatorii lui au o vasta experienta "de la redactarea a numeroase lucrări de specialitate, articole în presă, realizarea de baze de date istorice, documentarea unor evenimente sau filme istorice până la elaborarea de plângeri penale împotriva „torționarilor” regimului comunist " iar unii dintre ei au lucrat in universitati si in institutii platite de la buget cum este Dumitru Lacatus fost expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2006-2013) și asistent cercetare la Universitatea din București (2013-2017).
Motivatia lansarii acestui centru este una cat se poate de sincera si de abila in acelasi timp :
" Absența consultanților istorici s-a remarcat prin modul în care au fost soluționate cazurile foștilor deținuți politici care și-au cerut drepturile în instanță, cele ale tuturor persoanelor care au fost deposedate ilegal de drepturile și proprietățile lor de către regimul comunist și în timpul proceselor „torționarilor” comuniști. - Dumitru Lăcătușu, Centrul de Consultanță Istorică".
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-22058854-joi-lanseaza-cci-primul-centru-consultanta-istorica-din-romania.htm
Pe scurt, unii cercetatori care au lucrat la stat exact in aria lor de competenta , iar ce nu au reusit sa obtina din interiorul sistemului si atunci cand erau platiti de la buget , vor sa ofere acum din exteriorul sistemului contracost si in mod privat.
In realitate, la fel ca in cazul Institutului de Psihologie Judiciara vorbim de un S.R.L. nici macar de apartament , ci unul cu sediul in localitatea Dobriceni , respectiv un sat din comuna Stoenesti , judetul Valcea ( http://www.risco.ro/verifica-firma/centrul-de-consultanta-istorica-s-r-l-cui-37671668).
***) Prima si singura dezbatere reala a problemelor domeniului psihologic a avut loc in 1990 in aula Universitatii din Bucuresti cand psihologii veniti din toata tara s-au revoltat impotriva corifeilor domeniului , iar profesorul Paul Popescu-Neveanu care voia sa fie acceptat drept lider , a fost pur si simplu huiduit pentru modul in care nu a aparat domeniul. De atunci si pana la aparitia Colegiului Psihologilor din Romania au fost organizate numai "conferinte" ale psihologilor.
****) Daniel David - Sa bata clopotele pentru psihologia romaneasca ....!
http://www.contributors.ro/cultura/sa-bata-clopotele-pentru-psihologia-romaneasca%E2%80%A6/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu